Μεγάκολο γάτας

• Thread starter Thread starter blue1
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

blue1

Νεοφερμένο μέλος

Ο blue1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Παιδιά καλησπέρα!

Έχει κανείς εμπειρία με γάτα με μεγάκολο? Η γάτα μου διαγνώσθηκε με αυτό - είναι 5 χρονών. Υποφέρει από χρόνια δυσκοιλιότητα (ενεργείται σπάνια και αφού έχει πάρει αρκετό παραφινέλαιο και άλλα σκευάσματα). :(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Με τον ορο μεγακολο εννοεουμε την συσωρευση κοπρανων στο παχυ εντερο λογω μειωμενης κινητικοτητας του εντερου που μπορει να οφειλετε σε διαφορους παραγοντες. Η θεραπεια περιλαμβανει τη χρηση ουσιων που βοηθουν την κινητικοτητα του εντερου και αλλων που μαλακωνουν τα κοπρανα , σε περιπτωση που αυτα τα μετρα δεν εχουν αποτελεσμα η λυση ειναι η χειρουργικη αφαιρεση του κομματιου που εχει το προβλημα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Thanks Doctor! Έχω διαβάσει εκτεταμένα στο ίντερνετ σε ξένες σελίδες για αυτήν την "κατάσταση", η οποία δείχνει να είναι αρκετά πολύπλοκη. θα μιλήσω και με τον γιατρό μου για να δούμε τι θεραπεία θα ακολουθήσουμε. Έχω όμως τις εξής ερωτήσεις - αν μπορείτε να μου τις απαντήσετε θα με βοηθήσουν πολύ!

1. Το μεγάκολο είναι κάποια γενετική ασθένεια? - δηλαδή η γάτα γεννιέται με προδιάθεση να το εκδηλώσει σε κάποιο στάδιο της ζωής της και γι'αυτό παθαίνει δυσκοιλιότητα (τα κύτταρα/μύες του εντέρου αδρανούν ανευ αιτίας) ή η χρόνια δυσκοιλιότητα επειδή π.χ η γάτα δεν έπινε αρκετό νερό επέφερε τη βλάβη στο έντερο (τέντωσαν οι μύες και δημιουργήθηκε το μεγάκολο)?

2. Το ήπαρ παίζει κάποιο ρόλο? Η γάτα μου έχει κάποια προβλήματα στο ήπαρ. Μήπως η δυσλειτουργία του ήπατος τα προκάλεσε όλα (δυσκοιλιότητα και μετά μεγάκολο), ή το ήπαρ επιρρεάστηκε από τη δυσλειτουργία του εντέρου και υπέστη βλάβη? Υπάρχει περίπτωση οι "τοξίνες" από τα κόπρανα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης δυσκοιλιότητας να προκάλεσαν τη βλάβη στο ήπαρ? Ή το ήπαρ και το έντερο είναι 2 ανεξάρτητα προβλήματα? Η νεφρική λειτουργία είναι καλή.

Σας ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου. Θα με βοηθούσε πολύ!

Πρόβλημα χρόνιας δυσκοιλιότητας έχει αποκτήσει και η δική μου γάτα.
Σου γράφω κάποια πράγματα από τη δική μου εμπειρία που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα.
Ψάχνοντας να βρω λύσεις για το πρόβλημα της, πήρα αρκετές γνώμες και από άλλα forum εκτός Ελλάδας, αλλά φυσικά τον τελικό λόγο τον είχε η κτηνίατρος της.
Μου είπαν το παραφινέλαιο να μην ανησυχεί και μπορώ να το χορηγώ άφοβα καθημερινά.
Έψαξα να βρω και κάποιες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.
Αλόη: Με την καθημερινή χορήγηση της, μειώσαμε το παραφινέλαιο από καθημερινή χορήγση σε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, ανάλογα. Μπορώ να πω ότι βοήθησε, αλλά όχι 100%. Άλλα γατιά έχουν δει καλύτερα αποτελέσματα. Στη δική μας περίπτωση βοήθησε περισσότερο στο πρόβλημα αθρίτιδας και σε έλκη σε άλλο μου γατάκι.
Slippery elm χρησιμοποιώ (powder) εύκολο να το αναμείξεις με νωπή τροφή. Δεν το βρίσκεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να το παραγγείλεις από το εξωτερικό.
Αν τα αγγλικά σου είναι σχετικά καλά, μπορείς να ρίξεις μια ματιά, αρχικά εδώ:
https://www.littlebigcat.com/?action=library&act=show&item=slipperyelm
αλλά μπορείς να βρεις και άλλες πηγές.
Tο slippery elm το ξεκίνησα πριν 2 περίπου εβδομάδες, πάει πολύ καλά και έχω κόψει τελείως το παραφινέλαιο.
Επίσης βοηθάει η αύξηση της νωπής τροφής, για να μην σου πω επιβάλλεται.

Thanks Doctor! Έχω διαβάσει εκτεταμένα στο ίντερνετ σε ξένες σελίδες για αυτήν την "κατάσταση", η οποία δείχνει να είναι αρκετά πολύπλοκη. θα μιλήσω και με τον γιατρό μου για να δούμε τι θεραπεία θα ακολουθήσουμε. Έχω όμως τις εξής ερωτήσεις - αν μπορείτε να μου τις απαντήσετε θα με βοηθήσουν πολύ!

1. Το μεγάκολο είναι κάποια γενετική ασθένεια? - δηλαδή η γάτα γεννιέται με προδιάθεση να το εκδηλώσει σε κάποιο στάδιο της ζωής της και γι'αυτό παθαίνει δυσκοιλιότητα (τα κύτταρα/μύες του εντέρου αδρανούν ανευ αιτίας) ή η χρόνια δυσκοιλιότητα επειδή π.χ η γάτα δεν έπινε αρκετό νερό επέφερε τη βλάβη στο έντερο (τέντωσαν οι μύες και δημιουργήθηκε το μεγάκολο)?

2. Το ήπαρ παίζει κάποιο ρόλο? Η γάτα μου έχει κάποια προβλήματα στο ήπαρ. Μήπως η δυσλειτουργία του ήπατος τα προκάλεσε όλα (δυσκοιλιότητα και μετά μεγάκολο), ή το ήπαρ επιρρεάστηκε από τη δυσλειτουργία του εντέρου και υπέστη βλάβη? Υπάρχει περίπτωση οι "τοξίνες" από τα κόπρανα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης δυσκοιλιότητας να προκάλεσαν τη βλάβη στο ήπαρ? Ή το ήπαρ και το έντερο είναι 2 ανεξάρτητα προβλήματα? Η νεφρική λειτουργία είναι καλή.

Σας ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου. Θα με βοηθούσε πολύ!
Η αιτιολογια της ασθενειας δεν ειναι πληρως εξακριβωμενη , ενα μεγαλο ποσσοστο χαρακτηριζεται ως ιδιοπαθης και εχει να κανει με γενικευμενη δυσλειτουργια των λειων μυϊκων ινων του παχεος εντερου. Η συσωρευση κοπρανων χειροτερευει αυτη την δυσλειτουργεια οποτε ειναι ενας φαυλος κυκλος:(. Το συκωτι μπορει να επηρεαστει απο την συσωρευση των τοξινων

Ευχαριστώ και πάλι Doctor! Με την φράση "φαύλος κύκλος" τα εξηγήσατε όλα και το κατάλαβα!

Σ'ευχαριστώ Gatouni. Ναι, έχω ψάξει όλα τα αγγλικά sites και υπάρχουν αρκετές πληροφορίες. Επίσης, είναι απίστευτα τα σκευάσματα που υπάρχουν στο εξωτερικό τη στιγμή που εμείς εδώ έχουμε μόνο παραφινέλαιο - (το dufalac το κάνει εμετό η γάτα μου). Θα κοιτάξω βέβαια μήπως υπάρχει και κάτι άλλο εδώ και θα δοκιμάσω και τα διάφορα herbs (θα κοιτάξω και το slippery elm). Πάντως η γάτα μου είναι πολύ ιδιότροπη στις γεύσεις και σίγουρα ό,τι δώσω με το ζόρι θα της το δώσω. Στα forums του εξωτερικού έλεγαν όλοι τι ωραία που τρώει ο γάτος τους την κολοκύθα. Η γάτα μου δεν υπάρχει περίπτωση να φάει κολοκύθα όσο και να της την ανακατέψω. Ούτε το παραφινέλαιο στο φαγητό το τρώει, ούτε ελαιόλαδο, ούτε τίποτα. Με τη σύριγγα όλα!

Ελπίζω να πάει καλά η γατούλα σου!

Με τον όρο παραφινέλαιο, εννοούμε το Nujol... όχι το Dufalac. To Νujol, είναι σκέτο παραφινέλαιο..:redface:

Περαστικά και απο μένα.:)

Ναι, εννοούσα ότι στην Ελλάδα 2 είναι τα σκευάσματα - το παραφινέλαιο και το Dufalac. Εγώ χρησιμοποιώ το παραφινέλαιο -δηλαδή το Nujol - γιατί το Dufalac το κάνει εμετό η γάτα μου.

Ναι, οκ. .:redface::)

Βρήκες πουρέ κολοκύθας στην Ελλάδα? Αν ναι σε παρακαλώ πες μου που, γιατί όσο και αν έψαξα δεν τα κατάφερα. Προσπάθησα να φτιάξω μόνη μου αλλά η γάτα δεν το έφαγε και δεν ξέρω αν θα έτρωγε σε κονσέρβα.
Και η δική μου έχει κάποιες ιδιοτροπίες στο θέμα φαγητού, αλλά έχω βρει δύο εταιρείες που της αρέσουν πολύ οι κονσέρβες τους και βάζω εκεί το slippery elm σε πούδρα και δεν το παίρνει χαμπάρι καθότι είναι και σχετικά άοσμο.
Μεταξύ nujol και duphalac προτιμώ το nujol είναι πιο "αθώο". Αρκεί βέβαια έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ναι πράγματι στο εξωτερικό υπάρχουν άπειρα σκευάσματα και βότανα σε σχέση με το τι μπορείς να βρείς εδώ... δυστιχώς.
Γενικά πάντως πρόσεχε τι θα χρησιμοποιήσεις γιατί κάποια σκευάσματα απαιτούν αρκετή κατανάλωση νερού... πράγμα δύσκολο για τις γάτες και μπορεί να έχεις αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Τουλάχιστον κάποια σκευάσματα η δική μου κτηνίατρος τα απέριψε για αυτό το λόγο.
Εύχομαι τα καλύτερα και σε σας.

Gatouni, όχι δεν βρήκα στην Ελλάδα τα πουρέ κολοκύθας - δηλαδή δεν έψαξα, γιατί ξέρω ότι η γάτα μου θα τα απέρριπτε! Μα είναι δυνατόν η γάτα να φάει πουρέ κολοκύθας? Στα ξένα φόρουμς βρήκα πολλές (γάτες) που τρελαίνονται κιόλας για τέτοια λιχουδιά! Η δικιά μου θα το μύριζε και θα'φευγε!

Αντιμετωπίζω και εγώ χρόνιο πρόβλημα με δυσκοιλιότητα στο ένα απο τα τρία γατιά μου.

Πάλι όλη την μέρα την πέρασα με κλύσματα κτλ αλλά τελικά στο τέλος, το βράδυ, τα έκανε. Αφού έβγαλε ένα σκατουλάκι στοργγυλό και μεγάλο το οποίο προφανώς λειτουργούσε σαν τάπα έβγαλε σε ημισκλυρη μορφή απίστευτη ποσότητα κοπράνων. (πρέπει να ήταν 5 μέρες τουλάχιστον μπουκωμένο)

Η διαδικασία:
Το πρωι του έκανα 2 μικροκλύσματα γλυκερίνης αλλά δεν απέδωσαν αν και προσπάθησε πολλές φορές να ενεργηθεί, μετά δοκίμασα με παραφινέλαιο (οχι σε μικροκλύσμα) αλλά τίποτα, οπότε το άφησα να ξεκουραστεί και του έδωσα να φάει νουγιόλ και ντουφαλακ. Το βραδυ του έκανα 2 μικροκλύσματα με enema cooper όπου αντικατέστησα την γλυκερίνη με αυτό στα μικροκλύσματα. Μετά από μερικές προσπάθειες τα κατάφερε. Τελικά έχω κατασταλάξει ότι μόνο με αυτό ενεργείται.

Αν και του δίνω Ντουφαλάκ και Νουγιόλ δεν φαίνεται να το βοηθάνε ιδιαίτερα. Μερικές φορές τα κάνει βέβαια αλλά τις περισσότερες μπουκώνει

Διάβασα για το κολοκύθι παραπάνω και θα ήθελα μερικές πληροφορίες:

Μπορώ να φτιάξω μόνος μου πουρέ κολοκυθιού με κοινό κολοκύθι (πράσινο)? (ευτυχώς το γατί τρώει τα πάντα)

Επίσης σήμερα αγόρασα μερικές κονσέρβες της Hills τις w/d, αυτές δεν είναι για την δυσκοιλιότητα? (έτσι μου είπαν στο πετ σοπ)

Και κάτι τελευταίο:
Τι θα μπορούσα να αγοράσω για να βοηθήσω την χλωρίδα του εντέρου της? (γιατί με τα κλύσματα κάθε τόσο ίσως να έχει διαταραχθεί).

Ευχαριστώ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επίσης σήμερα αγόρασα μερικές κονσέρβες της Hills τις w/d, αυτές δεν είναι για την δυσκοιλιότητα? (έτσι μου είπαν στο πετ σοπ)

Και κάτι τελευταίο:
Τι θα μπορούσα να αγοράσω για να βοηθήσω την χλωρίδα του εντέρου της? (γιατί με τα κλύσματα κάθε τόσο ίσως να έχει διαταραχθεί).

Ευχαριστώ

θα σου προτεινα να συμβουλευεσαι κτηνιατρο..και οχι πετ σοπ....:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Σε αντιστοιχη περιπτωση που αντιμετωπιζω εκεινο που λειτουργησε ειναι μονο το Dufalac αλλα με συστηματικη χρηση καθημερινη πρωι και βραδυ.
Και παλι ομως θα συμφωνησω και θα προτεινω οτι κανεις πρωτα να συμβουλευτεις τον κτηνιατρο και μετα να το εφαρμοσεις.
Νομιζω πως πολλη πολλη μεγαλη σημασια εχει και η διατροφη του ζωου.

gelly01 το ντουφαλάκ το δίνεις μαζί πριν ή μετά το φαγητό???

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το κλύσμα που τελικά βοηθάει στο να τα κάνει έχει φωσφορικό άλας και δεν ξέρω αν και κατά πόσο κάνει να τις βάζω τέτοιο γιατί διάβασα σε άλλο ποστ ότι μόνο γλυκερίνη πρέπει να χρησιμοποιούμαι. Το έχω σαν την τελευταια λύση όταν έχω δοκιμάσει οταν τα άλλα (γλυκερίνη, παραφυνέλεο) δεν πιάνουν.

Με τον κολοκυθοπουρέ από απλό κολοκύθι έχει κάποιος εμπειρία?

Επίσης να αναφέρω ότι μια γιατρός μου σύστησε να της δίνω να τρώει βαζελίνη!!! Δεν το έκανα ποτέ αυτό γιατι μου φάνηκε τελείως άκυρο. Το έχει ακούσει κανείς αυτό το πράγμα????

gelly01 το ντουφαλάκ το δίνεις μαζί πριν ή μετά το φαγητό???

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το κλύσμα που τελικά βοηθάει στο να τα κάνει έχει φωσφορικό άλας και δεν ξέρω αν και κατά πόσο κάνει να τις βάζω τέτοιο γιατί διάβασα σε άλλο ποστ ότι μόνο γλυκερίνη πρέπει να χρησιμοποιούμαι. Το έχω σαν την τελευταια λύση όταν έχω δοκιμάσει οταν τα άλλα (γλυκερίνη, παραφυνέλεο) δεν πιάνουν.

Με τον κολοκυθοπουρέ από απλό κολοκύθι έχει κάποιος εμπειρία?

Επίσης να αναφέρω ότι μια γιατρός μου σύστησε να της δίνω να τρώει βαζελίνη!!! Δεν το έκανα ποτέ αυτό γιατι μου φάνηκε τελείως άκυρο. Το έχει ακούσει κανείς αυτό το πράγμα????

Για βαζελινη οχι αλλα για παστα για τις τριχομπαλλες ναι. Επισης η συσσωρευμενη ποσοτητα τριχων δημιουργει αυτο το προβλημα γιαυτο και βοηθα πολλες φορες η σχετικη παστα.
Το Duphalac το δινω μαζι με λιγο φαγητο πριν απο το κανονικο του γευμα απλα για να ειμαι σιγουρη οτι το εφαγε ολο. Επισης κτηνιατρος μου ανεφερε οτι δεν ενδεικνυται η παρατεταμμενη χρηση του παραφινελαιου απο το στομα στην γατα. Ρωτα ομως και τον δικο σου κτηνιατρο αλλα και τον κτηνιατρο του site.

Το πιο "αθώο" σχετικά σκεύασμα είναι το nujol, καθημερινά μέχρι να αρχίσει να τα κάνει μαλακά:redface:. Dufalac θα σου έλεγα μόνο αν είναι πολύ σκούρα τα πράγματα . Δοκίμασε και καμία κονσέρβα με αρνί κάνει πολύ καλή δουλειά!!!!!. Κλύσμα καλό θα ήταν να το αποφεύγεις. Οι αναφορές που έκανα ήταν για κίτρινη κολοκύθα, αυτό συνήθως συστήνουν.
Καλό θα ήταν να μην αφήνεις το ζώο αρκετές μέρες και να δράσεις μετά, αν στο διήμερο δεν αφοδεύσει, χορήγησε κάποιο φάρμακο.

Εγώ γιατί ξέρω ότι τον πουρέ κολοκύθας τον δίνουμε στη διάρροια -για να σφίξει δηλαδή-??Τουλάχιστον έτσι έκανα στη σκύλα μου - όχι ότι βοήθησε-..:P
Τον έκανα εγώ πάντως γιατί δεν βρήκα κάπου..
Στο γατάκι που φιλοξενώ δίνω πολύ συχνά κονσερβάκια Almo nature με κοτόπουλο και κολοκύθα και τρελένεται.

οχι....αν εννοει την βαζελινη του εμποριου..το θεωρω εντελως απαραδεχτο...σκετο πετρελαιο ειναι!!......σε αυτη που σου το ειπε αυτο πηγαινεις;αν ναι...μηπως να δοκιμαζες και σε κανεναν αλλον γιατρο;:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back