Ιδέες για πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!!!

Δώρα, εμένα με βολεύει πολύ η χύτρα ταχύτητας για τα ρεβύθια. Τα βάζω να μουλιάσουν το πρωί πριν φύγω για το γραφείο και όταν γυρίσω τα βράζω μισή ωρίτσα με 40 λεπτά περίπου στη χύτρα και είναι έτοιμα.
Εγω δε χρησιμοποιω χυτρα ποτε...:(
Αμα βρω ομως αποφλοιωμενα σημερα θα την κανω!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κάτι που δοκίμασα πρόσφατα κ μου άρεσε πολύ
[FONT=&quot]Πατατόσουπα Τσεχίας[/FONT]

[FONT=&quot]Υλικά:[/FONT]

• [FONT=&quot]3 μεγάλες πατάτες σε κύβους[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο[/FONT]
  • [FONT=&quot]2 μέτρια καρότα σε κύβους[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια σε φέτες[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 αυγό[/FONT]
  • [FONT=&quot]1/2 κουταλάκι σπόρους carraway[/FONT]
  • [FONT=&quot]αλάτι και πιπέρι[/FONT]
[FONT=&quot]Εκτέλεση:[/FONT]

• [FONT=&quot]Σωτάρετε τα λαχανικά στο βούτυρο. Ανακατεύετε συνεχώς γιατί η πατάτα έχει την τάση να κολλάει στην κατσαρόλα.[/FONT]
  • [FONT=&quot]Προσθέτετε νερό (περίπου 2 λίτρα), αλατοπίπερο και το carraway και αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (περίπου 45').[/FONT]
  • [FONT=&quot]Πολτοποιείτε λίγα από τα λαχανικά είτε απ' ευθείας μέσα στην κατσαρόλα (με το μαγικό ραβδί-μηχάνημα) είτε στο μπλεντεράκι (οπότε ρίχνετε τον πολτό και πάλι στην κατσαρόλα με τη σούπα).[/FONT]
  • [FONT=&quot]Χτυπάτε το αυγό, το ανακατεύετε με λίγο ζωμό (από τη σούπα) και όλο μαζί το ρίχνετε στη σούπα (όπως με το αυγολέμονο).[/FONT]
  • [FONT=&quot]Τη σερβίρετε αμέσως.[/FONT]
[FONT=&quot]Σημειώσεις:[/FONT]

• [FONT=&quot]Στο σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπούκοβο σε κάθε πιάτο.[/FONT]
  • [FONT=&quot]Σερβίρεται μέσα σε καρβέλι από ψωμί, από το οποίο έχετε αφαιρέσει την ψύχα.[/FONT]
Εχω κανει κι εγω μια παρομοια,αλλα χωρις αυγο,με φετα και μπέικον και ηταν εξαιρετικη...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΠΑω μετα τη δουλεια να προλαβω μαρκετ!
Θελουν εξι ωρες οπως λεει;

Πού λέει έξι ώρες, καλέ;:blink: Αν θυμάμαι καλά, θέλουν περίπου 2 ώρες να βράσουν χωρίς το μούλιασμα. Τώρα, τους χρόνους μαγειρέματος να τους πάρεις "με μια πρέζα αλάτι", όπως λένε. Εγώ ακολουθώ τη σχολή της μαμάς μου, τουτ' έστιν, το ψήνουμε μέχρι να γίνει.:P

Αλίκη, η χύτρα ταχύτητας είναι πραγματικά σωτήρια. Θέλω κι εγώ μία.:(

Πού λέει έξι ώρες, καλέ;:blink: Αν θυμάμαι καλά, θέλουν περίπου 2 ώρες να βράσουν χωρίς το μούλιασμα. Τώρα, τους χρόνους μαγειρέματος να τους πάρεις "με μια πρέζα αλάτι", όπως λένε. Εγώ ακολουθώ τη σχολή της μαμάς μου, τουτ' έστιν, το ψήνουμε μέχρι να γίνει.:P

Αλίκη, η χύτρα ταχύτητας είναι πραγματικά σωτήρια. Θέλω κι εγώ μία.:(
μωρε η χυτρα το ξανοστιζει το φαγητο:/:

Εμένα πάντως μ' έχει σώσει, ειδικά για όσπρια και για ό,τι θέλει πολύ μαγείρεμα είναι τέλεια (και υποτίθεται πως είναι και πιο υγιεινό το μαγείρεμα σε χύτρα) :hmm:

Aμαν,λαθος εκανα Ρουλα,το λινκ της Γιουλης κοιτουσα.ΟΚ,ντοματινια θα παρω μονο,ρεβυθια και αμυγδαλα,ολα τα αλλα τα εχω.Θελει και ζωμο κοτοπουλου ε;Κανει κυβος;

Ναι βρε, βάλε ό,τι έχεις.
Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι καλό πράγμα.:cool:

Εμένα πάντως μ' έχει σώσει, ειδικά για όσπρια και για ό,τι θέλει πολύ μαγείρεμα είναι τέλεια (και υποτίθεται πως είναι και πιο υγιεινό το μαγείρεμα σε χύτρα) :hmm:

θα συμφωνησω μαζι σου...θα παω να παρω το σαββατο μια...βρε παιδια,δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν μου βραζουν τα οσπρια στην κατσαρολα...τα μουλιαζω απο βραδυς..τα κανω ολα οπως πρεπει..αλλα τιποτα...100 ωρες βραζουν,και τελικα βγαινουν μισοβρασμενα και ανοστα απο το συνεχες νερο που τους βαζω,καθοτι τοσες ωρες που βραζουν,σωνεται το νερο...μηπως αργουν τοσο επειδη παιρνω βιολογικα;:hmm::hmm:...αγοραζει κανεις αλλος βιολογικα οσπρια..για να μου πει;
τεσπα...εγω ειπα οτι η μονη λυση πλεον για να τρωω οσπρια...ειναι η χυτρα...για να δουμε..:)

θα συμφωνησω μαζι σου...θα παω να παρω το σαββατο μια...βρε παιδια,δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν μου βραζουν τα οσπρια στην κατσαρολα...τα μουλιαζω απο βραδυς..τα κανω ολα οπως πρεπει..αλλα τιποτα...100 ωρες βραζουν,και τελικα βγαινουν μισοβρασμενα και ανοστα απο το συνεχες νερο που τους βαζω,καθοτι τοσες ωρες που βραζουν,σωνεται το νερο...μηπως αργουν τοσο επειδη παιρνω βιολογικα;:hmm::hmm:...αγοραζει κανεις αλλος βιολογικα οσπρια..για να μου πει;
τεσπα...εγω ειπα οτι η μονη λυση πλεον για να τρωω οσπρια...ειναι η χυτρα...για να δουμε..:)

και εγω παιρνω βιολογικα αλλα βραζουν αμεσως :hmm:Ουτε στο νερο τα βαζω το βραδυ γιατι ξεχναω :lol: Νομιζω οτι παιζει ρολο και η σκληροτητα του νερου. Αν το νερο σας ειναι σκληρο τοτε αργουν πολυ να μαλακωσουν. Δοκιμασε μια φορα με εμφιαλωμενο να δεις αν θα κανει διαφορα :hmm:

Η χύτρα όντως είναι σωτήρια λύση κ πιο υγιεινη.Ακόμη καλύτερα αν προσθέτουμε το λάδι κ το αλάτι αφού βράσει το φαγητό.Ο κύβος είναι νόστιμος αλλά είναι ότι χειρότερο υπάρχει.Συνήθως αποτελείται από πολτό νεκρών ζώων (όχι απαραίτητα το ψαχνό)που αντί να πεταχτούν γίνονται κυβάκια.Τα βιολογικά λόγω του ότι δεν χάνουν τη φλούδα κ τα συστατικά τους στην επεξεργασία είναι πιο δύσκολο να βράσουν

και εγω παιρνω βιολογικα αλλα βραζουν αμεσως :hmm:Ουτε στο νερο τα βαζω το βραδυ γιατι ξεχναω :lol: Νομιζω οτι παιζει ρολο και η σκληροτητα του νερου. Αν το νερο σας ειναι σκληρο τοτε αργουν πολυ να μαλακωσουν. Δοκιμασε μια φορα με εμφιαλωμενο να δεις αν θα κανει διαφορα :hmm:

καλε...μονο με εμφιαλωμενο μαγειρευω...ουτως ή αλλως ειναι εντελως ακαταλληλο το νερο της ζακυνθου....:)

Η χύτρα όντως είναι σωτήρια λύση κ πιο υγιεινη.Ακόμη καλύτερα αν προσθέτουμε το λάδι κ το αλάτι αφού βράσει το φαγητό.Ο κύβος είναι νόστιμος αλλά είναι ότι χειρότερο υπάρχει.Συνήθως αποτελείται από πολτό νεκρών ζώων (όχι απαραίτητα το ψαχνό)που αντί να πεταχτούν γίνονται κυβάκια.Τα βιολογικά λόγω του ότι δεν χάνουν τη φλούδα κ τα συστατικά τους στην επεξεργασία είναι πιο δύσκολο να βράσουν

εχεις απολυτο δικιο για τους κυβους...εκτος των αλλων ειναι φισκα στα συντηριτικα...βεβαια τωρα τελευται βγηκαν και βιολογικοι.οι οποιοι υποτιθεται οτι δεν εχουν συντηριτικα.:hmm:..εγω παιρνω μονο κυβους χορταρικων βιολογικους μονο για να βαζω καμμια φορα στο νεροβραστο ρυζι...επειδη δεν βαζω καθολου βουτυρο..και βγαινει εντελως ανοστο..

η πατατοσουπα με εκανε να αναθεωρησω... μηπως αντι για kare udon να φτιαξω σουπα με σπαραγγια και πρασο; :hmm:https://find.myrecipes.com/recipes/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=230698

καλε...μονο με εμφιαλωμενο μαγειρευω...ουτως ή αλλως ειναι εντελως ακαταλληλο το νερο της ζακυνθου....:)

τοτε φταινε τα φασολια :lol: Μια φορα μου ειχε τυχει ετσι με αρακα. Ειχα παρει αρακα ξεραμενο οπως τα φασολια και εβραζαν και εβραζαν και εβραζαν και δεν μαλακωναν. Απο τοτε μονο κατεψυγμενο παιρνω :lol: Μηπως να τα αφηνες 1-2 μερες να μαλακωσουν; :hmm:Η μαμα μου που κανει ρεβυθια για τον εαυτο της αφου κανεις αλλος δεν τα τρωει, τα αφηνει ολο το βραδυ στο νερο, το αλλαζει το νερο το πρωι και το μεσημερι τα βραζει για καμια ωρα και ειναι ετοιμα :hmm:

τοτε φταινε τα φασολια :lol:

Όντως, αν τα φασόλια είναι αρχαιολογίες, δεν θα μαλακώσουνε ποτέ. Για να πω την αλήθεια, ούτε εγώ εντυπωσιάστηκα από τα βιολογικά. Είχα πάρει καστανό ρύζι, αλλά η υφή του δεν ήταν πολύ καλή.:hmm:

Ηρώ, τον ξερό αρακά που λες ξέρω ότι τον βάζουνε σε σούπες (τα λεγόμενα broth) που θέλουν πολύωρο βράσιμο, συνήθως μαζί με κριθάρι ή άλλα σιτηρά. Δεν νομίζω ότι μπορείς να τον κάνεις όπως τον φτιάχνουμε εμείς.

τοτε φταινε τα φασολια :lol: Μια φορα μου ειχε τυχει ετσι με αρακα. Ειχα παρει αρακα ξεραμενο οπως τα φασολια και εβραζαν και εβραζαν και εβραζαν και δεν μαλακωναν. Απο τοτε μονο κατεψυγμενο παιρνω :lol: Μηπως να τα αφηνες 1-2 μερες να μαλακωσουν; :hmm:Η μαμα μου που κανει ρεβυθια για τον εαυτο της αφου κανεις αλλος δεν τα τρωει, τα αφηνει ολο το βραδυ στο νερο, το αλλαζει το νερο το πρωι και το μεσημερι τα βραζει για καμια ωρα και ειναι ετοιμα :hmm:

μα...δεν μιλαω μονο για φασολια...για ολα τα οσπρια μιλαω...ουτε οι φακες δεν μου βραζουν...:lol::lol:...τι στο καλο...δεν μπορω να καταλαβω τι συμβαινει...για αυτο και εγω θα δοκιμασω την χυτρα...μπας και φαω κανα οσπριο της προκοπης βρε παιδια..:lol:

μια υπέροχη συνταγη με τοφου, όπου έχω κάνει τις ικαστικές παρεμβάσεις μου!!!

γλυκόξινο τοφου με ρύζι και πιπεριές!

Υλικά (για 2 άτομα)

200 γρ. τόφου σε κυβάκια
1 κ. σ. σησάμι
1 μικρό κινέζικο λάχανο κομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
4 κ.γ. σησαμέλαιο
2 κ.σ. σουσάμι
1 πακέτο (450 γρ.) τόφου σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
Πιπεριές καυτερές
τζίντζερ

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε το τόφου και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το σησάμι κι ένα κουταλάκι σησαμέλαιο κι ανακατεύουμε. Βάζουμε 2 κ.γ. σησαμέλαιο σε ένα τηγάνι κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το τόφου και ψήνουμε για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.γ. σησαμέλαιο και ρίχνουμε το κινέζικο λάχανο, το σκόρδο, το καλαμπόκι και το φρέσκο κρεμμυδάκι και πιπεριές. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν (3-4 λεπτά). Προσθέτουμε και το ψημένο τόφου κι ανακατεύουμε για μερικά λεπτά ακόμα.

Εγώ επίσης μαρινάρω να υλικά σε σάλτσα σόγιας, και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!

Σε λίγο θα σας ποω για την σάλτσα την γλυκόξυνη!
[FONT=&quot]
Σερβίρετε με ρύζι[/FONT]

μα...δεν μιλαω μονο για φασολια...για ολα τα οσπρια μιλαω...ουτε οι φακες δεν μου βραζουν...:lol::lol:...τι στο καλο...δεν μπορω να καταλαβω τι συμβαινει...για αυτο και εγω θα δοκιμασω την χυτρα...μπας και φαω κανα οσπριο της προκοπης βρε παιδια..:lol:

χύτρα δεν το είχα σκευτεί...να σου πω την αλήθεια, κι εγώ αντιμετωπίζω πρόβλημα, αλλά μόνο με τα φασόλια...:hmm::hmm::hmm:

Ασημινα να φανταστω οτι ο ιδιος ο Χριστος τον οποιο ζεσταιναν οι αγελαδες και τα βοδια δεν τα ετρωγε οταν μεγαλωσε;Απο οσο ξερω ακομα και το χοιρινο που δεν ετρωγαν τοτε δεν το εκαναν επειδη δεν υπηρχαν γουρουνακια γυρω απο τη φατνη του Χριστου οταν γεννηθηκε,αλλα επειδη το θεωρουσαν ακαθαρτη σαρκα.Δε θελω να φανω ουτε προσβλητικη,ουτε εριστικη,αλλα βαρεθηκα καθε φορα που λεμε για φαγητο καποιος να σχολιαζει οτι οσοι τρωμε κρεας ειμαστε παραλογοι,δεν αγαπαμε τα ζωα,θα παθουμε χιλιες δυο ασθενειες κτλ.Ο καθενας κανει τις επιλογες του,και νομιζω οτι πρεπει να υπαρχει σεβασμος και απο τις δυο πλευρες.
Skai-animals και Ηρω δωστε και καμια συνταγη,μη μας αφηνετε στο σκοταδι!:PΦανταζομαι οτι οι περισσοτεροι ουτε χορτοφαγικες συνταγες για πρωτοχρονιατικο τραπεζι γνωριζουν,ουτε ασιατικες.(ελπιζω να μην ειπα πατατα).Αντε μονοφαγουδες,μην τις κρατατε για τον εαυτο σας!:P

kare udon συνταγη:
Kare+Udon+%28Curry+Udon+Soup%29.jpg

https://closetcooking.blogspot.com/2008/03/kare-udon-curry-udon-soup.html

μου αρεσει να βαζω 1 τριμμενο μηλο πριν βαλω τα noodles για πιο πλουσια γευση και υφη.

Μια αλλη συνταγη με καρυ που λατρευω ειναι αυτη: https://www.saveur.com/article/Recipes/Japanese-Style-Chicken-Curry
Ειναι λιγο δυσκολη ομως γιατι πρεπει να εχεις ολα τα υλικα κομμενα, καθαρισμενα και ετοιμα γιατι η εκτελεση της συνταγης εχει πολυ γρηγορους ρυθμους.

nigirizushi με καπνιστο σολωμο:
φτιαχνεις ρυζι για σουσι (αν δεν εχετε ρυζι για σουσι μπορειτε να χρησιμοποιησετε ασπρο ρυζι το οποιο ειναι κοντο, ετσι:
Sushi-Rice.jpg
)

το ρυζι το μουσκευουμε στο νερο για καμια ωρα και μετα το βραζουμε μεχρι να μαλακωσει αλλα να παραμεινει σπυρωτο γιατι αν μαλακωσει πολυ γινεται χαλια. Οταν το ρυζι ειναι ετοιμο προσθετουμε το μειγμα με ξυδι ρυζιου (για 3 κουπες ρυζι χρησιμοποιουμε 3.5 κουπες νερο και 3 κουταλιες της σουπας ξυδι ρυζιου), ζαχαρη (στη συγκεκριμενη περιπτωση, 3 κουταλιες της σουπας) και λιγο αλατι, το οποιο το εχουμε ζεστανει μεχρι να διαλυθει η ζαχαρη.

Αφηνουμε το ρυζι να κρυωσει λιγο και μετα παιρνουμε μικρες ποσοτητες και φτιαχνουμε μικρα μπαλακια σε σχημα οβαλ
sake-nigiri.print.jpg

στη συνεχεια παιρνουμε λιγο wasabi και το βαζουμε σε μια λωριδα καπνιστου σολωμου και το κολλαμε στο ρυζι και ειναι ετοιμο! Μπορουμε επισης να παρουμε μια λωριδα 2εκ nori και να το τυλιξουμε στην μεση. Σερβιρεται με σαλτσα σογιας ή πικαντικη σαλτσα μαγιονεζας

okonomiyaki:
απο τις αγαπημενες μου συνταγες ειναι αυτη: https://okonomiyakiworld.com/best-okonomiyaki-recipe.html

εκτος απο γαριδες μπορειτε να προσθεσετε λιγο χταποδι πανω (προσωπικα γαριδες δεν βαζω γιατι δεν τις τρωω για οικολογικους λογους) και μανιταρια (τα λατρευω!)

Μουσακάς το χορτοφάγου

[FONT=&quot]Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να φύγει η πηκρίλα. Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα τους. Έπειτα ετοιμάζουμε τον κιμά σόγιας. Σε αναλογία 1 ποτύρι κιμά σόγιας τον βράζουμε σε 3 ποτίρια νερό. Έπειτα τον στραγγίζουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τα ψήνουμε ή τηγανίζουμε ως να μαλακώσουν. Έπειτα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε και λίγο γάλα σόγιας. Ξαναπιάνουμε τον κιμά σόγιας, που έχει πλέον κρυώσει. Σοτάρουμε κρεμμυδάκι, σκόρδο, και προσθέτουμε τον κιμά. Σβήνουμε με κρεσάκι και ρίχνουμε ντοματα τριμμένη. Έπειτα τα μπαχαρικά μας… πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, μαιντανό και λίγο άνηθο. Αφού ο κιμάς ετοιμαστεί, σε ένα ταψί στρώνουμε τον μισό πουρέ. Έπειτα τις μελιτζάνες, τον κιμά, τα κολοκυθάκια, και τέλος πάλι πουρε. Τρίβουμε από πάνω φρυγανιά για να γίνει μια ωραία κρούστα…και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά…!! Έτοιμο!!!:up::up::up:[/FONT]

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back