Μυρτω4038
Διακεκριμένο μέλος
συγνωμη αλλα δεν ανεφερα πουθενα για χορτοφαγια!!!αντιθετως..
ετσι ειναι κουμπαρουλα μου..και εγω οτι εχω διαβασει και εχω δει...εκει ειναι το μεγαλο προβλημα..στον σιδηρο...τπτ φυτικο δεν υποκαθιστα τον σιδηρο του κοκκινου κρεατος,ή των παραγωγων του..![]()
Προσωπική μου άποψη ότι το κόκκινο κρέας είναι απαραίτητο για την διατροφή του ανθρώπου.

Πιστεύω ότι μπορεί να ενταχθεί μια χαρά στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

Και εννοείται φυσικά ότι δεν χρειάζεται να το τρώει κανείς στην πιο ανθυγιεινή μορφή του...γύρους ,πίτσες,αλλαντικά, λουκάνικα κ.α
Υ.Γ Τα μανιτάρια είναι φανταστικά και έχουν και πολύ λίγες θερμίδες!

Εγώ τα προσθέτω σε πολλά φαγητά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ιωάννα-μπιάνκα
Πολύ δραστήριο μέλος
θα τα δοκιμάσω σίγουρα τα μανιτάρια!!με έχετε πείσει όλοι!!αλλά πως να κάνω την αρχη?????
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
CoffeeBlack
Εκκολαπτόμενο μέλος
Παρ' όλο που έπαιρνα συμπήρωμα διατροφής... Επίσης ένιωθα τρομερή ατονία. Όταν έφτασα στο σημείο να έχω δύο τρίχες στο κεφάλι μου, δεν άντεξα και ξανακύλησα...
Τώρα τρώω κρέας, βασικά κοτόπουλο, αλλά όχι συχνά. Και δεν τρώω σε καμία περίπτωση αρνάκια, κατσικάκια, κουνέλια, λαγούς, κυνήγι (που μας στέλνει ένας θείος από το χωριό), πάπιες, χήνες κτλ.
Η αλήθεια είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στο κρέας αφομοιώνονται καλύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό από τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε τροφές φυτικής προέλευσης. Και περιέχει απαραίτητα αμινοξέα που δεν βρίσκονται σε άλλες τροφές φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Από την αλλή γνωρίζω άτομα που είναι χορτοφάγοι, δλδ δεν τρώνε ουτε γαλακτοκομικά, όυτε αυγα, ούτε ψάρι και είναι υγιέστατοι. Πιστεύω πως κάποιος μπορεί να ζήσει χωρίς κρέας, αρκεί να συμβουλευτεί πρώτα έναν παθολόγο και έναν διαιτολόγο.
οσον αφορα τα ζωα που σφαγιαζονται κατ εκατομυρια σε ολον τον κοσμο...επειδη θεωρω οτι ειναι αδυνατον να σταματησει ολος ο κοσμος να τρωει κρεας,πιστευω οτι θα πρεπει να επικεντρωθουμε στα εξης:1ον να εκτρεφονται για καταναλωση πολυ λιγα ειδη,και οχι να κυνηγαμε και να τρωμε οτι κινητε και οτι πεταει και οτι κολυμπαει στη θαλασσα...μπορουμε ανετα να ζησουμε και χωρις ελαφια..και χωρις πτερυγια καρχαρια και χωρις πουλακια...και 2ον οσα εκτρεφονται για αυτο το λογο,να ζουνε οσο ζουνε σε αριστες συνθηκες..και να θανατωνονται με τον πιο ανωδυνο τροπο...θα πρεπει να υπαρξει επιτελους σεβασμος σε αυτα τα ζωα..και στην ελλαδα,οπως και σε καποιες αλλες χωρες..σιγουρα δεν υπαρχει..
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πάντως, όσα σφαγεία επισκεφτήκαμε με τη σχολή, τηρούν τους όρους της αναισθητοποίησης των ζώων. Κάτι είναι κι αυτό...

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Πριν 5 χρόνια αποφάσισα κι εγώ να μην τρώω κρέας. Τον πρώτο καιρό όλα καλά... Μετά από μερικούς μήνες όμως είδα ότι τα μαλλιά μου άρχισαν να πέφτουν επικίνδυνα.Παρ' όλο που έπαιρνα συμπήρωμα διατροφής... Επίσης ένιωθα τρομερή ατονία. Όταν έφτασα στο σημείο να έχω δύο τρίχες στο κεφάλι μου, δεν άντεξα και ξανακύλησα...
![]()
Τώρα τρώω κρέας, βασικά κοτόπουλο, αλλά όχι συχνά. Και δεν τρώω σε καμία περίπτωση αρνάκια, κατσικάκια, κουνέλια, λαγούς, κυνήγι (που μας στέλνει ένας θείος από το χωριό), πάπιες, χήνες κτλ.
Η αλήθεια είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στο κρέας αφομοιώνονται καλύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό από τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε τροφές φυτικής προέλευσης. Και περιέχει απαραίτητα αμινοξέα που δεν βρίσκονται σε άλλες τροφές φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Από την αλλή γνωρίζω άτομα που είναι χορτοφάγοι, δλδ δεν τρώνε ουτε γαλακτοκομικά, όυτε αυγα, ούτε ψάρι και είναι υγιέστατοι. Πιστεύω πως κάποιος μπορεί να ζήσει χωρίς κρέας, αρκεί να συμβουλευτεί πρώτα έναν παθολόγο και έναν διαιτολόγο.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πάντως, όσα σφαγεία επισκεφτήκαμε με τη σχολή, τηρούν τους όρους της αναισθητοποίησης των ζώων. Κάτι είναι κι αυτό...![]()
πρεπει να ερθεις ζακυνθο να δεις τι γινεται...

...να ακουσεις τα γουρουνακια τι κραυγες βγαζουν την ωρα που περιμενουν τη σφαγη...
...απο την ντοπια τηλεοραση τα εχω δει..και φανταζομαι οτι δεν ειναι ετσι μονο στη ζακυνθο,ουτε στην ελλαδα...αν εβλεπες ενα ντοκιμαντερ του Κουλογλου,ακριβως πανω σε αυτα τα θεματα(αναφεροταν μαλιστα κυριως στο εξωτερικο..)θα εχανες τον υπνο σου για πολλες μερες πιστεψε με...για αυτο λεω,τουλαχιστον ας εχουν εναν ανωδυνο θανατο...το αξιζουν με ολα οσα μας εχουν προσφερει..Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ιβανα
Επιφανές μέλος
δεν τρως μανιταρια?!?!?!?! ΧΑΝΕΙΣ!!!! Τα αγαπημενα μου ειναι τα καφετι (παρομοια με τα κοινα λευκα μανιταρια που βαζουν στην πιτσα), τα shiitake (τα πιο τελεια μανιταρια!), τα portobello, τα oyster, και τα enokitake (τελεια και αυτα!). Οχι μονο ειναι νοστιμα, αλλα ειναι και παρα πολυ υγιεινα. Τα shiitake και τα reishi εχουν μεχρι και αντικαρκινικες ιδιοτητες και αποδεδειγμενα μικραινουν τους ογκους! Και εγω τρωω πολλα μανιταρια οπως η elvenstar. Τα τσακιζω!!! Ακομα και οταν φτιαχνω τοστ ή σαντουιτς, βαζω μανιταρια!
ηρω μου εχεις απολυτο δικιο για τα μανιταρια, αλλα μην ξεχνας οτι εσυ εισαι καναδα κ μπορεις να βρεις περισσοτερα ειδη απο οτι εμεις εδω. τα shiitake (lentinula edodes) k reishi (ganoderma lucidum) που ανεφερες δεν υπαρχει περιπτωση να τα βρει στην ελλαδα γιατι ειναι πολυ σπανια εδω, αλλα ακομα κ αν τα βρει εχουν 50 ευρω το κιλο..! ισως κ παραπανω.. δε νομιζω να ειναι οτι καλυτερο για μια φοιτητρια..παντως εχεις δικιο, ειναι φανταστικα μανιταρια, και ειδικα τα shiitake ειναι αντικαρκινικα, αντιχοληστερινικα και..αυξανουν τη λιμπιντο..!..τα ξερω πολυ καλα αυτα που σου λεω, σε μοναδα μανιταριων δουλευω..

ιωαννα μπιανκα μπορεις να δοκιμασεις τα agaricus τα κλασικα ασπρα της πιτσας (σε φρεσκια μορφη ομως-οχι κονσερβα), τα αντιστοιχα καφε, τα πλευροτους και τα πορτομπελλο που θα βρεις σιγουρα ελλαδα..

μπορεις να τα βαλεις σχεδον παντου, και εγω λογω δουλειας εχω απειρες συνταγες με μανιταρια να σου δωσω αν ενδιαφερεσαι.
οσο για καποιες συνταγες που ειπες παραπανω χωρις κρεας μια πολυ καλη ειναι ομελεττα με λαχανικα κ μανιταρια. πχ 2 αβγα, ντοματα, πρασινη πιπερια, μανιταρια, αν θες φετα, αλατι πιπερι κ εχεις ενα σουπερ πληρες γευμα. και φυσικα ενα πολυυυυ θρεπτικο φαγητο χωρις κρεας κ ευκολο για σενα να κανεις που εισαι φοιτητρια ειναι το σπανακορυζο..πολλα φαγητα υπαρχουν χωρις κρεας, λιγο φαντασια θελει κ να ψαξεις κ λιγο στο δικτυο..ενα καρο συνταγες θα βρεις!

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος

ιβανα
Επιφανές μέλος
Ιωαννα ουτε σε ξηρη μορφη υπαρχουν shiitake στην ελλαδα;![]()
δεν το εχω ψαξει να σου πω, ισως κ να υπαρχουν σε ξηρη μορφη, εγω μιλουσα για τα φρεσκα, ειναι πολυ σπανια ποικιλια εδω κ ακριβη, και δε ζητιεται... αλλα κ να υπαρχουν, πιστευω θα ειναι πανακριβα.......δε χανει ομως τιποτα να ρωτησει...

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
δεν το εχω ψαξει να σου πω, ισως κ να υπαρχουν σε ξηρη μορφη, εγω μιλουσα για τα φρεσκα, ειναι πολυ σπανια ποικιλια εδω κ ακριβη, και δε ζητιεται... αλλα κ να υπαρχουν, πιστευω θα ειναι πανακριβα.......δε χανει ομως τιποτα να ρωτησει...![]()
κριμα που δεν εχει ζητηση γιατι πραγματικα ειναι πολυ νοστιμα! Ειναι πιο ακριβα απο τα ασπρα μανιταρια, αλλα ειναι πιο ελαφρια
Εδω τα portobello ειναι πιο ακριβα απο τα shiitake
Enokitake εχει στην ελλαδα; Εδω ειναι εισαγωγης
Κατι μανιταρια που ειναι σαν τα καφε αλλα πιο μεγαλα και πιο μικρα απο portobello τι μανιταρια ειναι; Ειχα παρει κατι τετοια στην ελλαδα το καλοκαιρι 
Α! και μια συμβουλη οταν αγοραζουμε μανιταρια... τα πιανουμε απο το κατω μερος και οσο πιο σκληρα ειναι τοσο πιο λιγο μαυρο εχουν μεσα (αναφερομαι στα ασπρα και τα καφε)

Freya
Πολύ δραστήριο μέλος
μιας και εισαι φοιτητρια αν θες κατι ευκολο ειναι και και τα σαντουιτσακια με ψητα λαχανικα.
ψησε σε λωριδες μελιτζανα κολοκυθακι πατατα και βαλε τα σε ψωμακι του σαντουιτς με οτι αλλο θες εσυ μεσα,απλα τελειο.
αν δεν τρως μπροκολο κ κουνουπιδι δοκιμασε να το φας στο φουρνο με πεννες.βρασε πεννες και μπροκολο(οχι μαζι
) και μετα ριξε τα σ ενα πυρεξ και πασπαλισε με τυρι και κρεμα γαλακτος-μετα βαλ τα στο φουρνο για κανα τετσρτο-πανευκολο και νοστιμο.σκεφτομαι κι εγω να κοψω το κρεας...σιχαθηκα...μονο το κοτοπουλο μου αρεσει πλεον,αντε και κανας κιμας
Nonika
Διακεκριμένο μέλος

Θελω να το σταματησω ομως,αν και δεν τρωω συχνα,μονο αν βγω εξω με παρεα ή φαω σε αλλο σπιτι και μου προσφερθει,σπιτι εχω μηνες να φτιαξω.
Αν τρως γαλακτοκομικα ,αυγα ,προιοντα σογιας και κανεις μια ισορροπημενη διατροφη κτλ μια χαρα θα εισαι,εκανα εγω εξετασεις οταν ημουν ηδη βετζετεριαν για πολλα χρονια(δεν ετρωγα καν ψαρια!) και ημουν σουπερ υγιης,δεν μου ελειπε τιποτα.
Αν θες μπορεις να τρως συκωτι καθε 10με 15 μερες-το θεωρω υποπροιον σφαγης οποτε δεν εχω τυψεις-για να διατηρεις τον σιδηρο σου στα επιθυμητα επιπεδα.
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Ναι,μονο που η Β12 μενει στον οργανισμο για 7 περιπου χρονια.Περιεχεται και στα αυγα και στο γαλα,οποτε ενας καθαρος χορτοφαγος θα πρεπει ή να τρωει ενα αυγο που και που ή να την αναπληρωνει με συμπληρωματα.Αλλα τα αποθεματα της διαρκουν 7 χρονια.Επισης υπαρχει το θεμα με την βιταμινη Β12 και το ασβεστιο. Ασβεστιο μπορεις να παιρνεις απο το γαλα, τα αυγα και τα ψαρια οπως ο σολωμος. Β12 την παιρνεις απο το κρεας και τα ψαρια (πχ σολωμος). Επισης με την χορτοφαγικη διατροφη επηρεαζονται οι ορμονες σου και ισως παρατηρησεις αλλαγες στον κυκλο σου (το διαβασα και αυτο σε επιστημονικο αρθρο).
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Ολα τα ειδη ψησιματος / τηγανισματος απαιτουν θερμοκρασιες 150 - 230 βαθμων. Σ' αυτες τις θερμοκρασιες ολες ανεξαιρετως οι βιταμινες εχουν παει περιπατο.
Πολλοι (δυστυχως ακομα και γιατροι) συγκρινουν τα 4.5 μγκρ. της Β6 που περιεχεται σε ενα φιλετο με τα 2 μγκρ. της ιδιας βιταμινης που περιεχεται στα αμυγδαλα. Επειδη το φιλετο εχει την διπλασια ποσοτητα σε Β6 απο τα αμυγδαλα, εξαγουν το συμπερασμα οτι πρεπει να φας κρεας για να παρεις την Β6. Ξεχνανε ομως οτι τα αμυγδαλα τα τρωμε ωμα, ενω το κρεας ψημενο (δεν ξερω αν υπαρχει κανεις που τρωει ωμες τις μπριζολες του).
Αν συγκρινουμε αυτο που πραγματικα βαζουμε στον οργανισμο μας εχουμε μηδεν μγκρ. απο την βιταμινη Β6 στο κρεας και 2 μγκρ. στα αμυγδαλα.
Ποια ειναι λοιπον η καλυτερη τροφη για να παρουμε την Β6;
Ολες οι βιταμινες περιεχονται στα φυτα και μονο στα φυτα (με μοναδικη εξαιρεση την Β12 που παραγεται απο βακτηριδια που ζουν στο χωμα). Ναι, το κρεας περιεχει κι αυτο βιταμινες αλλα εμμεσα - απο τις ζωοτροφες. Αναλογα με το τι εφαγε το ζωο τις ημερες / βδομαδες πριν την σφαγη του, η περιεκτικοτητα σε βιταμινες ποικιλλει.
Οταν βαζω στο πιατο μου 100 γρ. καροτα ειτε σπανακι, ξερω πολυ καλα ποσες βιταμινες θα παρω. Και με μια ματια στην ταμπελιτσα, ξερω αν φτανει για να καλυψω τις ημερησιες αναγκες μου.
Με το κρεας δεν ξερω. Ποιος ξερει τι φαγητο εφαγε το γουρουνι, πριν καταληξει να γινει μπριζολα στο πιατο μου; Αναλογα με την τροφη που του εδωσε ο κτηνοτροφος, μπορει να ειναι γεματο βιταμινες, μπορει και να μην εχει ουτε ιχνος. Με τις σημερινες βιομηχανοποιημενες συνθηκες εκτροφης, τα ζωα αναγκαζονται να τρωνε οτι σκουπιδαριο ειναι φτηνοτερο. Σιγα μη δωσουνε στο γουρουνι γρασιδι, φρουτα και λαχανικα (αυτη θα ηταν η φυσικη του διατροφη). Αντι γι' αυτο δινουν στα γουρουνια ψαραλευρα και (γενετικα μεταλλαγμενα) τευτλα. Απο που να βρεθουν οι βιταμινες στον οργανισμο του γουρουνιου μετα;
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ σε mg ΑΝΑ 100gr
χαρουπάλευρο 358
αποξηραμένα Σύκα 162
μαιντανός 138
αμυγδαλα 248
σουσαμι 159
ηλιοσπορος 114
σπανακι 99
φασολια 90
γαλα 117
Πηγη: Yπ.Υγειας Μ.Βρετανιας
Και αλλα που βρηκα στο ιντερνετ
Περιεκτικότητα Ασβεστίου σε mg ανά 100gr
Χαρουπάλευρο 358
Αμύγδαλα 248
Μελάσσα 205
Αποξηραμένα Σύκα 162
Σουσάμι 159
Μαιντανός 138
Ηλιόσπορος 114
Σπανάκι 99
Φυστίκια 92
Φασόλια 90
Βρώμη 54
Σταφίδες 50
Μπρόκολο 47
Αλεύρι Σιταριού Ολικής Αλέσεως 34
Καρότα 33
Κουνουπίδι 22
Φακές 19
Χυμός Πορτοκάλι 11
Μπανάνα 5
Ντομάτα 10
Πατάτα 8
Ελαιόλαδο 1
Γάλα 117
Κοτόπουλο 117
Βοδινό 11
Πρωτεΐνη ανά 100gr
Φιστίκια 25,8
Ηλιόσπορος 22,78
Αμύγδαλα 21,26
Σουσάμι 17,73
Βρώμη 16,89
Αλεύρι σιταριού ολικής αλέσεως 13,7
Φακές 9
Ρεβίθια 8,86
Αλεύρι καλαμποκιού 6,93
Σπανάκι 2,86
Μπρόκολο 2,82
Αβοκάντο 2
Κουνουπίδι 1,98
Πατάτα 1,96
Φρέσκα φασόλια 1,89
Σταφίδες 1,40
Μαρούλι 1,36
Ντομάτα 1,16
Μπανάνα 1,09
Καρότα 0,93
Ροδάκινα 0,91
Μανταρίνια 0,81
Σύκα 0,75
Χυμός πορτοκάλι 0,70
Αγγούρι 0,65
Καρπούζι 0,61
Βερίκοκα 0,38
Γάλα 3,22
1 αυγό μεσαίο 6
Τυρί ένταμ 25
Φέτα 14
Βοδινό, χοιρινό,αρνί, κοτόπουλο 20-35
Περιεκτικότητα Σιδήρου σε mg ανά 100gr
Σουσάμι 14,55
Ηλιόσπορος 6,62
Βρώμη 4,72
Φυστίκια 4,58
Σπανάκι 3,57
Φασόλια 3,70
Σταφίδες 1,88
Μπρόκολο 0,73
Αλεύρι Σιταριού Ολικής Αλέσεως 3,88
Καρότα 0,89
Κουνουπίδι 0,44
Φακές 3,33
Χυμός Πορτοκάλι 0,20
Μπανάνα 0,26
Ντομάτα 0,27
Πατάτα 0,31
Ελαιόλαδο 0,56
Ρεβύθια 2,89
Αλεύρι Καλαμποκιού 2,38
Αυγά (3) 1,19
Γάλα 0,06
Βοδινό 6,54
Κοτόπουλο 1,49
Οσο για τη Β12
Επισης,Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β (σύμπλεγμα Β). Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το οργανισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε :
1. αποτελεί τμήμα συνενζύμων
2. είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του DNA,
3. συμμετέχει στη σύνθεση της μυελίνης(βρίσκεται στο νευρικό ιστό)
4. συμμετέχει στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κ.α
Η Β12 έχει μία ιδιαιτερότητα: βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα. Για την ακρίβεια συντίθεται στα φυτοφάγα ζώα, σε βακτήρια και σε μύκητες. Οι διατροφικές πηγές της Β12 είναι τα εντόσθια (καρδιά, νεφρά, συκώτι), το κρέας γενικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί , το αυγό και το γάλα.
* Τί συμβαίνει λοιπόν με τα άτομα που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή;
Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Τα αποθέματα μπορεί να κρατήσουν από 5 έως 7 χρόνια περίπου. Έτσι, ένα άτομο που θα ακολουθήσει για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα χορτοφαγική διατροφή δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την έλλειψη της Β12.
Από την άλλη, άτομα που ακολουθούν για χρόνια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσουν έλλειψη. Αυστηρή χορτοφαγική διατροφή σημαίνει ότι αποφεύγουν, όχι μόνο το κρέας αλλά κάθε τι που προέρχεται από ζώα πχ αυγά, γάλα, ψάρι, αυγά ψαριού (σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το μέλι->μέλισσα).
* Τί μπορεί να κάνει ένας αυστηρός χορτοφάγος (vegan) προκειμένου να αποφύγει την ανεπάρκεια της Β12;
Η μία λύση έγκειται στην εισαγωγή ορισμένων ζωικών τροφών στη διατροφή του όπως γάλα, αυγά, ίσως ακόμα και ψάρι ή θαλασσινά. Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές του επιλογές και πεποιθήσεις.
Εάν δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει διατροφικές συνήθειες η άλλη λύση είναι η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης B12.
* Σε ποιές άλλες περιπτώσεις εκτός από την χορτοφαγία μπορεί να παρουσιαστεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Για να απορροφάται σωστά από τον οργανισμό η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη η ύπαρξη του ενδογενούς παράγοντα (ιntrinsic factor), μίας πρωτεΐνης που παράγεται στο στομάχι.
Όταν δεν υπάρχει αυτός ο ενδογενής παράγοντας τότε παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης Β12.
Αυτό μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:
1. κακοήθης αναιμία
2. αφαίρεση στομάχου
3. παρασιτικές λοιμώξεις
Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 σε ηλικιωμένα άτομα.
Η Μαρίνα Ζαχαράκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
marina.zacharaki@gmail.com
λεει σε αρθρο της:
"Η βιταμίνη Β12 ανιχνεύεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως το γάλα, τα αβγά και φυσικά το κρέας. Μια εναλλακτική πηγή βιταμινών Β12 είναι τα προϊόντα σόγιας (γαλακτοκομικά προϊόντα σόγιας) ή διάφορα συμπληρώματα διατροφής τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σας(μαγιά μπύρας)."
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Σχετικα με τις ελλειψεις ιχνοστοιχειων και βιταμινων δες αυτο, αυτο, αυτο, αυτο, αυτο, αυτο, αυτο, αυτο, και αυτο.
ιωάννα-μπιάνκα
Πολύ δραστήριο μέλος
χθες δοκιμασα για πρωτη φορα μπροκολο!!επαθα ενα σοκ αλλα θα το παλεψω!!α!!και για οσες λατρευουν τα μανιταρια εχω συνταγη για μανιταροπιτα!!
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
καλημερα καταρχας!!αναφερεστε ολοι σε χορτοφαγια!!αμα τρως ψαρι, αυγα, γαλακτοκομικα, κ.τ.λ. δεν νομιζω οτι υπαρχει θεμα ουτε για τις βιταμινες, ουτε για το σιδηρο,ουτε για τα αμινοξεα!ετσι δεν ειναι??
χθες δοκιμασα για πρωτη φορα μπροκολο!!επαθα ενα σοκ αλλα θα το παλεψω!!α!!και για οσες λατρευουν τα μανιταρια εχω συνταγη για μανιταροπιτα!!
μα και το ψαρι κρεας ειναι (meat: edible animal flesh: the flesh of an animal that is considered edible, especially that of a mammal or bird (source)). Πρεπει να γινεις πιο specific οταν λες "θελω να κοψω το κρεας"
Αν τρως ψαρι, αυγα, θαλασσινα κτλ δεν υπαρχει προβλημα. Αν τρως καπου καπου και λιγο κοτοπουλο ή βοδινο δεν χαλασε και ο κοσμος. Μπροκολα και κουνουπιδια ουτε εγω ετρωγα στην ηλικια σου. Τωρα ομως μου αρεσουν πολυ και τα 2. Μπορεις να φτιαξεις υπεροχα ζυμαρικα με κρεμα γαλακτος, μπροκολο, κουνουπιδι, μανιταρια, mozzarella και σπαραγγια (μπορεις να προσθεσεις και κοτοπουλο ή θαλασσινα). Αν θες την συνταγη στειλε μου πμ να στην δωσω.
ιωάννα-μπιάνκα
Πολύ δραστήριο μέλος
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
εχεις δικιο..κρεας εννοουσα απο ζωο..ψαρια αναγκαστικα θα τρωω που και που..η συνταγη μου φαινεται καπως πολυπλοκη..θα μεινω προστοπαρων στην τονοσαλατα..το προβλημα ειναι οτι τωρα ολα τα λαχανικα σιγα σιγα φευγουν...το καλοκαιρι μονο ντοματα..που δεν προσφερει τιποτα...τα σπαραγγια τι γευση εχουν?τα πλευρωτους μου ειπε η μανα μου οτι ειναι ακριβα για μενα..
καταρχην ιωαννα μου η ντοματα εχει απιστευτες αντικαρκινικες και αλλες ιδιοτητες..για αυτο μην λεςε οτι δεν προσφερει τπτ..εγω γενικοτερα..τουλαχιστον 2 απο τα γευματα μου την εβδομαδα ειναι σαλατα...με τυρακι εννοειται..τωρα,οσον αφορα τα λαχανικα..πληθος λαχανικων υπαρχουν το καλοκαιρι..περισσοτερα απο τον χειμωνα..και μην ξεχναμε και τα φασολακια,τις μπαμιες,τον αρακα..που τα βρισκεις και σε κατεψυγμενα αυτα..δεν συζητω για οσπρια..βαλε ψαρια,μαλακια κλπ..ε..τι αλλο θελεις;..εξαλου μονο το κοκκινο κρεας κ πουλερικα ειπες οτι θες να κοψεις...μενουν ολα τα υπολοιπα..

καλε...τα πλευρωτους στο σ/μ..που ειναι και βιολογικα κιολας σε μια χαρα τιμη τα παιρνω εγω...
ιβανα
Επιφανές μέλος
κριμα που δεν εχει ζητηση γιατι πραγματικα ειναι πολυ νοστιμα! Ειναι πιο ακριβα απο τα ασπρα μανιταρια, αλλα ειναι πιο ελαφριαΕδω τα portobello ειναι πιο ακριβα απο τα shiitake
Enokitake εχει στην ελλαδα; Εδω ειναι εισαγωγης
Κατι μανιταρια που ειναι σαν τα καφε αλλα πιο μεγαλα και πιο μικρα απο portobello τι μανιταρια ειναι; Ειχα παρει κατι τετοια στην ελλαδα το καλοκαιρι
Α! και μια συμβουλη οταν αγοραζουμε μανιταρια... τα πιανουμε απο το κατω μερος και οσο πιο σκληρα ειναι τοσο πιο λιγο μαυρο εχουν μεσα (αναφερομαι στα ασπρα και τα καφε)![]()
ειναι οντως παρα πολυ νοστιμα τα shiitake κ εχουν απιστευτο αρωμα. για καποιους βαρυ, εμενα μ'αρεσει πολυ..
οταν λες enokitake μαλλον εννοεις τα flammulina velutipes, κατι μακροστενα λευκα σα λουλουδια ε? (δεν τα παω καλα με τις γιαπωνεζικες-κινεζικες ονομασιες, εμεις δουλευουμε τις κλασικες λατινικες ονομασιες). ολα αυτα ηρω μου δυστυχως δεν υπαρχουν ελλαδα, ειναι γιαπονοκινεζικες ποικιλιες, εγω εχει τυχει να τα φαω γιατι τα καλλιεργουμε εκει στο εργαστηριο. παντως τα flammulina δε με ειχαν τρελανει θυμαμαι, ψιλοαδιαφορα...

οσο για τα αλλα που με ρωτας δε μπορω να ξερω τι ειναι, αν μου στειλεις μια φωτογραφια μπορει κ να σου πω την ονομασια τους..
φοβερα επισης ειναι τα μορχελλα, φο-βε-ρα μανιταρια. τα ψιλοβρισκεις ελλαδα αμα ψαξεις αλλα ειναι απλησιαστα. περιπου 50-100 ευρω το κιλο.....

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
εχεις δικιο..κρεας εννοουσα απο ζωο..ψαρια αναγκαστικα θα τρωω που και που..η συνταγη μου φαινεται καπως πολυπλοκη..θα μεινω προστοπαρων στην τονοσαλατα..το προβλημα ειναι οτι τωρα ολα τα λαχανικα σιγα σιγα φευγουν...το καλοκαιρι μονο ντοματα..που δεν προσφερει τιποτα...τα σπαραγγια τι γευση εχουν?τα πλευρωτους μου ειπε η μανα μου οτι ειναι ακριβα για μενα..
η ντοματα ειναι πολυ υγιεινη κυριως οταν ειναι μαγειρεμενη! Πχ η κοκκινη σαλτσα ειχε πολυ περισσοτερο lycopene απο οτι η φρεσκια ντοματα!! Btw, η ντοματα δεν ειναι λαχανικο, αλλα φρουτο
Τα σπαραγγια ειναι πολυ νοστιμα, εγω φετος αρχισα να τα τρωω και ειναι φανταστικα! Μπορεις να τα κανεις σουπα με λιγο πρασο, κρεμμυδι, θυμαρι και πιπερι, να τα αλεσεις στο μπλεντερ αφου βρασουν και μετα να προσθεσεις μια κουπα γαλα ή κρεμα γαλακτος. Εγω τα τρωω και ψητα με ψαρι και λευκη σαλτσα απο βουτυρο, λεμονι και μυρωδικα. Επισης ωραια ειναι η γλυκοπατατα (δεν ξερω αν εχετε), το βραστο κολοκυθι, το καλαμποκι, τα φασολακια, οι αγκιναρες, κτλ. Υπαρχουν πααααρα πολλα λαχανικα που πιστευεις οτι δεν σου αρεσουν, αλλα αν τα μαγειρεψεις καταλληλα θα τα λατρεψεις! Εδω εχει ωραιες και πρωτοτυπες συνταγες. Αν ψαξεις στο internet οτιδηποτε με την λεξη recipe διπλα, θα σου βγαλει ενα σωρο ωραιες συνταγες 
καταρχην ιωαννα μου η ντοματα εχει απιστευτες αντικαρκινικες και αλλες ιδιοτητες..για αυτο μην λεςε οτι δεν προσφερει τπτ..εγω γενικοτερα..τουλαχιστον 2 απο τα γευματα μου την εβδομαδα ειναι σαλατα...με τυρακι εννοειται..τωρα,οσον αφορα τα λαχανικα..πληθος λαχανικων υπαρχουν το καλοκαιρι..περισσοτερα απο τον χειμωνα..και μην ξεχναμε και τα φασολακια,τις μπαμιες,τον αρακα..που τα βρισκεις και σε κατεψυγμενα αυτα..δεν συζητω για οσπρια..βαλε ψαρια,μαλακια κλπ..ε..τι αλλο θελεις;..εξαλου μονο το κοκκινο κρεας κ πουλερικα ειπες οτι θες να κοψεις...μενουν ολα τα υπολοιπα..
καλε...τα πλευρωτους στο σ/μ..που ειναι και βιολογικα κιολας σε μια χαρα τιμη τα παιρνω εγω...
μπαμιες...

ειναι οντως παρα πολυ νοστιμα τα shiitake κ εχουν απιστευτο αρωμα. για καποιους βαρυ, εμενα μ'αρεσει πολυ..
οταν λες enokitake μαλλον εννοεις τα flammulina velutipes, κατι μακροστενα λευκα σα λουλουδια ε? (δεν τα παω καλα με τις γιαπωνεζικες-κινεζικες ονομασιες, εμεις δουλευουμε τις κλασικες λατινικες ονομασιες). ολα αυτα ηρω μου δυστυχως δεν υπαρχουν ελλαδα, ειναι γιαπονοκινεζικες ποικιλιες, εγω εχει τυχει να τα φαω γιατι τα καλλιεργουμε εκει στο εργαστηριο. παντως τα flammulina δε με ειχαν τρελανει θυμαμαι, ψιλοαδιαφορα...
οσο για τα αλλα που με ρωτας δε μπορω να ξερω τι ειναι, αν μου στειλεις μια φωτογραφια μπορει κ να σου πω την ονομασια τους..
φοβερα επισης ειναι τα μορχελλα, φο-βε-ρα μανιταρια. τα ψιλοβρισκεις ελλαδα αμα ψαξεις αλλα ειναι απλησιαστα. περιπου 50-100 ευρω το κιλο.....![]()
ναι αυτα εννοω! Εσεις δουλευετε με τις επιστημονικες ονομασιες
Αν τα φτιαξεις με σαλτσα σογιας και noodles σε κινεζικο στυλ, ειναι πολυ ωραια! Τα shiitake οντως εχουν απιστευτο αρωμα! Την πρωτη φορα που μυρισα shiitake φωναζα σαν χαζη στο σπιτι ποσο ωραια μυριζουν 
Τα αλλα μανιταρια που ανεφερα εμοιαζαν με portobello αλλα ηταν πιο μικρα, γυρω στα 4-5εκ διαμετρο. Δηλαδη ηταν πιο μικρα απο portobello και πιο μεγαλα απο τα καφε μανιταρακια. Μηπως ηταν μικρα portobello;

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
η ντοματα ειναι πολυ υγιεινη κυριως οταν ειναι μαγειρεμενη! Πχ η κοκκινη σαλτσα ειχε πολυ περισσοτερο lycopene απο οτι η φρεσκια ντοματα!! Btw, η ντοματα δεν ειναι λαχανικο, αλλα φρουτοΤα σπαραγγια ειναι πολυ νοστιμα, εγω φετος αρχισα να τα τρωω και ειναι φανταστικα! Μπορεις να τα κανεις σουπα με λιγο πρασο, κρεμμυδι, θυμαρι και πιπερι, να τα αλεσεις στο μπλεντερ αφου βρασουν και μετα να προσθεσεις μια κουπα γαλα ή κρεμα γαλακτος. Εγω τα τρωω και ψητα με ψαρι και λευκη σαλτσα απο βουτυρο, λεμονι και μυρωδικα. Επισης ωραια ειναι η γλυκοπατατα (δεν ξερω αν εχετε), το βραστο κολοκυθι, το καλαμποκι, τα φασολακια, οι αγκιναρες, κτλ. Υπαρχουν πααααρα πολλα λαχανικα που πιστευεις οτι δεν σου αρεσουν, αλλα αν τα μαγειρεψεις καταλληλα θα τα λατρεψεις! Εδω εχει ωραιες και πρωτοτυπες συνταγες. Αν ψαξεις στο internet οτιδηποτε με την λεξη recipe διπλα, θα σου βγαλει ενα σωρο ωραιες συνταγες
μπαμιες...
ναι αυτα εννοω! Εσεις δουλευετε με τις επιστημονικες ονομασιεςΑν τα φτιαξεις με σαλτσα σογιας και noodles σε κινεζικο στυλ, ειναι πολυ ωραια! Τα shiitake οντως εχουν απιστευτο αρωμα! Την πρωτη φορα που μυρισα shiitake φωναζα σαν χαζη στο σπιτι ποσο ωραια μυριζουν
Τα αλλα μανιταρια που ανεφερα εμοιαζαν με portobello αλλα ηταν πιο μικρα, γυρω στα 4-5εκ διαμετρο. Δηλαδη ηταν πιο μικρα απο portobello και πιο μεγαλα απο τα καφε μανιταρακια. Μηπως ηταν μικρα portobello;![]()
μην μου ξυνιζεις εσυ την μουριτσα ζωντοβολο για τις μπαμιες....μια χαρα ειναι!!!

και εχεις απολυτο δικιο για την μαγειρεςμενη ντοματα..οντως οι τελευταιες ερευνες δειχνουν οτι ειναι ακομα καλυτερες μαγειρεμενες..

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool