Ζώα και τηλεπάθεια

Xaroula,
αν και δεν ήθελα να ξαναπαντήσω στο θέμα αυτό, αν εννοείς πως κάποιοι εδώ μιλάνε βιαστικά για λόγους αυτοπροβολής δεν είμαι σίγουρη ότι ισχύει.
Το ότι μιλάνε γιατί το επάγγελμά τους τους έχει δημιουργήσει έναν έμφυτο και ισχυρό αρνητικώς εννοούμενο ανταγωνισμό, είναι κάτι στο οποίο κλίνω περισσότερο προσωπικά. Είναι άσχημο να είσαι επιστήμονας και να προσπαθείς να αποκλείσεις την ιδιότητα αυτή σε κλάδους που την έχουν ήδη κατακτήσει και μάλιστα δύσκολα, μετά από χρόνια προσπάθειας και σοβαρής δουλειάς και, πάνω από όλα επάξια.
Απλώς λυπάμαι που υπάρχει αυτό το "σε μηδενίζω για να νιώθω πιο ισχυρός". Και ο isavvas συμπεριφέρεται ολοφάνερα έτσι. Κάποιοι από εδώ ή είναι υπερβολικά καλοπροαίρετοι και δεν το βλέπουν, ή έχουν προσωπικούς λόγους ή είναι πελάτες του. Αυτό δεν το γνωρίζω δυστυχώς.
Είναι άσχημο πάντως μερικοί χρήστες του εν λόγω forum, όσο συμπαθείς και αν μου είναι από άλλα posts, να επιδιώκουν να με κάνουν να νιώσω κακιά για την επίθεση μου. Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ κακεντρεχής. Απλώς δεν μπορώ να αντιμετωπίζω μία κατάσταση παραλογισμού με ανθρώπους που δεν ασχολούνται με ένα θέμα και που πιστεύουν πως δικαιούνται να λένε τη γνώμη τους για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουν την παραμικρή "μύηση". Αν ένας γιατρός νιώθει πως απειλείται η καρέκλα του και το κύρος του από τους παραψυχολόγους.... τότε είναι όντως για το...δρομοκαϊτιο!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ούτε εγώ ήθελα να επιστρέψω στο θέμα, αλλά δεν μπορώ να δέχομαι προσωπική επίθεση και να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια. Επιτέλους, πρέπει να μάθουμε να συζητάμε με επιχειρήματα και όχι με προσωπικές επιθέσεις.

Αρχική Δημοσίευση από Julian:
Είναι άσχημο να είσαι επιστήμονας και να προσπαθείς να αποκλείσεις την ιδιότητα αυτή σε κλάδους που την έχουν ήδη κατακτήσει και μάλιστα δύσκολα, μετά από χρόνια προσπάθειας και σοβαρής δουλειάς και, πάνω από όλα επάξια.

Δηλαδή θα μού απαγορεύσετε να έχω προσωπική άποψη για το θέμα; Η γνώμη μου είναι ότι η παραψυχολογία είναι ψευδοεπιστήμη. Δείτε τι λέει και η Wikipedia. Αυτή είναι και σε όποιον αρέσει. Ποτέ δεν προσέβαλα όποιον νομίζει το αντίθετο. Ούτε μίλησα ποτέ υποτιμητικά για αυτούς που ασχολούνται με το αντικείμενο. Ποτέ δεν υποτίμησα ή χλεύασα κανέναν. Ας μάθουμε να διαβάζουμε σωστά.

Απλώς λυπάμαι που υπάρχει αυτό το "σε μηδενίζω για να νιώθω πιο ισχυρός". Και ο isavvas συμπεριφέρεται ολοφάνερα έτσι. Κάποιοι από εδώ ή είναι υπερβολικά καλοπροαίρετοι και δεν το βλέπουν, ή έχουν προσωπικούς λόγους ή είναι πελάτες του. Αυτό δεν το γνωρίζω δυστυχώς.
Είναι άσχημο πάντως μερικοί χρήστες του εν λόγω forum, όσο συμπαθείς και αν μου είναι από άλλα posts, να επιδιώκουν να με κάνουν να νιώσω κακιά για την επίθεση μου. Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ κακεντρεχής. Απλώς δεν μπορώ να αντιμετωπίζω μία κατάσταση παραλογισμού με ανθρώπους που δεν ασχολούνται με ένα θέμα και που πιστεύουν πως δικαιούνται να λένε τη γνώμη τους για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουν την παραμικρή "μύηση". Αν ένας γιατρός νιώθει πως απειλείται η καρέκλα του και το κύρος του από τους παραψυχολόγους.... τότε είναι όντως για το...δρομοκαϊτιο!

Πραγματικά λυπάμαι αν νομίζετε ότι γράφω σε αυτό το forum για να βρω πελάτες. Δεν νομίζετε ότι αμηχανία δείχνει η προσωπική επίθεση και όχι η αντιπαράθεση; Δηλαδή αν κάποιος πει ότι η κτηνιατρική είναι ψευδοεπιστήμη, πρέπει να το εκλάβω ως προσωπική επίθεση; Δεν καταλαβαίνετε ακόμα ότι εκτός από εμένα προσβάλλετε και τους άλλους συμμετέχοντες; Και επιτέλους, ας πάψουν οι διαγνώσεις και ας επικεντρωθούμε στο θέμα μας. Δεν νομίζω ότι κάποιος εδώ μέσα χρειάζεται ψυχίατρο. Δεν έχετε παραθέσει ακόμη τεκμήρια για την επιστημονικότητα της παραψυχολογίας. Με ποιο τρόπο ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο; Γιατί τη θεωρείται επιστήμη;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oχι παιδια δεν μιλησα για κανεναν απο δω μεσα και δεν ηξερα καν πια ηταν η δουλεια του ΙΣαββα.Μιλησα γενικα για καποιους που το κανουν.Εναι σαν να πηγαινει καποιος στον γυναικολογο και να τον ρωταει για τα δοντια του,δεν μπορει ο καθενας επιστημονας που δεν ειναι η ειδικοτητα του να δινει απαντησεις δηθεν επιστημονικα τεκμηριωμενες(εγω θα λεγα προσωπικες απαντησεις)Το θεωρω προσωπικα επιστημη επειδη μετα απο δικο μου ψαξιμο των πραγματων πιστευω στις δικες τους απαντησεις των παραψυχολογικων φαινομενων,οσο αφορα τωρα γιατι και πολλα πανεπιστημια και το μεγαλυτερο μερος της Ευρωπης τους θεωρει επιστημονες δεν γνωριζω την απαντηση αλλα εμπιστευομαι την κριση τους.Αν θες πιο τεκμηριωμενες απαντησεις απευθηνσου εκει.Απο κει και περα,γνωμη σου-γνωμη μου.

Αγαπητέ Σάββα,
σου έχω ξαναπεί πως η εγκυρότητα του wikipedia δεν υφίσταται σε λεπτά θέματα ορισμών. Όπως ήδη γνωρίζεις, το αν η παραψυχολογία είναι επιστήμη έχει αποτελέσει θέμα διαφωνιών στον επιστημονικό κόσμο.
Αφού εγώ έχω το βάρος απόδειξης, λοιπόν, ρίξε μια ματιά σε αυτό το site σχετικά με αυτό που σου λέω για το wikipedia :
https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipe...eaknesses.2C_and_article_quality_in_Wikipedia

Είναι σίγουρα ένα χρήσιμο και δημοκρατικό εφεύρημα και το χρησιμοποιώ κατά κόρον, όμως όχι για τέτοιου είδους θέματα. Και όταν το κάνω, δεν το παίρνω τοις μετρητοίς όπως κάνεις λανθασμένα εσύ και πολλοί άλλοι (εδώ βλέπω δε χρησιμοποιείς τη... "βάσανο της κρίσης" (πώς ακριβώς το είχες πετάξει στη yasmin1gr για το θεραπευτικό μασάζ στις γάτες???)

Η παραψυχολογία λοιπόν είναι κλάδος της ψυχολογίας σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, η οποία είναι εδώ και χρόνια αναγνωρισμένη επιστήμη (ελπίζω και εύχομαι να μην την αμφισβητείς κι αυτή). Ως κλάδος της, καταλαβαίνεις πως δεν θα μπορούσε να είναι... ψευδοεπιστήμη.
Εδώ παραθέτω κάποια από αυτά:
Parapsychology courses at:

University Of Edinburgh, University Of Kent, Liverpool Hope University, Kingston University London, College Of Management Science, Havering Sixth Form College(Essex), Mander Portman Woodward (Birmingham), Parapsychology and Psychic Research (Braintree College), Institut für Grenzgebiete der Psychologie und Psychohygiene (Germany),
Rhine Research Center (USA).

Η παραψυχολογία δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται από τη mainstream επιστημονική κοινότητα, με το επιχείρημα ότι δε χρησιμοποιεί τις κλασσικές επιστημονικές μεθόδους, εργαλεία και αρχές. Διότι η παραψυχολογία εξ αντικειμένου έχει ιδιαιτερότητες. Αυτές δεν μπορούν να παραγνωρίζονται επιδεικτικά και κοροϊδευτικά, αλλά πρέπει να κατανοούνται και να δίνεται έμφαση στα μέσα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή και στη σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει προκειμένου ο κλάδος αυτός να αναβαθμιστεί και να μη θεωρείται επίστημα ως.... ψευδο-επιστήμη. Όρος εντελώς υποτιμητικός, που εξισώνει την παραψυχολογία με την αστρολογία! Τη στιγμή που η τελευταία, όντως πάσχει από ελλείψεις στις μεθόδους που απαιτούνται έτσι ώστε να χαρακτηριστεί επιστήμη.

"To many, parapsychology qualifies as a legitimate science. After all, the Parapsychological Association has been accepted as an affiliate of the American Association for the Advancement of Science (something which happened in 1969 through the efforts of AAAS president Margaret Meade, a big believer in psychic powers). There are also several professional bodies of parapsychologists that ostensibly serve to monitor research and ensure that high standards are met."

Απλώς είναι άδικο και ύποπτα αυστηρό να κρίνουμε την Παραψυχολογία, έναν κλάδο έρευνας με τόσες ιδιαιτερότητες, με κριτήρια που προσιδιάζουν σε καθαρά ΘΕΤΙΚΕΣ επιστήμες. Κανένας δεν αποκλείει ότι η Παραψυχολογια είναι σωστό να εντάσσεται στο Bachelor of Science, τη στιγμή που η επιστήμη της Ψυχολογίας εντάσσεται σε αυτό.
Για να γίνει κάποιος ΠΑΡΑψυχολόγος πρέπει να κάνει τα εξής:
  1. A Bachelor of Science (B.Sc) degree, usually in psychology (3-4 years).
  2. A Masters of Science (M.Sc) degree, again usually in some area of psychology (1-2 years). This stage can be optional.
  3. A Doctoral (Ph.D) degree, usually in psychology and often with a focus on an area of parapsychology (3-5 years).
Η παραψυχολογία διαθέτει πια σύγχρονα όργανα μετρήσεων και χρησιμοποιεί ως μέθοδο το πείραμα. Η συσχέτισή της με όργανα όπως πυξίδες και λάμπες είναι παρωχημένη. Υπάρχουν πολυάριθμα δημοσιογραφικά έντυπα που παρουσιάζουν αποτελέσματα ερευνών από εργαστήρια όλου του κόσμου.

Και τέλος πάντων, όταν στην παραψυχολογία μπορεί να κάνει κανείς PhD νομίζω ότι ακούγεται πλέον ξεπερασμένη η άποψη της κλασσικής επιστήμης να αγνοεί την παραψυχολογία χαρακτηρίζοντάς την "ψευδοεπιστήμη".

:up:Respect Julian:up:Μπραβο!Υποκλεινομαι!

Julian, respect κι από 'μένα! Αυτή είναι εποικοδομητική αντιπαράθεση. Ας συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο. Λοιπόν, οι απαντήσεις μου:

Αγαπητέ Σάββα, σου έχω ξαναπεί πως η εγκυρότητα του wikipedia δεν υφίσταται σε λεπτά θέματα ορισμών. Όπως ήδη γνωρίζεις, το αν η παραψυχολογία είναι επιστήμη έχει αποτελέσει θέμα διαφωνιών στον επιστημονικό κόσμο. Αφού εγώ έχω το βάρος απόδειξης, λοιπόν, ρίξε μια ματιά σε αυτό το site σχετικά με αυτό που σου λέω για το wikipedia:https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipe...eaknesses.2C_and_article_quality_in_Wikipedia

Συμφωνώ. Η εγκυρότητα της Wikipedia κριτικάρεται έντονα και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με «λεπτά» θέματα. Ωστόσο, όπως λες, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Και για 'μένα το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι (όπως δηλώνει και η ίδια) η ουδετερότητά της: κρατάει ίσες αποστάσεις σε όλα τα θέματα και προβάλει όλες τις απόψεις. Τουλάχιστον γι' αυτό, πρέπει να την συμβουλευόμαστε.

Η παραψυχολογία λοιπόν είναι κλάδος της ψυχολογίας σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, η οποία είναι εδώ και χρόνια αναγνωρισμένη επιστήμη (ελπίζω και εύχομαι να μην την αμφισβητείς κι αυτή). Ως κλάδος της, καταλαβαίνεις πως δεν θα μπορούσε να είναι...

Η παραψυχολογία διδάσκεται κυρίως σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αυτό κάτι δείχνει. Είναι γνωστό πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια εκεί. Στην Ευρώπη δεν έχει «πιάσει» (εκτός ίσως από το Ηνωμένο Βασίλειο). Και βέβαια το ότι ξεπήδησε από μια επιστήμη, δεν την κάνει και την ίδια επιστήμη.

Η παραψυχολογία δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται από τη mainstream επιστημονική κοινότητα, με το επιχείρημα ότι δε χρησιμοποιεί τις κλασσικές επιστημονικές μεθόδους, εργαλεία και αρχές. Διότι η παραψυχολογία εξ αντικειμένου έχει ιδιαιτερότητες. Αυτές δεν μπορούν να παραγνωρίζονται επιδεικτικά και κοροϊδευτικά, αλλά πρέπει να κατανοούνται και να δίνεται έμφαση στα μέσα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή και στη σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει προκειμένου ο κλάδος αυτός να αναβαθμιστεί και να μη θεωρείται επίστημα ως.... ψευδο-επιστήμη. Όρος εντελώς υποτιμητικός, που εξισώνει την παραψυχολογία με την αστρολογία! Τη στιγμή που η τελευταία, όντως πάσχει από ελλείψεις στις μεθόδους που απαιτούνται έτσι ώστε να χαρακτηριστεί επιστήμη.

Κάθε επιστήμη έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ωστόσο, η επιστημονική μέθοδος είναι μία. Το θέμα είναι ότι στην παραψυχολογία υπάρχει σοβαρή παρέκκλιση από την επιστημονική μέθοδο. Επομένως, η mainstream επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να τη δεχτεί. Κατά τη γνώμη μου, αστρολογία, παραψυχολογία και ομοιοπαθητική δεν διαφέρουν και πολύ σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιούν (και μην ξεχνάς ότι η ομοιοπαθητική διδάσκεται και στη χώρα μας). Δεν διαφέρουν πολύ από τις «μεθόδους» που χρησιμοποιεί η μαγεία.

Σε πολλά πανεπιστήμια διδάσκονται τέτοιες «περίεργες» επιστήμες. Αυτό δεν τις κάνει αυτόματα επιστήμες. Τους λόγους που έχουν μπει στα πανεπιστήμια μπορούμε να τους συζητήσουμε αλλού, αν και είναι τεράστιο θέμα.

Συνοπτικά, είμαι ένας «ορθόδοξος» της επιστήμης, που δύσκολα παρεκκλίνει από τη mainstream επιστημονική αντίληψη. Εσύ φαίνεται πως είσαι πιο extreme. Πάντως, η αντιπαράθεση τώρα γίνεται ενδιαφέρουσα!

Το θέμα είναι ότι στην παραψυχολογία υπάρχει σοβαρή παρέκκλιση από την επιστημονική μέθοδο.

Αν θέλετε, αναλύστε λίγο περισσότερο το παραπάνω (οποιοσδήποτε απ' τους δυο σας). Ποια είναι η παρέκκλιση;

Η επιστημονική μέθοδος έχει συνοπτικά και απλουστευτικά ως εξής:

υπόθεση --> πείραμα --> θεωρία

Δηλαδή, η σύλληψη μιας υπόθεσης από έναν επιστήμονα (για οποιοδήποτε φαινόμενο) οδηγεί στο σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός πειράματος. Αν τα αποτελέσματα του πειραματισμού συνάδουν με την υπόθεση, τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια θεωρία. Όσα περισσότερα πειράματα, από ανεξάρτητους ερευνητές ανά τον κόσμο, συμφωνούν μεταξύ τους, τόσο ισχυρότερη γίνεται η θεωρία. Αν έστω κι ένα πείραμα δεν συμφωνεί, τότε η θεωρία καταρρέει και τροποποιείται ή δημιουργείται μία άλλη.

Παράδειγμα: Όλα τα ευρήματα απολιθωμάτων δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί δεν είναι νεότερα από 70 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό κάνει τους παλαιοντολόγους να υποθέτουν ότι κάτι συνέβη και ξαφνικά όλοι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν. Τι ήταν αυτό δεν γνωρίζει κανείς. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρίες, οι οποίες υποστηρίζονται από ανάλογα ευρήματα (π.χ. η θεωρία του μετεωρίτη). Αν κάποτε βρεθεί ένα απολίθωμα δεινοσαύρου ηλικίας π.χ. 10 εκατομμυρίων ετών τότε η θεωρία της μαζικής εξαφάνισης καταρρέει και μια άλλη πρέπει να την αντικαταστήσει.

Η επιστημονική μέθοδος διαφέρει ανάλογα με την επιστήμη. Π.χ. η παλαιοντολογία δεν στηρίζεται σε πειράματα, αλλά σε ευρήματα.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση ενός πειραματισμού είναι ένα σημείο στο οποίο γίνονται πολλά λάθη. Γι' αυτό και οι δημοσιεύσεις επιστημονικών ερευνών υπόκεινται σε αυστηρότατο έλεγχο. Ο σχεδιασμός ενός πειραματισμού σήμερα είναι ολόκληρη επιστήμη και κυρίως έχει να κάνει με την στατιστική.

Η παραψυχολογία δυσκολεύεται να ακολουθήσει την επιστημονική μέθοδο, καθώς οι ισχυρισμοί της και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί για να τους αποδείξει είναι εξωφρενικοί (π.χ. η ύπαρξη πλάσματος, η τηλεκίνηση, οι εμπειρίες θανάτου, κ.λπ.), καθώς από μόνα τους δύσκολα εξηγούνται. Επίσης, αν και ισχυρίζεται συχνά ότι χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους, στην ουσία υστερεί σε δύο τομείς: επαναληψιμότητα και στατιστική ανάλυση.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάς παραθέσει η Julian μια δημοσίευση από περιοδικό παραψυχολογίας για να το σχολιάσουμε.

Οι αμφισβητίες λησμονείτε τα εξής, που αναμφίβολα γνωρίζετε...

Μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων ''παραψυχολόγων'', υπάρχουν και αυτοί που πράγματι έχουν μεταφυσικές ικανότητες. Όπως πρόβλεψης-πρόγνωσης, τηλεπάθειας, διαίσθησης, ψυχομετρίας, κλπ.

Εκείνοι που έχουν φθάσει μετά από εκπαίδευση και practice σε ένα επίπεδο αλάνθαστου συμπεράσματος και πάντοτε σωστής απάντησης, έχουν συμμετάσχει σε πάμπολλα πειράματα για να αποδείξουν τις δυνατότητες και τους ισχυρισμούς τους. Και
εκεί ακριβώς έγκειται η επιστημονικότητα της παραψυχολογίας...

Αναφερόμαστε λοιπόν σε πείραμα και απόδειξη. Tουλάχιστον σε κάποιους από τους τομείς της μεταφυσικής/παραψυχολογίας. Εκείνους που είναι δυνατόν να ελεγχθούν και επαληθευθούν -και από μη ειδικούς- στο λεγόμενο ''φυσικό'' πεδίο.

Αναμφίβολα όμως, υπάρχουν και άλλοι τομείς που κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατον όπως μετά θάνατον ζωή και μετενσάρκωση.

Νομίζω ότι τα ζωάκια μας απλά αισθάνονται (δεν διαισθάνονται), πχ. έχουν πολύ ευαίσθητη ακοή και έτσι ακούν τους σεισμούς πριν από εμάς.

Επίσης έχουν και πολύ δυνατή μύτη, όταν εμείς φοβόμαστε, τσαντιζόμαστε, αγχωνόμαστε, στεναχωριόμαστε κτλ λόγο ορμονών μυρίζουμε διαφορετικά ανά περίσταση, έτσι αυτά ξέρουν/ καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει

Αυτοί είναι καθαρά μηχανισμοί επιβίωσης και επικοινωνίας των ζώων, ιδικά η οσμή του φόβου ισοδυναμεί σε αυτά με απειλή και κίνδυνο κάνοντας τα ανήσυχα και επιθετικά

τέλος νομίζω ότι και εμείς κάτι μυριζόμαστε μιας που και εμείς ανήκουμε στο ζωικό βασίλειο, όμως μπορεί επειδή έχουμε αναπτύξει άλλους μηχανισμούς εις βάρος των υπολοίπων να μην είναι τόσο έντονο σε εμάς όσο στα ζώα και να μην το συνειδητοποιούμε για αυτό και όταν κάτι συμβαίνει νομίζουμε ότι οφείλεται σε κάποια διαίσθηση ή 6τη αίσθηση κτλ.

κατά τα άλλα φανταστείτε έναν άντρα να πλησιάζει μια κοπέλα και να της λέει αισθάνομαι μια νευροφυσιολογική επιθυμία γιανά πάμε για ποτό:lol:

κατά τα άλλα φανταστείτε έναν άντρα να πλησιάζει μια κοπέλα και να της λέει αισθάνομαι μια νευροφυσιολογική επιθυμία γιανά πάμε για ποτό:lol:
Καλόοοοοοο! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ή να περνάς από μια οικοδομή και να φωνάζουν οι εργάτες "Πω πω πω, τι φερομόνες είναι αυτές!!" :lol: :lol:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back