Ιδιόμορφη περίπτωση

Ο λόγος που δεν θέλω να στειρώσω τους γάτους μου, είναι διότι αλλάζει η συμπεριφορά τους. Γατάκια που έχουμε δώσει για υιοθεσία σε φίλους και έχω δει στειρωμένα, ιδίως αρσενικά, τα βλέπω λιγότερο ενεργητικά, σχεδόν κοιμισμένα, δεν αντιδρούν στο περιβάλλον όπως θα αντιδρούσαν πριν. Νιώθω ότι αν τα στειρώσω είναι σαν να τους κάνω κακό.

Καλησπέρα Ευθύμιε.

Η δικιά μου άποψη σε όσα έγραψες παραπάνω είναι η εξής:
Η αλλαγή συμπεριφοράς που παρατήρησες στα γατάκια που έδωσες πιστεύω πως οφείλεται κυρίως :
1.Στην αλλαγή περιβάλλοντος (ειδικά αν από αυλή βρέθηκαν κλεισμένα σε σπίτι). Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αλλιώς συμπεριφέρεται όταν αλληλεπιδρά μια γάτα με άλλες δέκα στην αυλή σου και αλλιώς είναι να βρεθεί ξαφνικά μόνη της ή ακόμα χειρότερα σε ξένο για αυτήν περιβάλλον που κυριαρχείται από άλλες γάτες.
2.Η ενηλικίωση. Με άλλη διάθεση εξερευνά το περιβάλλον παίζοντας ένα γατάκι λίγων μηνών και αλλιώς συμπεριφέρεται μια ενήλικη γάτα.

Η στείρωση σίγουρα έχει σαν αποτέλεσμα να πάψουν κυρίως τα αρσενικά να είναι ανήσυχα. Η προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις γενετήσιες ορμές τους τα κάνει πιο επιθετικά και κτητικά με τον χώρο τους. Αυτή τους την προσπάθεια για κυριαρχία κατά την αναζήτηση θηλυκού την πληρώνουν πολύ συχνά με τη ζωή τους.
Οι στειρωμένες γάτες δεν εμπλέκονται σε όλα τα παραπάνω. Κατʼ επέκταση ζουν μια πολύ πιο ήρεμη ζωή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν το ενδιαφέρον τους και παύουν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.

Έχω και εγώ μεταξύ άλλων μία θηλυκή γάτα (κυρίαρχη στη δικιά μου την αυλή) την οποία στείρωσα πρόσφατα. Εξακολουθεί να κυνηγάει ότι κινείται και δυστυχώς για τα σπουργίτια με πολύ μεγάλη επιτυχία. Απλά εδώ και λίγες εβδομάδες που στειρώθηκε σταμάτησαν οι νυχτερινοί γατοκαυγάδες και οι γρατσουνιές στη μύτη της πάνε να σβήσουν.
Το μόνο αρνητικό που εντοπίζω στη στείρωση είναι πως μετά έχουν την τάση να παίρνουν πιο εύκολα βάρος οπότε θέλει περισσότερη προσοχή με τη διατροφή.

Inertia, ισχύει πράγματι ότι λες περί κυριαρχίας. Ποτέ ένα στειρωμένο ζώο δεν είναι κυρίαρχο στο περιβάλλον του (εκτός αν και τα υπόλοιπα είναι στειρωμένα). Αλλά γιατί θα πρέπει οι γάτες και οι γάτοι μας να είναι κυρίαρχες / κυρίαρχοι; Μήπως έτσι προβάλουμε για ακόμα μία φορά δικές μας ανάγκες – επιθυμίες ανθρωπομορφίζωντας;

Τέλος, μου έκανε εντύπωση αυτό με το χωνί και το ψέκασμα με φάρμακο Ευθύμιε. Συνήθως για τα έξω παράσιτα βάζουμε αμπούλα της οποία το περιεχόμενο το ρίχνουμε προσεκτικά ανάμεσα στις τρίχες (δέρμα ) και όχι πάνω σε αυτές. Στο σβέρκο (για να μην μπορέσουν να γλείψουν καθαρίζοντας την περιοχή). Για γάτες που ζουν έξω επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περίπου κάθε μήνα.
Το φάρμακο που χρησιμοποιείς εσύ τι είναι;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Inertia, ισχύει πράγματι ότι λες περί κυριαρχίας. Ποτέ ένα στειρωμένο ζώο δεν είναι κυρίαρχο στο περιβάλλον του (εκτός αν και τα υπόλοιπα είναι στειρωμένα). Αλλά γιατί θα πρέπει οι γάτες και οι γάτοι μας να είναι κυρίαρχες / κυρίαρχοι; Μήπως έτσι προβάλουμε για ακόμα μία φορά δικές μας ανάγκες – επιθυμίες ανθρωπομορφίζωντας;

Αυτό ακριβώς επεσήμανα κι εγώ... ότι πρέπει να πάψουμε να αποδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στις γάτες μας.

Η ουσία και το νόημα ενός πράγματος προκύπτει από τη διαφοροποίησή του σε σχέση με κάτι άλλο...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Με κίνδυνο να φάω γιαούρτια και ντομάτες, τολμώ να πω ότι δεν συμφωνώ απόλυτα με τη στείρωση αδέσποτων....

Και εξηγούμαι: αν το εξετάσει κανείς παίρνοντας ένα ένα τα αδεσποτάκια που υποφέρουν και σκοτώνονται καθημερινά από φόλες, αγέλες σκύλων και αυτοκίνητα και...και...και.... ίσως σκεφτεί ότι αυτές οι ψυχούλες γεννήθηκαν για να υποφέρουν, και πως ίσως ήταν καλύτερα να μην γεννηθούνε.

Όμως πιστεύω ότι αυτή η σκέψη, αν και προέρχεται από την αγάπη προς το ζώο και τις καλύτερές μας προθέσεις, είναι αυθαίρετη. Αυτή η απόφαση δεν είναι δική μας για να την πάρουμε. Είναι της φύσης. Οι τομείς όπου πιστεύω ότι έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε, είναι εκείνοι που αναιρούν -όσο γίνεται- τις επεμβάσεις που έχουμε ήδη κάνει εμείς οι ίδιοι στη φύση.

Επιπλέον, αυθαίρετη είναι και η εντύπωση ότι μια δύσκολη ζωή είναι χειρότερη από το να μην έχεις γεννηθεί ποτέ...

Η ήρεμη ζωή που επιφέρει η στείρωση μπορεί να είναι ευχάριστη για κάποιους από εμάς, όμως εμείς είμαστε άνθρωποι και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τί αισθάνονται οι γάτες γι' αυτό, και τί θεωρούν σημαντικό στις δικές τους ζωές. Μπορούμε να υποθέσουμε, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Όσο για την υγεία του ζώου, είμαι σίγουρη πως ο καρκίνος της μήτρας αποκλείεται αν στειρώσουμε και τις γυναίκες, όμως δεν προβαίνουμε σε κάτι τέτοιο, γιατί λοιπόν αποτελεί κριτήριο για τις γάτες;

Βέβαια για μένα το ζητούμενο δεν είναι να βρούνε όλες οι αδεσποτούλες σπίτι. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο... Αδέσποτες θα υπάρχουν πάντα. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι αδεσποτούλες να μπορούν να επιβιώσουν. Να τις παρακολουθούμε και να τις βοηθάμε όσο μπορούμε.

Τις αδέσποτες τις θαυμάζω γιατί ξέρω ότι ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, ακόμα και χωρίς σπίτι, ακόμα και χωρίς ανθρώπινη προστασία, κάποιες γατούλες τα καταφέρνουν κουτσά στραβά και ζούνε (όσο καταφέρουν να ζήσουν) με το δικό τους τρόπο. Το να πάω να τις πιάσω με κλουβιά και να τις στειρώσω για να 'σώσω' τα αγέννητα παιδιά τους από "μια ζωή γεμάτη θλίψη", τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει τί μπορεί να γίνει στο μέλλον, το θεωρώ βάναυσο.

Οι γάτες μπορούν να ζήσουν και έξω από το σπίτι, ειδικά στα χωριά. Φυσικά και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, αλλά θα μπορούσα κι εγώ πολύ αυθαίρετα να ισχυριστώ ότι οι γάτες προτιμούν να είναι ελεύθερες να πάιζουν και να κυνηγούν στη φύση, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να περιφέρονται σε 80 τ.μ. όλη τους τη ζωή. Γιατί (πάλι αυθαίρετο συμπέρασμα) μια μικρή ζωή γεμάτη ενδιαφέροντα είναι προτιμότερη από μια μεγάλη, ανιαρή και βαρετή ζωή.

Βλέπετε; Ο καθένας μπορεί αυθαίρετα να πάρει λογικοφανείς αποφάσεις για τη ζωή ενός άλλου. Γι' αυτό πιστεύω ότι ο πιο ασφαλής κανόνας συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους ανθρώπους και τα ζώα είναι 'μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν'.

Το προφυλατικό, το διάφραγμα, το χάπι τί είναι???? :lol:

Μάλλον ΔΕΝ είναι επέμβαση στην φύση.. αναρωτιέμαι τί θα μας έλεγαν οι προπροπροπαππουδες μας...:lol:

Προσωπικά θα στειρωνόμουν ευχαρίστως άν κάθε φορά που έκανα σέξ/βιασμός, έμενα έγκυος! Και ειδικά 2 φορές τον χρόνο με 5διμα!!!:lol::down:

Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, και άκρη δεν βγαίνει. Ο καθένας αξιολογεί την δική του κατάσταση, με την δική του κρίση.

Το προφυλατικό, το διάφραγμα, το χάπι τί είναι???? :lol:

Μάλλον ΔΕΝ είναι επέμβαση στην φύση.. αναρωτιέμαι τί θα μας έλεγαν οι προπροπροπαππουδες μας...:lol:

Προσωπικά θα στειρωνόμουν ευχαρίστως άν κάθε φορά που έκανα σέξ/βιασμός, έμενα έγκυος! Και ειδικά 2 φορές τον χρόνο με 5διμα!!!:lol::down:

Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, και άκρη δεν βγαίνει. Ο καθένας αξιολογεί την δική του κατάσταση, με την δική του κρίση.

θα συμφωνησω με την julia... σπανια μιλαω προσωπικα για τον καθενα....
αλλα θελω να ρωτησω οταν θελεις να ερθεις σε επαφη και δεν παρεις προφυλαξη μπορεις καλιστα κατα 50% να μεινεις εγκυος...η προφυλαξη ομως συνεπαγεται οτι ειναι αντιθετα στη φυση ...αρα..δεν επεμβαινουμε μονο στη φυση των ζωων..αλλα και τη δικη μας...επισης οταν μεινουμε εγκυος αλλα το εμβρυο ειναι ανεπιθυμητο στη μητερα και κανουμε εκτρωση δεν παμε εναντια στη φυση?????? αρα αυτο σημαινει οτι εκσυγχρονιζομαστε και σιγα,σιγα, γινομαστε ''ανθρωποι'' καθως στο εξωτερικο ειναι παντα 5 βηματα πιο μπροστα απο μας και δεν μπαινουν καν στον κοπο να μιλησουν για τα αυτονοητα ''δλδ στειρωση στα ζωα''!!!:):)

Και εξηγούμαι: αν το εξετάσει κανείς παίρνοντας ένα ένα τα αδεσποτάκια που υποφέρουν και σκοτώνονται καθημερινά από φόλες, αγέλες σκύλων και αυτοκίνητα και...και...και.... ίσως σκεφτεί ότι αυτές οι ψυχούλες γεννήθηκαν για να υποφέρουν, και πως ίσως ήταν καλύτερα να μην γεννηθούνε.

Όμως πιστεύω ότι αυτή η σκέψη, αν και προέρχεται από την αγάπη προς το ζώο και τις καλύτερές μας προθέσεις, είναι αυθαίρετη. Αυτή η απόφαση δεν είναι δική μας για να την πάρουμε. Είναι της φύσης. Οι τομείς όπου πιστεύω ότι έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε, είναι εκείνοι που αναιρούν -όσο γίνεται- τις επεμβάσεις που έχουμε ήδη κάνει εμείς οι ίδιοι στη φύση.

Δυστυχώς οι επεμβάσεις που έχουμε κάνει στη φύση δεν αναιρούνται. Οι πόλεις και τα χωριά μας, η μόλυνση και γενετικές τροποποιήσεις – μεταλλάξεις – εξαφανίσεις ειδών δεν διορθώνονται. Μια που βρισκόμαστε σε γατο-forum το ξέρεις πως τα περισσότερα είδη γάτας που υπάρχουν σήμερα δεν υπήρχαν πριν από 60-70 χρόνια;
Αν μπορούσαμε να εξαφανίσουμε τα αυτοκίνητα, να βάλουμε μυαλό σε όσους ταΐζουν φόλες τα αδέσποτα και γενικότερα να τους παρέχουμε το περιβάλλον στο οποίο είναι προορισμένα να ζουν, τότε να ας το συζητούσαμε ξανά το θέμα περί αυθαίρετης παρέμβασης στη φύση μέσω της στείρωσης και ας εξετάσουμε τις εναλλακτικές.
Επιπλέον, αυθαίρετη είναι και η εντύπωση ότι μια δύσκολη ζωή είναι χειρότερη από το να μην έχεις γεννηθεί ποτέ...

Αυτό το λες έχοντας στο νου σου τη ζωή ενός ανθρώπου υποθέτω και επεκτείνεις το συμπέρασμα στα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη. Διαφορετικά δεν ξέρω για παράδειγμα γιατί είναι καλύτερα να έχει γεννηθεί ένα Μινξ στην αιχμαλωσία, να ζήσει υποσιτισμένο υπό άθλιες συνθήκες για να γδαρθεί ζωντανό και να γίνει γούνινος γιακάς. Το ξέρεις ότι κάθε χρόνο περίπου 2.000.000 σκύλοι και γάτες έχουν παρόμοια τύχη; Αν αντέξεις δες σε παρακαλώ το παρακάτω:
https://www.youtube.com/watch?v=q5lCuvqsKhc&feature=related
και μετά παράθεσέ μου τα επιχειρήματά σου σύμφωνα με τα οποία πιστεύεις ότι είναι καλύτερο αυτό που βλέπεις από το να είχαν στεριωθεί οι γονείς από τις γάτες και τους σκύλους του video. Υπερβολικό δε λέω. Πραγματικό όμως!!!!

Όσο για την υγεία του ζώου, είμαι σίγουρη πως ο καρκίνος της μήτρας αποκλείεται αν στειρώσουμε και τις γυναίκες, όμως δεν προβαίνουμε σε κάτι τέτοιο, γιατί λοιπόν αποτελεί κριτήριο για τις γάτες;

Πολύ επιπόλαιο αυτό που μόλις έγραψες. Θα μπορούσε ο καθένας να γράψει σελίδες για τους λόγους που δε στειρώνουμε τις γυναίκες και για το πόσο λάθος είναι ο παραλληλισμός σου αλλά είμαι σίγουρος πως αν θέσεις το ερώτημα στον εαυτό σου θα βρεις ικανοποιητικές απαντήσεις, έτσι δεν είναι;

Τις αδέσποτες τις θαυμάζω γιατί ξέρω ότι ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, ακόμα και χωρίς σπίτι, ακόμα και χωρίς ανθρώπινη προστασία, κάποιες γατούλες τα καταφέρνουν κουτσά στραβά και ζούνε (όσο καταφέρουν να ζήσουν) με το δικό τους τρόπο. Το να πάω να τις πιάσω με κλουβιά και να τις στειρώσω για να 'σώσω' τα αγέννητα παιδιά τους από "μια ζωή γεμάτη θλίψη", τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει τί μπορεί να γίνει στο μέλλον, το θεωρώ βάναυσο.

Θαύμασε λοιπόν και τις αδέσποτες γάτες του παραπάνω video. Σίγουρα όλα τους είναι ζώα που δεν γνώρισαν τη «βαναυσότητα» της γατοφόρου στο ιατρείο ενός κτηνιάτρου. Όσο αναφορά το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, δυστυχώς είναι σίγουρο. Σπάνια τα αδέσποτα φτάνουν το τρίτο έτος της ηλικίας τους. οχτώ στα δέκα πεθαίνουν πριν χρονίσουν από ανθρωπογενή αίτια.
Οι γάτες μπορούν να ζήσουν και έξω από το σπίτι, ειδικά στα χωριά. Φυσικά και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, αλλά θα μπορούσα κι εγώ πολύ αυθαίρετα να ισχυριστώ ότι οι γάτες προτιμούν να είναι ελεύθερες να πάιζουν και να κυνηγούν στη φύση, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να περιφέρονται σε 80 τ.μ. όλη τους τη ζωή. Γιατί (πάλι αυθαίρετο συμπέρασμα) μια μικρή ζωή γεμάτη ενδιαφέροντα είναι προτιμότερη από μια μεγάλη, ανιαρή και βαρετή ζωή.
Όπως και στα περισσότερα από όσα γράφεις παραπάνω ανθρωπομορφίζεις για άλλη μία φορά. Τι ορίζεις ως «ενδιαφέρον» για μια γάτα; Το να κάνει sex μήπως;

Βλέπετε; Ο καθένας μπορεί αυθαίρετα να πάρει λογικοφανείς αποφάσεις για τη ζωή ενός άλλου. Γι' αυτό πιστεύω ότι ο πιο ασφαλής κανόνας συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους ανθρώπους και τα ζώα είναι 'μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν'.

Άποψή μου είναι πως τα όσα γράφεις δεν είναι καν λογικοφανή. Τα βρίσκω απλά παράλογα.

Ίσως όλα τα παραπάνω είναι λίγο περισσότερο ʽφορτισμέναʼ από όσο αρχικά σκόπευα. Αν κάπου νιώσεις ότι βάλλεσαι Ohimso σου ζητώ συγνώμη. Δεν έχω πρόθεση ούτε γιαούρτια ούτε τομάτες να πετάξω όπως γράφεις ξεκινώντας το post σου.

Όχι, προς θεού, κουβέντα κάνουμε, δεν προσβάλλομαι don't worry. Άλλωστε εξέφρασα την άποψή μου γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι διαφωνούν, ακριβώς για να ξεκινήσω συζήτηση :) Αν σας κουράζω, συγνώμη, δεν το κάνω επίτηδες.

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα βιασμού στις γάτες, είναι θέμα αναπαραγωγής, σύζευξης υποκινούμενης από τα ένστικτα τόσο του αρσενικού γάτου, όσο και της θηλυκής, για τη συνέχιση του είδους. Είναι η φύση τους. Για κάποιο λόγο, γεννήθηκαν προγραμματισμένα να ζευγαρώνουν.

Ύστερα, σχετικά με την κακοποίηση αδέσποτων και το βίντεο με τα σφαγμένα γατάκια... όσο κι αν με σοκάρει αυτό το video, το θεωρώ υποκριτικό να βάλω ταμπέλα 'pet' στις γάτες και να εξανίσταμαι που τις τρώνε οι Κινέζοι, ενώ την ίδια στιγμή κάνω το ίδιο (και χειρότερα) σε άλλα είδη ζώων. Το ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα, το έχω εμπεδώσει... :(

Τα παραδείγματα που ανέφερα περί ενδιαφέροντος στη φύση κλπ, τα ανέφερα ως 'λογικοφανή' επιχειρήματα, αναιρώντας αυτομάτως την ισχύ τους. Για αντιπαραβολή απέναντι σε επιχειρήματα του τύπου:
"Μια στειρωμένη γάτα είναι πιο υγιής, πιο χαρούμενη και πιο στοργική, ενώ είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες για να περιπλανηθούν ή –στην περίπτωση των αρσενικών- να «σημαδέψουν» την περιοχή τους. Χωρίς καμία αμφιβολία, θα ζήσουν περισσότερα χρόνια." (copy/paste)
ΟΚ για το ότι δεν θα περιπλανηθούν σε αναζήτηση συντρόφου... ΑΛΛΑ... Πιο χαρούμενη; Πιο στοργική; Μήπως είναι αυθαίρετα όλα αυτά;

Μιλώντας για αντισύλληψη τώρα, η απόφαση για την απόκτηση ενός μωρού στους ανθρώπους είναι εντελώς συνειδητή, ενώ για τις γάτες είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου τους. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Επιπλέον, η μητέρα αποφασίζει για τον εαυτό της, δεν έρχεται κάποιος άλλος να της επιβάλλει την έκτρωση/την στείρωση.

Πάντως σχετικά με την ερώτηση "Τι ορίζεις ως «ενδιαφέρον» για μια γάτα; Το να κάνει sex μήπως; ", ακόμα και αν ήταν ειρωνική, θα απαντήσω πως ναι, φυσικά και οι μη στειρωμένες γάτες ζευγαρώνουν, και προφανώς το θεωρούν αρκετά ενδιαφέρον ώστε να περιπλανηθούν ή –στην περίπτωση των αρσενικών- να «σημαδέψουν» την περιοχή τους.

Πόσο παράλογο είναι στα επιχειρήματα υπέρ της στείρωσης το να προτάσσουμε την εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας... αφού αν την στειρώσεις, δεν θα έχει πια μήτρα... Είναι σαν να λες ότι αν βγάλεις το μάτι του άλλου, δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθει καταρράκτη...

Και εντάξει, πες ότι για το δικό σου ζωάκι, το αποφασίζεις... Με ποιό δικαίωμα όμως αποφασίζεις για τα αδέσποτα; Με το να τα στειρώνεις, είναι σαν να λες ότι δεν έπρεπε καν να είχαν γεννηθεί!
Και ναι, κατά τη γνώμη μου είναι βάναυσο να πιάνεις την άγρια γάτα και να την στειρώνεις, ακόμα κι αν οι προθέσεις σου είναι καλές. Δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις, είναι το σώμα κάποιου άλλου οργανισμού.

Να το θέσω αλλιώς: σας αρέσει η ιδέα ενός μέλλοντος όπου οι μόνες γάτες που υπάρχουν είναι οι Σιαμ, Περσίας, Μειν Κουν, υβρίδια και τέλος πάντων όλες ράτσας, κλεισμένες μέσα στα σπίτια; Θα είναι ασφαλείς. Θα είναι όμως γάτες ή μπιμπελό;

Ή είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα σέβονται τα άλλα ζώα;

Τέλος, μου έκανε εντύπωση αυτό με το χωνί και το ψέκασμα με φάρμακο Ευθύμιε. Συνήθως για τα έξω παράσιτα βάζουμε αμπούλα της οποία το περιεχόμενο το ρίχνουμε προσεκτικά ανάμεσα στις τρίχες (δέρμα ) και όχι πάνω σε αυτές. Στο σβέρκο (για να μην μπορέσουν να γλείψουν καθαρίζοντας την περιοχή). Για γάτες που ζουν έξω επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περίπου κάθε μήνα.
Το φάρμακο που χρησιμοποιείς εσύ τι είναι;
Αυτό που μου περιγράφεις είναι η ίδια διαδικασία με κάτι που έκανα παλιότερα. Τους έβαζα ειδικά κολλάρα για ψύλλους. Το πρόβλημα όμως με το φάρμακο να υπάρχει μόνο στο σβέρκο είναι ότι ο ψύλλος πρέπει να μετακινηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο είναι σπάνιο, αφού βρίσκουν μπόλικο αίμα (μπλιαχ) στην κοιλιά, ιδίως στα σκέλια που είναι πιο ζεστά. -και με το κολλάρο αν δεν είναι συνηθισμένη η γάτα, την ενοχλεί πολύ και προσπαθεί να το βγάλει-
Έψαξα για το φάρμακο αλλά μας έχει τελιώσει και δε θυμάμαι να σου πω όνομα συγκεκριμένα. Πάντως κάποτε βάζαμε φάρμακο για ψείρες, σπρέι όπως αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα, πάλι κάνει τη δουλειά του. Αν θες ψάξε στο internet, μπορείς να βρεις τέτοια προϊόντα εύκολα.
edit: Τώρα που το ψάχνω υπάρχουν κάποια καλύτερα που δεν ήξερα, σαν αλοιφή που το βάζεις μόνο πάνω από το λαιμό και σκοτώνει 98-100% των ψύλλων σε 12 ώρες, λέει. Χμμ θα πρέπει να δοκιμάσω κάτι τέτοιο.

Αυτό που μου περιγράφεις είναι η ίδια διαδικασία με κάτι που έκανα παλιότερα. Τους έβαζα ειδικά κολλάρα για ψύλλους. Το πρόβλημα όμως με το φάρμακο να υπάρχει μόνο στο σβέρκο είναι ότι ο ψύλλος πρέπει να μετακινηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο είναι σπάνιο, αφού βρίσκουν μπόλικο αίμα (μπλιαχ) στην κοιλιά, ιδίως στα σκέλια που είναι πιο ζεστά. -και με το κολλάρο αν δεν είναι συνηθισμένη η γάτα, την ενοχλεί πολύ και προσπαθεί να το βγάλει-
Έψαξα για το φάρμακο αλλά μας έχει τελιώσει και δε θυμάμαι να σου πω όνομα συγκεκριμένα. Πάντως κάποτε βάζαμε φάρμακο για ψείρες, σπρέι όπως αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα, πάλι κάνει τη δουλειά του. Αν θες ψάξε στο internet, μπορείς να βρεις τέτοια προϊόντα εύκολα.
edit: Τώρα που το ψάχνω υπάρχουν κάποια καλύτερα που δεν ήξερα, σαν αλοιφή που το βάζεις μόνο πάνω από το λαιμό και σκοτώνει 98-100% των ψύλλων σε 12 ώρες, λέει. Χμμ θα πρέπει να δοκιμάσω κάτι τέτοιο.

Νομίζω ,κι ας με διορθώσει οποια-οποιος ξερει καλύτερα, οι αμπούλες που μπαίνουν στον σβερκο,λειτουργούν οπως τα χάπια για μας.Δηλαδη η καρδιά με εναν χτυπο το μεταφέρει σε ολο το σωμα.Μπορει να μπαίνει μονο σε ενα σημείο αλλα εξαπλώνεται απο την καρδιά. Αυτη την εντυπωση εχω:hmm:

Για τα γατιά που ζούν έξω, όλα αυτά είναι για λίγο διάστημα.

Το καλό είναι ότι τώρα με το κρύο οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι ελάχιστα.
Μπορείς να βάλεις την αμπούλα σε ένα ή δυο σημεία, και να την τρίψεις καλά να μπεί μεσα στο δέρμα. Θα το απορροφήσει ο οργανισμός και μετά θα αποβάλλεται απο όλους τους πόρους.

Εγώ για τα δικά μου όσα το δέχονται βάζω το πλαστικό κολάρο, πιάνει παντού, σε όλο το σώμα και κρατάει για 4 ή 6 μήνες ανάλογα την εταιρεία.

Βάζω και το σπρεύ το frontline στα άλλα. Αλλά στα έξω, που κοιμούνται μαζί είναι πολύ δύσκολο σχεδόν αδύνατο να καθαριστούν.

Το ίδιο ισχύει και για τα σκουλήκια, το ένα γατί κολλάει το άλλο...Δίνω σε όλα χάπι κάθε 4 μήνες.. αλλά συνήθως βλέπω και νωρίτερα.

Ύστερα, σχετικά με την κακοποίηση αδέσποτων και το βίντεο με τα σφαγμένα γατάκια... όσο κι αν με σοκάρει αυτό το video, το θεωρώ υποκριτικό να βάλω ταμπέλα 'pet' στις γάτες και να εξανίσταμαι που τις τρώνε οι Κινέζοι, ενώ την ίδια στιγμή κάνω το ίδιο (και χειρότερα) σε άλλα είδη ζώων. Το ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα, το έχω εμπεδώσει... :(

Δεν γίνεται να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Απλά καθώς βρισκόμαστε σε forum για γάτες παρέθεσα αυτό το video για να σου δείξω πως για κάποια ζώα, οι γάτες προφανώς συμπεριλαμβάνονται, δεν είναι προτιμότερη μια δύσκολη ζωή από το να μην έχουν γεννηθεί. Σαφώς και θα μπορούσα να ανεβάσω φωτογραφίες από τον χασάπη της γειτονιάς σου ως επιχείρημα.

Πάντως σχετικά με την ερώτηση "Τι ορίζεις ως «ενδιαφέρον» για μια γάτα; Το να κάνει sex μήπως; ", ακόμα και αν ήταν ειρωνική, θα απαντήσω πως ναι, φυσικά και οι μη στειρωμένες γάτες ζευγαρώνουν, και προφανώς το θεωρούν αρκετά ενδιαφέρον ώστε να περιπλανηθούν ή –στην περίπτωση των αρσενικών- να «σημαδέψουν» την περιοχή τους.
Οι γάτες ζευγαρώνουν αποκλειστικά και μόνο για να αναπαραχθούν ικανοποιώντας γενετήσιο ένστικτο. Δεν το κάνουν επειδή το βρίσκουν ενδιαφέρον. Δεν είναι επιλογή. Είναι ανάγκη και μάλιστα η προσπάθεια για ικανοποίηση αυτής της ανάγκης είναι επώδυνη και οδηγεί πολλές φορές μέχρι τον θάνατο.

Και εντάξει, πες ότι για το δικό σου ζωάκι, το αποφασίζεις... Με ποιό δικαίωμα όμως αποφασίζεις για τα αδέσποτα; Με το να τα στειρώνεις, είναι σαν να λες ότι δεν έπρεπε καν να είχαν γεννηθεί!
Και ναι, κατά τη γνώμη μου είναι βάναυσο να πιάνεις την άγρια γάτα και να την στειρώνεις, ακόμα κι αν οι προθέσεις σου είναι καλές. Δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις, είναι το σώμα κάποιου άλλου οργανισμού.
Σίγουρα θα ήταν ιδανικό να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τα αδέσποτα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλά υπό τις παρούσες πολύ δύσκολες συνθήκες ο περιορισμός του αριθμού τους δεν συμβάλει σε αυτό;
Τα γατάκια που πολτοποιούνται κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτων μήπως είναι προτιμότερο να μην είχαν γεννηθεί; Δεν είναι πολύ πιο βάναυσο να τερματίζεις μια ζωή είτε από αμέλεια είτε πολύ χειρότερα από πρόθεση;

Να το θέσω αλλιώς: σας αρέσει η ιδέα ενός μέλλοντος όπου οι μόνες γάτες που υπάρχουν είναι οι Σιαμ, Περσίας, Μειν Κουν, υβρίδια και τέλος πάντων όλες ράτσας, κλεισμένες μέσα στα σπίτια; Θα είναι ασφαλείς. Θα είναι όμως γάτες ή μπιμπελό;

Ή είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα σέβονται τα άλλα ζώα;

Ο συλλογισμός σου μπορεί να σταθεί μόνο σε ένα καθαρά υποθετικό, φιλοσοφικό – θεωρητικό επίπεδο (όπως ίσως και πολλά από τα παραπάνω που γράφεις.) Στην πράξη όμως, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες τι γίνεται; Δυστυχώς, και το ξέρεις πολύ καλά, ως κοινωνία απέχουμε πολύ από το να σεβαστούμε και πολύ περισσότερο να νοιαστούμε για το αδέσποτο γατάκι που έχει ανάγκη τη φροντίδα μας. Ίσως γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας το θεωρεί δεδομένο να περιφέρεται γύρω από τον σκουπιδοτενεκέ της γειτονιάς του.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back