isavvas
Λέκτορας Κτηνιατρικής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ
Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται με άμεση επαφή των γατών και με έμμεση (σκεύη τροφής, κλουβιά, χέρια κ.λπ.) Η νόσο εμφανίζεται σε νεαρές γάτες και γατάκια, με ανορεξία, κατάπτωση, πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα. Συνήθως περνάει μέσα σε 5-10 ημέρες χωρίς θεραπεία. Μερικές φορές όμως, οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να χρειάζεται νοσηλεία της γάτας.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική με αντιβιοτικά, διεγερτικά της όρεξης, συχνό καθαρισμό των εκκριμάτων και αντιμετώπιση των επιπλοκών.
Λόγω της μεγάλης συχνότητας της νόσου προτείνεται ο εμβολιασμός των γατών. Το εμβόλιο προστατεύει επαρκώς από την κλινική νόσο, αλλά όχι από τη μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι μια εμβολιασμένη γάτα μπορεί να μολυνθεί, όμως δεν νοσεί και μπορεί να μολύνει άλλες γάτες.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ismini
Διάσημο μέλος
και αλλη μια ερωτηση: συμφωνα με αυτα που γραφετε κι εσεις, Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται με άμεση επαφή των γατών και με έμμεση (σκεύη τροφής, κλουβιά, χέρια κ.λπ.), βγαζω το συμπερασμα οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των αδεσποτων γατων ειναι φορεας της ασθενειας αυτης.
Πριν καιρο ο κτηνιατρος μου ειχε πει να μην φερω σε επαφη ποτε μια γατα που νοσησε (τωρα ειναι υγιης και εμβολιασμενη), με το δικο μου γατο (εμβολιασμενος επισης).
Εσεις το ιδιο θα προτεινατε?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
isavvas
Ναι.Αρχική Δημοσίευση από Ismini:Μπορει μια γατα που δεν εχει εμβολιαστει να μεταδοσει την ασθενεια στα γατακια?
Σωστά.Αρχική Δημοσίευση από Ismini:βγαζω το συμπερασμα οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των αδεσποτων γατων ειναι φορεας της ασθενειας αυτης.
Οι εμβολιασμένες γάτες μπορεί να μολυνθούν, αλλά συνήθως δεν εκδηλώνουν κλινική νόσο. Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα.Αρχική Δημοσίευση από Ismini:Πριν καιρο ο κτηνιατρος μου ειχε πει να μην φερω σε επαφη ποτε μια γατα που νοσησε (τωρα ειναι υγιης και εμβολιασμενη), με το δικο μου γατο (εμβολιασμενος επισης).
"Λόγω της μεγάλης συχνότητας της νόσου προτείνεται ο εμβολιασμός των γατών".
Εμπορική ονομασία του εμβολίου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Mariel
Πολύ δραστήριο μέλος
isavvas
Τα εμβόλια όλων των εταιριών καλύπτουν για τη ρινοτραχεΐτιδα.Αρχική Δημοσίευση από NERINA:Εμπορική ονομασία του εμβολίου;
Ο εμβολιασμός των γατών προστατεύει αποτελεσματικά από τη νόσο, αλλά όχι από τη μόλυνση. Ουδεμία σχέση με τον ιό της γρίπης.Αρχική Δημοσίευση από Mariel:προστατευει ομως σε μεγαλο ποσοστο το εμβολιο?εννοω οτι για παραδειγμα στο εμβολιο της γριππης των ανθρωπων ακομα κι αν καποιος εχει εμβολιαστει μπορει να μολυνθει και να νοσησει εξαιτιας του ψηλου ρυθμου μεταλλακτικοτητας των υπευθυνων ιων.
aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
aspasiapef
Διάσημο μέλος
Αυτό ακριβώς είχε ο Χιόνης μου όταν τον βρήκα. Το νιαούρισμά του το άκουσα κανονικά πρώτη φορά όταν τον πήρα από τον γιατρό αφού είχε θεραπευτεί. Μέχρι εκείνη τη στιγμή άνοιγε το μουσουδάκι του και ακουγόταν μόνο ένα ψυθιριστό σβησμένο άουου το δε γουργούρισμά του έμιαζε πιο πολύ με βράσιμο. Δε θέλω να σε τρομάξω αλλά στο γιατρό γρήγορα. Αν και αφού σώθηκε ο Χιόνης που ήταν πολύ βαριά (μύξες, τσίμπλες, δεν μπορούσε να φάει) ο μικρός σου δε θα έχει πρόβλημα...Επηρεαζεται το νιαουρισμα της γατας; Υπαρχει περιπτωση να δυσκολευεται να νιαουρισει και να εχει ενα πολυ τραχυ ηχο οταν γουργουριζει ή προκειται για αλλη περιπτωση;

aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος

aspasiapef
Διάσημο μέλος

aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος

aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος

Σε ευχαριστω παρα πολυ. Αν δεν μου ελεγες για αυτο με το Χιονι δεν θα το συνδιαζα.
- Status
- Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool