Προβλήματα στα δόντια και στα ούλα

• Thread starter Thread starter JohnDVM
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Αποφάσισα να γράψω εδώ για να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερες γνώμες για ένα θέμα που με απασχολεί πάρα πολύ.
Στην γειτονιά μου υπάρχει μία γατούλα η οποία πια έχει γίνει σχετικά φιλική (μην φανταστείτε τρελά πράγματα- παραμένει ημιάγρια αλλά καταφέρνουμε να την πιάνουμε ενίοτε -με την μέθοδο του αιφνιδιασμού φυσικά).Μία από αυτές τις ημέρες λοιπόν την πιάσαμε και την πήγαμε στον κτηνίατρο να την δει λόγω του ότι τελευταίως μας φαινόταν λίγο πιο νευρική από ότι συνήθως. Ο γιατρός διέγνωσε προχωρημένη στοματίτιδα - ουλίτιδα και μας είπε ότι έχει ήδη χάσει δόντια. Μας είπε ότι αυτή η ασθένεια δεν θεραπεύεται και ότι σαν λύση προτείνει μόνο την εξαγωγή των δοντιών της γάτας.Αυτό σημαίνει ότι την πάμε εκεί και με χειρουργική επέμβαση της αφαιρεί όλα τα δόντια εκτός από τους κάτω κυνόδοντες, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά για την γάτα καθώς συγκρατούν την γλώσσα και το σχήμα του προσώπου και με αυτά προστατεύεται σε ενδεχόμενους γατοκαβγάδες.Με αντιβιώσεις λέει δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι απλά θα τρενάρουμε τις εξαγωγές. Προφανώς ρισκάροντας να χάσουμε και τους κάτω κυνόδοντες. Από την άλλη ένας άλλος κτηνίατρος που μίλησα στο τηλέφωνο(και γενικά ξέρω ότι είναι πολύ καλός) μου είπε ότι πιστεύει ότι μιας και η γάτα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη (5 χρονών στο περίπου) θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τρενάρουμε όσο μπορούμε τις εξαγωγές μέσω αντιβιώσεων και θεραπείας. Από την άλλη πραγματικά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι η συγκεκριμένη γάτα να παίρνει συνέχεια φάρμακα και να πιάνεται και να μεταφέρεται συνέχεια για να μπορεί να την παρακολουθεί ο κτηνίατρος σε περίπτωση που αποφασίσουμε την λύση των αντιβιώσεων. Ο γιατρός λέει ότι σε περίπτωση εξαγωγών το μόνο που θα αλλάξει στην ζωή της είναι ότι θα πρέπει να τρώει υγρή τροφή.
Τι να κάνουμε ρε παιδιά. Έχει κανείς καμία παρόμοια εμπειρία? Σας παρακαλώ δώστε μου λίγο τα φώτα σας!!! Θέλω να κάνω ότι είναι καλύτερο για την γατούλα αλλά δεν ξέρω ποιο είναι αυτό!
Η εξαγωγή όλων των δοντίων είναι επίπονη και μάλλον θα χρειαστει να γίνει σε 2-3 χειρουργία, μετά την επέμβαση καλό θα ήταν να της βρείτε ένα σπίτι γιατι χωρις δόντια θα είναι δυσκολα για αυτην, με τις αντιβιώσεις και την κορτιζονηνα δειτε αρκετη βελτιωση και να μπορει να μενει και εξω μονη της:hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Στοματο-ουλίτιδα και αφαίρεση δοντιών της γάτας

Το θέμα είναι ότι εφόσον η γάτα είναι αδέσποτη...πως θα εξασφαλίσουμε ότι θα τρώει πάντα υγρή τροφή;Άλλο να ήταν δικό μας το γατί...δεν ξέρω...:(..πάντως σίγουρα,όσο πιο πολλές γνώμες γιατρών..τόσο το καλύτερο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Να διευκρινίσω τα εξής για να σας δώσω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος:
Η γατούλα δεν είναι ακριβώς αδέσποτη, για την ακρίβεια είναι εδώ και 4 χρόνια στην αυλή του σπιτιού μου, χωρίς να έχει λείψει από εκεί για παραπάνω από μία ώρα (χωρίς υπερβολές-προφανώς βοηθάει και το γεγονός ότι την έχω στειρώσει). Πολύ συχνά δε τρυπώνει και στο σπίτι και κάθεται και μέσα. Φαγητό τρώει μόνο σε εμάς και δεν ψάχνει πουθενά αλλού γιατί φροντίζουμε να είναι πάντα ταϊσμένη. Οπότε είναι σαν να είναι δική μας, απλά ούτε αυτό μπορώ να το πω γιατί δεν την έχουμε μέσα στο σπίτι. Εγώ πάντως δική μας την νιώθω.
Όσο για την υιοθεσία δεν νομίζω ότι παίζει για τον απλό λόγο ότι ενώ υπάρχουν τόσα διαθέσιμα γατάκια, ποιος θα πάρει μία γάτα που είναι σε ημιάγρια κατάσταση, είναι μαθημένη έξω, θα έχει εφ' όρου ζωής ένα πρόβλημα (θα πρέπει να τρώει υγρή τροφή) και έχει και κομμένη ουρίτσα. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο.
Φυσικά την τροφούλα που απαιτείται θα της την εξασφαλίσω εγώ για πάντα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δηλαδή να την αφήσω χωρίς δοντάκια και να μην έχει μετά κατάλληλο φαγητό. Αυτό δεν θα το έκανα ποτέ. Συν του ότι ο γιατρός μου είπε ότι όσο δεν πολεμάμε την μόλυνση κινδυνεύουμε και από ενδοκαρδίτιδα. Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω, είμαι σε απελπισία. Απλά φοβάμαι ότι αν ξεκινήσουμε με αντιβιώσεις θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα κινδυνεύσουν και τα δύο βασικά της δοντάκια, δηλαδή οι κάτω κυνόδοντες.

Ωραία.Για μένα το πιο σωστό λοιπόν,είναι να πάρεις γνώμες και άλλων γιατρών,για να είσαι σίγουρη.Αν όντως κινδυνεύει απο ενδοκαρδίτιδα,και εφόσον σε εσάς τρώει..τότε θα πρέπει να το σκεφτείς σοβαρά.Όμως εγω,πρώτα θα σιγουρευόμουν ότι ΕΤΣΙ είναι τα πράγματα.:)

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ πουπουλινα για τις απαντήσεις σου μάλλον αυτό θα κάνω. Θα κάνω την καρδιά (της γάτας) πέτρα και θα την βάλω για μία ακόμη φορά στην γατοφόρο για να πάμε στον κτηνίατρο. Απλά επιμένω εδώ, έτσι ώστε αν υπάρχει ο οποιοσδήποτε που το έχει συμβεί το ίδιο να μου πει αφενός τι του είπε ο δικός του γιατρός και αφετέρου τι τελικά έκανε, διότι φοβάμαι ότι και με τον δεύτερο γιατρό τώρα μην μου πει ότι πρέπει να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό και πελαγώσω. Πραγματικά όποιος ξέρει κάτι θα είναι μεγάλη βοήθεια.

Δεν μου έχει τύχει για να ξέρω.Όμως αυτό που σου είπα είναι αυτό που θα έκανα εγω.Πρώτα θα σιγουρευόμουν ότι είναι έτσι(δηλαδή πέρνοντας πολλές γνώμες)..και να σου πω την αλήθεια,αν οι περισσότεροι μου έλεγαν ότι κινδυνεύουν και τα κάτω δόντια..και επίσης απο ενδοκαρδίτιδα,θα επέλεγα το βγάλσιμο.Καθαρά προσωπική μου άποψη βέβαια.
Σας εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα.Αν θες,γράφε μας νέα σας.:)

Καλημέρα.
Έκλεισα ραντεβού για την μικρή την Παρασκευή το απόγευμα, σε έναν άλλο γιατρό, ο οποίος ξέρω από γνωστό μου άτομο ότι είναι πολύ καλός (ανήμερα το Πάσχα, μεσημέρι, προσπαθούσε να σώσει τον σκύλο τους) και είδα και στο site του, ότι ειδικεύεται στα οδοντιατρικά προβλήματα. Βέβαια με τάραξε λίγο στο τηλ. γιατί μου είπε ότι μπορεί να χρειαστεί να την ναρκώσει για να την εξετάσει και το ψιλοφοβάμαι. Άσε που το θεωρώ λίγο υπερβολικό να ναρκωθεί το καημένο μόνο για μία εξέταση. Τέλος πάντων θα πάω αύριο από κοντά να δω τι παίζει. Ελπίζω να βρεθεί μία λύση γιατί νομίζω ότι πονάει η μικρή μου και έχω φρικάρει.

εξετασεις για νοσηματα ( λευχαιμια, ειτζ, περιτονιτιδα ) κανατε ?

Όχι. Τίποτα από όλα αυτά. Δεν μου ανέφερε ο γιατρός ότι χρειάζεται κάποια τέτοια εξέταση. Μου είπε ότι είναι συνήθως αυτό-άνοσο και η μόνη λύση που έχουμε είναι η αφαίρεση.

Πολλές φορές τα προβλήματα στα δόντια συνοδεύονται από προβλήματα στα νεφρά ή άλλα όργανα! Αν για παράδειγμα υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια, η νάρκωση σε συνδυασμό με την εγχείρηση, μπορεί να σκοτώσουν τη γατούλα! Μη δεχτείς καμιά νάρκωση και καμιά επέμβαση, αν δε γίνει πρώτα μια γενική αίματος!!!!! Και αν δε βρίσκεις γιατρό που να ξέρει να παίρνει αίμα χωρίς ηρέμηση, συνέχισε να ψάχνεις! Επειδή αυτοί είναι άχρηστοι, δε θα την πληρώνουν τα ζωάκια!!!!

εγω στο λεω γιατι σε τετοια κατασταση ηταν μια γατα φιλοξενουμενη που ειχα...και τελικα μετα απο εξετασεις φανηκε οτι επασχε απο λευχαιμια..ειναι νοσοι που κτυπανε σε διαφορα οργανα , και μπορουν να προκαλεσουν τετοιες καταστασεις..εμας μολις ειχε δει τα δοντια της ηταν το πρωτο πραγμα που μας ειπε για αυτες τις εξετασεις.

Αυτός στο τηλέφωνο μου ανέφερε κάτι για εξέταση αίματος. Ο προηγούμενος όμως γιατί δεν μου είπε τίποτα?
Τον ήξερα για πολύ καλό γιατρό και τώρα ανησυχώ. Αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να είναι επικίνδυνη η νάρκωση εννοείται ότι δεν τον αφήνω να ακουμπήσει χέρι πάνω στο γατί. Δεν ξέρω τι να κάνω ρε γαμώτο..

Όπως και νά 'χει εξέταση αίματος πρέπει να γίνει! Τώρα αν δεν καταφέρνει με τίποτα να της την κάνει ξύπνια, πάλι είναι καλύτερα από καθόλου! Σε ποιά περιοχή είσαι; Ο δικός μου στο Χαλάνδρι παίρνει αίμα από τα πιο άγρια γατιά στο πιτς φιτίλι!

Πάτρα δυστυχώς. Και δεν ξέρω πόσοι από εδώ κάνουν εξέταση αίματος. Αυτός που θα την πάω κάνει σίγουρα, αλλά αν δεν μπορεί να της πάρει αυτός θα μπορέσω να βρω άλλον?

Από Πάτρα δεν ξέρω τίποτα! Πάντως για να σου είπε ότι θα της πάρει αίμα για εξέταση πρώτα, είναι καλό! Με λίγη ηρέμηση μάλλον δε θα έχει πρόβλημα! Καλύτερα από να της έβγαζε με νάρκωση κατ' ευθείαν δόντια! Η γενική αίματος επιβάλλεται να γίνει πριν την εγχείρηση, για να ξέρει τι να προσέξει! Το τεστ για aids, λευχαιμία κλπ, μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων! Θα βοηθήσει στη θεραπεία μετά την εγχείρηση! Γιατί δε ρωτάς την evelynkar για γιατρό; Βλέπω ότι είναι επίσης στην Πάτρα!

καλε Πατρα εισαι???? αποκλειεται η δικια μας γιατρος να την ναρκωσει χωρις να προσπαθησει πρωτα να της παρει αιμα ετσι, στο λεω γιατι και η δικια μου γατα ειναι αγριμι και εχει τον τροπο της να αποφευγει την ναρκωση. Αν θες πληροφοριες για την γιατρο στειλε μου πμ.

ο δικος μου γατουλης, αλανιαρης αλλα τον εχω απο μωρο στο χωριο απο γενα τησ μαμας του, εχει ακριβως το ιδιο προβλημα.. προχωρημενη στοματιτιδα-ουλιτιδα εδω και 1 χρονο σχεδον.. τον ειχα παει στο γιατρο με τα χιλια ζορια τον εξετασε ο ανθρωπος και μας εδωσε κορτιζονη και αντιβιωση.. το θεμα ειναι πως μια τρωει μια οχι.. συνεπως η θεραπεια δεν γινεται σωστα.. εν τω μεταξυ εννοειται πως δεν μπορει να φαει ξηρα τροφη πλεον και τρωει μονο λιωμενη κονσερβα με αποτελεσμα να μην παιρνει τις σωστες βιταμινεσ.. υστερα απο ακετουσ μηνεσ τον ξαναπηγα (εδω να πω πως η εξεταση εμεινε μιση και το ιατρειο διελυμενο!! χαχα πηγε και χωθηκε ο μουργος σε μια τρυπουλα που κατεληγε αναμεσα στον τοιχο και την γυψοσανιδα οποτε και πριονισαμε την γυψοσανιδα για να τον βρουμε) και μου ειπε πως δεν βλεπει καποιο σαπιο δοντι ευτυχως, μοθ εδωσε αλλη αντιβιωση και φυσικα κορτιζονη.. δεν μου ανεφερε καν για εξαγωγη... (και να μου ανεφερε δλδ πως θα καταφερναμε να το κανουμε αφου γινεται θεριο? :\) ειναι περιπου 4 χρονων ο μικρος και απλα πλεον περιμενουμε...δυστυχως σαυτεσ τις περιπτωσεις που εχουμε τα γατουνια μας εξω ρισκαρουμε πολυ τη ζωη τους.. ασ ελπισουμε να πανε ολα καλα και σε σενα και σε μενα!!να σημειωσω εδω πως λογω ελλειψης βιταμινων τα νθχια του ειναι σχεδον ανυπαρκτα, τα μπροστινα.. και μας εδωσε ενα συμπληρωμα σε σωληναριο...

Λοιπόν, σας γράφω τα χτεσινά μας νέα, για να μου πείτε πάλι τις πολύτιμες γνώμες σας, διότι εγώ είμαι πάλι μπερδεμένη. Χθες πήγαμε στον γιατρό Νο 2. Ήταν αρκετά καλός και συζητήσιμος, έκανε στην γάτα ηρεμιστική ένεση. Μου είπε ότι ακόμη και σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας τα συγκεκριμένα ηρεμιστικά δεν είναι επικίνδυνα, και ότι απαιτείαι προκειμένου να μπορέσει να εξετάσει το στόμα της σωστά. Αφού λοιπόν έκαμψε τις αντιστάσεις του θηρίου, την εξέτασε και μας είπε ότι πρόκειται για στοματίτιδα. Σαν προτεινόμενη αγωγή συνέστησε την χορήγηση μιας ενέσιμης αντιβίωσης, η οποία έχει 10ημερη δράση και ραντεβού για καθαρισμό την επόμενη εβδομάδα. Της πήρε αίμα και της έκανε εξετάσεις (αιματολογικές-βιοχημικές) για τα πάντα. Ευτυχώς βγήκαν πεντακάθαρες και δεν έχει κάτι άλλο. Όσον αφορά τις ερωτήσεις μου σχετικά με το αν κινδυνεύει να χάσει όλα της τα δόντια, η απάντηση ήταν πως όχι άμεσα και ότι δεν πρέπει να βγάλουμε όλα τα δόντια της γάτας με προοπτική ότι μπορεί να τα χάσει κάποια στιγμή.Και το θεικότερο όλων είναι ότι μου είπε ότι η γάτα δεν έχει χάσει δόντια. Απλά κάποια έχουν σπάσει.
Ανακεφαλαιώνουμε: 1ος γιατρός: στοματίτιδα, η γάτα έχει χάσει ήδη πολλά δόντια, άμεση αφαίρεση όλων των δοντιών για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους κάτω κυνόδοντες-βασικούς για την γάτα-, διότι η χρήση οποιασδήποτε αντιβίωσης και του καθαρισμού είναι μάταιη και ιδιαιτέρως προσωρινή. και
2ος γιατρός: αφού κάναμε τις εξετάσεις και όλα είναι καλά, 10ήμερη αντιβίωση (την κάναμε ήδη), καθαρισμός και αν την ώρα του καθαρισμού προκύψει κάποια εξαγωγή την κάνουμε επιτόπου, συνεχίζουμε με αντιβιώσεις και την ξαναβλέπουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον καθαρισμό,πως πάμε και η γάτα δεν έχει χάσει δόντια.
Εγώ τώρα τι να κάνω δηλαδή? Ποιόν γιατρό να ακολουθήσω? Και τέλος πάντων πως δύο γιατροί με 15 χρόνια εμπειρίας ο καθένας δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα βασικό??Αν δηλαδή η γάτα έχει χάσει δόντια???

Πολλές φορές δεν συμφωνούν οι γιατροί μεταξύ τους.Και στους ανθρώπους το ίδιο δεν συμβαίνει;:/:
Την αντιβίωση που είπε ότι θα τη συνεχίσετε..για πόσο διάστημα;Εννοούσε αν χρειαστεί μετά τον καθαρισμό; ή ούτως ή άλλως;Για την ενδοκαρδίτιδα τον ρώτησες;Σου είπε κάτι;
Πάντως,και στο ποστ της Naughty angel,λέει η κοπέλα ότι ο γιατρός της δεν της μίλησε καν για εξαγωγή.:hmm:
Στη θέση σου,μάλλον θα ακολουθούσα τον δεύτερο γιατρό..αλλα πρόσεξε..ειναι καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ..χωρίς να έχω επιστημονικές γνώσεις.Δεν θέλω να σε επηρεάσω.:)

Η αντιβίωση ναι, θα συνεχιστεί και μετά τον καθαρισμό με στόχο να την προστατέψουμε όσο γίνεται από την επανεμφάνιση της μόλυνσης. Για την ενδοκαρδίτιδα μου είπε ότι αφενός δεν είναι τόσο συνηθισμένη στις γάτες, αφετέρου αυτή η αντιβίωση που της έδωσε την προστατεύει. Και μετά ο στόχος μας με τον καθαρισμό και τις επόμενες αντιβιώσεις, είναι να περιορίσουμε όσο γίνεται την λοίμωξη, μειώνοντας σαφώς ακόμη περισσότερο και τις πιθανότητες για ενδοκαρδίτιδα. Η ζουζούνα μου πρέπει να πονάει πολύ και φρικάρω. Γιατί χτες μετά το ηρεμιστικό που της έδωσε που είχε και αναλγητικό μέσα έφαγε περισσότερο από ότι συνήθως και είχε πολύ ενέργεια. Πάντως πουπουλίνα μου και εγώ περισσότερο στον δεύτερο γιατρό κλίνω, διότι η λύση που προτείνει ειναι λίγο πιο μετριοπαθής για την γάτα. Σκέφτομαι να το παλέψουμε έτσι και αν δεν γίνεται τίποτα και συνεχίζει, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρειαστούν τελικά οι εξαγωγές, οπότε να περάσουμε αργότερα στην λύση του πρώτου γιατρού. Και ας ελπίσουμε να ισχύουν αυτά που λέει για την ενδοκαρδίτιδα και τους κάτω κυνόδοντες,

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back