Περί αυτόκλητων διαγνώσεων

ruko

Διάσημο μέλος

Η ruko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.516 μηνύματα.
Έχει γίνει και αλλού στο σάιτ η παραίνεση να μην συστήνουμε φάρμακα στα κουτουρού και κυρίως να μη δίνουμε δοσολογίες. Σήμερα θα ήθελα να εξηγήσω το γιατί, με αφορμή ένα πρόσφατο νήμα της Purina(τυχαίο το παράδειγμα – θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα νήματα).
Η Purina έγραψε:

Εχω ενα γατουλακι στη δαφνη που ειδα προσφατα και η μιτη του ηταν κσερη με μιξες πανω του τι καθαρισα οσο πιο πολι γινοταν και φανηκαν τα ρουθουνακια μας.Επισης το νιαου του ειναι πολι σιγανο κατι σα πχιι τι μπορω να κανω για αυτον?
Όντως, οι περισσότεροι, όταν ακούμε για μύξες, σκεφτόμαστε «ρινοτραχεΐτιδα». Όμως βασισμένοι σε τι; Σε μια περιγραφή τριών και στα 5-6 περιστατικά που έτυχε να γνωρίζουμε.
Στην πραγματικότητα, ένας κτηνίατρος θα ζητούσε να δει όχι μόνο την ποσότητα αλλά και τη σύσταση της βλέννας προτού καταλήξει σε συμπεράσματα. Επίσης θα κοιτούσε και για άλλα συμπτώματα. Η μύξα μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα νοσημάτων (και ζητώ συγγνώμη για τις γκάφες στην ορολογία) όπως:

Ιογενή ή βακτηριακά λοιμώδη νοσήματα, ρικετσίωση, βακτηριακές μολύνσεις.
Μυκητιάσεις
Ακάρεα της μύτης (παράσιτα)
Μολύνσεις της ρίζας των δοντιών
Φλεγμονώδεις νόσοι της ρινικής κοιλότητας, όπως λυμφοκυτταρική, πλασματοκυτταρική ρινίτιδα ή ιδιοπαθής αλλεργική ρινίτιδα
Νεοπλασίες, όπως αδενοκαρκινώματα, χονδροσαρκώματα, ινοβλαστικά σαρκώματα κ.α.
Πολύποδες
Συγγενείς ασθένειες, όπως δυσκινησία των θυλάκων των βλεφάρων, ατρησία ρινικών χοάνων
Ξένα σώματα
Τραυματισμός
Άλλες ασθένειες, όπως πνευμονία ή ασθένειες του ανοσοποιητικού
Και άλλα πολλά που θα τα βρείτε εδώ.

Ξέρει κανείς τι είναι και πώς διαγιγνώσκεται έστω και ΕΝΑ από τα παραπάνω; Γιατί εγώ γράφω, γράφω, αλλά δεν έχω ΙΔΕΑ. Καταλαβαίνει κανείς γιατί το να πιστεύουμε μύξα=ρινοτραχεΐτιδα=αντιβίωση είναι τουλάχιστον απλοϊκό και μπορεί να χορηγήσουμε στο ζώο αγωγή που ΔΕΝ τη χρειάζεται και μάλιστα σε λάθος δοσολογία; (γιατί εγώ δεν είδα να αναφέρεται πουθενά η ηλικία και το βάρος του γατιού)

Τέλος πάντων, δεν θέλω να κακοκαρδίσω κανένα και ιδίως τα κορίτσια που θέλουν ειλικρινά να βοηθήσουν ένα γατάκι το οποίο δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε κτηνιατρική περίθαλψη. Επίσης αναγνωρίζω ότι και οι δύο σύστησαν στην Purina να μιλήσει πρώτα με κτηνίατρο. Αλλά, βρε παιδιά, ας προσέχουμε τι γράφουμε.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ρούλα, έχεις απόλυτο δίκιο. Ένα μόνο σύμπτωμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδέεται νομοτελειακά με μία μόνο ασθένεια, πόσω μάλλον και με φαρμακευτική αγωγή.
Ισχύει βέβαια και το αξίωμα του Όκαμ (η απλούστερη και πιο συνηθισμένη εξήγηση είναι σχεδόν πάντα η σωστή), αλλά σε θέματα υγείας σίγουρα δεν κάνει να τζογάρουμε με τις πιθανότητες.
Οπωσδήποτε, σε τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η καλύτερη συμβουλή είναι η επικοινωνία με κτηνίατρο, έστω και τηλεφωνικά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ρούλα έχεις απόλυτο δίκιο. Ειμαι κι εγω αντιθετη σε αυτό. Δηλαδη να προτείνουμε θεραπειες και φαρμακα και μάλιστα μέσω νετ χωρίς να είμαστε ειδικοί.
Οσο και να ασχοληθει κανεις με γάτες δεν γινεται κτηνίατρος...
(Ασχετο, αλλα το ιδιο συμβαινει και με τα ανθρωπινα φαρμακα και ασθενειες....δυστυχώς....)
Να και μια απάντηση της Mel σχετικά

Η έξω ωτίτιδα στη γάτα μπορεί να είναι διαφόρου αιτιολογίας, παρασιτικής (ψώρα), βακτηριακής, μυκητιακής κ.λπ. Τα βασικά συμπτώματα σε όλες τις περιπτώσεις είναι το ωτικό έκκριμα και ο κνησμός.

Το ωτικό έκκριμα συνήθως έχει διαφορετική όψη ανάλογα με την αιτιολογία της ωτίτιδας. Η όψη όμως του ωτικού εκκρίματος δεν είναι ικανή σε καμία περίπτωση να θέσει και την αιτιολογική διάγνωση της ωτίτιδας. Πρέπει πάντα να γίνεται μικροσκοπική εξέταση του ωτικού εκκρίματος (απλή και μετά από χρώση) και βέβαια ωτοσκόπηση για να δούμε τη σοβαρότητα των αλλοιώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλαβαίνετε η θεραπεία και η πρόγνωση είναι διαφορετική ανάλογα με το αίτιο της ωτίτιδας και γι' αυτό είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε.
https://www.mypetz.gr/posts/5274342/

Συμφωνώ απόλυτα. Το καλό είναι ότι εδώ κανείς ποτέ δεν προτείνει θεραπείες και η γενική του κατεύθυνση είναι να πηγαίνει το ζώο σε κτηνίατρο. Ακόμα και η Μελ και ο Ιωάννης στο τέλος αυτό πάντα προτείνουν. Αλλά μια ακόμα υπενθύμιση δεν έβλαψε ποτέ.:redface:

Παιδιά εγώ πρότεινα το συγκεκριμένο φάρμακο για τη χλαμυδίαση και μόνο για αυτήν.Επειδή ανέφερε ότι τα γατάκι έχει χλαμύδια.Δεν έκανα πρόγνωση εγώ.Αυτό το φάρμακο μου το έχει δώσει κτηνίατρος (ο καλύτερος στην Κέρκυρα που τον εμπιστεύομαι απόλυτα) για την συγκεκριμένη ασθένεια και έχω σώσει πάρα πολλά γατάκια εκεί που άλλοι κτηνίατροι εδώ τα είχαν με αλοιφές και άλλα διάφορα παρασκευάσματα με αποτέλεσμα κάποιο από αυτά να μην προλάβω να το σώσω.Εξ άλλου δεν είναι υποχρεωτικό,όποιος θέλει ρωτάει και τον κτηνίατρο του για το συγκεκριμένο φάρμακο πριν του το δώσει.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ακομα και αν η διαγνωση ειναι σωστη και το φαρμακο που προτεινετε ειναι σωστο, δεν λαμβανετε υποψην σας το βαρος και την ηλικια του γατιου. Το καθε γατακι και η καθε γατα εχουν διαφορετικο βαρος και σε μερικες περιπτωσεις η δοσολογια διαφερει απο γατα σε γατα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back