Βασικά, δεν ξέρω από πού να πρωτοαρχίσω...
Πώς γίνεται να βγάζουμε όλη μας την αγανάκτηση και τη στεναχώρια για το γενικότερο βιασμό της φύσης στο θέμα "στείρωση ή όχι στείρωση"... Δηλαδή, ναι, οκ, η ιδέα του να "επεμβαίνεις" στο ζώο και μάλιστα χειρουργικά (ουάου) είναι λίγο κάπως. Και παραδέχομαι ότι κι εγώ αισθάνθηκα κάπως όταν στείρωσα τα ζώα μου. Θύμωσα, λυπήθηκα σιχτιρίζω που έπρεπε να το κάνω. Ξέρω όμως ότι αισθάνθηκα έτσι γιατί υπάρχει η
ανάγκη να ζει το γατί στο σπίτι μου, να τρέφεται από μένα κλπ κλπ. Πραγματικά, όπως και άλλοι έχουν πει, το να κατέβει μια κουκουβάγια και να φάει ένα νεογέννητο γατάκι, ή να το σκοτώσει ο αρσενικός γιατί έτσι του λέει το ένστικτό του, πέρα από το σοκ του θανάτου δεν με στεναχωρεί καθόλου. Αλλά ΔΕΝ υπάρχουν ούτε κουκουβάγιες στην πόλη ούτε τίποτα. Που είναι οι υποστηρικτές της μη-στείρωσης όταν το ζώο τους χρειάζεται αντιβίωση; Γιατί κι αυτό επέμβαση στη φύση είναι. Και το βακτήριο φύση είναι και κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο δυνατό απο το γατί και να το σκοτώσει. Εκεί γιατί πάμε ενάντια στη φύση;...
Το παράδειγμα αυτό με την αντιβίωση, το δίνω φυσικά για να καταλάβουμε λίγο τί είναι αιτία, τί αποτέλεσμα, τι βιασμός της φύσης και τί όχι. Ποιά είναι η στάση των υποστηρικτές της μη-στείρωσης απέναντι στον ΚΟΚ; Πώς οδηγούν άραγε οι ίδιοι και σε τι ποσοστό ευθύνονται (όπως όλοι μας βέβαια) για τα πατημένα ζώα; Ποιά είναι η στάση τους απέναντι στα δηλητηριώδη σκευάσματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο; Πόσο έχουν οι ίδιοι βοηθήσει φιλοζωικές (ναι, αυτές στις οποίες όντως κάποτε θα βρεθούν και βλάκες, και άτιμοι άνθρωποι που θέλουν να τα αρπάξουν, αλλά έλεος..); Πόσο έχουν φροντίσει ένα αδέσποτο; Και αν όλα αυτά φαίνονται ότι δεν είναι υποχρέωσή τους, αλλά υποχρέωση κάποιου άλλου ιθύνοντα, ποιά είναι άραγε η πολιτική τους στάση;
Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι μακάρι όλη αυτή η ενέργεια της αντι-στείρωσης να πήγαινε στην προσπάθεια να γίνει ο κόσμος και οι πόλεις και τα χωριά μας ένας παράδεισος όπου θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα γατάκια στους γεμάτους δέντρα δρόμους, όπου άνθρωποι ευτυχισμένοι και ήρεμοι θα ήταν πάντα σε εγρήγορση να φροντίσουν όποιο ζωάκι τους φαίνεται άρρωστο, και μετά να το ξανα-αφήσουν στην αγέλη του. Τότε, μάλιστα, να μη στειρώναμε, και ναι, ας πάθαιναν και καρκίνο της μήτρας κάποιες γατούλες. Τότε ίσως όλες αυτές οι ενέργειες της φύσης για έλεγχο του πληθυσμού του κάθε είδους, να είχαν κάποιο νόημα.
Αυτό όμως που παρατηρώ, είναι το εξής:
Οι άνθρωποι που φωνάζουν "στειρώστε" είναι εκείνοι που βλέπουν την πραγματικότητα όπως είναι, που βλέπουν στις πόλεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ πατημένα αδέσποτα, εκείνοι που βρίσκουν στα ποτάμια στα χωριά νεογέννητα μέσα στη σακούλα, εκείνοι που θα φροντίσουν και θα πληρώσουν για την αδέσποτη γάτα που μετά από 10 γέννες πεθαίνει από σήψη.
Αντίθετα, οι άνθρωποι που φωνάζουν για βιασμούς της φύσης είναι (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το παραδέχομαι) άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρουν τα δικά τους απωθημένα και κομπλεξ στο πρόσωπο της γάτας τους. Λες και η γάτα θα νιώσει τη χαρά και την κολακεία του φλερτ και της ερωτοτροπίας, λες και η γάτα είναι έφηβος που του απαγόρεψαν τη σαββατιάτικη έξοδο. Είναι λυπηρό, κι εγώ συνειδητά το θάβω στο μυαλό μου, αλλά καμιά φορά δεν βλάπτει να έχουμε συναίσθηση ότι ναι μεν τα ζώα "νιώθουν" την αγάπη και τη φροντίδα, αλλά σίγουρα όχι όπως τη "νιώθουν" οι άνθρωποι. Δεν μπορεί να συγχέουμε τις ανάγκες τις δικές μας (για ελευθερία αν είμαστε καταπιεσμένοι, για δικαίωμα στην επιλογή εάν χειραγωγούμαστε κλπ κλπ)με τις ανάγκες του ζώου. Που πάνω κάτω είναι ανάγκη για επιβίωση.Ή μάλλον ένστικτο. Και αν το θέλετε, και τα χάδια μας αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν. Μειώνουν το στρές, μειώνουν την έκκριση τοξινών κι έτσι η γάτα ζει περισσότερο και καλύτερα. Έτσι απλά... Αυτός είναι ο λόγος που οι γάτες επιζητούν κατά βάθος τα χάδια μας. Το γιατί εμείς τους τα δίνουμε είναι άλλο θέμα. Λίγο συναφές με το "
Δεν θα στειρωθείς εσύ -αν και θα έπρεπε "..
Συγνώμη για το μακρύ ποστ, συγνώμη για την όποια επιθετικότητα. Αλλά ρε γαμώτο δεν μπορώ. Δηλαδή η αξία της φύσης υποτιμάται και υπονομεύεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, στο σχολείο, στις δουλειές μας, στο φαγητό μας, στις δραστηριότητες και στους τρόπους ψυχαγωγίας μας και δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ!
Υ.Γ. Το θέμα της "ανθρωποποίησης" της γάτας μας είναι άλλο και ακόμα κι αν έχω πολλές δεύτερες σκέψεις πάνω σε αυτό, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα κακό στο να παρατηρούμε το χαρακτήρα του ζώου μας, να το θαυμάζουμε, να τον κανακεύουμε να μιλάμε γι αυτό και για τα συναισθήματα που μας δημιουργεί με τον πιο ανθρώπινο τρόπο! Είναι σύντροφοί μας και αυτό δεν αλλάζει, απλά καμιά φορά και για κάποια θέματα μπορεί να πρέπει να δούμε το θέμα "απ`έξω" και να δούμε τα ζουζουνάκια μας σαν απλά μέλη ενός είδους (τρομάρα τους!!

)