yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Σεπτεμβρίου 2005
Γράφει: Κουπατσιάρης Χρ. Γιώργος, D.V.M. - Κτηνίατρος
Ορισμός
Η πυομήτρα είναι μια πολυσυστηματική νόσος που συναντάται συχνά στα ζώα συντροφιάς. Χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση πύου στη μήτρα.
Νοσούν κυρίως ζώα μέσης ηλικίας (7-10 ετών) χωρίς να αποκλείονται και άλλες ηλικίες.
Αιτιολογία
στην πυομήτρα βασικό ρόλο παίζουν τρεις κυρίως παράγοντες
- η υπερευαισθησία του ενδομητρίου στην προγεστερόνη. Η προγεστερόνη μετά την ωορρηξία και για 9-12 εβδομάδες παραμένει σε πολύ αυξημένα επίπεδα στο αίμα (πάνω από 40 ng/ml)
- η αυξημένη συγκέντρωση οιστρογόνων. Ζωα τα οποία δεν έχουν ζευγαρώσει και ζώα στα οποία έχουν χορηγηθεί συχνά σκευάσματα για αναστολή οίστρου ή αποτροπή σύλληψης)
- μόλυνση της μήτρας με παθογόνα βακτήρια (E.Coli, Streptococcus, Staphylococcus, Proteus, Klebsiella κ.α.
Τα συμπτώματα ποικίλουν και εξαρτώνται από τον τύπο(ανοικτή ή κλειστή πυομήτρα)και από την διάρκεια της νόσου.
Συνήθως αναφέρονται ανορεξία, καταβολή δυνάμεων ,πολυουρία, πολυδιψία, πυρετός(υποθερμία στα σηπτικά περιστατικά), διόγκωση κοιλιάς, έμετοι, διάρροια, κ.ά.
Στα περιστατικά ανοικτής πυομήτρας παρατηρείται δύσοσμο πυώδες ή βλεννοαιμοραγικό σκούρο καφέ-πράσινο κολπικό έκκριμα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και συχνά απότομο ΄ξεφούσκωμα’ της διογκωμένης κοιλιάς.
Η ακτινογραφίες και το υπερηχογράφημα είναι σημαντικές διαγνωστικές δοκιμές. Στον αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο παρατηρούνται συνήθως αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων με ουδετεροφιλία(πάνω από 20.000/ul ) αναιμία, υπερπρωτειναιμία, αύξηση ηπατικών ενζύμων, κ.α.
Πρόγνωση
Σε έγκαιρη διάγνωση και όταν η κατάσταση του ζώου είναι καλή η πρόγνωση είναι καλή. ‘Όταν η κλινική κατάσταση του ζώου είναι κακή τότε και η πρόγνωση είναι επιφυλακτική ή και κακή.
Θεραπεία
Προηγείται υποστηρικτική θεραπεία (αντιβιοθεραπεία, ενυδάτωση, βιταμινοθεραπεία)
Αν δεν υπάρχει αναπαραγωγικό ενδιαφέρον συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση (ωοθηκυστερεκτομή).
Η φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι πάντα αποτελεσματική και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του ζώου(προσωπικά συστήνω την χειρουργική αντιμετώπιση στους πελάτες μου). Χρησιμοποιούνται η προσταγλανδίνη F2a ,μαζί με αντιβιοθεραπεία και υποστηρικτική αγωγή.
Πρόληψη
Το καλύτερο μέτρο είναι η ωοθηκυστερεκτομή (στείρωση) στα ζώα που δεν χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Ακόμη να μην δίδονται σκευάσματα για την πρόληψη του οίστρου στα ζώα, παρά μόνο μετά από ενημέρωση του ιδιοκτήτη από τον κτηνίατρο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
moukelis
Επιφανές μέλος
Η πυομήτρα εμφανίζεται με δύο τύπους. Ο πρώτος είναι αυτός της κλειστής πυομήτρας, όπου το έκκριμα παραμένει στη μήτρα, είναι πολύ επικίνδυνος και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, η οποία είναι πάντα χειρουργική. Ο δεύτερος τύπος είναι αυτός της ανοιχτής πυομήτρας. Σ' αυτόν το έκκριμα, κάνει την εμφάνιση στον κόλπο και στο αιδοίο του ζώου, δεν είναι τόσο επικίνδυνος και έχουμε κάποια χρονική άνεση αντιμετώπισης του περιστατικού και βέβαια έχουμε την δυνατότητα φαρμακευτικής αντιμετώπισης.
Ο χρόνος εμφάνισης της πυομήτρας είναι περίπου 2-3 μήνες μετά την ωορρηξία.
Αιτίες πυομήτρας είναι πολλές και ποικίλες. 1.- Λόγω υπερευαισθησίας του ενδομητρίου στη προγεστερόνη. 2.- Αύξηση της συγκέντρωσης οιστρογόνων. 3.- Παθογόνα μόλυνση της μήτρας και συνήθως μετά από τοκετό. 4.- Χρόνια χορήγηση αντισυλληπτικών. 5.- Χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων σε υπερδοσία. 6.- Ορμονικές διαταραχές του ζώου.
Συμπτώματα της πυομήτρας. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Συνήθως παρατηρείται εξασθένιση, αδυναμία και ανοξεξία του ζώου, πολυουρία, πολυδιψία, έμετος, διάρροια, διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, πόνος που εντοπίζεται στη κοιλιακή χώρα και πυρετός, ο οποίος στην κλειστή πυομήτρα είναι υψηλός. Τέλος σε ανοιχτή πυομήτρα έχουμε εμφάνιση εκκρίματος δύσοσμου, ορώδους, οροπυώδους, οροαιμορραγικού, βλενοαιμορραγικού. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι πιθανόν να παρατηρηθεί αρθριτιδα και πάρεση των άκρων κυρίως των πίσω. Σε προχωρημένες καταστάσεις πυομήτρας, οι τοξίνες από το έκκριμα της μήτρας εισχωρούν στο αίμα και τότε η κατάληξη του ζώου είναι πολύ πιθανή. Αναπόφευκτη όμως, είναι η κατάληξη του ζώου όταν επέλθει ρήξη των τοιχωμάτων της μήτρας, από μεγάλη συγκέντρωση του εκκρίματος και συνεπώς διάταση των τοιχωμάτων της μήτρας.
Διάγνωση της πυομήτρας. Η διάγνωση στηρίζεται σε ψηλάφιση της κοιλιακής περιοχής, λήψη ακτινογραφίας, χρήση υπερηχογράφου και εξέταση αίματος. (Μία γενική αίματος και κάποιες βιοχημικές παραμέτρους). Στην εξέταση αίματος θα παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, αναιμία, αύξηση ηπατικών ενζύμων.
Θεραπεία πυομήτρας. Η θεραπεία είναι η υστερεκτομή κυρίως σε περιπτώσεις κλειστής πυομήτρας, όπου η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Η περίπτωση ανοιχτής πυομήτρας αντιμετωπίζεται και με φαρμακευτική αγωγή με πολύ καλά αποτελέσματα, παρ' όλα αυτά καλόν είναι να γίνεται τελικά αφαίρεση της μήτρας, διότι είναι πολύ πιθανό η επανεμφάνιση πυομήτρας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Να θυμάστε πάντα, ότι εάν δεν σκοπεύετε να διασταυρώσετε το ζώο σας, καλό είναι να στειρωθεί έγκαιρα προς αποφυγεί εμφάνισης πυομήτρας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
Φοβάμαι για πυόμητρα. Εμετό έκανε την προηγούμενη εβδομάα δύο φορές και αυτήν μια, αλλά δεν ξέρω να ξεχωρίζω εμετό από τριχόμπαλα πως τον ξεχωρίζουνε δεν μπορώ να καταλάβω...επίσης από παλιά αν την άφηνα μόνη στο διάδρομο του σπιτιού που ναι ψιλοκρύο, επειδή έπρεπε να φύγω τότε, μου κανε εμετό και τώρα και τις τρεις φορές είχα φύγει και είχαν μείνει στο διάδρομο οπότε αυτό πες είναι από εκεί...και το άλλο, μυρίζει η ανασούλα της άσχημα αλλά και σε αυτό της δίνω τελευταία μια πολύ πιο φθηνή ξηρά τροφή γιατί είμαι άνεργη και δεν υπάρχει σάλιο και η τροφή αυτή μυρίζει άσκημα, βασικά ψαρίλα γιατί είναι ψάρι, οπότε πες και αυτό από την τροφή..βασικά αυτά μου είπε η κτηνίατρος τηλεφωνικως..και ότι ο οίστρος είναι φυσιολογικό με τον καιρό να ηρεμεί..τέλοσπάντων από όρεξη είναι οκ, ειδικά αν της δώσω τόνο κονστέρβα θα το χτυπήσει όλο, και ξηρά τροφή απλά την συγκεκριμένη δεν την πολυθέλει..το ξέρω γιατί έχω και λίγη από την αγαπημένη της ξηρά τροφή και όταν βάζω αυτήν την τρώει αμέσως..παιχνίδια κάνει τρελά όποτε της ρίχνω ένα κορδόνι αρχίζει να παίζει και να το τραβάει. Ξάπλες τρελές..και νερά γενικώς δεν πίνει πολλά...δηλαδή έχω ένα μπωλ πήλινο που είναι σε μέγεθος γύρω στα 300ml (το υπολογίζω σε ml εγώ δηλαδή), είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα κεσεδάκι γιαούρτι ενάμιση για την ακρίβεια. Ε μέχρι το τέλος της μέρας δεν θα έχει πιει ούτε το μισό, άντε το μισό αν τρέξει πολύ, παίξει και τα σχετικά, λέμε τώρα το μισό..αυτά!
Μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση να χει πυόμητρα; Ααα πύο δεν βγάζει και τέτοια από κάτω, είναι καθαρή. Όποιος ξέρει ας βοηθήσει και ας μου πει τι να προσέξω από τυχόν συμπτώματα για να ξέρω. Δηλαδή πόσες φορές είναι λογικό να κάνει εμετό τριχόμπαλες, πως καταλαβαίνεις ότι είναι τριχόμπαλες και όχι εμετός; Και επίσης πόσο νερό πρέπει να πίνει φυσιολογικά; Σε ml στο περίπου...και πάλι συγνώμη για τα ορθογραφικά, τα βλέπω αλλά δεν προλαβαίνω να τα διορθώσω.
Α και κάτι ακόμα βασικό: Πως παίρνεις τη θερμοκρασία σε μια γάτα; Ειδικά η δικιά μου κοιμάται πάνω στο κρεβάτι μαζί μου και δίπλα μας το καλοριφέρ πολλές φορές πάει και κολλάει αφού το βάζω χαμηλά σε θερμοκρασία μην τυχόν καεί καμιά ώρα..παιδιά όποιος μπορεί ας βοηθήσει όπως είπα είμαι άνεργη και αυτή τη στιγμή ζω με δάνεια από τη μάνα μου και μένω μαζί της φυσικά για να μπορώ να ζω. Και την μικρή την πήρα αδεσποτάκι, βασικά αυτή τρύπωσε σπίτι και δεν έφευγε..είναι η ζωή μου αυτό το μικρό και πραγματικά έχω ρίξει ΤΟ κλάμα από την ανησυχία..οπότε όποιος μπορεί ας βοηθήσει..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Πουπουλίνα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..αλλά όπως προείπα δεν έχω καθόλου χρηματα, είμαι άνεργη εδώ και 4 χρόνια. Φυσικά και ξέρω πως πρέπει να στηρωθεί, αν είχα τα χρήματα θα το είχα κάνει ήδη εδώ και ένα χρόνο.. επί ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω και για κάποιον κτηνίατρο αν ξέρετε που παίρνει λιγότερα χρήματα...ώστε να έχω την δυνατότητα να την πηγαίνω...σε περιοχές Πειραιά/Κερατσίνι. Η δικιά μου πήρε 30 Ευρώ για τα εμβόλια μόνο, ούτε χαπάκι και αμπούλα τα πήρα εγώ, όπως επίσης για κάποιο λόγο αποφεύγει να κάνει εξετάσεις..ήξερα πως πρέπει να κάνει γενικές σαν μωράκι και όταν της το είπα να τα κάνω πακέτο με τα πρώτα εμβόλια τότε που οκ εγώ δεν είχα λεφτά αλλά τότε μπορούσε να με βοηθήσει οικονομικά η μάνα μου, τώρα όμως όχι τέσπα μου χε πει λοιπόν η κτηνίατρος αυτά είναι περιττά, την είδα και είναι εντάξυ.. τώρα τι να πω...α επίσης επί επίσκεψη παίρνει 20 ευρώ οπότε αν ξέρετε κάποιον που να πέρνει 10 με 15 και να κάνει όμως και δουλειά, όχι μόνο να καμαρώνει, ας μου πει...
Σε καταλαβαινω απολυτα.Απλα και εμεις πως μπορουμε να ξερουμε αν εχει πυομητρα;Δεν ειμαστε γιατροι,ουτε πιστευω πως αυτο μπορει καποιος να το καταλαβει ετσι,χωρις να γινει εξεταση απο κτηνιατρο.

Για κτηνιατρους δες εδω.Αυτοι με τα γαλαζια γραμματα κανουν ειδικες τιμες για αδεσποτα βεβαια,αλλα οκ..πες οτι ειναι αδεσποτο το γατακι.

blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
nikkos
Εκκολαπτόμενο μέλος
Να ρωτήσω κάτι, μήπως κάποια στιγμή της είχες δώσει αντισυλληπτικά χάπια ή δεν βγαίνει από το σπίτι??
blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
Σε ευχαριστω. victoria....ναι κοίτα για τους εμετούς δεν ανησύχησα τόρο πολύ απλά ήθελα να βεβαιωθώ και για το τι όψη έχουν γιατί ξέρω πως όταν φεύγουμε και μένει μόνη της πάντα όταν γυρίζουμε ή θα έχει κάνει εμετό ή όυρηση σε κανένα χαλί κάτι...ή καμιά φορά δαγκώνει..αλλά κυρίως επειδή δεν ξέρω, με έχει πάρει χαμπάρι ότι ο εμετός είναι το μόνο που θα μου τραβήξει την προσοχή, ίσως γι' αυτό κάνει συνήθως αυτό...σπάνια μένει μόνη της σπίτι, μια φορά την εβδομάδα και πολύ λέω..οπότε.. αλλά επειδή μου κανε τα περίεργα αυτά με τον οίστρο γι' αυτό κόλλησα. Αλλά από διάθεση μύγα να δει, τρέχει σαν παλαβή. Πριν καμιά ώρα παίζαμε με ένα κορδονάκι..και όποτε της κουνήσεις κάτι τρέχει να παίξει.. και φαγάλι σήμερα από την τροφή που της αρέσει που της έβαλα από το πρωί έφαγε παραπάνω από μισό μπωλάκι και τσίμπησε και ένα κοματάκι μοσχάρι που έφτιαχνα το μεσημέρι. Νερό λίγα πράγματα, βασικά επειδή της το χα μετρημένο από το πρωί να βλέπω να ήπιε 70 μλ με το ζόρι, με το πολύ ζόρι. Να έχει κινηθεί και αρκετά, σήμερα έπαιξε, έτρεξε...οπότε νομίζω μια χαρά. Σίγουρα και πυόμητρα να ναι δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο ντεφάκτο, δεν το συζητώ αν ήταν τοσο δα επείγον δεν θα το συζητούσα και θα την είχα πάρει και
θα δανειζόμουνα στην τελική..αλλά αφού και η κτηνίατρος επέμεινε ότι δεν ήταν ανάγκη να της την πάω και αφού την βλέπω μια χαρά τώρα..θα την πάω όταν πληρωθεί η μαμά, τι να κάνω..απλά επειδή γενικώς την βλέπω πολύ χαλαρή και την κτηνίατρο, γι' αυτό θα την πάω και σε άλλον να ακούσω και μια άλλη γνώμη..αλλά καλό είναι να το ψάχνουμε με το πρώτο σημάδι για να το προλαβαίνουμε...
blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να γνωρίζεις καλά την γάτα σου. Με τον όρο "γνωρίζεις" εννοώ να μπορείς να καταλάβεις πως φέρεται η γάτα σου όταν είναι υγιής ώστε να είσαι σε θέση να εντοπίσεις αμέσως κάποιο πρόβλημα. Να παρατηρείς δηλαδή πόσο τρώει, πόσο πίνει, αν πηγαίνει κανονικά στην άμμο της, αν έχει κέφια, αν κοιμάται περισσότερο από ότι συνήθως, αν μαδάει, αν νιαουρίζει περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο, κτλ. Την καθημερινή της ρουτίνα δηλαδή. Φυσικά πρέπει να δίνεις σημασία και στον οίστρο γιατί τότε αλλάζει εντελώς η συμπεριφορά της και μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα που ίσως σε ανησυχίσουν (πχ ανορεξία).
Αν η γάτα σου έκανε περιστασιακούς εμετούς όπως λες και αν συνεχίζει να είναι κεφάτη, δηλαδή να μην έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή πάνω της, τότε θα τολμήσω να σου πω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα (δεν είμαι κτηνίατρος βέβαια). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να την παρατηρείς για τυχόν άλλα συμπτώματα. Έχε τον νου σου στην γάτα, αλλά μην αγχώνεσαι. Αν δεις ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε πήγαινέ την στον κτηνίατρο για να δει αν είναι εντάξει

Αν πήγαινα τον δικό μου γάτο στον κτηνίατρο κάθε φορά που έκανε εμετό, θα είχε βγει πρόωρα στην σύνταξη ο κτηνίατρος και θα έκανε διακοπές στις Μπαχάμες τώρα

blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
blackfairy1986
Νεοφερμένο μέλος
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool