Η αλλοτρίωση των ζώων

negative

Δραστήριο μέλος

Ο negative αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 466 μηνύματα.
Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που κατά βάση έχει να κάνει με την σχέση που έχουμε με τα ζώα.Πότε τελικά εμείς οι άνθρωποι πρέπει να αναλαμβάνουμε την φροντίδα ενός ζώου?Και ποιοι από εμάς είναι ικανοί τελικά για κάτι τέτοιο? Πολλοί μπορούν να δηλώσουν ότι αγαπούν τα ζώα και περισσότεροι ίσως ,να δηλώσουν φιλόζωοι!Αλλά εάν ρωτήσετε εμένα δεν μπορώ να σας πω με τα βεβαιότητας ότι αγαπώ έναν καρχαρία(σίγουρα δεν θα του κάνω ποτέ κακό)αλλά δεν θα χαρώ εάν ποτέ συναντηθούμε ή άμα τον δω έστω και σε ένα ενυδρείο κάποιου ζωολογικού κήπου.Φυσικά δεν θα δηλώσω ποτέ φίλος ενός τέτοιου ζώου ,αλλά όχι και εχθρός.Άρα πιθανότατα να μην είμαι και φιλόζωος.Δεν ξέρω τελικά πόσοι από εμάς μπορούν να δηλώσουν κάτι τέτοιο αφού εμείς οι άνθρωποι έχουμε αποκόψει πολλά είδη ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον για τα κάνουμε κατοικίδια.Ζώα συντροφιάς.Αλλά τελικά πως μπορείς να αγαπάς κάποιο ζώο ή κάποιον άνθρωπο και να του στερείς κάτι τόσο απλό αλλά και ένα τέτοιο σημαντικό αγαθό που είναι η ελευθεριά?Πολλοί άνθρωποι γίνονται ''φιλόζωοι'' γιατί απλά θέλουν να καλύψουν ανάγκες τους,όπως την μοναξιά τους(που συνήθως φέρουν αυτοί την ευθύνη, όπως την ανικανότητα τους να κάνουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους ή γιατί απλά η ζωή τους έχει φτάσει σε ένα τέλμα που αδυνατούν να δουν και να το λύσουν.Δεν εννοώ ότι όλοι μας είμαστε έτσι, ή λειτουργούμε με τέτοιον τρόπο.Συζήτηση θέλω να κάνω με όλους εσάς και να ακουστούν γνώμες και απόψεις.Όμως τελικά εμείς οι άνθρωποι φέρουμε ευθύνη για την ποιότητα της ζωής μας και φυσικά των ζώων.Κάποιος άφησε να πεθάνει ένας σκύλος από ασιτία και βαφτίστηκε ''καλλιτέχνης''.Κάποιοι ψαράδες στον ινδικό ωκεανό χρησιμοποιούν κουτάβια ως δόλωμα για να πιάσουν καρχαρίες.Κάποιοι από εμάς αποφάσισαν να φτιάξουν ζωολογικούς κήπους και να φυλακίσουν σπάνια ζώα από όλο τον κόσμο και κάποιοι από εμάς αποφάσισαν να κλείσουν κάποια κατοικίδια σε ένα διαμέρισμα γιατί πρώτα έχουμε κλειστεί εμείς.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εγώ και συμφωνώ και διαφωνώ με αυτά που λες:) Το έχω σκεφθεί το θέμα αυτό πολλές φορές και δεν νομίζω πως θα υπάρξει ποτέ μόνο μια εκδοχή που θα υπερισχύει και θα είναι "το σωστό".

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εγώ και συμφωνώ και διαφωνώ με αυτά που λες:) Το έχω σκεφθεί το θέμα αυτό πολλές φορές και δεν νομίζω πως θα υπάρξει ποτέ μόνο μια εκδοχή που θα υπερισχύει και θα είναι "το σωστό".

Δηλαδή?Θα ήθελα να μου πεις που διαφωνείς ή και που συμφωνείς.Γιατί κατά την άποψη μου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.Δεν είμαι υπέρ του σωστού ή ακόμα και του φρόνιμου εάν θες,αλλά της αληθείας.

Εγω είμαι πλέον σίγουρη ότι μια γάτα ζει καλύτερα σε ένα σπίτι με κήπο. Χωρίς να είναι ΛΑΘΟΣ όσοι εχουν γάτα σε διαμέρισμα.... γιατί πλέον είναι αναγκαίο κακό. Όπως και εμείς θα ζούσαμε καλύτερα σε μονοκατοικίες στον καθαρό αέρα έτσι και τα ζωάκια μας.... Αλλά ο τρόπος ζωής άλλαξε, μαζί και οι δικές μας συνθήκες διαβίωσης και μαζί και τα ζωάκια μας.

Επίσης είμαι σίγουρη, για να προλάβω και να απαντήσω ότι μια γάτα σε διαμέρισμα ζει σίγουρα περισσότερο απο μια γατα στο δρόμο (και ειδικά της Αθήνας). Και πιθανότατα και καλύτερα αν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.

Και εγώ δεν θα χαιρόμουν να βρεθώ τετ α τετ με ενα φίδι ή καρχαρία... αλλά σίγουρα, τους λυπάμαι όταν τα βλέπω να σκοτώνονται κατα χιλιάδες....:(

Για μένα Φιλόζωος σημαίνει είμαι φίλος με τα ζώα... (το πόσο φίλος εξαρτάται απο το ζώο.) Είμαι κολλητή και κοιμάμαι μαζί με μία γάτα.. αλλά νοιάζομαι και θα στεναχωρηθώ για εναν καρχαρία ή ένα φίδι.. και σίγουρα ΔΕΝ θέλω το κακό του.:)

Η Φύση έχει αλλάξει και εμείς μαζί... τί είναι το φυσικό περιβάλλον μιας γάτας? εμάς? είναι ζωή αυτή που κάνει η γάτα στο διαμέρισμα? αλλά και το ίδιο ερώτημα ισχύει και για μας.
Μπορούμε να κάνουμε αλλιώς?? Ποιές οι εναλλακτικές?:hmm:
Είναι μεγάλη συζήτηση. :)

Ποια ακριβώς αλήθεια ψάχνεις? Μια γενική αλήθεια για την οποία μπορείς ν' αναρωτιέσαι πάντα αν είναι αλήθεια ή τη δική σου αλήθεια και κατ' επέκταση ίσως του καθ' ενός. Πιστεύω ότι το θέμα της αγάπης προς τα ζώα αλλά και γενικότερα της αγάπης δεν είναι απλό. Η σχέση με τα ζώα που φτάνει μέχρι και την αγάπη γι αυτά καλύπτει πολλές πτυχές και πολλές ανάγκες. Μπορεί να καλύπτει και τη μοναξιά και την ανικανότητα να σχετιστεί κανείς με τους άλλους ανθρώπους, δεν κάνει όμως μόνον αυτό. Για παράδειγμα στην περίπτωσή μου διαπιστώνω ότι μου καλύπτει και την ικανοποίηση μιας κρυμμένης παιδικότητας, τη γωνίτσα εκείνη του εαυτού μου που είναι σε θέση να γελά ή να δακρύζει με τα μικρά απλά πράγματα .... Σε σένα τι καλύπτει η σχέση σου ή η αγάπη σου με/για τα ζώα?

Αλλά εάν ρωτήσετε εμένα δεν μπορώ να σας πω με τα βεβαιότητας ότι αγαπώ έναν καρχαρία(σίγουρα δεν θα του κάνω ποτέ κακό)αλλά δεν θα χαρώ εάν ποτέ συναντηθούμε ή άμα τον δω έστω και σε ένα ενυδρείο κάποιου ζωολογικού κήπου.
Κι εγώ λέω πως λατρεύω τα ζώα. ΟΜΩΣ.Αν πετύχω κατσαρίδα, θα ξινίσω τα μούτρα μου, θα κάνω σαν κατίνα της γειτονιάς με τα ρολεΰ, και θα κυνηγαω να την διωξω με τη σκούπα...ή κάτι χειρότερο....θ'αφήσω το γάτο να καθαρίσει...Πιθανότατα λοιπόν και γώ να μην είμαι στ'αλήθεια φιλόζωη.

εμείς οι άνθρωποι έχουμε αποκόψει πολλά είδη ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον για τα κάνουμε κατοικίδια.Ζώα συντροφιάς.Αλλά τελικά πως μπορείς να αγαπάς κάποιο ζώο ή κάποιον άνθρωπο και να του στερείς κάτι τόσο απλό αλλά και ένα τέτοιο σημαντικό αγαθό που είναι η ελευθεριά?
Αν δεν του στερήσεις την ελευθερία, το καταδικάζεις σε σύντομη ζωή αν όχι θάνατο. Διαλέγεις και παίρνεις.
Αστικό περιβάλλον + ζώα = αστο καλύτερα.
Να ζούσαμε στους αγρούς , κι εγώ μαζί σου. Ελευθερία για πάντα!

Πολλοί άνθρωποι γίνονται ''φιλόζωοι'' γιατί απλά θέλουν να καλύψουν ανάγκες τους,όπως την μοναξιά τους(που συνήθως φέρουν αυτοί την ευθύνη, όπως την ανικανότητα τους να κάνουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους ή γιατί απλά η ζωή τους έχει φτάσει σε ένα τέλμα που αδυνατούν να δουν και να το λύσουν.......
......και κάποιοι από εμάς αποφάσισαν να κλείσουν κάποια κατοικίδια σε ένα διαμέρισμα γιατί πρώτα έχουμε κλειστεί εμείς.
Ναι....δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις, απο πάντα ήταν. Δεν έχουμε στραφεί στα ζώα μόνο γι αυτό όμως...Ξερεις το άλλο που λέει -είδα τους ανθρώπους κι αγάπησα τα ζώα?
Καλά το πες. "Μαντρωμένοι" είμαστε. Και κατα συνέπεια και τα ζώα μας "μαντρωμένα" είναι. Αυτό βασικά είναι ολόκληρη κουβέντα...με αδιαμφισβήτητες πολιτικές προεκτάσεις.

Μαρίνα

....

Ποια ακριβώς αλήθεια ψάχνεις? Μια γενική αλήθεια για την οποία μπορείς ν' αναρωτιέσαι πάντα αν είναι αλήθεια ή τη δική σου αλήθεια και κατ' επέκταση ίσως του καθ' ενός. Πιστεύω ότι το θέμα της αγάπης προς τα ζώα αλλά και γενικότερα της αγάπης δεν είναι απλό. Η σχέση με τα ζώα που φτάνει μέχρι και την αγάπη γι αυτά καλύπτει πολλές πτυχές και πολλές ανάγκες. Μπορεί να καλύπτει και τη μοναξιά και την ανικανότητα να σχετιστεί κανείς με τους άλλους ανθρώπους, δεν κάνει όμως μόνον αυτό. Για παράδειγμα στην περίπτωσή μου διαπιστώνω ότι μου καλύπτει και την ικανοποίηση μιας κρυμμένης παιδικότητας, τη γωνίτσα εκείνη του εαυτού μου που είναι σε θέση να γελά ή να δακρύζει με τα μικρά απλά πράγματα .... Σε σένα τι καλύπτει η σχέση σου ή η αγάπη σου με/για τα ζώα?

Anima... είναι κακό τελικά να ψάχνεις κανείς μια ισότιμη σχέση?Είναι κακό τελικά,και ας μιλήσω μόνο για μένα,να αναζητώ τα αληθινά αίτια όταν αποφασίζω να κάνω σχέση με ένα ζώο?Να με αμφισβητώ και να με αναθεωρώ?Το θέμα της αγάπης για μένα είναι απλό.Αν θες ,εμείς το κάνουμε πολύπλοκο.Το να σου καλύψει ένα ζώο κάποια στιγμή την μοναξιά ή τις όποιες ανικανότητες σου δεν είναι κακό. Το να γίνει όμως η αρχή ή η βάση της σχέσης αυτής,εδώ έχουμε πρόβλημα.Για μένα λοιπόν η σχέση με τις γάτες που μένω μαζί τους και αυτές με μένα, θέλω να στηρίζετε αλλού.Ούτε η Χαρούλα ούτε και η Λουκία μου καλύπτουν κάτι.Δεν θέλω να τις θεωρώ δεδομένες και ούτε ως κάλυψη ψυχολογικού κενού.Μπορεί να μου κάνουν παρέα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές αλλά ο πραγματικός λόγος που αγαπώ αυτά τα ζώα είναι ο θαυμασμός.Δεν αναζητώ καμιά χαμένη παιδικότητα γιατί απλά είναι χαμένη.Άπλα προσπαθώ να σέβομαι εμένα όπως και τα ζώα.Αλλά θα συμφωνήσω ότι ένα ζώο μπορεί να σε κάνει να κλάψες από συγκίνηση και να σου δείξει με τον δικό του τρόπο ότι πρέπει να σταθείς στα πόδια σου σε μια δύσκολη στιγμή σου,αλλά δεν θα σου δείξει το πως ποτέ.Ούτε ακόμα και ένας φίλος μπορεί.Θα πρέπει να το κάνεις μόνος σου ή μόνη σου.Νομίζω ότι μια τέτοια σχέση θέλω να έχω με τις γάτες μου,ίση. :)

Anima... είναι κακό τελικά να ψάχνεις κανείς μια ισότιμη σχέση?Είναι κακό τελικά,και ας μιλήσω μόνο για μένα,να αναζητώ τα αληθινά αίτια όταν αποφασίζω να κάνω σχέση με ένα ζώο?Να με αμφισβητώ και να με αναθεωρώ?Το θέμα της αγάπης για μένα είναι απλό.Αν θες ,εμείς το κάνουμε πολύπλοκο.Το να σου καλύψει ένα ζώο κάποια στιγμή την μοναξιά ή τις όποιες ανικανότητες σου δεν είναι κακό. Το να γίνει όμως η αρχή ή η βάση της σχέσης αυτής,εδώ έχουμε πρόβλημα.Για μένα λοιπόν η σχέση με τις γάτες που μένω μαζί τους και αυτές με μένα, θέλω να στηρίζετε αλλού.Ούτε η Χαρούλα ούτε και η Λουκία μου καλύπτουν κάτι.Δεν θέλω να τις θεωρώ δεδομένες και ούτε ως κάλυψη ψυχολογικού κενού.Μπορεί να μου κάνουν παρέα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές αλλά ο πραγματικός λόγος που αγαπώ αυτά τα ζώα είναι ο θαυμασμός.Δεν αναζητώ καμιά χαμένη παιδικότητα γιατί απλά είναι χαμένη.Άπλα προσπαθώ να σέβομαι εμένα όπως και τα ζώα.Αλλά θα συμφωνήσω ότι ένα ζώο μπορεί να σε κάνει να κλάψες από συγκίνηση και να σου δείξει με τον δικό του τρόπο ότι πρέπει να σταθείς στα πόδια σου σε μια δύσκολη στιγμή σου,αλλά δεν θα σου δείξει το πως ποτέ.Ούτε ακόμα και ένας φίλος μπορεί.Θα πρέπει να το κάνεις μόνος σου ή μόνη σου.Νομίζω ότι μια τέτοια σχέση θέλω να έχω με τις γάτες μου,ίση. :)

Mάριε,
Όχι δεν είναι κακό να ψάχνεις για μια ισότιμη σχέση ...
Όχι δεν είναι κακό να αναζητάς τα αληθινά αίτια όταν αποφασίζεις να κάνεις σχέση με ένα ζώο.
Ούτε είναι κακό να αμφισβητείς και ν' αναθεωρείς τον εαυτό σου.
Ωστόσο οι ισότιμες σχέσεις γίνονται ανάμεσα σε όντα ισότιμα τουλάχιστον ως προς τις επιλογές τους αλλά και ως προς τις εξουσίες και τους ελέγχους τους. Μπορεί ο άνθρωπος να μην είναι το ανώτερο ζώο του πλανήτη είναι όμως το έχον εξουσία επί του πλανήτη! κι αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά...
Δεν αμφιβάλω ότι θαυμάζεις τα ζώα σου, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα συναισθήματα που θα πρέπει να παραδεχτείς ....
Δε μίλησα εγώ για χαμένη παιδικότητα (που είναι ούτως ή άλλως χαμένη, λες) αλλά για κρυμμένη παιδικότητα που υποθέτω και ελπίζω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ...
Όσο για τ' άλλα που αναμένεις από τις γάτες σου (και που γι αυτό υποθέτω επέλεξες αυτό το είδος ζώου) θα συμφωνήσω, ωστόσο και πάλι η ερμηνεία είναι δική σου /του καθενός μας ... Εμείς είμαστε ή δεν είμαστε έτοιμοι να προσλάβουμε το τι διαμοίβεται γύρω μας ....
Λες η αγάπη είναι απλή ... Λέω η αγάπη είναι πολυσχιδής, λέω η αγάπη ποτέ δεν εκπίπτει ....
Η στάση και η όψη της ζωής μας μετράει τα πράγματα ....

Mάριε,
Όχι δεν είναι κακό να ψάχνεις για μια ισότιμη σχέση ...
Όχι δεν είναι κακό να αναζητάς τα αληθινά αίτια όταν αποφασίζεις να κάνεις σχέση με ένα ζώο.
Ούτε είναι κακό να αμφισβητείς και ν' αναθεωρείς τον εαυτό σου.
Ωστόσο οι ισότιμες σχέσεις γίνονται ανάμεσα σε όντα ισότιμα τουλάχιστον ως προς τις επιλογές τους αλλά και ως προς τις εξουσίες και τους ελέγχους τους. Μπορεί ο άνθρωπος να μην είναι το ανώτερο ζώο του πλανήτη είναι όμως το έχον εξουσία επί του πλανήτη! κι αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά...
Δεν αμφιβάλω ότι θαυμάζεις τα ζώα σου, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα συναισθήματα που θα πρέπει να παραδεχτείς ....
Δε μίλησα εγώ για χαμένη παιδικότητα (που είναι ούτως ή άλλως χαμένη, λες) αλλά για κρυμμένη παιδικότητα που υποθέτω και ελπίζω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ...
Όσο για τ' άλλα που αναμένεις από τις γάτες σου (και που γι αυτό υποθέτω επέλεξες αυτό το είδος ζώου) θα συμφωνήσω, ωστόσο και πάλι η ερμηνεία είναι δική σου /του καθενός μας ... Εμείς είμαστε ή δεν είμαστε έτοιμοι να προσλάβουμε το τι διαμείβεται γύρω μας ....
Λες η αγάπη είναι απλή ... Λέω η αγάπη είναι πολυσχιδής, λέω η αγάπη ποτέ δεν εκπίπτει ....
Η στάση και η όψη της ζωής μας μετράει τα πράγματα ....

Την εξουσία ποιος τελικά την έχει,εάν την έχει ο άνθρωπος και εάν τίθεται θέμα εξουσίας και ελέγχου είναι άλλο θέμα.Δεν αναφέρθηκα σε κάτι τέτοιο.Ένα ζώο έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν άνθρωπο,και εάν θες τα ίδια βασικά δικαιώματα,ποιότητα ζωής και ελευθερία,όπως τα έφτιαξε για να ζουν η φύση.Δεν εννοώ ότι ένα ζώο μπορεί να γίνει επιστήμονας ούτε να δημιουργήσει τέχνη αλλά ότι δικαιούται σεβασμό.Με αυτόν τον τρόπο αναφέρθηκα σε ισότιμη σχέση.Ένα ζώο μπορεί και είναι ικανό να επιλέξει έναν άνθρωπο ως σύντροφο και όχι ως αφεντικό.Ναι ο θαυμασμός δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να με δέσει με ένα ζώο,είναι και άλλα πράγματα όμως δεν θα ήθελα να τα μοιραστώ με έναν τέτοιο τρόπο.Όσο περί παιδικότητας δεν πιστεύω και για αυτό την ονόμασα χαμένη παιδικότητα.Είναι σαν να μου λες ότι ένας ενήλικας κάνει ''παιδική ζωγραφική'' είναι τουλάχιστον ανόητο.Για το μόνο που θα μπορούσα να συμφωνήσω είναι περί αγνότητας ψυχής.
Η αγάπη είναι απλή σαν ένα γλυπτό που μοιάζει τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο για να πραγματωθεί....

Την εξουσία ποιος τελικά την έχει,........Όσο περί παιδικότητας δεν πιστεύω και για αυτό την ονόμασα χαμένη παιδικότητα.Είναι σαν να μου λες ότι ένας ενήλικας κάνει ''παιδική ζωγραφική'' είναι τουλάχιστον ανόητο.quote]
Aνόητο !!!!!
Η πλήρης παρανόηση!

Η αγάπη είναι απλή σαν ένα γλυπτό που μοιάζει τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο για να πραγματωθεί....
Ένα γλυπτό είναι φορέας νοημάτων.Γι αυτό ...........

Κρίμα που διαπιστώνω πολύ διαφορετικό μήκος κύματος! Ας πάρει κάποιος άλλος το λόγο.
Καληνύχτα!

Την εξουσία ποιος τελικά την έχει,........Όσο περί παιδικότητας δεν πιστεύω και για αυτό την ονόμασα χαμένη παιδικότητα.Είναι σαν να μου λες ότι ένας ενήλικας κάνει ''παιδική ζωγραφική'' είναι τουλάχιστον ανόητο.quote]
Aνόητο !!!!!
Η πλήρης παρανόηση!

Ένα γλυπτό είναι φορέας νοημάτων.Γι αυτό ...........

Κρίμα που διαπιστώνω πολύ διαφορετικό μήκος κύματος! Ας πάρει κάποιος άλλος το λόγο.
Καληνύχτα!
Κρίμα που είσαι εμπαθής κουκλίτσα μου....γιατί όμως το πήρες τόσο προσωπικά?Που θίχτηκε ο εγωισμός σου και που τα πιστεύω σου?

Aς μιλήσουν κι άλλοι ...
Η "εμπαθής" κι "εγωΐστρια" "κουκλίτσα" ας σωπάσει ............

Λοιπόν ασ προσθέσω κι εγώ τα όσα σκεφτομαι...

Δεν θέλω να φανώ εριστική η οτιδήποτε αλλά...

Γιατί ξοδεύετε φαιά ουσία για κάτι που ούτως η άλλος δεν αντιστρέφετε? Όλα καλα και ο καθένας έχει τη γνώμη του και αυτή είναι η δικιά μου...

Αγαπάω τα ζώα... και είχα περισσότερα ζωάκια, μικρά και μεγάλα, από αυτό που φαντάζεστε... και ναι ποτέ δεν έκατσα να σκεφτώ γιατί τα αγάπησα, γιατί τα φρόντισα, γιατί τα έκλεισα σε ένα χώρο που δεν ήταν ο φυσικός τους?

Η μαγεία του δεσίματος με ένα ζώο, ότι ζώο κι αν είναι, δεν έχει να κάνει με το τι σου προσφέρει. Έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση μεταξύ ζώου-ιδιοκτήτη. Και τι έχει πραγματικά σημασία?... Πως και οι δύο ζουν την ζωή τους καλά λόγω αυτής της αλληλεπίδρασης.

Ο καθένας έχει τον λόγο του και εκτώς αυτού υπάρχουν και διάφορα άλλα που βγαίνουν από το υποσυνείδητο του καθενώς μας.

Και Super Mario... εδώ δεν είναι για να δείχνουμε την ανωτερώτητα του βαθμού σκέψης μας... και ο τρόπος που αντιδράς στην αγαπητή μας Anima είναι απαράδεκτος... αντί να της δείξεις τον ανάλογο σεβασμό στο γεγονός πως ήταν η μόνη που έδωσε σημασία στο post σου και θέλησε να συνεχίσει την συζήτηση χωρίς προσβολές, τι της έδωσες?

Δεν είναι μέρος εδώ για κακίες και κατά τη γνώμη μου... της οφείλεις ένα συγνώμη.

Συγνώμη αν βγαίνω λίγο από τα ρούχα μου και μιλάω ακριβώς όπως τα σκέφτομαι.. αλλά είμαι λίγο ανεβασμένη λόγω αλκοόλ (ταξιδεύει ο άντρας μου και είμαι λίγο ανήσυχη με την καλή ένοια πάντα).

Η σκέψη μου είναι πολύ απλή...νομίζω εάν διαβάσεις καλύτερα τον μικρό αυτόν διάλογο θα δεις ότι δεν αντιδρώ έτσι.. χωρίς λόγο...
Δεν άνοιξα ένα θέμα έχοντας κάποιον από εσάς στο μυαλό μου και δεν ήθελα να αμφισβητήσω κανέναν από εμάς...

...ισότιμη σχέση.Ένα ζώο μπορεί και είναι ικανό να επιλέξει έναν άνθρωπο ως σύντροφο και όχι ως αφεντικό.
Έχω την υποψία ότι πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό. Άλλο η σχέση με τα ζώα, άλλο με τους ανθρώπους. Τα ζώα σού δίνουν άδολη αγάπη, την οποία ο άνθρωπος σπάνια τη δίνει. Ακόμα και το παιδί σου άμα λάχει σε αρχίζει στον συναισθηματικό εκβιασμό αν θέλει κάτι από σένα.
Αυτή τη γενίκευση, φιλόζωος είναι όποιος αγαπάει όοοοολα τα ζώα, δεν μπορώ να τη δεχτώ, μου φαίνεται υπερβολικά απλοϊκή. Δεν βλέπω τίποτα κακό να αγαπά κανείς τα ζώα με τα οποία είναι περισσότερο εξοικειωμένος.
Κι όσο για τις σχέσεις με τους ανθρώπους, πολλοί όντως βάζουν μπροστά τη φιλοζωία για να καλύψουν προβληματικές περιοχές στον συγχρωτισμό τους με τους ανθρώπους.
Οι περισσότεροι όμως δεν το κάνουν αυτό.
Εξ άλλου, προσωπικά ως φιλόζωη, αγαπώ και το ανθρώπινο γένος στο οποίο ανήκω. Σάμπως κι ο άνθρωπος ζώο δεν είναι;

Ο σεβασμός για τις ανάγκες ενός ζώου ναι, είναι απαραίτητος. Όμως δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη σχέση. Ισότιμη σχέση μόνο με άνθρωπο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Το ζώο συντροφιάς είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποφέρει κιόλας, έτσι;
Τέλος, ο άνθρωπος είναι που επιλέγει αν θα βάλει ένα ζώο κανονικά μέσα στο σπίτι και στη ζωή του, όχι το αντίστροφο.

.
. Όμως δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη σχέση. Ισότιμη σχέση μόνο με άνθρωπο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Το ζώο συντροφιάς είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποφέρει κιόλας, έτσι;
Τέλος, ο άνθρωπος είναι που επιλέγει αν θα βάλει ένα ζώο κανονικά μέσα στο σπίτι και στη ζωή του, όχι το αντίστροφο.

Ήμουν γύρω στα δέκα όταν ένα μεσημέρι γύρισα από το σχολείο και φτάνοντας σπίτι άφησα την τσάντα με τα βιβλία στο τραπέζι και έτρεξα στην πίσω στην αυλή να παίξω.Τότε είδα μια μαύρη γάτα με ένα υπέροχο γυαλιστερό τρίχωμα και δυο μεγάλα πράσινα μάτια να κάνει βόλτες πάνω στην μάντρα.Με κοίταξε για μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως μετά έδωσε ένα σάλτο στο διπλανό οικόπεδο(τότε αλάνα) και άρχισε να τρέχει.
Την επόμενη ήμουν ξανά στην αυλή αλλά αυτή την φορά είχα αφήσει ένα κομμάτι ζαμπόν πάνω στην μάντρα.Η γάτα ήρθε έπιασε το κομμάτι με το στόμα της και έφυγε.Αυτό συνεχίστηκε για αρκετές μέρες ακόμα.Ώσπου μια μέρα η γάτα αφού πιάνει το ζαμπόν με το στόμα της και το τρώει πηδάει μέσα στην αυλή και έρχεται προς τα μένα.Γουργουρίζοντας έτριψε το σώμα της στα πόδια μου και έσκυψα να της χαϊδέψω το κάτω σαγόνι της.Αυτή ήταν η αρχή της σχέσης μου με αυτή την μαύρη γάτα.
Όταν λοιπόν οι γονείς μου αποφάσισαν να την διώξουν από την αυλή,πάγωσα,δεν ήξερα τι να κάνω.
Την πήρε λοιπόν ο πατέρας μου κάποια στιγμή που εγώ δεν ήμουν εκεί και την άφησε κάπου μακριά από το σπίτι.
Την περίμενα κάθε μέρα ,πιστεύοντας ότι θα βρει το δρόμο να γυρίσει.
Γύρισε μετά από ένα μήνα.Αδύναμη.Ξάπλωσε στο χαλάκι της πόρτας της κουζίνας, της έδωσα να πιει νερό και λίγο πολτοποιημένο κοτόπουλο.Μετά από λίγο ξεψύχησε.
Αυτή λοιπόν η μαύρη γάτα με το γυαλιστερό τρίχωμα και τα μεγάλα πράσινα μάτια αποφάσισε πότε θα με κάνει φίλο της και όταν ήρθε η στιγμή που θα πεθάνει αποφάσισε να είμαι δίπλα της.
Από τότε οι γονείς μου δεν έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο ξανά και εγώ δεν ξέχασα.

[quote: Super Mario 03.20]
Eίναι πράγματι συγκλονιστικό και είσαι τυχερός που το έζησες!

Ναι, έτσι κάνουν.. μέχρι και 50 χλμ νομίζω έχει παρατηρηθεί ότι έχει γυρίσει γατα και έχει βρει το δρόμο....(νομίζω στην Αμερική εχει καταγραφεί και μεγαλύτερη απόσταση..):(

Και πάντα μα ΠΑΝΤΑ όταν καταλαβαίνουν ότι τελειώνουν... έρχονται στην πόρτα σου....:cry:

Πραγματικά πολύ συγκινητική ιστορία. Μάλλον θα ήταν και τραυματική για σένα, αφού ήσουν τόσο μικρός. Αν συνέβαινε σε μένα πάντως, σίγουρα θα μου άφηνε ψυχικό τραύμα.

Όμως ασφαλώς θα κατάλαβες πια την αλυσίδα εξάρτησης που οδήγησε σ' αυτό το θλιβερό αλλά και συγκινητικό αποτέλεσμα. Η γάτα διάλεξε εσένα, εσύ διάλεξες τη γάτα, αλλά και οι δύο σας εξαρτιόσασταν από τις επιθυμίες των γονιών σου: εσύ άμεσα κι η γάτα έμμεσα.
Η σχέση με ένα ζώο θυμίζει τη σχέση με ένα παιδί σ' αυτό ακριβώς το στοιχείο: ζώα και παιδιά είναι εξαρτώμενα από τους φυσικούς ή "θετούς" γονείς τους. Όταν η γάτα πεινάει, δεν μπορείς να της πεις "άνοιξε το ψυγείο και πάρε" ή "φτιάξε κάτι μόνη σου".

Ελπίζω τώρα πια να έχεις αποκαταστήσει αυτό το κενό. Ελπίζω να έχεις πια ψιψίνια ή άλλα αγαπημένα ζώα στη ζωή σου. Και μη φοβάσαι, αυτά δεν αλλοτριώνονται. Μόνο ο άνθρωπος αλλοτριώνεται κι έπειτα κρίνει "εξ ιδίων τα αλλότρια"... :/:

[quote: Super Mario 03.20]
Eίναι πράγματι συγκλονιστικό και είσαι τυχερός που το έζησες!

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Anima ...ήμουν τυχερός που το έζησα,ακόμα και τότε που το βίωνα και δεν μπορούσα να δω καθαρά τα πράγματα

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back