Η γάτα μου δεν τρώει!

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί πρέπει απαραίτητα η γάτα να δοκιμάζει όλες τις τροφές ακόμα και αυτές που ή δεν τις κάνουν καλό ή δεν της προσφέρουν τίποτα. Ας πούμε το γάλα. Πέρσυ το καλοκαίρι στο Πόρτο Ράφτη κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να εξοντώσαμε μια οικογένεια μικρών γατιών. Τους δίναμε μπόλικο γάλα, φαί δικό μας, γιαουρτάκια παιδικά και ότι άλλο βρίσκαμε. Απο τη τρίτη μέρα και μετά, μιας και τα γατιά εγκαταστάθηκαν στην αυλή του σπιτιού που είχαμε νοικιάσει, άρχισαν τα τρία απο αυτά να κάνουν εμετό και διάροια. Δεν ξέραμε θεωρήσαμε ότι κάτι έφαγαν έξω που τα πείραξε και συνεχίσαμε να τα ταίζουμε το ίδιο. Τα γατιά άρχισαν να τρώνε λιγότερο και να μην μοιάζουν καλά,εμείς φύγαμε τώρα εαν τα γατιά συνέχισαν να ζούν δεν το ξέρω. Θέλω να πω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να τρώνε και πράγματα που δεν πρέπει να τρώνε. Εαν δεν φάνε γαρίδα τι έγινε; Ο isavvas μας το ξεκαθάρισε γατιά και ψαρικά είναι ένας μύθος. Εαν αυτά αποτελούσαν είτε βασική τροφή είτε λιχουδιές για τη γάτα οι γάτες θα λάτρευαν το κολύμπι γιατί με αυτό θα έβρισκαν την αγαπημένη του τροφή. Έχετε δεί πολλές γάτες να ψαρεύουν στη θάλασσα; Δεν τρώνε κόκαλλα, δεν κάνει να τρώνε κόκκαλα, γιατί θα πρέπει να τους δίνουμε κόκκαλα; Και μην μου πείτε γιατί το ζητάνε. Μα και να γρατζουνάνε τα έπιπλα ζητάνε, αλλά δεν νομίζω να είμαστε πρόθυμοι να τους κάνουμε το χατήρι. Είναι γάτες που μεγαλώνουν μέσα σε σπίτι. Δεν έχουν αναπτύξει αντιστάσεις για να αντέχουν σε αυτού του είδους τους γευστικούς πειραματισμούς. Συγνώμη που μοιάζει ψιλοέντονο το ύφος μου αλλά αυτή τη κουβέντα την ακούω ως μάνα καθημερινά. Έχω ακούσει μάνα να καμαρώνει γιατί το έξη μηνών μωρό της τρώει σκορδαλιά και σπανακόπιττα την οποία κιόλας δεν του τη λιώνει στο μπλέντερ, την μασάει και του την δίνει. Το 2004 αυτά. Και όλα αυτά εν ονόματι του ότι πρέπει να μάθει να τρώει όλα. Ένα ήταν σίγουρο. Το μωρό δεν κινδύνευε απο υπέρταση και δεν είχε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, απο διάρροια σε διάρροια το πήγαινε. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες διατροφής για τα ζώα και ακόμα και αυτοί δεν αποτελούν θέσφατο, γιατί κάποιες φορές δεν λειτουργούν το ίδιο σε όλα, αλλά αυτά που δεν πρέπει να φάει δεν πρέπει να τα φάει και τέλος. Όπως λέει και ο παιδίατρος μου εαν κάτι δεν το δοκιμάσει το μωρό δεν ξέρει και πως είναι, άρα για όσο μπορείς δεν του το δίνεις να το δοκιμάσει (π.χ. το αλάτι στα φαγητά). Έτσι το βοηθάς να αποκτήσει και σωστές διατροφικές συνήθειες. Δεν είναι άνθρωπος είναι γάτα και πρέπει να αποκτήσει τις σωστές διατροφικές συνήθειες μια γάτας που θα της επιτρέψει να ζήσει πολλά και καλά χρόνια. Και όσο για το ότι οι ποσότητες είναι μικρές για βγάλτε την αναλογία βάρους γάτας γαρίδας και μετά συγκρίνετε την με την αντίστοιχη ποσότητα του βάρους σας και των γαρίδων που τρώτε εσείς και ίσως και να εκπλαγείτε με την αναλογία (αυτό βέβαια με την πρυπόθεση ότι δεν μου μοιάζετε, μια ψαριά στη καθισιά μου).:redface:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

** Εαν δεν φάνε γαρίδα τι έγινε; Ο isavvas μας το ξεκαθάρισε γατιά και ψαρικά είναι ένας μύθος.

**Και όσο για το ότι οι ποσότητες είναι μικρές για βγάλτε την αναλογία βάρους γάτας γαρίδας και μετά συγκρίνετε την με την αντίστοιχη ποσότητα του βάρους σας και των γαρίδων που τρώτε εσείς και ίσως και να εκπλαγείτε με την αναλογία (αυτό βέβαια με την πρυπόθεση ότι δεν μου μοιάζετε, μια ψαριά στη καθισιά μου).:redface:

Όχι, μάλλον δε σου μοιάζω, τρώω πολύ μικρή ποσότητα ψαρικών/κρεατικών (συμπληρώνω με λαχανικά-τυριά-ψωμιά, εκεί είναι οι μεγάλες ποσότητες για μένα).

Η Νιάρα έφαγε μόνο δύο γαρίδες τότε που της έδωσα (της άρεσαν πολύυυυ)
Οι γαρίδες είναι ακριβές, σιγά μην τις τρώει η Νιάρα! :D

Αγοράζετε κονσέρβες με "γαρίδες", "ψάρια ωκεανού και θαλασσινά", κ.λ.π. και σας πειράζει να δοθεί ψαρικό απευθείας; Ο isavvas δεν είπε ότι δεν πρέπει να δίνουμε ψαρικά. Ο "μύθος" έγκειται στο ότι οι γάτες τρώνε μόνο ψάρια! Άρα, το σωστό είναι να τρώνε πιο συχνά κρέας και πότε πότε ψαρικά. Καλό τους κάνουν!

Ο κτηνίατρος μού είπε ότι το μόνο που απαγορεύεται είναι το ωμό!
Η Χριστίνα της έδωσε ωμή γαρίδα, ίσως γι'αυτό έκανε διάρροια.
Η Νιάρα δεν έκανε ποτέ διάροια (ναι, έχω το βίτσιο και παρακολουθώ τα κακά της, συνήθως την ώρα που τα κάνει :redface:) ούτε με το γάλα. Έχουν μεγαλώσει πολλά γερά γατιά με γάλα (εβαπορέ καλά αραιωμένο εννοώ, έτσι συνιστάται και από το γιατρό), απλώς κάποια έχουν δυσανεξία. Άμα δεις διάρροια, το σταματάς. Αλλά όχι και να το κόψουμε σε όλα τα γατάκια!!!

Το ξανάπα: ποσοστά δεν έχω σε κάποια βιομηχανία γατοτροφών για να τις προωθώ! Και οι δοκιμές δεν έγιναν με φαγώσιμα που βλάπτουν το γατί, αλλά γιατί κάθε γατί (όπως και άνθρωπος) έχει γευστικές προτιμήσεις! Μες στο σπίτι μας ζει, και θα δει, και θα μυρίσει, και θα ζητήσει. Δηλ. και στο φαϊ σκλαβωμένο/στερημένο???

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

"Δηλ. και στο φαϊ σκλαβωμένο/στερημένο???"
Αυτό ακριβώς λέω. Γιατί όλοι μας θυμόμαστε την ελευθερία επιλογής σε κάτι που δυνητικά μπορεί να κάνει κακό στην υγείας τους, ενω το γρατζούνισμα ή το σκαρφάλωμα σε έπιπλα που κάνει κακό στη δικιά μας, αλλά τη γάτα ευτυχισμένη, το πατάσσουμε γρήγορα όλοι μας.
Και για την ιστορία και όσο με αφορά δεν αγοράζω κονσέρβες για κανένα μέλος της οικογένειας μου, άρα ούτε και για το γάτο μου. Η μόνη περίπτωση που το κάνω είναι μία φορά το μήνα σαν δώρο. Ο Μαντού είναι έξη μηνών γατί και έχει φάει πέντε μικρές γκουρμέ μους μοσχαριού (επί της ουσίας μισές κιόλας γιατί έχω ένα ψώνιο με το ξαναζεσταμένο φαί).

**
Και για την ιστορία και όσο με αφορά δεν αγοράζω κονσέρβες για κανένα μέλος της οικογένειας μου, άρα ούτε και για το γάτο μου. Η μόνη περίπτωση που το κάνω είναι μία φορά το μήνα σαν δώρο. Ο Μαντού είναι έξη μηνών γατί και έχει φάει πέντε μικρές γκουρμέ μους μοσχαριού (επί της ουσίας μισές κιόλας γιατί έχω ένα ψώνιο με το ξαναζεσταμένο φαί).

Άρα κι εσύ του μαγειρεύεις. Κι εγώ, ~1 φορά το μήνα δίνω λιχουδιά-κονσέρβα (της αρέσει πολύ, ψέματα να πω;).
Δεν του δίνεις ψαρικά ποτέ; Τι του μαγειρεύεις;
Για να καταλάβω γιατί έγινε θέμα, αφού μοιάζουμε να λέμε τα ίδια τώρα. Μπερδεύτηκα. :rolleyes:

Μα δεν αναφερόμουνα σε εσένα, η αναφορά στις γαρίδες έγινε επειδή ήταν το τελευταίο τρόφιμο που αναφέρθηκε. Ο Μαντού τρώει κατά βάση κροκέττες και μαγειρεμένη τροφή συνήθως μόνο για αυτόν. Κοτοπουλάκι στήθος χωρίς πέτσα με μια κουταλιά λάδι ωμό, μπιφτεκάκια με ψωμί και κιμά χωρίς κανένα καρύκευμα ή κρεμμύδι, μαιντανό κ.λ.π. (όταν φτιάχνω των παιδιών φτιάχνω και σε αυτό τα δικά του, στα παιδιά βάζω μυρωδικά), ψάρι κάθε Πέμπτη που συνήθως έχουμε ψαρόσουπα και Σάββατα εαν έχουμε ψητά ψάρια. Ομολογώ ότι ενδίδουμε στο πειρασμό και του δίνουμε λίγο ζαμπόν γαλοπούλας (απο αυτό που τρώνε τα παιδιά), κονσέρβα όπως είπα και κάτι απο το "βρώμικο" που μπορεί να φάμε, όχι σαν φαί, αλλά σαν "γλυκό". Δεν έχει δοκιμάσει ποτέ γλυκό, ούτε γιαούρτι, τα γαλακτοκομικά τον πείραξαν και απο διάθεση αυτοσυντήρησης αποφεύγει οτιδήποτε λιπαρό ο ίδιος. Και σήμερα την έπεσε σαν τρελλός στα κάστανα. Ρώτησα η Ladycat μου είπε ότι έχουν άμυλο και δεν κάνει μεγάλη ποσότητα και έτσι δεν θα τα ξαναφάει. Για να εξιλεωθώ έφαγε μισή κονσερβούλα για μεσημεριανό. :redface:

ΟΚ, πάνω κάτω τα ίδια δίνω κι εγώ.
Ένα κάστανο δε θα τον πειράξει. Λίγα ζυμαρικά ή ρύζι συνοδευτικά με το κοτοπουλάκι είναι επίσης ΟΚ. Και οι κροκέτες (και οι κονσέρβες) περιέχουν αμυλώδη κ.ά., σιγά μην ήταν μόνο κρέας!!!
Η δικιά μας τα παει καλά με όλα τα γαλακτοκομικά, κι έτσι τρώει πότε πότε.
Ζαμπόν (και γαλοπούλας και χοιρινό) δίνει κι ο κτηνίατρός μας στο γάτο του...

Μια χαρά τον θρέφεις το Μαντού!!!
(αλίμονο στα άστεγα! :()

Ο Σιβα χτες ειχε σπεσιαλ γευμα παλι. Ψητο κοτοπουλο!
Εγω θα καθαριζω παλι γιατι το σερνει σε ολο το σπιτι. Ποτε δεν το τρωει επι τοπου:( .
Βεβαια πηραμε απ' εξω. Τελευταια δεν μαγειρευουμε ουτε για μας!

Εγώ η καημένη με το ζόρι προλαβαίνω να μαγειρέψω για εμάς :D . Μα πως στο καλό τα καταφέρνετε :hmm: . Θα ήθελα κι εγώ να τους δίνω μαγειρεμένο φαγάκι, αλλά δεν βγαίνει με τίποτα!!! Βασικά ξηρά τροφή τους δίνω και κονσέρβα για μεζέ. Τους αρέσει.

Εγώ η καημένη με το ζόρι προλαβαίνω να μαγειρέψω για εμάς :D . Μα πως στο καλό τα καταφέρνετε :hmm: . Θα ήθελα κι εγώ να τους δίνω μαγειρεμένο φαγάκι, αλλά δεν βγαίνει με τίποτα!!! Βασικά ξηρά τροφή τους δίνω και κονσέρβα για μεζέ. Τους αρέσει.
Κάπως έτσι είμαστε οι περισσότερες Χριστίνα , και δεν νομίζω ότι μαγειρεύει κάποιος ιδιαιτέρως για την γάτα του,αλλά τρώει και αυτή από το φαι της ημέρας.Από την άλλη βέβαια επειδή κάποιο διάστημα μαγείρευα και γω για κάποια άρρωστα γατάκια,τους έκανα συκωτάκια πουλιών με ρύζι που γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα.Το κόστος σε σχέση με την ποσότητα είναι πολύ παραπάνω του μαγειρεμένου από το έτοιμο,αλλά δεν συγκρίνεται βέβαια σε θέμα ποιότητας.

Και η μητέρα μου μαγειρεύει για τα δικά της. Αλλά έχειχρόνο. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερα. Συγκρίνεται το κονσερβοποιημένο με αυτό που φτιάχνουμε σπίτι μας? Με τίποτα.

Ο Dino τρώει περισσότερο τώρα.
Άμα δει κονσέρβα, ΟΚ, την τρώει (στις κροκέτες τους παιδεύει) και τρώει και τα κρεατικά που του κάνει η μάνα μου. Δεν αγγίζει όμως το ρύζι ο κύριος.

Για όσες δεν έχουν χρόνο:
Συνταγή Νο1
Ιδέα γρήγορη και εύκολη. Ανάβεις τον θερμοσίφωνα. Παίρνεις στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, το βάζεις στη κατσαρόλα με νερό. Εν τω μεταξύ έχει ζεσταθεί το νερό. Ανάβεις το μάτι της κουζίνας παίρνεις το γατί μαζί σου στο μπάνιο, μην τη κάνει και ανέβει στο μάτι και αντί να μαγειρέψεις στο γάτο, μαγειρέψεις το γάτο. Εσύ κάνεις μπανάκι, ο γάτος την έχει πέσει στο καλάθι με τα άπλυτα ή κάτω απο το καλάθι με τα άπλυτα, αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του. Έχεις γύρω στο μισάωρο με τρία τέταρτα για να βράσει το κοτόπουλο και να του μείνει και ζουμί, αλλιώς θα το φάει στα κάρβουνα και να βγείς απο το μπάνιο. Βγαίνεις κλείνεις το μάτι κατεβάζεις το γενικό εαν η κουζίνα σου είναι κεραμική και το αφήνεις να κρύωσει. Το μοιράζεις σε τάπερ, ένα γεύμα τη φορά (μικρά κομμάτια κοτόπουλο και ζουμάκι) και το βάζεις στη κατάψυξη. Όποτε γυρίζεις σπίτι εκεί που κάνεις κάτι για σένα ξεπαγώνεις και ένα κομματάκι, άμα το τρώει ο γάτος σου και έχεις όρεξη του βράζεις και ρυζάκι στο ζουμί, ρίχνεις στο τέλος ένα μικρό κουταλάκι λάδι και σερβίρεις να φάτε και οι δύο άμα θέλετε. Τις κρύες νύχτες του χειμώνα μια κοτόσουπίτσα είναι ότι πρέπει.:)
Η συνέχεια την άλλη βδομάδα, το φαί για μια βδομάδα εναλλάξ με κροκέτες το έχεις.

Νομίζω ότι τα γατιά δεν είναι χαζά, ξέρουν πολύ καλά τί πρέπει να τρώνε και τί όχι. Άλλωστε αν κάτι τα πειράζει, θα αποφύγουν να το φάνε. Στα δικά μας γατιά δίνουμε μαγειρευτό φαγητό και όποτε φτιάχνουμε κάτι που δε γίνεται να φάνε (π.χ. γεμιστά, φασολάδα) τους βάζουμε ξηρά τροφή. Σας πληροφορώ ότι μια εποχή είδα γάτα να τρώει κουκιά από την πείνα της! Είναι καλό να συνηθίζουμε τις γάτες σε πολλές και διαφορετικές τροφές. Εμείς δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε μόνο με ένα είδος φαγητού, έτσι δεν είναι; Γιατί να το κάνει η γάτα μας; Καλά τα κονσερβάκια, αλλά μην τα προτιμάτε, έχουν συντηριτικά και διάφορα άλλα χημικά μέσα. Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα νόστιμο και καλοψημένο μπιφτεκάκι ή ψαράκι;)

Νομίζω ότι τα γατιά δεν είναι χαζά, ξέρουν πολύ καλά τί πρέπει να τρώνε και τί όχι. Άλλωστε αν κάτι τα πειράζει, θα αποφύγουν να το φάνε. ;)
Αυτο μου το ειχε πει κι ο κτηνιατρος!
Συμφωνω σε οτι εχω δει μεχρι τωρα με τις γατες.
Μονο καποιες λεπτομερειες πρεπει να προσεχουμε πχ. στον δικο μου αρεσουν πολυ τα κοκαλλα αλλα δεν κανει γιατι πειραζουν το στομαχι οποτε δεν του δινω.

Έχετε δεί πολλές γάτες να ψαρεύουν στη θάλασσα;

θα ήθελα να ενημερώσω την παρεα πως οι γάτες ψαρεύουν και μάλιστα είναι εκπληκτικοί ψαράδες. δεν ξέρω αν οι δικές μας σπιτόγατες θα ψάρευαν πάντως επειδή κατάγομαι από παραθαλάσσια περιοχή ουκ ολίγες φορές έχω δει γάτα να ψαρεύει στα βραχάκια δίπλα απ'τους ψαράδες με καλύτερη ψαριά πάντα. κάθονται στα βράχια περιμένουν βάζουν το ποδαράκι τους μέσα και το πετάνε έξω το ψαράκι, το κρατουν πατημένο μέχρι να σταματήσει να σπαρταράει και μετά το επόμενο, κάθε δύο με τρία ψάρια σταματουν τρώνε ή αν είναι μάνες τα παίρνουν στο στόμα πάνε στα μωρά τα μασάνε και τους τα δίνουν μασημένα. όπως καταλάβατε σαν παιδί κατασκόπευα τις γάτες ψαράδες και τις παίδευα βέβαια:redface:

Έχετε δεί πολλές γάτες να ψαρεύουν στη θάλασσα;
θα ήθελα να ενημερώσω την παρεα πως οι γάτες ψαρεύουν και μάλιστα είναι εκπληκτικοί ψαράδες.
Πρέπει να είναι φοβερή σαν εικόνα.Αν μπορέσεις να τραβήξεις καμία φώτο ή ακόμα καλύτερα βιντεάκι , στείλε να δούμε.

ΔΥΣΤΥΧ'ΩΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΏ ΠΙΑ ΠΟΛΎ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΆΩ ΣΊΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΡΑΒΉΞΩ ΒΙΝΤΕΑΚΙ. ΌΝΤΩΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. το καλύτερο είναι η άνεση που δείχνουν και η υπομονή τους, ώρες μπορεί να είναι εκεί!!!

Τωρα τελευταια και το ντινακι δε τρωει.Τησ ειχα παρει ρουαγιαλ δε τη τημησε με το ζορι μεχρι και χιλς τησ πηρα αλλα αν δε τησ βαλω κανα κονσερβακι με το ζορι τρωει μερικα σπορια.Της ανακατεψα με φρισκις και αντε να δουμε αν της τρωει.Μου φενεται οτι επειδη εχει ορεξουλες δε τρωει πολυ.Ποσο καιρο κρατανε οι ορεξεις????

Μου φενεται οτι επειδη εχει ορεξουλες δε τρωει πολυ.Ποσο καιρο κρατανε οι ορεξεις????
Μπορεί να της έχει γυαλίσει κανένας γάτος στη γειτονιά και κάνει δίαιτα για να του αρέσει!!! :D

Έχω μια απορία purina, είναι γάτος ή γάτα; Έχω μπερδευτεί.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back