Ο γάτος μου κινδυνεύει να χάσει το μάτι του

SorinaDa

Νεοφερμένο μέλος

Η SorinaDa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους!
Γράφτηκα μόλις στην ομάδα σας και δυστυχώς το πρώτο θέμα μου είναι πολύ δυσάρεστο.
Η επαφή μου με τις γάτες ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, πριν περίπου 2 χρόνια, όταν ξεκίνησα να φροντίζω αδέσποτα γατάκια της περιοχής μου. Έτσι λοιπόν έχω βρεθεί ξαφνικά με 3 θηλυκές γατούλες μέσα στο σπίτι και έξω από το σπίτι φροντίζω σταθερά και καθημερινά περίπου 5-6 γατιά. Ο ένας εξ αυτών, ο Αλήτης μου (ηλικίας περίπου 10 μηνών) είναι γενικά άγριος και νταής, εξ ου και το όνομα που του έδωσα.
Χτες το βράδυ γύρισα σπίτι και ήρθα αντιμέτωπη με μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση...ο Αλήτης μου καθόταν σε μία καρέκλα και από το μάτι του έτρεχε πάρα πολύ αίμα, βασικά δεν φαινόταν καν το μάτι και τρόμαξα πολύ γιατί πίστεψα ότι το έχασε τελείως. Αμέσως τον πήγα στον κτηνίατρο, του έκανε μία ελαφριά μέθη και έπειτα ενδοφλέβια αντιβίωση, του καθάρισε το ματάκι του και του έβαλε κορτιζονούχα κρέμα. Μου είπε ότι φυσικά αυτό έγινε από καβγά και ότι έχει πειραχτεί σοβαρά ο κερατοειδής του και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το χάσει το μάτι του...
Οι οδηγίες που μου έδωσε είναι να του βάζω 3-4 φορές την ημέρα κολλύριο Tobrex για περίπου ένα μήνα και την Τετάρτη να του τον ξαναπάω για να τον δει. Δυστυχως όμως ο Αλήτης είναι άγριος και του εξήγησα ότι θα δυσκολευτώ πολύ να του βάζω το κολλύριο γιατι δεν θα κάθεται.
Μου είπε λοιπόν ο κτηνίατρος ότι αν δεν του βάζω κολλύριο θα το χάσει σίγουρα, αυτή η περίπτωση μάλιστα θα υπάρχει ακόμα και αν τα καταφέρω και το βάζω κανονικά για ένα μήνα.
Ο Αλήτης μου πριν από λίγο συνήλθε από τη νάρκωση, ευτυχώς έφαγε, γενικά είναι βέβαια πολύ νωθρός και το μάτι του είναι χάλια. Μέχρι το μεσημέρι, που ήταν ακόμα ζαλισμένος κατάφερα και έβαλα το κολλύριο, όμως πριν λίγο που είχε συνέλθει άρχισε να αντιδράει και δεν τα κατάφερα.
Έχετε καμία ιδέα για το τι να κάνω; Έχει τύχει σε κανέναν από εσάς και αν ναι ποια η κατάληξη;
Τέλος να σας πω ότι θα ξεκινήσω από αυτη την εβδομάδα να τα στειρώνω όλα, δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται όλη αυτή την ταλαιπωρία με τους καβγάδες.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Κάθε συμβουλή θα μου είναι πολύτιμη.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα σε όλους!
Γράφτηκα μόλις στην ομάδα σας και δυστυχώς το πρώτο θέμα μου είναι πολύ δυσάρεστο.
Η επαφή μου με τις γάτες ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, πριν περίπου 2 χρόνια, όταν ξεκίνησα να φροντίζω αδέσποτα γατάκια της περιοχής μου. Έτσι λοιπόν έχω βρεθεί ξαφνικά με 3 θηλυκές γατούλες μέσα στο σπίτι και έξω από το σπίτι φροντίζω σταθερά και καθημερινά περίπου 5-6 γατιά. Ο ένας εξ αυτών, ο Αλήτης μου (ηλικίας περίπου 10 μηνών) είναι γενικά άγριος και νταής, εξ ου και το όνομα που του έδωσα.
Χτες το βράδυ γύρισα σπίτι και ήρθα αντιμέτωπη με μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση...ο Αλήτης μου καθόταν σε μία καρέκλα και από το μάτι του έτρεχε πάρα πολύ αίμα, βασικά δεν φαινόταν καν το μάτι και τρόμαξα πολύ γιατί πίστεψα ότι το έχασε τελείως. Αμέσως τον πήγα στον κτηνίατρο, του έκανε μία ελαφριά μέθη και έπειτα ενδοφλέβια αντιβίωση, του καθάρισε το ματάκι του και του έβαλε κορτιζονούχα κρέμα. Μου είπε ότι φυσικά αυτό έγινε από καβγά και ότι έχει πειραχτεί σοβαρά ο κερατοειδής του και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το χάσει το μάτι του...
Οι οδηγίες που μου έδωσε είναι να του βάζω 3-4 φορές την ημέρα κολλύριο Tobrex για περίπου ένα μήνα και την Τετάρτη να του τον ξαναπάω για να τον δει. Δυστυχως όμως ο Αλήτης είναι άγριος και του εξήγησα ότι θα δυσκολευτώ πολύ να του βάζω το κολλύριο γιατι δεν θα κάθεται.
Μου είπε λοιπόν ο κτηνίατρος ότι αν δεν του βάζω κολλύριο θα το χάσει σίγουρα, αυτή η περίπτωση μάλιστα θα υπάρχει ακόμα και αν τα καταφέρω και το βάζω κανονικά για ένα μήνα.
Ο Αλήτης μου πριν από λίγο συνήλθε από τη νάρκωση, ευτυχώς έφαγε, γενικά είναι βέβαια πολύ νωθρός και το μάτι του είναι χάλια. Μέχρι το μεσημέρι, που ήταν ακόμα ζαλισμένος κατάφερα και έβαλα το κολλύριο, όμως πριν λίγο που είχε συνέλθει άρχισε να αντιδράει και δεν τα κατάφερα.
Έχετε καμία ιδέα για το τι να κάνω; Έχει τύχει σε κανέναν από εσάς και αν ναι ποια η κατάληξη;
Τέλος να σας πω ότι θα ξεκινήσω από αυτη την εβδομάδα να τα στειρώνω όλα, δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται όλη αυτή την ταλαιπωρία με τους καβγάδες.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Κάθε συμβουλή θα μου είναι πολύτιμη.
Λυπάμαι πολύ για τον γατούλη.
Η στείρωση το πιθανότερο θα είχε αποτρέψει να συμβεί αυτό το δυσάρεστο γεγονός.
Περιόρισε τον γάτο για ένα μήνα μέσα σε ένα δωμάτιο και μην το βγάζεις για κανένα λόγο έξω.

Τύλιγε τον με μια πετσέτα (τα πόδια να είναι μέσα για να μην αντιδράσει και σε τραυματίσει με τα νύχια) και με το άλλο χέρι προσπάθησε με πολύ γρήγορες κινήσεις,να του βάλεις τομπρέξ.
Είναι ΠΟΛΥ σημαντικό η θεραπεία να γίνει σωστά.

Αν υπάρχει άλλο άτομο στο σπίτι να σε βοηθάει στη διαδικασία αυτή,θα ήταν το καλύτερο(ο ένας να τον κρατάει τυλιγμένο στην πετσέτα και ο άλλος να βάζει τις σταγόνες).

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Τωρα ειναι η εποχη τους και σιγουρα εμπλεξε σε καβγα,για διεκδικηση συντροφου.Θα σου ελεγα και γω αν μπορεις να τον κρατησεις μεσα για λιγο καιρο ,γιατι εξω θα μπλεξει παλι,μεχρι να γινει καλα.Αφου εχεις σκοπο να τα στειρωσεις ,ας ειναι ο πρωτος που θα στειρωθει.Μπραβο σου που φροντιζεις τα αδεσποτα γατακια,να εισαι παντα καλα και να χαιρεσαι τα γατουλινια σου!!:)

Τωρα ειναι η εποχη τους και σιγουρα εμπλεξε σε καβγα,για διεκδικηση συντροφου.Θα σου ελεγα και γω αν μπορεις να τον κρατησεις μεσα για λιγο καιρο ,γιατι εξω θα μπλεξει παλι,μεχρι να γινει καλα.Αφου εχεις σκοπο να τα στειρωσεις ,ας ειναι ο πρωτος που θα στειρωθει.Μπραβο σου που φροντιζεις τα αδεσποτα γατακια,να εισαι παντα καλα και να χαιρεσαι τα γατουλινια σου!!:)
Συν του ότι αν τον βγάζει έξω δεν πρόκειται να τον βρίσκει να του κάνει τη θεραπεία ή θα εξαφανίζεται μόλις την βλέπει!
Μέσα και πάλι μέσα μέχρι να γίνει καλά!

Περαστικά σας!!! :)

Ναι, έχει ήδη αποφασιστεί το να περιοριστεί και να μην είναι έξω. Τον έχω στο μπαλκόνι, σε κρεβατάκι με κουβέρτες, φαγητό, νερό και άμμο. Καλή η ιδέα με την πετσέτα. Μόλις γύρισα από το μπαλκόνι απογοητευμένη, δεν κάθεται με τίποτα αν κάποιος δεν τον ακινητοποιήσει, βλέπει το μπουκάλι και τρομάζει. Οπότε θα δοκιμάσω με την πετσέτα και βλέπουμε. Διαφορετικά σκέφτηκα να πάρω τον κτηνίατρο μου και να τον παρακαλέσω να τον κρατήσει στο κτηνιατρείο για λίγες μέρες, ώστε τουλάχιστον στην αρχή να μπαίνουν οι σταγόνες. Βεβαία δε νομίζω να δεχτεί να το κάνει. Φοβάμαι ότι τον στρεσάρω και τον τρομάζω υπερβολικά, γι αυτο είμαι διστακτική.

Ναι, έχει ήδη αποφασιστεί το να περιοριστεί και να μην είναι έξω. Τον έχω στο μπαλκόνι, σε κρεβατάκι με κουβέρτες, φαγητό, νερό και άμμο. Καλή η ιδέα με την πετσέτα. Μόλις γύρισα από το μπαλκόνι απογοητευμένη, δεν κάθεται με τίποτα αν κάποιος δεν τον ακινητοποιήσει, βλέπει το μπουκάλι και τρομάζει. Οπότε θα δοκιμάσω με την πετσέτα και βλέπουμε. Διαφορετικά σκέφτηκα να πάρω τον κτηνίατρο μου και να τον παρακαλέσω να τον κρατήσει στο κτηνιατρείο για λίγες μέρες, ώστε τουλάχιστον στην αρχή να μπαίνουν οι σταγόνες. Βεβαία δε νομίζω να δεχτεί να το κάνει. Φοβάμαι ότι τον στρεσάρω και τον τρομάζω υπερβολικά, γι αυτο είμαι διστακτική.
Δε θα πάθει τίποτα. Ας στρεσαριστεί για λίγες μέρες,μπορεί να σώσει το ματάκι του!Ζόρισε τον,οι σταγόνες πρέπει να μπουν!

Ο κτηνίατρος μπορεί να τον αναλάβει με πληρωμή,αν υπάρχει κατάλληλος χώρος για αυτό στο ιατρείο του.

Προσοχή μεγάλη στο μπαλκόνι μη πέσει και τραυματιστεί ή μη φύγει, τώρα που έχει ανάγκη από περίθαλψη.

Τα κατάφερα! Τον ακινητοποιησαμε με την πετσέτα και μπήκε μια χαρά η σταγόνα! Ευχαριστώ παρα παρα πολύ! Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο μπαλκόνι είναι οτι είναι στον δεύτερο αλλα είναι το μόνο προστατευμένο απο καιρικές συνθήκες. Έχουμε άλλο ενα στον πρώτο όμως απο εκεί θα του είναι εύκολο να φύγει γιατί και προηγουμένως έδινε σάλτο και ανεβοκατέβαινε. Εύχομαι να μην κάνει καμία βλακεία στο μπαλκόνι που τον εχω. Κατα τα αλλα σήμερα και έφαγε και νεράκι ήπιε και τα κακακια του έκανε σαν κύριος στην άμμο. Εύχομαι συνέχεια να σώσω το ματάκι του! Χίλια ευχαριστώ για την συμβουλή! Τώρα τα μαθαίνω κι εγω σιγά σιγά.

Δεν γινεται να τον παρεις μεσα; Ειναι πολυ σημαντικο να συνεχιστει κανονικα η θεραπεια του. Σιγουρα κινδυνευει να χασει το ματι του, απο μολυνση κυριως, αλλα μη χανεις την αισιοδοξια σου. Σε εναν φιλο μου ειχε καρφωθει ψαλιδι στο ματι και ηταν τοσο χαλια που του εκαναν ραμματα στο ματι. Του πηρε 1-2 μηνες μεχρι να επανελθει (επανηλθε, αλλα χρειαστηκε να φορεσει γυαλια γιατι ειχε επηρεαστει το σχημα του κερατοειδη). Να του βαζεις οπωσδηποτε τις σταγονες με καθε τροπο. Αν πηγαινεις ως ηττημενη ο γατος το καταλαβαινει και εχει το πανω χερι. Τυλιγε τον με πετσετα, σβερκωνε τον, στριμωχνε τον σε γωνια και δινε του σταγονες. Αμεσως μετα τις σταγονες δινε του λιχουδιες για να συνδεσει την εμπειρια των σταγονων με κατι θετικο.

Δυστυχώς δεν γίνεται να τον πάρω μέσα γιατί εχω 3 θηλυκές γατούλες 6 μηνών περιπου. Θα του βάζω τις σταγόνες με κάθε τροπο. Αν δω οτι αρχίζει και του τη δίνει στο μπαλκόνι δεν θα ξέρω τι να κάνω. Αν του δώσω ήπια ηρεμιστικά για γάτες; Μου τα είχε συστήσει κάποια στιγμή ο Κτηνιατρος για την περίπτωση που μια γατα αλλάξει περιβάλλον.

Δυστυχώς δεν γίνεται να τον πάρω μέσα γιατί εχω 3 θηλυκές γατούλες 6 μηνών περιπου. Θα του βάζω τις σταγόνες με κάθε τροπο. Αν δω οτι αρχίζει και του τη δίνει στο μπαλκόνι δεν θα ξέρω τι να κάνω. Αν του δώσω ήπια ηρεμιστικά για γάτες; Μου τα είχε συστήσει κάποια στιγμή ο Κτηνιατρος για την περίπτωση που μια γατα αλλάξει περιβάλλον.
Όχι ηρεμιστικά,μακριά από τα ζώα αυτά τα πράγματα!

Βάλτον σε ένα δωμάτιο μόνο του, να μην έρχεται σε επαφή με τις γατούλες σου.

Κάποια στιγμή θα καταφέρει και θα δραπετεύσει από το μπαλκόνι και μπορεί να τραυματιστεί στην προσπάθεια του

Πηγαινε τον για στειρωση για να μην ανησυχεις για τα θηλυκα. Ευκαιρια ειναι για να μεινει ηρεμος λογω αναισθησιας για 1-2 ημερες. Θα γινει και λιγοτερο επιθετικος, οποτε ισως να ειναι πιο ευκολο να του βαζεις τις σταγονες.

Για στείρωση θα τον πάω αλλα μου είπε ο Κτηνιατρος οτι θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς περιπου ενα μήνα μέχρι να ηρεμήσουν οι ορμές του αφενός (οποτε και πάλι θα φοβάμαι μην δραπετεύσει) και αφετέρου επειδή είναι γατούλης του δρόμου φοβάμαι μην μεταδωσει τίποτα στις δικές μου, με τις οποίες κοιμόμαστε όλοι μαζί στο κρεβάτι.

Για στείρωση θα τον πάω αλλα μου είπε ο Κτηνιατρος οτι θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς περιπου ενα μήνα μέχρι να ηρεμήσουν οι ορμές του αφενός (οποτε και πάλι θα φοβάμαι μην δραπετεύσει) και αφετέρου επειδή είναι γατούλης του δρόμου φοβάμαι μην μεταδωσει τίποτα στις δικές μου, με τις οποίες κοιμόμαστε όλοι μαζί στο κρεβάτι.
Βρε,αν το σπίτι σου έχει 1-2 δωμάτια,βάλτον εκεί μέχρι να τελειώσει η θεραπεία και μην τον αφήσεις να έρθει σε επαφή με τις δικές σου! :)

Αν τον αφησεις στη βεραντα,θα φυγει παλι και κριμα τοσο κοπο που εκανες να τον πας στο κτηνιατρο,και να σου δωσει θεραπεια.:hmm:

Υπάρχει δλδ περίπτωση να πηδήξει απ'τον 2ο; Αφού μέχρι στιγμής όλο τρώει και μετά κοιμάται...ακόμα και να πηδήξει στο πεζουλάκι, δεν θα ζυγίσει την απόσταση για να δει ότι δεν τον παίρνει; Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις και την άγνοια, απλώς πραγματικά μου κάνει εντύπωση.

Παρότι οι γάτες είναι προσεκτικές και ζυγίζουν πάντα την απόσταση, δυστυχώς έχουν την ιδιότητα αν κάτι τις συνεπάρει (συνηθέστατα κάποιο πουλί που μπορεί να πλησιάσει), αίφνης αψηφούν τον όποιο κίνδυνο (ακόμα κι αν βρίσκονται πιο ψηλό όροφο) και ορμούν, ενίοτε με μοιραίο αποτέλεσμα:/: Γι αυτό και γάτα σε μπαλκόνι, απαιτεί μπαλκόνι "οχυρωμένο".

Προσοχή λοιπόν κι εύχομαι να καταφέρετε να σώσετε το ματάκι του :)

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις. Τώρα το βράδυ ανέβηκε στο πεζούλι του μπαλκονιού οποτε πραγματικά τρόμαξα και τον κατέβασα στο μπαλκόνι του πρώτου. Απο εκεί είναι εύκολο να φύγει, γιατί εξάλλου ήταν το μπαλκόνι του, όμως τουλάχιστον δεν πρόκειται να τραυματιστεί. Αν δω οτι φεύγει, θα τον δελεάσω να μπει στο σπιτάκι μεταφοράς και θα επικοινωνήσω με κτηνιατρείο που θα αναλάβει να τον φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί σωστά η θεραπεία του.

Αν μπορείς έχε τον έστω κλεισμένο στο μπάνιο ή σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας. Από οποιοδήποτε μπαλκόνι, εκτός αν είναι σε ουρανοξύστη, ένας γάτος θα επιχειρήσει να φύγει και όσο πιο ψηλά τόσο χειρότερο το αποτέλεσμα, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα φύγει ο γάτος. Το να τον δελεάσεις όταν τον δεις να φεύγει δε δουλεύει εκτός αν κοιμάσαι στο μπαλκόνι ή κάθεσαι και τον κοιτάς 24 ώρες το 24ωρο. Δε γίνεται να τον κλείσεις σε ένα μπάνιο, μια αποθηκούλα, ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο, κάτι; Δεν ξέρω και πώς είναι οι χώροι σας, δυστυχώς κι εμείς σε μικρό σπίτι είμαστε, αλλά είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Αρσενικός γάτος με ορμές σε μπαλκόνι... Δε θα μείνει για πολύ εκεί. Και πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία του.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back