Ημερολόγιο χορτοφαγίας

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Παρά τις όποιες συμπάθειες μπορεί να έχω, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω μια μικρή "ομαδική" επίθεση, κατά της Αθανασίας και εριστικό ύφος απο μερικούς. Όλγα, Θανάση, Petrcat και Βίκυ, θα σας παρακαλούσα, για το καλό όλων, να μην αφήνετε τα νεύρα σας να καθοδηγούν τα λόγια σας. ...

?
Έκανα εγώ επίθεση κατά της Αθανασίας;
Δεν γράφω με νεύρα don't worry!
Δε μου άρεσε απλώς το δικτατορικό ύφος της Όλγας και περίμενα να της πει κάτι γι'αυτό η ladycat. Αυτό είπα!

Επιπλέον διάβασα όλα τα posts (:/: ουφ!!!) και κατάλαβα μόνο ότι 2-3 φανατικοί χορτοφάγοι "ενώθηκαν" για να πείσουν τους άλλους. Κι ας λένε ότι δεν προσπάθησαν να πείσουν (γιατί τόσα μακρυνάρια κείμενα/αντιγραφές; γιατί τόση ένταση; σ'αυτούς να δεις νεύρα!)
Οι υπόλοιποι, χορτοφάγοι και μη, είπαν απλώς την άποψή τους!
Κι εγώ τρώω κρέας. Και καπνίζω. Και πίνω. Shoot me! :lol::lol::lol:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Petrcat, δεν είπα οτι έκανες επίθεση κατά της Αθανασίας. Είπα συγκεκριμένα:
και εριστικό ύφος απο μερικούς
Το ότι ΕΣΥ δεν έκανες επίθεση κατά της Αθανασίας, δεν σημαίνει οτι δεν είχες εριστικό ύφος, ασχέτως αν άλλος το ξεκίνησε.
Τεσπα, ας μην το συνεχίζουμε. Δεν νομίζω να κάνει καλό σε κανέναν. :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό μια τάση προς αψημαχίες, τσακωμούς και γενικά μια άγρια διάθεση.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συμπεριφερόμαστε έτσι. Εδώ είμαστε υποθέτω για να πούμε τις εμπειρίες μας, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και στην τελική να περάσουμε ευχάριστα την ώρα που καθόμαστε εδώ. Δεν λέω ότι πρέπει να μιλάμε μόνο για τα γατιά μας και τις εμπειρίες μας γύρω απο αυτά, ίσα ίσα που είναι πολυ ωραίο να διαβάζω και να μαθαίνω και άλλα πράγματα, που σε άλλη περίπτωση ίσως να μην τα έβλεπα και να μην τα έψαχνα ποτέ..
Απλά για να πω την αλήθεια με ενοχλεί να βλέπω γνωστούς "άγνωστους" να πετάνε θανάσιμα βέλη για άλλους που έχουν μια αντίθετη άποψη...
'Αλλωστε πόσο μονότονη και βαρετή θα ήταν η ζωή μας, αν όλοι συμφωνούσαμε μεταξύ μας;;;;

Λίγο ηρεμία βρε παιδιά...:redface:

?
Έκανα εγώ επίθεση κατά της Αθανασίας;
Δεν γράφω με νεύρα don't worry!
Δε μου άρεσε απλώς το δικτατορικό ύφος της Όλγας και περίμενα να της πει κάτι γι'αυτό η ladycat. Αυτό είπα!

Επιπλέον διάβασα όλα τα posts (:/: ουφ!!!) και κατάλαβα μόνο ότι 2-3 φανατικοί χορτοφάγοι "ενώθηκαν" για να πείσουν τους άλλους. Κι ας λένε ότι δεν προσπάθησαν να πείσουν (γιατί τόσα μακρυνάρια κείμενα/αντιγραφές; γιατί τόση ένταση; σ'αυτούς να δεις νεύρα!)
Οι υπόλοιποι, χορτοφάγοι και μη, είπαν απλώς την άποψή τους!
Κι εγώ τρώω κρέας. Και καπνίζω. Και πίνω. Shoot me! :lol::lol::lol:

Βρε Petrcat όταν μιλάμε με επιχειρήματα καμιά φορά πρέπει να ποστάρουμε μεγάλα κείμενα για να υποστηρίξουμε τις απόψεις μας ή να εξηγήσουμε πέντε πράγματα παραπάνω. Όπως ακριβώς ο Issavas πόσταρε την δική του άποψη περί χορτοφάγων ή παμφάγων ανθρώπων, με τέτοια διάθεση έγινε η όποια ανταλλαγή απόψεων. Κανείς δεν θα σε πυροβολήσει για τις προσωπικές σου επιλογές.
Δεν χρειάζεται να χλευάζεις κανέναν.

:)

τι να σας πω μην αρχιζετε παλι τα ιδια βρε παιδια

Ολγα ψάρι τρως ε; δες εδώ;

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕΛΕΤΕΣ αμερικανικών εργαστηρίων από το 1958

Ψάρι - χόρτα ο συνδυασμός για μακροζωία
https://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=13784396

Moυ λείπει που δεν γράφουμε πια σε αυτό το post και χαίρομαι που ξανάεκανες μια αρχή :happy: Θαναι όπως πριν; Aλλιώς ξεκίνησε.
Oσο για τα ψάρια, προσπαθώ να τρώω αλλά δεν τα κάνω ιδιαίτερη όρεξη και σίγουρα όχι συχνά γιατί τα βλέπω πιο πολύ σαν φάρμακο. Προσπαθώ συνήθως να είναι σε σάντουιτς σε μορφή σολωμού, ή κάτι τέτοιο. Eσύ βρήκες καμμιά λύση στο φαγητό; Δεν βρίσκω πια και τα κατεψυγμένα που έλεγα :hmm:

Ακόμα δεν έχω φάει κρέας (εννοώ ψάρι γιατί αν φάω κρέας ψάρι θα φάω) το πείραμα συνεχίζεται.

Εμένα το θέμα της χορτοφαγίας μου βγήκε αυθόρμητα χωρίς σκέψη. Όταν λέμε χορτοφαγία, όχι 100%. Υπήρξε μια εποχή τότε με τις "τρελλές αγγελάδες" που μύριζα κρέας και μου ερχόταν εμετός...
Μετά άρχισε να μου "ξυνίζει" και το κοτόπουλο. Έφτασα σ'ένα σημείο να τρώω μόνο όσπρια, μακαρόνια και λαδερά. Να σημειώσω ότι με τα φρούτα τα λαχανικά και τα ψάρια είμαστε τσακωμένοι παιδιόθεν. Το αποτέλεσμα ήταν να μου πέσει ο αιματοκρίτης στο 30. Και να οι εξετάσεις για στίγμα, κόντρα εξετάσεις για φερυτίνη κλπ. μέχρι που άρχισα τις ενέσεις σιδήρου και τα είδα όλα! Έχετε κάνει ενέσεις σιδήρου? Αφήστε καλύτερα!! Πεθαίνεις στον πόνο! Δεν μπορούσα να καθήσω.... (Ναι, εκεί που φαντάζεστε τις έκανα...)
Αναγκαστικά τρώω λίγο κρέας τώρα πια, συνήθως κανένα σουβλάκι ή μπιφτέκι της μαμάς, μόνο και μόνο για να μην γκρινιάζει, μια φορά στο τόσο. Το πρόβλημα είναι ότι ο άνδρας μου αν δεν φάει κρέας τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα είναι σαν να μην έχει φάει καθόλου. Οπότε κάθε φορά που κόβω και πλένω το κρέας για να μαγειρέψω δεν την θέλω τη ζωή μου!!!....:/:
P.S.Και αποφεύγω τις εξετάσεις αίματος όπως ο διάολος το λιβάνι γιατί δεν έχω διάθεση να ξαναρχίσω τις ενέσεις....:down: :down: :down:

Καλά…σίδηρος μόνο στο κρέας υπάρχει; αυτό που λέγεται για τις φακές;
Κάποτε πήγε χωριανός μου στο γιατρό ο οποίος του βρήκε έλλειψη σιδήρου κι άρχισε να τρώει φακές (του είχε δώσει και φάρμακα) και το σχόλιο του ήταν ΄΄Εμ κι εμείς το έχουμε παρακάνει με το κρέας, δεν τρώμε τίποτα άλλο, ξέρεις πόσον καιρό έχω να φάω φαΐ κατσαρόλας; Το μαγειρεύει η γυναίκα το τρώει μόνη της΄΄
(Ήταν μια παρέα που στο σπίτι δεν έτρωγαν ποτέ μαζεύονταν στο ταβερνάκι και έτρωγαν κι έπιναν, οι ίδιοι σχολίαζαν ότι τρώνε σαν χαϊβάνια):lol::lol:

Καλά…σίδηρος μόνο στο κρέας υπάρχει; αυτό που λέγεται για τις φακές;

Όσπρια και λαχανικά (π.χ. σπανάκι) με αρκετό σίδηρο υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν είναι απορροφήσιμο, πρακτικά δηλ. δεν παίρνεις σίδηρο από αυτά. Του κρέατος είναι το πιο απορροφήσιμο (ειδικα συκώτι).
Διάβασα ότι αν μαγειρέψεις φασόλια (έχουν σίδηρο) με μπόλικα καρότα και πράσινες-κόκκινες πιπεριές, διευκολύνεται η απορόφηση του σιδήρου από τον οργανισμού, και είναι καλή εναλλακτικ΄'η.
(Το έγραψε σήμερα η Αθανασία στο hungry...;))

Αρχική Δημοσίευση από Thanasis46:
Καλά…σίδηρος μόνο στο κρέας υπάρχει;

Πολλές φυτικές τροφές περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου. Όμως, ο σίδηρος αυτός βρίσκεται συνδεδεμένος με οργανικές ενώσεις (χηλικές ενώσεις του σιδήρου), τις οποίες ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει για να απορροφήσει το σίδηρο. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου των φυτικών τροφών αποβάλλεται ανεκμετάλλευτο από το έντερο.

να πω μονο οτι ουτε το σπανακι ουτε η φακη μπορουν να ισοροπησουν μια ελειψη σιδηρου το ιδιο ισχυει και για το κρεας.ωστοσο ολα μαζι βοηθανε γιατι η αποροφηση σιδηρου ειναι δυσκολη απο τον οργανισμο.Βασικα στην ελειψη σιδηρου μονο η φαρμακευτικη αγωγη μπορει να βοηθηση .(εχει και σε ποσιμες αμπουλες και σε χαπια )Τωρα το κρεας σε μια μετρημενη μορφη και οχι καθημερινα ειναι απαραιτητο οχι μονο για τον σιδηρο αλλα και για αλλες ουσιες που δεν μπορεις να βρης μονο στα χορτα και λαχανικα. Μια ισοροπημενη διατροφη με μετρο ειναι αυτη που δινει απαραιτητα συστατικα στον οργανισμο . Μακροχρονια αποχη απο το καθε ειδος ξεχωριστα καποια στιγμη θα φερει προβλημα. Καλη η χορτοφαγια αλλα δεν ειναι στο συνολο της απο μονη της υγειινη .3 φορες τον μηνα τουλαχιστον ειναι απαραιτητο το κρεας.Και κατι πιο γενικο .Σημερα ολα τα εμπορευσιμα ειδη διατροφης ειναι γεματα με χημικα και ορμονες η εντομοκτονα οποτε το να λεμε οτι κανουμε υγειινη διατροφη στην ουσια κοροιδευουμε τον εαυτο μας δυστυχως .

Σημερα ολα τα εμπορευσιμα ειδη διατροφης ειναι γεματα με χημικα και ορμονες η εντομοκτονα οποτε το να λεμε οτι κανουμε υγειινη διατροφη στην ουσια κοροιδευουμε τον εαυτο μας δυστυχως .
Καλά αυτό ναι…άλλο σωστή διατροφή από άποψης είδους κι άλλο από άποψης ποιότητας. Λέμε για την περίπτωση που ήταν όλα γνήσια και καθαρά.

Λέμε για τροφές του παρελθόντος και οργανισμό του παρόντος. Από ποιες τροφές μπορούσε να πάρει ο οργανισμός αυτά που χρειάζεται; Χμμ…για πιο σωστά έτσι θα πρέπει να το θέτουμε:hmm::mad::lol:

Ναι αλλα τωρα τρωμε τροφες του παροντος και ειμαστε επισης οργανισμοι του παροντος. Στο παρελθον σιγουρα ηταν διαφορετικα τα πραγματα.

Ευτυχώς με τα 'οσπρια και ειδικά τις φακές έχω καλή σχέση. Σπάνακι όμως τρώω σπάνια και πράσινα λαχανικά που επίσης περιέχουν σίδηρο δεν τρώω καθόλου. Ο γιατρός είπε ότι ο σίδηρος από τα λαχανικά δεν αντικαθιστά τον σίδηρο ΄που πέρνουμε από το κρέας γιατί δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Πέρνω συμπληρωματα διατροφής που περιέχουν σίδηρο, αλλά πάλι δεν κάνουν τίποτα. Έτσι αραιά και που τρώω λίγο κρέας και όπως προείπα αποφεύγω τις εξετάσεις αίματος....
(Ποιός ακούει την μητερα μου και τον άντρα μου αν δουν πάλι πεσμένο αιματοκρίτη...)

Χωρίς να είμαι ειδική επί του θέματος, ούτε καν χορτοφάγος, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο να μην μεταπηδάει κάποιος απο τη μια κατάσταση στην άλλη απότομα. Εκεί που ήταν κρεατοφάγος να γίνει ας πούμε vegan, γιατί φαντάζομαι ότι ο οργανισμός θέλει ένα διάστημα προσαρμογής στη νέα κατάσταση, άρα η αλλαγή θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, απορρίπτοντας μια μια τις τροφές που θέλουμε να μην ξαναφάμε. Απο εκεί και πέρα τα πάντα φαντάζομαι είναι θέμα συνδυασμών τροφών που ένας ειδικός στο θέμα θα προτείνει. Οι πειραματισμοί είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα. Εαν δηλαδή ένα άτομο με χαμηλό αλλά μη διαγνωσμένο αιματοκρίτη μεταλλαχθεί απο τη μια μέρα στην άλλη σε χορτοφάγο, είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, ότι συμπληρώματα και εαν παίρνει. Ειδικά στις γυναίκες που απο μια ηλικία και μετά οι ανάγκες τους σε σίδηρο και ασβέστιο είναι αυξημένες και δυστυχώς και το λέω ειλικρινά όχι πάντα αντιμετωπίσιμες με φυσική διατροφή. Άρα όποιος αποφασίζει να ακολουθήσει μια τέτοια στάση ζωής για να είναι συνεπής με τις αρχές που του το "επέβαλαν" αλλά και με την υποχρέωση που έχει απέναντι στο σώμα του και στην υγεία του ας συμβουλεύεται το γιατρό του και έναν διατροφολόγο γιατί δεν αντιδρούν όλα τα σώματα το ίδιο. Έχω γνωστή σχεδόν χορτοφάγο, σπάνια τρώει ψάρι, ούτε γάλα, ούτε αυγό που έχει χοληστερίνη και η αιτία είναι ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και η διατροφή δεν τη βοήθησε σε τίποτα και έχω κολλητό 130 κιλά με φυσιολογικότατους δείκτες σε όλα και τρώει τα πάντα. Είμαστε μοναδικοί και έξω μας και μέσα μας.:redface:

Eιχα ακούσει απο διατροφολόγο στην τηλεόραση οτι για μεγαλύτερη απορόφηση του σιδήρου μετά απο τα όσπρια να παίρνουμε βιταμίνη C. Tην ποσότητα σε mg δεν την θυμάμαι. Kαι δεν το έχω κάνει εκτός απο τα ρεβύθια με λεμόνι.
Πάντως Aσπασία μου, πρεπει να κάνεις εξέταση αίματος. Για σένα. Mην το πεις στους δικούς σου. Δεν είμαστε όλοι οι οργανισμοί το ίδιο. Eγώ 20 χρόνια τώρα δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα. Oμως αν είναι απαραίτητο πρέπει να φας κρέας. Kαι αν οι εξετάσεις σου δείξουν κάτι όχι καλό, ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο και απο τροφές που να σου αρέσουν. H Tάνια μας είναι διατροφολόγος. Zήτα της μια συμβουλή. Πες της οτι εγώ στο είπα. Eίναι φίλη μου, θα σε βοηθήσει. Mην παίζεις όμως με την υγεία σου.

εχουν τα οσπρια και τα σπανακια και αλλα λαχανικα αλλα δεν αποροφατε οσιδηρος απο τον οργανισμο ευκολα ειναι μια διαδικασια πολυπλοκη . Εχει δικιο η Ολγα παντως δες το και μην το αφηνεις.

Συμφωνώ. Πάντα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Όπως είπε και η Νερίνα δεν είναι καθόλου καλό για έναν οργανισμό να μεταπηδά από την κρεατοφαγία στη χορτοφαγία απότομα.

Απλά να διορθώσω κάτι. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες (και από ιατρικές ενώσεις) που επιβεβαιώνουν πως μία χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι απόλυτα υγιεινή - αρκεί να γίνεται ισορροπημένη πρόσληψη βιταμινών, πρωτεϊνών κλπ μέσω σωστού συνδιασμού των τροφών.

Και φυσικά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα του κάθε οργανισμού. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα υγείας. Οι εξετάσεις αίματός μου είναι σούπερ.
:)

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back