cloud
Εκκολαπτόμενο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mimikaki
Διάσημο μέλος
Ψηνεστε νά ανοιχτεί τόπικ μέ θέμα Συμπεριφορά καί χαρακτήρας ανδρός καί γυναικός
Εκεί νά δείτε show !!![]()
Θα είναι λίγο άδικο για τους άντρες, γιατί οι γυναίκες εδώ μέσα είμαστε πλειοψηφία

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
exposure243
Νεοφερμένο μέλος

Χαμός θα γίνει
aretha
Περιβόητο μέλος
Έχω κι άλλο να προτείνω: "Νοσταλγία της καθαρευούσης vs χρήση της δημοτικής"Ψηνεστε νά ανοιχτεί τόπικ μέ θέμα Συμπεριφορά καί χαρακτήρας ανδρός καί γυναικός![]()

Επί της ουσίας όμως, δε θα 'λεγα ότι είμαι υπέρ του ντόρου για τον ντόρο...

ruko
Διάσημο μέλος
Έχω κι άλλο να προτείνω: "Νοσταλγία της καθαρευούσης vs χρήση της δημοτικής"![]()
Ναι, ναι, ναι, αυτό να το ανοίξουμε!!!

Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Θα είναι άδικο και για τους δυο άσχετα ποιος είναι περισσότερος ή λιγότερος. Είναι θέμα σοβαρό και όχι για να θίγεται σε στυλ πανυγηρτζίδικο.Θα είναι λίγο άδικο για τους άντρες, γιατί οι γυναίκες εδώ μέσα είμαστε πλειοψηφία![]()
mimikaki
Διάσημο μέλος
Θα είναι άδικο και για τους δυο άσχετα ποιος είναι περισσότερος ή λιγότερος. Είναι θέμα σοβαρό και όχι για να θίγεται σε στυλ πανυγηρτζίδικο.
Εννοείς πώς είναι πιό σοβαρό από το θέμα θρησκείας που θίχτηκε??

exposure243
Νεοφερμένο μέλος
Οχι.Εννοείς πώς είναι πιό σοβαρό από το θέμα θρησκείας που θίχτηκε??![]()
Αλλά οτι θά γίνει ποιό σοβαρή συζήτηση ειναι τό μόνο σίγουρο

Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Εννοώ μόνο αυτό που είπα τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.Εννοείς πώς είναι πιό σοβαρό από το θέμα θρησκείας που θίχτηκε??![]()
mimikaki
Διάσημο μέλος
Εννοώ μόνο αυτό που είπα τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
Αβυσσος η ψυχή του άντρα!

aspasiapef
Διάσημο μέλος
exposure243
Νεοφερμένο μέλος

τσ τσ τσ. . ...
Ασε πού είναι καί κλειδωμένο
Evelia
Εκκολαπτόμενο μέλος
Evelia, επειδή το quote για τη "γωνίτσα που αναλογεί στην εκκλησία" είναι δικό μου, σου απαντώ: Όχι, η λέξη εκκλησία δε σημαίνει κοινωνία ως όλον, σημαίνει "συγκέντρωση" (είναι προφανέστατη η ετυμολογία, από το "καλώ", θυμήσου πχ την Εκκλησία του Δήμου στην κλασική Αθήνα). Εκκλησία είναι η συγκέντρωση των πιστών. Η κοινωνία δεν αποτελείται στο σύνολό της από πιστούς, μας περιλαμβάνει όλους. Και όλοι μας έχουμε τη δική μας "γωνίτσα", στα όρια της οποίας εξασκούμε τις ελευθερίες μας, χωρίς να παρεμποδίζουμε τους άλλους. Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν αρκείται στη γωνία της, αντίθετα δείχνει έντονα επεκτατικές τάσεις προς τη δική μου, και αυτό με ενοχλεί πολύ.
Kαι βέβαια ετοιμολογικά έτσι είναι.
Ωστόσο στη χριστιανική θρησκεία, από ότι ξέρω, όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει μέλη της εκκλησίας. Με αυτή την έννοια απευθύνεται στην κοινωνία ως όλον. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια έντονη λογική διάκρισης θεωρητικά και αυτό είναι απ όσο καταλαβαίνω ένα είδος πρωτοτυπίας ως προς το ζήτημα της ελευθερίας. Τώρα βέβαια σε εποχής κρίσης τα πράγματα διαφοροποιούνταν π.χ. διαμάχη περί απεικόνισης των προσώπων (εικονομαχία) κ.α..
Όσο για την Εκκλησία της Ελλάδος και την όποια άλλη εκκλησία, νομίζω ότι θα έπρεπε να ξεχωρίζουμε την θεωρία - ή την κοσμοθεωρία- από τις πρακτικές. Δεν είναι σωστό να χρεώνεται το πρώτο την κατάσταση του δεύτερου που έχει να κάνει πιο πολύ με πολιτικές, ηγεσίες κι εξουσία.
Σήμερα αλλά και στο μέλλον τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα παγκοσμίως (ή οικουμενικώς) και συχνά φορείς σαν τον παραπάνω έχουν σοβαρά προβλήματα στο να βρουν το στίγμα τους (βλ. το αίτημα διαχωρισμού κράτους –εκκλησίας για το οποίο συνηγορώ).
Και μένα δε μου αρέσει η παρεμβατικότητα της Ε.Εκ. Θα προτιμούσα να ασχολείται με πνευματικό και κοινωνικό έργο που θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο παρά να βάζει αυτογκόλ με όσα κάνει. Πάντως ασκώντας κριτική στη συγκεκριμένη εκκλησία θα ήταν χρήσιμο για λόγους μέτρου να βλέπαμε τι κάνουν και οι άλλοι όμοιοι φορείς που ασχολούνται ανοιχτά με πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο παρεμβαίνοντας μερικές φορές με τρόπο απίστευτο.
Όσο για την δική μου «γωνίτσα» αισθάνομαι ότι τα όριά της ελέγχονται με το παρόν πολίτευμα και ότι αν υπάρχει κίνδυνος αυτός προέρχεται εκ των ένδον. Ας μη μακρυγορώ όμως ….
Rainbow_6
Νεοφερμένο μέλος
Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, όπως και κάθε άλλο δικαίωμα, δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν πάντα περιορισμοί. Στην προκειμένη περίπτωση, το δικαίωμα του άλλου να απαιτεί τον σεβασμό θρησκευτικών πεποιθήσεων που συγκροτούν τον πυρήνα της ατομικής και εθνικής ταυτότητάς του….
Από την άλλη μεριά πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όσοι απολυτοποιούν το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου πολύ συχνά δεν εφαρμόζουν αυτή την αρχή όταν θίγονται τα δικά τους «ιερά και όσια». Για να δώσω ένα παράδειγμα, είναι εύκολο για την «προοδευτική» διανόηση να υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης όταν πρόκειται για τη γελοιοποίηση του Προφήτη, αλλά της είναι πολύ πιο δύσκολο να είναι εξίσου φιλελεύθερη σε δημοσιεύματα που εξυμνούν, π.χ., τη ναζιστική ιδεολογία
Τα παραπανω είναι σχολια ενός καθηγητη κοινωνιολογιας και όχι δικα μου …
Κατά την δικη μου γνωμη τωρα τα οσα γραφτηκαν τις τελευταιες μερες από καποια ατομα εδώ ,οι οποιο δηλωνουν υπερ του διαλογου και της απολυτης ελευθεριας του λογου εχω να πω τα εξης
Σκοπος του διαλογου αποτελει η προσπαθεια για αμοιβαια προσεγγιση,κατανοηση και σεβαμο του αλλου..ολα αυτά όμως που ειδα να γραφονται από αυτά τα ατομα,κατά την ταπεινη μου γνωμη αποτελουν άλλη μια επιβεβαιωση της ελλειψης σεβασμου προς τον συνομιλητη[και δεν θα ηθελα να αναφερθω σε ονοματα] θα ηθελα να σας υπενθυμισω μονο ότι ο σεβασμος απεναντι στον άλλο είναι θεμελιος λιθος της δημοκρατιας και δειγμα πολιτισμου..οσο για την προτροπη για ‘’οφθαλμος αντι οφθαλμου’’ειμαι αντιθετη,γιατι εξαιτιας αυτης της λογικης εχει γεμισει ο κοσμος με ‘’μονοφθαλμους΄΄.
Επισης κατά την ταπεινη μου γνωμη ειπωθηκαν ,οντως καποια πραγματα τα οποια θα μπορουσε να τα χαρακτηρισει καποιος προσβλητικα-καποιες εκφρασεις θα επρεπε να είναι καλυτερα διατυπωμενες ,αν ο σκοπος ηταν μονο να γινει διαλογος και όχι ΄΄μπαχαλο’όπως πχ’Το αν εχει τα χαλια της η εκκλησια,αν πιστευει κανεις σε ΧριστοΠαναγιες—αν καποιο παιδακι ειπε το΄΄όχι αλλα λαδακια και σκ…’’αναφερομενο στην βαπτιση και το ποιηματακι…
Τελος ενδειξη ωριμοτητας είναι και να ξεχωριζει κανεις την ευγενικη παρακληση από την επιβολη…και να διαχωριζει την ελευθερια λογου από την ειρωνια
Mia_m
Πολύ δραστήριο μέλος
Είμαι άθρησκη,αν και έχω βαφτιστεί χωρίς τη θέλησή μου,και αυτό είναι που με ενοχλεί,γιατί μας βαφτίζουν όταν είμαστε μωρά?! Γιατί απλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε και να διαλέξουμε! Πιστεύω ότι υπάρχει Θεός,γιατί όλα αυτά που βλέπουμε είναι κάτι θεϊκό,ακόμα και η επιστημονική εξήγηση που έχει δοθεί για το πως έχουν δημιουργηθεί οι άνθρωποι είναι θεϊκή!!! Επίσης πιστεύω πως ο Χριστός υπήρχε και ήταν ένας απλός θνητός και επαναστάτης και απλά οι άνθρωποι τον θεοποίησαν,γιατί σαν είδος το έχουμε αυτό,όταν βλέπουμε κάτι απίστευτο το θεοποιούμε! Συχαίνομαι τους παπάδες και την ορθόδοξη εκκλησία όσο δεν πάει, μόνο και μόνο γιατί κλέβουν τον κόσμο. Που να 'ξερε ο καημένος ο Χριστούλης τι "βιομηχανία" θα γινόταν στο όνομά του!!Δέχομαι και σέβομαι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιστοί στην ορθόδοξη θρησκεία και δεν θέλω να επιβάλλω σε κανέναν να αλλάξει γνώμη στα πιστεύω του
ruko
Διάσημο μέλος
Υπάρχουν πάντα περιορισμοί. Στην προκειμένη περίπτωση, το δικαίωμα του άλλου να απαιτεί τον σεβασμό θρησκευτικών πεποιθήσεων που συγκροτούν τον πυρήνα της ατομικής και εθνικής ταυτότητάς του….
Για χιλιοστή φορά: το να λέει κανείς τη γνώμη του δεν σημαίνει κατ' ανάγκη έλλειψη σεβασμού. Τα δε όρια είναι πολύ θολά, αφού ο καθένας εκλαμβάνει το προσβλητικό διαφορετικά. Αλλά ακόμα και αν τα όρια ήταν σαφή, δεν καταλαβαίνω γιατί η κριτική/σάτιρα/έκφραση αντίθετης άποψης εν γένει πρέπει να περιορίζεται.
Και μια διευκρίνηση: σέβομαι τις πεποιθήσεις σου σημαίνει δεν σου επιβάλλω να τις αλλάξεις, σε αφήνω να τις ακολουθείς ελεύθερα. Δεν σημαίνει "κάνω τουμπεκί ψιλοκομμένο όταν που λέω κάτι σε ενοχλεί".
είναι εύκολο για την «προοδευτική» διανόηση να υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης όταν πρόκειται για τη γελοιοποίηση του Προφήτη, αλλά της είναι πολύ πιο δύσκολο να είναι εξίσου φιλελεύθερη σε δημοσιεύματα που εξυμνούν, π.χ., τη ναζιστική ιδεολογία
Αυτή είναι η διαφορά, ότι η προοδευτική διανόηση θίγεται αλλά επιτρέπει, ενώ η οπισθοδρομική επιχειρεί να φιμώσει. Αν δεν ασκήσουμε κριτική στα ιερά και τα όσια σε τι θα ασκήσουμε;
Σκοπος του διαλογου αποτελει η προσπαθεια για αμοιβαια προσεγγιση,κατανοηση και σεβαμο του αλλου..
Δυστυχώς ο σεβασμός που απαιτείται είναι μονομερής. Γιατί η ευθυξία κάποιου αξίζει περισσότερο σεβασμό από το δικαίωμα κάποιου άλλου να πει τη γνώμη του;
Δεν θυμάμαι να έγινε τέτοια προτροπή.οσο για την προτροπη για ʽʼοφθαλμος αντι οφθαλμουʼʼειμαι αντιθετη,γιατι εξαιτιας αυτης της λογικης εχει γεμισει ο κοσμος με ʽʼμονοφθαλμους΄΄.
Επισης κατά την ταπεινη μου γνωμη ειπωθηκαν ,οντως καποια πραγματα τα οποια θα μπορουσε να τα χαρακτηρισει καποιος προσβλητικα-καποιες εκφρασεις θα επρεπε να είναι καλυτερα διατυπωμενες ,αν ο σκοπος ηταν μονο να γινει διαλογος και όχι ΄΄μπαχαλοʼόπως πχʼΤο αν εχει τα χαλια της η εκκλησια,αν πιστευει κανεις σε ΧριστοΠαναγιες—αν καποιο παιδακι ειπε το΄΄όχι αλλα λαδακια και σκ…ʼʼαναφερομενο στην βαπτιση και το ποιηματακι…
Κανείς δεν θα έβρισκε προσβλητικές τις παραπάνω εκφράσεις σε ένα άλλο πλαίσιο. Είναι προσβλητικό να πεις "το τάδε κόμμα έχει τα χάλια του" "Δεν πιστεύω σε πράσινα ανθρωπάκια" κ.λπ.; Το αναφέρω αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι συχνά υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά.
και να διαχωριζει την ελευθερια λογου από την ειρωνια
Επιμένω ότι η ειρωνία και η σάτιρα είναι μορφή κριτικής. Και, εν τέλει, γιατί δεν μας πειράζουν οι γελοιογραφίες/επιθεωρήσεις κ.λπ. που πραγματικά ξεφτιλίζουν αληθινούς ανθρώπους με αισθήματα και μας πειράζει η σάτιρα σε ιδέες που στο κάτω-κάτω δεν αισθάνονται τίποτα;
Mia_m
Πολύ δραστήριο μέλος
.
Αυτή είναι η διαφορά, ότι η προοδευτική διανόηση θίγεται αλλά επιτρέπει, ενώ η οπισθοδρομική επιχειρεί να φιμώσει. Αν δεν ασκήσουμε κριτική στα ιερά και τα όσια σε τι θα ασκήσουμε; [/QYOTE]
Συμφωνώ απόλυτα σ'αυτό!!! Βλέπουμε τις καημένες τις μουσουλμάνες με τη μπούρκα!!
Rainbow_6
Νεοφερμένο μέλος
Η αντίδρασή μου θα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση να σταματήσω να ακούω και να συμμετέχω και, στη χειρότερη, να απαντήσω με το ίδιο νόμισμα. ΑΥΤΟ δεν σου ακουγεται ετσι καλη μου ruko?πιστεύω πως η μακροσκελής αυτή συζήτηση έγινε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς κανείς να επιδείξει έλλειψη σεβασμού. μιλάω για σάτιρα -κάτι ανάλογο δηλαδή με το στιχάκι για το φραπέ- και όχι για καθύβριση, που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα
[Συχαίνομαι τους παπάδες και την ορθόδοξη εκκλησία όσο δεν πάει, μόνο και μόνο γιατί κλέβουν τον κόσμο]] Τελικα μαλλον καποιοι αλλοι και όχι οι Χ.Ο είναι φανατισμενοι,εκτος και αν ο χαρακτηρισμος ΄,’κλεφτης’’είναι και αυτο μεσα στα πλαισια του πολιτισμενου διαλογου
[[Και μια διευκρίνηση: σέβομαι τις πεποιθήσεις σου σημαίνει δεν σου επιβάλλω να τις αλλάξεις, σε αφήνω να τις ακολουθείς ελεύθερα. Δεν σημαίνει "κάνω τουμπεκί ψιλοκομμένο όταν που λέω κάτι σε ενοχλεί".]]
Αγαπητη μου ,εγω δεν ειδα καποιον να προσπαθει να σου επιβαλλει κατι η να σου ζητησει να κανεις΄΄τουμπεκι ψιλοκομμενο΄΄αντιθετα ειδα ένα-δυο ατομα να ζητουν λιγο παραπανω ευγενεια αν γινεται,σε κατι ιερο γιαυτους…εκτος αν και η ευγενεια είναι ΄΄αγνωστη’’λεξη στα χρονια μας..
Βλεπω ότι τόσο καιρο εδώ μεσα εχετε κοινους στοχους κατά καποιο τροπο[[να μαθετε τον υπολοιπο κοσμο να σεβεται την φυση και τα ζωα] και συμφωνω..Ομως όταν φτανει η ωρα να αποδειξεις το ποσο σεβεσαι και τον ΄΄απεναντι΄΄εκει τα πραγματα αλλαζουν..
Εγω πιστευα ότι ανθρωποι με τόσο εκδηλη την ευαισθησια τους προς τα ζωα και την φυση[και αυτό είναι προς τιμην τους] μπορουν να επιδειξουν λιγο παραπανω διακριτικοτητα και ευαισθησια σε καποιους από τους ΄΄συνοδοιπορους΄΄τους.οταν κατι μπορει να τους στεναχωρει η τους πειραζει,όχι από υποχρεωση αλλα από αξιοπρεπεια και ευαισθησια.Εκτος αν και η ευαισθησια στη σημερινη εποχη είναι κατι που θεωρειτε οπισθοδρομικο..Απο εκει και περα ο καθενας μπορει να κανει ότι πιστευει καλυτερο για τον εαυτο του..δεν θα σας κρινει κανεις.
rotonda
Δραστήριο μέλος
Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, όπως και κάθε άλλο δικαίωμα, δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν πάντα περιορισμοί. Στην προκειμένη περίπτωση, το δικαίωμα του άλλου να απαιτεί τον σεβασμό θρησκευτικών πεποιθήσεων που συγκροτούν τον πυρήνα της ατομικής και εθνικής ταυτότητάς του….
Από την άλλη μεριά πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όσοι απολυτοποιούν το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου πολύ συχνά δεν εφαρμόζουν αυτή την αρχή όταν θίγονται τα δικά τους «ιερά και όσια». Για να δώσω ένα παράδειγμα, είναι εύκολο για την «προοδευτική» διανόηση να υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης όταν πρόκειται για τη γελοιοποίηση του Προφήτη, αλλά της είναι πολύ πιο δύσκολο να είναι εξίσου φιλελεύθερη σε δημοσιεύματα που εξυμνούν, π.χ., τη ναζιστική ιδεολογία
Μου άρεσε πολύ αυτό, Cathouse. Με την ευκαιρία, καλώς ήρθες στο Μycat!

Ismini
Διάσημο μέλος
Κατά τη δική μου γνώμη πάντως δεν έγινε μπάχαλο. Δεν αναφερόμουν στο ποιηματάκι αλλά σε αυτόΕπισης κατά την ταπεινη μου γνωμη ειπωθηκαν ,οντως καποια πραγματα τα οποια θα μπορουσε να τα χαρακτηρισει καποιος προσβλητικα-καποιες εκφρασεις θα επρεπε να είναι καλυτερα διατυπωμενες, αν ο σκοπος ηταν μονο να γινει διαλογος και όχι ΄΄μπαχαλο’ όπως πχ’ Το αν εχει τα χαλια της η εκκλησια,αν πιστευει κανεις σε ΧριστοΠαναγιες—αν καποιο παιδακι ειπε το΄΄όχι αλλα λαδακια και σκ…’’αναφερομενο στην βαπτιση και το ποιηματακι…
Πρόπερσι με είχαν καλέσει να καταθέσω ως μάρτυρας σε ένορκη διοικητική εξέταση στην προηγούμενη δουλειά μου. Μου βγάλανε λοιπόν και μια Καινή Διαθήκη για να ορκιστώ. Ε, άλλαξα δεκαπέντε χρώματα και τους είπα "Εγώ που δεν πιστεύω σε Χριστοπαναγίες, γίνεται να το παρακάμψω;" (υπόψη ότι όλα αυτά μαγνητοφωνούνταν, γιατί ήταν επίσημη κατάθεση). Πάλι καλά που αυτό προβλέπεται από το νόμο και με βάλανε να ορκιστώ στη συνείδησή μου...
![]()
Μάλιστα το έχω κάνει και παράθεση στο πρώτο μήνυμα.Αυτο μου θυμίζει ένα κοριτσάκι (μεγαλύτερη μου θα ήταν τώρα).
Τα βαφτισια της ειχαν γινει όταν ηταν αρκετα μεγάλη (5 ετων?) γιατι ειχε γεννηθει και ζησει ως τότε στην Γαλλία.
Αφου λοιπόν την έπεισαν να βαπτιστεί μετά από ώρες...πήγε ο Παπάς να την αλοίψει με λάδι στα γρήγορα, και τότε αυτή φώναξε αγανακτισμένη:
-ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΛΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΤΟΥΛΑΚΙΑ!
Η βαπτιση διακόπηκε και ο κόσμος βγήκε έξω... Πάντως μπομπονιέρες πήραμε! (αυτή ήταν η δική μου αγωνία!)
Να συνεχίσω (έτσι για την ιστορία): Το κοριτσάκι αυτό βαπτίστηκε τότε υποχρεωτικά γιατί διαφορετικά δεν μπορούσε να γίνει δεκτή στο Ελληνικό σχολείο. Για τους ίδιους λόγους βαπτίστηκα εγώ και ο αδελφός μου. Επίσης δεν έζησα πριν 500 χρόνια (όπως κάπου αναφέρθηκε). Η ηλικία μου είναι κάτω από το avatar.
To απόσπασμα πάντως αυτό πάντως με βρίσκει σύμφωνη
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool