Λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας

georges12309

Νεοφερμένο μέλος

Ο georges12309 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών. Έχει γράψει 6 μηνύματα.
Χαιρετώ όλο το γατοφόρουμ , το ονομά μου είναι Γιώργος και είμαι φανατικός γατόφιλος....
Δυστυχώς το πρώτο μου ποστ εδώ όπως φαίνεται και από τον τίτλο του θέματος έχει σχέση με μια θανατηφόρο ασθένεια από την οποία δυστυχώς πάσχουν οι δύο γατες μου, την λοιμώδη περιτονίτιδα.
Η ιστορία έχει ως εξής...
Εδώ και 2,5 χρόνια περίπου βρήκα πεταμένα στα σκουπίδια στην γειτονιά μου 2 πανέμορφα γατάκια.Ένα αρσενικό(πιτσίνις) και ένα θηλυκό (πιτσίνα).
Τα έφερα σπίτι ,τα πήγα κτηνίατρο ,προγραμμάτισα και τον εμβολιασμό τους, όλα πηγαν καλά μέχρι που παρατήρησα μετα τους 3 -4 μήνες -και ενώ είχα προγραμματίσει στείρωση- ότι τα γατάκια μου ήταν συνέχεια συναχωμένα ,φτερνίζονταν και στα μάτια τους είχαν δάκρυα.Ξανά επισκεψη στην κτηνίατρο ,θεραπεια με αντιβίωση πολλών ειδων ,τα συμπτώματα υποχωρούσαν μόνο κάτα την διάρκεια της θεραπείας , με την διακοπή της επανέρχονταν.:|Για να μην μακρυγορώ ...κάναμε εξετάσεις αίματος για διάφορες ασθένειες ,γατο aids κτλπ. και δυστυχώς το τεστ βγήκε θετικό για λοιμώδη περιτονίτιδα .:/:
Η γιατρός δεν μου έδωσε ελπίδες ,μου είπε ότι δεν υπάρχει θεραπεία ,το έψαξα και εγώ και δυστυχώς τα πράγματα ετσι έχουν.Αποφάσισα λοιπόν να τα κρατήσω και όσο πάει...έτσι πέρασαν 2 χρόνια από τότε ,τα γατιά μεγάλωσαν ,παρουσιαζουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα αλλά με σωστή διατροφή και πολύ αγάπη φαίνεται να αντέχουν ...το πρόβλημα έιναι ότι ο γάτος παραμεγάλωσε και έχει ...ορέξεις.Αποφάσισα να τον στειρώσω αλλά η γιατρος μου είπε ότι λόγω της ασθένειας καλό θα είναι να μην τον υποβάλλω σε κάποια επέμβαση.Από την άλλη το ζωό υποφέρει ...να ζευγαρώσει δεν πρεπει γιατί υπάρχει πιθανότητα τα γατάκια να έιναι και αυτά φορείς του ιού.:(.
Τι μπορώ να κάνω?Την γνωμη σας θέλω συμβουλευτικά....
Ευχαριστώ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

:confused::confused::confused: Δεν ήξερα ότι η περιτονίτιδα εμφανίζεται και σε χρόνια μορφή:hmm: Ο γάτος μιας φίλης μου που πέθανε από περιτονίτιδα είχε πολύ ραγδαία εξέλιξη. Έζησε λιγότερο από δύο μήνες και τα συμπτώματα καμία σχέση, είχε γεμίσει υγρό η κοιλιά του, ο θώρακας κτλ. Αυτά που περιγράφεις μοιάζουν με πιο συνηθισμένους ιούς. Η κτηνίατρος σου βέβαια ξέρει σίγουρα περισσότερα από μας τους αδαείς. Πάντως αν έζησαν 2 χρόνια μετά τη διάγνωση να είσαι αισιόδοξος, λογικά σημαίνει ότι έχουν ξεπεράσει την οξεία φάση του πράγματος (αν την πέρασαν και ποτέ).
Τώρα για τη στείρωση υποθέτω έχει να κάνει με το πόσο μπορεί να αντέξει την αναισθησία, ρώτα τον isavvas που είναι ειδικός στο ζήτημα να σου πει τη γνώμη του.
Πάντως μπερδεύτηκα:confused:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Α, και μια και το έθιξες το θέμα. Για όποιον στο φόρουμ έχει γάτα που βγαίνει έξω από το σπίτι και έρχεται σε επαφή με αδέσποτα και δεν το έχει υπόψην του, υπάρχει εμβόλιο για την περιτονίτιδα. Δεν έχει και 100% αποτελεσματικότητα αλλά κάντε το!!!! Εγώ δεν το ήξερα και όταν πέθανε ο γάτος της φίλης μου, ρώτησα τον κτηνίατρο και το κάναμε και στη Λουκρη γιατί κυκλοφορεί ο ιός στα μέρη μας.

Αυτα που περιγράφεις μοιαζουν με τα συμπτωματα ρινοτραχιητιδας κα καλυκοιου περισσοτερο(απο εμπειρια , δε ειμαι και γιατρος), θα σου συνησττουσα αλλαγη κτηνιατρου, ενας επιπλέον λογος ειναι οτι πολλοι γιατροι εδω δεν εχουν αρκετα ευαισθητα οργανα εξετασεων αποτελεσμα πολλα ζωα βγαινουν θετικα ενω τα ιδια που τα στειλαμε σε εξειδικευμενο εργαστηριο στη γερμανια βγηκαν αρνητικα.

Ευχαριστώ για την απάντηση,και εγώ αυτό ξέρω ότι η εξέλιξη είναι ραγδαία ,βέβαια διάβασα ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ο ιός να βρίσκεται σε "λανθάνουσα" κατάσταση για πολύ καιρό.Τα συμπτώματα ποικίλουν ,και μέσα σε αυτα περιλάμβανονται και αυτα που παρουσιάζουν τα γατιά μου.Υπάρχουν και δύο "μορφές" της ασθένειας ,αντιγράφω από την Ελληνική Κτηνιατρική εταίρεια.
"Το ποσοστό προσβολής του γενικού πληθυσμού των γατών από κοροναϊούς μπορεί να ανέλθει στο 10-40%. Ανάλογα με τη λοιμογόνο ικανότητα και τον τροπισμό του στελέχους προς ορισμένους τύπους κυττάρων (κύτταρα του εντερικού επιθηλίου, μακροφάγα), η μόλυνση μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να οδηγήσει σε κλινική νόσο που εκδηλώνεται ως γαστρεντερίτιδα ή ως αγγειίτιδα (υγρός και ξηρός τύπος της λοιμώδους περιτονίτιδας). Συχνά τα ζώα παραμένουν φορείς και αποτελούν πηγή μόλυνσης για τις υγιείς γάτες. Η απέκκριση του ιού γίνεται με τα κόπρανα, τις στοματορινικές εκκρίσεις και τα ούρα. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του ιστορικού, της κλινικής εικόνας και των εργαστηριακών ευρημάτων (αιματολογικές, βιοχημικές, ουρολογικές, ορολογικές, μικροβιολογικές, ιστοπαθολογικές εξετάσεις). Η θεραπευτική προσπάθεια στις γάτες με λοιμώδη περιτονίτιδα (χημειοθεραπεία, υποστηρικτική αγωγή) συνήθως αποτυγχάνει και τα περισσότερα ζώα τελικά πεθαίνουν. Για την πρόληψή της, πρόσφατα έχει παρασκευασθεί και εμβόλιο βασισμένο σε θερμοευαίσθητο στέλεχος της λοιμώδους περιτονίτιδας που χορηγείται ενδορινικώς σε υγιείς γάτες μεγαλύτερες των 16 εβδομάδων."

Πάντως σε τελευταια συνάντηση μου με την γιατρό - πριν κανά μήνα-.και αυτή μου εξέφρασε την εκπληξή της για το πως ζουν ακόμη τα ζώα.

Για το εμβόλιο έιναι ακριβώς όπως τα λες...

Παρεπιπτόντως ο ιός αυτός "θερίζει" .

Αυτα που περιγράφεις μοιαζουν με τα συμπτωματα ρινοτραχιητιδας κα καλυκοιου περισσοτερο(απο εμπειρια , δε ειμαι και γιατρος), θα σου συνησττουσα αλλαγη κτηνιατρου, ενας επιπλέον λογος ειναι οτι πολλοι γιατροι εδω δεν εχουν αρκετα ευαισθητα οργανα εξετασεων αποτελεσμα πολλα ζωα βγαινουν θετικα ενω τα ιδια που τα στειλαμε σε εξειδικευμενο εργαστηριο στη γερμανια βγηκαν αρνητικα.

Λες ε?

θα το κοιτάξω και αυτό ...πάντως καλύτερα να μην παιρνουν τα μυαλά μου αέρα και κάνω όνειρα για ίαση γιατί φοβάμαι ότι θα "προσγειωθώ" απότομα.:/:

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση .

Λοιμ. Περιτονίτιδα (FIP)

Η Λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (FIP) είναι μία πολύ σοβαρή νόσος και οφείλεται σε ιό (κορωναϊό).
Μέσα στην οικογένεια των κορωναϊών (FCoV) μερικά στελέχη μεταδίδονται με τα κόπρανα και προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές που καταλήγουν σε διάρροια χωρίς να απειλήσουν τη ζωή. Μερικά άλλα στελέχη που δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τα παραπάνω, υφίστανται μετάλλαξη μέσα στο σώμα της γάτας και προκαλούν την Λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP). Δημιουργούνται, δηλαδή, σοβαρές φλεγμονές σε διάφορα σημεία του σώματος της γάτας που πολλές φορές συνοδεύονται από παραγωγή υγρού. Οι περισσότερες γάτες δεν μπορούν να ελέγξουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και οδηγούνται στον θάνατο, αρκετές καθυστερούν πολύ την εξάπλωσή του και μερικές αναπτύσσουν μια αποτελεσματική αντίδραση που προλαβαίνει και σταματά την εξάπλωση αυτή στο σώμα τους.

Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει Λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP);
Τον πρώτο καιρό μειώνεται η όρεξη, η γάτα χάνει βάρος, μπορεί να έχει πυρετό και διάρροια. Υπάρχει όμως και πιθανότητα η γάτα να είναι φορέας του ιού και να μην παρουσιάζει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.
Αργότερα ο ιός προσβάλλει το τοίχωμα των αγγείων του αίματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαρρέει υγρό έξω από το αγγείο του αίματος και να συγκεντρώνεται σε γειτονική κοιλότητα αν υπάρχει. Τότε μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό στην περιτοναϊκή κοιλότητα (περιτονίτιδα) ή στην θωρακική κοιλότητα (πλευρίτιδα) η οποία δυσκολεύει την αναπνοή ή και στις δύο.
Σ' αυτή την περίπτωση έχουμε την "Υγρή μορφή FIP".
Σε άλλες όμως περιπτώσεις υπάρχει σοβαρή φλεγμονή σε όργανα του σώματος που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό, όπως συκώτι, νεφρά, μάτια, εγκέφαλος και έντερα. Σ' αυτή την περίπτωση έχουμε την "Ξηρή μορφή FIP", και τα συμπτώματα εξαρτώνται από τα εμπλεκόμενα όργανα κάθε φορά.
Δυστυχώς κι άλλες αρρώστιες προκαλούν όμοια συμπτώματα με εκείνα της υγρής ή της ξηρής FIP γι αυτό και είναι δύσκολο να διαγνωστεί η λοιμώδης περιτονίτιδα μόνο από αυτά.

Θα μολυνθούν και οι άλλες μου γάτες;
Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση που μεταδίδεται από τον αρσενικό γάτο στα μικρά γατάκια. Αλλά και οποιαδήποτε άλλη γάτα που ζει με άλλες γάτες μαζί, που είναι επιβαρημένη με άλλα νοσήματα, που βιώνει έντονο στρες ή που δεν έχει ανεπτυγμένο αμυντικό σύστημα μπορεί να μολυνθεί από σάλιο ή ρινικό έκκριμα γάτας με FIP.

Πώς θα διαγνώσετε τη νόσο και θα θεραπεύσετε τη γάτα μου;
Με αιματολογικές και βιοχημικές αναλύσεις αίματος μπορούν να διακριθούν κάποιες αλλαγές που συντροφεύουν την λοιμώδη περιτονίτιδα και να βοηθήσουν στην διάγνωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη διαγνωστικό τεστ.
Για να τεθεί οριστική διάγνωση πρέπει να εξεταστούν οι ιστοί που φλεγμαίνουν ή με βιοψία ή με νεκροτομή.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την FIP. Αν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ σοβαρά μία υποστηρικτική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει παροδική βελτίωση. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα δυστυχώς δεν υπάρχει ελπίδα προς το παρόν.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τη νόσο;
Ευτυχώς κυκλοφορεί εμβόλιο το οποίο μπορεί να μην παρέχει πλήρη προστασία από την Λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP) πρέπει όμως να γίνεται ο εμβολιασμός.
Φυσικά το περιβάλλον να διατηρείται καθαρό (περιοδική απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης 1:30 ), και να ελαττώνεται κάθε πηγή στρες ή ασθενειών.

επισης ξερω για φαρμακο ενεσιμο που βοηθαει παρα πολυ στην αρρωστια αυτη γιατι δυναμωνει το ανοσοποιητικο της γατας!αλλα ειναι ακριβο.ειναι το vibragen omega,στο εχει αναφερει ο κτηνιατρος?

Καλημέρα σας .
Αγγελική, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες στην απαντησή σου .
Για το vibragen omega δεν θυμάμαι να μου έχει αναφερθειί κάτι.Πάντως τους δίνω βιτάμίνες και γενικά προσπαθώ η διατροφή τους να είναι όσο το δυνατόν ισσοροπημένη .
Η γιατρός μου έχει αναφέρει πολλές φορές τον επιβαρυντικό ρόλο του στρες στην οποιαδήποτε εξέλιξη της ασθένειας και για αυτό είναι πολύ επιφυλακτική με την ιδέα της στείρωσης.Το στρες μετά την επέμβαση ίσως βοηθήσει στην εξάπλωση του ιού .
Παντως την γιατρο την γνωρίζω πάνω από δεκαετία ειμαι πολύ ευχαριστημένος από όλα και την εμπιστεύομαι ,ξέρω ότι είναι ζωόφιλη και αυτή και ειδικότερα γατόφιλη.Επίσης δεν κερδίζει κάτι από όλη αυτή την ιστορία ,τουναντίον χάνει θα έλεγα ,γιατί θα μπορούσε άνετα μνα προχωρήσει στην εγχειρηση.
Δεν θυμάμαι σε ποιό εργαστήριο -Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα-εγιναν οι εξετάσεις πάντως θυμάμαι ότι περιμέναμε αρκετό διαστημα για να βγουν τα αποτελέσματα.
Πάντως μου έχει μπει η ιδέα να ξανακάνω εξετάσεις τουλάχιστον στον γάτο...:hmm:Αν και δεν πιστέυω ότι κάτι διαφορετικό θα προκύψει.

Πάντως δεν χάνεις τίποτα να πάρεις μια δεύτερη γνώμη. Αθήνα δεν είσαι; Γιατί δεν τα πας στον Αίλουρο;

Aθήνα είμαι , αν και μένω βόρεια προάστεια και είναι ένα τάξίδι μικρό μέχρι το φάληρο.
Αλλά μπρος το καλό των ζώων μου ...

Καλημέρα παιδιά ….

…. Όχι και για εμένα δυστυχώς. Χθες ο Freddyέκανε την προγραμματισμένη στείρωση του με απόλυτη επιτυχία. Όλα καλά έως εδώ. Τα άσχημα μαντάτα ήρθαν μετά όταν η κοπελιά μου ρώτησε την κτηνίατρο για κάποιες εξετάσεις που κάναμε στον γάτο το καλοκαίρι και που δεν είχαμε πάρει τα αποτελέσματα ακόμα. Λοιμώδης Περιτονίτιδα Της Γάτας (θετικό). Δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα και το κακό δεν ρώτησα πολλά πράγματα ώσπου σήμερα άνοιξα τον μαγικό κόσμο του internetκαι έχω πάθει …. ΣΟΚ! Δεν ξέρω τη να πιστέψω…. Πάω να τρελαθώ… τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να πάθει κάτι η φατσούλα που είναι αριστερά σας. Θα ήθελα να μου πείτε ότι πραγματικά γνωρίζεται για το θέμα αυτό….

Σας ευχαριστώ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ωχ...λυπάμαι πολύ για το γάτο σου...ήταν αδέσποτο πριν τον πάρετε; Ή απλά δεν είχατε προνοήσει να τον εμβολιάσετε και κόλλησε; Όπως και να 'χει, να ξέρεις ότι δεν υπάρχει αρρώστια που δεν παλεύεται...

Παρακάτω αντιγράφω από το site του Αίλουρου μερικές πληροφορίες για τη λοιμώδη περιτονίτιδα. Επίσης, αν τα αγγλικά σου είναι καλά, ρίξε μια ματιά στο πολύ έγκυρο και ενημερωμένο site του FAB, ειδικά εδώ και εδώ

Λοιμ. Περιτονίτιδα (FIP)

Η Λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (FIP) είναι μία πολύ σοβαρή νόσος και οφείλεται σε ιό (κορωναϊό).
Μέσα στην οικογένεια των κορωναϊών (FCoV) μερικά στελέχη μεταδίδονται με τα κόπρανα και προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές που καταλήγουν σε διάρροια χωρίς να απειλήσουν τη ζωή. Μερικά άλλα στελέχη που δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τα παραπάνω, υφίστανται μετάλλαξη μέσα στο σώμα της γάτας και προκαλούν την Λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP). Δημιουργούνται, δηλαδή, σοβαρές φλεγμονές σε διάφορα σημεία του σώματος της γάτας που πολλές φορές συνοδεύονται από παραγωγή υγρού. Οι περισσότερες γάτες δεν μπορούν να ελέγξουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και οδηγούνται στον θάνατο, αρκετές καθυστερούν πολύ την εξάπλωσή του και μερικές αναπτύσσουν μια αποτελεσματική αντίδραση που προλαβαίνει και σταματά την εξάπλωση αυτή στο σώμα τους.

Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει Λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP);

Τον πρώτο καιρό μειώνεται η όρεξη, η γάτα χάνει βάρος, μπορεί να έχει πυρετό και διάρροια. Υπάρχει όμως και πιθανότητα η γάτα να είναι φορέας του ιού και να μην παρουσιάζει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.
Αργότερα ο ιός προσβάλλει το τοίχωμα των αγγείων του αίματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαρρέει υγρό έξω από το αγγείο του αίματος και να συγκεντρώνεται σε γειτονική κοιλότητα αν υπάρχει. Τότε μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό στην περιτοναϊκή κοιλότητα (περιτονίτιδα) ή στην θωρακική κοιλότητα (πλευρίτιδα) η οποία δυσκολεύει την αναπνοή ή και στις δύο.
Σ' αυτή την περίπτωση έχουμε την "Υγρή μορφή FIP".
Σε άλλες όμως περιπτώσεις υπάρχει σοβαρή φλεγμονή σε όργανα του σώματος που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό, όπως συκώτι, νεφρά, μάτια, εγκέφαλος και έντερα. Σ' αυτή την περίπτωση έχουμε την "Ξηρή μορφή FIP", και τα συμπτώματα εξαρτώνται από τα εμπλεκόμενα όργανα κάθε φορά.
Δυστυχώς κι άλλες αρρώστιες προκαλούν όμοια συμπτώματα με εκείνα της υγρής ή της ξηρής FIP γι αυτό και είναι δύσκολο να διαγνωστεί η λοιμώδης περιτονίτιδα μόνο από αυτά.

Θα μολυνθούν και οι άλλες μου γάτες;

Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση που μεταδίδεται από τον αρσενικό γάτο στα μικρά γατάκια. Αλλά και οποιαδήποτε άλλη γάτα που ζει με άλλες γάτες μαζί, που είναι επιβαρημένη με άλλα νοσήματα, που βιώνει έντονο στρες ή που δεν έχει ανεπτυγμένο αμυντικό σύστημα μπορεί να μολυνθεί από σάλιο ή ρινικό έκκριμα γάτας με FIP.

Πώς θα διαγνώσετε τη νόσο και θα θεραπεύσετε τη γάτα μου;

Με αιματολογικές και βιοχημικές αναλύσεις αίματος μπορούν να διακριθούν κάποιες αλλαγές που συντροφεύουν την λοιμώδη περιτονίτιδα και να βοηθήσουν στην διάγνωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη διαγνωστικό τεστ.
Για να τεθεί οριστική διάγνωση πρέπει να εξεταστούν οι ιστοί που φλεγμαίνουν ή με βιοψία ή με νεκροτομή.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την FIP. Αν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ σοβαρά μία υποστηρικτική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει παροδική βελτίωση. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα δυστυχώς δεν υπάρχει ελπίδα προς το παρόν.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τη νόσο;

Ευτυχώς κυκλοφορεί εμβόλιο το οποίο μπορεί να μην παρέχει πλήρη προστασία από την Λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP) πρέπει όμως να γίνεται ο εμβολιασμός.
Φυσικά το περιβάλλον να διατηρείται καθαρό (περιοδική απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης 1:30 ), και να ελαττώνεται κάθε πηγή στρες ή ασθενειών.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καταρχάς ψυχραιμία.
Η εξέταση για περιτονίτιδα δεν δίνει σίγουρα αποτελεσματα. Αυτό που σημαίνει αν η γάτα βγει θετική στον FIP είναι ότι είναι φορέας κάποιου ιού της ίδιας κατηγορίας. Δηλαδή πιθανώς ότι έχει περάσει κάποια διάρροια στο παρελθόν.
Η περιτονίτιδα ειναι πολύ άσχημη αρρώστια με συγκρκιμένα συμπτώματα, γρήγορη εξέλιξη και σχεδόν σίγουρη (άσχημη) κατάληξη.
Μην ανησυχείς, αν είχε περιτονίτιδα το γατάκι σου θα το είχες καταλάβει.

Δες εδώ, αν και στα αγγλικά.

Καταρχάς ψυχραιμία.
Η εξέταση για περιτονίτιδα δεν δίνει σίγουρα αποτελεσματα. Αυτό που σημαίνει αν η γάτα βγει θετική στον FIP είναι ότι είναι φορέας κάποιου ιού της ίδιας κατηγορίας. Δηλαδή πιθανώς ότι έχει περάσει κάποια διάρροια στο παρελθόν.
Η περιτονίτιδα ειναι πολύ άσχημη αρρώστια με συγκρκιμένα συμπτώματα, γρήγορη εξέλιξη και σχεδόν σίγουρη (άσχημη) κατάληξη.
Μην ανησυχείς, αν είχε περιτονίτιδα το γατάκι σου θα το είχες καταλάβει.

Δες εδώ, αν και στα αγγλικά.

Τον Freddy τον αγόρασα από σπίτι 45 ημερών βλέποντας μαμά και μπαμπά. Κατοικούν σε τέταρτο όροφο πολυκατοικίας ενώ ο Freddy δεν έχει βγει από το σπίτι παρά μόνο για 1 ώρα όταν μου το έσκασε σε ηλικία 10 μηνών. Το κακό είναι ότι ήταν και η αφορμή για να του κάνω εξετάσεις αφού ήρθε γρατζουνισμένος. Όσον αφορά την δυάρια όντως υπάρχει ιστορικό δυάριας για μικρό διάστημα πολύ πριν κάνω τις εξετάσεις! Θα τρελαθώ!

αυτό που λέει η drusillia πάντως το έχω ακούσει και εγώ. Αν θέλεις ψαξτο λίγο περισσότερο. ή κάνε και μία ακόμη εξέταση σε λίγο καιρό. Αν επισης το γατί ζει αποκλειστικά εντός σπιτιού και πραγματι εχει την ασθένεια πρόσφερε του τις καλύτερες δυνατές συνθήκες..

Το βασικότερο είναι αυτό που σου είπε η drusilia: ψυχραιμία.
Μην τρελαίνεσαι και μην πανικοβάλλεσαι.
Θα πρότεινα, σε πρώτη φάση, να συζητήσεις εκτενώς με την κτηνίατρό σας για να σου λύσει όλες σου τις απορίες σχετικά με το πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα αυτού του τεστ, αν μπορούν να επαληθευθούν με κάποια άλλη μέθοδο, τι ακριβώς σημαίνει για το γάτο σου αυτό το αποτέλεσμα, τι χρειάζεται να κάνεις κ.λπ.
Και στη συνέχεια, αν δεν σε καλύψουν πλήρως οι απαντήσεις της, να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη (ποτέ δεν βλάπτει, ειδικά όταν πρόκειται για σοβαρές ασθένειες).
Έχε υπόψη πάντως ότι οι γάτες καταλαβαίνουν το άγχος μας και άθελά μας τους το μεταδίδουμε. Κι αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα ο γατούλης σου, που αναρρώνει από τη στείρωσή του.
Ψυχραιμία λοιπόν και όλα θα πάνε καλά :)

Ψυχραιμία και απο μένα.
Υπάρχουν γάτες που είναι για όλη τους την ζωή ΦΟΡΕΙΣ. Δεν ΝΟΣΟΥΝ δηλαδή.:)
Και ζούν πολύ και μια χαρά!!!

Επίσης το τέστ αυτό είναι λίγο περίεργο... δηλαδή.. δεν είναι σίγουρο.. θέλει επανάληψη γιατί ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Το καλό είναι ότι όπως και να είναι, εσύ τώρα θα είσαι ενήμερος, και θα μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου. ;)

Και εγώ τρόμαξα με την περιτονίτιδα...στον δικό μου... τελικά ΔΕΝ ήταν... αλλά μου δόθηκε η ευκαιρία να ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ, γιατί η άγνοια είναι κακό πράγμα, και δεν είναι καλός σύμβουλος γενικότερα....

Καλημέρα κι από μένα. Μη σε πιάνει πανικός, ψυχραιμία.
Κράτα στο μυαλό σου αυτό που είπε η Τζούλια, "Υπάρχουν γάτες που είναι για όλη τους την ζωή ΦΟΡΕΙΣ. Δεν ΝΟΣΟΥΝ δηλαδή.:)
Και ζούν πολύ και μια χαρά!!! " και σκέψου κάτι αντίστοιχο ίσως που συμβαίνει στους ανθρώπους.
Να είναι φορέας ηπατίτιδας και να μην νοσήσει ποτέ. Ε κάπως έτσι είναι και για τα γατιά μας.
Ένα γατί που ζει μέσα σε σπίτι, σ'ενα καθαρό κι υγιεινό περιβάλλον. με το φαγητό του, φροντίδα κι αγάπη, έχει πολύ λίγες πιθανότητες να εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου.

Παιδιά σας ευχαριστώ…

Σας ευχαριστώ κυρίως για την ψυχολογική υποστήριξη…. Από το πρωί περιμένω μηνύματα από εσάς και ταυτόχρονα έχω πάρει τηλ και σε πολλούς κτηνιάτρους. Είναι απίστευτο που οι απόψεις σας συγκλείνουν με αυτούς. Χαίρομαι που είμαι μέλος σε ένα club που πραγματικά αξίζει. Ψυχραιμία λοιπόν…. Παρακολούθηση και επανεξέταση.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back