yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Πολλοί αγανακτισμένοι ψηφοφόροι, αποφασίζουν να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό ή
ακόμα και να μην πάνε στις κάλπες, με σκοπό να τιμωρήσουν έτσι, τα μεγάλα
κυρίως κόμματα, ως υπεύθυνα για την κατάντια της χώρας.
Στην πραγματικότητα αυτό είναι το μεγαλύτερο ΔΩΡΟ που μπορούν να κάνουν
στα δύο μεγάλα κόμματα. Στις παρακάτω γραμμές θα εξηγήσω όσο πιο απλά
γίνεται, ώστε να μην έχει κανείς αμφιβολία, γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα
ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ να υπάρχει μεγάλο ποσοστό Λευκών/Άκυρων/Αποχής, ώστε να
αυξήσουν τα δικά τους ποσοστά.
Αν υποθέσουμε ότι το σύνολο των ψηφοφόρων είναι 100 (ποσοστό 100%), τότε
με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, για να σχηματίσει ένα κόμμα αυτοδύναμη
κυβέρνηση, χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 42% από τα
ΕΓΚΥΡΑ ψηφοδέλτια. Να το ψηφίσουν δηλαδή στο παράδειγμ ά μας 43 άτομα.
Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια σταθερή βάση ψηφοφόρων (ψηφοφόρους
που θα τα ψήφιζαν ακόμα και αν γύριζε η γη ανάποδα, «βαμμένους» με άλλα
λόγια), της τάξης του 20% περίπου το κάθε ένα. Με αυτά τα δεδομένα, όποιο
κόμμα κατορθώσει να πείσει άλλους 23 ψηφοφόρους να το ψηφίσουν,
συγκεντρώνει το ποσοστό που απαιτείται και σχηματίζει κυβέρνηση.
Αν υποθέσουμε τώρα ότι από τους 100 ψηφοφόρους του συνόλου, οι 25 δεν
πάνε να ψηφίσουν, έχουμε δηλαδή αποχή 25%.
Από τους 75 που πάνε στις κάλπες, οι 8 ψηφίζουν λευκό και οι 7
ζωγραφίζουν μία μούντζα στο ψηφοδέλτιο πριν το ρίξουν (άκυρο). Έχουμε
λοιπόν ποσοστό 15% λευκά/άκυρα.
Αυτό σημαίνει ότι τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 60 από τα 100 άτομα του
συνόλου. Το 42% του 60 είναι 26. Οι 20 «βαμμένοι» οπαδοί του κάθε
κόμματος θα τα ψηφίσουν ότι και αν γίνει. Επομένως, όποιο κόμμα μαζέψει
άλλες 6 (ολογράφως ΕΞΙ) ΜΟΝΟ ψήφους σχηματίζει κυβέρνηση!.
Στην περίπτωση δηλαδή, πο υ δεν έχουμε αποχη/λευκά/άκυρα, το πρώτο κόμμα
χρειάζεται να πείσει 23 ακόμα ψηφοφόρους να το ψηφίσουν, ενώ στη δεύτερη
περίπτωση, με ποσοστό 25% αποχή και 15% λευκά/άκυρα, χρειάζεται μόνο 6.
Με απλά λόγια:
ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΧΗΣ/ΛΕΥΚΩΝ/ΑΚΥΡΩΝ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Πόσο λιγότερες; Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι
εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για το 2007 είναι 9.824.223 (πηγή
https://www.ypes.gr/ekloges/content/gr/ekl_kat_fr.htm). Το 42% αυτών είναι
4.126.174. Με τα ποσοστά του προηγούμενου παραδείγματος (25% αποχή και
15% λευκά/άκυρα) το 42% γίνεται 2.475.705. Δηλαδή το πρώτο κόμμα
χρειάζεται να μαζέψει 1.650.469 λιγότερες ψήφους. (Στην πράξη λόγω του
εκλογικού συστήματος - κατανομή εδρών, εκλογικές περιφέρειες κλπ.
- είναι ακόμα λιγότερες).
Σκεφτείτε το λοιπόν ξανά όσοι σκέφτεστε να ρίξετε λευκό, άκυρο ή να μην
ψηφίσετε καθόλου.
Απο Email που μου ηρθε
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ioanna_g
Δραστήριο μέλος
Αλλά όποις μπορεί, όντως, μην το αφήσετε στην τύχη του...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ruko
Διάσημο μέλος
Επιπλέον, το θεωρώ ΓΕΛΟΙΟ που όταν πηγαίνεις να ψηφίσεις σε γράφουν στον κατάλογο με το στυλό και το χάρακα, ενώ θα ήταν τόσο απλό να γίνεται η όλη υπόθεση με υπολογιστές συνδεδεμένους στο ίντερνετ, ώστε να μην μπορεί κανείς να διπλοψηφίσει - αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν διεστραμμένοι που παίρνουν σβάρνα τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν εκατό φορές.
Τέλος θεωρώ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ το ανοιχτό ρουσφέτι των κομμάτων που μεταφέρουν δωρεάν τους ψηφοφόρους τους στον τόπο καταγωγής τους.
Συγγνώμη, αλλά είμαι πυρ και μανία με αυτή την υπόθεση.
kostas3
Νεοφερμένο μέλος
Διαφωνώ με όλο αυτό και πολύ απλά -λέω εγώ τώρα-γιατί να μην αντιμετωπίσουμε την υπόθεση ''εκλογές'' όπως και τα πετ σοπ που εμπορεύονται ζωάκια.Δηλαδή συνειδητό μπο'υ'κοτάζ.πολύ απλά αν υποθέσουμε ότι απέχει το 50-60% των εν δυνάμει ψηφοφόρων,τότε ναι πάλι βάση εκλογικού νόμου θα εκλεγεί κυβέρνηση κ.τ.λ. αλλά για σκεφτείται λίγο πως θα τους(πολιτικοί-πολιτικάντηδες και οι συν αυτοί)φανεί;!με λίγα λόγια μόνο όταν σε χάσουν από πελάτη (μην μπερδεύεσται με τον 2πολισμό) θα αναγκαστούν να σε σκεφτούν και να υπολογίσουν όχι απλά σαν μονάδα μέτρησης αλλά σαν οντότητα με δύναμη-πέρα απ'την εκλογική που και πάλι οι ίδιοι σου προσάπτουν...τότε -όταν δε θα συμμετάσχουμε στο από 'μας προπληρωμένο πανηγυράκι τους(εκλογικές διαδικασίες) -ΙΣΩΣ να αλλάξουν κάποια πράγματα για τους πολίτες.¨Οχι προς τα δεξιά ,τα αριστερά ,το κέντρο και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις=αγαπημένα φούμαρα,λατρεμένο Δημόσιο αλλά προς τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής αυτού..
Η αποχή για την συγκεκριμένη δημοκρατική διαδικασία είναι τρόπος έκφρασης και όχι αποστασιοποίηση.
ioanna_g
Δραστήριο μέλος
kostas3
Νεοφερμένο μέλος
Είμαι της άποψης ότι πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα , και να φάνε ένα γερό χαστούκι και οι μεν και οι δε.Φαντάζομαι πως καταλάβατε σε ποιούς αναφέρομαι...τους ακατανόμαστους.Υπήρχε και η εναλλακτική να μην πήγαινα καθόλου , αλλά δυστυχώς με καλέσαν ως αναπλ.μέλος της εφορευτικής επιτροπής , οπότε αδύνατον να το αποφύγω.
Τέλος αυτό που θέλω να πω είναι πως παρ' όλο που όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται και καθόμαστε και αναλωνόμαστε σε ατελείωτες κουβέντες και κόντρες , από 17 Σεπτεμβρίου πάλι τα ίδια θα έχουμε.Το πολύ πολύ να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς!
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
θα συμφωνουσα με τον κοστα αν αυτο αληθευε αλλα δυστυχως ειναι λογικο οτι οποιοσ δεν ψηφισει ( οτιδηποτε εννοω) το μονο που καει ειναι να ενισχυει το πιο σημαντικο κομμα με τη μη δοσμενη ψηφο του ενω ο ιδιος νομιζει οτι δειχνει την αντιδραση του. Καλη η θεωρια με τουσ πελατεσ αλλα η εμπειρια μου λεει οτι η παθητικη απομακρη σταση στη ζωη εκλαμβανεται ως συναινεση πολιτικα και μη. Ποσες φορες σε ζευγαρια δεν εχετε ακουσει: ε αφου καθεται και δεν φευγει η δεν αντιδρα τα θελει??
Iokasti1
Νεοφερμένο μέλος
Ειναι να παμε ολοι και να ψηφισουμε μικρα κομματα !!
Αν δουν οτι το ποσοστο ακυρων-λευκων-αποχης μειωνεται σε σχεση με τις προηγουμενες εκλογες, αλλα παρολα αυτα τα ποσοστα που μαζευουν οι ιδιοι μειωνονται επισης, τοτε να δειτε πως θα αρχισουν να γλειφουν τις ποδιες του κοσμακη !!!
ΜΟΝΟ αν συνειδητοποιησουν οτι η καρεκλα τους τρεμει αρχιζουν και βοηθανε , αν και αυτη η βοηθεια παλι για λαθος σκοπους γινεται....
Nanaki
Εκκολαπτόμενο μέλος
Κατερίνα
Πολύ δραστήριο μέλος
Μπες εδώΝα ρωτήσω κάτι άσχετο...? Ενώ δεν έχω κλείσει ακόμα τα 18, τα κλείνω το Δεκέμβρη, πολλοί μου λένε ότι πρέπει να ψηφίσουν όσοι γενήθηκαν το 89. Μου ακούγεται τελείως μπούρδα αυτό.. Τελικά τι ισχύει? Το έχει ακούσει κανείς σας?
https://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm
και ψάξε να βρεις το όνομα σου. Αν είσαι εγγεγραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζεις.

Nanaki
Εκκολαπτόμενο μέλος

lactoula
Πολύ δραστήριο μέλος

aspasiapef
Διάσημο μέλος
Το ίδιο και ο ανηψιός μου ο οποίος επίσης εχει γεννηθεί τέλος Δεκεμβρίου. Τι κάνουν οι άνθρωποι για να μαζέψουν ψήφους....Ευχαριστώ τελικά ψηφίζω...![]()

Nanaki
Εκκολαπτόμενο μέλος
... Δεν ξέρω αν θα ψηφίσω όμως, γιατί θα είμαι Θεσσαλονίκη μάλλον, αν είμαι όμως εδώ θα ψηφίσω πάντως οικολόγους
aspasiapef
Διάσημο μέλος
Κι ο Γιάννης για 9. Έχει γεννηθεί 22. Μαζί είσαστε Νανάκι!!!Πλάκα πλάκα για 3 μέρες το πρόλαβα το 89...

Nanaki
Εκκολαπτόμενο μέλος
Άμα λες του 90 φαινεται πολύ "νέο αίμα" και δε μ αρέσει... Μεσα στις γιορτές την έστειλα και γω τη μανούλα μου στο νοσοκομείο...Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aspasiapef
Διάσημο μέλος
Μη το σκέφτεσαι έτσι! Εγώ λέω στον ανηψιό μου ότι είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο που μου έχουν κάνει ποτέ!!!Μεσα στις γιορτές την έστειλα και γω τη μανούλα μου στο νοσοκομείο...

cloud
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ίσα ίσα να υποστώ την προεκλογική φασαρία δηλαδή

Nanaki
Εκκολαπτόμενο μέλος
Μη το σκέφτεσαι έτσι! Εγώ λέω στον ανηψιό μου ότι είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο που μου έχουν κάνει ποτέ!!!![]()
Εντάξει δεν την πειράζει τη μαμά μου αλίμονο... Εμένα με πείραζε παλιά γιατί όποτε ερχόντουσαν οι γιορτές ήταν και τα γανέθλια μου και προτιμούσα να είναι χωριστά για να μου δίνουν πιο πολλά δώρα...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool