Νάρκωση κατά την αιμοληψία

ΞένιαΚ

Νεοφερμένο μέλος

Η ΞένιαΚ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 118 μηνύματα.
Έχω έναν γάτο, τον αλήτη, 15 ετών. Τα τελευταία 4 χρόνια μια φορά το χρόνο του κάναμε προληπτικές εξετάσεις αίματος, στις οποίες ανακαλύψαμε ότι έπασχε από ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Η κρεατινίνη του είναι αρκετά ανεβασμένη από χρόνο σε χρόνο. Από τότε που ανακαλύψαμε το πρόβλημα τον ταϊζω εξειδικευμένη τροφή. Το ζώο σε γενικές γραμμές φαίνεται καλά στην υγεία του, παρά την ηλικία του, εκτός από κάποια μικρά διαστήματα που εμφανίζει δυσκοιλιότητα, η οποία όμως ξεπερνιέται με ένα διήμερο διατροφής με γαλοπούλα. Το πρόβλημα είναι ότι για να του πάρουμέ αίμα για τις εξετάσεις πρέπει να τον ναρκώσουμε. Κι εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα. Παρόλο που η κτηνίατρος του χορηγεί τη μικρότερη δυνατή δόση και του χορηγεί και αντίδοτο αμέσως μετά, ο αλήτης δεν ανταποκρίνεται καλά στη νάρκωση. Είναι παραζαλισμένος για τουλάχιστον 24 ώρες κάνει εμετούς και φωνάζει δυνατα. Έχει κατουρηθεί ακόμα και πάνω του, πράγμα που δεν κάνει ποτέ. Να συνεχίσω να του κάνω εξετάσεις αίματος και να τον υποβάλω σε αυτή την ταλαιπωρία για να βλέπουμε πως πάει ή είναι πιο σημαντικό να μην τον στρεσάρουμε σε αυτήν την ηλικία. Θα ήθελα τη γνώμη σας αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Ήπια νεφρική ανεπάρκεια

νομιζω οτι ειναι λιγακι δυσκολο να σου πει καποιος απο εδω..τι να κανεις..εγω,τουλαχιστον δεν θα αναλαμβανα την ευθυνη να επηρεασω καποιον με τη γνωμη μου...πιστευω οτι πρεπει να παρεις τη γνωμη οχι μονο του γιατρου σου(διοτι παντα παιζει και το ενδεχομενο του κερδους..)αλλα και αλλων γιατρων...ταλαιπωρηται πολυ ο καημενος απο οτι φαινεται...ευχομαι περαστικα στο γατουλη σου..:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εμενα παντως την δικια μου δεν την ναρκωνουν για να της παρουν αιμα,:worry: ειναι τοσο απαραιτητη η ναρκωση?δεν καθεται αλλιως? δοκιμασε καποιον αλλο γιατρο που να ειναι πιο εμπειρος...

εμενα παντως την δικια μου δεν την ναρκωνουν για να της παρουν αιμα,:worry: ειναι τοσο απαραιτητη η ναρκωση?δεν καθεται αλλιως? δοκιμασε καποιον αλλο γιατρο που να ειναι πιο εμπειρος...
οχι μαριτινα..αν δεν καθεται ενας γατος..ειναι απιστευτα δυσκολο να κατσει σε αλλον..το ξερω παρα πολυ καλα απο τον δικο μου..επισης να πω οτι εχουν πεθανει γατια απο το σοκ τη στιγμη που τους επαιρναν αιμα...αν ειχαν ναρκωθει,μπορει και να ζουσαν...:(

Παιδια εξαρταται κι απο που χρειαζεται να παρει αιμα ο γιατρος,και ποση ποσοτητα.Υπαρχουν εξετασεις που απαιτουν μονο μερικες σταγονες,και μπορει να παρει απο το χερακι,υπαρχουν κι εξετασεις που απαιτουν αρκετη ποσοτητα και πρεπει να ειναι απο φλεβα του λαιμου απο οσο ξερω.Η Breena τεσσερις φορες που της εχουμε παρει δεν χρειαστηκε σχεδον καν να την κραταω,για το Σειριο δεν το συζητω,του καναμε ναρκωση μολις τον βγαλαμε απο το κλουβακι.
Ξενια αν χρησιμοποιουσατε αεριο στη ναρκωση;Νομιζω οτι ειναι πιο ελαφρυ.Τις τιμες της κρεατινινης δε μπορει να τις ελεγχει απο τα ουρα,και να του παιρνετε αιμα μια φορα το χρονο π.χ.;

Δυσυχώς η κρεατινίνη απαιτεί λήψη αίματος όπως και στους ανθρώπους από όσο γνωρίζω.

Λοιπον καταρχας καλησπερα σας και να σας χαιρετισω καθως ειμαι νεος στο φορουμ σας που πρεπει να πω οτι ειναι παρα πολυ κατατοπιστικο και χρησιμο σε ολους/ ολες τους/τις γατοφιλους/ες. Θεωρω τον εαυτο μου φιλοζωο και εφοσον εχω γατο, φυσικα και γατοφιλο. Ο γατος μου ειναι κοινης ευρωπαικης ρατσας (κεραμμυδογατος δηλαδη) λευκος με γκριζο αναμεσα στα αυτια του και ειναι 14 ετων. Ας μπω στο θεμα μου λοιπον: τον τελευταιο καιρο ειχα παρατηρησει οτι πινει αρκετα συχνα νερο. Επισης, και δεν γνωριζω αν ηταν συμπτωματικο, φυσαγε που κ που απο τη μυτη του και το ενα του ματι ειχε αυξημενα δακρυα. Ελεω καλοκαιριου υπεθεσα οτι απλα δροσιζοταν η αφυδατωνοταν γρηγορα και ειχε κρυωσει ελεω αιρκοντισιον (ο γατος κινειται ελευθερα στον κηπο και στο σπιτι χωρισ περιορισμους εκτος απο το βραδυ που κοιμαται μεσα με κλειστα παραθυρα/ πορτες). Τον τελευταιο μηνα ομως που δεν ειχε κ τοσο ζεστη ο γατος (Οσκαρ) συνεχιζε να πινει αρκετο νερο το οποιο με εβαλε σε υποψιες. Ετσι τηλεφωνο στον κτηνιατρο και ραντεβου για γενικες εξετασεις (με μεθη κτλ κτλ). Το αποτελεσμα ηταν οτι ο γατος εχει "τσιιμπημενες" τιμες στην ουρια και στην κρεατινινη. Ο κτηνιατρος ανεφερε ομως οτι ειναι θεμα ηλικιας και οχι οτι εχει νεφρικη ανεπαρκεια ελεω καποιας αρρωστιας η τιποτε αλλο. Απλα μου συνεστισε να αλλαξω τροφη (τρωει χρονια τωρα την Feline c/d) και να του δωσω την Feline k/d που περιεχει φυτικες πρωτεινες και οχι ζωικες που "ζοριζουν" τα νεφρα στον μεταβολισμο τους. Επισης να ξανακανουμε εξετασεις σε 4-5 μηνες παλι για να δουμε αν εχουν σταθεροποιηθει οι τιμες της ουριας και της κρεατινης. Παραθετω τις τιμες μηπως ο ιατρος του Φορουμ αναφερει την δικια του γνωμη:

Ουρια (mg%) 10-30 : 86
Κρεατινινη (mg%) 0,9-2,0: 2,71

Nα αναφερω οτι ειπα στον γιατρο για καποια φαρμακευτικη αγωγη και γελασε καθως θεωρησε οτι ο γατος δεν ειναι αρρωστος και οτι απλα ειναι κατι που συμβαινει παρα πολυ συχνα σε γατια της ηλικιας του. Οσον αφορα τη μυτη του μου ειπε οτι ειναι πολυ πιθανο να ειναι μια αλλεργιουλα και οτι με λιγο Οτριβιν θα του περασει (η αληθεια ειναι οτι μια φορα του βαλα και εχει καλυτερευσει αρκετα η μυτη του). Να αναφερω τελειωνοντας οτι ο γατος δεν εχει αλλαξει συμπεριφορα.

Γειά σου Pluto και καλως ήρθες.:)Εύχομαι τα καλύτερα για τον γατούλι σου. Μπορείς να γράψεις και στο θεμα του γιατρού,αυτά που μας λες εδώ,με τις τιμές..για να σου πεί και αυτός τη γνώμη του.Πάντως καθησυχαστικά τα "ακούω" αυτά
Εδώ είναι το θέμα του γιατρού:)
https://www.mypetz.gr/threads/Γιατρέ-αρρώστησε.224999/

αν μπορεις να του δινεις και κονσερβες της ιδιας σειρας θα του κανουν καλο. Συνηθως πολλες γατες αντιμετωπιζουν νεφρικη ανεπαρκεια απο μια ηλικια και μετα οποτε θα πρεπει να προσεχεις λιγο με την διατροφη του :)

Επειδή και ο δικός μου γάτος νοσηλεύεται με νεφρική ανεπάρκεια και παραλίγο να πεθάνει λόγω αυξημένων τοξικών ουσιών στο αίμα (κρεατίνη κλπ) έμαθα πλέον πως είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται πολύ συχνά οι τιμές της κρεατίνης κλπ σε όλα τα γατιά γιατί ειδικά τα στειρωμένα σπιτόγατα παρουσιάζουν εύκολα ουρολογικό σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο και τα συμπτώματα είναι πραγματικά εμφανή όταν είναι αργά, πιστεύω πως τις εξετάσεις δεν πρέπει να τις αμελείς επ ουδενί. Τον γάτο μου τον "δέσαμε" χειροπόδαρα (ένας ακινητοποίησε τα πίσω πόδια και τα μπροστινά και ένας το κεφάλι) για να του πάρουν αιμα και αν είναι έμπειρος ο γιατρός γίνεται σε δευτερόλεπτα πριν φρικάρει και ξεφύγει ή στρεσαριστεί πολύ. Μπορείς να τον "εκπαιδεύσεις" στο σπίτι με ασκήσεις ακινητοποίησης και επιβράβευση μετά, ώστε να δέχεται πιο εύκολα το "ντου" στο κτηνιατρείο. Εγώ τα δικά μου τα πιάνω χειροπόδαρα σαν παιχνίδι από μωρά και έχουν ψιλοσυνηθίσει, αλλά το παν είναι η ταχύτητα του γιατρού και να μην είσαι μόνη.

Εύχομαι ο γατούλης σου να ζήσει πολλά χρόνια ακόμα και να είναι καλά :)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back