Efthymios
Νεοφερμένο μέλος
Τελευταία σκεφτόμουνα να πάρω γατάκι για συντροφιά στο διαμέρισμα που μένω προσωρινά στην Αθήνα και διάβασα αρκετά θέματα στο mycats για το πώς χειρίζεστε τις γάτες "του σπιτιού".
Στο σπίτι έχω αυτή τη στιγμή 14 γατες, οι οποίες μένουν στην αυλή του σπιτιού, αλλά δεν μπαίνουν στο σπίτι για ευνόητους λόγους. Θέλω να πάρω μια από αυτές στο διαμέρισμα.
Το πρόβλημά μου είναι αν θα προσαρμοστεί το γατί στο νέο (εντελώς διαφορετικό) περιβάλλον.
Έχω 2 μαμάδες (είμαι κάθετος στη στείρωση των γάτων - ΟΧΙ*).
Η Σπάρκυ είναι το κυρίαρχο θηλυκό, είχε σωστά διώξει τα γατιά της τελευταίας γέννας όταν δε χρειάζονταν πλέον το γάλα της για να επιβιώσουν.
Η Σπίθα είχε μείνει έγκυος ένα μήνα μετά και ακόμη θήλαζε όταν η πρώτη έδιωξε τα γατιά. Τα γατιά έτρεξαν σ'αυτή τη μαμά και συνέχισαν να βυζαίνουν μαζί με τα δικά της. Η Σπίθα δεν έδιωξε τα δικά της ούτε τα άλλα και μέχρι πριν 3 μήνες τα γατάκια (γάταροι 4 και 5 μηνών πλέον) τη βύζαιναν κανονικά -αν και δεν κατέβαζε γάλα πλέον-.
Η Σπάρκυ είναι η βασική υποψήφια για να πάρω. Είναι ακόμη εχθρική προς τα υπόλοιπα γατιά, διότι προσπαθούσαν μέχρι πρόσφατα να τη βυζάξουν (η μαμά-γάτα συμφιλιώνεται όταν τα γατιά περάσουν την περίοδο απεξάρτησης από το γάλα) και ζει μοναχικά.
Δυστυχώς όταν τα γατιά είναι ελεύθερα στην αυλή σκοτώνονται πολύ εύκολα από ασυνείδητους ή αφηρημένους οδηγούς στο δρόμο, ή από φόλα.
Η Σπάρκυ είναι το τελευταίο γατί το οποίο μεγάλωσε στα πόδια μου. Η μαμά της σκοτώθηκε από αυτοκίνητο το καλοκαίρι, σε ηλικία 7 χρονών... Είναι 6 χρονών. Θα μπορέσει να προσαρμοστεί; Ή θα πρέπει να πάρω ένα από τα μικρά; Αυτό που με στεναχωρεί επίσης, είναι ότι αν την πάρω θα πρέπει να τη στειρώσω...
*Αν εξαιρέσουμε κάποια από τα αρσενικά που όταν έρθει η περίοδος ζευγαρώματος (στον τόπο μου είναι Ιούνη-Ιούλη και Φεβρουάριο) εξαφανίζονται και συνήθως δεν επιστρέφουν, από τα τουλάχιστον 100 γατιά που είχα μόνο ένα πέθανε από αίτια σχετικά με τα αναπαραγωγικά όργανα (μόλυνση στη μήτρα)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
(είμαι κάθετος στη στείρωση των γάτων - ΟΧΙ*).
Δυστυχώς όταν τα γατιά είναι ελεύθερα στην αυλή σκοτώνονται πολύ εύκολα από ασυνείδητους ή αφηρημένους οδηγούς στο δρόμο, ή από φόλα
Η μαμά της σκοτώθηκε από αυτοκίνητο το καλοκαίρι, σε ηλικία 7 χρονών...
Αν εξαιρέσουμε κάποια από τα αρσενικά που όταν έρθει η περίοδος ζευγαρώματος (στον τόπο μου είναι Ιούνη-Ιούλη και Φεβρουάριο) εξαφανίζονται και συνήθως δεν επιστρέφουν,
Εγω μετα απο τετοια εκλογικευση μιας ανευθυνης συμπεριφορας με ενα απλο οχι που κρυβει απο πισω του τοσους θανατους γατιων που αναφερονται σαν να επεσε απλα ενα μαντηλακι στη θαλασσα κι εφυγε με το κυμα, αρνουμαι να συμβουλεψω οτιδηποτε εναν τετοιο παραγωγο αδεσποτων που ετοιμαζεται να αναπαραγει την ιδια κατασταση και μεσα στο σπιτι.
Οποιος απο εσας εχει το κουραγιο ας τον συμβουλεψει μπας και παψει να προκαλει τοσους θανατους χωρις να το συνειδητοποιει
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Efthymios
Νεοφερμένο μέλος
Εγω μετα απο τετοια εκλογικευση μιας ανευθυνης συμπεριφορας με ενα απλο οχι που κρυβει απο πισω του τοσους θανατους γατιων που αναφερονται σαν να επεσε απλα ενα μαντηλακι στη θαλασσα κι εφυγε με το κυμα, αρνουμαι να συμβουλεψω οτιδηποτε εναν τετοιο παραγωγο αδεσποτων που ετοιμαζεται να αναπαραγει την ιδια κατασταση και μεσα στο σπιτι.
Οποιος απο εσας εχει το κουραγιο ας τον συμβουλεψει μπας και παψει να προκαλει τοσους θανατους χωρις να το συνειδητοποιει
Μένεις σε πόλη και υποθέτεις πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Βλέπεις τα δεδομένα διαφορετικά, με τα αδέσποτα ζώα να είναι μόνο ζώα αμολημένα από τον άνθρωπο. Δεν θα ασχοληθώ με το να σου αναλύσω οτιδήποτε. Επειδή βλέπω να έχω μόνο τέτοιου είδους απαντήσεις, κλειδώστε ή διαγράψτε το νήμα, δεν έχει νόημα.
Desdemona
Διάσημο μέλος
Όσο για τη στείρωση, εγώ θα σου έλεγα να το ψάξεις λίγο παραπάνω και να το ξανασκεφτείς. Οι συνθήκες που περιγράφεις (φόλες, αυτοκίνητα) δεν είναι συνθήκες χωριού ή, τελοσπάντων, κάποιου χώρου πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον της γάτας. Είναι συνθήκες πόλης και θα πρέπει να προστατεύσεις τα γατάκια σου από τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση, όπως επίσης θα πρέπει και να βρεις έναν τρόπο να μην προκαλείς τους ασυνείδητους με τις φόλες. Περισσότερα αδέσποτα ίσον μεγαλύτερη πρόκληση. Όταν, όμως, έχεις περιορισμένο αριθμό αδεσπότων στην αυλή σου, τότε αποτρέπεις και τον άλλο από το να ρίξει φόλα.
Καλή τύχη σου εύχομαι

Dimitrius
Νεοφερμένο μέλος
Τώρα ως αναφορά το κραυγαλέο ΟΧΙ στις στειρώσεις είμαι σίγουρος ότι προέρχεται από άγνοια και όχι από έλλειψη αγάπης για τις γάτες.
Πιθανών όπως πολλοί άλλοι να προβάλεις ανθρώπινες ανάγκες και συμπεριφορές πάνω στις γάτες που φιλοξενείς στην αυλή σου ανθρωπομορφίζωντας εσφαλμένα.
Φαντάζομαι ότι δεν γνωρίζεις επίσης για πολλές από τις ασθένειες που μεταδίδονται κατά το ζευγάρωμα από γάτα σε γάτα, όπως το FIV.
Πληροφορίες για αυτό μπορείς να βρεις εδώ. https://www.mm.di.uoa.gr/~vivi/fulladio/fylladio_FIV.pdf
Εδώ επίσης στο τελευταίο link θα βρεις ένα κείμενο για τις στειρώσεις.
https://www.mm.di.uoa.gr/~vivi/fulladio/
Ρίξε μια ματιά και εδώ επίσης.
https://www.mypetz.gr/threads/Στείρωση-στις-γάτες.219038/
Τέλος φαντάζομαι πως το ΟΧΙ σου στη στείρωση μπορείς να το υποστηρίξεις με επιχειρήματα καθ ότι υποθέτω αποτελεί επιλογή που προέκυψε μετά από προβληματισμό και όχι απλά ένα καπρίτσιο.
Γιατί δεν παραθέτεις τα επιχειρήματα σου να δεις αν αντέχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση μέσα στο forum. Όλοι μας εδώ τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες ανησυχίες με εσένα είχαμε και έχουμε για τη στείρωση. Το ότι γίναμε υπέρμαχοι της στείρωσης αν μη τι άλλο πρέπει να σου κινεί την περιέργεια για τους λόγους πίσω από αυτή την επιλογή.
Καλώς όρισες στο forum και εύχομαι τα κρύα του φετινού χειμώνα να σε βρουν αγκαλιά με τη Σπάρκυ στην αναπαυτικότερη πολυθρόνα του σπιτιού.
julia
Διακεκριμένο μέλος
Έχω 20 γάτες και στειρώνω...(10 μέσα 10 έξω) γιατί πλέον ΞΕΡΩ. Βαρέθηκα να βρίσκω πατημένα, φολιασμένα, ξεσκισμένα απο τα σκυλιά....(Ασε που ΠΟΣΑ να ταΐσεις, να φροντίσεις, να εμβολιάσεις..θα χαθεί η μπάλα...και μετά κάποιο έξυπνοι γείτονες θα έχουν δίκιο να πάρουν μέτρα...
Απο τα 30 γεννητούρια κάθε χρόνο ζούσε 1 και άν.. και δεν έφτανε να γίνει 2 χρονών....
indrilgon
Δραστήριο μέλος
Θα συμφωνήσω με τους προλαλισαντες για την στείρωση, σκέψου μόνο ότι έχεις μια γάτα 6 χρονών που ακόμα γεννάει, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και για αυτή και για τα μωρά που πιθανός να γεννηθούν στην συνέχεια ειδικά αν γεννούσε τόσα χρόνια πάνω από μια φορά τον χρόνο! Ξανά σκέψου το για την στείρωση τα ζώα είναι πραγματικά πιο ευτυχισμένα έτσι. Ειδικά για τις γατούλες είναι εξαντλητική η κατάσταση οίστρου-εγκυμοσύνης. Ακόμα και η ιδία η πράξη είναι επώδυνη για το ζώο αφού το «όργανο» του αρσενικού έχει επάνω του κάτι σαν αγκαθακια.Γεια! Κατ'αρχήν, χαιρετώ όλους τους γατόφιλους του φόρουμ!
Τελευταία σκεφτόμουνα να πάρω γατάκι για συντροφιά στο διαμέρισμα που μένω προσωρινά στην Αθήνα και διάβασα αρκετά θέματα στο mycats για το πώς χειρίζεστε τις γάτες "του σπιτιού".
Στο σπίτι έχω αυτή τη στιγμή 14 γατες, οι οποίες μένουν στην αυλή του σπιτιού, αλλά δεν μπαίνουν στο σπίτι για ευνόητους λόγους. Θέλω να πάρω μια από αυτές στο διαμέρισμα.
Το πρόβλημά μου είναι αν θα προσαρμοστεί το γατί στο νέο (εντελώς διαφορετικό) περιβάλλον.
Έχω 2 μαμάδες (είμαι κάθετος στη στείρωση των γάτων - ΟΧΙ*).
Η Σπάρκυ είναι το κυρίαρχο θηλυκό, είχε σωστά διώξει τα γατιά της τελευταίας γέννας όταν δε χρειάζονταν πλέον το γάλα της για να επιβιώσουν.
Η Σπίθα είχε μείνει έγκυος ένα μήνα μετά και ακόμη θήλαζε όταν η πρώτη έδιωξε τα γατιά. Τα γατιά έτρεξαν σ'αυτή τη μαμά και συνέχισαν να βυζαίνουν μαζί με τα δικά της. Η Σπίθα δεν έδιωξε τα δικά της ούτε τα άλλα και μέχρι πριν 3 μήνες τα γατάκια (γάταροι 4 και 5 μηνών πλέον) τη βύζαιναν κανονικά -αν και δεν κατέβαζε γάλα πλέον-.
Η Σπάρκυ είναι η βασική υποψήφια για να πάρω. Είναι ακόμη εχθρική προς τα υπόλοιπα γατιά, διότι προσπαθούσαν μέχρι πρόσφατα να τη βυζάξουν (η μαμά-γάτα συμφιλιώνεται όταν τα γατιά περάσουν την περίοδο απεξάρτησης από το γάλα) και ζει μοναχικά.
Δυστυχώς όταν τα γατιά είναι ελεύθερα στην αυλή σκοτώνονται πολύ εύκολα από ασυνείδητους ή αφηρημένους οδηγούς στο δρόμο, ή από φόλα.
Η Σπάρκυ είναι το τελευταίο γατί το οποίο μεγάλωσε στα πόδια μου. Η μαμά της σκοτώθηκε από αυτοκίνητο το καλοκαίρι, σε ηλικία 7 χρονών... Είναι 6 χρονών. Θα μπορέσει να προσαρμοστεί; Ή θα πρέπει να πάρω ένα από τα μικρά; Αυτό που με στεναχωρεί επίσης, είναι ότι αν την πάρω θα πρέπει να τη στειρώσω...
*Αν εξαιρέσουμε κάποια από τα αρσενικά που όταν έρθει η περίοδος ζευγαρώματος (στον τόπο μου είναι Ιούνη-Ιούλη και Φεβρουάριο) εξαφανίζονται και συνήθως δεν επιστρέφουν, από τα τουλάχιστον 100 γατιά που είχα μόνο ένα πέθανε από αίτια σχετικά με τα αναπαραγωγικά όργανα (μόλυνση στη μήτρα)

Έχε υπόψη σου ότι αν θέλεις να πάρεις μια από τις γατούλες σου σε διαμέρισμα θα πρέπει να τις κανείς να συνηθίσουν τον κλειστό χώρο που ίσως τις αγχώνει…
vickymoon
Διάσημο μέλος
ria23
Διάσημο μέλος

Vivikos
Νεοφερμένο μέλος
Efthymios
Νεοφερμένο μέλος
Μένω σε χωριό με πληθυσμό περίπου 4500 μόνιμους κάτοικους.
Ο χώρος είναι ανοιχτός, σπιτάκια, χωράφια, και δίπλα το βουνό του χωριού. (για τα δεδομένα της Ελλάδας, μάλλον λόφος)
εδιτ: Αυτοκίνητα υπάρχουν. Πολλά. Στη Κύπρο μένω, η κάθε οικογένεια έχει ένα αυτοκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειας που μπορεί να οδηγήσει και ακόμη ένα να βρίσκεται. Η πλησιέστερη πόλη είναι κοντά, σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο, γι'αυτό πηγαινοέρχονται συνέχεια.
Έξω στα χωράφια/κοντά στο βουνό υπάρχουν άγρια γατιά, τα οποία ζουν σε "φυσικό περιβάλλον", και σε πολλά σπίτια έχουμε κατοικίδια γατιά στις αυλές.
Όταν είπα ότι είμαι ενάντια στη στείρωση, το εννοούσα για τα δικά μου γατιά. Έχω διαβάσει και κάποια πράγματα, όπως:
-Οι γάτες ζευγαρώνουν με γάτες-συγγενείς
-Ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία αν δεν στειρωθούν (42000 πληθυσμός από ένα ζευγάρι, σε 7 χρόνια)
-Οι γάτες μένουν έγκυες κάθε 2 μήνες
...τα οποία όσο καιρό ζω δεν έχω δει στους γάτους μου.
Από ότι έχω παρατηρήσει από τα δικά μου γατια, η κοινωνία είναι μητριαρχική, με μια γάτα (η πιο μεγάλη σε ηλικία) στην οποία ανήκει η περιοχή (δηλαδή η αυλή μας
) και τις υπόλοιπες σαν παιδιά, αδέρφια, ή "ένοικους". Οι αρσενικοί φεύγουν για να ζευγαρώσουν με τις άγριες, σε ηλικία περίπου ενάμισι με δύο χρονών, ή, διότι οι αρσενικοί γάτοι τρώνε τα γατάκια μόλις γεννηθουν, οι θηλυκές όταν θα γεννήσουν τους διώχνουν ενστικτωδώς, εκτός αν είναι συγγενείς, που δεν πειράζουν τα γατάκια έτσι κι αλλιώς. Όπως και να έχει, η γάτα δεν αφήνει άλλο ζωντανό να πλησιάσει κοντά στα γατακια.Οι γάτες μένουν έγκυες από άγριους γάτους, ποτέ από συγγενικά γατιά, συνήθως σε ένα, ή καθόλου, από τους δύο κύκλους ζευγαρώματος το χρόνο που έχουν, γύρω στον Ιούλιο και στο Φεβρουάριο, και οι γάτοι τις ζευγαρώνουν όταν είναι μεταξύ 1, ενάμιση, μέχρι 5 ετών (πάντα από ό,τι έχω ζήσει εγώ με τους δικούς μου γάτους). Φέρνουν στον κόσμο από 2 μέχρι 4 γατάκια, μια φορά είχα γέννα με 5, και συνήθως είναι 3 ή 4.
Ο λόγος που δεν θέλω να στειρώσω τους γάτους μου, είναι διότι αλλάζει η συμπεριφορά τους. Γατάκια που έχουμε δώσει για υιοθεσία σε φίλους και έχω δει στειρωμένα, ιδίως αρσενικά, τα βλέπω λιγότερο ενεργητικά, σχεδόν κοιμισμένα, δεν αντιδρούν στο περιβάλλον όπως θα αντιδρούσαν πριν. Νιώθω ότι αν τα στειρώσω είναι σαν να τους κάνω κακό. Έχω διαβάσει για προβλήματα υγείας που δημιουργούνται, αλλά εκτός από μια περίπτωση γάτας που είχα, δεν είδα κάτι άλλο, και, πιστέψτε με, αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο καιρό που λόγω σπουδών μένω αλλού, περνώ πολύ ώρα μαζί τους. Αν υπήρχε οποιοδήποτε σύμπτωμα θα το ήξερα.
Επίσης είπα στο πρώτο μήνυμα ότι το γατάκι που θα πάρω θα το στειρώσω - κάποια μέλη νομίσατε ότι δε θα κάνω στείρωση. Αν είναι να μπει μέσα στο σπίτι, είναι αναγκαστικό, λόγω της ανήσυχης συμπεριφοράς που αποκτούν στις περιόδους.
Προσπαθώ πάντα να τα διατηρώ υγειή.
Τα μόνα προβλήματα υγείας που έχω δει είναι 2:
-Βλέννα στα μάτια σε κάποια από τα μικρά μέχρι ένα μήνα μετά που θα γεννηθούν με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τα ανοίξουν. Θέλει προσεκτικό καθαρισμό με μπόλικο νερό και σταγόνες στα μάτια για κάποιες μέρες.
-Οι αναπόφευκτοι ψύλλοι, λόγω συναναστροφής με άγριους γάτους και άλλα ζώα που τους μεταφέρουν. Κάθε περίπου 6 μήνες φοράμε κολλάρα που μοιάζουν με χωνιά σε όλους τους γάτους, για να μη μπορούν να καθαριστούν με τη γλώσσα τους, και τους ψεκάζουμε με φάρμακο.
Επίσης δύο γάτοι που είχα είχαν αρρωστήσει με γρίππη των γάτων (στην Κύπρο το λέμε cat-flu) και τους έτρεξα στον κτηνίατρο, με τη βοήθεια του κτηνίατρου την ξεπέρασαν και δεν κόλλησαν άλλα γατιά. Διάβασα πρόσφατα ένα θέμα με ψώρα στα αυτιά, αλλά δεν έχω δει τέτοιο πράμα στα δικά μου (καλού κακού τα τσέκαρα μετά που το διάβασα). Εμβόλια δεν τους έχω κάνει.
Έχω χάσει κάποιους γάτους από αυτοκίνητα, αλλά δε μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό. Η αυλή είναι πίσω από το σπίτι, μακριά από το δρόμο που είναι μόνο μπροστά από το σπίτι και τα γατιά ξέρουν ότι δεν πρέπει να βγαίνουν στο δρόμο, ξέρουν ότι αν βγουν θα τους θυμώσουμε εμείς (είναι έξω από τη ζώνη της μητέρας-γάτας γι'αυτό είναι και σπάνιο να προσπαθήσουν να βγουν) αλλά δε μπορούμε να τα προσέχουμε 24 ώρες το 24ωρο.
Όσον αφορά τη φόλα, οι γονείς μου είχαν ψάξει και βρήκαν ποιο άτομο έβαζε συχνά. Κάναμε πολλά παράπονα στο συγκεκριμένο άτομο, σταμάτησε, αλλά στα τελευταία χρόνια είχα 3 γάτες που έχασα από φόλα. Δε μπορούμε να κινηθούμε νομικά για άλλους λόγους, που δεν είναι της παρούσης.
Κάποιο μέλος είπε ότι αναφέρομαι στους θάνατους των γάτων μου σαν "μαντηλάκι που πέφτει στη θάλασσα". Έχω μια αισιόδοξη στάση προς τη ζωή, δε θα απολογηθώ για το ότι αφήνω την πίκρα που έχω πίσω μου. Δεν μιλώ μόνο για τις γάτες. Και για να προσθέσω σε ένα πιο χαρούμενο τόνο, ούτε δουλεύω σαν μοιρολογίστρα

ΥΓ: Ευχαριστώ τον Demetrius και την Desdemona για τις απαντήσεις στο ερώτημά μου. Καμμιά από τις γάτες μου δεν είναι άγρια, όλες είναι ημερεμένες, ναζιάρες και χαδιάρες, αλλά όλες είναι ανεξάρτητες σε μεγάλο βαθμό. Αυτό στη Σπάρκυ θα "φτιάξει" με τη στείρωση, υποθέτω...
vickymoon
Διάσημο μέλος
φαντασου μια οικογενεια που κανει πολλα παιδια και τα παραταει απο εδω κ απο εκει. (λιγο ατυχες παραδειγμα αλλα παρε μια εικονα)
σκεψου το λιγο κ απαντησε μου αν θες.
εισαι απο τους λιγους αντρες σ αυτο το φορουμ κ θελουμε τη γνωμη σου (τουλαχιστον εγω)
julia
Διακεκριμένο μέλος
ΝΑΙ, δεν βλέπεις 1.000.000 γατιά στην αυλή σου γιατί τα κανονίζει η φύση και οι συνθήκες και δεν επιζούν....

Και εγώ δεν είχα δει αρρώστιες.. απλά χάνονταν/εξαφανίζονταν τα γατιά..
Σε μια θηλυκή που στείρωσα βρέθηκε καρκίνος στην μήτρα.. Αν δεν την στείρωνα θα πέθαινε.. αργά και βασανιστικά.. και στο τελικό στάδιο όταν θα γέμιζε πληγές και θα το έβλεπα και εγώ τοτε θα έτρεχα... (αν δεν είχε παει να πεθάνει κάπου μόνη της... γιατί ΕΤΣΙ κάνουν... φεύγουν...)
Η συμπεριφορά ΔΕΝ αλλάζει λόγω στείρωσης αλλά λόγω χαρακτήρα και ενηλικίωσης!!!
Στις δικιές μου που τις στείρωσα μεγάλες μην σου πω ότι ξανάνιωσαν κιόλας και παίζουν σαν μικρά γατάκια...Κάτι άλλα αρσενικά είναι μουρόχαυλα.. και κοιμούνται όλη μέρα, απο μόνα τους λόγο χαρακτήρα..και δεν είναι στειρωμένα (ακόμα)
Και εγώ της ίδιας γνώμης με σένα είχα.. (γιαυτό ξαναγράφω...) αλλά διαβάζοντας, ψάχνοντας, και ανοίγοντας τα μάτια... άλλαξα γνώμη.
Και πραγματικά πείστηκα, ότι όλα είναι στο μυαλό μας και την "ανθρωποποίηση" που κάνουμε στις γάτες.
Περνάνε καλύτερα, είναι ΑΡΧΟΝΤΕΣ και ΑΡΧΟΝΤΙΣΕΣ, και πραγματικά περνάνε καλά, και ζούνε και καλύτερα!
Αν θέλεις να σου στείλω φώτο πως είναι αρσενικά και θηλυκά πρίν την στείρωση και πως μετα!
Το ξαναλέω σε ΧΩΡΙΟ μένω... έχω 20 γάτες.
Και ΔΕΝ φοβάμαι ότι θα μείνω απο γατιά, γιατί ΣΗΜΕΡΑ μόνο, ήρθε 1 καινούργια θηλύκια άγρια με 2 μικρά θηλυκά άγρια γατάκια.

Efthymios
Νεοφερμένο μέλος
Μα τα μωρά δεν είναι παρατημένα. Η γάτα θα πάει κάπου να τα γεννήσει μόνη της, μακριά από τις υπόλοιπες και μετά αφού τα καθαρίσει θα τα μεταφέρει κάπου κοντά (συνήθως σε ένα καλαθάκι που τους έχουμε). Εκτός από την καθαριότητα στο χώρο όταν θα λερώσουν τα γατάκια πριν μάθουν να πηγαίνουν στο χώμα, τα υπόλοιπα τα φροντίζει η γάτα.για μενα ενας σημαντικος λογος να κανεις στειρωση στη γατα ειναι και το γεγονος οτι δεν μπορεις να φροντισεις τοσα μωρα και ειναι κριμα να ειναι αδεσποτα. εγω εχω τρεις γατες στειρωμενες κ δεν εχει αλλαξει η συμπεριφορα τους. φαντασου οτι ο ενας ακομα τσακωνεται με αλλους γατους κ προστατευει τη περιοχη του.
φαντασου μια οικογενεια που κανει πολλα παιδια και τα παραταει απο εδω κ απο εκει. (λιγο ατυχες παραδειγμα αλλα παρε μια εικονα)
σκεψου το λιγο κ απαντησε μου αν θες.
εισαι απο τους λιγους αντρες σ αυτο το φορουμ κ θελουμε τη γνωμη σου (τουλαχιστον εγω)
Αν δεν έχεις κάποιο εξωτερικό χώρο ο οποίος είναι κοντά στο φυσικό περιβάλλον των γάτων, δεν μπορείς να χειριστείς γέννα γάτας, δεν τίθεται θέμα.
Από την άποψη ότι είναι πολλά και δύσκολο να τα ταΐζεις, δεν έχουμε πρόβλημα, μέχρι που τους φτιάχνουμε φαΐ, εκτός από την ξηρή τροφή που τους έχουμε. - και επίσης όταν το φαγητό στο τραπέζι είναι ψάρι ή κρέας, τους βάζουμε αυτό που θα μείνει.
Ίσως δεν έχω καταλάβει τι εννοείς παρατημένα, εννοείς για τα αρσενικά που φεύγουν; Δε μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό, διότι είναι κάτι που το έχω συνηθήσει από παιδί και δε μου φαίνεται περίεργο. Αφού ξέρω ότι δεν θα έχουν πρόβλημα να επιζήσουν έξω, διότι δεν είναι κάτι που είναι έξω από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, δε με πειράζει (ευτυχώς έχουμε πολύ λίγα αδέσποτα σκυλιά γενικά στο χωριό)
Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τα μικρά (είχες γράψει στο πρώτο σου ποστ ότι σου επιζούσε 1 κάθε χρόνο, και αν), και πάλι δεν είναι τόσο υπερβολικές οι γέννες που να γίνει ο πληθυσμός τεράστιος. Ίσως διότι δύσκολα έχουν πρόσβαση στην αυλή ξένοι γάτοι; (μπορούν να μπούν μόνο από τη μια πλευρά, που είναι ο δρόμος)[...]
Δεν πιστεύω ότι δε θα τύχει να βγουν έξω από το σπίτι όταν στειρωθουν.
Αρχίζεις να με βάζεις σε σκέψεις όσον αφορά την υγεία των θηλυκών. Είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό που έχουν πρόβλημα; Σε γάτες που έχανα, ηλικίας 9 χρονών και πάνω, πάντα πίστευα πως τα αίτια ήταν φυσικά.
Θα σε εμπιστευτώ στο τι μου έγραψες για τη συμπεριφορά τους, αφού εσύ τα ζεις κάθε μέρα, αν και ακόμη κρατώ τις επιφυλάξεις μου.
Τελικά είναι καλύτερα να επεμβαίνουμε στη φύση;
JohnDVM
Διάσημο μέλος
Οταν στειρωνεις ενα αρσενικο γλυτωνεις τις ασκοπες περιπλανησεις του και τους καβγαδες οι οποιοι τις περισσοτερες φορες ειναι μοιραιοι για αυτον ( εξαφανιζονται οι γατοι σου μετα απο 1-2 χρονια). δεν χανει την ορεξη του για παιχνιδι και κυνηγι οσους γατους στειρωσα μια χαρα κυνηγαγε και παιζανε βεβαια επαιρναν βαρος γιατι δεν κυνηγαγαν γατες με αποτελεσμα να μην τρωνε

julia
Διακεκριμένο μέλος
Εγώ ξέρω γεγονότα.
Έζησα 13 χρόνια στην Αθήνα μέχρι τώρα τον Άυγουστο.. είδα τα αδέσποτα τί τραβάνε, τα μάζεψα απο την άσφαλτο.. τα τάισα, τα στείρωσα...
Στο χωριό τώρα.. ΠΩΣ να εξηγήσω το γεγονός ότι με 10 θηλυκά και 10 αρσενικά αστείρωτα 33 χρόνια.. πάντα ο αριθμός έμενε σταθερός πάνω κάτω??? Ξέρω ότι απο τις ήμερες θηλυκές, γεννούσαν 2 φορές τον χρόνο 3-5 μικρά.. και μετά απο 6 μήνες τα θηλυκά μικρά γεννούσαν πάλι....
Οι φόλες είναι λίγες και εδώ.. και μια φορά έπεσε επιδημία περιτονίτιδας (δεν ήξερα και τότε..) και μου ψόφησαν τα περισσότερα.. (Κτηνίατρος φέτος ήρθε.. και απο γάτες εγώ ξέρω περισσότερα απο αυτόν... )
Έτσι λοιπόν βλέποντας τα γεγονότα στην Αθήνα, διαβάζοντας, μιλώντας και συζητώντας με άλλους Κτηνιάτρους, άρχισα να στειρώνω και τα δικά μας... (Είχα και την διαφωνία της μάνας μου...)
Τής έκανα και αυτής τον απλό πολλαπλασιασμό ότι έχουμε 6θ ήρεμα μεσα * 5=30 γατάκια τώρα τον Γεννάρη..
Έτσι στείρωσα την πρώτη το καλοκαίρι. Μόλις είδε ότι δεν είναι τίποτα.. και οτι η γάτα ξανάνοιωσε, έβγαλε και φούντωσε πάλι το μαλί της.. μιλάμε για 5 χρονών γάτα κοκκαλιασμένη.. σχεδόν χωρίς δόντια απο την αβιταμίνωση και τις πολλές γέννες. Η γάτα έγινε γατάκι, παίζει, τρέχει, ανέμελη.. χαίρετε την ζωή της πραγματικά!!! (δες και θέμα εδω.
Δεν έχω πλέον ξεσκισμένα στον λαιμό γάτες, δεν έχω ανεξέλεκτες γέννες.. έχω μικρά, και πάντα θα έρχονται γιατί υπάρχει φαγητό και στέγη, αλλά οχι αυτό το να γεννάνε... 60-70 γατιά.. και να βλέπω να τα καταφέρνουν 5....
Κάνε έναν απλό πολλαπλασιασμό ΠΟΣΑ θα έπρεπε να έχεις, γιατί ΤΟΣΑ γεννιούνται, τα άλλα τα τρώει το μαύρο σκοτάδι... δεν είναι κρίμα??? και για τα γατάκια αλλα και για τις μάνες???
Μπορώ να γράφω για ώρες...
Αλλά μάλλον με αφύπνισε η κατάσταση της Αθήνας, και η κοινότητα εδώ... τί να πω. Πάντως ΔΕΝ το μετανιώνω ούτε στιγμή, και προσπαθώ και όποιος άλλος έχει τους ίδιους ενδοιασμούς, και είναι συζητήσιμος και με επιχειρήματα να του πω την γνώμη μου.
Η φύση σαν φύση ΔΕΝ υπάρχει... πλέον, ειδικά στην Αθήνα... στα χωριά εντάξυ.. είμαστε ακόμα τυχεροί.. αλλά εγώ δεν το βλέπω σαν παρέμβαση, αλλά σαν σωτηρία των γατιών... γιατί έχω 5 στειρωμένες θηλυκιές στο κρεβάτι μου, που σφύζουν απο υγεία, καθαριότητα, και τις βλέπω και χαίρομαι γιατί τις βλέπω ΚΑΛΑ και πραγματικά ευτυχισμένες!!!
Γιατί το πρίν με το μετά δεν έχει καμία μα καμία σχέση!!!

moukelis
Επιφανές μέλος
Οσον αφορα τα επιχειρηματα σου σχετικα με την επεμβαση στη φυση,στη θεση σου θα αναλογιζομουν οτι το εχω ηδη κανει,εστω και χωρις να το γνωριζω.Το περιβαλλον οπου ζουν οι γατες δεν ειναι το φυσικο τους,καθως εκει δεν θα ειχαν φολες και αυτοκινητα.Αυτο το αντιπαρερχομαι,γιατι απο οτι λες πλησιαζει αρκετα το περιβαλλον που τους προσφερεις,στο φυσικο τους.Οσον αφορα την αναπαραγωγικη τους δραστηριοτητα ομως,εχεις παρεμβει ηδη.Οι γατες σε περιοχες οπου δεν υπαρχει αρκετη τροφη,και σε περιοδους που ενστικτωδως γνωριζουν οτι δε θα μπορουν να θρεψουν τα μικρα τους,γεννανε λιγοτερες φορες.Ετσι η υγεια τους δεν κινδυνευει τοσο,καθως ακολουθουν τον κυκλο της φυσης(αν και μια γατα που μενει ενεργη σε ολη της τη ζωη,θα ζησει τα 2/3 του διαστηματος που θα ζουσε στειρωμενη,και με χειροτερη ποιοτητα ζωης).Ταϊζοντας τις γατουλες σου συστηματικα,βρισκουν αφθονο φαγητο,και ζευγαρωνουν πολλες περισσοτερες φορες απο οτι θα εκαναν σε ενα περιβαλλον χωρις ανθρωπινη παρεμβαση.Δεν ξερω γιατι δε βλεπεις μικρα,αυτο εμενα θα με εβαζε σε υποψιες,γιατι μπορει οι θηλυκες σου να ειναι πολυ καλοι φυλακες των μωρων τους,αλλα σιγουρα οσο εχουν κρυμμενα τα μικρα τους αυτες βγαινουν για ανευρεση τροφης.
Ο οργανισμος μιας θηλυκης γατας εξασθενει πολυ με τις αλλεπαλληλες γεννες,υπαρχουν γατουλες που στο τελος αναπτυσσουν καρκινωματα,τους πεφτουν τα δοντια,χανουν βαρος...Η επιλογη ειναι δικη σου,αλλα πριν αποφασισεις αν η στειρωση θα αποτελεσει παρεμβαση στη φυση τους,σκεψου αν εχεις παρεμβει ηδη,σε ποιο σημειο,κι αν θελεις να τους προσφερεις ποιοτητα και χρονο ζωης.
Efthymios
Νεοφερμένο μέλος
Σωστά.. Καταλαβαίνω τα όσα λες, έχω αρχίσει να συμφωνώ πλέον..[...]
Η κατάσταση με τα δικά σου είναι λιγάκι πιο extreme, εδώ είναι πιο ήρεμα τα πράγματα μπορώ να πώ[...]
Όπως είπα και πιο πάνω, όμως, έχω αρχείσει να συμφωνώ με τα όσα λέτε... Αν όντως ήταν ιδέα μου για τη συμπεριφορά των γατιών, πλέον δεν έχω αρνητικά επιχειρήματα, μάλλον μου δώσατε κάποια θετικά τα οποία δεν πίστευα, ή δεν πέρασαν από το μυαλό μου... Το θέμα της στείρωσης στους γάτους το έβλεπα σαν να στειρώνεις άνθρωπο.Όταν λέω τα φέρνουν, εννοώ κάποιες ώρες ή μια με δύο μέρες μετά που θα γεννηθουν. Δηλαδή, μόνο μια φορά έχω δει τη γάτα να τρώει τη φούσκα γύρω από τα γατάκια. Οι γάτες δε γεννούν κοντά στις υπόλοιπες.[...]
Όσο για τον κύκλο, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι οι γάτες τρώνε καλύτερα από όσο τρώω εγώ ο ίδιος.
Ο κύκλος αναπαραγωγής διαφέρει με τις περιοχές.. Δεν έχω δει να πέφτουν δόντια ή απώλεια βάρους..Για την αναπαραγωγή ξέρω διότι γάτους στο σπίτι έχουμε από όταν ήταν η μάνα μου παιδάκι. Ότι ζευγαρώνουνε συγγενείς πρώτη φορά το διάβασα εδώ και δεν το πίστευα στην αρχή.
εδιτ: Αν έβλεπα κάτι στα γατιά, θα το έψαχνα, και θα έβρισκα ότι φταίει το ότι δεν είναι στειρωμένα. Πραγματικά δεν είχα δει κάτι θετικό στο να τα στειρώσω.
Έχω ανεβάσει μια πρόχειρη εικόνα από κάποια από τα γατάκια, η Σπάρκυ στη φωτογραφία είναι πιο κοντά σε μένα. Η ώρα που πήρα τη φωτογραφία είναι η ώρα που τα ταΐζουμε και όταν βγήκα τρέξανε πιο μπροστά για να πάνε γρήγορα στα μπωλ. Η έκφραση που βλέπετε είναι η "Μα είναι η ώρα που μας ταΐζουνε, γιατί έχει σταματήσει εκεί και κρατάει αυτό το πράμα"

Συνημμένα
julia
Διακεκριμένο μέλος
Πολύ χάρηκα που αρχίζεις και βλέπεις το πράγμα διαφορετικά. Αν θέλεις οτιδήποτε αλλο ρώτα μην φοβάσαι, βλέπεις υπάρχουν άνθρωποι, με το ίδιο πρόβλημα με σένα.. και θα σου πούν και μια άλλη πλευρά.!

ΥΓ. Εμένα ΔΕΝ έχει ξεφύγει η κατάσταση, ΤΩΡΑ ελέγχεται πλέον, γιατί κατέβηκε ο Γερμανός με το μαστίγιο!!!

Inertia
Νεοφερμένο μέλος
Αντισταθμίζοντας όμως τα οφέλη και όταν άρχισα να παύω να αναζητώ ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο και τη γάτα αλλά να αντιλαμβάνονται ότι έχει τη δική της προσωπικότητα είπα ότι δεν θα ξανααφήσω γάτα που ταϊζω αστείρωτη...
Γιατί οι γάτες δεν "ευχαριστιούνται" τη σεξουαλική ζωή άλλα απλά αντιδρούν σε μία έκρηξη ορμονών, όπως και τα περισσότερα ζώα...
Οι γάτες αν τα ήξεραν όλα αυτά, θα έκλειναν ραντεβού για στείρωση...
Από την άλλη μπράβο σου γιατί φαίνεται να τις αγαπάς και να είσαι επιδεκτικός σε άλλες απόψεις..
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool