Νέα γέννα. Τι πρέπει να προσέξω;

Ιάσωνας38804

Νεοφερμένο μέλος

Ο Ιάσωνας38804 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών και μας γράφει από Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 36 μηνύματα.
Καλημέρα σας. Εδώ και δύο μέρες έχει γεννήσει η γάτα μου 4 τιγρέ γκριζόμαυρα γατάκια. Την έχω βάλει σε μια χαρτοκούτα στην οποία έχω βάλει λίγα κουρέλια.Η χαρτοκούτα είναι σε μια κλειστή μικρή αποθηκούλα που έχω διάφορα ξύλα και παλιοπράγματα την οποία αφήνω το παράθυρο μισανοιχτο για να μπορεί να βγαινει η μαμά τους.
Το πρόβλημά μου όμως είναι ότι μάλλον έχει λίγο κρύο εκεί στην αποθηκούλα και η γάτα μου μπαίνει απο το παράθυρο μου και ψάχνει χώρους μέσα στο σπίτι για να βρει μάλλον μια κρυψώνα σε ζεστό μέρος να βάλει τα γατάκια της. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οτι η μάνα μου δε θέλει με τίποτα τις γάτες μέσα στο σπίτι.
Τί μπορώ να κάνω;
Επίσης επειδή είναι η πρώτη γέννα που ζω ,(Να πω εδώ οτι η γάτα μου είναι ιδιαίτερα φιλική με μένα ,μ αφήνει να την χαιδεύω κτλ.)τι πρέπει να προσέξω για να γίνουν και τα γατάκια μου φιλικά να μη γίνουν φοβισμένα προς εμένα δηλαδή;
Και τι πρέπει να προσέξω γενικά;
Ευχαριστώ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Νέα γέννα.Τι πρέπει να προσέξω.

Καλημερα και καλωσηρθατε.
Θα πρεπει να δινετε καταρχην στη μανουλα βιταμινες και ειδικη τροφη για γατακια για να εχει δυναμεις να θηλασει και να μεγαλωσουν σωστα τα μωρα.Επισης να της βαλετε αμμολεκανη για να μαθει και τα μωρα της να πηγαινουν εκει,γιατι η γατουλα απο οτι καταλαβαινω βγαινει εξω για τις αναγκες της.Απο εκει και περα,υπαρχουν πολλα που πρεπει να γινουν,δεν ξερω αν η μαμα ειναι εμβολιασμενη,αποπαρασιτωμενη,αν εχει εξεταστει για νοσηματα,αν τα ιδια εχουν γινει και στον αρσενικο που ζευγαρωσε...Ολα αυτα ειναι πολυ σημαντικοτερα απο το να γινουν τα γατακια φιλικα μαζι σας,γιατι αφορουν την υγεια τους και την υγεια της γατας.Θα τα κρατησετε ολα;Αν ναι,θα πρεπει να αρχισετε μετα τους δυο μηνες τις αποπαρασιτωσεις,τους εμβολιασμους και τις στειρωσεις,γιατι σε λιγο καιρο θα γεμισετε γατακια καθως μετα τους πεντε μηνες θα αρχισουν να ζευγαρωνουν μεταξυ τους και με τη μαμα τους.Αν σκοπευετε να τα δωσετε,θα πρεπει να μαθουν στους θορυβους του σπιτιου,στην ανθρωπινη επαφη,στην αμμο,στην ξηρα τροφη...Τελος θα πρεπει να εχετε το νου σας γιατι η γατα πιθανοτατα θα εχει οιστρο ξανα στις 40 μερες και ισως τα αφησει και φυγει για να ζευγαρωσει,οποτε θα πρεπει να τα ταϊζετε εσεις.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

για να κοινωνικοποιηθουν τα γατακια, πρεπει να ερχονται σε επαφη με ανθρωπους απο μικρη ηλικια. Επισης ειναι κριμα να τα εχει σε κρυο μερος. Βαλτε τα μεσα στο σπιτι, για ονομα του θεου, δεν ειναι μπουλντοζες να σας το καταστρεψουν! Πες στους γονεις σου τουλαχιστον να σε αφησουν να τα παρεις στο δωματιο σου.
Τελος παντων, αν δεν καταφερεις να τα βαλεις μεσα, πηγαινε στην αποθηκη που γεννησε και φτιαξε της ενα ζεστο σπιτακι. Αν δεν εχεις ηδη καποιο πλαστικο σπιτακι ή γατοφορο, παρε μια κουτα βαλε μεσα διαφορες κουβερτουλες ή παλια ρουχα (πχ πλεκτες μπλουζες, fleece) και ασε μια τρυπα ισα ισα να χωραει η γατα για να μπαινει. Επισης δινε της καλης ποιοτητας τροφη σε αρκετη ποσοτητα και βαζε τα πιατακια της κοντα στο μερος που γεννησε για να μην αφηνει τα μωρα πολλη ωρα μονα τους. Μπορεις να παρεις και μερικες θερμοφορες, να της γεμισεις με ζεστο νερο και να τις βαλεις κατω απο τις κουβερτουλες για περισσοτερο ζεστη. Πηγαινε και βλεπε τα γατακια καθημερινα αλλα μη τα πειραζεις και πολυ γιατι ειναι μικρα και ευαισθητα. Οταν μπορεσουν να σταθουν στα ποδια τους αφιερωνε περισσοτερο χρονο μαζι τους για να σε μαθουν. Οταν μεγαλωσουν περισσοτερο και αρχισουν να τρωνε μονα τους φερε τα σε επαφη με αλλα ατομα για να συνηθισουν στην παρουσια ανθρωπων. Επισης, μολις γινουν 3-4 μηνων να στειρωσεις την μαμα τους γιατι θα συνεχισει να γενναει και θα γεμισετε γατακια. Για τα γατακια εχεις βρει σπιτι; Αν θες βαλε αγγελια εδω με φωτογραφιες τους για να τα χαρισεις σε ατομα που θα τα αγαπανε.

μια συμβουλη απο μενα..μην περιμενεις να πανε 4ων μηνων για να στειρωσεις την μαμα τους..εγω που εχω γατα αστειρωτη εξωτερικη ( με το καλο σημερα θα στειρωθει..) πριν καλα καλα πανε 3ων μηνων τα γατακια εμενε παλι εγγυος..το καλυτερο ειναι λιγο πριν γινουν 3ων μηνων να στειρωθει η μανουλα τους..για τα υπολοιπα θα συμφωνησω με τις προλαλησαντες!:)

Αυτο ειπα κι εγω Εβελυν,συνηθως στις 40 μερες τους ξαναερχεται οιστρος και μπορει και να αφησει τα μωρα...

σωστα! Λαθος μου που ειπα 3 μηνες. Δεν σκεφτηκα τον παραγοντα εμβολια και σκεφτομουν τα αντισσωματα απο το μητρικο γαλα. Οταν αρχισουν να τρωνε στερεα τροφη, μπορει να στειρωθει και η μανα και να εμβολιαστουν τα γατακια οταν γινουν 7-8 εβδομαδων για να μη κολλησουν τιποτα.

Να προσθέσω στα παραπάνω,
Πάντα με καθαρά χέρια πιάνουμε τα μικρά, είναι πολύ ευαίσθητα, και μπορεί εύκολα να πάθουν κάτι. Τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστούν.

Τσέκαρε καθημερινά αν τρώνε όλα, αν ζούνε όλα. Σε 10-12 μέρες απο την γέννα θα ανοίξουν σιγά σιγά τα μάτια τους, τότε μπορεί να κάνουν κάτι σαν τσίμπλες. Θα πρέπει να τα καθαρίζεις με φυσιολογικό ορο.
Να κοιτάς να είναι καθαρά τα πανιά, αν δεν είναι να τα αλλάζεις...

Μην πειράξεις τον ομφάλιο λώρο, θα πέσει μόνος του.

Αυτά για αρχή, να σου ζήσουν!

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις συμβουλές και τις απαντήσεις.Θα σας ενημερώσω αργότερα.

α κατι ακομα σημαντικο! Αν δεις οτι ανοιγουν τα ματακια τους, θα παρατηρησεις οτι το ενα ματακι ειναι εντελως ανοιχτο και το αλλο μισοκλειστο. ΜΗ προσπαθησεις να το ανοιξεις!

Εντάξει έγινε

Γεια σου και απο'μενα!!!!!κατ'αρχην είσαι τοοοοοοσο πολυ τυχαιρός που έχεις μωρουλάκια στο σπίτι σου....να ξέρεις οτι το καλύτερο είναι να φροντίσεις πολύ τη μαμά....τα μωρούλια θα τα φροντίσει εκείνη...Εκτός αν δεν είναι πολυθ στοργική και χρειαστεί να βάλεις λιγάκι το χεράκι σου... Έχουν γεννήσει πολλλές γάτες στο σπίτι μας...Τις περισσότερες φπρές τα γατάκια ήταν τόοοοσο καθαρά και φροντισμένα σαν λουκουμαδάκια...:) και τισ τσιμπλιτσες τισ καθάριζε μανούλα τους...και όλα τα υπόλοιπααα... Να παρέχεις στη μαμά άφθονη τροφή και καθαρό νεράκι....(να μην χρειάζεται να κυνηγάει για να χορτάσει γτ πέρα απο την κούραση μπορεί να κολλήσει και τπτ που θα μεταδώσει και στα μωρούλια... και οπωσδήποτε να τη στειρώσεις γτ μετά θα κάνεις εσύ τη μανούλα τους....:redface: τα μωράκια εγώ θα έλεγα να μην τα πιάνεις και πολύ....όταν αρχίσουν να ανοίγουν μάτια θα το έκανα εγώ...Μην ξεχνάς οτι οι γάτες είναι πολύ καθαρά πλάσματα!!!!αν αρχίσει να την μυρίζει ασχημα το κουτί θα τα πάρει τα γατάκια σε καθαρό και ζεστό μέρος και είναι κρίμα...να αλλάζεις λοιπόν τα πανιά μέσα!!!!να τα βουτάσ σε καυτό νερό για να ψοφάνε όλα τα μικρόβια.... και τέλος αν έχεις σκοπό να δώσεις τα πιτσούνια για υιοθεσία να αρχίσεις να ψάχνεις έγκαιρα γονείς....καλή τύχη...

Λοιπόν ,γεια σας και πάλι.Πήγα σήμερα να δω τι κάνουν τα γατάκια μου και τα 2 από τα 4 φαίνονται λίγο αδύναμα .Να τα πάω στον κτηνίατρο ή όχι ακόμα;Και αν ναι να τα πάρω όλα μαζί με τη κούτα και την μάνα τους?
Τα γατάκια είναι 6 ημερών να συμπληρώσω.

Τα γατάκια πρέπει να τρώνε. Αν δεν τρώνε υπάρχει θέμα σοβαρό.
Αν η μάνα δεν τα ταίζει, πάλι κάτι σημαίνει...
Επίσης μπορεί η μάνα να μην έχει άλλο γάλα.. οπότε επεμβαίνεις εσύ, και τα ταίζεις εσύ.

Επειδή είναι Σάββατο.. και αύριο Κυριακή θα σου έλεγα να δράσεις άμεσα.:/:

Λοιπόν όλα κυλούν ομαλά και πάλι πήγα και τους πήρα μητρικό γάλα σε σκόνη που το αραιώνεις με νερό και τα ταίζω με την σύρραγγα κάθε 2 ώρες τώρα.Την επόμενη βδομάδα κάθε 3 ώρες και πάει λέγοντας.
Τα βλέπω και πιο ζωηρά τώρα.Μακάρι να πάνε όλα καλά.

Δηλ βλέπεις την μάνα να μην τα ταίζει? Ή τουλάχιστον όχι αρκετά?:hmm:
Πιάσε τις θηλές και τα βυζιάκια της μαμάς... μπορεί να έχει πετρώσει το γάλα, μπορεί να έχει μαστίτιδα και να θέλει γιατρό.
Μπορεί απλά να μην έχει άλλο γαλα οπότε οκ....:redface:

Τελευταία επεξεργασία:
Η μάνα η κακομοίρα οτι μπορεί κάνει να τα θηλάσει όλη μέρα και όλη νύχτα κάθεται και τα θηλάζει.
Τις έπιασα τις θήλες της μαμάς , τις ζούληξα και δε βγάζουν γάλα.Δε μπορώ να καταλάβω τι φταίει.Να την πάω σε κτηνίατρο πάντως δε παίζει γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα αυτή την περίοδο.Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αγοράζω γάλα και να τα ταίζω μόνος μου.Εντάξει 11 ? κάνει.

Λογικά δεν έχει άλλο γάλα...είναι λογικό και συμβαίνει. Τάιζε τα όσο μπορείς να μην τραβάνε και απο την μαμά.. γιατί θα της κάνουν μαστίτιδα.:/:

Δίνε καλή τροφή στην μάνα, και βιταμίνες. Να τρώει όσο θέλει... και όποτε θέλει.

Λοιπόν τα γατάκια μου αισίως σήμερα κλείνουν 10 μέρες .Το ένα απο τα 4 είναι πιο αδύνατο και με ανησυχεί λίγο..Η γάτα σαν να μου φαίνεται οτι τα θηλάζει.Αλλα πάντως όταν πιέζω τις θηλες της δεν βγάζει γάλα.Τα γατάκια πάντως τα 3 απο τα 4 έχουν παχύνει και έχουν ανοίξει λίγο τα ματάκια τους.Θα δοκιμάσω να την πάω στον Κτηνίατρο σήμερα την μαμά και το αδύνατο γατάκι .Αυτά θα σας ενημερώνω.

Τι τροφη δινεις στη μανουλα;Υπαρχουν σκευασματα που βοηθουν να κατεβασει η μαμα γαλα παντως,θα σου συστησει ο κτηνιατρος.

Δίνω τροφή απο το Lidl .Τελικά μάλλον πως έκανα λάθος οτι δεν κατέβαζε γάλα η μαμα.Τα γατάκια μου είπε η μάνα μου έχουνε τρόπο να ρουφάνε το γάλα απο τις θήλες, είναι αλήθεια;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back