purina
Πολύ δραστήριο μέλος
ενθουσιαστηκα και θα μαθω να φτιαχνω κανα κινεζικο.Ειναι αραγε θρεπτικο για τη γατα?Βεβαια αν τιχαινε να κερδισω και κατι για τη γατα μου θα ταν ακομα καλιτερο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος

Η γάτα μάλλον δε θα συμπαθεί το κινέζικο! Wok κέρδισες; Συγχαρητήρια! Ό,τι μας χαρίζουν, καλό είναι!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
purina
Πολύ δραστήριο μέλος
καμια γαριδουλα καθαρισμενη ομως μπορει και να τι φαει.Καλα ειναι οτι κερδιζεις απο κανα διαγωνισμο μια χαρα κουτι μου ηρθε.Πηρα και ενα ρολοι αντρικο (απο μια δημοπρασια με ποντους)θα το τσεπωσει ο φιλος μου που προσεχει το ντινακο.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Subject to change
e-steki.gr Founder

Πραγματικά, δεν νομίζω να υπάρχει πιο νόστιμη κουζίνα απο κινέζικη/γιαπωνέζικη... Μιαμ!!
maxi2
Δραστήριο μέλος
Petrcat
Εκκολαπτόμενο μέλος
Purina, καλά μαγειρέματα στο wok (ρίξε κανα ρύζι τηγανιτό!)

Subject to change
e-steki.gr Founder
Ωραίο το σούσι, ακόμα πιο ωραίο το τεπανγιάκι...
Purina, καλά μαγειρέματα στο wok (ρίξε κανα ρύζι τηγανιτό!)![]()
Το τεπανγιάκι πρώτη φορά το ακούω... Μήπως εννοείς τεριγιάκι;
MadCatMk2
Νεοφερμένο μέλος
Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος
Έτρωγα συχνά έτσι όταν ζούσαμε στην Κορέα (γείτονες με τους Ιάπωνες, ξέρουν και αυτοί από τεπανγιάκι) και 2-3 φορές στο Kona-Kai εδώ στην Αθήνα, που κάνουν αξιοπρεπές τεπανγιάκι.
Άντε, και καλή μας όρεξη (ώρα πού'ναι
)Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος

Subject to change
e-steki.gr Founder
Michelle, το teppanyaki είναι το γιαπωνέζικο "BBQ": σε επιφάνεια καυτή teppan (ανοξείδωτη) κόβει και ψήνει αριστοτεχνικά ο Γιαπωνέζος σεφ μπροστά σου! Φαντάσου το σαν ένα φαρδύ χαμηλό μπαρ σε σχήμα "Π", στη μέση ο σεφ και απο την εξωτερική πλευρά καθισμένοι όλοι οι πελάτες (ενιαίο τραπέζι). Παίζει με τα μαχαίρια, βάζει ενίοτε και θεαματικές φωτιές κατά την παρασκευή του φαγητού, ψήνει τέλεια (και λίγο, όχι καμένα κατά το ελληνικό) λαχανικά, φύτρα σόγιας, θαλασσινά και κρεατικά και στα βάζει λίγα λίγα μπροστά σου σε μπουκίτσες καθώς τρως. Έχεις 2 ειδικές σάλτσες μπροστά σου και βουτάς. Στο τέλος σερβίρεται το τηγανιτό ρύζι με γαρίδες (ή νουντλς) και η miso soup για χώνεψη.
Έτρωγα συχνά έτσι όταν ζούσαμε στην Κορέα (γείτονες με τους Ιάπωνες, ξέρουν και αυτοί από τεπανγιάκι) και 2-3 φορές στο Kona-Kai εδώ στην Αθήνα, που κάνουν αξιοπρεπές τεπανγιάκι.
Άντε, και καλή μας όρεξη (ώρα πού'ναι)
Μιαμ!!!! Πείνασα τώρα!!!
maxi2
Δραστήριο μέλος
Αχ!! Μου'ρθε μια λιγουρίτσα.....

Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Αυτό εμένα μου φαίνεται ένα τραπέζι πλούσιο με τα αγαθά του Αβραάμ και του Ισαάκ

maxi2
Δραστήριο μέλος
Παραθέτω ολοκληρωμένη αναφορά για την χολή για να μην πώ και "αρβύλες"....
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΕΧΩ ΤΗ ΧΟΛΗ ΜΟΥ....[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Όλοι την έχουμε! Ευτυχώς! Διότι η χολή είναι ένα φυσιολογικό και απαραίτητο στοιχείο που παράγεται από το ανθρώπινο ήπαρ!
Χρησιμοποιώντας βέβαια την παραπάνω έκφραση εννοούμε ότι πάσχει η χοληδόχος κύστη μας, συνήθως ότι έχουμε λίθους στη χοληδόχο κύστη μας, δηλαδή χολολιθίαση. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Περίπου δύο στους δέκα ανθρώπους έχουν χολολιθίαση. Σαφώς πολλοί δεν το γνωρίζουν, τουλάχιστον μέχρι να παρουσιάσουν συμπτώματα. Άλλοι, αν και το γνωρίζουν, δεν το αντιμετωπίζουν. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα, πάνω απ’ όλα, ελλιπούς ενημέρωσης! Ελλειμα ενημέρωσης που οδηγεί στο φόβο, στην υποτίμηση του προβλήματος και τελικά σε λανθασμένους χειρισμούς και αντιμετώπιση.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία που απαρτίζουν το πρόβλημα και τις παραμέτρους που το επηρεάζουν. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Η χοληδόχος κύστη, που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ένα φυσιολογικό όργανο του σώματός μας, ένας σάκκος σε σχήμα μικρού αχλαδιού. Βρίσκεται προσκολλημένο και συνδεδεμένο με το συκώτι μας, στην κάτω επιφάνειά του, εντοπίζεται δε στην περιοχή κάτω από τις δεξιές κατώτερες πλευρές μας. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Η χολή είναι ένα υγρό με καφεπράσινο χρώμα και αποτελείται από διάφορα συστατικά όπως χοληστερόλη, χολικά άλατα, χολερυθρίνη και λεκιθίνη σε συγκεκριμμένες αναλογίες μεταξύ τους. Παράγεται δε απο το ήπαρ σε ποσότητα που φτάνει περίπου τα 750 ml το 24 ωρο. Είναι απαραίτητη για την πέψη των λιπαρών στοιχείων της τροφής μας και την απορρόφηση κάποιων βιταμινών.
Οδηγείται στο έντερο μέσω ενός αγωγού, ο οποίος ξεκινά από το ήπαρ ως ηπατικός πόρος και καταλήγει στο 12 δάκτυλο ως χοληδόχος. Η χοληδόχος κύστη συνδέεται με αυτό τον αγωγό με ένα μικρότερο σωληνάκι, τον κυστικό πόρο. Το σημείο σύνδεσης αποτελεί και το σημείο μετάπτωσης του ηπατικού σε χοληδόχο πόρο.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Η χολή παράγεται καθ’όλο το 24ωρο και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Στα μεσοδιαστήματα ποσότητα αυτού του υγρού αποθηκεύεται και συμπυκνώνεται μέσα στη χοληδόχο κύστη. Μόλις υπάρξει εκ νέου λιπαρή τροφή στο έντερο, συσπάται η κύστη και προωθεί τη χολή η οποία ακολουθεί την πορεία που αναφέραμε παραπάνω, ώσπου να συναντήσει την τροφή που μόλις έχει περάσει από το στομάχι μας![/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Από πότε έχω τις πέτρες στη χολή μου;[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Οι λίθοι στη χοληδόχο κύστη δεν προϋπάρχουν αλλά δημιουργούνται στη διάρκεια της ζωής μας. Εμφανίζονται όταν διαταραχθεί η ισορροπία των συστατικών της έτσι ώστε ορισμένα από αυτά να μην μπορούν να διαλυθούν, να γίνονται αδιάλυτα και να καθιζάνουν με τη μορφή κρυστάλλων και λάσπης, στην αρχή, και λίθων εν τέλει. Ανάλογα με την αναλογία των υλικών οι λίθοι μπορεί να έχουν άλλοτε άλλη σύσταση και μορφή.[/FONT]
Πώς εμφανίζεται;[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Η κίνηση των λίθων κατά την πορεία των στοιχείων εκείνων που περιέχουν και μεταφέρουν τη χολή προς το έντερο, η απόφραξή τους, δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό τη συμπτωματολογία της χολολιθίασης!
Μπορεί να εμφανιστεί με τυπική εικόνα ή με άλλα άτυπα ενοχλήματα. Τυπικό συμπτωμα είναι ο έντονος σταθερός πόνος στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλιάς, κάτω από τις πλευρές. Μπορεί να αντανακλά στο επιγάστριο, στο δεξιό ώμο, στην πλάτη και αλλού. Συνήθως εμφανίζεται μισή με μία ώρα μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσει από 10 λεπτά μέχρι και πολλές ώρες. Τον πόνο συνοδεύει συχνά ναυτία, έμετος αλλά και πυρετός ή ρίγος και σπανιότερα ίκτερος (κιτρίνισμα).
Τα επεισόδια πόνου μπορεί να εμφανίζονται τακτικά αλλά και με μεσοδιαστήματα ελεύθερα συμπτωμάτων διάρκειας εβδομάδων, μηνών ή και ετών.
Άτυπα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσπεπτικά ενοχλήματα που εμφανίζονται με ερυγές (ρεψίματα), τυμπανισμό, διάχυτα κοιλιακά ενοχλήματα, συνήθως μετά από γεύματα με περιεκτικότητα σε λίπος.
Διατροφή με περιεκτικότητα σε λίπος, όπως βούτυρο, λάδι, αβγά (κρόκος), κρεατικά (παχιά), γαλακτοκομικά, γλυκά (με βούτυρο ή λάδι) κ.ά. μπορεί να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό όπως περιγράφεται παρακάτω. Η αποφυγή αυτών των παραγόντων μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θεραπεύει την νόσο, ούτε εξαφανίζει τους κινδύνους σε περίπτωση εκδήλωσης χολοκυστίτιδος ή παγκρεατίτιδος[/FONT]
Τι συμβαίνει;
Έτσι σε μια κύστη με χολόλιθους, η σύσπασή της μετά από γεύμα, θα μπορούσε να προκαλέσει μετακίνηση κάποιου λίθου και να οδηγήσει σε απόφραξη του κυστικού πόρου, διαταραχή της εξόδου της χολής από την κύστη και διάτασή της. Αυτό θα προκαλούσε πόνο, τον λεγόμενο κωλικό των χοληφόρων. Αν μάλιστα η απόφραξη αυτή δεν είναι πρόσκαιρη και διαρκέσει κάποιες ώρες, τότε η κύστη αρχίζει να φλεγμαίνει και μεταπηδάμε σε μια άλλη κατάσταση, τη χολοκυστίτιδα. Εδώ έχουμε εκτός του πόνου, πυρετό και διαπύηση της χολής. Αυτή η κατάσταση επιβάλλει άμεση αντιμετώπιση φαρμακευτικά αλλά και χειρουργικά. Βέβαια αυτή πρέπει να είναι και η μέριμνα μας, ώστε να μην φτάσουμε με αυτές τις δυσμενείς συνθήκες στο χειρουργείο. Και πραγματικά αυτές οι συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερες εάν οι λίθοι καταφέρουν και περάσουν στον χοληδόχο πόρο! Εκεί η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε φλεγμονή και λοίμωξη της χοληφόρου οδού αλλά και του ήπατος, κατάσταση σοβαρή, αλλά και σε παγκρεατίτιδα εάν ο λίθος εγκλωβιστεί στο τελευταίο τμήμα της οδού, πριν την έξοδο στο έντερο. Αυτές οι τελευταίες καταστάσεις είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες και χρήζουν αντιμετωπίσεως σε οργανωμένη Κλινική. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Νούμερα[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Αρκετοί άνθρωποι με χολολιθίαση δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Όμως κάθε χρόνο περίπου 2% θα παρουσιάσουν κωλικό των χοληφόρων ενώ περίπου 25% αυτών που πάσχουν, θα παρουσιάσουν συμπτωματολογία μέσα σε μια 20ετία. Περίπου 5% αυτών που θα παρουσιάσουν κωλικό χοληφόρων κάθε χρόνο, θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για χολοκυστεκτομή, ενώ 6% θα παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές το 2%.
Τέλος περίπου οι μισοί με συμπτώματα θα έχουν επιπλοκές μεσα σε 20ετία.[/FONT]
Ανδρέας Τσάπαλος
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
maxi2
Δραστήριο μέλος
Αααχχχχ το χειμώνα είναι ότι καλύτερο…μια πιατέλα φασολάδα αχνιστή, ελιές τυράκι ένα κεφάλι σκόρδο, κανα κρεμμύδι σπασμένο με το χέρι, ή κανα πράσο, καυτερή πιπεριά, ντομάτες και λάχανο τουρσί, κι ένα ποτηράκι κρασάκι μπρούσκο….!!!!!!
Αχ!!! αυτή η λιγουρίτσα μου......
Μου φέρνεις στο μυαλό χωριάτικο ζεστό ψωμί, σε ξύλινο τραπέζι με το τζάκι να καίει (βολεύομαι και με στόφα) και έξω χιόνι......
Αχχχχχχχχχχχχχχχ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΥΠΟΦΕΡΩ....:cry: :cry: :cry:
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Ωραία…!! τότε…πήγαινε να φτιάξεις τη χολή για να τα απολαμβάνεις ξανά πάλιΑχ!!! αυτή η λιγουρίτσα μου......
Μου φέρνεις στο μυαλό χωριάτικο ζεστό ψωμί, σε ξύλινο τραπέζι με το τζάκι να καίει (βολεύομαι και με στόφα) και έξω χιόνι......
Αχχχχχχχχχχχχχχχ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΥΠΟΦΕΡΩ....:cry: :cry: :cry:

Μία από τα ίδια...Αχ αυτοί οι γιατροί,αν ακούσουν ιστορικό με στομάχι ,όλα εκεί τα ρίχνουν δεν ψαχνουν τίποτα άλλο.Για στομάχι πήγαινα.... χολή βρήκα...
Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος
Μιας και είστε εξιδεικευμένοι στα φαγητά εξωτικών χωρών... δεν ρίχνεται και καμιά συνταγή γιατί Θανάση μου καλή η φασολάδα.. αλλά αν η χολή σου είναι τζάζ... δεν την φχαριστιέσαι....
Αχ!! Μου'ρθε μια λιγουρίτσα.....![]()
![]()
Maxi μου, ό,τι συνταγές θες πες μου! Το τεπανγιάκι είναι διαδικασία και δεν έχουμε τον τρόπο να το κάνουμε σπίτι, οπότε άστο!
Αν θες συνταγές για τηγανιτό ρύζι, ινδικό ή ταϋλανδέζικο κάρυ, spring rolls (αυθεντικά, όχι τα έτοιμα κατεψυγμένα), υγιεινές γιαπωνέζικες σούπες udong, tempura (τα "στεγνότερα" τηγανιτά) ταϋλανδέζικη σούπα tom yam goong κ.ά., μπορείς να τα βρεις άνετα και ψάχνοντας στο Internet, απλώς θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλχημείες με υλικά που δε βρίσκονται εύκολα εδώ. Και ευχαρίστως να σε βοηθήσω, ασχολούμαι πολύ με την "τέχνη"!

Υ.Γ. Θανάση και τα ελληνικά τα μαγειρεύω όλα. Αμ πώς επιβιώσαμε τόσα χρόνια στην Κορέα, που δεν έβρισκες τα δικά μας σε εστιατόρια αλλά ούτε και κάποια υλικά σε σ/μ. Μόνη μου ζύμωνα το ψωμί, άνοιγα φύλλο, έφτιαχνα γιαούρτι... Και με την επιστροφή, όταν είδα τη χάλια ποιότητα των αγοραστών, συνέχισα να φτιάχνω!
Απλώς σε αυτό το θέμα λέμε για εξωτικά (wok κέρδισε η purina). Αν δεις σε άλλο θέμα, έδωσα συνταγές για χορτοκεφτέδες κ.λ.π.
maxi2
Δραστήριο μέλος
Στο Παρίσι κάποτε έφαγα ωμό μπιφτέκι και αυτό γιατί ήμουν περίεργη να δώ πως το έφτιαχναν.. ήταν νόστιμο τελικά...
Δεν έχω πρόβλημα στο να δοκιμάζω καινούργια πράγματα σε αντίθεση με τον άντρα μου που είναι παραδοσιακός στα ελληνικά φαγητά και κολλημένος στα κοκκινιστά...
έτσι λοιπόν τρώω σπάνια οτιδήποτε δεν είναι κλασικό...(σνιφ!
)Πάντως η συνταγή με το γιαούρτι είναι καλοδεχούμενη (για να δώ αν είναι έτσι όπως ξέρω)
Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος
Χρησιμοποιούσα ένα λίτρο πλήρες γάλα και το μοίραζα στα γυάλινα βαζάκια με μια κουταλιά από παλιο γιαούρτι (για μαγιά). Τα άφηνα στη συσκευή ολονυχτίς και το πρωί τα στράγγιζα σε τσαντίλα (αλλιώς ήταν πολύ νερουλό). Μετά στο ψυγείο και έτοιμο για το βράδυ.
Γιατί το τζατζίκι στα BBQ πάρτυ που κάναμε στην ξενιτιά, Έλληνες και ξένοι μαζί, ήταν πολύ σημαντικό!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool