Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Είμαι πατέρας 2 γάτων. Είναι αρσενικοί, 3,5 ετών στειρωμένοι και πρώην αδέσποτοι.
Η ιστορία μου έχει ώς εξής. Από την αρχή τους λάτρεψα και πάντα με προβλημάτιζε η διατροφή τους. Οταν τους πρωτοπήρα, εδινα πανελλήνιες και δεδομένου ότι οι γονείς μου δεν με αφηναν να ταιζω κάτι ακριβό, ξεκίνησα ταιζοντας whiskas junior και friskies. Πηγαίνοντας στην πόλη όπου πέρασα τους αγόρασα Royal Canin growth.
Προχώρησα στην στειρωσή τους. Και άλλαξα τη διατροφή τους σε Royal canin Young Male για στειρωμένους αρσενικούς. Δεν ήμουν όμως και πολύ ευχαριστημένος. Εχαναν πολλή τρίχα, έτρωγαν συνέχεια γιατί δεν χόρταιναν ποτέ και πάχυναν κάπως.
Εψαξα για κάποια καλύτερη τροφή και τελικά ξεκίνησα να ταιζω Orijen Six Fish και Orijen Cat and Kitten. Εκανα ερωτήσεις παντού για την καταλληλότητα της τροφής για στειρωμένους και κάποιοι με ενθάρρυναν να την δώσω. Αποφάσισα να δώ μόνος μου αν τους ταιριάζει. 'Hμουν ενθουσιασμένος. Τους ταίριαξε τέλεια, δεν έχαναν τρίχα, γυάλιζαν και ήταν πολύ δραστήριοι. Περίπου 8 μήνες αφού αρχισα να ταίζω όριτζεν έκανα προληπτικές εξετάσεις. Γενική αίματος, βιοχημική αίματος, ανάλυση και καλλιέργεια ούρου. Ολα ήταν τέλεια.
Ευτυχισμένος, συνέχισα την διατροφή με όριτζεν. Τώρα, 7 μήνες μετά από εκείνη την εξέταση πρόσεξα ξαφνικά ότι ο ένας άρχισε να πίνει πιο πολύ νερό. Επινε περισσότερο για 3 μέρες μόνο και μετά όλα φυσιολογικά. Ο γιατρός μου με καθησύχασε ότι δεν είναι τίποτα. Παρ όλα αυτά και ενώ το ζώο ήταν απόλυτα ασυμπτωματικό, εκανα προληπτικές εξετάσεις. Το γατάκι μου τελικά είχε ουρολοίμωξη από Πρωτέα. Η κρεατινίνη στο ορό αίματος του στο 2,9 (αρκετά αυξημένη) αλλά η ουρία ήταν φυσιλογική. Βρέθηκαν ακόμη κρύσταλλοι στρουβίτη στο ούρο. Και pH ούρου 8,5. Ο γιατρός με διαβεβαίωσε ότι τα νεφρά του είναι εντάξει αφού η ουρία είναι καλά.
Τώρα, δίνω αντιβίωση για την ουρολοίμωξη και Royal Canin Young Male για να γίνει οξινο το ούρο. Το θέμα είναι ότι αν δεν φύγω από αυτή την τροφή θα έχω να κάνω με παχυσαρκία, ( ή θα αφήσω τα γατια μου να ουρλιάζουν από πείνα). Σκεφτόμουν να τους φτιάξω ένα ισορροπημένο σιτηρέσιο σπίτι (να μαγειρεύω ειδικά γι αυτά) και να προσθέτω βιταμίνες και οξινοποιητές. Θα ήταν καλή λύση ? Στην Οριτζεν δεν μπορώ να γυρίσω. Δεν θα ρισκάρω να μου πάθουν κάτι. Βοήθεια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Lord Kratos
Τιμώμενο Μέλος
Ο κτηνίατρος τι τροφή σου είπε να τους δίνεις;
Μήπως θα ήταν καλύτερο να του έθετες όλους σου τους προβληματισμούς για τη διατροφή τους και τις διάφορες μάρκες;
Μήπως να έπαιρνες και μια δεύτερη γνώμη από άλλον κτηνίατρο;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος

Κυρίως για τα αρσενικά αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο. Η ξηρή τροφή είναι ο κύριος ύποπτος για την πρόκληση ουρολογικού σύνδρομου της γάτας (FUS). Η ξηρή τροφή είναι πιο επεξεργασμένη από την υγρή. Η ποιότητα της πρωτεϊνης στην ξηρή τροφή είναι επίσης πάντα χαμηλότερης ποιότητας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες κάνουν τα ούρα αλκαλικά, ενώ ένας γάτος που τρέφεται με υψηλής ποιότητας ακατέργαστη πρωτεϊνη τείνει να παράγει όξινα ούρα. Τα όξινα ούρα αποτρέπουν τη δημιουργία των μικροβίων που προκαλούν το ουρολογικό σύνδρομο της γάτας. Βοηθούν επίσης στη διάλυση πέτρων της ουροδόχου κύστης.
Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι να απομακρύνεις το πιατάκι τους με τις κροκέτες στα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα. Οι γάτες στο φυσικό τους περιβάλλον τρέφονται μια, το πολύ δύο φορές τη μέρα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι κάθε φορά που μια γάτα μυρίζεται φαγητό, τα ούρα της γίνονται πιο αλκαλικά. Έτσι τα μικρά συχνά γεύματα πρέπει να αποφεύγονται.
Θα σου πρότεινα επίσης να αυξήσεις την υγρή τροφή. Ακόμη, πρέπει να ενθαρρύνεις τα γατιά σου να πίνουν περισσότερο νερό.
Οι περισσότεροι από μας κάνουμε το λάθος να τοποθετούμε το μπωλάκι του νερού δίπλα από εκείνο με το φαγητό τους. Αλλά το νερό γίνεται πιο ελκυστικό για μια γάτα αν της το παρέχεις μακριά από τα μέρη όπου συνηθίζει να τρώει. Ιδανικά θα τοποθετούσες περισσότερο από ένα μπωλάκια νερού σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Καλήτερα να είναι κεραμικά ή γυάλινα και η διάμετρός τους να είναι μεγάλη, ούτως ώστε να μην αγγίζουν τα μουστάκια των γάτων στα τοιχώματα όταν εκείνοι πίνουν. Ακόμη, γέμισε τα μπωλάκια τους μέχρι πάνω, οι γάτες αρέσκονται στο να μπορούν να εποπτέουν την περιοχή γύρω καθώς πίνουν.
Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Γειά σας παιδιά και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ο κτηνίατρος μου πρότεινε την young male royal canin. Του είπα βέβαια ότι δεν τους κάθεται καλά, οτι χάνουν πολύ τρίχωμα και ότι δεν χορταίνουν ποτέ, αλλά επέμενε να δώσω αυτή. Δεν ασχολείται πολύ με τη διατροφή. Δεν εχω βρει κτηνίατρο που να διαβάζει για τροφές ετσι και αλλιώς.
Ριάνα μου, εδινα κονσερβα, ενα φακελάκι Gourmet την ημέρα. Επίσης για το νερό τους , τους εχω αγοράσει συντριβανάκι για γάτες. 2 δωμάτια είναι το σπίτι, στο ένα εχω ενα κεραμικό μπολ και στο άλλο το συντριβάνι. Επίσης παρέλειψα να πώ ότι είναι νορμαλ στα κιλά τους και παίζουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα με μένα ( συν κάποια ώρα που παίζουν μεταξύ τους) . Με την όριτζεν έβαζα μετρημένη ποσότητα το πρωί στο μπολ τους, ετρωγαν 5 λεπτάκια και μετά όση αφηναν την μάζευα και τους την έδινα βράδυ. Ολα αυτά που λες τα πρόσεχα. Δεν εχω ιδέα αν έφταιγε η Οριτζεν για τους κρυστάλλους ή όχι. Αλλά δεν μπορώ να μείνω στη Ρουάλ. Τώρα τρώνε όλη την ποσότητα της μέρασ με τη μία! Και 2-3 ώρες μετά νιαουρίζουν για να τους δώσω και άλλο. Δεν αντέχω να τους βλέπω πεινασμένους.
Popix
Εκκολαπτόμενο μέλος
Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να οφείλεται σε κάποια κληρονομική προδιάθεση; Προσέχεις πολύ για να έχει τέτοιο πράγμα...

Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Δεν έχω ιδέα ... Μπορεί κάποιος προπαππούς του να ήταν Περσικός και να έχει προδιάθεση. Όταν μαζεύεις μπασταρδόγατα, δεν ξέρεις τίποτα για το ιστορικό τους δυστυχώς. Αλλά τώρα είτε εχει προδιάθεση, είτε όχι εγώ τί μπορώ να κάνω ?? Το καλαμπόκι της Royal δεν βολεύει, Orijen δεν θα ταισω ξανά (παρότι ήταν η αγαπημένη μου και αγαπημένη των γάτων μου ). Σε ένα άλλο φόρουμ μου πρότειναν να κάνω συχνές αλλαγές της τροφής. Δεν ξέρω. Σε μένα το να τους μαγειρεύω πια φαινεται να είναι μονόδρομος.
Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος
Πες μου, ποιες τροφές βρίσκεις στην αγορά (σε κροκέτες), και πόσες φορές την εβδομάδα έχεις τη δυνατότητα να δίνεις κονσέρβα;
Πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Κοίτα, εγώ είμαι φοιτητής και παίρνω από τους γονείς μου 300 ευρώ τον μήνα. Από αυτά ώς τώρα, τα 180 πήγαιναν στα γατιά. Περίπου 40ευρώ τον μήνα σε άμμο ( Δυστυχώς , ακόμη και αν πάω σε ποιότητα everclean , ο ένας θέλει αλλαγή όλης της άμμου κάθε 4η-5η μέρα. Εννοείται ότι καθημερινά καθαρίζω ότι υπάρχει και υπάρχουν 2 τουαλέτες στο σπίτι, αλλά αν στις 5 μέρες δεν αλλάξω κατουράει στο πλακάκι) άλλα 50 τον μήνα σε κοσέρβα, 20 σε αποπαρασίτωση, 10 σε πάστα για τριχόμπαλες και 50 ακόμη ευρώ για όριτζεν. Αυτό είναι το μπάτζετ μου, το περισσότερο που μπορώ να δώσω τι μήνα για τα γατιά είναι 200 ευρώ. Και είναι και μίζεροι με όλα, δηλαδή δεν μπορώ να πάρω φτηνότερες κονσέρβες ή φτηνότερη άμμο.
Οταν μιλάω για μαγειρευτό φαγητό εννοώ να φτιάξω σιτηρέσιο για γάτες ειδικά. Και να προσθέτω ταυρίνη και βιταμίνες. Αλλά αν μπω στον κόπο να κάνω ειδικό φαγητό για τα γατιά, θέλω τουλάχιστον να είμαι σιγουρος ότι δεν θα κάνουν ξανά κρυστάλλους. Και πρέπει να μην είναι και πανάκριβο.
Το να ζητήσω αύξηση από τους γονείς μου δεν παίζει. Πρέπει να βρώ να τους ταιζω κάτι που δεν τους αρρωσταινει.
rodirdi
Εκκολαπτόμενο μέλος
απο ότι ξέρω οι γάτες δεν νοιώθουν κορεσμό όταν η τροφή τους δεν έχει αρκετή πρωτείνη, μήπως να έψαχνες κάποια άλλη της ρουαγιαλ κάνιν με περισσότερη πρωτείνη, για στειρωμένα και με θεματάκια για τα νεφρά; βέβαια δεν ξέρω κατα πόσο τα αυξημένα ποσοστά πρωτείνών για τις γάτες εντός σπιτιού είναι οκ ή εαν επιδεινώνει το πρόβλημα... καλό θα ήταν να ρωτήσεις 2-3 κτηνιάτρους να σου πουν την άποψή τους!
Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Οσο από κροκέτα, τί μάρκες βρίσκω δεν με νοιάζει ακόμη και αν χρειάζεται να τη φέρνω από εξωτερικό. Θέλω μονο να είναι καλά τα γατιά μου. Τα υπόλοιπα τα βολεύουμε.
Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
απο ότι ξέρω οι γάτες δεν νοιώθουν κορεσμό όταν η τροφή τους δεν έχει αρκετή πρωτείνη, μήπως να έψαχνες κάποια άλλη της ρουαγιαλ κάνιν με περισσότερη πρωτείνη, για στειρωμένα και με θεματάκια για τα νεφρά; βέβαια δεν ξέρω κατα πόσο τα αυξημένα ποσοστά πρωτείνών για τις γάτες εντός σπιτιού είναι οκ ή εαν επιδεινώνει το πρόβλημα... καλό θα ήταν να ρωτήσεις 2-3 κτηνιάτρους να σου πουν την άποψή τους!
Δεν ξέρω Τόνια, πρίν λίγο ήμουν στο κτην ίατρο μου και του είπα εκτος από Young Male Να μου φέρει και την Urinary της Ρουαλ να τη δοκιμάσω.
Δεν ξέρω όμως αν θα είναι καλύτερα με αυτή.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rodirdi
Εκκολαπτόμενο μέλος
Δεν ξέρω Τόνια, πρίν λίγο ήμουν στο κτην ίατρο μου και του είπα εκτος από Young Male Να μου φέρει και την Urinary της Ρουαλ να τη δοκιμάσω.Δεν ξέρω όμως αν θα είναι καλύτερα με αυτή.
πάντως προτεραιότητα είναι τα νεφρά τους και τα ούρα τους και μετά η πείνα τους
μην απογοητεύεσαι... οι γάτες θέλουν τον χρόνο τους όταν τους αλλάζουμε τροφή!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Σίγουρα προέχει η υγεία και μετά η καλοπέραση. Αλλά ποιος αντέχει να βλέπει το ζώο του να πεινάει ??

Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος
Δεν ξέρω επίσης αν βρίσκεις Hills, θα μπορούσες να δώσεις και Feline Young Adult Sterilised Cat. Εμένα πχ επειδή η Acana του δημιούργησε πρόβλημα, τώρα δίνω Hills Nature's Best, που είναι η κορυφαία της σειράς και είμαι ευχαριστημένη. Παρ' όλο που η Orijen και η Acana είναι κορυφαίες, δεν τις δέχονται όλα τα γατιά.

Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Εχω συζητήσει με τον κτηνίατρό μου αλλά δεν του αρέσει και τόσο να παίρνει θέση σε διατροφικά θέματα. Είναι περισσότερο ουδέτερος.
Την Hills δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ! Μπορώ να την βρώ, αλλά εχω ακούσει τα χειρότερα για αυτή.
εσένα Ριάνα τί πρόβλημα σου έκανε η ακάνα ? Νεφρά ? Κρύσταλλοι ?
Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος

Η σειρά της που έχω πάρει τώρα είναι η Nature's Best, περιέχει υψηλής ποιότητας φυσικά συστατικά, όχι συντηρητικά ή βελτιωτικά γεύσης, όχι σιτηρά ή φτηνά fillers, αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι και πιο ακριβή όμως. Η 2κιλη μου κόστισε 28 ευρώ.
Η Acana παρ' όλο που ήθελα πολύ να την δίνω, προκάλεσε στον γατούλη μου διάρροιες. Παρ' όλο που έκανα την μετάβαση σταδιακά και πολύ αργά από την προηγούμενη τροφή που έδινα. Δεν σταματούσαν με τίποτα. Και η κτηνίατρός μου, μου εξήγησε ότι ο οργανισμός του έπαθε ένα ψιλοσοκ από την πολύ ψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνης, καθώς είναι ήδη ένας ενήλικας γάτος.
Gatogonios
Νεοφερμένο μέλος
Μάλιστα... δυστυχώς, προς το παρόν πρέπει να ταισω Royal ή Hills αναγκαστικά. Ακόμη και αν μου παχύνουν ή αν πεινάνε. Θα επαναλάβω τις εξετάσεις και αν είναι όλα καλά, θα προσπαθήσω να βρω κάτι καλύτερο. Θα συζητήσω και για τη Hills με το κτηνίατρο μου να δω τί θα μου πει.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Αν ο γιατρος σου πει οτι πρεπει να τρωει φαρμακευτικη τροφη,ή ειδικη τριοφη τελοσπανυων,αυτην θα πρεπει να παρεις.Δεν γινεται αλλιως.

kiss bill
Δραστήριο μέλος
Αντιμετωπισα το ιδιο προβλημα και η κτηνιατρος, μου εδωσε την Urinary της Ρουαλ αλλα μου ειπε πως
δε πρεπει να τρωει τη συγκεκριμενη τροφη για παραπανω απο 18 ημερες.
Κι αυτο απ'οτι καταλαβαινεις ειναι πως αυτη η τροφη βοηθαει στο να γινουν οξινα τα ουρα και να αντιμετωπιστει
καπως το προβλημα, μα κατα τ'αλλα ειναι διατροφικα αχρηστη.
Γι'αυτο και οι γατες που την καταναλωνουν ειναι μονιμα πεινασμενες.
Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 11 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool