Ιογενής λευχαιμία της γάτας

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

isavvas

Λέκτορας Κτηνιατρικής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ

Ο isavvas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 55 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 311 μηνύματα.
Η ιογενής λευχαιμία της γάτας είναι μια σχετικά συχνή νόσος, που προκαλείται από έναν ρετροϊό (feline leukemia virus, FeLV). Στην ίδια κατηγορία με τον FeLV ανήκουν ο ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας (feline immunodeficiency virus, FIV, γνωστός και ως ο ιός του AIDS της γάτας) και ο ιός της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (human immunodeficiency virus, HIV, ο ιός του AIDS). Η μετάδοση του ιού γίνεται από τις μολυσμένες γάτες συνήθως με τα δαγκώματα. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στα γατάκια. Έτσι, περισσότερο κινδυνεύουν οι γάτες που ζουν (και) έξω από το σπίτι, έρχονται σε επαφή με μολυσμένες γάτες και μπλέκουν σε γατομαχίες.

Ο ιός προκαλεί σοβαρές διαταραχές στο αιμοποιητικό και το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά (χρόνια διάρροια, πυρετός, ουλίτιδα, ανορεξία, κ.λπ.). Η νόσο οδηγεί αργά ή γρήγορα στο θάνατο. Η γάτα μπορεί να έχει για πολύ καιρό τον ιό χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Υπάρχουν ειδικά ορολογικά τεστ για τη διάγνωση της νόσου.

Οι μόνοι τρόποι πρόληψης είναι η διατήρηση της γάτας μέσα στο σπίτι, μακριά από επαφή με μολυσμένες γάτες και ο εμβολιασμός. Μόνο οι γάτες που δεν είναι φορείς πρέπει να εμβολιάζονται. Ωστόσο, ακόμα και οι εμβολιασμένες γάτες δεν προστατεύονται πλήρως από τη νόσο. Ο κτηνίατρός σας είναι αρμόδιος να σας ενημερώσει για το εμβολιακό πρόγραμμα.

Δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση του FeLV στον άνθρωπο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ευχαριστουμε για το αρθρο. Απλο και διαφωτιστικο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ερώτηση

1. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στα γατάκια.
Αυτό σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να ελέγχουμε τα γατάκια μας γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι φορέσς η μητέρα τους;
2. Πέρα απο αυτό το εμβόλιο κατά της ιογενούς λευχαιμίας είναι στα λεγόμενα υποχρεωτικά εμβόλια ανεξάρτητα με τις συνήθειες της γάτας;

Αρχική Δημοσίευση από NERINA:
1. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στα γατάκια.
Αυτό σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να ελέγχουμε τα γατάκια μας γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι φορέσς η μητέρα τους;

Όταν από το ιστορικό δεν έχουμε ενδείξεις μόλυνσης, π.χ. όταν τα γατάκια έχουν γεννηθεί από μητέρα που δεν βγήκε ποτέ έξω από το σπίτι, δεν υπάρχει λόγος ελέγχου.

2. Πέρα απο αυτό το εμβόλιο κατά της ιογενούς λευχαιμίας είναι στα λεγόμενα υποχρεωτικά εμβόλια ανεξάρτητα με τις συνήθειες της γάτας;

Δεν είναι στα υποχρεωτικά. Οι γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται. Όσες όμως, έστω και παροδικά, έρχονται σε επαφή με αδέσποτες γάτες πρέπει να εμβολιάζονται.

Το άρθρο είναι αρκετά ενδιαφέρον για όσους θέλουν ζωντανές γάτες. Είμαι παθούσα. Έχασα τον αγαπημένο μου γάτο από αυτή την ασθένεια. Δυστυχώς αναγκάστηκα να του κάνω ευθανασία γιατί η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία και κατάστρεψε το συκώτι του. Υπέφερε από τρομερούς πόνους. Γίνονται έρευνες για την ασθένεια αυτή? Έχει δοκιμαστεί κάτι πιλοτικά εκτός από το εμβολιασμό?

γεια σας,εχω μια απορια.η μια απο τις γατες μου ειναι 4 ετων και εδω και 2 χρονια εχει οπως μου ειπε ο κτηνιατρος κοκκιωμα ουλων,ενα ειδος λευχαιμιας μου ειπε,καθε μηνα για να μην ποναει και να τρωει ανετα κανει κορτιζονη γιατι αλλιως ποναει οταν τρωει,εχει σαλια με αιμα και υποφερει.ειναι μαζι με τις αλλες γατες,δεν εχει κολλησει καμια.αυτο που εχει η γατα ειναι αυτο που αναφερεται παραπανω? οι ενεσεις θα εχουν επιπτωσεις?μπορω να την βοηθησω με καποια αλλα φαρμακα?ευχαριστω

Ιογενής Λευχαιμία

Ευτυχώς η ασθένεια που περιγράφετε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ιογενή Λευχαιμία. Δυστυχώς η Ιογενής Λευχαιμία είναι ότι το δικό μας aids για τις γάτες. Η δική σας γάτα υποφέρει από κοκκίωμα ούλων. Η ασθένεια παρατηρείται και στους ανθρώπους και κυρίως στις γυναίκες. Δεν είναι κολλητική από ότι ξέρω και αν προσέξετε την γάτα σας τότε θα ζήσει αρκετά. Περισσότερες πληροφορίες βέβαια θα πάρετε από τον κτηνίατρό σας. Ρωτήστε για καλό και για κακό, περισσότερους από έναν. Εύχομαι η γάτα σας να γίνει καλά. Είχα γάτο με καρκίνο που θεραπεύθηκε και μπορώ να πιστεύω σε θαύματα αλλά και να διαβεβαιώ ότι κάποια γίνονται.

Ευτυχώς η ασθένεια που περιγράφετε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ιογενή Λευχαιμία. Δυστυχώς η Ιογενής Λευχαιμία είναι ότι το δικό μας aids για τις γάτες. Η δική σας γάτα υποφέρει από κοκκίωμα ούλων. Η ασθένεια παρατηρείται και στους ανθρώπους και κυρίως στις γυναίκες. Δεν είναι κολλητική από ότι ξέρω και αν προσέξετε την γάτα σας τότε θα ζήσει αρκετά. Περισσότερες πληροφορίες βέβαια θα πάρετε από τον κτηνίατρό σας. Ρωτήστε για καλό και για κακό, περισσότερους από έναν. Εύχομαι η γάτα σας να γίνει καλά. Είχα γάτο με καρκίνο που θεραπεύθηκε και μπορώ να πιστεύω σε θαύματα αλλά και να διαβεβαιώ ότι κάποια γίνονται.
μην μπερδευεσε καλη μου αυτο που λες εσυ ειναι το FIV κ οχι αυτο που παραθετει ο ιωαννης

Καλησπέρα και χρόνια πολλά
Παρόλη την αρχική μας αντιπαράθεση για το θέμα της Valentina,θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως εάν μπορούσατε να απαντήσετε ως κτηνίατρος σε κάποια ερωτήματα μου.
Εχω δύο γατούλες.Τη μία από αυτές την πήρα αδέσποτη και ενήλικη από τη γειτονιά.Είναι εμβολιασμένη με το τετραπλό γάτας καθώς και με το αντιλυσσικό.Αν και στειρωμένη, την βλέπω ότι επιθυμεί να βγεί έξω βόλτα στη γειτονιά.Αναρωτιόμουν εάν πρέπει να την εμβολιάσω για την ιογενή λευχαιμία και για το Aids της γάτας πριν της επιτρέψω να κάνει τις βόλτες της, καθώς επίσης και αν θα πρέπει να εμβολιάσω και τη δεύτερη γατούλα μου η οποία εκδηλώνει πλήρη αδιαφορία για τη ζωή έξω από το σπίτι.
Επειδή ακριβώς όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στο δρόμο, υπάρχει περίπτωση να είναι ήδη φορέας και τα εμβόλια αντί να τη βοηθήσουν να τη βλάψουν εν τέλει;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

πρεπει να γινει εξεταση αιματος για λευχαιμια και aids,τα αποτελεσματα βγαινουν γρηγορα.εμβολιο για την λευχαιμια θα τους κανεις αν δεν εχουν ηδη λευχαιμια.δυστυχως για το aids δεν υπαρχει εμβολιο.:( εγω εχω 2 γατες με aids και η μια εχει και λευχαιμια και το εχω ψαξει αρκετα το θεμα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλημέρα και χρόνια πολλά Αγγελική.Εάν δεν υπάρχει εμβόλιο για το Aids τότε πως μπορούμε να προστατέψουμε τις γάτες μας;Άντε για τη λευχαιμία θα γίνει εξέταση αίματος και εφόσον δεν είναι φορείς θα επακολουθήσει το εμβόλιο. Με το Aids τι γίνεται;

Απλά δεν τους επιτρέπουμε να κυκλοφορουν έξω εάν θέλουμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα κολλήσουν.
Επίσης οσον αφορα τα εμβολια δεν παρεχουν πληρη καλυψη σε ολες τις περιπτωσεις.
Για το Aids της γατας υπάρχουν πληροφορίες εδω
Επισης καθως εψαχνα για aids βρηκα αυτο (οχι ασχετο) Πρέπει να βγαίνει η γάτα εξω;

χρονια πολλα,δυστυχως,δεν μπορεις να προστατεψεις την γατα που βγαινει εξω απο το aids,αλλα το aids μεταδιδεται πιο πολυ με δαγκωματα και με το ζευγαρωμα.αν ειναι στειρωμενα και δεν μπλεκουν σε καυγαδες ειναι πιο δυσκολο να κολλησουν.αλλα καλο ειναι αν μπορεις να τις εχεις μεσα.

Δυστυχώς, μετά από τρία διαφορετικά τεστ για τον ιό, επιβεβαιώσαμε ότι το λατρεμένο μας Αρηθάκι είναι θετικό... :cry:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αχ βρε Αλίκη! :(
Μην στενοχωριέσαι όμως, με την κατάλληλη φροντίδα και μέσα στο σπίτι θα είναι καλά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Το λατρεμένο πανθηράκι θα έχει την προσοχή και την αγάπη που παντα είχε και θα ζήσει πολλα πολλα χρόνια ακόμη...:)

Τώρα το διάβασα κι εγώ... Αχ πολύ κρίμα..
Σίγουρα όμως με τις φροντίδες σου και την αγάπη σου θα τα καταφέρει!

ωχ........:(ομοιοπαθουσα....λυπαμαι πολυ.μηπως ειχες κανει το εμβολιο για την λευχαιμια πιο πριν??αν ναι,τα αντισωματα πολυ πιθανον να ειναι απο αυτο.

Σας ευχαριστώ πολύ όλες...
Αγγελική μου, όχι, τον ιό τον εντοπίσαμε κάνοντας το τεστ πριν από το εμβόλιο. Επιπλέον, αυτό το τεστ δεν εντοπίζει αντισώματα, αλλά τον ίδιο τον ιό.:(
Έχω αρχίσει να το ψάχνω πάντως λίγο παραπάνω, θα δούμε τι θα βγει.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back