Νομική συμβουλή

jijo

Νεοφερμένο μέλος

Ο jijo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 51 ετών. Έχει γράψει 12 μηνύματα.
Γειά σας,

είμαι μέλος εδώ και αρκετό καιρό και παρακολουθώ τα τεκτενόμενα του site.
Παίρνω το θάρρος να στείλω αυτό το μύνημα διότι χρειάζομαι τη συμβουλή σας και τη συμβολή σας σχετικά με ενα πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή μου μετά την εγκατάσταση ενός νεου γείτονα.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι το εξής:
Ο εν λόγω κύριος έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας πριν μερικούς μήνες σε μια μονοκατοικία προφανώς με την οικογένεια του αλλά και δύο κυνηγετικά σκυλιά. Ως άκρως "φιλόζωος" και "κυνηγός" ενδεχομένως λόγω των σκύλων του μάλλον θεωρεί για κάποιο λόγο ότι του ανήκει και η ευρύτερη περιοχή λόγω της προηγούμενης ιδιότητας του.
Απο τότε που εγκαταστάθηκε λοιπόν αποφάσισε για κάποιο λόγο να ανοίγει την πόρτα της μονοκατοικίας και να αμολάει τα σκυλιά του επειδή προφανώς είναι ιδιαίτερα "φιλόζωος" αλλά και "υπεύθυνος" άνθρωπος. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σκοτώσει τα σκυλιά του δυο γάτες μέχρι στιγμής(δεν υπάρχουν αν θέλετε αποδείξεις αδιάσειστες οτι τα σκότωσαν) αλλά δεν θέλει και πολύ σκέψη να το καταλάβεις οτι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μια και τους εχω πετύχει να κυνηγάνε τις γάτες μας και επίσης να βρίσκονται στο τόπο του εγκλήματος με τη μια γάτα μας νεκρή.
Να σας ενημερώσω οτι μετά το πρώτο συμβάν (ουσιαστικά ακριβώς μετά την πρώτη φορά που είδαμε τα σκυλιά του έξω) τον έχουμε ενημερώσει οτι θα καλέσουμε την φιλοζωική . Η αλήθεια είναι οτι απο τότε δεν τα έχουμε ξαναδεί έξω αλλά σήμερα βρήκαμε άλλο ενα γατί αδέσποτο σκοτωμένο( ενα γατί με δερματικά προβλήματα που εγω ο ίδιος το περιποιόμουν αρκετούς μήνες με αγωγή που μου είχε δώσει ο κτηνίατρος μου και είναι πολύ κρίμα γιατί μόλις είχε αναρρώσει και θα μπορούσε να συνεχίσει ήρεμα τη ζωή του ).
¨Όπως καταλαβαίνεται ο θυμός μου είναι πολύ μεγάλος καθώς και η συναισθηματική φόρτιση, ζητώ συγνώμη για την χρήση των ειρωνικών χαρακτηρισμών αλλά είναι το λιγότερο μπροστά στην "φιλοζωική" συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων .
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε ποια είναι η νομοθεσία σχετικά με τέτοιου είδους συμπεριφορές? Ποιές θα πρέπει να είναι οι κινήσεις μου? Υπάρχει κοινή δράση για τέτοιου είδους συμβάντα?
Γνωρίζω οτι τα κυνηγετικά σκυλιά απογορεύεται να κυκλοφορούν λυτά και χωρίς συνοδεία πόσο μάλλον ελεύθερα λοιπόν χωρίς κανέναν έλεγχο.
Σας ευχαριστώ και περιμένω σύντομα τη βοήθεια σας.

Φωτιάδης Νίκος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλωσήρθες Νίκο!
Ο βασικός νόμος που ρυθμίζει τα περί κατοικιδίων ζώων είναι ο 3170 του 2003 (μπορείς να δεις το ΦΕΚ εδώ).

Η "ασυνόδευτη βόλτα" που εφαρμόζει ο γείτονάς σας για τα σκυλιά του είναι σίγουρα παράνομη. Ίσως θα έπιανε τόπο να τον ενημερώσεις σχετικά με την ύπαρξη του νόμου, επισημαίνοντάς του την παρανομία του;:hmm:
Δυστυχώς όμως, η εφαρμογή αυτού του νόμου, όπως άλλωστε και των περισσότερων, είναι πολύ ελαστική και η αντιμετώπιση των αστυνομικών εξαρτάται συνήθως από τον άνθρωπο στον οποίο θα πέσεις, σε περίπτωση που αποφασίσεις να κάνεις επίσημη καταγγελία.

Για τα αδέσποτα γατάκια της γειτονιάς, το καλύτερο θα ήταν να μεταφερθούν σε κάποιο ασφαλέστερο σημείο που δεν κινδυνεύουν (ίσως έναν προστατευμένο κήπο ή κάτι παρόμοιο) και, αν είναι ήρεμα και εμπιστεύονται τους ανθρώπους, μπορείς να τα πάρεις φωτογραφία και να τους ανεβάσεις αγγελίες για να υιοθετηθούν σε σπίτια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Σωστά τα όσα λέει παραπάνω η Aretha. Εγώ μόνο θα προσθέσω ότι, αν δεις τα ζόρια, ίσως θα βοηθούσε να συζητούσες το θέμα με έναν δικηγόρο.
Καλή επιτυχία! :)

Για μένα δεν υπάρχει θέμα να τα βρω με τέτοιους άθλιους τύπους που παίρνουν ζώα για να κάνουν το κέφι τους ,δημιουργούν ζώα με δολοφονικές τάσεις και τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Θεωρώ οτι για εναν τέτοιο άνθρωπο το αυτόφορο είναι το λιγότερο, η ποινή φυλάκισης ασήμαντη καθώς και η χρηματική ποινή. Κάποιος που αφήνει ελεύθερα τέτοια σκυλιά χρήζει ψυχιατρικού ελέγχου αν λάβουμε υπόψιν μας οτι στην ίδια περιοχή παίζουν παιδιά , κάνουν βόλτα νέοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι κάθε μέρα.
Το ερώτημα μου είναι αν πρέπει να απευθυνθώ στην φιλοζωική και εαν έχουν το δικαίωμα να του κατασχέσουν τα ζώα η πρέπει να προχωρήσω σε μύνηση?

Ευχαριστώ

Φωτιάδης Νίκος

Δεν νομίζω ότι ασχολείται η Φιλοζωική με τέτοια περιστατικά. Δεν βλάπτει όμως να κάνεις ένα τηλέφωνο.

Περισσότερα περι μηνύσεων και διαδικασιών θα μπορούσες να μιλήσεις, με έναν φιλόζωο δικηγόρο και απο δω ίσως να εστελνες ενα pm στην yasmin1gr ασχολείτε με τέτοια ζητήματα και ίσως να ξέρει να σε βοηθήσει πιο συγκεκριμένα.:)

Το ερώτημα μου είναι αν πρέπει να απευθυνθώ στην φιλοζωική και εαν έχουν το δικαίωμα να του κατασχέσουν τα ζώα η πρέπει να προχωρήσω σε μύνηση?
Από τη στιγμή που υπάρχει σχετικός νόμος του κράτους, λογικά η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επέμβει. Όμως σκέψου το άλλο. Αν αυτός τα πάρει στο κρανίο (που ίσως να μη θέλει και πολύ), μπορεί να βρει κάποιο πάτημα και να την πληρώσουν τα εναπομείναντα αδέσποτα γατιά.
Γι' αυτό, όπως πρότεινε και η Aretha παραπάνω, μήπως θα ήταν καλύτερο να τον προσεγγίσεις κάπως πιο "συμβιβαστικά", στο στυλ "δες τι έχω δικαίωμα να κάνω, αν συνεχίσεις έτσι";;; Εγώ πάντως στη θέση σου θα συμβουλευόμουν κάποιον δικηγόρο διότι σ' αυτές τις περιπτώσεις μετράει και η "σκηνοθεσία" και το "σενάριο". ;)

Ειλικρινά πως μπορείς να μιλήσεις για συμβιβασμό με κάποιον που είναι ο ηθικός αυτουργός για δυο χαμένες ζωές.
Δηλαδή να πάω και να μου πει ελα ρε φίλε βαριέμαι να τα βγάλω βόλτα και τα αμολάω η καμία απάντηση του τύπου ελα μωρέ γάτες είναι.
Μάλλον κάτι τέτοιο θα οδηγήσει εμένα στην αστυνομία και δεν θέλω να φανταστώ την συνέχεια.

Κάποιος γείτονας είχε ροντβάιλερ το οποίο το αμολούσε έξω και όποιον πάρει ο χάρος. Είχε σκοτώσει όλα τα γατιά και τα μικρά σκυλιά. Μέχρι που κυνήγησε ένα παιδάκι. Εκτοτε το βρωμόσκυλο είναι κλεισμένο στην αυλή του και δεν σουλατσάρει πια. Μήπως λοιπόν να πεις κάτι τέτοιο, ότι σου όρμηξαν ή ότι όρμηξαν στο παιδί σου ή τελοσπάντων σε κάποιον γνωστό σου που θα έχετε συνεννοηθεί? Αμα του το θέσεις έτσι απειλώντας ότι θα φάει μήνυση αν ξανασυμβεί αυτό ίσως να συμμαζευτεί...

Από τη στιγμή που υπάρχει σχετικός νόμος του κράτους, λογικά η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επέμβει.

Xαχαχα....:lol: ανέκδοτο είπες τώρα.
Το πρωί πήγα στο τμήμα για τις παπαδιές που τρομοκρατούν το μικρό μου, γιατί δεν θέλουν γατιά...:mad::mad::mad:
Μου λέει ο διοικητής:
-να ξέρεις απαγορεύεται να έχεις ζώο στην αυλή.:blink:
-Απαγορεύεται του λέω εγώ να το έχω μόνιμα. Όταν βγαίνω να κάνω δουλειά ή για λίγο μπορώ.
-Όχι απαγορεύεται τελείως από το νόμο, να βγαίνουν έξω από το σπίτι.:blink:

Επειδή δεν ήθελα να διαπληκτιστώ για ευνόητους λόγους και επειδή δεν θυμόμουν το άρθρο του νόμου, του λέω εντάξει και μόλις ήρθα σπίτι, τον πήρα τηλέφωνο και τον ενημέρωσα ότι γράφει ο νόμος. Αφήστε που δεν θυμόμουν ότι σε μονοκατοικίες μπορείς να τα έχεις και μόνιμα έξω και δεν είναι όπως στα διαμερίσματα.
Και φυσικά τον ενημέρωσα ότι θα μπορούσα να το έχω και μόνιμα έξω, γι' αυτό μην τολμήσουν να ξαναενοχλήσουν.

άκου απαγορεύεται να βγαίνουν έξω!:down:

Επειδή δεν ήθελα να διαπληκτιστώ για ευνόητους λόγους και επειδή δεν θυμόμουν το άρθρο του νόμου, του λέω εντάξει και μόλις ήρθα σπίτι, τον πήρα τηλέφωνο και τον ενημέρωσα ότι γράφει ο νόμος. Αφήστε που δεν θυμόμουν ότι σε μονοκατοικίες μπορείς να τα έχεις και μόνιμα έξω και δεν είναι όπως στα διαμερίσματα.
Και φυσικά τον ενημέρωσα ότι θα μπορούσα να το έχω και μόνιμα έξω, γι' αυτό μην τολμήσουν να ξαναενοχλήσουν.
Ζοο, από τη στιγμή που παραβιάζεται νόμος του κράτους η αστυνομία είναι καραγκαγκάν υποχρεωμένη να επέμβει, άλλο αν πολλές φορές καθυστερούν. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει ερμηνεία νόμων, όπως προσπάθησε να κάνει ο συγκεκριμένος, που προφανώς δεν του έκοβε και πολύ. Στην περίπτωση αυτή τους βάζουμε στη θέση τους, όπως πολύ καλά και σωστά έκανες κι εσύ.
Στην περίπτωση του jijo τώρα, πάλι υπάρχει νόμος που παραβιάζεται. Δεν επιτρέπεται οι σκύλοι να κυκλοφορούν έτσι χύμα και όποιον πάρει ο χάρος. Θέλει λουρί και φίμωτρο. Εγώ απλώς του έκανα μια πρόταση για τον τρόπο χειρισμού... έχοντας κατά νου ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η ψυχραιμία είναι που φέρνει το καλό το αποτέλεσμα.

Ζοο, από τη στιγμή που παραβιάζεται νόμος του κράτους η αστυνομία είναι καραγκαγκάν υποχρεωμένη να επέμβει, άλλο αν πολλές φορές καθυστερούν. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει ερμηνεία νόμων, όπως προσπάθησε να κάνει ο συγκεκριμένος, που προφανώς δεν του έκοβε και πολύ. Στην περίπτωση αυτή τους βάζουμε στη θέση τους, όπως πολύ καλά και σωστά έκανες κι εσύ.
Στην περίπτωση του jijo τώρα, πάλι υπάρχει νόμος που παραβιάζεται. Δεν επιτρέπεται οι σκύλοι να κυκλοφορούν έτσι χύμα και όποιον πάρει ο χάρος. Θέλει λουρί και φίμωτρο. Εγώ απλώς του έκανα μια πρόταση για τον τρόπο χειρισμού.

Σαφώς και πρέπει να διεκδικήσει να μην κυκλοφορούν ελεύθερα τα σκυλιά από τη στιγμή που επιτίθενται.
Όσο γι' αυτό που λες ότι η αστυνομία πρέπει να παρέμβει στην περίπτωσή μου....άστο. Ο γιος και αδερφός των τρομοκτατισσών του γαιτιού μου, είναι αστυνομικός στον εν λόγω τμήμα, οπότε και θέλει να το καλύψει ο διοικητής ( αν και δεν το λέει). Σιγά σου λέει μην ξέρει αυτή τους νόμους...
Βρήκαν τώρα άνθρωπο να του πάνε κόντρα, ειδικά για τις γάτες...:mad:νομίζουν...

Σαφώς και πρέπει να διεκδικήσει να μην κυκλοφορούν ελεύθερα τα σκυλιά από τη στιγμή που επιτίθενται.
Όσο γι' αυτό που λες ότι η αστυνομία πρέπει να παρέμβει στην περίπτωσή μου....άστο. Ο γιος και αδερφός των τρομοκτατισσών του γαιτιού μου, είναι αστυνομικός στον εν λόγω τμήμα, οπότε και θέλει να το καλύψει ο διοικητής ( αν και δεν το λέει). Σιγά σου λέει μην ξέρει αυτή τους νόμους...
Βρήκαν τώρα άνθρωπο να του πάνε κόντρα, ειδικά για τις γάτες...:mad:νομίζουν...
Γιατί στενοχωριέσαι καλέ; Αφού μια χαρά του τα 'πες! Τον έβαλες στη θέση του και τέρμα! Δεν πάει να 'χει κολλητάρι και τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αφού ο νόμος σε καλύπτει, κανένας τους δεν μπορεί να κάνει ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!!! :up:

Γιατί στενοχωριέσαι καλέ; Αφού μια χαρά του τα 'πες! Τον έβαλες στη θέση του και τέρμα! Δεν πάει να 'χει κολλητάρι και τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αφού ο νόμος σε καλύπτει, κανένας τους δεν μπορεί να κάνει ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!!! :up:
Μα δεν τα είπα στον αστυνομικό γιό τους αυτά. Στο διοικητή του τμήματος τα είπα, που του τα' χωσα και λίγο για τη συμπεριφορά του αστυνομικού του.:D Άκου εκεί...διοικητής και να μην ξέρει ότι τα ζώα επιτρέπονται.:down: Δηλαδή όπως τα λέει: θα βάλουμε και ταμπέλα, απαγορέυεται η διέλευση των αδέσποτων από τη γειτονιά. :mad:

Μα δεν τα είπα στον αστυνομικό γιό τους αυτά. Στο διοικητή του τμήματος τα είπα, που του τα' χωσα και λίγο για τη συμπεριφορά του αστυνομικού του.:D Άκου εκεί...διοικητής και να μην ξέρει ότι τα ζώα επιτρέπονται.:down: Δηλαδή όπως τα λέει: θα βάλουμε και ταμπέλα, απαγορέυεται η διέλευση των αδέσποτων από τη γειτονιά. :mad:
Μα αυτό ήταν ό,τι πιο σωστό μπορούσες να κάνεις. Ο διοικητής κάνει κουμάντο. Κι άμα λάχει, "στολίζει" και τους υφιστάμενους που γίνονται αφορμή να ρεζιλευτεί η αφεντομουτσουνάρα του!

Θα δούμε, θα δούμε...:hmm:

Μραβο Ζοο, πολυ εξυπνα φερθηκες.:up:Κατι τετοιοι αν δουν οτι γνωριζεις καλα το αντικειμενο μαζευοναι.:)

Μραβο Ζοο, πολυ εξυπνα φερθηκες.:up:Κατι τετοιοι αν δουν οτι γνωριζεις καλα το αντικειμενο μαζευοναι.:)

Ε, μα πια...παίζαμε την κολοκυθιά στο τμήμα. :mad: Απαγορεύεται σου λέω, εκείνος...όχι ο νόμος επιτρέπει εγώ...
αν είναι δυνατόν!!!:down:
ε, στο τέλος μου λέει επιτακτικά: ο νόμος λέει αυτό που σου λέω εγώ.:mad:
Δεν μπορούσα να συνεχίσω την κολοκυθιά. Και να ζητούσα το νόμο επί τόπου, θα τσατιζόταν ότι τον θίγω. Άστον λέω από μέσα μου και θα στον φτιάξω καλά...του είπα ότι είμαι και στη φιλοζωική...και τον τάπωσα. :lol:

Άστον λέω από μέσα μου και θα στον φτιάξω καλά...του είπα ότι είμαι και στη φιλοζωική...και τον τάπωσα. :lol:

:up::up::up::up::up::lol::lol:

Σας ευχαριστώ γενικότερα για την υποστήριξη, νομίζω εχω δρομολογίσει τα πράγματα στο μυαλό μου. Ηδη σήμερα πήγαμε στην αστυνομία όπου και μας είπαν οτι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι μια σύσταση και τίποτα άλλο.
Χρειαζόμαστε εισαγγελική παραγελία για να προχωρήσει το θέμα μας είπαν. Αύριο θα πάω και εγω σαν επιπλέον μάρτυρας απλά για να καταγραφεί το συμβάν και δεύτερη φορά , θα βάλω μετά εν δικηγόρο να τον ενημερώσει πως εαν δεν συμμορφωθεί θα δεχθεί εισαγγελική παραγγελία και βλέπουμε μετά.......

................................... θα βάλω μετά εν δικηγόρο να τον ενημερώσει πως εαν δεν συμμορφωθεί θα δεχθεί εισαγγελική παραγγελία και βλέπουμε μετά.......

Μα γιατί να πληρώσεις δικηγόρο; Θα πας στην Ευελπίδων στο κτήριο 16 της εισαγγελίας, θα πάρεις μια εισαγγελική παραγγελία για συστάσεις και θα την πας στο τμήμα σας. Θα τον φωνάξουν, θα του κάνουν συστάσεις και θα καταγραφεί και στα αρχεία. Αυτό έκανα κι εγώ με τις δίπλα. 'Ασε τον δικηγόρο για μετά, αν θα συνεχίσει τα ίδια.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back