Η γάτα δεν τρώει, παρά την αντιβίωση για ουλίτιδα

Kατ'αρχάς μην απογοητεύεσαι και μην χάνεις το θάρρος σου. OΛA ΘA ΠANE KAΛA!
Kάθε περίπτωση είναι διαφορετική και φυσικά δεν είναι απαραίτητο ότι επειδή αυτό που έχει είναι σοβαρό, σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρει. Έχω ακούσει περιπτώσεις που σε πολύ χειρότερες καταστάσεις η γατούλα τα κατάφερε και ζει και βασιλεύει. Nα σκέφτεσαι θετικά και αυτό θα το λαμβάνει από σένα η γατούλα σου. Έτσι θα τη βοηθήσεις να αναρρώσει και πιο γρήγορα.
Θέλει πολύ αγάπη και υπομονή. Kαι σίγουρα όλα θα είναι περαστικά!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αρχική Δημοσίευση από Gemini:
Θέλει πολύ αγάπη και υπομονή. Kαι σίγουρα όλα θα είναι περαστικά!

Συμφωνώ με την Gemini ότι τώρα θα θέλει όλη σου την αγάπη και φροντίδα.. αγκαλίτσες και χαδάκια και όλα θα πάνε Ok...
Περαστικά σας λοιπόν..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΟΚ. Έφερα τη γάτα σπίτι χθες το βράδυ.

Πολύ καλή διάθεση, αλλά πάλι τα ίδια με το φαγητό παρότι πεινάει... (Νερό πίνει κανονικά.)

Της δίνω την ξηρά τροφή που σύστησε η κτηνίατρος (Science Plan, Adult Light κοτόπουλο) και δε συγκινείται καθόλου. Της έδωσα λίγο από την παλιά της ξηρά τροφή (Royal Canin, Active Mature) και έφαγε με το ζόρι γύρω στους δέκα κόκκους -- από χθες το βράδυ μέχρι τώρα, αυτό είναι όλο. Δοκίμασα και λίγο A/D (Hill's), τίποτα.

Της έγινε και καθαρισμός δοντιών κατά τη γενική αναισθησία, και η κτηνίατρος μου είπε ότι δεν τίθεται θέμα στοματίτιδας, ή αδύναμίας των δοντιών/ούλων να πάρουν την τροφή. (Παραταύτα, δοκίμασα και αλεσμένη -- τίποτα.)

Αρχίζω σιγά-σιγά και απελπίζομαι...

Δεν ξέρω τι συμβαίνει...

Είχα ανάλογη εμπειρία με τη γάτα μου την Νταίζη, που εμφάνισε αρχικά καρκίνο στους μαστούς, ούτε αυτή ήταν στειρωμένη… Αν θέλεις μπορείς να διαβάσεις το θέμα «SOS αναζήτηση νέου κτηνιάτρου», όπου υπάρχουν κ διάφορες συμβουλές από τον κτηνίατρο που βοηθάει στο site.
Όμως, η Νταίζη δεν είχε πρόβλημα με το φαγητό παρά όταν ο καρκίνος επεκτάθηκε στην κοιλιακή χώρα. Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά μέσω των εξετάσεων, κυρίως με υπερηχογράφημα, έχετε εντοπίσει σε ποια σημεία υπάρχουν καρκινώματα ή αν ίσως έχουν επεκταθεί κ σε άλλα όργανα; Καλό θα ήταν, πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη εγχείριση, να σου ξεκαθαρίσει ο κτηνίατρος με τις απεικονιστικές μεθόδους που υπάρχουν σε ποια σημεία κ σε ποια έκταση βρίσκεται ο καρκίνος. Ελπίζω όλα να πάνε καλά, κ σε συμβουλεύω να είσαι πολύ απαιτητικός/ή με τον κτηνίατρό σου κ να επιμένεις να παίρνεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, για να βγάλεις κάποια άκρη.
Α, κ κάτι άλλο που ξέχασα κ νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό: ενεργείται κανονικά η γατούλα σου;

Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, και πριν απ'όλα, συλληπητήρια για τη γατούλα σου -- μόλις διάβασα το thread στο οποίο με παρέπεμψες...

Η γάτα έχει όρεξη αλλά τρώει ελάχιστα (και ενεργείται κανονικά). Δυο μπουκιές τώρα, δυο μετά από καμιά ώρα, κ.ο.κ. Επίσης, η διάθεση της είναι κάπως πεσμένη και αρχίζει να κρύβεται.

Μίλησα σήμερα με την κτηνίατρο -- μου είπε ότι 95% πιθανότητες είναι να κάνει μετάσταση στο θώρακα και αυτό το ελέγξαμε με ακτινογραφίες τη Δευτέρα (βγήκαν καθαρές). Κατά την κτηνίατρο, η συμπεριφορά της γάτας αναφορικά με το φαγητό είναι φυσιολογική (μου είπε ότι το ένα κυπελλάκι Gourmet Gold που τρώει τώρα την ημέρα είναι εντάξει) για την ώρα. Αν συνεχίσει έτσι, μου είπε ότι θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε τη Δευτέρα.

Περαστικα στη γατουλα σου.:( Ευχομαι ολα να πανε καλα με την υγεια της και γρηγορα να αναρρωσει!

Το να κρύβεται μου φαίνεται τελείως φυσιολογικό, αφού είναι τόσο πρόσφατη η εγχείριση κ προφανώς θα πονάει. 1 κουτάκι Gourmet κ μένα αρκετό μου φαίνεται. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι να μην πειράζει ή σπάσει τα ράμματά της κ φυσικά να παρακολουθείς τη συμπεριφορά της.
Θα ήθελα να τονίσω κ πάλι ότι καλό θα ήταν πριν γίνει κ η άλλη μαστεκτομή να κάνετε ένα υπερηχογράφημα στα όργανα, κοιλιά κ.λπ., γιατί το τι γίνεται εκεί δεν φαίνεται με τις ακτινογραφίες. Τι νεότερα λοιπόν από τη γατούλα σου;

Eύχομαι να πάνε όλα καλά :) Tελικά καλά που άλλαξες γιατρό και μάλλον σώθηκε η γατούλα. Περιμένουμε νεότερα και ελπίζω καλά, μέσα απο την καρδιά μου :) Πάντως να ξέρεις, μεγαλώνοντας και γερνόντας μια γάτα μπορεί να αλλάξει και συμπεριφορά και τρόπο διατροφής.

Καλησπέρα σε όλους, και σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Όσον αφορά τα νέα της γάτας μου:

Από την Κυριακή η διάθεση της γάτας ανέβηκε μια σκάλα πιο πάνω: σταμάτησε να κρύβεται, γουργουρίζει όταν τη χαϊδεύω και έχει ανέβει και η όρεξη της λίγο παραπάνω -- τώρα τρώει περίπου 1,5 Gourmet τη μέρα, λίιιγο ξηρά τροφή (Royal Canin, Active Mature) και μπορεί λίγα κομματάκια από καμιά φέτα γαλοπούλας.

Σύμφωνα με το βοηθό της κτηνιάτρου που μίλησα, αυτό σημαίνει ότι η όρεξη της είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Όταν του είπα ότι το Gourmet λέει 3 τενεκεδάκια/μέρα για μια γάτα 3,5 κιλών, και η δική μου που είναι 4 κιλά τρώει 1,5 μου είπε να μην ανησυχώ -- αυτά είναι για παχύσαρκες γάτες. Ομολογώ ότι δε με πολυ-κάλυψε ως δικαιολογία, αλλά ήταν κατηγορηματικός ότι η γάτα τρώει καλά, οπότε δεν το πίεσα περαιτέρω το θέμα.

Έχω μια μικρή απορία γιατί η γάτα έφυγε από το "(σχεδόν) 100% ξηρά τροφή" καθεστώς των τελευταίων μηνών -- όπως είπα, τώρα τρώει μόνο λίγο ξηρά τροφή κάθε μέρα, και δεν ξέρω αν μπορώ/κάνει να την πείσω να ξανά-αλλάξει -- δε θέλω και να τη ζορίσω για να είμαι ειλικρινής.

Έχει κανείς καμιά καλή θεωρία; Είναι αυτό που λέει η Όλγα ότι μια μεγάλη γάτα αλλάζει τρόπο διατροφής, ή κάτι άλλο; Σας έχει συμβεί τίποτε ανάλογο; (Πάντως θέμα δοντιών κατηγορηματικά ΔΕΝ είναι, σύμφωνα με την κτηνίατρο.)

ΥΓ: silmorir, σ'ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σου. Θα το αναφέρω στην κτηνίατρο για το υπερηχογράφημα όταν έρθει η ώρα, να'σαι σίγουρη! [Επίσης, όταν λες "1 κουτάκι Gourmet κ μένα αρκετό μου φαίνεται", εννοείς για μετεγχειρητικά ή γενικά;]

Απλά εννοώ ότι μου φαίνεται αρκετό για να συντηρηθεί μια γάτα, κ ιδίως μια ηλικιωμένη γάτα μετά από εγχείριση κ με πρόβλημα καρκίνου. Οι δικές μου, έτσι κ αλλιώς, τόσο τρώνε κ είναι κανονικές σε πάχος. Αυτά που γράφουν πάνω οι κονσέρβες για καθημερινή δοσολογία μου φαίνονται άκρως υπερβολικά – αλλά προφανώς θέλουν να πουλήσουν.
Τώρα, το γιατί να άλλαξε διατροφή κ προτιμήσεις; Από τη μία η κονσέρβα προφανώς θα είναι πιο εύκολη στη χώνεψη, ποιος ξέρει; Αλλά πραγματικά αφού αυτό θέλει, αυτό να της δίνεις, αρκεί να τρώει.

Οι εταιρίες που παρασκευάζουν τροφές για ζώα, ξέρουν πόσο πρέπει να τρώει ένα ζώο; Γιατί γράφουν προτεινόμενες ποσότητες; Αυτό ισχύει για φάρμακα, γιατί ισχύει και για τροφές;
Αντε θυμήθηκα πάλι τις παλιές εποχές… χε χε χε διαιτολόγιο να δείτε!!! Πίτσα με μανιτάρια. Στις δυο άλλη μια δώρο!!! Τις έκοβα μικρά κομματάκια, απομάκρυνα τα μανιτάρια, τις έστρωνα κάτω και άρχιζε γατοπανηγύρι!!! Τρώγανε πέφτανε για ύπνο και κατά τα χαράματα άκουγα κρατς κρατς κρατς….το πρωί έλειπαν και τα μανιτάρια. Τέσσερα πέντε ψητά κοτόπουλα και στη σειρά οι γάτες να ροκανίζουν μέχρι που στο τέλος ακουμπούσα το μπούτι του κοτόπουλου στο στόμα τους και γυρνούσαν από την άλλη. Τι…θα ρώταγα δηλαδή τον ταβερνιάρη πόσο κοτόπουλο πρέπει να φάει η κάθε γάτα; Αν περίσσευε σήμαινε ότι χόρτασαν αν τελείωνε τις έδειχνα κι άλλο.

Εγώ ποτέ δεν μέτρησα την ποσότητα της τροφής που έπρεπε να τους δίνω... τι να κάνουν 30gr ξηρά τροφή για εναν γάταρο που θα φάει και εμάς σε λίγο;;;

Πάντοτε τους γέμιζα το μπώλ τους το πρωί και την επόμενη μέρα τους το ξαναγέμιζα... έτρωγαν και τρώνε όποια ώρα πεινάσουν και όσο θέλουν... και πρόβλημα με το βάρος δεν έχουμε...

Φαντάζεστε να μας λέγανε ότι θα φάμε στις 10:00 το πρωί 10gr φαγητό και μετά στις 2:00 άλλα 50gr και μετά στις 5:00 κλπ......

:cry: :cry:

Κι είπα να μην το γρουσουζέψω...

Από προχθες η γάτα έχει ψιλο-πέσει στη διάθεση της (ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τραγικά): κοιμάται περισσότερο, και μάλιστα πιο πολύ στο κουτί της που είναι λίγο απόμερα.

Σήμερα όμως παρατήρησα ότι όταν είναι όρθια/ξύπνια έχει ένα πρόβλημα στο αναπνευστικό της: πολύ συχνά ξεφυσά σαν να έχει κάτι στη μύτη της, και πού και πού κάνει σαν να φταρνίζεται. Επίσης τώρα το απόγευμα, διαπίστωσα ότι τα μάτια της είναι υγρά και σχηματίζονται δάκρυα.

Μίλησα με την κτηνίατρο, και αφού με ρώτησε αν είναι εμβολιασμένη (δυστυχώς "όχι", είναι η απάντηση), μου είπε ότι λογικά το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την εγχείρηση -- ωστόσο τα υγρά μάτια είναι φαινόμενο που συνοδεύει συχνά ένα πρόβλημα στο άνω(; -- κάπως έτσι τέλος πάντων) αναπνευστικό σύστημα.

Δε θέλει να της δώσει αντιβίωση ξανά τόσο σύντομα (της έδινα μέχρι και την Κυριακή -- εγχείριση είχε κάνει την προηγούμενη Δευτέρα), και μου είπε ότι αν συνεχιστεί θα πρέπει να την πάω τη Δευτέρα να την κοιτάξει...

ναι ειναι νοσος του ανωτερου αναπνευστικου συστηματος το εχει περασει κ ο γκρινιαρης μου μαλιστα 2 φορες μεσα σε διαστημα ενοσ μηνα μην αγχωνεσαι ξεπερνιετε ευκολα

ναι ειναι νοσος του ανωτερου αναπνευστικου συστηματος το εχει περασει κ ο γκρινιαρης μου μαλιστα 2 φορες μεσα σε διαστημα ενοσ μηνα μην αγχωνεσαι ξεπερνιετε ευκολα

Καταρχήν σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Χαίρομαι που ακούω ότι ξεπερνιέται εύκολα -- θα μπορούσες να μου πεις δυο λόγια για την κατάσταση; Ξέρεις τι την προκαλεί;

Χρειάστηκε αντιβίωση ο γάτος, ή πέρασε έτσι; Θέλει να προσέχω κάτι ιδιαίτερα;

Σ'ευχαριστώ και πάλι.

Αλήθεια, ladycat, πες μας τι ξέρεις γι’ αυτή τη νόσο. Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να υποφέρει κ η Sil από αυτή. Αν δεν είχα διαβάσει αυτό το θέμα δεν θα το καταλάβαινα. Έχει χάσει κ αυτή την όρεξή της τον τελευταίο καιρό κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πεινάει αλλά τρώει πολύ λίγο κ μετά από κάποια ώρα ξαναζητάει κ τρώει άλλο λίγο, αλλά συνολικά δεν τρώει αρκετά κ έχει αδυνατίσει. Επίσης, είναι τελείως άκεφη –ενώ μιλάμε για το πλέον «χαζοχαρούμενο» γατί- , την έχω ακούσει να φτερνίζεται λίγες φορές κ όταν γουργουρίζει τις δύο τελευταίες μέρες κάνει έναν ήχο σαν ροχαλητό. Θα την πάω σήμερα στην κτηνίατρο, αλλά σε παρακαλώ δώσε μας τα φώτα σου σχετικά με το θέμα.

Αλήθεια, ladycat, πες μας τι ξέρεις γιʼ αυτή τη νόσο. Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να υποφέρει κ η Sil από αυτή. Αν δεν είχα διαβάσει αυτό το θέμα δεν θα το καταλάβαινα. Έχει χάσει κ αυτή την όρεξή της τον τελευταίο καιρό κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πεινάει αλλά τρώει πολύ λίγο κ μετά από κάποια ώρα ξαναζητάει κ τρώει άλλο λίγο, αλλά συνολικά δεν τρώει αρκετά κ έχει αδυνατίσει. Επίσης, είναι τελείως άκεφη –ενώ μιλάμε για το πλέον «χαζοχαρούμενο» γατί- , την έχω ακούσει να φτερνίζεται λίγες φορές κ όταν γουργουρίζει τις δύο τελευταίες μέρες κάνει έναν ήχο σαν ροχαλητό. Θα την πάω σήμερα στην κτηνίατρο, αλλά σε παρακαλώ δώσε μας τα φώτα σου σχετικά με το θέμα.
Silmoril, αν τυχόν πήγες τη γάτα σου σήμερα στην κτηνίατρο, ενημέρωσε μας αν θες για την κατάσταση.

Απ'ότι βλέπω η δική μου σήμερα φταρνίστηκε λίγες φορές (και τα μάτια είναι λιγότερο υγρά), οπότε είπα να περιμένω λίγο πριν την πάω στην κτηνίατρο. Μάλλον όμως θα πάω αύριο.

Επίσης, πριν από λίγο πρόσεξα αυτό που είπες, και στη δική μου γάτα: όταν γουργουρίζει, ταυτόχρονα στο βάθος ακούγεται ένας θόρυβος σαν ροχαλητό.

Τέλος πάντων, όποτε μπορείς μας ενημερώνεις -- σ'ευχαριστώ!

Την πήγα χθες στην κτηνίατρο, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι με διαφώτισε. Μου είπε ότι τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα για νόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, γιατί δεν έχει εκκρίσεις από τα μάτια κ τη μύτη, που είναι το σύνηθες σύμπτωμα. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι δεν τρώει γιατί δεν μυρίζει καλά, τις κροκέτες που έχουν πιο έντονη μυρωδιά τις τρώει περισσότερο. Της έδωσε κορτιζόνη σε ένεση, γιατί η δικιά μου δύσκολα παίρνει φάρμακα, για το ξεμπούκωμα του αναπνευστικού μου είπε, κ να τη δούμε σε καμιά 10ριά μέρες. Επίσης, μου πρότεινε ένα κάρο εξετάσεις από ορμονικές μέχρι FIV… Μάλλον θα πρέπει να επισκεφθώ κ άλλον κτηνίατρο, αν δεν αλλάξει κάτι. Αν ξέρεις Αγγλικά βρήκα πληροφορίες σχετικά με το «Feline Upper Respiratory Disease Complex» στο https://www.peteducation.com/articl... των γατών μας, μπας κ βγάλουμε καμιά άκρη :)

(Καταρχήν, Silmoril σ'ευχαριστώ για την ενημέρωση και για το link!)

Πήγα τη γάτα μου σήμερα στην κτηνίατρο.

Θα πρέπει να πω ότι το πρόβλημα με το ξεφύσημα/φτάρνισμα + υγρά μάτια έχει ελαττωθεί σημαντικά από τη Δευτέρα και μετά. Από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα ήταν σε ένταση. Τώρα δεν έχει υγρά μάτια, μόνο φταρνίζεται/ξεφυσά κάποιες φορές.

Την τσέκαρε (θερμοκρασία, ακροαστικά, κτλ.) και μου είπε ότι η φύση (προέλευση, καλύτερα;) αυτού του προβλήματος δεν είναι λοιμώδης (βλ. μικρόβιο), αλλά είναι μάλλον κάτι αλλεργικό (με ρώτησε αν η γάτα έχει έρθει σε επαφή με άλλα ζώα, έχει εκτεθεί σε σκόνη, κτλ. -- η απάντηση ήταν "όχι"). Αυτά συμβαίνουν στις γάτες, και σχεδόν πάντα είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθούν (να εντοπιστεί η ακριβής αιτία, κτλ.). Γενικά μπορώ να πω ότι ήταν καθησυχαστική -- μου είπε ότι δε χρειάζεται να της δώσουμε τίποτα.

Τη ρώτησα τι γίνεται αν συνεχίσει το πρόβλημα, αν ξαναεμφανιστεί έντονα, κτλ. Το ρεζουμέ της απάντησης ήταν ότι (1) δεν αποκλείεται να ξαναεμφανίζεται για κάποιες μέρες, (2) αν η ένταση ή η διάρκεια είναι τέτοια που της προκαλεί πρόβλημα, θα πρέπει να τη φέρω στην κτηνίατρο να τη δει και μάλλον να της κάνει ένεση κορτιζόνης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διατροφής, η κτηνίατρος ήταν καθησυχαστική. Η γάτα μου πλέον τρώει γύρω στο μισό Gourmet (από αυτά τα μικρά), καμιά 10αριά+ κόκκους ξηράς τροφής Royal Canin (Active Mature), καμιά φέτα γαλοπούλα σε μικρά κομματάκια κομμένη, και τις δύο τελευταίες μέρες έχω δοκιμάσει με επιτυχία να της δώσω αυτό το συμπλήρωμα διατροφής της Sheba με κομμάτια κοτόπουλο (έφαγε 1/2 χθες, και 1+ σήμερα). Έχει δυνατή μυρωδιά, ίσως να θες να το δοκιμάσεις κι εσύ για τη γάτα σου, Silmoril.

Υπενθυμίζω ότι η γάτα μου είναι 14 χρονών (η δικιά σου Silmoril πόσο είναι;), πάντα έτρωγε πολύ (μέχρι πριν ένα μήνα δηλαδή όταν άρχισε η παρούσα συμπεριφορά) και αυτή η αλλαγή στην ποσότητα με έχει ξαφνιάσει, ομολογουμένως. Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό να αλλάζει *έτσι ξαφνικά* η όρεξη όταν μια γάτα μεγαλώνει. Σας έχει συμβεί κάτι ανάλογο με τη γάτα σας;

Αυτά για τώρα, για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη ή συμβουλή/διαπίστωση θα ενημερώσω.

Σχόλια/συμβουλές/παρατηρήσεις είναι, όπως πάντα, ευπρόσδεκτα.

Το θέμα της αλλεργίας, είναι η αλήθεια ότι δεν το ‘χα σκεφτεί αλλά ούτε κ η κτηνίατρος μου το ανέφερε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο περιβάλλον της δικιάς μου, αλλά με τις αλλεργίες ποτέ δεν ξέρεις… Κ η δικιά μου από προχθές δεν κάνει πλέον αυτό το ροχαλητό, αλλά γουργουρίζει φυσιολογικά. Όμως, από το κανονικό της φαγητό Friskies μοσχάρι ή Gourmet κονσέρβα έφαγε ελάχιστα και λίγο παραπάνω κροκέτες Hills, που πράγματι μυρίζουν πιο έντονα. Κ εγώ της πήρα τα συμπληρώματα-λιχουδιές Sheba αλλά κ ό,τι άλλη μάρκα βρήκα για δοκιμή. Τη Sheba την έφαγε όλη!
Η Sil είναι μικρή σχετικά, 6 χρονών, από την εμπειρία μου όμως, όχι δεν τρώνε λιγότερο όταν μεγαλώνουν, παρά μόνο όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Η Νταίζη, ήταν 13 κ έτρωγε κανονικότατα μέχρι που αρρώστησε, κ η Λούσυ είναι 14 κ τρώει βοοειδώς! Το να εμφανιστεί σημαντική μείωση της τροφής τους, κατ’ εμέ, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι κάτι τρέχει.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back