Επίμονο νιαούρισμα

SOS:Υπερβολικό νιαούρισμα!!! Βοήθεια σας παρακαλώ!!

Καλησπέρα, είμαι καινούρια στο forum.
Έχω πάρει γατάκι εδώ και 3 μήνες περίπου. Τώρα είναι περίπου 4-5 μηνών.
Στην αρχή, ήταν τρομαγμένο, τα κλασσικά δηλαδή, αλλά τώρα νιαουρίζει υπερβολικά και συνέχεια.
Εγώ δουλεύω και κάθεται αρκετές ώρες μόνο του, όταν γυρίζω λοιπόν παίζω μαζί του αλλά το βράδυ νιαουρίζει
υπερβολικά και συνέχεια για να του ανοίξω. Εγώ δεν το κάνω. Οπότε σταματάει για 2 ώρες αλλά με ξυπνάει στις 3 και στις 5.30
με αποτέλεσμα να μην κοιμάμαι.

Εδώ και 2 μέρες το είχα στο αγόρι μου, που το ξέρει γιατί έρχεται σπίτι μου, και παίζαμε όλη την μέρα μαζί
του, αλλά το βράδυ πάλι τα ίδια.
Ακόμη και στο μπάνιο να πάω νιαουρίζει έξω απο την πόρτα.
Λίγη σημασία να μην του δώσω, τα ίδια.
Συν οτι τελευταία έχει μάθει να πηδάει στο πόμολο, περιμένει να κατέβει και να ανοίξει η πόρτα και μπαίνει μέσα.
Δεν ξέρω τι να κάνω...
Αν έχετε κάποια συμβουλή, σας παρακαλώ, πείτε μου!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: SOS:Υπερβολικό νιαούρισμα!!! Βοήθεια σας παρακαλώ!!

Καλησπέρα victoriaalex199!

Διαβάζοντας το μήνυμά σου, αναρωτιέμαι τα εξής:
Από τότε που πήρες το γατάκι σου και ήταν ανασταστωμένο καθώς ήταν μωρούλι, μέχρι τώρα που νιαουρίζει, υπήρχε περίοδος που είχε ηρεμήσει;
Δηλαδή αυτό το νιαούρισμα ξεκίνησε ξαφνικά ή δεν σταμάτησε ποτέ;
Στην περίπτωση που ξεκίνησε ξαφνικά μπορεί και να πρέπει να θορυβηθείς. Μπορεί να έχει κάπου ενόχληση, να πονάει κλπ. Τρώει, πίνει, κάνει τις ανάγκες του κανονικά κατά τ`άλλα;

Επίσης, είναι θηλυκό ή αρσενικό; Ακόμα κι αν φαίνεται μικρό, είναι πιθανό στους 5 μήνες να έχει τον πρώτο του οίστρο.. Σπάνιο, αλλά συμβαίνει, και το νιαούρισμα θα μπορούσε να είναι ένδειξη..

Αν όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά, τότε μάλλον το γατουλάκι έχει στρεσαριστεί. Είναι μικράκι ακόμα και ίσως αγχώνεται όταν μένει μόνο του. Του έχεις φτιάξει κάπου μια φωλίτσα; Αν δε θέλεις να κοιμάται στο δωμάτιό σου, θα μπορούσες να του φτιάξεις ένα κρεβατάκι και να βάλεις και κάποιο παλιό σου ρούχο να σε μυρίζει.

Ελπίζω να βγάλεις γρήγορα καμιά άκρη. Περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως απο τότε που το πήρα νιαουρίζει έτσι. Στην αρχή όχι τόσο έντονα, αλλά όσο ξεαγχώνεται με τον καιρό το κάνει περισσότερο.
Στην αρχή σκεφτόμουν και εγώ μήπως έχει πρόβλημα υγείας ή κάτι τέτοιο, αλλά όχι, αυτό γκρινιάζει και νιαουρίζει υπερβολικά όταν απλά είμαι σε άλλο δωμάτιο πχ μπάνιο ή στο δωμάτιο μου το βράδυ όταν θέλω να κοιμηθώ. Ειδικά το βράδυ, όταν θέλει να μπει, ξύνει με τα νύχια του την πόρτα και κάνει αυτό με το πόμολο.
Επίσης έχω όλα τα άλλα δωμάτια ανοιχτά για να παίζει (όχι μεγάλος χώρος γιατί είναι γκαρσονιέρα).

Τρώει και πίνει κανονικότατα και μια χαρά κάνει την ανάγκη του. Είναι πολύ καθαρό!

Είναι θηλύκια γατούλα (αρσενικό ήθελα αλλά έψαξα και δεν βρήκα, οπότε πήρα θηλυκό)

Καταλαβαίνω πως δεν είναι οίστρος διότι θέλει απλά να είναι όπου είμαι. Το αγνοώ μέσα απο το δωμάτιο αλλά το κάνει υπερβολικά πολλές φορές.
Βέβαια του έχω φτιάξει ζεστή φωλίτσα και πάντα του έχω φαγητό. Όταν είναι μαζί μου, θα έρθει να παίξουμε, ή το πιο συνηθισμένο να κάτσει στον ώμο μου όταν είναι ξαπλωμένη, κοιμάται το απόγευμα μαζί μου χωρίς να με ενοχλεί. Απλά το βράδυ είναι ζωηρό πολύ και το αφήνω έξω. Και κάνει όλη αυτή την φασαρία.

Αυτό μα το παλιό ρούχο θα το δοκιμάζω.

Προσπαθώ να βγάλω μια άκρη, γιατί και το αγόρι μου που εχει γατούλα, δεν έκανε τόση φασαρία.
Νιαουρίζει πάρα πάρα πολύ. Αυτό είναι το θέμα.

Μμμ...
Τι να σου πω ρε γαμώτο.. Κι εμένα το κάνανε αυτό με την πόρτα, ξύνανε κλπ, απλά εγώ έχω τη δυνατότητα όταν θέλω να τα "αγνοήσω", να τα αφήνω στο σαλόνι, απ`όπου δεν τα ακούω κι ας ξύνουν. Μετά ηρεμούν. Νομίζω ότι ισχύει ότι αν πραγματικά το αγνοήσεις θα σταματήσει. Αν κι εγώ για παράδειγμα, ειδικά στο μπάνιο δεν πάω ποτέ πια μόνη μου.. Πρέπει να είναι εκεί να με επιβλέπουν! :P
Αν είναι όντως τόσο στρεσαρισμένο, δεν ξέρω τι να πώ.. Υπάρχουν σίγουρα "τεχνικές" και πράγματα που μπορείς να κάνεις, αλλά θα πρέπει να σου απαντήσει κανένας που να είχε παρόμοιο πρόβλημα...
Ή πάρε κι άλλο ένα να κάνουν παρέα!! Ή να ξύνουν και τα δύο μαζί........:clapup:

Χαχαχαχαχα, αυτό το τελευταίο το λέγαμε με το αγόρι μου.
Να πάρω ακόμα ένα, να παίζουν, ή απλά να γκρινιάζουν και τα 2 μαζί.

Το βασικό μας πρόβλημα θεωρώ πως είναι οτι μενουμε σε γκαρσονιέρες και οι δύο οπότε όπου και να το αφήσεις, συνήθως έξω απο το δωμάτιο, το ακούμε.

Το μόνο μέρος που δεν το ακούω ή απλά δεν γκρινιάζει εκεί , είναι αν το κλείσω στο μπάνιο (προχθές το ανακάλυψα).
Βέβαια, το θεωρώ λίγο βάρβαρο να το βάλω εκεί επειδή είναι πολύ μικρός ο χώρος.

Ωστόσο θα δω πως θα πάει και θα μιλήσω με κτηνίατρο.
Βέβαια διάβασα κάτι για catnip αλλά δεν έχω καταλάβει τι είναι. Δεν το έχω δοκιμάσει, ούτε το κουτάκι αναψυκτικού με τα κέρματα δεν το ήξερα (για συμμόρφωση όταν κάνει ζημιά ή ενοχλεί πολύ).

Αν ξέρεις τι είναι το catnip πες μου, διότι το έψαξα, αλλά δεν καταλαβα ακριβώς.

Για το catnip δεν έχω προσωπική εμπειρία, καλύτερα δες εδώ:
https://www.mypetz.gr/threads/catnip-Το-γνωρίζετε-Αν-όχι-είναι-must-για-ευτυχισμένες-γάτες.219164/

Νομίζω είναι κάτι σαν φυσικό μαστουρωτικό για γάτες!:P

Διάβασα και για κάτι "Feliway ή σταγονες με ανθοϊαματα Bach"
θα τα ψάξω και τα δύο. Βέβαια το αγόρι μου είπε οτι αν είναι να χρησιμοποιήσουμε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν μόνο όταν είναι πολύ επιθετικό η γκρινιάζει πάρα πολύ σε τραγικό σημείο. Πιστεύω πως όταν μεγαλώσει θα ηρεμήσει , και πόσο μάλλον ίσως όταν στειρωθεί!
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!!!

Συμφωνώ με αυτό που σου λέει το αγόρι σου..
Είμαι σίγουρη ότι θα πάρεις κι άλλες συμβουλές που θα σε κατατοπίσουν περισσότερο...!

:hmm: στη θεση σου θα προσπαθουσα να μην του δινω σημασια οταν τη ζηταει τοσο επιτακτικα. αλλα αυτο θα πρεπει να γινεται συνεχεια για να καταλαβει οτι οταν γκρινιαζει τοσο δε θα παρει αυτο που θελει.
επειδη φιλοξενησα αρκετα αδεσποτα στο σπιτι μου μεχρι να βρουν σπιτι και το σπιτι ηταν γκαρσονιερα αυτο που εκανα ηταν αρχικα να μην τους αφηνω να εχουν καθολου προσβαση στο υπνοδωματιο. με αυτον τον τροπο οι περισσοτερες γατες ηταν οκ και δεν εξυναν πορτες, ηξεραν που ειναι ο δικος τους χωρος. αλλα αυτο το εκανα απ την αρχη αλλιως δεν εχει νοημα...
αυτο που μπορει να πιασει σε εσας ειναι καποιος τροπος μαλωματος καθε φορα που κλαιει εξω απ την πορτα πχ να βαζεις μπρος την ηλεκτρικη σκουπα αν τη φοβαται ή να κουνας κουτακι με κερματα. ή απλως συμβιβαζεσαι με το γεγονος οτι οι πορτες του σπιτιου θα ειναι ανοιχτες ειτε πας για υπνο ειτε στο μπανιο :P αν αφηνεις το γατακι να ερχεται στο κρεβατι μπορει να ηρεμει ακουγωντας την δικη σου αναπνοη και να κοιμαται και αυτο μαζι σου. νομιζω οτι οι περισσοτεροι απο εμας αυτο κανουμε :whistle:
ως προς την στειρωση 5-6 μηνων ειναι οκ για θηλυκο οι περισσοτερες γατες που εχω δει να μενουν εγκυες για 1η φορα ηταν σε τετοια ηλικια. δεν ειναι απαραιτητο να εχει οιστρο ή τουλαχιστον να το δειχνει. η τοσο εντονη ανησυχια μπορει να εχει να κανει και με αυτο.
σε καθε περιπτωση ο,τι και αν αποφασισεις να κανεις θα πρεπει να ειναι με επιμονη και χωρις εξαιρεσεις για να παρει το μηνυμα και η γατουλα. δες και αυτο https://www.youtube.com/watch?v=KcDSyFoDaNU&feature=fvwrel
ααα σε εκπομπη για συμμορφωση δυσκολων περιπτωσεων γατιων ειχα δει και μια αλλη λυση: εβαλαν εξω απ την πορτα ενα ψεκαστηρι με νερο που ψεκαζε οταν υπηρχε κινηση. ετσι οταν το βραδυ πηγαινε η γατα για να κλαψει εξω απ την πορτα την ψεκαζε αυτοματα και εφευγε! (καημενη γατουλα :P)

Έχεις δίκιο, έπρεπε να το είχα κάνει απο την αρχή. Αλλά που να το ήξερα!
Όχι, δεν είναι νιαούρισμα για ζευγάρωμα, το κάνει μόνο όταν δεν είμαι μαζί της.
Όταν είμαστε μαζί, όλα ωραία και καλά! Ούτε γκρίνια ούτε τίποτα. Εκτός αν κάτι άλλο αποσπά την προσοχή μου οπότε νιαουρίζει. Ίσως είναι πολύ ζηλιάρα!

Χμμ... Μάλλον κολλήσαμε κι εμείς νιαουριτίλα...

Η Ρόζα έχει καμιά βδομάδα που νιαουρίζει. Δηλαδή, ειδικά το πρωί που ζητάει επίμονη το φαΐ της αλλά και άλλες ώρες της μέρας, σαν να παραπονιέται, σαν να είναι ανήσυχη. Αυτό βέβαια δεν γίνεται συνεχόμενα και σταματάει είτε όταν φάει, είτε όταν την κηνυγήσεις πολύ ώρα και ασχολείσαι μαζί της.
Δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε στα ωράριά μας, ούτε στο σπίτι, ούτε στη διατροφή της κλπ. Τρώει, πίνει, παίζει κλπ κανονικά, και όταν έρχεται για χάδια είναι οκ όπως πριν, απλά έχουν προστεθεί στιγμές "παράπονου" που δεν μπορώ να καταλάβω... Σαν κάτι να θέλει αλλά τι;;;!
Το μόνο που σκέφτηκα είναι μήπως ζηλεύει τον Θανάση, ο οποίος τελευταία έχει γενικά μια πιο "αντρική" συμπεριφορά (π.χ. θα κοιμηθεί αυτός ανάμεσά μας και αυτή θα μείνει στα πόδια μας, αυτός ξεκινάει να την κηνυγάει για να παίξουν κλπ.)

Σας έρχεται τίποτα στο μυαλό οι ομοιοπαθείς ή να υποθέσω ότι απλά νιώθει λίγο "ανασφαλής" αυτή την περίοδο;

Έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά της; Μήπως πλήττει; Θα σε συμβούλευα να ασχολείσαι μαζί της όσο μπορείς.
Να παίζετε 10 λεπτά κάθε φορά, όσα 10λεπτα μπορείς κάθε μέρα. Και στο τέλος του παιγνιδιού να την επιβραβεύεις με γατολιχουδιά. Αυτό βοηθά το γατάκι να γυμναστεί, να κυνηγήσει, να "φάει τη λεία του" (κι ας πρόκειται για γατολιχουδιά) αλλά και ενδυναμώνει τον δεσμό σας.
Πιστεύω ότι μάλλον γυρεύει ερεθίσματα και θα πρέπει να εμπλουτίσεις το χώρο της, ίσως με κάποια ράφια, όπου θα μπορεί να ανέβει, ή μ' ένα γατόδεντρο τοποθετημένο μπροστά από κάποιο παράθυρο απ' όπου θα μπορεί να χαζεύει έξω.

Ριάνα σ`ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή σου.. Θα δούμε... Μου κρύβεται ρε γαμώτο, είναι ξαφνικά δισταχτική...
Αλλά σήμερα δεν είναι η μέρα μας, κάποιο από τα δύο (ή και τα δύο) μόλις έφαγε ένα κομμάτι βούτυρο..
(ανασταναγμός...):worry:

Μα γιατί να κρύβεται.. λες να τρόμαξε από κάτι; :hmm:
Προσπάθα να ανακαλύψεις τι συμβαίνει.. όμως μην την πιέσεις να βγει από την κρυψώνα της. Δώσε της χρόνο

Δεν ξέρω αν τρόμαξε από κάτι, δεν υπάρχει κάτι που υπέπεσε στην αντίληψή μου τουλάχιστον. Χτες το βράδυ παίξαμε λίγο με ένα φτερό που της αρέσει και μετά της έδωσα λιχουδίτσα όπως μου είπες. Την κηνυγούσε ο Θανάσης να παίξουν, και όταν τη δάγκωνε (στο παιχνίδι) εκείνη του έκανε χχχχ, που με προβληματίζει γιατί δεν το κάνει συχνά. Κοιμηθήκαμε κανονικά και το πρωί πάλι γκρίνιαζε, και για να σου δώσω να καταλάβεις ακριβώς τι κάνει: Νιαουρίζει, σηκώνομαι και της μιλάω "τί είναι κούκλα μου" κλπ, πάω να τη χαιδέψω, παίρνει μισό χάδι στο πίσω μέρος της και τρέχει προς την κουζίνα. Την ακολουθώ, την ταίζω, τρώει με πάρα πολλή όρεξη, όταν σταματάει πάλι μου νιαουρίζει και μετά τρέχει προς τα κάπου.... Δεν καταλαβαίνω, μπορεί να νιαουρίζει και να γουργουρίζει ταυτόχρονα! Κάθεται για πολύ λίγο στην αγκαλιά μας ήσυχη, μετά θέλει μόνη της. Τα μπαλάκια της που είναι το αγαπημένο της παιχνίδι να τα κηνυγάει, ούτε να τα φτύσει χτες.. Ο άλλος στην κοσμάρα του, έχει λυσσάξει στο παιχνίδι.

Απο την δικη μου μικρη εμπειρια συνηθως το κανουν οταν βαριουντε. (αν ολα τα αλλα ειναι καλα δλδ ορεξη για φαγητο, υγεια κλπ) Ο Μακ γκρινιαζει για να βγει στο μπαλκονι και οταν θελει χαδια ή οταν βαριεται. Η Χουανιτα παλι ειναι μουγκα στην στρουγκα... Αντε να ψιλοπαραπονεθει αν παω να την παρω αγκαλια και την ξεβολεψω την κυρια!

Τελευταία επεξεργασία:
Να παρατηρησεις αν πειναει περισσοτερο απο πριν και αν τρωει περισσοτερο φυσικα. Επισης να παρατηρησεις αν πινει περισσοτερο νερο. Πες μας αν ειναι στα ιδια κιλα με πριν το ξεκινησει αυτο, αν αδυνατιζει ή αν παχαινει ελαφρα.
Η αληθεια ειναι οτι μερικες φορες τα πιανει κατι και νιαουριζουν χωρις λογο, αλλα μου κανει εντυπωση και η συμπεριφορα της στον αδεφρο της.
Παντως εγω στη θεση σου θα εκανα μια εξετασουλα απο το γιατρο για να ειμαι ησυχη οτι ειναι περιεργη συμπεριφορα και οχι προβλημα υγειας.:hmm:

Χμμ... Κοίτα, όρεξη έχει πάρα πολλή. Και τα δύο. Στο νεράκι δεν βλέπω αλλαγή, ούτε και στο βάρος της, βέβαια με το μάτι. Θα την παρακολουθώ, μέχρι την Παρασκευή, που αν είναι θα την πάω μια βολτίτσα στο γιατρό, έτσι προοληπτικά. Σκέφτηκα ότι είναι μέσα στην προσαρμογή μετά τη στείρωση αλλά έχει περάσει πάνω από μήνας, και είχε δείξει ότι είχε ισορροπήσει..

Δεν ηξερα πως ειναι λιγο παραπανω απο μηνας που στειρωθηκε. Μαλλον δεν ειναι τιποτα ανησυχητικο, συνηθως οι περισσοτερες γατουλες παρουσιαζουν καποια αλλαγη στην συμπεριφορα τους λιγο καιρο μετα την στειρωση, ειδικα αν περασαν οιστρο. Ειναι μεχρι να επανελθουν οι ορμονες τους στο φυσιολογικο.
Παντως πηγαινε την για εναν προληπτικο ελεγχο στον κτηνιατρο μια και το εχεις προγραμματισει, καλλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε, δεν λεγανε παλια; Κατι θα ξεραν.;)

Τελικά η Ρόζα δεν έχει τίποτα το οργανικό και έχει ηρεμήσει σε ένα βαθμό. Σε έναν άλλο βαθμό όμως, μας έχει ταράξει το νευρικό μας σύστημα. Καταλήξαμε ότι νιαουρίζει γιατί θέλει προσοχή και ζηλεύει τον αδερφό της. Νιαουρίζει όταν τον έχουμε αγκαλιά, και εάν πάμε να την πάρουμε κι αυτή, φεύγει κάνοντας μας τη "δύσκολη"... Νιαουρίζει ΠΑΡΑ πολύ επίμονα το πρωί για φαγητό, και αφού φάει ξανανιαουρίζει για να σηκωθούμε. Προσπαθώ όσο περισσότερο να παίζουμε, να χαϊδευόμαστε, να της γλυκομιλάω, να προσέχω να χαϊδεύω πρώτα αυτήν όταν μπαίνω στο σπίτι κλπ κλπ. Τότε είναι ευτυχισμένη. Αν περάσει ώρα χωρίς να της δώσεις προσοχή, αρχίζει. Και ιδιαίτερα το πρωί. Πολύ νιαουριτό ρε παιδιά το πρωί.. εκεί που λέγαμε ότι ο άλλος είναι ο γκρινιάρης και αυτή η συνεργάσιμη..
Τρέμω μήπως μετά τη στείρωση μετατράπηκε σε γκρινιάρα! Θα συνεχίσω να παίζουμε όσο περισσότερο γίνεται, να της δίνω και καμιά λιχουδιά, αλλιώς θα σκεφτώ αυτό το μαστουρωτικό για γάτες...
Τί έχει πάθει και δαιμονίστηκε το γατάκι μου... Θέλω να ξαναγίνει γλυκούλα όπως πριν...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back