Μπορώ να την εκπαιδεύσω να πηγαίνει στη λεκάνη της στο μπαλκόνι;

cooperaki

Νεοφερμένο μέλος

Η cooperaki αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 54 ετών και μας γράφει από Κερατσίνι (Αττική). Έχει γράψει 81 μηνύματα.
πριν πάρω την Τιτίκα μου, είχα πάρει ένα άλλο γάτο ο οποίος στην εβδομάδα που τον είχα είχει βρει τη θέση του στο σπίτι (είχε διαλέξει μόνος του ένα χαλάκι και κοιμόταν) και την αμμολεκάνη του την είχα στο μπαλκόνι. κάθε φορά που είχε ΄΄ανάγκη΄΄ νιαούριζε και τον έβγαζα.
μετά πήρα την Τιτίκα. την έχω 4,5 χρόνια και ακόμα δεν έχει δική της γωνιά. ή μάλλον όλο το σπίτι είναι δικό της!!!νιαουρίζει συνέχεια και δεν καταλαβαίνω τι θέλει. γιατί νιαουρίζει κάθε φορά. μάλλον είναι γκρινιάρα ή πολυλογού......
όσο για την αμμολεκάνη; μια φορά που προσπάθησα να την μάθω στο ίδιο σκηνικό, δηλ. μπαλκόνι, πήγε στο κρεβάτι μου και άφησε τους ΄΄θησαυρούς΄΄ της......
θαθελα να τη μάθω να πηγαίνει στην αμμολεκάνη της στο μπαλκόνι. νομίζετε ότι μπορώ να τα καταφέρω;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κλαψ.......καμια συμβουλή;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Που βρίσκεται η αμμολεκάνη της συνήθως;
Μοιράζονται την ίδια αμμολεκάνη; :hmm:

Που βρίσκεται η αμμολεκάνη της συνήθως;
Μοιράζονται την ίδια αμμολεκάνη; :hmm:

Δεν έχω άλλη γάτα τώρα. μόνο την Τιτίκα. οπότε η αμμολεκάνη είναι όλη δική της...και είναι πάντα στο ίδιο μέρος. απλά επειδή είναι μέσα στο σπίτι και κάποιες φορές μυρίζει (όπως είναι λογικό) έλεγα να τη βγάλω στο μπαλκόνι και να τη μάθω να πηγαίνει εκεί.

Χμμμ.. μπορείς να μου πεις ακριβώς που βρίσκεται η αμμολεκάνη της όταν είναι μέσα στο σπίτι;
Ακόμη, είνα κλειστή ή ανοικτή αμμολεκάνη;
Το μπαλκόνι πως είναι; Μεγάλο; Έχει θόρυβο; Είναι άδειο ή γεμάτο φυτά; Αισθάνεται με λίγα λόγια καλυμμένη όταν βρίσκεται στο μπαλκόνι και ασφαλής ή εκτεθυμένη και ανασφαλής;

Εμένα μου φαίνεται πάντως λίγο απάνθρωπο να κάνεις την γάτα να περιμένει να της ανοίξεις (όταν θα βρίσκεσαι στο σπίτι, όταν θα λείπεις ποιός θα της ανοίγει; ) για να κάνει την ανάγκη της στο μπαλκόνι. Γιατί δεν βάζεις ένα πορτάκι στην μπαλκονόπορτα να βγαίνει μόνη της έξω; Θα μάθει αμέσως να πηγαίνει στην λεκάνη της στο μπαλκόνι αν έχει μόνιμη πρόσβαση σε αυτό.

Εμένα μου φαίνεται πάντως λίγο απάνθρωπο να κάνεις την γάτα να περιμένει να της ανοίξεις (όταν θα βρίσκεσαι στο σπίτι, όταν θα λείπεις ποιός θα της ανοίγει; ) για να κάνει την ανάγκη της στο μπαλκόνι. Γιατί δεν βάζεις ένα πορτάκι στην μπαλκονόπορτα να βγαίνει μόνη της έξω; Θα μάθει αμέσως να πηγαίνει στην λεκάνη της στο μπαλκόνι αν έχει μόνιμη πρόσβαση σε αυτό.

ισως να εχεις δικιο. αλλα και πάλι πιστεύω ότι δεν θα καταφέρω κάτι....

Χμμμ.. μπορείς να μου πεις ακριβώς που βρίσκεται η αμμολεκάνη της όταν είναι μέσα στο σπίτι;
Ακόμη, είνα κλειστή ή ανοικτή αμμολεκάνη;
Το μπαλκόνι πως είναι; Μεγάλο; Έχει θόρυβο; Είναι άδειο ή γεμάτο φυτά; Αισθάνεται με λίγα λόγια καλυμμένη όταν βρίσκεται στο μπαλκόνι και ασφαλής ή εκτεθυμένη και ανασφαλής;

η αμμολεκάνη της είναι κλειστή. πρώτα της είχα ανοιχτή αλλά επειδή έκανε τσίσα απέξω, της την άλλαξα. θέση όμως δεν της άλλαξα 4 χρόνια τώρα. το μπαλκόνι δεν είναι και πολύ μεγάλο, έχει λίγες γλάστρες αλλά γενικά δεν το καταδέχεται και τόσο. βγαίνει λίγο και άλλες φορές ξαπλώνει στον ήλιο, άλλες φορές κάθεται 5 λεπτά και μετά μπαίνει τρέχοντας.
γενικά είναι φοβιτσιάρα και ίσως παίζει αυτό κάποιο ρόλο. τώρα που θα ανοίξει ο καιρός θα προσπαθήσω να τη μάθω που θα έχω πιο πολύ ώρα την μπαλκονόπορτα ανοιχτή. αλλά ήθελα τη γνώμη σας γιατί έχουν περάσει πιο πολλές γάτες από τα χέρια σας και σίγουρα έχετε παραπάνω εμπειρία.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
οταν ειχα τον γατο μου,ηταν ηδη 3 χρονων οταν εμεινα εγκυος στην κορη μου,αναγκαστικα εβγαλα την αμμο του εξω για να μην εχει προσβαση στα κακα το μικρο,ξερεις μπουσουλημα κλπ.ημουν στη τσιτα τον πρωτο καιρο να εχω το νου μου ν ανοιξω το μπαλκονι να κανει κακα του,ειχαμε κατσει και πολλους μηνες στον πειραια και συνηθισε το μπαλκονι,να κανει κακα δλδ εκει,μου εκανε νοημα στην μπαλκονοπορτα και ανοιγα,μετα οταν επιστρεψαμε στην πατμο,εκανα το ιδιο,τον γατο τον ειχα 14 χρονια συνολικα,κι ειχε μαθει,το χωμα του,να ειναι εξω,εκτος αν οι καιρικες συνθικες δεν το επετρεπαν.στα τελευταια του μονο,τους 3 περιπου τελευταιους μηνες ηταν ξανα μεσα η αμμος.
πιστευω οτι γινεται,αλλα εξαρταται απο σενα,απ την υπομονη σου,απ τον τροπο που συνενοησαι με το ζωακι σου,κι απ το ποσο κινητικο ειναι,πχ.τα γατακια που εχω τωρα δε θα τ αφηνα ποτε σε μπαλκονι μονα τους,δεν τα εμπιστευομαι,μ εκεινον ειχα αλλη χημεια,ηταν σαν ανθρωπος.
καλη επιτυχια και αγαπη συν υπομονη.
ΥΓ.οταν εφευγα απ το σπιτι,η λεκανη ηταν μεσα ενοηται.

Δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν αγαπά το μπαλκόνι. Δύο πολύ σημαντικές συμβουλές έχω να σου δώσω:
1) Γέμισε το μπαλκόνι γλάστρες ούτως ώστε να μην αισθάνεται εκτεθιμένη. Βοήθησέ την να το δει πιο γλυκά, να αισθάνεται δηλαδή ότι εκείνη μπορεί να δει τον έξω κόσμο ανάμεσα στις γλάστρες της αλλά ότι ο έξω κόσμος δεν μπορεί να δει εκείνη.
2) Για τον ίδιο λόγο πάρε της ανοικτή αμμολεκάνη. Οι γάτες αισθάνονται πιο εκτεθιμένες σε κίνδυνο (άσχετα αν εμείς γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος ή κάποιος λόγος ανησυχίας) όταν η αμμολεκάνη είναι κλειστή και δεν μπορούν να ελέχξουν τι γίνεται έξω. Ακόμα χειρότερα όταν είναι τοποθετημένη κοντά σε πόρτα ή στο μπαλκόνι όπου δεν αισθάνονται ασφαλείς.
Για να μειώσεις τις πιθανότητες να λερώσει έξω από την αμμολεκάνη, πάρε της μια με ψηλή ράχη και γενναιόδωρη όσο αφορά το μέγεθος.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας κορίτσια. θα τις λάβω υπόψη και τώρα που θα ανοίξει ο καιρός θα μπουν σε εφαρμογή. τα αποτελέσματα..... εν καιρώ!

προφανως φοβαται το μπαλκόνι.

Να ξερεις επίσις οτι δεν είανι όλες οι άμμοι ίδιες. Εγω όταν δεν του εβαζα αμμο απο τα lidl τα κανε όπου του ρχοτανε.

Αν δεν είναι η άμμος το πρόβλημμα, τότε φοβαται το μπαλκόνι. Βάλε πρώτα ενα πορτάκι εφόσον δεν μπορεις να έχεις την μπαλκονόπορτα συνεχως ανοιχτή. Ξεκίνα να βάζεις την άμμο κοντάστην μπαλκονόπορτα. Σιγα σιγά και μόλις ανοίξει ο καιρός θα εχεις την λεκάνη μπροστά απο την ανοιχτή μπαλκονόπορτα και θα τραβας την λεκάνη όλο και προς τα έξω. Κάποια στιγμή θα συνηθίσει να πηγαίνει εξω.

θα το δοκιμάσω κι αυτό!

λοιπόν σας γράφω μετά από καιρό να σας πω τα αποτελέσματα. το κόλπο έπιασε!!!!!!! :clapup:έφτιαξα πορτάκι στην μπαλκονόπορτα και η αμμολεκάνη της είναι πια στο μπαλκόνι. όταν λοιπόν η Τιτίκα θέλει τσισάκια, σπρώχνει το πορτάκι και μεμιάς βρίσκεται στο μπαλκόνι, στην αμμολεκάνη της, όπου μπορεί να κάνει ότι θέλει.....(καταλαβαίνετε τι εννοώ).;)
δεν ήταν άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα, χρειάστηκε δυο τρεις μέρες. βέβαια κάθε αρχή και δύσκολη. αλλά όχι ακατόρθωτη.

Η άμμος στη βεράντα! Και μετά;

Γεια σας παιδιά! πριν 2 εβδομάδες περίπου βρήκα στο δρόμο ένα πανέμορφο πλασματάκι και το πήρα! όλα πάνε τέλεια αλλά έχω ένα θεματάκι! επειδή εχω την άμμο της στην βεράντα, αναγκάζομαι να έχω συνεχώς ανοιχτά για να μπορεί να βγαίνει και να κάνει την ανάγκη της! γίνεται με κάποιο τρόπο να τη μάθω να με ειδοποιεί όταν θέλει να βγει στη βεράντα για να μπορώ να κλείνω την πόρτα της? βοήθεια!:confused:

Απάντηση: η άμμος στην βεράντα! και μετά?

Δυο λυσεις εχεις φιλη μου, η θα φερεις την αμμο της μεσα στο σπιτι, οι περισσοτεροι την εχουμε στο μπανιο, η θα περιμενεις να την δεις να πηγαινει στην μπαλκονοπορτα και να νιαουρισει για να βγει εξω. Εχω μια γνωστη που εχει την αμμο της γατας της στο μπαλκονι και οταν θελει να παει η γατουλα, απλα παει στην μπαλκονοπορτα και νιαουριζει.
Υ.Γ. Εγω προσωπικα θα φοβομουνα να βγαινει η γατουλα μου για την αναγκη της στο μπαλκονι, ειδικα αν δεν υπαρχει η καταλληλη περιφραξη.

Γεια σας παιδιά! πριν 2 εβδομάδες περίπου βρήκα στο δρόμο ένα πανέμορφο πλασματάκι και το πήρα! όλα πάνε τέλεια αλλά έχω ένα θεματάκι! επειδή εχω την άμμο της στην βεράντα, αναγκάζομαι να έχω συνεχώς ανοιχτά για να μπορεί να βγαίνει και να κάνει την ανάγκη της! γίνεται με κάποιο τρόπο να τη μάθω να με ειδοποιεί όταν θέλει να βγει στη βεράντα για να μπορώ να κλείνω την πόρτα της? βοήθεια!:confused:

Καλοσήρθες και να χαίρεσαι τη γατούλα σου (ή μήπως είναι γάτος?) :)
Δεν ξέρω πώς μπορείς να τη μάθεις να σε ειδοποιεί, μάλλον εκείνη θα μάθει εσένα, με τα σήματα που θα σου δίνει η συμπεριφορά της, πότε την καλεί η φύση;)
Μια άλλη εναλλακτική, στην περίπτωση που δεν παίζει το θέμα να φέρεις μέσα την αμμολεκάνη, είναι να βάλεις να σου φτιάξουν ένα πορτάκι ειδικό για γάτες σ'ένα σημείο του τοίχου, ώστε να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει:)

εχω βαλει πλεγμα και της αρεσει πολυ να πηγαινει στην βεραντα και να παιζει! δεν θα ηθελα να βαλω την αμμο μεσα στο σπιτι, ας ελπισουμε οτι 8α μαθει! ευχαριστω πολυ!

Άμα της το αφήσεις καιρό και το μάθει ότι είναι εκεί, θα πηγαίνει και θα σε ειδοποιεί. Αρκεί να το συνδυάσει καλά ότι εκεί πρέπει να τα κάνει. Όσο περισσότερο το επιτρέπει ο καιρός, άφηνε ανοιχτά. Απλά με όλο αυτό θα είσαι λίγο σκλάβα της γάτας :P Εννοώ ότι όποτε νιαουρίζει στη πόρτα, εσύ θα είσαι απίκο και θα ανοίγεις, και 5 η ώρα το πρωί άμα λάχει. Και αυτή δεν θα νιαουρίζει πάντα μόνο για να πάει τουαλέτα. Θα νιαουρίζει και γιατί βαριέται και θέλει να παίξει έξω ή θέλει προσοχή.
Το έχω ζήσει και πίστεψέ με, δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας να ανοίξεις στο γατί και αυτό να μην πηγαίνει ούτε έξω αλλά και ούτε μέσα, απλά να σε κοιτάει :mad:
Γι'αυτό θα πρότεινα κι εγώ να βάλεις μέσα την άμμο, με μια κλειστή αμμολεκάνη σε μια γωνίτσα γεμάτη με άμμο που κάνει σβώλους τους οποίους θα αφαιρείς, έτσι δεν θα έχεις πρόβλημα με οσμές και ούτε θα είναι φάτσα-φόρα. Και θα μείνει το μπαλκόνι μόνο για καλοπέραση :)

Η λύση στο θέμα σου είναι απλή, εάν το σπίτι είναι δικό σου: Με 20 ευρώ μπορείς να αγοράσεις πορτάκι για γάτες από pet shop, η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 10 ευρώ. Έτσι η γατούλα σου μπορεί να μπαινοβγαίνει χωρίς να ενοχλεί, όποτε έχει ανάγκη :)

Για να μην ανοιγω αλλο θεμα, να ρωτησω κατι σκεφτομαι τις επομενες μερες να αλλαξω μερος στην αμμολεκανη του και να την παω στο μπανιο, θελει καποιο τροπο ωστε να μαθει-συνηθισει την αλλαγη ή απλα την αλλαζω και του δειχνω που ειναι ?

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back