Απάντηση: Σπίτι ζητά γατάκια γιατί έχει πολλή αγάπη να δώσει
Η βαζεκτομη δε σημαινει οτι θα θελει να ζευγαρωσει αλλα δε θα μπορει...ουτε οτι θα βασανιζεται...Οποιος σου το ειπε αυτο ειναι παραπληροφορημενος δυστυχως. Επισης ποτε δεν ειπα οτι τ' αστειρωτα θηλυκα μεσα στο σπιτι δεν εχουν συνεπειες. Που το ειδες αυτό; Μαλλον διαβασες αλλιως τα λογια μου...ΤΑ ΠΑΝΤΑ εχουν συνεπειες σ'αυτη τη ζωη και η στειρωση επισης...ασχετα αν αυτο δεν τονιζεται και τοσο απο τους κτηνιατρους. Μια απλη ερευνα αρκει για να δεις τα κατα της στειρωσης αφου απ' οτι φαινεται γνωριζεις ηδη τα υπερ. Εν παση περιπτωση, πιστευω πως υπαρχει μια ταση να συμβαινει αυτο στην εποχη που ζουμε που ολοι ειναι υπερ της στειρωσης. Οι αλλες εναλλακτικες αποψεις...θεωρουνται "αμαρτια" και απορριπτονται χωρις καν να τις γνωριζουμε καλα καλα.
Εγω δεν της συνεστησα να το κανει, απλα προτεινα οπως και σε ολους εδω μεσα, να μελετησουν το θεμα ΠΡΙΝ παρουν αποφαση...κι οχι απλα να ακουνε αυτο που ειναι πιο πολυ 'της μοδας' ας πουμε. Αν κανουν μια ερευνα πριν αποφασισουν θα δουνε οτι ΚΑΘΕ λυση εχει τα υπερ και τα κατα της. ΚΑΜΙΑ δεν ειναι ακινδυνη και ΚΑΜΙΑ δεν ειναι πανακεια...ουτε και η στειρωση ακομα. Απλη πληροφορηση προτεινα...οχι κατι αλλο. Δε μ'αρεσει να καθοδηγω και να επιβαλλω αποψεις σε αλλους. Απλα να τους ενημερωνω προσπαθω και να τους κανω να ψαξουνε το θεμα λιγο πιο πολυ και πιο βαθια πριν παρουν τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ,και οχι καποιου αλλου, αποφαση...
Λοιπον για να ξερεις, οπως και στους ανθρωπους, ετσι και στις γατες που ειναι επισης θηλαστικα, η βαζεκτομη δεν κοβει την ορεξη για σεξ και σιγουρα ΟΧΙ την ικανοτητα για να ζευγαρωσουν αφου οι ορχεις που ειναι υπευθυνοι για τη λιμπιντο μενουν στη θεση τους. Και θα θελουν ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ. Η μονη διαφορα θα ειναι οτι το σπερμα τους θα ειναι ''ασφαιρο'' να το πω λαικιστι. Θα μπορουν κανονικα να ζευγαρωνουν απλα δε θα αφηνουν τις γατες εγκυους. Να γνωριζεις επισης πως οι εκτροφεις γατιων το κανουν αυτο στ'αρσενικα και τους γατους αυτους τους αποκαλουν "teaser tom" γιατι μπορουν μεν να "ικανοποιησουν"τις θηλυκες οταν αυτες εχουν οιστρο αλλα εκ του ασφαλους, δε θα τους κανουν παιδακια δηλαδη. Οι εκτροφεις επισης δινουν συστηματικα και αντισυλληπτικα στα θηλυκα αντι για στειρωση για να μπορουν να ελεγχουν τις γεννησεις. Αυτα ολα συμβαινουν...πληροφοριακα στο λεω τοσο σε γατες οσο σε σκυλους , σε αλογα κτλ. Αν ειναι το σωστο η το λαθος το αποφασιζεις εσυ και ολοι οι αλλοι εδω μεσα. Παντως αυτες οι μεθοδοι εφαρμοζονται αυτην τη στιγμη οπως μιλαμε.
Οσο για τα επιχειρηματα που πολυ πολυ συχνα ακουω περι καρκινου, πυομητρας κτλ...Θα πω απλα πως δε με πειθουν ιδιαιτερα. Το μονο επιχειρημα που θα μπορουσε να μ'επειθε ειναι και το πιο απλο!!! Εμεις οι ανθρωποι δεν αντεχουμε τον υπερπληθυσμο των γατων. Τελεια και παυλα! Για τη δικη μας και μονο "σωτηρια" θα το κανουμε κι ολα τ' αλλα ειναι δικαιολογιες και προσχηματα για να μην αισθανομαστε τις ενοχες που θα επρεπε ΛΟΓΙΚΑ να αισθανομαστε αφου χωρις κανενα δικαιωμα επεμβαινουμε πανω σ' ενα αλλο ζωντανο ον και του κανουμε μια εγχειρηση αφαιρεσης ΖΩΤΙΚΩΝ οργανων, ενα ον τ'οποιο μαλιστα ισχυριζομαστε οτι λατρευουμε κιολας. Μονο αυτο λοιπον το επιχειρημα με πειθει και μονο γι αυτο το ξεκαθαρο και οχι "γαρνιρισμενο" μ' ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ψευτοεπιχειρηματα θα στειρωνα εγω προσωπικα μια γατα...
Οχι οτι δε συμβαινουν αυτα τα πραγματα, ασφαλως και συμβαινουν...καρκινοι, κυστες, πυομητρες κτλ...Απλα επειδη ειμαι κι εγω επιστημονας και κατι ξερω, πιστευω οτι αυτες οι θεωριες περι αυξησης του κινδυνου για καρκινο ωοθηκων, μαστων, προστατη, μητρας κτλ στα μη στειρωμενα ειναι βασισμενες σε correlational studies (το λεω στ'αγγλικα συγγνωμη δε μου ερχεται στα ελληνικα) και οχι σε αληθινα πειραματα που ειναι πληρως κοντρολαρισμενα ωστε να μην επηρεαζονται κι απο αλλες μεταβλητες περα απο αυτες που μετριουνται μοναχα...δεν τις εμπιστευομαι λοιπον και τοσο αυτες τις θεωριες να πω την αληθεια.
Οπως λενε: "Αλλο να συσχετισεις δυο πραγματα κι αλλο ν'αποδειξεις περαν πασης αμφιβολιας οτι το ενα προκαλει το αλλο." Και δυστυχως το δευτερο η σχεση αιτιας και αιτιατου δηλαδη δεν αποδεικνυεται σ'αυτες τις ερευνες απο τις οποιες προεκυψαν ολες αυτες οι θεωριες που τωρα ολοι μας εχουμε μαθει να παπαγαλιζουμε. Κανεις δε μπορει ν'αποδειξει, οταν υπαρχουν τοσοι αλλοι παραγοντες=μεταβλητες γυρω μας τις οποιες οι επιστημονες που βγαζουν αυτες τις θεωριες ΔΕ μπορουν πραγματικα ν'απομονωσουν, οτι η ΕΛΛΕΙΨΗ στειρωσης ειναι και η μοναδικη αιτια του καρκινου που ισως εμφανισει η γατα ουτε και το αν αυξανει αληθινα τις πιθανοτητες γιατι πολυ απλα ολα αυτα βασιζονται σε απλους συσχετισμους (correlation).
Εν παση περιπτωση ακομα κι αν ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ οι πιθανοτητες αυξανονται, αυτο και παλι ΔΕ σημαινει οτι το ζωο θ'αρρωστησει. Ειναι απλως πιθανοτητες. Καρκινο παθαινουν και τα στειρωμενα. Εχει πιο πολυ να κανει με την ηλικα του ζωου πιστευω παρα με τη στειρωση. Δε βλεπεις συχνα 1 η 2 ετων γατες στειρωμενες η και αστειρωτες με καρκινο...ετσι δεν ειναι; Ενω στα 10 και ανω βλεπεις πιο συχνα ακομα και σε στειρωμενες.
Επισης η σκεψη: "Αν το αφησω μεσα αυτο τ' οργανο μπορει να παθει καρκινο...αρα για να ειμαι ασφαλης ας το βγαλω καλυτερα" μου ακουγεται περα ως περα πρωτογονη! Καθε οργανο μεσα στις γατες μπορει να παθει καρκινο. Ας τους βγαλουμε λοιπον και το συκωτι μηπως και..., η τα εντερα, η τα κοκκαλα; Επισης η καρδια μπορει να παθει βλαβη...μηπως να τη βγαλουμε και αυτην; Με αυτη τη "λογικη" που προκαλει τρομολαγνεια θα πρεπει ισως ακομα και να κανουμε ευθανασια στα κακομοιρα τα ζωακια μας οταν γινουν 2-3 ετων γιατι...ξερετε στα 7-8 μπορει να παθουν καρκινο και να πεθαινουν!!!! Συγγνωμη αλλα μου ακουγεται αστειο και εντελως ΑΝΤΙεπιστημονικο...
Καντε ενα πειραμα αν θελετε...Αν λοιπον πατε σε κτηνιατρο και σας πει αυτα τα επιχειρηματα για να σας πεισει οτι η στειρωση βοηθαει και ειναι μαλιστα και "καλυτερη" για τις γατες, καντε αυτο που εκανε ενας φιλος μου...Ρωτηστε τον αν θα το συνηστουσε αυτο και για τη 12 χρονη κορουλα του η τον 15 χρονο γιο του οι οποιοι φυσικα και διατρεχουν κινδυνο επισης για να παρουσιασουν καρκινο της μητρας και του προστατη αντιστοιχα... Δειτε τι θα σας απαντησει...και ΚΡΙΝΕΤΕ απο μονοι σας!!! Στο φιλο μου παντως απαντησε: "Φυσικα και ΟΧΙ. Αυτα ειναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Οι γατες ειναι ΑΠΛΑ...ζωα" Αν αυτο δε σας θιγει καθολου...ο διαχωρισμος και ο υποβιβασμος της γατας δηλαδη σε ον "κατωτερου" θεου...στ'οποιο δικαιουμαστε εμεις τα δηθεν "ανωτερα" οντα να επεμβαινουμε χωρις τυψεις και ενοχες....τοτε καντε οτι εσεις θεωρειτε αληθινα "φιλοζωο"...
Για εμας τους ανθρωπους δεν το αμφισβητω καθολου...ΣΑΦΩΣ και ειναι καλυτερα για εμας τ'αφεντικα τους. η στειρωση..ασυζητητι! Κανεις δεν αντεχει 30 γατες σ'ενα σπιτι εννοειται!!! Αλλα γι αυτες...νομιζω την πιο εγκυρη απαντηση και την πιο καταλληλη μπορουν να μας τη δωσουν ΜΟΝΟ αυτες και οχι οι γιατροι...οσο κι αν σας λενε οτι ξερουν περισσοτερο...Κανεις μας δεν ειναι μεσα στο μυαλουδακι η στη ψυχουλα αυτων των υπεροχων πλασματων...Συνεπως ολα τ'αλλα ειναι απλες ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. Μπορει εσεις να εχετε δικιο, μπορει εγω να εχω δικιο...ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ...
Δυστυχως ομως οι γατες δε μιλανε...οποτε τις παρακουμε ευκολα, ουτε καν σκεφτομαστε ΑΝ ειχαν επιθυμιες πανω σ'αυτο το ζητημα ΠΟΙΕΣ θα ηταν αραγε; Και μη μου πειτε οτι οι γατες σας δεν εχουν επιθυμιες...Τι γατοφιλοι ειστε τοτε;!!! Αλλα συνηθως κανουμε το δικο μας...οτι ΜΑΣ συμφερει δηλαδη τελικα. Απλα οταν το κανουμε να μη το κανουμε και με ΚΑΘΑΡΗ τη συνειδηση...η ακομα χειροτερα πιστευοντας οτι ειμαστε και "σωτηρες"...Ειναιπολυ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ αυτη η σκεψη. ΑΥΤΟ μ'ενοχλει πιο πολυ απ'ολα...οχι η πραξη της στειρωσης τοσο οσο η σκεψη πισω απο αυτην...Η σκεψη χωρις ενοχες...Σαφως και σωζεις μελλοντικα αδεσποτα η σκοτωμενα ζωακια....αλλα και παλι κανεις ενα ΚΑΚΟ για ν'αποφυγεις τ'αλλα. Δε ξερω αν σ'αυτην τη περιπτωση, για εμενα προσωπικα, ο σκοπος εξαγιαζει τα μεσα...
Ελπιζω πως η επιστημη θα προοδευσει και θα βρεθουν τροποι ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΙ για να λυνουν ολες αυτες τις δυσκολιες. Γνωριζω πως αυτον το καιρο γινονται ερευνες για αντισυλληπτικα εμβολια που προκαλουν ανοσια στο σπερμα, αντι για τ'αντισυλληπτικα που χρησιμοποιουν ορμονες. Ο καιρος θα δειξει...εως τοτε βεβαια πολλες γατες θα εχουν στειρωθει μια λυση ΜΗ αναστρεψιμη αφου ο κοσμος θα πιστευει οτι δεν υπαρχει αλλη καλυτερη λυση...Μπορει να εχουν δικιο, μπορει και οχι. Οι γατουλες μας το ξερουν μονο!!! Και ευχομαι ο καιρος και η προοδος της κτηνιατρικης να δειξει.
Ζητω συγγνωμη για την ακατασχετη πολυλογια μου!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.