Ημερολόγιο χορτοφαγίας

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Ευγε ευγε αντε τωρα θα υπαρχει και βιγκαν ενωση.. εγω με το μελι κ τι σοκολατα δεν τα εχω καταφερει ακομα
Εγώ όταν έχω λαχτάρα για σοκολάτα τρώω μαύρη. Το κουφό είναι ότι ποτέ δεν μου άρεσε η μαύρη:P αλλά τώρα αναγκαστικά μου αρέσει και μάλιστα πολύ:P! Προσπάθησε να αποφύγεις και την λευκή ζάχαρη όσο μπορείς γιατί την έχουν λευκάνει τρίβοντάς την με κόκκαλα ζώων:mad:!
Έγω έχω πάρει καστανή (που είναι πολύ ωραία) και μαύρη (που είναι έτσι κι έτσι) .

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όντος brown sugar είναι πιο ωραία και απ'την κοινή

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μπράβο και απο εμένα πολύ σωστή απόφαση :up: Να ρωτήσω κάτι, μια διατροφή είναι πλήρης χωρίς κρέας? Δηλαδή κάποιος μπορεί ψωνίζει απο ένα market μονο και να ειναι εντάξει? Κάποια συμπληρώματα? Ρωτάω γιατί είμαι εντελώς άσχετη πάνω στο θέμα και πραγματικά το έχω σκεφτεί να γίνω και εγώ παρόλο που μου φαίνεται αρκετά δύσκολο:( Είναι ομως πολύ σωστό!

Γεια σου Μιχαέλα:D Εγώ ειμαι 20 χρονια χορτοφάγος που δεν τρώει κοκκινο κρεας, κοτόπουλο και σπανίως ψάρι. Επειδή είναι το ειδος της χορτοφαγίας που σκεφτεσαι να κάνεις, εχει αναλυθει με το παραπάνω στο η χορτοφαγια κι εγώ εχουμε επέτειο. Καλό διάβασμα αν έχεις όρεξη, και καλή επιτυχία αν προσπαθήσεις. Μονο να πω οτι η υγεια μου ειναι τελεια και μολις γέννησα κιολας:happy: και νιώθεις υπέροχα αν τα καταφέρεις που κατα τη γνώμη μου δεν χρειάζεται προσπάθεια;):D

Κάποια στιγμή θα διαβάσω όλο το θέμα η χορτοφαγια κι εγώ εχουμε επέτειο. Θα ήθελα πολύ να κάνω κι εγώ μια τέτοια προσπάθεια, που σίγουρα είναι καλή και σαν ιδεολογία για τα καημένα τα ζωάκια + την υγεία μου! Respect πάντως στους χορτοφάγους!!!

Δυστυχώς το θέμα μου ειχε πάρει μια δυσάρεστη τροπή κάπου στη μέση απο κάποιες επιθεσεις απο άτομα που πια δεν γράφουν πια εδώ:redface: Απλά το λέω μην εκπλαγει κάποιος που θα το διαβάσει.

χεχε οκ!!! Πρέπει όμως να το δω! Μπορεί να με σπρώξει όσο να 'ναι

Και βέβαια να το δεις:D Κατά τα άλλα είναι όμορφο θεματάκι

Κοιταξε η χορτοφαγια η αυστηρη χωρις ζωικα προιοντα καλο ειναι να γινεται με οσο πιο πολλα βιολογικα προιοντα ετσι παιρνεις πολλες βιταμινες και μεταλλα και δευτερον χρησιμοποιωντας εναλλακτικες παλιες πρωτεινες δηλαδη πρωτεινες που χρησιμοποιουσαν σε ππαλια φαγητα οι προγονοι μας μεχρι πριν το 30 πχ ηλιοσποροι ωμοι αναλατοι, αμυγδαλοψυχα βιολογικη ωμη, κεχρι, φαγοπυρο, μανιταρια κ αλλα πολλα που ελαχιστα βρισκεις σε ενα κανονικο σουπερ εκτος βασιλοπουλου κ μασουτη που φερνουν και λιγα βιολογικα και μπορεις να βολευτεις εχουν ολο συσκευασμενα η βιομηχανοποιημενα προιοντα εγω λοιπον τα κυρια ψωνια τα κανω σε βιολογικα για πραγματα που δεν βρισκω και στα κανονικα παω μονο σε οσα εχουν βιολογικα. Σε πληροφορω οτι η διαφορα στην μπανανα και ντοματα βιολογικη απο μη ειναι τεραστιων διαστασεων το νιωθεις!

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ ΕΛΑΒΑ ΑΠΟ το φορουμ χορτοφαγιας και το βαζω εδω γιατι σας συμπαθω και θελω να τα ξερετε

Σηµαντικές Ειδήσεις από το John Hopkins ..!!..

ΑΦΟΥ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ (ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ «ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ») ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΤΟ JOHN HOPKINS ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ .

Ενηµέρωση για τον καρκίνο από το νοσοκοµείο John Hopkins :

1. Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώµα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισµένα δισεκατοµµύρια. Όταν ο γιατρός διαßεßαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώµα τους µετά από θεραπεία, αυτό σηµαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθµός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιµο ποσό.

2. Καρκινικά κύτταρα εµφανίζονται από 6 έως και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.

3. Όταν το ανοσοποιητικό σύστηµα ενός ατόµου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασµός τους και κατά συνέπεια ο σχηµατισµός όγκων.

4. Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο µπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιßαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόµου.

5. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή και να συµπεριληφθούν συµπληρώµατα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστηµα.

6. Η χηµειοθεραπεία έχει να κάνει µε τη δηλητηρίαση των ραγδαία αναπτυσσόµενων καρκινικών κυττάρων, αλλά και µε την καταστροφή των ραγδαία αναπτυσσόµενων υγειών κυττάρων στο µυελό των οστών, την γαστρεντερική οδό κ.λπ. και µπορεί να προκαλέσει οργανικές ßλάßες, στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύµονες κ.λπ.

7. Η ακτινοßολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα, καυτηριάζει, σηµαδεύει και καταστρέφει υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.

8. Η αρχική θεραπεία µε ακτινοßολίες και χηµειοθεραπεία συχνά µειώνει το µέγεθος ενός όγκου. Ωστόσο, η παρατεταµένη χρήση χηµειοθεραπείας και ακτινοßολίας δεν έχει ως αποτέλεσµα την περαιτέρω καταστροφή ενός όγκου.

9. Όταν το σώµα φέρει υπερßολικό τοξικό φορτίο από χηµειοθεραπείες και ακτινοßολίες, το ανοσοποιητικό σύστηµα έχει είτε κατασταλεί είτε καταστραφεί, έτσι το άτοµο µπορεί να υποκύψει σε διάφορα είδη µολύνσεων και επιπλοκών.

10. Η χηµειοθεραπεία και η ακτινοßολία µπορούν να προκαλέσουν τη µετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά µε αποτέλεσµα να καταστρέφονται πιο δύσκολα. Οι χειρουργικές επεµßάσεις µπορεί να έχουν ως αποτέλεσµα την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές.

11. Ένας αποτελεσµατικός τρόπος καταπολέµησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, µε το να µην τους παρέχεται η τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.

ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ:
α. Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή µας αποµακρύνουµε µία σηµαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ . παράγονται από ασπαρτάµη, που είναι ßλαßερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το µέλι Manuka ή οι µελάσες αλλά µόνο σε πολύ µικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χηµικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώµα.

Καλύτερη εναλλακτική είναι µπαχαρικά τύπου Bragg's aminos ή θαλασσινό αλάτι.

ß. Το γάλα κάνει το σώµα µας να παράγει ßλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη ßλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το µε γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.

γ. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιµούν σε όξινα περιßάλλοντα. Μία διατροφή ßασισµένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιµότερο να τρώµε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι µοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιßιοτικά, αυξητικές ορµόνες και παράσιτα που είναι όλα επιßλαßή, ειδικά για καρκινοπαθείς.

δ. Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυµούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας ßοηθά να δηµιουργήσετε ένα αλκαλικό περιßάλλον στο σώµα σας. Το 20% µπορεί να αποτελείται από µαγειρεµένα γεύµατα στα οποία να περιλαµßάνονται τα φασόλια. Οι χυµοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυµα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα µέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύµων και τη δηµιουργία υγιών κυττάρων δοκιµάστε να πιείτε φρέσκο χυµό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συµπεριλαµßανοµένων των ßλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωµά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ηµέρα. Τα ένζυµα καταστρέφονται σε θερµοκρασίες άνω των 40 ßαθµών Κελσίου (104 ßαθµοί Φαρενάιτ).

ε. Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν µεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισµένο ή φιλτραρισµένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και ßαρέων µετάλλων που περιέχονται στο νερό της ßρύσης. Το αποσταγµένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.

12. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυµα. Το άπεπτο κρέας που παραµένει στα έντερα αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσµα µεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών.

13. Τα τοιχώµατα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από µία σκληρή πρωτεϊνική στιßάδα. Αποφεύγοντας ή µειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυµα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώµατα των καρκινικών κυττάρων µε αποτέλεσµα τα κύτταρα φονείς να µπορούν να τα καταστρέψουν.

14. Ορισµένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα (IP6, Flor ssence, Essiac, αντιοξειδωτικά, ßιταµίνες, µεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα όπως η ßιταµίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραµµατισµένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική µέθοδο του σώµατος να απορρίπτει τα κατεστραµµένα, ανεπιθύµητα ή αχρείαστα κύτταρα.

15. Ο καρκίνος είναι µία ασθένεια του µυαλού, του σώµατος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύµα θα ßοηθήσει τον µαχητή του καρκίνου να επιßιώσει. Ο θυµός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήµατα θέτουν το σώµα σε ένα αγχώδες και όξινο περιßάλλον. Μάθετε το πνεύµα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαµßάνετε τη ζωή.

1 6. Τα καρκινικά κύτταρα δεν µπορούν να ευδοκιµήσουν σε οξυγονωµένα περιßάλλοντα. Η καθηµερινή άσκηση και οι ßαθιές αναπνοές ßοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι µία ακόµα µέθοδος που χρησιµοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

(ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ JOHN HOPKINS, Η.Π.Α. -
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

1. Μην τοποθετείτε πλαστικά δοχεία σε φούρνο µικροκυµάτων.

2. Μην τοποθετείτε δοχεία µε νερό στην κατάψυξη.
3. Μην τοποθετείτε πλαστικές µεµßράνες σε φούρνο µικροκυµάτων.

Το Johns Hopkins έστειλε πρόσφατα αυτό το µήνυµα σε ένα από τα ενηµερωτικά του δελτία. Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφόρησαν και στο Walter Reed Army Medical Center. Οι διοξίνες προκαλούν καρκίνο και ειδικά καρκίνο του µαστού.

Είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις για τα κύτταρα του σώµατός µας. Μην ψύχετε πλαστικά µπουκάλια µε νερό, καθώς η διαδικασία αυτή απελευθερώνει διοξίνες από το πλαστικό. Πρόσφατα ο Δρ. Edward Fujimoto, Διευθυντής του προγράµµατος ευεξίας στο Castle Hospital εµφανίστηκε σε µία τηλεοπτική εκποµπή για να εξηγήσει αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία µας.

Μίλησε για τις διοξίνες και για το πόσο µας ßλάπτουν. Τόνισε ότι δεν πρέπει να θερµαίνουµε τρόφιµα στο φούρνο µικροκυµάτων µέσα σε πλαστικά δοχεία.Αυτό ισχύει κυρίως για τρόφιµα που περιέχουν λιπαρά. Πρόσθεσε ότι ο συνδυασµός λίπους, υψηλής θερµοκρασίας και πλαστικού, απελευθερώνει διοξίνη στο φαγητό και στη συνέχεια στα κύτταρα του σώµατος. Αντ' αυτού συνέστησε τη χρήση γυαλιού, όπως CorningWare, Pyrex ή κεραµικών δοχείων για τη θέρµανση τροφίµων. Το αποτέλεσµα είναι ίδιο, αλλά χωρίς διοξίνες. Έτσι, στιγµιαία τρόφιµα και σούπες που θερµαίνονται σε φούρνο µικροκυµάτων πρέπει να αφαιρούνται από τις πλαστικές τους συσκευασίες και να θερµαίνονται σε άλλο δοχείο. Το χαρτί δεν είναι κακό αλλά δεν ξέρεις ποτέ τι περιέχει. Ασφαλέστερη λύση είναι η χρήση σκευών από πυρίµαχο γυαλί, Corning Ware κ.λπ. Το πρόßληµα της διοξίνης είναι ένας από τους λόγους.

Επίσης επεσήµανε ότι πλαστικές µεµßράνες όπως εκείνες τύπου Sanitas, είναι το ίδιο επικίνδυνες όταν τοποθετούνται πάνω από τρόφιµα που µαγειρεύονται στο φούρνο µικροκυµάτων. Καθώς θερµαίνεται το φαγητό, η υψηλή θερµοκρασία προκαλεί ουσιαστικά την τήξη δηλητηριωδών τοξινών από την πλαστική µεµßράνη και τη διοχέτευσή τους στο φαγητό. Αντί της µεµßράνης καλύπτετε το φαγητό µε µία χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Λές να υπάρχει μια σχέσει γάτες με χορτοφάγους; Είμαστε αρκετοί!
Κι εγώ είμαι χορτοφάγος 8 χρόνια τώρα, αν και τρώω ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, και καμιά φορά όταν είμαι με φίλες μη-χορτοφάγους κάνω μια εξαίρεση για μουσακά ή στιφάδο γιατί μου αρέσει τόσο πολύ που δε μπορώ να το αρνούμαι εντελώς, και δε θέλω να εξαναγκάζω τις φίλες μου να αλλάζουν πάντα δίαιτα μόνο για μένα. Προσπάθησα να μαγειρέψω το μουσακά με μανιτάρια αντί για κρέας, αλλά δεν τρωγόταν καθόλου...
Αμέσως όταν έκοψα το κρέας είχα περισσότερο σίδερο στο αίμα, όχι λιγότερο, όπως λένε αυτοί που δε ξέρουν τι είναι η χορτοφαγία, το ξέρω γιατί ήμουν αιμοδότης και πριν είχα πάντα έλλειψη σιδέρου το καλοκαίρι, αλλα μετά ποτέ πια!! Όντως εξαρτάται πολύ από τη βιταμίνα C, τρώω πάντα φρούτα μαζί με τα χόρτα. Η αδερφή μου όταν είχε έλλειψη σιδέρου στην εγκυμοσύνη της έπρεπε να τρώει ένα αυγό με χυμό πορτοκαλίου κάθε πρωί και σε μια εβδομάδα το πρόβλημα είχε λυθεί. Οι γάτες δε είναι χορτοφάγοι αλλά ξέρω από μια γάτα που τρώει μανιτάρια, και η προηγούμενη γάτα μου Νίκη της άρεσε το σπανάκι!!!

Και εγώ είμαι "περίπου" χορτοφάγος...... Εχω κόψει το κοκκινο κρέας... Τσιγάρο έτσι και αλλιως δεν καπνίζω, Ψάρι 1-2 φορές τον μήνα... κοτόπουλο 1-2 το μήνα.....
Έκανα πρόσφατα αιματολογικές εξετάσεις και είναι ολα ΟΚ... ¨Εχω να αρρωστήσω.. απο .. δεν θυμάμαι.... όλα οκ... εξαφανίστηκε και η κυτταρίτιδα... χωρις γυμναστήριο!!!!! ΤΙΠΟΤΑ....
(δεν πινω και αναψυκτικα..):P..

Μπορώ και τρώω όλη μέρα.... και δεν πέρνω κιλά......Οι φίλοι και γνωστοί με κοροιδεύουν και μου λένε ότι έχω Ταινία.... και να παρω και εγω vermox....:);).

Και μαζί μου παρασέρνω και τον Βαγγέλη... που "μοιραία" και αναγκαστικά...... συνεργάζεται.......

Παιδιά, επειδή το σκέφτομαι σοβαρά κι εγώ, έπειτα από διάφορα προβλήματα υγείας που μου παρουσιάστηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μήπως μπορεί κάποιος από σας που είστε χορτοφάγοι, να μου στείλει με πμ ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο; Επειδή κόκκινο κρέας δεν τρώω πολύ συχνά, η δυσκολία μου θα είναι με το κοτόπουλο που μου αρέσει πολύ, αλλά θα το παλέψω. Και το ψάρι δύσκολα θα το κόψω.... Ωστόσο με ενδιαφέρει να ενημερωθώ σε πρώτη φάση.

Καταρχας υπαρχουν
οι Ημι χορτοφαγοι( τρωνε ψαρι η κοτοπουλο που δεν το θεωρουνε κρεας ενω ειναι κι αυτο ζωακι)
Οι Vegeterian που τρωνε γαλα και αυγα ( Ωβολακτοχορτοφαγοι)
ΟΙ Vegan τηρα και ηθικα χορτοφαγοι που δεντρωνε τιποτα ζωικο ουτε φορανε γουνα μεταξι και δερμα
οι fruitarian ου ειναι φρουτοφαγοι και η παραλλαγη τους οι καρποφαγοι.
οι ωμοφαγοι που τα τρωνε ολα ανεπεξεργαστα και περνουν το μαξιμουν των βιταμινων κλπ

Τωρα εαν θελει κανεις να κοψει το κοτοπουλο αμεσως, ας δει αυτην την ιστοσελιδα για να του φυγουν οι φαντασιωσεις και μετα ας αποφασισει αν θελει να το τρωει:
Συνάντησε ένα γεύμα σου από κοτόπουλο
εαν θελει να κοψει και τα αλλα ας δει αυτα:
Συνάντησε ένα γεύμα σου από βοδινό

Συνάντησε ένα γεύμα σου από χοιρινό

Συνάντησε ένα γεύμα σου από αρνάκι
για τα "φρεσκα" ψαρακια θα σου πει ο κωστας3 που ηταν και ψαρας ενα φεγγαρι και θα σου πει τι χημικα ριχνουν.

Τωρα το βασικο θεμα ειναι εαν θελει κανεις να φαει με βαδη τη λογικη του τι ειναι νοστιμο η με βαση τι λογικη του τι κανει καλο στον οργανισμο του και στο οικοσυστημα. Εγω διαλεξα την ηθικη χορτοφαγια και τρεφομαι με βιολογικα ωμα κυριως φρουτα και λαχανικα και σπορους και φυτρα.
Το θεμα ειναι οτι δεν αρκει κανεις να κοψει το κρεας χρειαζεται να μαθει και πολλα αλλα πραγματα για να τρεφεται υγειινα και να εχει ποικιλια σε αυτο το νεο διαιτολογιο. Το φορουμ της χορτοφαγιας με βοηθησε πολυ εμενα σε επιπεδο συνταγων και αποριων καθως και βιβλια που πηρα απο εξω. Ειναι μια αλλη νοστιμαδα ολα αυτα πιο γνησια και πιο κοντα στη φυση χωρις προσθετα. Εγω εχοντας φαει βιολογικα πεντε μηνες τωρα εχω μαθει να τα ξεχωριζω καθαρα απο θεμα γευσης .

Ολγα κοίτα τι βρήκα

της
Lee Jerome
MSc Nutrition(Μάστερ Διατροφής)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
https://www.vegetarian.org.uk/factsheets/iron.html

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ SITE:
Vegetarian and Vegan Foundation (VVF)

Ένας από τους παλαιότερους διατροφικούς μύθους είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφάγο ή vegan διατροφή ( απόλυτη χορτοφαγία χωρίς αυγά και γάλα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου! Ο λόγος; Επειδή δεν τρώνε το κόκκινο κρέας, που θεωρείται από πολλούς ότι είναι η καλύτερη και η μόνη πηγή αυτού του ζωτικής σημασίας μετάλλου. Αυτό απλά δεν ισχύει και όλες οι σημαντικότερες οργανώσεις υγείας συμφωνούν - η Βρετανική Ιατρική Ένωση, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση.

Παρά το γεγονός αυτό, μερικοί δευτερεύοντες οργανισμοί υγείας, γιατροί και συγγραφείς υγείας εμμένουν στη σύσταση του κόκκινου κρέατος ως της καλύτερης πηγής σιδήρου. Συστηματικά παραλείπουν να αναφέρουν τους πιθανούς κινδύνους υγείας που συνδέονται με το σίδηρο από το κρέας και δεν αναφέρουν ποτέ τα οφέλη του σιδήρου από τα φυτά.Ο παλιός μύθος έχει αναπτύξει βαθιές ρίζες - αλλά δεν είναι παρά ένας μύθος. Αυτό το ενημερωτικό δελτίο τα εξηγεί όλα.

Τι είναι ο σίδηρος και γιατί τον χρειαζόμαστε;

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο και είναι ένα ουσιαστικό συστατικό της αιμογλοβίνης, που βρίσκεται σε όλα τα ερυθρά αιμοσφαίρια(κόκκινα κύτταρα) του αίματος. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κυττάρων και για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος.

Πηγές και τύποι σιδήρου

Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου – haem (αίμης), πρώτιστα από πηγές κρέατος, και non-haem (μη αίμης) από φυτικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου σε όλη τη διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τρώνε κρέας, προέρχεται όχι από το κρέας αλλά από τις φυτικές πηγές (1, 2). Όσπρια, όπως τα φασόλια kidney, οι φακές και τα ρεβύθια, στάρπη φασολιών σόγιας (tofu), καρύδια, σπόροι, τα πλήρη σιτηρά και οι ξηροί καρποί, όπως σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σύκα, είναι όλες οι άριστες πηγές σιδήρου. Παραδείγματος χάριν, οι φακές περιέχουν 3.5mg σίδηρο ανά 100g, τα αμύγδαλα 3mg, οι σπόροι σουσαμιού 10.4mg και τα σύκα 4.2mg.

Πολλά δημητριακά για το πρωϊνό ενισχύονται με σίδηρο, που παρέχει μια άλλη κανονική πηγή που δεν είναι από κρέας(3). Η κυβερνητική Υπηρεσία Προτύπων στα Τροφίμα (FSA) εξέτασε τις πηγές σιδήρου στην πιό πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εθνικής διατροφής και θρέψης και διαπίστωσε ότι μόνο το 17 τοις εκατό προέρχεται από κρέας, 3 τοις εκατό από ψάρια και ένα τρομερό 80 τοις εκατό από vegan τρόφιμα. Τα δημητριακά έχουν την ενιαία μεγαλύτερη συμβολή με 44 τοις εκατό (1).

Στην Βρετανία η συστηνόμενη θρεπτική εισαγωγή (RNI) για το σίδηρο στους ενήλικους άντρες είναι 8,7 mg/ημέρα και για τις γυναίκες μέχρι την ηλικία 50 είναι 14,8 mg σίδηρου/ημέρα (4). Ο σίδηρος απορρίπτεται από το σώμα με τα αποβαλλόμενα κύτταρα του δέρματος, από τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος όπως ο αγωγός αέρα, η ουρική οδός και το έντερο. Στις γυναίκες, ο σίδηρος χάνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και κατά συνέπεια έχουν ελαφρώς υψηλότερες απαιτήσεις. Παρά τις απώλειες αυτές, το σώμα είναι ένας πολύ αποδοτικός ανακυκλωτής και κατορθώνει να περιορίσει τις απώλειες στο ελάχιστο σε ακριβώς 1 - 1.5mg ημερησίως (2 ,5, 6).

Χρησιμοποίηση και απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα
Και οι δύο τύποι σιδήρου είναι διαφορετικοί και το σώμα χειρίζεται κάθε ένα ελαφρώς διαφορετικά. Ο σίδηρος από το κρέας απορροφάται γρήγορα και συνεχίζει να απορροφάται και να αποθηκεύεται είτε το σώμα τον χρειάζεται είτε όχι. Ο σίδηρος από τα φυτά τείνει να είναι "δεσμευμένος" σε άλλες θρεπτικές ουσίες στα τρόφιμα και πρέπει να χωριστεί στο σώμα προτού μπορέσει να απορροφηθεί. Αυτό όχι μόνο επιβραδύνει τη διαδικασία της απορρόφησης αλλά επιτρέπει στο σώμα να περιορίσει τη γενική εισαγωγή του. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα του non-haem σιδήρου είναι χαμηλά σε σύγκριση με τον haem σίδηρο καθώς το σώμα παίρνει μόνο ότι χρειάζεται, και η απορρόφηση μειώνεται καθώς τα αποθέματα σιδήρου αυξάνονται (2, 5).

Τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης του non-haem σιδήρου και των υψηλότερων αποθεμάτων του haem σιδήρου στο σώμα παρουσιάζονται συχνά από τη βιομηχανία κρέατος και μερικούς γιατρούς ως μειονέκτημα. Αυτό δεν είναι σε καμμιά περίπτωση έτσι δεδομένου ότι ο σίδηρος από τα φυτά έχει μερικά ευδιάκριτα πλεονεκτήματα από το σίδηρο του κρέατος. Τα υψηλά αποθέματα του haem σιδήρου είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη (13).

Η απορρόφηση του σιδήρου από φυτά μπορεί να βελτιωθεί πολύ απλά με τη συμπερίληψη της βιταμίνης C με το ίδιο γεύμα, όπως ο φρέσκος χυμός από πορτοκάλι (2 ,7,
cool.gif
. Η απορρόφηση του non-haem σιδήρου μπορεί να τετραπλασιαστεί εάν 75mg βιταμίνης C, περίπου 200ml φρέσκου χυμού από πορτοκάλι, καταναλώνονται μαζί του (9). Εντούτοις, η απορρόφηση μπορεί επίσης να επιβραδυνθεί από τις τανίνες στο τσάι και τον καφέ, τα phytates(ένα φυσικά παρόν συστατικό της ίνας των φυτών) στο πίτουρο και άλλα πλήρη σιτηρά, το οξαλικό οξύ στο σπανάκι, τα τεύτλα, τα μούρα, τη σοκολάτα και το τσάι και έτσι αυτά είναι καλύτερα να αποφεύγονται κατά το κατανάλωση των τροφίμων που είναι πλούσιες σε σίδηρο(2, 10).Τα γαλακτοκομικά και το ασβέστιο μπορούν να έχουν μια παρόμοια αρνητική επίπτωση (4, 11).

Μέτρηση του σιδήρου και της κατάστασης του σιδήρου
Η αιμογλοβίνη που βρίσκεται στα κόκκινα κύτταρα αίματος κρατά το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου του σώματος. Ο haem σίδηρος από το κρέας (και σε ένα μικρότερο βαθμό ο non-haem σίδηρος) είναι συνδεδεμένος στην αιμογλοβίνη και αποθηκεύεται σε πρωτεϊ'νες γνωστές ως φερριτίνες (4, 12). Δεδομένου ότι οι χορτοφάγοι καταναλώνουν μόνο τον non-haem σίδηρο, τα αποθέματα σιδήρου τους τείνουν φυσικά να είναι χαμηλότερα από των κρεατοφάγων αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτα ένδειξη αναιμίας. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να μετρήσουμε το σίδηρο του σώματος και να διαπιστώσουμε εάν ένα άτομο έχει τις διαταραχές ανεπάρκειας σιδήρου όπως η αναιμία και τις πιό βαριάς μορφής παθήσεις όπως η χρόνια φλεγμονή, η μόλυνση ή οι κακοήθεις ασθένειες (14). Οι πιό συνηθισμένοι μετρούν και την αιμογλοβίνη και την φερριτίνη ορού (14).

Τα επίπεδα φερριτίνης καθορίζουν εάν ένα άτομο παίρνει πάρα πολύ, πάρα πολύ λίγο ή ακριβώς το σωστό ποσό σιδήρου. Τα επίπεδα αιμογλοβίνης μπορούν να δείξουν εάν η αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου είναι παρούσα ως μια χαμηλή αρίθμηση φερριτίνης είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό αυτής (14).

Ανεπάρκειες σιδήρου

Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι πάρα πολύ χαμηλά, διάφορα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης, χλωμό δέρμα, ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μια μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης. Αυτό είναι αναιμία ανεπάρκειας -σιδήρου και για τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει στην κακή απόδοση στο σχολείο (2, 15).

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από τις μεγαλύτερες θρεπτικές ανεπάρκειες στον κόσμο, αν και μόνο ελαφρώς λιγότερο κοινή στις βιομηχανικές χώρες απ'ό,τι στον τρίτο κόσμο. Έχει επιπτώσεις εξ ίσου στους κρεατοφάγους και τους χορτοφάγους σε παρόμοιες αναλογίες. Αν και οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου (φερριτίνης ορού) από τους κρεατοφάγους δεν υπάρχει καμία διαφορά στα ποσοστά αναιμίας τους λόγω ανεπάρκειας σιδήρου (16).

Δύο από τις πιο έγκυρες οργανώσεις υγείας παγκοσμίως - η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση και η Βρετανική Ιατρική Ένωση - υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση δηλώνει: " Η εμφάνιση της αναιμίας ανεπάρκειας σιδήρου μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans είναι παρόμοια με τους μη-χορτοφάγους επομένως οι vegans και οι χορτοφάγοι δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτήν την κατάσταση. Οι χορτοφάγοι και οι vegans έχουν χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου έναντι των μη-χορτοφάγων εντούτοις η φερριτίνη ορού τους είναι συνήθως μέσα στα κανονικά υγιή επίπεδα "(16).

Θάνατος από το σίδηρο - haem και καρδιακές παθήσεις
Οι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο σιδήρου - που προκαλείται συνήθως από την κρεατοφαγία αν και μπορεί επίσης να υπάρξει μια γενετική σύνδεση - είναι πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις (17 ,18 ,19 ,20 ,21, 22). Μια άλλη αρνητική επίπτωση είναι η τάση του να βλάπτει (να οξειδώνει) τη κακή "μορφή" της χοληστερόλης που φράζει τις αρτηρίες (λιποπρωτεϊ'νες χαμηλής πυκνότητας, ή LDL). Όταν η χοληστερόλη LDL καταστρέφεται γίνεται ακόμα πιό επικίνδυνη από την κανονική καθώς η χημική αντίδραση που ενέχεται θεωρείται ότι βλάπτει άμεσα τα κύτταρα της καρδιάς, κάνοντας το έτσι αυτό μια διπλή επίθεση (20).

Τα στοιχεία ενάντια στον haem σίδηρο αυξάνονται και έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλά αποθέματα σιδήρου από το κόκκινο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ιδιαίτερα στους ηληκιωμένους και τις γυναίκες (21). Μια άλλη μελέτη έχει παρουσιάσει ένα αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών μεταξύ των ανδρών που είναι σαρκοφάγοι γενικά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος, των υψηλών αποθεμάτων haem σιδήρου και των καρδιακών παθήσεων (22). Ακόμα περισσότερη έρευνα έχει δείξει ότι τα υψηλά αποθέματα σιδήρου και μια υψηλή διαιτητική εισαγωγή σιδήρου συνδέονται έντονα με τις καρδιακές παθήσεις (20).

Haem σίδηρος και διαβήτης

Τα υπερβολικά αποθέματα σιδήρου μπορεί επίσης να έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα του σώματος να ρυθμίσει την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία είναι το πρώτο σημάδι προειδοποίησης του διαβήτη. Αυτή η "αντίσταση ινσουλίνης" μπορεί να συνεχίσει για να προκαλέσει τον πραγματικό ενήλικο αρχικό διαβήτη mellitus (τύπος 2 - διαβήτης μη εξαρτώμενος από ινσουλίνη). Υπάρχει τώρα ένα μεγάλο σώμα έρευνας που έχει δείξει ότι η αντίσταση ινσουλίνης συσχετίζεται άμεσα με τα αποθέματα σιδήρου - όσο χαμηλότερα τα αποθέματα, τόσο λιγότερος ο κίνδυνος αντίστασης ινσουλίνης και τόσο λιγότερη η πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη.

Είναι επίσης σαφές ότι οι χορτοφάγοι και οι vegans έχουν χαμηλότερη αντίσταση ινσουλίνης από τους κρεατοφάγους και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Ο υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη για τους κρεατοφάγους οφείλεται πρώτιστα στη διατροφή τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, το συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι θα υπήρχαν λιγότερες περιπτώσεις του αρχικού ενήλικου διαβήτη στους κρεατοφάγους εάν χαμήλωναν τα αποθέματα σιδήρου τους. Είναι ένας επιστημονικός τρόπος να πεις " σταματά το κρέας "(23 ,24 ,25, 26).

Τα μπλουζ των μωρών

Η αναιμία στα νήπια είναι εκπληκτικά κοινή και δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη Βρετανία. Στην ηλικία των έξι μηνών, οι απαιτήσεις ενός νηπίου για ορισμένες θρεπτικές ουσίες αυξάνονται, επομένως οι συμβουλές από τους επαγγελματικούς οργανισμούς όπως η Βρετανική Διαιτητική Ένωση και το Υπουργείο Υγείας είναι ότι πρέπει να έχουν αρχίσει την απογαλάκτιση από αυτήν την ηλικία. Ένας λόγος είναι ότι ο όγκος του γάλακτος που απαιτείται για να καλύψει την ενέργεια ενός μωρού και των θρεπτικών αναγκών του, όπως ο σίδηρος, είναι πάρα πολύ μεγάλος για να τον παρέχει μόνο του το μητρικό γάλα. Από έξι μηνών, οι απαιτήσεις σιδήρου ενός νηπίου αυξάνονται από 4.3mg (4-6 μήνες) σε 7.8mg (6 μήνες). Τα αποθέματα σιδήρου του σώματος σε ένα μωρό μειώνονται από αυτήν την ηλικία και απαιτείται πρόσθετος σίδηρος. Η έρευνα και η πραγματική πρακτική δείχνουν ότι αυτό ισχύει για τα νήπια που έχουν ταϊστεί μητρικό γάλα ή τύπους γάλακτος αγελάδας. Η αρχική αιτία της αναιμίας στα νήπια είναι επομένως ακατάλληλη απογαλάκτιση - πάρα πολύ νωρίς, πάρα πολύ αργά ή μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Δίνοντας στα μωρά το πλήρες γάλα αγελάδας είναι μέρος του προβλήματος λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο και του γεγονότος ότι οποιοσδήποτε σίδηρος υπάρχει, απορροφάται ελάχιστα. Το γάλα εμποδίζει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου από άλλα τρόφιμα. Ακόμα χειρότερα, η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας είναι ευρέως διαδεδομένη και οδηγεί συχνά σε απαρατήρητη εντερική αιμορραγία, με σημαντικές ποσότητες σιδήρου να χάνονται στο αίμα (2 ,27 ,28, 29). Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και στις ΗΠΑ, παραδείγματος χάριν, το 15 έως 20 τοις εκατό των νηπίων έχουν αναιμία, και περίπου το ένα δεύτερο της οποίας προκαλείται από το γάλα της αγελάδας.

Περίληψη

1. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στα μόρια αιμογλοβίνης όλων των κόκκινων κυττάρων του αίματος και είναι ουσιαστικός για υγιή κύτταρα και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

2. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην εμφάνιση της αναιμίας ανεπάρκειας σιδήρου μεταξύ των χορτοφάγων/vegans και των κρεατοφάγων.

3. Οι πλούσιες πηγές φυτικού σιδήρου περιλαμβάνουν τα όσπρια (μπιζέλια, φασόλια και φακές), τη στάρπη φασολιών σόγιας (tofu), τα καρύδια, τους σπόρους, τα πλήρη σιτηρά και τους ξηρούς καρπούς. Πολλά δημητριακά πρωϊνού ενισχύονται με σίδηρο.

4. Η καθημερινή συνιστώμενη εισαγωγή για σίδηρο στη Βρετανία είναι 8.7mg/ημέρα για τους άνδρες και 14.8mg/ημέρα για τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50.

5. Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου - haem από πηγές κρέατος και non-haem από τα φυτά.

6. Ο haem σίδηρος απορροφάται γρήγορα και συνεχίζει να απορροφάται και να αποθηκεύεται είτε το σώμα τον χρειάζεται είτε όχι. Ο σίδηρος από τα φυτά απορροφάται πιό αργά.

7. Το σώμα ρυθμίζει το ποσό του non-haem σιδήρου που απορροφά, παίρνοντας μόνο όσο χρειάζεται για να διατηρούνται τα υγιή επίπεδα.

8. Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου βελτιώνεται με τη συμπερίληψη της βιταμίνης C με το ίδιο γεύμα.

9. Τα υψηλά αποθέματα σιδήρου ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης κρέατος είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.

10. Η αναιμία στα νήπια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη Βρετανία και ένα μεγάλο μέρος της συνδέεται με το γάλα αγελάδας και τους τύπους γάλακτος αγελάδας καθώς τα γαλακτοκομικά είναι χαμηλά σε σίδηρο και εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από άλλα τρόφιμα. Οι αλλεργίες στο γάλα της αγελάδας είναι κοινές παγκοσμίως και μπορούν να προκαλέσουν εντερική αιμορραγία στα νήπια - μια άλλη αιτία της αναιμίας στα μικρά παιδιά.

Δεν είναι απαραίτητο να τρώμε κρέας προκειμένου να προσλάβουμε σίδηρο - στην πραγματικότητα, ο σίδηρος από το κρέας μπορεί να είναι κακός για μας. Η φυτικά-βασισμένη διατροφή που περιλαμβάνει τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο, και που υποστηρίζεται με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, θα εξασφαλίσουν τον αρκετό- αλλά όχι τον πάρα πολύ - σίδηρο και είναι ένας από τους λόγους που οι χορτοφάγοι έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα υγείας από τους κρεατοφάγους.

Πηγές - References
1. National Diet and Nutrition Survey- Adults Aged 19-64 yrs, Food Standard Agency, 2003, Volume 3: Vitamin and Mineral Intakes, p 69-71
2. J L Groff, S S Gropper, and S M Hunt, 1995, Advanced Nutrition and Human Metabolism, Second Edition, Ch 12, p 353-366
3. McCance and Widdowsonʼs, 1998, The Composition of Foods, Fifth Edition, Royal Society of Chemistry and Ministry of Agriculture, Fisheries and Food
4. Department of Health, 41: Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the UK, Department of Health, First Edition, Ch 28, p 161-167
5. B Thomas (in conjunction with the British Dietetic Association), 2001, Manual of Dietetic Practice, 3rd Edition, Blackwell Science, Ch 3.3, p 231-46
6. S Walsh, 2003, Plant based nutrition and health, First Edition, The Vegan Society, Ch 11, p 122-125
7. D C Sharma et al, 1995, Correlation of anaemia and iron deficiency in vegetarians by administration of ascorbic acid, Indian J Physiol Pharmacol, 39, 4, p 403-406
8. J R Hunt et al, 1990, Ascorbic acid; effect on ongoing iron absorption and status in iron-depleted young women, American Journal of Clinical Nutrition, 51, p 649-655
9. W J Craig, 1994, Iron Status of Vegetarians, Am J Clin Nutr, 59, Suppl, p 1233S-7S
10. R F Hurrell et al, 1992, Soy protein, phytate and iron absorption in humans, Am J Clin Nutr, 56, p 573-578
11. L Hallberg et al, 1991, Calcium: effect of different amounts on non-heme and heme iron absorption in humans, Am J Clin Nutr, 53, p 112-119
12. J S Garrow, WPT James, 1996, Human Nutrition and Dietetics, Edition 9, Ch 12, p 174-208
13. Research Bulletin 7, Fe – Iron and Vegetarians: A Cause for Concern? The Vegetarian Society.
14. R S Gibson, 1990, Principles of nutritional assessment, First Edition, Oxford University Press, Ch 17, p 349-372
15. L Hambraeus, 1999, Animal- and plant-food-based diets and iron status: benefits and costs, Proc. Nutr. Soc, 58, p 235-242
16. ADA Report, 2003, Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets, 103, 6, p 748-765
17. Ma and Stampfer, 2002, Body Iron Stores and Coronary Heart Disease, Clinical Chemistry, 48, No 4, p 601-603
18. C T Sempas, 2002, Do body iron stores increase the risk of developing coronary heart disease? Am J Clin Nutr, 76, p 501-503
19. A L Heath et al, 2003, Health implications of iron overload: the role of diet and genotypes, Nutr Rev, 61, No 2, p 45-62
20. J T Salonen et al, 1992, High stored iron levels are associated with excess risk of myocardial infarction in Eastern Finnish men, Circulation, 86, No 3, p 803-811

Θαναση σε ευχαριστώ πολυ για όλες τις πληροφορίες. Εσύ τελικά καταφερες να κοψεις το κρεας; Να τονισω οτι για μενα μονο αυτο ειναι το σημαντικο. Δεν πιστευω στη βεγκαν διατροφή.

Το Πάσχα έφαγα για τελευταία φορά ψαρίσιο κι από τότε τίποτα.

Μπράβο!Το κοκκινο κρεας και το κοτόπουλο το εχεις κοψει καιρό;:)

Μπράβο!Το κοκκινο κρεας και το κοτόπουλο το εχεις κοψει καιρό;:)
Αυτά πάνε προ πολλού στο ψάρι κολλούσα αλλά το πέτυχα κι αυτό

Παει καιρος που εχει να γραψει καποιος εδω,χρονια δλδ,αλλα τωρα ετυχε να δω αυτο το θεμα..Ειμαι ''χορτοφαγος'' εδω και 11 χρονια και νιωθω τελεια με αυτη την αποφαση..Το χορτοφαγος σε εισαγγωγικα,γιατι ψαρι,αν και σπανια,τρωω,αν και στεναχωριεμαι καμια φορα μ'αυτο..Απο μικρη,απ'οσο θυμαμαι τον εαυτο μου δηλαδη,στο χωριο που πηγαινα συνεχεια(Αρχαια Ολυμπια) ειχαμε λογης-λογης ζωακια:κοτοπουλακια,παπακια,γουρουνακια,προβατακια,κατσικακια,γαιδουρακι,παπακια,κουνελακια,γατουλες,σκυλακια..Νιωθω πολυ τυχερη που μεγαλωσα κοντα σε τοσα ζωα,πιστευω πως επαιξε πολυ μεγαλο ρολο τοσο στον χαρακτηρα κ την προσωπικοτητα μου,οσο στην ωριμοτητα κ την ευαισθησια μου..Ανεκαθεν,λοιπον,θεωρουσα πως ολα τα ζωακια ειναι φιλοι μου,ολα τα εβλεπα σαν κατοικιδια..κι ετσι εξακολουθω να τα βλεπω..Ολα τα πλασματα εχουν ψυχουλα..εχει σημασια αν ειναι μεγαλα η' μικρα..χαζουλια η' εξυπνα..τρυφερα η' αγρια..;Δεν αξιζουν ολα να εχουν αγαπη κ προστασια;Δεν εχουν ολα δικαιωμα στη ζωη κ σε καλες συνθηκες διαβιωσης;Ποτε δε μπορουσα να καταλαβω αυτο που λενε καποιοι,οτι ''εμεις οι ανθρωποι ειμαστε φτιαγμενοι να τρωμε κρεας''..Εγω δεν εχω στερηθει ουτε εχω παθει τιποτα τοσα χρονια,κι αν εχω καποιες ελλειψεις στον οργανισμο μου(βιταμινες,πρωτεινες κλπ.)ειναι επειδη τωρα τελευταια δεν εκανα γενικα καλη διατροφη και οχι επειδη δεν τρωω κρεας..Μου ειναι αδιανοητο και σαν θεα να βλεπω κρεμασμενα τεμαχισμενα ποδια,κεφαλια,συκωτια,στομαχια,σπαλες κτλ. ..Δεν κρινω αυτους που τα τρωνε(προσπαθω να μην κρινω ποτε κανενα) ουτε θεωρω οτι ειμαι πιο ευαισθητη εγω απο αυτους,απλα με πληγωνει...Σαν γνησια χαζη ρομαντικη κ ονειροπολα γυναικα,ονειρευομαι εναν κοσμο που ολοι(ανθρωποι,ζωα,πουλια,ψαρια)θα συνυπαρχουμε χωρις να χρειαζεται να κατασπαραζει ο ενας τα σωθικα του αλλου(κυριολεκτικα κ μεταφορικα)για να επιβιωσουμε και πανω κι απο την αγαπη ακομα,να υπαρχει κυριως αλληλοσεβασμος,γιατι απο εκει ξεκινανε ολα..Αν η ζωη σ'αυτο το μικρο πλανητη δε στηριζοταν στη βια,πιστευω πως δεν θα εξελισσοταν οπως εξελιχτηκε και οσο για αυτους που υποστηριζουν οτι τα ζωα δημιουργηθηκαν για να χορταινουν τις κοιλιες μας,δεν ειναι αυτος ο σκοπος της δημιουργιας τους,γιατι απλα δεν περιστρεφονται ολα γυρω απο εμας..Εμεις ειμαστε απλα ο τελευταιος κρικος της αλυσιδας..και επιστημονικα τεκμηριωμενα..Τουλαχιστον,αφου ''πρεπει'' να σκοτωθουν καποια ζωα για να φαγωθουν,ειναι αναγκη να βασανιζονται τοσο πριν κ κατα τη διαρκεια του θανατου τους;;;Δεν αρκει που βλεπουν τον θανατο να τα πλησιαζει;;.....

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back