Απάντηση: Η γμώμη σας για το αν πρέπει να γίνεται ευθανασία στις γάτες
Το θέμα είναι άλλο για τα ζώα. Γίνονται εξαναγκαστικές ευθανασίες και στειρώσεις σε ζώα (δεν ρώτησε κανένας τη γάτα του αν επιθυμεί τη στείρωση ή να χαθεί η ζωή της) που είναι καλά στην υγεία τους.
Γιώργο, όταν ένα ζώο είναι υγιές συφωνώ ότι δεν πρέπει
επ' ουδενί λόγο να γίνεται ευθανασία, η οποία μάλιστα απαγορεύεται νομικά.
Το βρίσκω κι απάνθρωπο κι ειδεχθές.
Όταν όμως ένα ζώο ταλαιπωρείται, υποφέρει, πονάει και πάσχει από μια ασθένεια η οποία
δεν θεραπεύεται - κάτι για το οποίο έχουν συμφωνήσει
πάνω από 2 κτηνίατροι - τότε πιστεύω ότι η ευθανασία λυτρώνει στην ουσία το άμοιρο το ζώο.
Δεν έχω βρεθεί ποτέ στην δυσάρεστη αυτή θέση να πάρω μια τέτοια απόφαση και γνωρίζω ότι εάν είχα αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση θα είχα γίνει κουρέλι συναισθηματικά.
Το θέμα όμως δεν θα ήταν η δική μου συναισθηματική κατάσταση κι όλα τα συναισθήματα που θα ένιωθα μετά από μια τέτοια απόφαση αλλά το ίδιο το ζώο.
Οπότε θα έβαζα πιο κάτω τις δικές μου ανάγκες και σε πρώτη μοίρα θα είχα την δική του ανάγκη να λυτρωθεί.
Να τονίσω φυσικά ότι πριν από αυτό θα είχα εξαντλήσει
κάθε πιθανή θεραπεία, θα είχα συμβουλευθεί όσο περισσότερους γιατρούς μπορούσα για την υγεία του ζώου και θα είχα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου.
Όσον αφορά την στείρωση τώρα, συμφωνώ ότι κανείς δεν έχει ρωτήσει την γάτα του εάν επιθυμεί την στείρωση.
Υποθέτω όμως πως κανείς δεν έχει ρωτήσει την γάτα του ή την σκυλίτσα του κλπ εάν θέλει τα μικρά της να καταλήγουν στα σκουπίδια, εάν θέλει να τα πνίγουν σε μια λεκάνη με νερό, εάν θέλει να τα πετάνε σε κανένα χωράφι, εάν θέλει να τα φολιάζουν οι "καλοί" άνθρωποι, εάν θέλει να τα σκοτώνουν τα αυτοκίνητα κάθε τρεις και λίγο κι εάν θέλει να πάθει η ίδια κάποιο καρκίνο ή κάποια πυόμητρα από τους συνεχόμενους οίστρους, τις γέννες κλπ.
Διαχωρίζω λοιπόν το θέμα της στείρωσης από αυτό της ευθανασίας, τουλάχιστον στο δικό μου φτωχό μυαλό είναι 2 θέματα εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους.
Όσον αφορά τώρα την στείρωση ή την ευθανασία στον άνθρωπο, δεν θα αναφέρω τις απόψεις μου διότι νομίζω ότι δεν έχουν κάποια σχέση με το θέμα - ή με τα ζώα γενικότερα - και θα ξεφύγουμε.