Περί αστρονομίας...

Μια που ασχολείστε ερασιτεχνικά με την αστρονομία, ίσως σας ενδιαφέρει αυτό. Σχολιάζει την (πρωτοφανούς οξύνοιας και διορατικότητας) έμπνευση του Υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, εν όψει των συγχωνεύσεων ερευνητικών φορέων. Και διανύουμε και το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας...:down:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απο το κακο στο χειροτερο σ' αυτη την ερμη την χωρα......Λοιπαμαι....:(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ε όχι σαν την Σελήνη με τίποτα... Ούτε κατά προσέγγιση. Σήμερα για την ακρίβεια βγήκα αποφασισμένη να δω Κρόνο. Και τον είδα!! Για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα τον Κρόνο με τα δικά μου μάτια! Και για να σου περιγράψω πως περίπου φαίνονται, φαντάσου έναν μικρό φωτεινό δίσκο, στην περίπτωση του Κρόνου με τους δακτύλιούς του, περικυκλωμένο από μικρές φωτεινές κουκίδες, που είναι τα φεγγάρια του. Ήταν υπέροχος....
Ο Δίας από την άλλη, είναι πιο μεγάλος από τον Κρόνο και πιο κοντά μας, πράγμα που σημαίνει πως φαίνεται καλύτερα, και όντως φαίνεται καλύτερα. Με ένα καλό τηλεσκόπιο μπορείς ακόμα να διακρίνεις και την ερυθρά κηλίδα στην επιφάνειά του (αν είναι φυσικά από την πλευρά που φαίνεται στη Γη.) Όμως μπορείς σίγουρα να διακρίνεις τα χρώματα που έχει στην επιφάνειά του, σαν ριγέ κίτρινο με πορτοκαλί. Καθώς επίσης και 4 από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του. Σε λίγες μέρες θα είναι και ο Δίας ορατός σε μια πιο ανθρώπινη ώρα :)

Φανταστική περιγραφή Ρια!!!:up::up::up:
Σε ζηλεύω, που τα είδες όλα αυτά!:redface::redface::redface:

Μια που ασχολείστε ερασιτεχνικά με την αστρονομία, ίσως σας ενδιαφέρει αυτό. Σχολιάζει την (πρωτοφανούς οξύνοιας και διορατικότητας) έμπνευση του Υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, εν όψει των συγχωνεύσεων ερευνητικών φορέων. Και διανύουμε και το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας...:down:

Καλό αυτό βρήκαν να καταργήσουν!!!:down::down::mad:
Τόσα κονδύλια σπαταλούνται στην κυριολεξία για το τίποτα και εδώ θυμήθηκαν να κάνουν περικοπές και οικονομία!:down::down::mad:

Καλά, κι εγώ δε φανταζόμουν να δω ένα δεύτερο φεγγάρι στον ουρανό... απλά ένα φωτεινό κόκκινο αστέρι :rolleyes: μαζί με τη Σελήνη... (για το φαινόμενο της 27ης Αυγούστου μιλάω).
Πολύ ωραίο το θεματάκι σας παιδιά, ενδιαφέρον για όσους δεν έχουν κοιτάξει ποτέ μέσα από τηλεσκόπιο :D
Πολύ όμορφο ουρανό έχει και η Πάρος το καλοκαίρι... γεμάαααατο αστέρια και πρέπει να φαίνεται και ο γαλαξίας :D μαγευτικό θέαμα μέσα στο σκοτάδι... κάθε βράδυ βλέπεις και πεφταστέρια :D:D

Είδατε, από την τηλεόραση φυσικά, την έκλειψη ηλίου που έγινε χθές στην Ασία? Είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια του 21αιώνα και η επόμενη τόσο μεγάλη, θα γίνει το 2132.:)
Ακόμη και να είδα τότε την "δική μας" στο Καστελόριζο(από την τηλεόραση) πάντα δεν παύει να με εντυπωσιάζει το φαινόμενο, ειδικά το λεγόμενο "διαμαντένιο δαχτυλίδι"!:up:

Πηραμε τηλεσκοπιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!:up::up::up:
Το Dobsonian sky watcher 8'' !!!!
Περιμενω πως και πως να νυχτωσει:D
Και μια φωτογραφιουλα απο το τηλεσκοπιο

Συνημμένα

• 8-Dob.gif
    8-Dob.gif
    18,4 KB · Εμφανίσεις: 4
Πηραμε τηλεσκοπιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!:up::up::up:
Το Dobsonian sky watcher 8'' !!!!
Περιμενω πως και πως να νυχτωσει:D
Και μια φωτογραφιουλα απο το τηλεσκοπιο

Δεν γνωρίζω από τεχνικά ούτε από μάρκες:redface:, αλλά μπορώ να πώ σίγουρα με γειά σου, καλές περιηγήσεις στον έναστρο ουρανό!!!:up::up::up:
Και εγώ ανυπομονώ για το βράδυ, έχουμε την πανσέληνο του Αυγούστου σήμερα!;):up::up:
Να την δώ έστω και με γυμνό μάτι, κρίμα που προμηνύετε συννεφιά.:hmm:
Περιμένουμε φωτό!;):D

Πήρες το καλύτερο τηλεσκόπιο για αρχάριους! Κι εγώ αυτό έχω :D Σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις και πάντα έναστρους ουρανούς! Θα κατενθουσιαστείς, στο λέω σίγουρα :) Και ό,τι χρειαστείς, ρώτα ;) Με γειες!

Aχ εγω ειμαι απο τωρα κατα ενθουσιασμενη:P
Εψαξα και καποια πραγματα στο astrovox.gr για να μαθω τι μπορω να δω απο πλανητες αυτη την περιοδο....
Απ' οτι καταλαβα το καλοκαιρι ειναι ορατοι οι αστερισμοι του τοξοτη και της Λυρας οπου υπαρχουν καποια ενδιαφεροντα νεφελωματα.επομενως θα ψαξω μπας και καταφερω να βρω το νεφελωμα λιμνη και το νεφελωμα δαχτυλιδι.....

Πήρες το καλύτερο τηλεσκόπιο για αρχάριους! Κι εγώ αυτό έχω :D Σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις και πάντα έναστρους ουρανούς! Θα κατενθουσιαστείς, στο λέω σίγουρα :) Και ό,τι χρειαστείς, ρώτα ;) Με γειες!

Ευχαριστω παρα πολυ!!!!!!!:)
Ευχομαι μεχρι το βραδυ να εχουν εξασθενισει τα συννεφα....:/:

Θα βγαλω φωτο την σεληνη αμα μπορεσω:up:

Aχ εγω ειμαι απο τωρα κατα ενθουσιασμενη:P
Εψαξα και καποια πραγματα στο astrovox.gr για να μαθω τι μπορω να δω απο πλανητες αυτη την περιοδο....
Απ' οτι καταλαβα το καλοκαιρι ειναι ορατοι οι αστερισμοι του τοξοτη και της Λυρας οπου υπαρχουν καποια ενδιαφεροντα νεφελωματα.επομενως θα ψαξω μπας και καταφερω να βρω το νεφελωμα λιμνη και το νεφελωμα δαχτυλιδι.....
Αχ μωρέ δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά για το Δαχτυλίδι τουλάχιστον, αποκλείεται να καταφέρεις να το δεις με τον εξοπλισμό που διαθέτει το Dobson... Δηλαδή θέλεις πιο ισχυρά προσοφθάλμια από τα "μανίσια" του. Αλλά έχεις μια υπέροχη ευκαιρία να παρατηρήσεις τον Δία αυτές τις μέρες, που είναι υπέροχος! Αλλά αν θες ντε και καλά να δεις ένα νεφέλωμα, ψάξε να δεις τον γαλαξία της Ανδρομέδας που είναι εξίσου εντυπωσιακός! (Βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας στα ανατολικά, κατα τις 12 το βράδυ νομίζω θα είναι σε καλό ύψος). Επίσης να σου διευκρινίσω πως με τέτοιο φεγγάρι πολύ δύσκολα θα δεις νεφελώματα και αστερισμούς και σμήνη. Περίμενε με την νέα Σελήνη και εκεί θα δεις ωραία πράματα :)

Αχ μωρέ δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά για το Δαχτυλίδι τουλάχιστον, αποκλείεται να καταφέρεις να το δεις με τον εξοπλισμό που διαθέτει το Dobson... Δηλαδή θέλεις πιο ισχυρά προσοφθάλμια από τα "μανίσια" του. Αλλά έχεις μια υπέροχη ευκαιρία να παρατηρήσεις τον Δία αυτές τις μέρες, που είναι υπέροχος! Αλλά αν θες ντε και καλά να δεις ένα νεφέλωμα, ψάξε να δεις τον γαλαξία της Ανδρομέδας που είναι εξίσου εντυπωσιακός! (Βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας στα ανατολικά, κατα τις 12 το βράδυ νομίζω θα είναι σε καλό ύψος). Επίσης να σου διευκρινίσω πως με τέτοιο φεγγάρι πολύ δύσκολα θα δεις νεφελώματα και αστερισμούς και σμήνη. Περίμενε με την νέα Σελήνη και εκεί θα δεις ωραία πράματα :)

Αχ ναι σωστο και αυτο..... Ευχαριστω για την διευκρινηση!!!! Μου το ειπε και αυτος που αγορασα το τηλεσκοπιο οτι για να δεις τα καλυτερα δυνατα αποτελεσματα πρεπει να ειναι σκοτεινος ο ουρανος....αλλα με τον ενθουσιασμο μου τα ξεχασα...:P παρ'ολα αυτα θα ψαξω να δω τον Δια και να εξερευνησω την Σεληνη:D...

Παιδιά,έχετε ακούσει για ένα προβολέα έναστρου ουρανού που έδινε με κλήρωση το GEO,με ρύθμιση για πεφταστέρια κλπ;:hmm: Πάω να ψάξω μήπως βρω το περιοδικό και γράψω περισσότερα.:)

Καλησπέρα και απο δω! Ένα θεματάκι που ξεχάσαμε και είπα να το θυμηθούμε λίγο! Λοιπον, πολύ ωραία θέματα παρατήρησης αυτό τον καιρό είναι ο αστερισμός του Ωρίωνα, αν έχετε ενα καλο τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να διακρίνετε το πασίγνωστο Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Βρίσκεται κάτω από τη Ζώνη του Ωρίωνα (3 αστέρια στη σειρά σηματοδοτούν την Ζώνη του Ωρίωνα). Επίσης είναι εμφανης ο Σείριος, μιας κ βλέπουμε τον αστερισμό στον οποίο ανήκει, τον Μέγα Κύνα. Ο Σείριος είναι ένα απο τα φωτεινότερα αστέρια του νυχτερινου ουρανου, και από τα πιο κοντινά μας. Ένας ακόμη πολυ εντυπωσιακός αστέρας του χειμερινού ουρανού είναι ο Betelgeuse, ο οποίος βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα και είναι ο "αριστερός ώμος" του τοξότη. Είναι πορτοκαλί, που σημαίνει ότι αυτός ο γίγαντας πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. O Betelgeuse είναι πράγματι ένας γίγαντας μιας κ η διάμετρός του εκτιμάται ότι είναι 800 φορές μεγαλύτερη από αυτή του δικού μας Ήλιου! Επίσης εντυπωσιακή αυτό τον καιρό είναι η παρατήρηση του κόκκινου πλανήτη, του Άρη. Και φυσικά πιο αργά ανατέλλει και ο Κρόνος, ο αγαπημένος μου! Ελπίζω να μην σας κούρασα και σας εύχομαι ένα 2010 γεμάτο αστρονομικές παρατηρήσεις :)

Παιδιά,έχετε ακούσει για ένα προβολέα έναστρου ουρανού που έδινε με κλήρωση το GEO,με ρύθμιση για πεφταστέρια κλπ;:hmm: Πάω να ψάξω μήπως βρω το περιοδικό και γράψω περισσότερα.:)

https://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1607
ένα είναι αυτό, πιο παιδικό και πιο απλό

και υπάρχει και αυτό, κάπως πιο επιτηδευμένο
https://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1627

και αυτό, ας το πούμε λίγο πιο επαγγελματικό
https://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=646

Αχ ναι σωστο και αυτο..... Ευχαριστω για την διευκρινηση!!!! Μου το ειπε και αυτος που αγορασα το τηλεσκοπιο οτι για να δεις τα καλυτερα δυνατα αποτελεσματα πρεπει να ειναι σκοτεινος ο ουρανος....αλλα με τον ενθουσιασμο μου τα ξεχασα...:P παρ'ολα αυτα θα ψαξω να δω τον Δια και να εξερευνησω την Σεληνη:D...

Αλήθεια τι έχεις κάνει ? Είδες τίποτα τόσο καιρό ? (άργησα λίγο ε... :redface:) Περιμένω νέα!

παιδία, κι εγώ ερασυτεχνικά ασχολούμε λίγο καιρό, και θέλω να ρωτήσω για κάτι που ψάχνω καιρό, αλλά δεν βρίσκω κάτι σχετικό....υπάρχει κάποιο βίντεο τραβιγμένο από κάμερα τηλεσκοπίου που να δείχνει το φαινόμενο κανιβαλισμού του διαστήματοσ??? όπου ο γαάξίας μ1 - αν δεν κάνω λάθος - αποροφά τα άστρα ενώς γαλαξία νάνου??? είναι εφικτό αυτό να το δει ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο, και πως πρέπει να γίνει η ρύθμιση???

παιδία, κι εγώ ερασυτεχνικά ασχολούμε λίγο καιρό, και θέλω να ρωτήσω για κάτι που ψάχνω καιρό, αλλά δεν βρίσκω κάτι σχετικό....υπάρχει κάποιο βίντεο τραβιγμένο από κάμερα τηλεσκοπίου που να δείχνει το φαινόμενο κανιβαλισμού του διαστήματοσ??? όπου ο γαάξίας μ1 - αν δεν κάνω λάθος - αποροφά τα άστρα ενώς γαλαξία νάνου??? είναι εφικτό αυτό να το δει ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο, και πως πρέπει να γίνει η ρύθμιση???

Αυτο που λες, νομίζω πως δεν είναι εφικτό να το παρακολουθήσεις με γυμνό μάτι, ή έστω μέσω τηλεσκοπίου. Από όσο ξέρω, είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να φανεί σε πραγματικό χρόνο αλλα με χρόνια έκθεσης και παρατήρησης... Δε νομίζω κανείς να έχει τόσο χρόνο στη διάθεση του... Άλλωστε μη ξεχνάς, ότι αυτά τα άστρα που βλέπουμε είναι χιλιάδες (για να μην πω εκατομμύρια) έτη φωτός μακριά. Μπορεί να έχει γίνει ήδη η διαδικασία και σε μας να φαίνεται ακόμα έτσι και να φαίνεται έτσι για τα επόμενα 1000 χρόνια ίσως και παραπάνω. Δεν μπορείς να καταγράψεις κάτι τέτοιο σε video, τόσο μακρυά.
Όσο για το ρομποτικό, μη ξεγελιέσαι, δεν θα σου δείξει τίποτα παραπάνω από ένα χειροκίνητο. Οι ίντσες είναι που μετράνε στα τηλεσκόπια, δλδ η διάμετρος τους, καθώς και τα extra προσοφθάλμια. Αν δεν ξέρεις από ουρανό δεν θα σε βοηθήσει το ρομποτικό, ίσα ισα θα σε μπερδέψει περισσότερο. Εγώ με ρομποτικό ξεκίνησα, αλλά διαπίστωσα στην πορεία πως αν δεν μάθω τον ουρανό, δεν θα βρω ποτέ αυτά που ψάχνω.

Αυτο που λες, νομίζω πως δεν είναι εφικτό να το παρακολουθήσεις με γυμνό μάτι, ή έστω μέσω τηλεσκοπίου. Από όσο ξέρω, είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να φανεί σε πραγματικό χρόνο αλλα με χρόνια έκθεσης και παρατήρησης... Δε νομίζω κανείς να έχει τόσο χρόνο στη διάθεση του... Άλλωστε μη ξεχνάς, ότι αυτά τα άστρα που βλέπουμε είναι χιλιάδες (για να μην πω εκατομμύρια) έτη φωτός μακριά. Μπορεί να έχει γίνει ήδη η διαδικασία και σε μας να φαίνεται ακόμα έτσι και να φαίνεται έτσι για τα επόμενα 1000 χρόνια ίσως και παραπάνω. Δεν μπορείς να καταγράψεις κάτι τέτοιο σε video, τόσο μακρυά.
Όσο για το ρομποτικό, μη ξεγελιέσαι, δεν θα σου δείξει τίποτα παραπάνω από ένα χειροκίνητο. Οι ίντσες είναι που μετράνε στα τηλεσκόπια, δλδ η διάμετρος τους, καθώς και τα extra προσοφθάλμια. Αν δεν ξέρεις από ουρανό δεν θα σε βοηθήσει το ρομποτικό, ίσα ισα θα σε μπερδέψει περισσότερο. Εγώ με ρομποτικό ξεκίνησα, αλλά διαπίστωσα στην πορεία πως αν δεν μάθω τον ουρανό, δεν θα βρω ποτέ αυτά που ψάχνω.

σε αυτό που λες για το τηλεσκόπιο συμφωνώ! εγώ μπερδεύτικα πολύ να το συνηθίσω...όσο για το χειροκίνητο - πρέπει να ξέρεις ουρανογραφία...προς το παρόν μόνο αστροφωτογραφίσεις, αλλά και με καμερούλα έχω βγάλει κάπια, που όμως δεν φαίνονται καλά...:/: πάντως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρατήριση του διαστήματος...λένε πως αν κάτσεις ωρες και το παρατηρείς, θα δεις φοβερά πράγματα!!! αλλά μέσα στην αθήνα, με την φωτομόλυνση..άντε να βγάλεις άκρη!!!:(

σε αυτό που λες για το τηλεσκόπιο συμφωνώ! εγώ μπερδεύτικα πολύ να το συνηθίσω...όσο για το χειροκίνητο - πρέπει να ξέρεις ουρανογραφία...προς το παρόν μόνο αστροφωτογραφίσεις, αλλά και με καμερούλα έχω βγάλει κάπια, που όμως δεν φαίνονται καλά...:/: πάντως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρατήριση του διαστήματος...λένε πως αν κάτσεις ωρες και το παρατηρείς, θα δεις φοβερά πράγματα!!! αλλά μέσα στην αθήνα, με την φωτομόλυνση..άντε να βγάλεις άκρη!!!:(

Καλά μη φαντάζεσαι, δεν είναι και τίποτα τρομερό, με ένα βιβλίο και ένα καλό πρόγραμμα στον υπολογιστή μπορείς να μάθεις πολλά για τον ουρανό. Τουλάχιστον κάποιους βασικούς αστερισμούς και κάποιους σημαντικούς πλανήτες.

Καλά μη φαντάζεσαι, δεν είναι και τίποτα τρομερό, με ένα βιβλίο και ένα καλό πρόγραμμα στον υπολογιστή μπορείς να μάθεις πολλά για τον ουρανό. Τουλάχιστον κάποιους βασικούς αστερισμούς και κάποιους σημαντικούς πλανήτες.

ναι, με ένα πρόγραμμα τα βλέπω...αλλά πολλές φορές καλοκαίρια παίρνουμε οικογενιακώς πράγματα, σκύλους και πάμε σε ένα βουνό εδώ κοντά και καθόμαστε με την ισυχία μασ...καμιά φορά και στην ταράτσα, αλλά μόνο ο διας φαίνεται και άντε η άρκτος μικρή μεγάλη... μια φορά στο βουνό που πήγαμε είδα και έναν φορ\βερό αστερισμό σε σχήμα πεταλούδας!!!-μέσ του ρομποτικού...

Καλησπέρα κ καλό μήνα! Επιτέλους καθαρός ουρανός και όσοι "ψήνεστε" για αστροπαρατήρηση να η ευκαιρία σας! Έξοχος ουρανός, καθαρή ατμόσφαιρα και 2 από τους πιο εντυπωσιακούς πλανήτες στη διάθεσή σας! Ο Κρόνος και ο Άρης βρίσκονται στον νότιο ουρανό, σε πολύ καλό ύψος και σε πολύ καλή ώρα, 9-11 το βράδυ θα τους παρακολουθήσετε άνετα! Εγώ πάντως απόψε θα βγω στην ταράτσα :D

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back