Μοναξιές;

Οποιος θελει η γατα ρατσας του να κανει γατακια,και να τα δωσει βεβαια,ΟΦΕΙΛΕΙ να γνωριζει καποια πραγματα,οπως το να τους εχει κανει εξετασεις για κληρονομικες ασθενειες (βλεπε PKD),η οποια ειναι θανατηφορα,και δυστυχως θεριζει τις περσικες γατες,διοτι οι ιδιωτες ειναι ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ και δεν κανουν εξετασεις στους γεννητορες.
Αγγελικη,ο γατος σου εχει κανει εξετασεις οτι δεν πασχει απο την κληρονομικη νοσο PKD;Εσυ vivian;Τους εχεις κανει εξετασεις για αυτη τη νοσο;

Ποσο θεμιτο ειναι,να δωσετε σε καποιον ενα γατακι..το οποιο θα πεθανει αργοτερα απο αυτην την ασθενεια;
Ποιος ειπε οτι οτι κατι τετοιο ειναι ευκολη υποθεση;
Δυστυχως,ακριβως επειδη υπαρχουν αυτοι οι ιδιωτες..που κανουν μηχανες αναπαραγωγης τα ζωα τους,και χωρις τις απαραιτητες εξετασεις,ειμαστε εδω που ειμαστε.Λυπαμε παρα πολυ.Πραγματικα.
...Τέτοιες ασθένειες είναι η PKD,που προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των περσικών γατών, η HCM και η GSD IV. Κάποιες από αυτές τις ασθένειες μπορούν να εντοπιστούν με τεστ DNA στους γονείς, όπως η PKD, οπότε αν έχετε πάρει γατάκι του οποίου οι γονείς έχουν ελεγχθεί και έχουν βγει αρνητικοί σε PKD,δε γίνεται να τη φέρει ούτε το γατάκι σας. Το ίδιο ισχύει και για τις εξετάσεις για HCM και GSD IV,που μπορούν να γίνουν μετά από κάποια ηλικία, συνήθως κοντά στο έτος. Έχετε υπόψη σας ότι δεν πρόκειται για ασθένειες που εμφανίζονται αραιά στον πληθυσμό. Είναι πολύ διαδεδομένες, μη αναστρέψιμες, και οι γατούλες που είναι έστω φορείς, πρέπει να στειρωθούν, ακόμα κι αν δε νοσούν, γιατί αν είναι και το ζευγάρι τους φορέας, τα γατάκια τους θα ασθενήσουν.
Ενημερωθητε τουλαχιστον.:)
PKD

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Απάντηση: Μοναξιές?

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο δα τραγικά με ένα αστείρωτο ζώο. Καταρχήν δεν σημαίνει ότι επειδή είναι αστείρωτο θα μαρκάρει. Ξέρω ένα σωρό αστείρωτα που δεν μαρκαραν ποτέ στη ζωή τους. Επίσης επειδή είναι αστείρωτο δεν σημαίνει ότι θα πάθει καρκίνο. Ο καρκίνος των όρχεων είναι πάρα πολυ σπάνιος, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τρομάζουμε την κοπελιά χωρίς λόγο. Ούτε κινδυνεύουν από κάτι άλλο. Με την ίδια λογική μπορώ να αναφέρω κάμποσα προβλήματα υγείας που μπορούν να παρουσιαστούν με την στείρωση, με νούμερο 1 την παχυσαρκία. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι αν πάρει αστείρωτο θηλυκό γατί θα γεμίσει με γατάκια τα οποία δεν θα ξέρει τι να τα κάνει.

Μη την κολλάτε στον τοίχο επειδή δεν θέλει να τον στειρώσει. Αν ήμουν και εγώ στην θέση της δεν θα τον στείρωνα από την στιγμή που έχει περάσει τόσα πολλά και η ίδια αλλά και ο γατούλης.

Για να απαντήσω όμως στο θέμα, θα κάνω την εξής ερώτηση: Είναι σίγουρο ότι ο γατούλης νιώθει πεσμένος επειδή δεν έχει παρέα; Μήπως να του κάνατε γενικές εξετάσεις για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα υγείας; Ο δικός μου δεν έχει παρέα 3 χρόνια τώρα και ποτέ δεν έδειξε να αναζητά παρεούλα. Οι γάτες είναι μοναχικά ζώα και σπάνια ζουν σε αγέλη.

Αν νομίζεις όμως ότι μια παρεούλα θα του έκανε καλό τότε υπάρχουν πολλές λύσεις χωρίς να στειρωθεί ο γατούλης και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να γεμίσει το σπίτι σου γατιά:
1. να πάρεις ένα στειρωμένο γατί, είτε θηλυκό, είτε αρσενικό
2. να φιλοξενείς γατάκια έως 4 μηνών
3. να πάρεις ένα αστείρωτο αρσενικό γατάκι ώστε να μεγαλώσουν μαζί και να συνηθίσει το ένα τ' άλλο.

Μπορείς φυσικά να φιλοξενήσεις στειρωμένα γατιά ή αστείρωτα αρσενικά για να δεις αν θα τα πάνε καλά μεταξύ τους και αναλόγως μετά αποφασίζεις αν τελικά μπορεί να συμβιώσει με παρέα ή όχι.

Υπάρχει και μια επέμβαση που είναι πιο απλή από την στείρωση. Λέγεται βασεκτομή. Οι ορμόνες όμως παραμένουν και αν μαρκάρει ο γάτος, το μαρκάρισμα δεν θα σταματήσει. Ρώτα τον κτηνίατρο σου για περισσότερες πληροφορίες. Ίσως να γίνεται με ηρεμιστική ένεση και τοπική νάρκωση.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Το οτι θα βασανιζεται ο γατος με τις ορμες του,μια ζωη να θελει να παει με θηλυκια και να μην μπορει,αυτο..δεν πιανεται;Αυτο δεν ειναι μαρτυριο;Συγνωμη,αλλα ΠΟΤΕ δεν θα το εκανα αυτο στον δικο μου.Ποτε.
ΥΓ Κανεις επισης δεν εγγυαται οτι ο γατος σε εναν μηνα δεν θα αρχισει να ψεκαζει.Τοτε;;

Το οτι θα βασανιζεται ο γατος με τις ορμες του,μια ζωη να θελει να παει με θηλυκια και να μην μπορει,αυτο..δεν πιανεται;Αυτο δεν ειναι μαρτυριο;Συγνωμη,αλλα ΠΟΤΕ δεν θα το εκανα αυτο στον δικο μου.Ποτε.
ΥΓ Κανεις επισης δεν εγγυαται οτι ο γατος σε εναν μηνα δεν θα αρχισει να ψεκαζει.Τοτε;;

Πέρα από αυτό, το οποίο για εμένα είναι απόλυτα σωστό, όλοι λίγο πολύ αυτό που της λέμε είναι να συζητήσει το ζήτημα με το γιατρό της και να ακούσει προσεκτικά τι θα της πει. Πώς θα αποφασίσει αν δεν γνωρίζει τι είναι η στείρωση και από τι προστατεύει; Από εκεί και πέρα φίλη Ceres, πώς ακριβώς θα γίνουν αυτά που προτείνεις; Θα φιλοξενεί γατάκια για να δει ποιό "της κάνει"; Και μετά τι; Πίσω τα γατάκια στην κυρία - παραγωγό (αν διάβασες από πού προέρχονται τα υποψήφια)... Και αν κατά την παραμονή του άλλου γατιού δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις; (πχ αν δοκιμάσει με αστείρωτο θηλυκό, πώς θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ζευγαρώσουν;) Δεν μιλάμε για πουκάμισα που τα δοκιμάζεις και όποιο σου κάνει. Στη θεωρία όλα απλά είναι, στην πράξη όμως...

Μόνο την προσωπική μου εμπειρία θα ήθελα να καταθέσω. Κάποτε είχα κι εγώ τις απόψεις της Antzella, μέχρι που έζησα από κοντά τι θα πει οίστρος. Η Μπιζού μου είχε περάσει 3 οιστρικούς κύκλους, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα περνούσε. Έβλεπα ένα ζώο να πονάει και να υποφέρει, να χτυπιέται και να ουρλιάζει. Έπρεπε λοιπόν να αποφασίσω:ή να μην τη στειρώσω και να την αφήσω να φύγει (σκέψη που με τρέλαινε, γιατί δε μπορώ να αφήσω το μωρό μου έξω, εκτεθειμένο σε τόσους κινδύνους, ή να τη στειρώσω και να την έχω ήρεμη, υγιή και δίπλα μου να γουργουρίζει και να παίζουμε με τα λούτρινα ποντικάκια μας. Τελικά τη στείρωσα και ουδέποτε το μετάνιωσα!

Έρχομαι τώρα στην περίπτωση Σεβάχ (περσικός γάτος με όλες τις γνωστές ευαισθησίες). Περίμενα μέχρι την ενηλικίωσή του και πίστευα ότι με τον Σεβάχ τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ήθελε να ζευγαρώσει αλλά δε μου μάρκαρε ποτέ. Το πρόβλημα ήταν η ψυχολογία του. Ο χαρακτήρας του ξαφνικά άλλαξε. Άλλες μέρες ήταν επιθετικός και άλλες αποσυρμένος και μελαγχολικός. Κρυβόταν , κοιμόταν όλη μέρα και δεν ερχόταν για παιχνίδια και χαδάκια. Ήταν θυμωμένος με όλους και με όλα και έφτασε στα όρια της κατάθλιψης. Γνωρίζοντας τους κινδύνους της στείρωσης, προσπάθησα να επιλέξω έναν καλό κτηνίατρο και τελικά τον στείρωσα. Ουδέποτε το μετάνιωσα! Προσέχω πολύ τη διατροφή του για ουρολογικό σύνδρομο και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Ο Σεβάχ απέκτησε τον παλιό, καλό του εαυτό και είναι ξανά χαρούμενος και ευτυχισμένος!

Δε θα μπορούσα ποτέ να αφήσω τα ζώα μου να αναπαραχθούν και να έρθουν γατάκια που δεν θα μπορούσα να κρατήσω. Που θα τα έδινα? σε ποιόν? θα τα φρόντιζαν όπως εγώ? Δυστυχώς γύρω μας βλέπω πολλή ανευθυνότητα και θυσία των πάντων στο βωμό του κέρδους! Είναι ελάχιστα στην Ελλάδα τα σοβαρά και φιλόζωα εκτροφεία, δυστυχώς! Η εκτροφή δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα!

Και να μαρκάρει τι έγινε; Θα καθαρίζει. Μπορείς να μου δείξεις στοιχεία ότι ένας αστείρωτος γάτος (μιλάω για αρσενικό γατί) βασανίζεται από ορμές; Από προσωπική εμπειρία δεν είδα ποτέ τον γάτο μου να βασανίζεται όσο ήταν αστείρωτος. Αν είχες έναν παράλυτο γατούλη που δεν μπορούσες να το στειρώσεις για λόγους υγείας (υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά), θα έλεγες ότι βασανίζεται;

Τα αστείρωτα αρσενικά έχουν όλο τον χρόνο ορμές. Κάθε πότε όμως ζευγαρώνουν; 2-3 φορές τον χρόνο; Να βάλω ότι ζευγαρώνουν 90 μέρες τον χρόνο; Τις υπόλοιπες 275 μέρες υποφέρουν; Τι γίνεται με τα αστείρωτα αρσενικά γατιά που έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις; Ζευγαρώνουν με αρσενικά; :lol: Αυτά δεν υποφέρουν; Το θεωρώ αδικία να λέμε ότι η κοπελιά βασανίζει τον γάτο της, ειδικά όταν δεν είμαστε στο σπίτι της και δεν βλέπουμε πως ζει ο γατούλης.

Και να μαρκάρει τι έγινε; Θα καθαρίζει. Μπορείς να μου δείξεις στοιχεία ότι ένας αστείρωτος γάτος (μιλάω για αρσενικό γατί) βασανίζεται από ορμές; Από προσωπική εμπειρία δεν είδα ποτέ τον γάτο μου να βασανίζεται όσο ήταν αστείρωτος. Αν είχες έναν παράλυτο γατούλη που δεν μπορούσες να το στειρώσεις για λόγους υγείας (υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά), θα έλεγες ότι βασανίζεται;

Τα αστείρωτα αρσενικά έχουν όλο τον χρόνο ορμές. Κάθε πότε όμως ζευγαρώνουν; 2-3 φορές τον χρόνο; Να βάλω ότι ζευγαρώνουν 90 μέρες τον χρόνο; Τις υπόλοιπες 275 μέρες υποφέρουν; Τι γίνεται με τα αστείρωτα αρσενικά γατιά που έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις; Ζευγαρώνουν με αρσενικά; :lol: Αυτά δεν υποφέρουν; Το θεωρώ αδικία να λέμε ότι η κοπελιά βασανίζει τον γάτο της, ειδικά όταν δεν είμαστε στο σπίτι της και δεν βλέπουμε πως ζει ο γατούλης.

Αν διαβάσεις καλά το αρχικό ποστ με το οποίο άνοιξε το τόπικ, θα δεις ότι η αφορμή είναι η ανησυχία της κοπέλας που βλέπει τον γατούλη της να μην είναι καλά. Αν ο γατούλης ήταν μια χαρά και ακμαιότατος, το τόπικ δεν θα άνοιγε καθόλου, καθότι είναι προφανές ότι δεν θα της πέρναγε καν από το μυαλό η στείρωση αν δεν έβλεπε ή δεν διαισθανόταν κάτι να μην είναι εντάξει.

Πέρα από αυτό, το οποίο για εμένα είναι απόλυτα σωστό, όλοι λίγο πολύ αυτό που της λέμε είναι να συζητήσει το ζήτημα με το γιατρό της και να ακούσει προσεκτικά τι θα της πει. Πώς θα αποφασίσει αν δεν γνωρίζει τι είναι η στείρωση και από τι προστατεύει; Από εκεί και πέρα φίλη Ceres, πώς ακριβώς θα γίνουν αυτά που προτείνεις; Θα φιλοξενεί γατάκια για να δει ποιό "της κάνει"; Και μετά τι; Πίσω τα γατάκια στην κυρία - παραγωγό (αν διάβασες από πού προέρχονται τα υποψήφια)... Και αν κατά την παραμονή του άλλου γατιού δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις; (πχ αν δοκιμάσει με αστείρωτο θηλυκό, πώς θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ζευγαρώσουν;) Δεν μιλάμε για πουκάμισα που τα δοκιμάζεις και όποιο σου κάνει. Στη θεωρία όλα απλά είναι, στην πράξη όμως...

Συμφωνώ απόλυτα με τον γιατρό. Επίσης είμαι υπέρ να περιμένει να ανακάμψει ο γατούλης γιατί ακόμα ταλαιπωρείται αν θυμάμαι καλά.
Μόλις διάβασα το ποστ που αναφέρεις και προφανώς δεν γίνεται να τα δοκιμάζει. Εγώ πρότεινα τις συγκεκριμένες λύσεις με το σκεπτικό ότι θα φιλοξενεί προσωρινά αδεσποτάκια, οπότε θα κάνει και ένα καλό ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλά τέτοια σε αγγελίες, ειδικά ενήλικα στειρωμένα. Πιστεύω όμως ότι ο γατούλης της δεν υποφέρει από έλλειψη παρέας και ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που είναι "πεσμένος".
Όπως είπα και πριν, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή. Θα γεμίσει με γατιά. Αν δεν θέλει να τον στειρώσει είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει όμως να φροντίσει να μη συμβάλλει στον υπερπληθυσμό των κατοικίδιων γατιών. Υπάρχουν στειρωμένα που ζουν αρμονικά με αστείρωτα. Αν αφήσει τον ευαίσθητο γατούλη αστείρωτο και πάρει ένα στειρωμένο πιστεύω ότι σταδιακά θα μάθουν να συμβιώνουν αρμονικά.

Αν διαβάσεις καλά το αρχικό ποστ με το οποίο άνοιξε το τόπικ, θα δεις ότι η αφορμή είναι η ανησυχία της κοπέλας που βλέπει τον γατούλη της να μην είναι καλά. Αν ο γατούλης ήταν μια χαρά και ακμαιότατος, το τόπικ δεν θα άνοιγε καθόλου, καθότι είναι προφανές ότι δεν θα της πέρναγε καν από το μυαλό η στείρωση αν δεν έβλεπε ή δεν διαισθανόταν κάτι να μην είναι εντάξει.

Αυτή η ανησυχία της είναι που με προβληματίζει να σου πω την αλήθεια. Έχω την εντύπωση ότι δεν οφείλεται στην έλλειψη παρέας αλλά σε πρόβλημα υγείας γι' αυτό και αρχικά την ρώτησα αν είναι σίγουρη ότι δεν οφείλεται σε πρόβλημα υγείας. Εγώ πάντως αν έβλεπα τον γατούλη μου αδιάθετο, θα ανησυχούσα περισσότερο για πρόβλημα υγείας παρά για ψυχολογικά προβλήματα από έλλειψη παρέας. Μου φαίνεται πολύ περιέργο να είναι μια γατούλα αδιάθετη επειδή δεν έχει παρέα :confused:

Άρα βασικά καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: κτηνίατρος και πάλι κτηνίατρος, εφόλης της ύλης :)
Η προέλευση του γάτου συνιστά ένα λόγο παραπάνω να εξεταστεί πολύ προσεκτικά κατά τη γνώμη μου.

Για να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι κατά της στείρωσης. Όποιος είναι κατά ας πάει να δουλέψει σε καταφύγιο αδέσποτων να δει πως είναι τα πράγματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως (και αν κατάλαβα σωστά) μιλάμε για έναν άρρωστο γατούλη και για μια κοπέλα που έχασε δικό της άνθρωπο από αναισθησία γι' αυτό και αποφάσισα να πάρω θέση κατά της στείρωσης ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μόνο περίπτωση. Επειδή θα έχανα και εγώ δικό μου άνθρωπο από αναισθησία, μπορώ να καταλάβω την αγωνία της. Νομίζω πως πρέπει να σεβαστούμε αυτό που νιώθει και σίγουρα το τελευταία πράγμα που θέλει είναι να συμβεί το ίδιο στον γατούλη της και να βιώσει ξανά τον ίδιο εφιάλτη. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να την παροτρύνω να τον στειρώσει και να της μείνει ο γάτος στα χέρια (μπορεί να είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο κινδύνος, αλλά υπάρχει). Δεν θέλω να το έχω βάρος στη συνείδηση μου ότι την παρότρυνα να πάρει το ρίσκο, όποιο και αν είναι αυτό. Το μόνο που πιστεύω ότι πρέπει να κάνω είναι να την βοηθήσω να αποφύγει τα ζευγαρώματα. Άλλα όπως πολύ σωστά είπατε και πριν, ο κτηνίατρος είναι ο μοναδικός που θα δώσει τις απαντήσεις που αναζητά.

Παιδιά τι να λέμε τώρα..Ο γάτος πρέπει να εξεταστεί απο καλούς γιατρούς (τους καλύτερους αν έχεις την δυνατότητα) και να ελεγχθεί στο σύνολο. Να πει κάποιος υπεύθυνα και επιστημονικά τεκμηριωμένα τι κινδύνους θα αντιμετωπίσει ο γατούλης αν στειρωθεί. Αν δηλαδή συμφωνησουν 2-3 γιατροί στο ότι τα ποσοστά είναι μηδαμινά, όσο δηλαδή και στους άλλους γάτους, τότε θα σκεφτείς διαφορετικά. Αν σου πουν ότι κινδυνεύει το συζητάμε εκ νέου. Το μαρκάρισμα κλπ δεν είναι οι σωστοί λόγοι για να αποφασίσεις υπέρ ή κατά. Νομίζω ότι τα 2 πράγματα που πρέπει να ζυγίσεις είναι η γνώμη των κτηνιάτρων για την υγεία του γάτου και η καλή ψυχολογία του, όσο μπορεί αυτή να επηρεαστεί από την ανάγκη για ζευγάρωμα.

Ceres,με ολη την καλη διαθεση σου λεω να διαβαζεις προσεκτικοτερα τα ποστ.Ειπε κανεις οτι η κοπελα βασανιζει τον γατο;Αυτο που ειπα εγω ειναι οτι:
Το οτι θα βασανιζεται ο γατος με τις ορμες του,μια ζωη να θελει να παει με θηλυκια και να μην μπορει,αυτο..δεν πιανεται;Αυτο δεν ειναι μαρτυριο;

Εσυ,μπορεις να αποδειξεις οτι ενας γατος δεν βασανιζεται οταν μενει αστειρωτος;Το οτι ο δικος σου δεν ειχε δειξει τετοια σημαδια,δεν σημαινει οτι αυτο ειναι ο κανονας.Στο προηγουμενο σπιτι ταιζα πολλους γατους εξωτερικους,συνεχεια σχεδον τους εβλεπα να κουτουπωνουν γατες,και μαλιστα ακομα και πολυ μικρες σε ηλικια.4 μηνων γατουλες.
Εχεις πει παλιοτερα οτι ο δικος σου μεχρι να στειρωθει,δεν ειχε ψεκασει.ΟΚ.Οι περισσοτεροι ομως ψεκαζουν.Δεν μιλαμε για κατουρημα εκτος αμμολεκανης,μιλαμε για ενα διαρκες ψεκασμα του χωρου.Δεν υπαρχει ανθρωπος που να μπορει να σταθει στον χωρο,οταν γινεται αυτο.
Σε πληροφορω οτι αυτοι οι γατοι που εχουν ομοφυλοφυλικες τασεις, βιαζουν αλλους γατους.Δεν μενουν ετσι.
Επισης εγω η ιδια ειπα αυτο:
Καταρχην,τι εχει ο γατος και δεν μπορει να κανει εγχειρηση;Ο κτηνιατρος εχει πει οτι ειναι επικινδυνο;
και αυτο:
Η μονη περιπτωση που εγω δεν θα στειρωνα το ζωο μου,ειναι να μου εχουν πει τουλαχιστον 2 γιατροι οτι εξαιτιας ενος προβληματος υγειας,δεν μπορει να γινει στειρωση λογω επικινδυνοτητας.
και η κοπελα απαντησε αυτο:
οχι εφη..δεν εχω κανει καν συζητηση για αυτο με τον γιατρο.τι να σου πω ..ψεματα??οχι
εγω λεω οτι αφου η αντιβιωση τον <εστειλε>
αφου ενα κλασικο εμβολιο,το ιδιο
και αφου ολοι οι γιατροι λενε οτι υπαρχει κινδυνος παντα γιατι ειναι επεμβαση
για αυτους τους λογους το λεω.
Ε..αυτο προσπαθοω και εγω να εξηγησω.Οτι ο φοβος της,επειδη εχασε τον ανθρωπο της απο εγχειρηση,ειναι αυτος που την κανει να τα βλεπει τοσα τραγικα,εφοσον ΔΕΝ εχει ρωτησει τον γιατρο της και δεν της εχει πει οτι θα ειναι επικυνδινο.Ο γατος,ειχε μυκητιαση,και τον πειραξε το στομαχι του απο τις πολλες αντιβιωσεις.Αυτο..δεν σημαινει οτι θα κινδυνεψει απο μια εγχειρηση,και μαλιστα τοσο απλη οσο η στειρωση σε αρσενικο γατι.Παρολα αυτα,τις λεμε να ρωτησει τον κτηνιατρο.
Το στησιμο στον τοιχο,που το ειδες;Η κοπελα μπηκε εδω..με συγκεκριμενα ερωτηματα.Εμεις,να μην απαντησουμε; Να πουμε οτι ναι..εχεις δικιο να φοβασαι γιατι η στειρωση αρσενικου ειναι αφανταστα επικυνδινη;Οτι ναι..δεν πειραζει
αν παρει θηλυκια και γεννοβολαει 2 φορες το χρονο,οτι πανευκολα θα βρισκει ανθρωπους να υιοθετουν τα γατακια,οτι ναι,,δεν ειναι δυσκολη η γεννα στα περσικα,οτι ναι δεν πειραζει και PKD να εχουν,σιγα το θεμα..απλα θα πεθαινουν τα γατακια;
Δεν οφειλουμε να ενημερωσουμε για καποια πραγματα;

Απο εκει και περα Αγγελικη,ασε τον γατο σου να αναρρωσει πληρως ,να παρει τα επανω του,και συζητα με τον γιατρο σου το θεμα της στειρωσης.Συζήτα το ομως..μην βγαζεις ΜΟΝΗ σου αυθαιρετα συμπερασματα.
Και κατι αλλο..Δεν θα σου πω εγω τι να κανεις.Θα σου πω ομως τι θα εκανα εγω,εφοσον λεω οτι νοιαζομαι για τα ζωα και διαμαρτυρομαι για τα κακως κειμενα.Θα εκανα καταγγελια καταρχην στα αρμοδια οργανα,για την συγκεκριμενη κυρια,απο οπου πηρες τον γατο σου,για απαραδεχτες συνθηκες διαβιωσης των ζωων της...Οταν εμεις οι ιδιοι βλεπουμε τετοια εγκληματα και δεν τα καταγγελουμε ειμαστε και ΕΜΕΙΣ υπευθηνοι για αυτα που συμβαινουν.Ειμαστε ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ.
:)

Βρε παιδιά, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι το οποίο μπορεί να φανεί λίγο άσχετο εκ πρώτης όψεως αλλά ίσως να μην είναι και τόσο καθώς αφορά το θέμα της νάρκωσης.
Η μητέρα μου είναι πάρα πολύ αρνητική στο θέμα της νάρκωσης κι αυτό προέρχεται από την άσχημη εμπειρία που είχε όταν γεννούσε εμένα με καισαρική.
Παρολίγο να με χάσουν γιατί ο γιατρός δεν ήθελε να της κάνει καισαρική με αποτέλεσμα να με πάρουν με καισαρική σε οριακό σημείο και κατά την διάρκεια της επέμβασης η μητέρα μου ξύπνησε και προσπαθούσε να διώξει από την κοιλιά της τον γιατρό.
Το αποτέλεσμα ήταν να της χορηγήσουν μεγαλύτερη δόση και μετά να μη μπορούν να την επαναφέρουν εύκολα.
Η μόνη περίπτωση που η μητέρα μου δέχθηκε από τότε τη νάρκωση ήταν για να γεννήσει τον αδερφό μου και δεν θέλει ούτε να την ακούσει ξανά - γνώριζε πριν καν μείνει έγκυος στον αδερφό μου ότι θα κάνει και πάλι καισαρική δεδομένης της πρώτης.
Σε μια συζήτηση μου μαζί της πρόσφατα για την Άρτεμη και την στείρωση που έχουμε σε κανένα μήνα, την είδα φοβισμένη για το θέμα ακριβώς της νάρκωσης.
Αναφέροντας της τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει η στείρωση και τις ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν εάν αυτή δεν γίνει, κατάλαβε ότι αυτή είναι η πιο σωστή λύση.
Έχω την εντύπωση ότι η στείρωση ενός αρσενικού γάτου είναι πιο εύκολη από την στείρωση σε μια θηλυκή αλλά από την άλλη ένα αστείρωτο ζώο που μένει μέσα στο σπίτι θα θελήσει να φύγει με την παραμικρή ευκαιρία.
Εάν βγαίνει κι εκτός σπιτιού, θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι θα φύγει και δεν ξέρω εάν θα ξαναγυρίσει κι εάν βρεθεί πάλι, σε τι κατάσταση θα είναι...

Ως παιδί θυμάμαι έναν νεαρό αδέσποτο γάτο που φρόντιζα, ο οποίος ήταν πολύ φιλικός και χαδιάρης και θυμάμαι ένα μεγαλύτερο γάτο που τον κυνηγούσε όποτε τον έβλεπε για να τον βιάσει
Αυτός ο επίδοξος βιαστής (:D) δεν είχε αφήσει θηλυκή γάτα ανέγγιχτη κι αναρωτιέμαι εάν τον είχε κάποιος άνθρωπος μέσα στο σπίτι του αποκλειστικά κι αστείρωτο σε τι κατάσταση θα ήταν.
Δεν θα ταλαιπωρούταν ο άμοιρος;

καλημερα σε ολους! και σας ευχαριστω ολους για την προσπαθεια σας να με βοηθησετε.
αν δεν εισαι μεσα σε ενα σπιτι,η αν δεν εισαι μεσα στην ψυχολογια ενος ανθρωπου,σαφως ειναι αδυνατο να καταλαβεις,το μεγεθος
της αγωνιας,του τρομου,την ευαισθησια,την ναι! αρρωστημενη αν θελετε.. προσκοληση πανω σε μια ψυχη,ειτε αυτο ειναι γατα,ειτε οτιδηποτε αλλο.αυτην την στιγμη,και δεν ντρεπομαι καθολου να το πω,ο αρης μου ειναι ενας λογος σημαντικος που παιρνω δυναμη για να αντιμετωπισω ολα τα αλλα.η πιθανοτητα να τον χασω,γιατι ετσι μου την εδωσε να τον βαλω ξαφνικα σε ενα κρεβατι χειρουργειου,θα ειναι για μενα μοιραια.
ακουσα πολλα εδω...και πολλα που αφηθηκαν να εννοηθουν...
οτι δεν με ενδιαφερει η ψυχολογια του αρη μου
οτι ανθρωποι σαν εμενα ειναι υπαιτιοι που συνεχιζουν να υπαρχουν παραγωγοι ζωων
οτι θα γεμισω με γατακια,τα οποια...σκασιλα μου..τα πεταω και στο δρομο...:(
οτι μπορει να ρισκαρω εστω για ενα λεπτο,του να φυγει και να βγει στο δρομο με συνεπειες..
οτι μπορει να ερθει σε επαφη με αλλες και να γυρισει γδαρμενος η δαγκωμενος..
οτι δειχνω ανευθυνοτητα με το να μην ενημερωθω,η να μην μιλησω με γιατρους.
ολα αυτα..για μενα ειναι μπουνια στο στομαχι και πολυ μακρια απο εμενα.και σιγουρα δεν θα κατσω να απολογηθω για το τι σημαινουν ολα τα ζωα για μενα.το οτι δεν εχω φαει ποτε κρεας,ισως ειναι μια μικρη απαντηση.
αλλα το θεμα δεν ειμαι εγω.ειναι ο αρης μου.
λοιπον.
καταρχας...βικτωρια..και σε ευχαριστω πολυ!!

(όμως ότι μια παρεούλα θα του έκανε καλό τότε υπάρχουν πολλές λύσεις χωρίς να στειρωθεί ο γατούλης και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να γεμίσει το σπίτι σου γατιά:
1. να πάρεις ένα στειρωμένο γατί, είτε θηλυκό, είτε αρσενικό
2. να φιλοξενείς γατάκια έως 4 μηνών
3. να πάρεις ένα αστείρωτο αρσενικό γατάκι ώστε να μεγαλώσουν μαζί και να συνηθίσει το ένα τ' άλλο.
Μπορείς φυσικά να φιλοξενήσεις στειρωμένα γατιά ή αστείρωτα αρσενικά για να δεις αν θα τα πάνε καλά μεταξύ τους και αναλόγως μετά αποφασίζεις αν τελικά μπορεί να συμβιώσει με παρέα ή όχι.)

αυτα που αναφερεις,ηταν απο τα αρχικα μου ερωτηματα εδω,αλλα δεν πηρα απαντηση!!
ειπα μαλιστα.. 1ο)οτι μου ειπαν οτι αν παρω μια θυλυκια στειρωμενη..και δεν εχει οιστρο..καθε φορα που θα την πλησιαζει ο αρης,εκεινη θα του επιτιθεται??? η οχι??
----------
για το 2ο) που προτεινεις,δεν θα μπορουσα καλη μου να το κανω,γιατι θα δενομουν με οτι εμπαινε εδω και σιγουρα δεν θα το εδινα πισω.
---------
για το 3ο)μου ειπαν οτι θα προσπαθησει αργοτερα να διακορευσει το ενα το αλλο.και εκει βεβαια σταματησα..αλλα ισχυει αυτο???

γιωργο
ειμαστε σε ενα οικογενειακο τρειοροφο,που ολοι,ειδικα η ανηψια μου που σπουδαζει κτηνιατρος εξω,εχουμε πολλα ζωα.
μπορει να ανεβαινεις την σκαλα,και να συναντησεις μπροστα σου δρακακια,να κανουν βολτα,η κανα κουνελακι..
οποτε καταλαβαινεις οτι σε καμμια περιπτωση δεν μενει ΠΟΤΕ η πορτα ανοιχτη.

εφη μου
1)στην γιατρο που τον πηγα μου ειπε οτι η κατασταση του δεν ειναι τοσο σοβαρη ωστε να πρεπει να τον υποβαλω σε εξετασεις αιματος.
2)μου λετε ολοι και συμφωνω μαζι σας(και γω αυτο θα ελεγα)οτι πρεπει να μιλησω με τους γιατρους.οπως σας ειπα δεν το εχω κανει ακομα για το θεμα αυτο γιατι δεν το ειχα σκεφτει καν.ηθελα να δω πρωτα τι επιλογες εχω,προκειμενου να μην ειναι μονος.
το πιο σημαντικο ομως ειναι οτι ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.
γιατι?οταν επαθε την μολυνση,ο 1ος γιατρος εδωσε αλοιφη.δεν περνουσε..και του πηγα ξανα τον αρη για να μου πει..ε...
καλα μωρε..ας δοκιμασουμε αλλη.ετσι αλλαξαμε 5 αλοιφες.στην δοκιμη ολα..μεχρι που του εδωσε αντιβιωση και εκει γιναν ολα χαλια.
πηγα σε αλλη γιατρο,σε απογνωση πλεον,για να μου πει.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ.παρε αυτα..
ο αρης ακομα υποφερει απο στομαχι,δυσκοιλιοτητα,μυκητα,κακοκεφια.
αν παω σε τριτο γιατρο θα μου πει αλλα και θα μου δωσει αλλα κι εκεινος..
οποτε πειτε μου σας παρακαλω..τι να πιστεψω?και που να παω?και τι να κανω..

και κατι τελευταιο γιατι ειπωθηκε πολλες φορες.το αν ο αρης αρχισει ξαφνικα να μαρκαρει με ουρα τους τοιχους,
πιστεψτε με δεν με νοιαζει καθολου.καθαριζονται.
πιστευω οτι λετε οτι μπορει να υπαρχει κινδυνος αν δεν του κανω.
αλλα υπαρχει κανεις απο εσας,η καποιος γιατρος(οπου και να βρισκεται)που να με βεβαιωσει οτι 100 τις 100 θα παρω το παιδουλι μου πισω.ΥΠΑΡΧΕΙ??

Φίλη μου 100% βέβαιο στη ζωή δεν είναι τίποτα απολύτως... Ο, τι και αν επιλέξεις, στειρωμένος ή αστείρωτος, έτσι ή αλλιώς, κάτι μπορεί να πάει πάντα στραβά, κίνδυνοι πάντα θα υπάρχουν. Τίποτα ποτέ δεν είναι 100% εγγυημένο ούτε για τα ζώα μας ούτε για εμάς προσωπικά (κοίτα γύρω σου τι γίνεται...). Απλά ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά και φυσικά τις πιθανότητες, και αποφασίζεις. Έτσι είναι η ζωή, όλοι αυτό κάνουμε και αυτό μόνο περνάει από το χέρι μας.

Εύχομαι τα καλύτερα για το ζωάκι.

ακουσα πολλα εδω...και πολλα που αφηθηκαν να εννοηθουν...

Άντζελλα, νομίζω ότι δεν άκουσες κάτι το αρνητικό ούτε είδα κάτι το οποίο να εννοείται εις βάρος σου.
Από την στιγμή που μοιράζεσαι δημοσίως τις σκέψεις σου, τους προβληματισμούς σου και τις ανησυχίες σου είναι πολύ φυσιολογικό να ακούσεις απόψεις οι οποίες μπορεί να σε βρουν σύμφωνη, αντίθετη, να σου αρέσουν ή όχι.
Όμως δε νομίζω ότι κάποιος σου επιτέθηκε λεκτικά ή προσπάθησε να σε υποτιμήσει.
Όσον αφορά τον εαυτό μου τουλάχιστον, προσπαθώ να κρίνω και να παραμένω στα γραπτά κάποιου.
Το να βγάζω συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του, για το ποιός είναι, ποιά είναι η ζωή του ούτε με ενδιαφέρει να το κάνω αλλά και δε μπορώ εκ των πραγμάτων να το κάνω αφού το μόνο που γνωρίζω από αυτόν είναι οι απόψεις του τις οποίες διαβάζω.

Δε νομίζω ότι γράφτηκε ότι αν γεννηθούν αρκετά γατάκια θα τα πετάξεις στον δρόμο.
Αυτό που εγώ κατάλαβα πως γράφτηκε είναι ότι στην περίπτωση που γεννηθούν αρκετά γατάκια εάν θα μπορεί να βρεθεί ένα σπιτικό για όλα αυτά, δεδομένου ότι οι γάτες θα συνεχίσουν να γεννούν.
Εάν δε μπορεί να βρεθεί σπίτι για όλα τα γατάκια, θα μπορούσες πχ να τα φροντίσεις όλα;
Κρίνοντας από τον εαυτό μου, δεν θα είχα την δυνατότητα να φροντίσω 10 - 15 γατιά κι αυτό όχι επειδή δεν θέλω αλλά επειδή δε μπορώ καθώς έχω ένα μικρό σπίτι και δεν έχω την οικονομική άνεση να αγοράσω μια καλή τροφή να φάνε, την άμμο τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη κι ό,τι άλλο χρειάζονται.
Θα μπορούσα να τους αγοράζω την πιο φτηνή τροφή, την πιο φτηνή άμμο, να παραλείπω εμβόλια κλπ αλλά αυτό θα ήταν σωστή φροντίδα;

Το να ρισκάρεις να βγει ο γάτος σου στον δρόμο δεν είναι κάτι το οποίο θα κάνεις επίτηδες.
Μπορεί πχ να ανοίξεις τη μπαλκονόπορτα και να πεταχτεί έξω σαν τον σίφουνα.
Επειδή δεν γνωρίζω εάν ο γάτος σου μένει αποκλειστικά εντός σπιτιού ή εάν βγαίνει κι έξω, για αυτό έγραψα πως ο γάτος μπορεί να φύγει σε αναζήτηση θηλυκής γάτας.

Για το γεγονός ότι πολλοί κτηνίατροι δεν συμφωνούν στις γνωματεύσεις τους θα συμφωνήσω εν μέρει.
Όμως, είναι κι αυτό κάτι που χρειάζεται έρευνα.
Να πάρεις γνώμες τρίτων για κάποιον κτηνίατρο, να δεις την επαφή που έχει με τον γάτο σου, εάν είναι τρυφερός και δείχνει ενδιαφέρον για αυτόν ή εάν είναι απόμακρος, ψυχρός και τυπικός, να ψάξεις ακόμη και μέσω Internet για καλούς κτηνίατρους.
Εάν θέλεις ρίξε μια ματιά στο:

https://www.mypetz.gr/threads/%CE%9B%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD.221742/

Είναι μια λίστα από κτηνίατρους που προτείνουν τα μέλη του MyCat, ίσως σε βοηθήσει.

αλλα υπαρχει κανεις απο εσας,η καποιος γιατρος(οπου και να βρισκεται)που να με βεβαιωσει οτι 100 τις 100 θα παρω το παιδουλι μου πισω.ΥΠΑΡΧΕΙ??

Μα, κανείς γιατρός δε μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι κάποια επέμβαση θα στεφθεί με 100% επιτυχία.
Πάντοτε ο γιατρός θα σου πει - και οφείλει να σου πει - ότι υπάρχει μια πολύ πολύ μικρή πιθανότητα να υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας.
Μπορεί πχ να πας στον οδοντίατρο για εξαγωγή και να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα ή δεν ξέρω κι εγώ τι.
Εάν όμως στο μέλλον ο γάτος σου εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας - πραγματικά το απεύχομαι - και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;
Τι θα έκανες σε αυτή την περίπτωση;

Γιώργο,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και σε συγχαίρω για τις απόψεις σου και τη στάση σου στο όλο θέμα.:) Δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε την προσωπικότητα κανενός,αφού αποτελεί μόρφωμα πολλών παραγόντων τους οποίους και σίγουρα αγνοούμε. Και το λέω γενικά...
Μια τραυματική εμπειρία που μπορεί να έχει περάσει κάποιος από μας μπορεί να τον κάνει να βλέπει διαφορετικά τα πράγματα και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτή την περίπτωση,πόσο περισσότερο όταν μιλάμε για απώλεια συζύγου.. Από κει και πέρα, καταλαβαίνω τη δυσκολία της απόφασης..Όσα αναφέρθηκαν είναι ορθά για τα υπερ της στείρωσης βλέποντας τα ορθολογικά. Επειδή όμως όπως είπα, εισέρχεται και το βίωμα είναι λογικό η φίλη μας να ταλαντεύεται. Εγώ δεν έχω κάτι να προτείνω,παρά μόνο ίσως να κοιτάξει μέσα της και πιστεύω πως θα πάρει απάντηση για το τί είναι σωστό και τί όχι.

Μα προφανώς αυτή είναι και η ουσία. Η κοπέλα έχει βιώσει μία τραγική εμπειρία με επέμβαση και δυσκολεύεται να πάρει μια απόφαση. Ακριβώς λόγω αυτής της λεπτής κατάστασης και επειδή δεν είναι κατά της στείρωσης από πεποίθηση της προτείνουμε όλοι, όχι να πάει στα τυφλά και να στειρώσει τον γατούλη της, αλλά να ψάξει σε βάθος το θέμα και με βάση την γνώμη των ειδικών (γιατί ούτε εμείς ούτε η ίδια μπορεί να ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι ή δεν είναι αυτό για τον γατούλη)να κάνει την σωστότερη επιλογή για τον γάτο της. Αν οι γιατροί πουν ναι, έχεις μια καλή βάση για να πάρεις την απόφαση σου (σκέφτεσαι ότι οι κίνδυνοι για την υγεία μειώνονται, δεν κινδυνεύει τόσο να βγει έξω κλπ)αν πουν όχι αποκλείεις αυτό το ενδεχόμενο και προχωράς στην αμέσως επόμενη καλή λύση για αυτόν, όπως για παράδειγμα την υιοθεσία μιας στειρωμένης ενήλικης γατούλας.
Τα περί επιθέσεων, προσωπικών υποννοουμένων και κριτικών τα αντιπαρέρχομαι. Τα αποτελέσματα της διάδρασης είναι δεδομένα, ρωτάς γνώμες και ακούς ο,τι έχουν οι άλλοι να σου πουν. Και αυτό είναι το νόημα. Να σου δώσει κάποιος άλλος να σκεφτείς μια διαφορετική πτυχή του θέματος που για χ λόγους μπορεί μέχρι στιγμής να την απέρριπτες.

Να πω κι εγώ τη γνώμη μου, αν και έχει βέβαια περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε ανάψει η συζήτηση.

Οταν ήμουν μικρή και είχαμε μια θηλυκή γάτα, η οποία όταν είχε οίστρο χαλούσε τον κόσμο και ήθελε με κάθε τρόπο άνδρα (πριν την πάρουμε εντελώς εσωτερική στο διαμέρισμά μας ήταν ψιλοαδέσποτη της γειτονιάς που την ταϊζαμε και είχε κάνει μερικές γέννες) η μητέρα μου αποφάσισε να τη στειρώσει.

Οταν λοιπόν την πήγε στον κτηνίατρο, εκείνος τη ρώτησε αν θέλει κανονική στείρωση (ούτε οίστρος, ούτε μωράκια, ούτε τίποτα) ή στείρωση που θα εμπόδιζε μεν να μένει έγκυος αλλά θα συνέχιζε να έχει ορμές και να ζευγαρώνει με αρσενικά (σε περίπτωση που είχαμε αρσενικό στο σπίτι).

Η μητέρα μου βέβαια διάλεξε την πρώτη περίπτωση γιατί και αρσενικό δεν είχαμε στο σπίτι, και φυσικά ο σκοπός της ήταν να έμποδίσει τις κρίσεις οίστρου που την ταλαιπωρούσαν.

Αυτή λοιπόν η δεύτερη περίπτωση δε βλέπω να αναφέρεται πουθενά. Και παρέα να έχει ο Αρης, και γατάκια να μη γεμίσει η κοπέλα. Υπάρχει κάποιος λόγος;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back