Μια σκέψη για την τοξοπλάσμωση

Thanasis46

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Thanasis46 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1.807 μηνύματα.
Για την τοξοπλάσμωση δεν ήξερα σε όλη μου τη ζωή, έμαθα εδώ και καμιά δεκαριά μήνες.
Από όσα έχω διαβάσει εδώ σ αυτό το φόρουμ, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τους ανθρωπίατρους, οι οποίοι δεν ενημερώνουν σωστά, για το πώς μεταδίδεται τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή της. Προσωπικά το θεωρώ σοβαρό αυτό το πράμα και νομίζω κι εσείς.
Η αιτία που δεν ενημερώνουν σωστά, μπορεί να είναι αδιαφορία, και προτιμούν την εύκολη λύση, ΄΄διώξτε τη γάτα΄΄ ή άγνοια.
Όποια και να είναι, πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Αν δεν νοιάζονται να αρχίσουν να νοιάζονται, κι αν δεν ξέρουν να μάθουν.

Αφού γνωρίζουν ότι η τοξοπλάσμωση προέρχεται από ζώο, καταλαβαίνουν υποθέτω ότι μπορούν να ενημερωθούν από κτηνίατρους.
Άρα: Οι ανθρωπίατροι θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τους κτηνίατρους, και το αντίστροφο.

Πως σας φαίνεται η ιδέα να δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων, η οποία θα χρησιμοποιήσει ό,τι μέσον προβολής διαθέτει, και που θα ζητάει και θα απαιτεί, να ενημερωθούν οι γιατροί και να μάθουν την πραγματικότητα για την τοξοπλάσμωση, και να ενημερώνουν σωστά;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

πολυ ωραια η ιδεα σου θα γλιτωσουν και πολλες γατες ετσι! θα πρεπει ομως αυτο να το επικυρωσει και καποιος τον οποιο να εμπιστευονται οι ανθρωποι (οπως γιατρος, επιστημονας κα):up: :) :happy:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

πολυ ωραια η ιδεα σου θα γλιτωσουν και πολλες γατες ετσι! θα πρεπει ομως αυτο να το επικυρωσει και καποιος τον οποιο να εμπιστευονται οι ανθρωποι (οπως γιατρος, επιστημονας κα):up: :) :happy:
Ποιο να επικυρώσει;

ουπς sorry ξεχασα να το γραψω:redface: :redface: :redface: να γινει μια ενημερωτικη ιστοσελιδα να λεει τα παντα για το τοξοπλασμα απο ολες τις πλευρες.

Ιστοσελίδες υπάρχουν που αναφέρονται στο τοξόπλασμα και μάλιστα γράφουν γιατροί.
Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μάθουν οι ανθρωπίατροι, ότι κάποιοι απαιτούν από αυτούς σωστή ενημέρωση. Και να το μάθει και όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος αυτό.

Και όχι μόνο για την τοξοπλάσμωση αλλά και για πολλά άλλα, όπως οι αλλεργίες.
Πόσοι γιατροί δεν ρίχνουν το φταίξιμο στη γάτα για μια ξαφνική αλλεργία, χωρίς μάλιστα να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις;
Ιδίως αν η αλλεργία είναι ψυχοσωματική, όπως είχε συμβεί σε ένα γνωστό μου. Οι γιατροί διστάζουν να πουν "τι να σου κάνουν τα αντισταμινικά, παιδί μου, δεν παίρνεις αντικαταθλιπτικά καλύτερα;" γιατί υπάρχει και το σχετικό ταμπού με τους ψυχιάτρους, κι έτσι βρίσκουν το πλασίμπο που λέγεται γάτα...:down:

(να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που συζητήθηκαν εδώ)

Σχετικά με την τοξοπλάσμωση, ασθένεια που προέρχεται και από γάτες, και μεταδίδεται στον άνθρωπο, έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα το φαινόμενο να μην συμφωνούν οι τρόποι που προτείνονται από την ιατρική και την κτηνιατρική για την αντιμετώπισή της.

Πιο συγκεκριμένα: Η παραπάνω ασθένεια που προσβάλει τις εγκύους, από την ιατρική προληπτικά αντιμετωπίζεται με απομάκρυνση του ζώου από το περιβάλλον του ανθρώπου, κάτι που δημιουργεί την αντίληψη ότι η ασθένεια μεταδίδεται από τον αέρα, ενώ η κτηνιατρική προτείνει μέτρα πρόληψης που δεν απαιτούν την απομάκρυνση του ζώου, γιατί μεταδίδεται με την άμεση επαφή με αυτό, καθώς επίσης και την επαφή με τα κόπρανα του.

Επίσης, άλλες αιτίες που προκαλούν τοξοπλάσμωση σύμφωνα με την κτηνιατρική, δεν καθιστούν απαραίτητη την απομάκρυνση του ζώου από το ανθρώπινο περιβάλλον.

Επειδή θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε την κτηνιατρική υποδιεστερη έναντι της ιατρικής, φυσικό είναι να την λαμβάνουμε σοβαρά υποψιν, και, αφού οι ασθένειες των ζώων είναι υπόθεση των κτηνιάτρων, επόμενο νομίζω είναι να θεωρούμε ότι ο ιατρικός κόσμος είναι ανημέρωτος σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης της τοξοπλάσμωσης από ζώο σε άνθρωπο, κάτι που με τη σειρά του, φυσικό είναι νομίζω να μας δημιουργεί την επιθυμία να ενημερωθεί σχετικά με το θέμα αυτό.

Κάπως έτσι…
Διορθώστε το, αλλάξτε το, γράψτε ένα καλύτερο, όπως θεωρείτε απαραίτητο πράξτε, και να αρχίσουμε να το κυκλοφορούμε.

Μπράβο Θανάση!
λοιπόν, είναι έυκολο για ένα γιατρό να μάθει πως μεταδίδεται το τοξόπλασμα (μάθημα 3ου έτους- μικροβιολογία+ παρασιτολογία):(.

το πρόβλημα είναι ότι με την έλλειψη χρόνου που αντιμετωπίζουν οι κλινικοί γιατροί (24 ωρες εφημερίες 5-7 τον μήνα και την επόμενη μέρα κανονικά δουλειά) δεν προλαβαίνουν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με κάτι που δεν έχει οικονομικό κόστος ή (για πολλούς) επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενή.
Καμία φορά χάνεσαι μέσα στο πλήθος των γνώσεων και αναγκάζεσαι να επιλέξεις που θα επικεντρωθείς...
είναι και κάτι άλλο :
η προκατάληψη για τα γατιά είναι τοσο βαθειά ριζωμένη στην κοινωνία που, αν σου έρθει ασθενής και του πείς κάτι αντίθετο , θα σε κοιτάξει με δυσπιστία (τουλάχιστον..:redface:) και ,πίστεψέ με, πρέπει να έχεις πολλά κότσια για να το αντέξεις αυτό...:cool:
Οι γιατροί δεν έχουν άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα , απλά θα βοηθούσε να στρέφαμε την προσοχή τους λίγο παραπάνω σε αυτό...
Λύση που μου έρχεται στο μυαλό:
Να στείλουμε mail ενημερωτικό κείμενο για την Τοξοπλάσμωση στον Ιατρικό Σύλλογο, σε site της γυναικολογικής εταιρίας και σε οποιοδήποτε ιατρικό site
που να επισημένει και την ευεργετική επίδραση των ζώων συντροφιάς στην ψυχολογία (ασθενών και μη).

Ας λένε την αλήθεια για την ασθένεια, και για την ευεργετικότητα ας μην πουν τίποτα για να μην γίνουν οι γάτες σαν τη φραπελιά

Συμφωνώ για την αποστολή που λες, αλλά λέω να δημοσιευτεί κιόλας και να γίνει γνωστή αυτή η ενέργεια. Να νιώσουν τα μάτια του κόσμου στραμμένα επάνω τους. Έτσι πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει, για να αναγκαστούν να πάρουν θέση.
Μιλάμε για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα βέβαια ε; δεν θα αρχίσουν την επόμενη κιόλας να ασχολούνται… πρέπει όμως να γίνει έτσι που να νιώσουν ότι ο κόσμος περιμένει τη θέση τους και ότι η κτηνιατρική δεν έχει καμιά διάθεση να τους επιτρέψει να καλυφτούν.

Δεν προσπαθεί κανείς ,νομίζω να καλυφθεί..., και τα μάτια στραμένα στου γιατρούς είναι έτσι κ αλλιώς (με την αρνητική δημοσιότητα που έχει δωθεί στον κλάδο... ιιιιιιιι.....)
Και βέβαια να δημοσιευτεί, αλλά με τόσα που δημοσιεύονται καθημερινά...:hmm: δεν θα χαθεί στο πλήθος?
μία σταθερή και ήπια προσέγγιση- ευαισθητοποίηση των γιατρών, δεν θα είχε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα?

την ευεργετικότητα ας μην πουν τίποτα για να μην γίνουν οι γάτες σαν τη φραπελιά
Τι είναι η φραπελιά?:redface::blink:

Άλλη μια θαυματουργή θεραπεία για τον καρκίνο α λα γαλάζιος σκορπιός. Πρόκειται για ρόφημα που παρασκευάζεται από το εκχύλισμα φύλλων ελιάς, :mpliaks: το οποίο είχε γίνει τεράστιο χιτ. Μετά παρενέβη εισαγγελέας.
Η φραπελιά, το καινούργιο ποτό των νεοελλήνων, πρωτοπαρουσιάστηκε στην εκπομπή της Δρούζα και μετά πέσαν όλοι και την κράξανε, γιατί πληρώνουμε που πληρώνουμε κερατιάτικα στην κρατική, να μη μας σερβίρουν και τέτοιες αηδίες (από κάθε άποψη).:down:

A!!!!!!!!! κάτι μεταξύ φραπέ και ελιάς????? πιο ελληνικό δηλαδη κ από την ακρόπολη....
ευχαριστώ Ruko!:)

Έκανα την παρομοίωση με τη φραπελια γιατί έτρεχε ο κόσμος και μάζευε ή αγόραζε φύλλα ελιάς περιμένοντας να θεραπευτεί ως δια μαγείας τα έπινε αλογάριαστα τους έπιασε κόψιμο και μετά τα πετάξανε. Έτσι θα κάνουν και με τις γάτες, θα νομίζουν ότι παίρνεις γάτα και δεν παθαίνεις καρκίνο τέτανο γρίπη aids κλπ, κι όταν θα απογοητευτούν θα τις πετάξουν ποιος ξέρει πως.

Πολυ καλη ιδεα και συμφωνω με την αποστολη σε ιατρικο συλλογο κλπ. Εμενα αυτο που με προβληματζει ειναι εκεινοι που δεν θελουν να ακουσουν και δεν ενδιαφερονται να μαθουν γιατι αντιπαθουν ις γατες εκ πεποιθησεως. Εχουν μικροβια, τριχες κλπ κλπ. Αυτοι οσα καινα κανουμε δεν θα πειστουν με τιποτα :hmm: :hmm: Αν ενας γιατρος δεν ειναι εξ αρχης προκατειλλειμενος δεν θα ψαξει κι ο ιδιος υλικο;;; Παντως εγω μαζι σας. :) :) Και εναν να πεισουμε ειναι καλυτερο απο το μηδεν

Εγω που εχω επισκεφτεί μέχρι στιγμής τρείς γυναικολόγους δεν έχω ακούσει από κανέναν κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο ένας ήταν μεγάλος σχετικά σε ηλικία και λογικά θα έπρεπε να είναι πιο "συντηρητικός". Επίσης στο internet ειχα διαβάσει σε ενα site με γυναικολογικά θέματα www.gyn.gr, να απαντά ο γυναικολόγος ότι κοιμάται με τη γάτα.
Ακόμα αλλεργιόγο που επισκέφτηκα, πριν βρεθει η αιτία της αλλεργίας μου, δεν μου είπε "καλου κακου διώξε τη γάτα".
Να μην αναφέρω τον ενδοκρινολόγο μου που τον άκουσα να λέει στο γιο του τηλεφωνικώς: "αγόρι μου πάρε το σκύλο και πέσε στο κρεβάτι μέχρι να γυρίσω".
Σε όλους αυτους τους γιατρους εγω πήγα χωρίς να ρωτήσω εάν αγαπούν τις γάτες και γενικά τα ζώα.
Εκείνο που εχω να επισημάνω είναι να προσέξουμε ότι μπορεί τα λεγόμενα των γιατρών να μεταφέρονται αλλιώς από τον ασθενή.
Κοινώς, άλλα λέει ο γιατρός, αλλα καταλαβαίνουμε μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν υπάρχει προκατάληψη εκ μέρους μας.
Δεν θέλω να δικαιολογήσω τον ιατρικό κλάδο, αλλά μήπως πρέπει να το "ψάξουμε" και αντίστροφα το θέμα?
είναι και κάτι άλλο :
η προκατάληψη για τα γατιά είναι τοσο βαθειά ριζωμένη στην κοινωνία που, αν σου έρθει ασθενής και του πείς κάτι αντίθετο , θα σε κοιτάξει με δυσπιστία (τουλάχιστον..:redface:) και ,πίστεψέ με, πρέπει να έχεις πολλά κότσια για να το αντέξεις αυτό...:cool:
Οι γιατροί δεν έχουν άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα , απλά θα βοηθούσε να στρέφαμε την προσοχή τους λίγο παραπάνω σε αυτό...
Xαρακτηριστικά θα αναφέρω παράδειγμα γνωστής μου που συμβούλευε το 4χρονο αγοράκι της να μην χαϊδεύει τις γάτες "γιατί μπορεί να πάθει κάτι το έμβρυο"! Ομως ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ κάποιος γιατρός να είπε τέτοιο πράγμα....

Εκείνο που εχω να επισημάνω είναι να προσέξουμε ότι μπορεί τα λεγόμενα των γιατρών να μεταφέρονται αλλιώς από τον ασθενή.
Κοινώς, άλλα λέει ο γιατρός, αλλα καταλαβαίνουμε μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν υπάρχει προκατάληψη εκ μέρους μας.
Πολύ σωστό. Επιπλέον, "παίζουν" πάρα πολύ και οι -μη ιατρικές βέβαια- γνώμες, συμβουλές και τα γιατροσόφια φίλων και συγγενών που επηρεάζουν δυστυχώς πολύ κόσμο. Υποθέτω ότι πολλές γάτες εκπαραθυρώθηκαν προληπτικά χάρη στη λαϊκή σοφία μανάδων, πεθερών, κουμπάρων, θειάδων και ποιος ξέρει τι, πολύ πριν φτάσει το θέμα στο γιατρό. :mad:

Κατά τα άλλα, σχετικά με το θέμα της "επιμόρφωσης" των γιατρών, νομίζω ότι ένα εύκολα εφικτό πρώτο βήμα είναι να πιάσουμε η κάθε μια το/τη γυναικολόγο μας και να ανοίξουμε τη σχετική συζήτηση. Σε 50-100 γιατρούς να μιλήσουμε, επί πόσες γυναίκες βλέπει ο καθένας, νομίζω είναι μια καλή κίνηση.

Πολύ σωστό. Επιπλέον, "παίζουν" πάρα πολύ και οι -μη ιατρικές βέβαια- γνώμες, συμβουλές και τα γιατροσόφια φίλων και συγγενών που επηρεάζουν δυστυχώς πολύ κόσμο. Υποθέτω ότι πολλές γάτες εκπαραθυρώθηκαν προληπτικά χάρη στη λαϊκή σοφία μανάδων, πεθερών, κουμπάρων, θειάδων και ποιος ξέρει τι, πολύ πριν φτάσει το θέμα στο γιατρό. :mad:
Το γνωστό "ράδιο αρβύλα"!
Πάντως με πιάνουν τα νεύρα μου όταν ακούω τέτοιες κοτσάνες από νέους ανθρώπους που έχουν βγάλει πανεπιστήμιο.

Εχω ακουσει εγω χειροτερες κοτσανες ..... το πανεπιστημιο δεν σου δινει πολυπλευρη γνωση αλλα εξειδικευμενη αν και τις πιο πολλες φορες δεν ειναι θεμα γνωσεων αλλα το ποσο στενομυαλος ειναι ο αλλος .... αν λοιπον ειναι κολλημενος απλα μετα γινεται κολλημενος με πτυχιο :P

Εχω ακουσει εγω χειροτερες κοτσανες ..... το πανεπιστημιο δεν σου δινει πολυπλευρη γνωση αλλα εξειδικευμενη αν και τις πιο πολλες φορες δεν ειναι θεμα γνωσεων αλλα το ποσο στενομυαλος ειναι ο αλλος .... αν λοιπον ειναι κολλημενος απλα μετα γινεται κολλημενος με πτυχιο :P
Ανέφερα την πανεπιστημιακή μόρφωση για να δείξω την αντίθεση ανάμεσα σε μορφωμένους ή "μορφωμένους" και αγράμματους ανθρώπους. Γιατί σαφώς δεν εχω την απαίτηση από μια αγράμματη γιαγιά να εχει σφαιρική άποψη για τα πράγματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back