Λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας

Καλημερα, εχουμε δυο γατακια 6-7 εβδομαδων που αποφασισαμε να τους δωσουμε σπιτι, τα πηραμε απο την αδεσποτη μαμα τους που την φροντιζε ενας φιλος μαζι με τις δικες του γατες(σπιτικες αυτες).Ο φιλος μου τα ειχε φροντησει για τα πρωτα τους εμβολια και με μια κρεμουλα για αποπαρασιτωση....τρωνε ξηρη τροφη πλεον....να μην τα πολυλογω
ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!
Το ενα γατακι του κρεμεται η κοιλια του αναμεσα απο τα πισω ποδια του σαν να ηταν να θυλασει δεν φαινεται να εχει υγρο μεσα ή καποιο πριξιμο αλλα πρωτη φορα το βλεπω αυτο και το αλλο το γατακι που ειναι αρσενικο εχει κι αυτο το ιδιο φαινομενο αλλα σε πιο μικρη μορφη.....
Ειδα για την Μολυσματική περιτονίτιδα των αιλουροειδών....... δεν υπαρχουν τα αλλα συμπτωματα αν και η ορεξη τους για φαγητο ειναι μικρη ...ισως απο την αλλαγη χωρου ισως απο την ζεστη (τα εχουμε εδω και 2 μερες) κατα τα αλλα ειναι δραστηρια και παιχνιδιαρικα......και κοιμουνται και πολυ........αυτο με την μεγαλυτερη κοιλιτσα κοιμαται συχνοτερα!!!!

Δυνατοτητα για κτηνιατρο δεν εχω...... παρακαλω, βασιζομαι σε οτι ξερετε εσεις και μπορειτε να με βοηθησετε.....!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Από τη στιγμή που τα πήρες αυτά τα μικρά (και μπράβο σου που το έκανες) θα πρέπει να τα δει κτηνίατρος :/:
Κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει διάγνωση, ή να σου δώσει κάποια αγωγή σε περίπτωση που την χρειάζονται χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν αφελές και επικίνδυνο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ειχα κ εγω ενα γατακι που ηταν η κοιλια του ετσι κ το αδερφακι του επισης.ειναι θεμα ρατσας,οταν μεγαλωσαν κ γεννησαν ολα τα γατακια τους ειχαν το ιδιο πραγμα σε τετοιο βαθμο που η κοιλια τους ακουμπαγε κατω.

Και εμενα ο δικος μου γατος απο πολυ μικρος κρεμοταν η κοιλιτσα του,και τωρα ειναι 8 χρονων και τιποτα δεν εχει.:)
Απο εκει και περα δες πως θα πανε,αν εχουν αλλα συμπτωματα κλπ,και βλεποντας και κανοντας.Παντως πολλα γατια το εχουν αυτο.

Ευχαριστα νεα, απο φιλο κτηνιατρο........!!!! Μεχρι να μεγαλωσουν λιγο ακομα θα το εχουν αυτο.......οι εξετασεις ηταν καλες
και ειναι ζωηρα.......σημερα ανακαλυψαν το θεμα κουρτινες !!!!
Ευχαριστω ολους σας.........και για τις συμβουλες σας και γενικα το φορουμ ειναι ανοιχτο βιβλιο για ολους εμας που θελουμε το κατι παραπανω για τα μικρα μας ζωακια....!!!!!!
καλημερα σας και σας ευχαριστω πολυ............... !!!!
Παω να τηρησω τα δεοντα στο φορουμ που το ειχα "λιγο" ξεχασμενο.....!!!! :whistle:

Χαίρομαι που είναι καλά τα μικρά! :clapup:
Εύχομαι να είναι πάντα έτσι και να τα χαίρεστε! :D

Τέλεια νέα!! Χαίρομαι που έχεις και φίλο κτηνίατρο :)

Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα να πληροφορηθώ αν κάποιος γνωρίζει ποια είναι τα όρια των ποσοστών για τη λοιμώδη περιτονίτιδα, για την ξηρή μορφή. Προσφάτως έκανα προληπτικές εξετάσεις σε νεαρό γατούλη που υιοθέτησα τελευταία και βγήκε θετικός, ως φορέας με ποσοστά τα οποία ο γιατρός χαρακτήρισε ως μέτρια, αλλά ξέχασα να ρωτήσω ακριβώς τα όρια και δεν έχω βγάλει άκρη με γενική αναζήτηση στο νετ. Ο γατούλης δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα, είναι ζωηρότατος, φαγανός και έχει πάρει πολύ βάρος από τότε που υιοθετήθηκε! Μέχρι τώρα ζούσε έξω και είχε περάσει κάποιες διάρροιες (πράγμα που απ' ό,τι γνωρίζω επιβαρύνει τα αποτελέσματα), οι οποίες όμως θεραπεύτηκαν αμέσως με τη σωστή φροντίδα. Όποια άποψη ευπρόσδεκτη...

Προφανως το γατακι ειναι φορεας κορωναϊου,η συγκεκριμενη εξεταση απλα εντοπιζει τα αντισωματα σε καποια στελεχη του ιου,οχι απαραιτητα επικινδυνα.Οι γιατροι τη χρησιμοποιουν σε συνεξεταση με τις αιματολογικες και την κλινικη εικονα του ζωου,κι απο οτι την περιγραφεις το γατακι ειναι μια χαρα.Αρα πιθανοτατα ο γατουλης σου ειναι φορεας του απλου κορωναϊου,κι οχι λοιμωδους περιτονιτιδας.Μπορει μαλιστα αν επαναλαβεις την εξεταση αργοτερα να βγει κι αρνητικος,πολλες γατες σε νεαρη ηλικια που έκαναν πρόσφατα διαρροια βγαινουν θετικες λογω της απλης μορφης του ιου.Θα σου τα εξηγησει κι ο γιατρος σου καλυτερα,ως πιο αρμοδιος,βεβαια.Mπορεις να δεις περισσοτερες πληροφοριες εδω,προκειται για μια εξαιρετικη μελετη που ακομη εξελισσεται σχετικα με τη λοιμωδη περιτονιτιδα:
https://www.dr-addie.com/WhatIsFIP.htm
Εκει αναφερει οτι οι γατες που νοσουν με λοιμωδη περιτονιτιδα εχουν τιτλους πανω απο 1200,οποτε απο οτι καταλαβαινεις ο γατουλης σου δεν κινδυνευει οπως φαινεται περισσοτερο απο το 90% των γατων,οι οποιες σε καποια στιγμη της ζωης τους εμφανιζονται θετικες.Παντως επαναλαμβανω,καλυτερα να μιλησεις με το γιατρο σου ωστε να σου εξηγησει καλυτερα και πιο υπευθυνα,καθως δεν ειμαστε γιατροι.Ελπιζω ολα να πανε καλα και να τον χαιρεσαι πολλα χρονια ακομη.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Και ο γιατρός φάνηκε καθησυχαστικόςμου είπε ότι πρόκειται γενικά για κάποιον κωρονοϊό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αφορά τον "επικίνδυνο" και ότι τα αποτελέσματα με τη συγκεκριμένη εξέταση δεν παρουσιάζουν απόλυτη βεβαίοτητα. Θα το εξετάσουμε ξανλα και θα τον έχουμε γενικά υπό παρακολούθηση. Θα διαβάσω και το άρθρο οπωσδήποτε!

Λοιμωδη περιτονιτιδα

Καλησπέρα σήμερα τελικά πήρα την γάτα Σπιτι να σας πω την ιστορία μου εγω ειμαι Σκυλο μάνα αλλά εκεί που μένουμε ήταν απο Κατω μια γατουλα η οποία με το που σε έβλεπε ερχόταν κατευθείαν στην αγκαλιά σου την ταιζα κάθε μέρα οσπου μια μέρα είδα την κοιλιά της πρισμενη την πήγα στο γιατρό και μου είπε οτι ήταν έγκυος αλλά τα μωρά της ήταν πέθαμενα και έπρεπε επειγόντως να της κάνει εγχείρηση .τελικα τις κάναμε και ταυτόχρονα και στηρωση αλλά επειδή ήταν ταλέπωρεμη την κράτησε τελικά μετά απο σκέψεις να την αφήσουμε άποψη Κατω και ν την βάζαμε στην πύλωτη η να την επερνε ένα Φιλος που έχει 30 γάτες είπαμε να την κρατήσουμε( ήδη έχουμε 5 σκυλια ) τις κάναμε εξετάσεις εμβόλια αποπαρασητωση σήμερα που πήγα να την πάρω μου είπε η Γιατρος οτι οι εξετάσεις είναι καλές αλλά είναι θετικό 1/400 η λοιμωδη περιτονιτιδα και ολα τα σχετικά αλλά μου είπε οτι δεν χρειάζεται κάτι θέλω την γνώμη σας

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Λοιμωδη περιτονιτιδα

Πρωτα-πρωτα να χαιρεσαι την γατουλα σου και να ζησετε μαζι πολλα πολλα χρονια.:)
Οσο για το αλλο που ρωτας, υπαρχουν πιο ειδικοι απο μενα να σου απαντησουν, εγω το μονο που θα σου ελεγα ειναι σχολαστικη καθαριοτητα στο σπιτι και καλη τροφη. Επισης θα σε συμβουλευα να παρεις και μια δευτερη γνωμη απο αλλον κτηνιατρο, ειναι πιθανον να τον γνωριζεις χρονια μια και εχεις και σκυλακια, αλλα ισως να ειναι ειδικευμενος σε σκυλια. Μου κανει εντυπωση που σου ειπε πως δεν χρειαζεται να κανεις τιποτα, συνηθως δινουν μια δυο συμβουλες πανω σε αυτο.:hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αγαπητη Jesika, να χαίρεσαι κατ' αρχ'ας την ψιψίνα σου! (και να μας τη δείξεις και εμάς!). Δεν είναι πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις, δυστυχώς. Το καλύτερο είναι να περιμένεις κανένα δίμηνο τουλάχιστο και μετά να κάνεις τις εξετάσεις ξανά σε περίπτωση που είναι αληθές το test λόγω άλλης αιτίας (π.χ. μια γαστρεντερίτιδα θα μπορούσε επίσης να δείξει θετικά αποτελέσματα). Τα καλά νέα είναι ότι και φορέας να είναι η γατούλα σου μπορεί να μη νοσήσει ποτέ, απλώς καλό θα ήταν να μην έρθει σε επαφή με άλλες γατούλες. Αν θες να ζητήσεις μια δευτερη γν'ωμη καν' το, αλλά να θυμάσαι ότι η λοιμώδης περιτονίτιδα είναι ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει διχασμό ακόμα και στους κτηνιάτρους ως προς τη διάγνωσή και την πρόληψή της, οπότε να πάρεις μια πολύ διαφορετική γνώμη που μόνο σύγχυση θα δημιουργήσει. Σε χαμηλά επίπεδα, επίσης, το τεστ μπορεί να είναι επηρρεασμένο ακόμα και από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το εργαστήριο ανάλυσης, οπότε αν ξανακάνεις τις εξετάσεις καλό θα ήταν να είναι στο ίδιο εργαστήριο. Επίσης αυτή είναι η δική μου άποψη και δεν είμαι ειδικός του θέματος.
Εύχομαι να είναι απλώς μια αρρωστιούλα άσχετη που κόλλησε η γατούλα σου, καθώς ήταν και ταλαιπωρημένη!

ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΗ

Τι κρίμα...Το αδέσποτο γατάκι μου περίπου 3 χρόνων, μάλλον σβήνει από τη λοιμώδη περιτονίτιδα.
Πρώτα έπαθε γρίππη, μετά από 3 μήνες απόστημα στα δόντια, μετά από 1 μήνα άρχισε να φεύγει η τρίχα του.. Παρόλα αυτά και με αντιβίωση και μέσα έγινε καλά..
Αλλά μόνο 2 μέρες έξω και γύρισε με ανορεξία, νευρικό πρόβλημα στον προσανατολισμό, αστάθεια και όπως είδε η γιατρός και υποθερμία...37...
Μετά από μια βδομάδα με αντιβίωση και καλά έγινε και έτρωγε...Αλλά από χθες το πρωί, άστα να πάνε...
Άκαμπτο, δεν τρώει και δεν μπορεί να ανασάνει... Έχω άλλα 7, αλλά πολύ τον αγαπάω και ας τον γνώρισα λίγο...
Ξέρω οτι οι γατόφιλοι με καταλαβαίνουν...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Δυστυχως αυτη η ασθενεια καλη μου φιλη,ειναι αδυσωπητη...σε νιωθω απολυτα,καλο κουραγιο..:(
ΥΓ.Αν μπορεις,το καλυτερο που εχεις να ακνεις ειναι μια ευθανασια,να μην βασανιζεται...σαφως να ειναι βεβαιο εννοειται, οτι πασχει απο αυτην την ασθενεια και ειναι στα τελευταια του

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ευχαριστω πουπουλινα σημερα μου μιλησε λιγακι////αλλα πρεπει να προσεχω και τα αλλα 7 .....καλη σου μερα..φιλη

Γειά σας! Θα ήθελα να μου πείτε οποίος γνωρίζει, αν έχει ελπίδα να ζήσει για πολλά χρόνια μαζί μας; Έχουμε πάρει ένα γατάκι από μια αδεσποτη γάτα.Την γάτα στειρωσαμε, της κάναμε εξετάσεις βγήκε θετική σε Fip 1/800..Ζει κανονικά, την ταιζουμε.Ζει έξω όπως και πριν. Το γατάκι στειρωσαμε όταν ήταν 8 μηνών, τώρα είναι 9. Του κάναμε εξέταση αίματος, βγήκε και αυτός θετικός σε Fip. Πρέπει να ανησυχώ;

Γειά σας! Θα ήθελα να μου πείτε οποίος γνωρίζει, αν έχει ελπίδα να ζήσει για πολλά χρόνια μαζί μας; Έχουμε πάρει ένα γατάκι από μια αδεσποτη γάτα.Την γάτα στειρωσαμε, της κάναμε εξετάσεις βγήκε θετική σε Fip 1/800..Ζει κανονικά, την ταιζουμε.Ζει έξω όπως και πριν. Το γατάκι στειρωσαμε όταν ήταν 8 μηνών, τώρα είναι 9. Του κάναμε εξέταση αίματος, βγήκε και αυτός θετικός σε Fip. Πρέπει να ανησυχώ;
Απ' όσο μπορώ να καταλάβω από τις τιμές, πρέπει να είναι φορείς και να μην νοσούν.:hmm:
Με κάποια προσοχή θα μπορούσε να ζήσει αρκετά χρόνια σαν φυσιολογική γάτα, αλλά επειδή δεν έχω πολλές γνώσεις θα αφήσω μια άλλη φίλη να σου απαντήσει που έχει εντρυφήσει στο θέμα.:)

Απ' όσο μπορώ να καταλάβω από τις τιμές, πρέπει να είναι φορείς και να μην νοσούν.:hmm:
Με κάποια προσοχή θα μπορούσε να ζήσει αρκετά χρόνια σαν φυσιολογική γάτα, αλλά επειδή δεν έχω πολλές γνώσεις θα αφήσω μια άλλη φίλη να σου απαντήσει που έχει εντρυφήσει στο θέμα.:)
Ευχαριστώ πολύ, πάντως για το χρόνο κ προσοχή σού! Θα ήθελα πολύ να να είναι καλά ο Αναστάσης μας!)

Λοιπόν επειδή και η δική μου γατούλα είναι φορέας της ίδιας νόσου (η οποία μαζί με το aids της γάτας και την ιογενή λευχαιμία, αποτελούν θανατηφόρα νοσήματα), όταν το έμαθα( από σχετική εξετάση αίματος που έκανε) μετά το αρχικό σοκ, άρχισα να ενημερώνομαι από όσες περισσότερες πηγές μπορούσα, ό,τι άρθρο εύρισκα το διάβαζα, καθώς και από εμπειρίες από μέλη μας μαζί με ό,τι σχετικό θέμα που έχει το
My Cat, ( όπως π.χ. αυτό και αυτό ). Και φυσικά και την κτηνίατρο που κάθησε και μου εξήγησε όλα τα πώς και τα γιατί.
Μια γενική ιδέα μπορείς άμεσα να έχεις αν διάβασες το ποστ# 161 που έχει αναρτήσει η Πουπουλίνα στο παρόν θέμα.
Θα σου έλεγα λοιπόν οτι ο δείκτης δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία, μπορεί αυτός να αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης της γάτας (στρες και κατάσταση ανοσοποιητικού), υπήρξαν γατιά με χαμηλό δείκτη που κατέληξαν και άλλα με υψηλό που ουδέποτε εμφάνισαν τη νόσο.
Όμως μεγάλη σημασία παίζουν οι συνθήκες διαβίωσης.
Κανόνας no. 1 ο οποίος παίζει καθοριστική σημασία είναι η καλή ζωή. Που σημαίνει οτι αν είναι αδέσποτο και τριγυρίζει στους δρόμους δεν έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει αρκετά χρόνια, γιατί΄ακόμα κι αν ταίζεται, αντιμετωπίζει περισσότερο στρες (για ευνόητους λόγους) από ένα γατί που ζει προστατευμένο μέσα στη θαλπωρή ενός σπιτιού.
Χρειάζεται καλής ποιότητας τροφή, καθαριότητα, όσο το δυνατό λιγότερη ταλαιπωρία, να κάνει όλα τα ενδεδειγμένα εμβόλια (εκτός από αυτό για τη λοιμώδη περιτονίτιδα που υπάρχει, αλλά δεν έχει νόημα αν είναι ήδη φορέας αφ'ενός και αφ'ετέρου δεν είναι αποδεδειμένη 100% η αποτελεσματικότητά του).
Επίσης σημαντικό, να μην έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες. Η συγκατοίκηση ευνοεί την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου καθώς και τη μετάδοση και στα υγιή γατιά, η οποία γίνεται μέσω των υγρών της γάτας (ούρα και σάλια που μολύνουν αμμολεκάνες και κοινά δοχεία φαγητού).
Το οτι είναι φορέας βέβαια δεν σημαίνει οτι απαραίτητα θα νοσήσει. Σημαίνει μόνο οτι κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή με τον εν λόγω ιό και ανέπτυξε αντισώματα. Ένα γατί-φορέας όμως μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει και άλλο γατί σε φορέα αν μοιράζονται τους ίδιους χώρους.
Άλλος τρόπος είναι η "κάθετη" μετάδοση του ιού (δηλαδή η μάνα-γάτα να το περάσει στα μωρά από τη γέννα).
Εσύ απλά να έχεις το νου σου να κρατάς το ανοσοποιητικό της σύστημα όσο το δυνατό πιο ενδυναμωμένο (εν ανάγκη κατά περιόδους με ορισμένες βιταμίνες που θα το ενισχύσουν), να αποφεύγεις την επαφή του μικρού με άλλα γατιά και αν εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. διαρκές φτάρνισμα, συνάχι κλπ) να μην καθυστερήσεις να πας το γατί στον κτηνίατρο. Γιατί οι πιθανότητες αν είναι στην αρχή να το καταπολεμήσει τη λοίμωξη με αντιβιοτικά και να θεραπευτούν τα συμπτώματα είναι σημαντικές. Αλλά θα παραμείνει φορέας για όλη του τη ζωή και γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από μέρους σου.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά, να μην εκδηλωθεί ποτέ η ασθένεια και να χαίρεσαι και τα δυο τους για πολλά πολλά χρόνια :flowers:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back