Πώς να στειρωθούν γάτες με ρινοτραχείτιδα;

Ρήγας

Νεοφερμένο μέλος

Ο Ρήγας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 63 ετών. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Γεια και χαρά σε όλους! Είναι το πρώτο μήνυμα που γράφω και δυστυχώς δεν είναι για καλό!:(
...
Εγώ είχα 3 σκυλάκια που τα είχα μαζέψει από τον δρόμο ένα βήμα πριν τον θάνατο. Τα δύο με καλαζάρ και το άλλο με νεφρική ανεπάρκεια. Με άφθονη ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα κλείνουμε αισίως 10,9 και 7 χρόνια συγκατοίκησης.
Τον Απρίλη του 2008 μια κούκλα γατομάνα θεώρησε καλό πως, σε αυλή με τρία σκυλάκια είναι ασφαλές να κάνει 6 γατάκια!:/: Τέλος πάντων, έκτισα το τείχος του Βερολίνου για να αποφύγουμε αιματοχυσίες και ήρθαν σε επαφή μετά από "διαπραγματεύσεις" μηνών. ΔΥΣΤΥΧΩΣ η γατομάνα έκανε τον Αύγουστο άλλα 7! Σύνολο 13 και μόνο δύο αρσενικά! Κατάφερα με πολύ προσπάθεια να δώσω 4 κοριτσάκια από αυτά και έτσι μείνανε -μάλλον οριστικά- 10 (7 θηλυκά, 2 αρσενικά + την μάνα). Ο κίνδυνος να βρεθώ με 100 γατούλες ήταν προ των πυλών κι έτσι ξεπερνώντας τις -πολλές- αναστολές μου, άρχισα να τις στειρώνω. Στείρωσα και την γατομάνα που αν και την ταΐζω τόσους μήνες δεν με αφήνει να την ακουμπάω (την έπιασα με φάκα).

Πάνω λοιπόν που είπα ουφ! λίγο ακόμα και ξεμπερδεύω, άρχισαν τα τεράστια προβλήματα. Δύο από τις μικρές, εμφάνισαν ίκτερο και έτσι δεν γινόταν να στειρωθούν. Μετά από δεκάδες εξετάσεις και φαρμακευτικές αγωγές η μία δείχνει να συνέρχεται και για την άλλη έχουμε νέα εξέταση αίματος την Τετάρτη.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως μας προέκυψε από την περασμένη Δευτέρα επιδημία λοιμώδους ρινοτραχειΐτιδας. Ενας κατάλογος με κατάσταση και συμπεριφορά θα βοηθήσει ίσως παραπάνω στην κατανόηση της απελπισίας(...):/::
Οι δύο "μεγάλες" (ΜΙΟΥ, ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ) δεν έχουν κολλήσει ... ακόμα:confused:(στειρωμένες, εμβολιασμένες, καλόβολες).
Η μία μικρή (ΠΙΤΣΙΛΩ) δεν έχει κολλήσει και είναι από την Παρασκευή στην κτηνίατρο για στείρωση (στειρωμένη, ανεμβολίαστη, καλόβολη).

Ο μεγάλος αρσενικός (ΤΑΜΤΑΚΟΣ) -που από αυτόν ξεκίνησαν όλα να κολλάνε- αρρώστησε πριν 9 μέρες πολύ πολύ βαρειά και με την αγωγή (ANTIROBE )πάει καλά, έως άριστα (στειρωμένος, εμβολιασμένος, καλόβολος). {Ο Ταμτάκος βγήκε την πρώτη του βολτα εκτός αυλής πριν δέκα μέρες, γύρισε βουτηγμένος στον ασβέστη, τον πήγα στην κτηνίατρο -αφού η προσπάθειά μου να τον πλύνω κατέληξε σε αιματοχυσία -δική μου!- και γύρισε ΑΡΡΩΣΤΟΣ από το κτηνιατρείο!!!:mad:)

Η τρίτη μεγάλη (ΚΟΥΚΛΑ) φτερνίζεται λίγο 3-4 μέρες και της δίνω αντιβιοτικό ANTIROBE και δείχνει να το περνάει ελαφριά (στειρωμένη, εμβολιασμένη, καλόβολη)

Η δεύτερη μικρή (ΠΙΚΙ) δεν είχε κολλήσει μέχρι που άρχισα να γράφω αυτό εδώ, αλλά μόλις τώρα φτερνίστηκε απανωτά 5-6 φορές! Παίρνει ήδη αντιβιοτικό ANTIROBE αφού ξαναχειρουργήθηκε πριν 5 μέρες (η τομή από την στείρωση μολύνθηκε και έπρεπε να ξανανοιχθεί...):/: ((στειρωμένη, εμβολιασμένη, καλόβολη παρά τα όσα έχει περάσει το καημένο).

Η τρίτη μικρή (ΖΟΡΟΥΛΑ) ήρθε σπίτι το καημένο την Πέμπτη μετά από 20ήμερη παραμονή στο κτηνιατρείο (λόγ εξετάσεων για ίκτερο) και πάνω που χάρηκε και ξεθάρρεψε κόλλησε κι αυτή:/: Της δίνω επίσης ANTIROBE αλλά φτερνίζεται αρκετά. (αστείρωτη, ανεμβολίαστη, ψιλοφοβισμένη, παίρνει το χάπι στη τροφή)

Η τέταρτη μεγάλη (ΛΕΥΚΟΥΛΑ) κόλλησε πριν 2-3 μέρες και φτερνίζεται συνεχώς, σήμερα μάλιστα έχει τελείως λερωμένη την μύτη της. Της δίνω κι αυτής ANTIROBE αλλά μέσα στην τροφή αφού δεν έχει καμμιά σχέση η συμπεριφορά της με τα αδέλφια της. Είναι στειρωμένη πρόσφατα (15 μέρες) ανεμβολίαστη (δεν πιάνεται!) και την αντιβίωση της την παίρνει στη τροφή.

Η γατομάνα (ΟΜΟΡΦΗ) πιάστηκε με φάκα, στειρώθηκε πάνω που ήταν στις μέρες της για 3η γέννα (!) αλλά συνέβει το εξής. Την Παρασκευή που την έφερα από το κτηνιατρείο μετά την στείρωση, με το που βγήκε από το κλουβί άρχισε να φτερνίζεται συνεχώς:/: Η κακομοιρούλα λούφαξε κάτω από το τραπέζι της κουζίνας κι έμεινε εκεί κι όταν την κοίταξα μετά από καμμιά ώρα με φακό είδα πως της έτρεχαν πολλά σάλια. Της έδωσα στη τροφή κι αυτής ANTIROBE και την άλλη μέρα πήγα στην κτηνίατρο με την απορία μήπως τα ζώα κολλήσανε εκεί την ίωση. Η κτηνίατρος -φυσικά- το αρνήθηκε και μου είπε πως κόλλησε κι αυτή από τα άλλα, όσο για τα σάλια μου είπε πως ήταν από το άγχος της επειδή είναι αγρίμι. Η γατομάνα όμως δεν είχε έρθει σε φυσική επαφή με κανένα από τα υπόλοιπα και άρχισε τα φτερνίσματα με το που της άνοιξα την πόρτα από το κλουβί της! Είναι δυνατόν να κόλλησε στο δευτερόλεπτο; Και μάλιστα με την μία έτσι βαρειά; Τέλος πάντων... Δείχνει να πηγαίνει καλά, ή μάλλον έδειχνε αφού μετά από 24 ώρες σταμάτησαν τα σάλια, αλλά όχι και το φτέρνισμα. Της έβαζα ANTIROBEστην τροφή αλλά από χθες το μεσημέρι δεν έχει ξαναπεράσει για την δόση της... Ελπίζω να είναι καλά και να ξαναέρθει παρά το ότι είναι αγρίμι και δεν πρόκειται να την πιάσω ποτέ...:(

Αν κάποιος/α έχει την υπομονή να διαβάσει μέχρι εδώ... ώρα για το μεγάααλο πρόβλημα. Και το όνομα αυτού ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ.
Αυτό είναι το μικρούλι αρσενικό. ΗΤΑΝ ο πιο καλόβολος από όλα. Με το που με έβλεπε έτρεχε πάνω μου με το τραγούδι στο φουλ. Δυστυχώς, μαζί με εμένα όμως κατοικούν και τρία σκυλάκια. Έτσι μια μέρα γυρνώντας από την δουλειά τον βρήκα να πνέει τα λοίσθια. Καταματωμένος, με δυό τεράστιες τρύπες στην κοιλίτσα...:( Με κάποιο τρόπο φαίνεται μπήκε στο σπίτι και πλακώθηκε με τα σκυλιά αφού και τα τρία ήταν γρατζουνισμένα άσχημα!:( Τέλος πάντων, μετά από ένα μήνα κλείσαν οι τρύπες και το μόνο που έμεινε να θυμίζει την σύρραξη ήταν η ουρίτσα του που στην άκρη είχε στραβώσει (από δάγκωμα μάλλον). Άρχισε μάλιστα να ξαναγουργουρίζει, ακόμα κι όταν έβλεπε τα σκυλάκια... Με εμένα όμως δεν ήταν πια όπως πριν αφού τον είχα τρελλάνει με τα φάρμακα, τις αλοιφές και τους επιδέσμους... Τον πήγα για εμβολιασμό και εκεί κατατρόμαξε γιατί στην αντιπαρασίτωση με το ειδικό εξάρτημα που βάζει και νερό, πνίγηκε άσχημα:(:/: Από εκεί και μετά δεν είχω καταφέρει να τον ξαναακουμπήσω. Με έβλεπε και κρυβόταν. ΔΥΣΤΥΧΩΣ από το Σάββατο έχει κολλήσει κι αυτός ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΒΑΡΕΙΑ από όλα. Εκτός από το ότι φτερνίζεται και πνίγεται συνεχώς, το μάτι του έχει γίνει χάλια (είναι κατακκόκκινη όλη η περιοχή και έχει κλείσει). Κατάφερα και του έριξα τρεις σταγόνες ΤΟΒΡΕΧ στο ματάκι αλλά -αφού με καταγρατζούνισε- την κοπάνισε χωρίς να προλάβω να του δώσω και την κάψουλα τςη αντιβίωσης. Προσπάθησα να του βάλω ANTIROBE στη τροφή σε γατοκονσέρβες, τόνο, ψάρια του έβαλα μπας και φάει... ΤΙ_ΠΟ_ΤΑ! Με το που τον πλησιάζω στα δυό μέτρα εξαφανίζεται:(:(:/: Σήμερα το πρωί τον έίδα σε κακό χάλι να κοιμάται εξαντλημένος, προσπάθησα να τον πιάσω, τον κατάφερα γιατί ήταν σε ημιλήθαργο να τον πάρω αγκαλιά για να τον πάω σε κανένα εφημερεύν κτηνιατρείο αλλά μόλις πήγα να τον βάλω στο κλουβί κατέληξα με σοβαρά τραύματα σε χέρια, πόδια και κοιλιά.
Τώρα πια ο ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ δεν πιάνεται με τίποτα!:/: :( Είμαι πραγματικά σε απόγνωση με αυτόν. Δεν ξέρω τι να κάνω. Το ζωάκι έχει κατατρομάξει πια και κάθε μου απόπειρα για πλησίασμα ακόμα και για φαγητό οδηγεί σε πανικόβλητο φευγιό του. Προσπάθησα να του αφήσω τροφή με ANTIROBE έκλεισα όλα τα άλλα στο σπίτι αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολύ γιατί υπάρχει κίνδυνος με τα σκυλάκια. Αν τα βγάλω, πάνε κατευθείαν στη τροφή... Δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω!

Έχει ελπίδα χωρίς ιατροφαρμακευτική αγωγή; :(

Υ.Γ. Καλά τα εμβόλια στις γατούλες τι ρόλο παίζουν; Από τις 6 εμβολιασμένες οι 4 έχουν κολλήσει!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καταρχας μου επιτρεπεις να κρατησω το μηνυμα σου για παραδειγματισμο σε οσους ειναι κατα της στειρωσης???

Δευτερον γΙα τον γουργουρη θελει αυτοματη παγιδα πιθανοτατα και ανθρωπο εμπειρο στο να πιασει γατες , δοκιμασε να επικοινωνησεις με τη βιβη στο adespotakia@gmail.com και γραψε και στις ninelives.gr καθως και στο stray.gr. Αν ησουν θεσσαλονικη θα ειχαμε ατομο αλλα στην γατοομαδα αθηνας δεν εχουμε τετοια ατομα ακομη. Ισως να δοκιμαζες και λιγο calmivet στο φαγητο του, ετσι ισως το πιασει κανενα υπνος και το πιασεις, αν το πιασεις κρατα το σε κλουβακι παντως..μεχρι να θεραπευτει τουλαχιστο...

Εχεις πολλα ζωα για ενα ανθρωπο και εχει αρχισει ακι γινεται ψιλοανεξελεγκτη η κατασταση. Οσο για τα εμβολια οσα τα εχουν κανει απο οσο ξερω μπορει να την περασουν αλλα σε πολύ μικροτερο βαθμο.

Κατα τα αλλα οσα ειναι εμβολιασμενα και στειρωμενα αρχισε να ανοιγεις αγγελιες εδω ( στο χαριζεται) με καλές φωτογραφιες τους και τα στοιχεια σου οπως περιπου τα εγραψες εδω αλλα για καθε μια γατουλα αλλη αγγελια για να μπορεσουν να δωθουν σιγα σιγα γιατι με τοσα ζωα εισαι σαν καταφυγιο εκει. Καλο ειναι να βαλεις και αφισσακια σε κοντινα πετ σοπ. Ισως μπορει και η κτηνιατρος Μαγδα Βουδουρη να σε βοηθησει σε μερικα απο αυτα δοκιμασε θα τη βρεις στο 11888

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπερα και καλωσηρθες!
Εισαι σιγουρος οτι ειναι ρινοτραχειτιδα;Γιατι αν ειναι εμβολιασμενα για αυτη την αρρωστια και ειναι ανανεωμενο το εμβολιο τους δεν κολλανε.:hmm:

Κολλάνε ακόμα και εμβολιασμένα, αν ταυτόχρονα με την ρινοτρ/δα έχουν και ειτζ ή λοιμώδη περιτονίτιδα ή και τα δύο.

Σε ποια περιοχή μένεις?

Πιστεύω ότι πρέπει να πιάσεις το κάθε ένα γατί ξεχωριστά σε κλούβα μεγάλη, να το έχεις μόνο του 24 ώρες μέσα μέχρι να τελειώσει η θεραπεία (με antirobe και synulox την κάνουμε εμείς στο stray), μετά να τα στειρώνεις-εμβολιάζεις ένα ένα και να τα αφήνεις.

Ξεκινώντας από τον γουργούρη βέβαια.

Κατά τη γνώμη μου εξαρτάται το αν έχει ελπίδα από το ποιες άλλες ασθένειες έχει στο αίμα του το ζώο.

Μαρίνα

Κολλάνε ακόμα και εμβολιασμένα, αν ταυτόχρονα με την ρινοτρ/δα έχουν και ειτζ ή λοιμώδη περιτονίτιδα ή και τα δύο.

Μαρίνα
Αληθεια;Δεν το ηξερα,ευχαριστω.:/:

Καλε μου Ρήγα τι να σου πω. Εισαι αξιοθαύμαστος πραγματικά που δεν έχασες το κουράγιο σου με τόσα προβλήματα που αντιμετώπισες κ αντιμετωπιζεις και εύχομαι γρήγορα να βρεις μια λύση.
Ακολούθησε τις συμβουλές που σου έδωσαν τα κορίτσια , και η Μαρίνα και η Ασημίνα. Εχουν τεράστια πείρα σε αυτά τα θέματα, καθότι ασχολουνται καιρό με την προσφορά σε ζωάκια που έχουν ανάγκη.:)
Τι να σου πω εύχομαι όλα να πάνε καλα και σύντομα να βγεις απο τη δύσκολη αυτή φάση.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την όρεξη να διαβάστε όλο το κατεβατό που έγραψα... :)
Σύμφωνα με την κτηνίατρο αφού τα δύο από αυτά βγήκαν αρνητικά στις εξετάσεις για ειτζ, λοιμώδη περιτονίτιδα, λευχαιμία θα ήταν -ακριβή-πολυτέλεια να κάνω αυτές τις εξετάσεις σε όλα, αφού -εκτός του Ταμτάκου που βγήκε μία και μοναδική μέρα και γύρισε ασβεστωμένος, ζούνε πρακτικά σε μία αυλή χωρίς επαφή με άλλες γατούλες. Βέβαια είναι και η Όμορφη (η γατομάνα) που περνάει από εδώ μόνο για φαγητό... Τι να πω, δεν ξέρω, έτσι μου είπε η κτηνίατρος...:hmm:

Το ό,τι έχει γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση το διαπιστώνω το τελευταίο δίμηνο που προσπαθώ να την... ελέγξω!:( Μετά την απογοήτευση με τα πρώτα -όπου κατάφερα να δώσω μόνο το ένα- (σαν να πηγαίνουν προς το χειρότερο τα πράγματα... παλιά είχα γατούλες και ποτέ δεν είχα πρόβλημα να δώσω τα μωράκια... πληθύναν οι ανθρώποι, λιγοστέψαν οι καρδιές; ), για τα δεύτερα είχα "κλείσει" σε δύο πολύ καλές περιπτώσεις (2+2) αλλά με όλα αυτά που έγιναν από τις 20 Γενάρη και μετά, πήραν από αλλού:/:
Το ότι είναι λοιμώδης ρινοτραχειΐτιδα μου το είπε η κτηνίατρος που είδε τα δύο πρώτα που κολλήσανε, Ταμτάκο, & Κούκλα... και τα δύο υγειέστατα, στειρωμένα & εμβολιασμένα! :/:
yasmin1gr ναι μπορείς να το έχεις ως παράδειγμα προς αποφυγή:/:
Να δικαιολογηθώ μόνο πως δεν ήξερα πως μπορεί να γίνει στείρωση σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αφού η Όμορφη (η μάνα) εξαφανίστηκε τέλη Μάη αφήνοντάς μου τα μωράκια της για να ξαναεμφανιστεί πάλι με μιά κοιλιά νααα αρχές Αυγούστου! Αν το ήξερα και γνώριζα -τότε- την ύπαρξη της παγίδας θα είχαμε γλυτώσει -κι εγώ κι εκείνη- τα 7 επόμενα.
Κάτι που δεν ανέφερα πριν είναι πως στη δεύτερη γέννα η Όμορφη ήταν εμφανώς εξαντλημένη, τα δε γατάκια γύρω στον 1,5 μήνα είχαν όλα πρόβλημα με πολλές τσίμπλες. Και τότε τους είχα κάνει θεραπεία με ΤΟΒΡΕΧ και σε μιά βδομάδα είχαν συνέλθει. Από αυτό το γεγονός ψάχνει να βρει η κτηνίατρος μήπως είχε κάτι η μάνα που το μετέδωσε στα μωρά και τώρα με το σοκ των στειρώσεων, εμβολιασμών ξαναβγήκε στην επιφάνεια... Ή τουλάχιστον έτσι κατάλαβα εγώ...:hmm:

Μια -ακόμα- ερώτηση... :redface:
Επειδή όλα ξεκίνησαν με τις επισκέψεις στο κτηνιατρείο, μπορεί να κόλλησαν εκεί (κάτι σαν "ενδονοσοκομειακή" λοίμωξη π.χ.); Ας πούμε, μπορεί με την νάρκωση του Ταμτάκου (τον ναρκώσανε για να τον πλύνουν από τον ασβέστη) και ένα κακό στέγνωμα - θερμοκρασιακές συνθήκες, να έπεσε η αντίσταση του οργανισμού του και να τσίμπησε τον ιό; Μπορεί να λέω βλακεία, αλλά κάπως έτσι δεν κολλάει κάποιος άνθρωπος ενώ ο διπλανός όχι; Δεν είμαι συνωμοσιολόγος, αλλά 4 γατάκια πήγαν υγειέστατα εκεί (ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν) και γύρισαν άρρωστα... Μπορεί να έτυχε, αλλά μου περνάει κι αυτό από το μυαλό...

Μαρίνα, εννοείς να βάλω 10 μεγάλες κλούβες, μία για το καθένα; Άντε και να είχα την δυνατότητα για κάτι τέτοιο, άντε και να μπορούσα να τα πιάσω (τρία από αυτά, δεν!), άντε και να τα έβαζα, με τις λεκάνες τους τι κάνω; Άλλη λεκάνη στο κάθε κλουβί; Εκτός κι αν εννοείς ένα-ένα αλλά ο κύκλος της ίωσης δεν τραβάει 10-15 μέρες; Πως; Δεν κατάλαβα...:redface:

Τέλος, Μαρίνα, αυτό το "εξαρτάται το αν έχει ελπίδα από το ποιες άλλες ασθένειες έχει στο αίμα του το ζώο" με έπεισε κι αύριο πρωί πάω να πάρω πάλι την παγίδα από την κτηνίατρο. Ελπίζω μόνο να μην πάθει ο Γουργούρης κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά σε μάτι - πνεύμονες μέχρι να τον πιάσω!:(

Παιδιά ευχαριστώ και πάλι για το μοίρασμα...

Καλημέρα και περαστικά ευχομαι σε όλα.
Όταν πήγε το γατί στο γιατρό ήταν εμβολιασμένο; Ακόμα και να ήταν όμως άν δεν είχε κάνει τον "κύκλο" του εμβόλιο και δεν το είχε "πιάσει" ακόμα, ο οργανισμός του εξακολουθούσε να είναι εκτεθημένος. Ειδικά αν στο ιατρείο υπήρχαν και άλλα γατάκια, νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να κόλλησε κάτι απο εκεί.
Εύχομαι και πάλι περαστικά σε όλα τα ζωάκια σου.

Τα εμβόλια έγιναν 10-20 Γενάρη, (του Ταμτάκου στις 19/1). Ο Ταμτάκος πήγε στο κτηνιατρείο στις 20/2. Ποιός είναι ο κύκλος του εμβολίου;

Το πρώτο εμβόλιο κάθε είδους πρέπει να γίνεται σε 2 δόσεις με διαφορά 20-23 ημερών περίπου. Πχ είναι να κάνει το 4πλο. Κάνει την α δόση σήμερα και την β μετά απο 20-23 μέρες. Θα πρέπει το γατάκι, και τις 2 φορές που θα εμβολιαστεί να είναι ΚΑΛΑ. Να μήν έχει τίποτα ή να μην το περιτριγυρίζει τίποτα... γιαυτό τα κρατάμε σε "καραντίνα" 1 εβδομάδα 10 μέρες να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά και μετά κάνουμε το εμβόλιο.

Αν το γατάκι δεν είναι καλά.. το εμβόλιο δεν δρα... δηλ δεν δημιουργούνται τα αντισώματα. Οπότε ακυρώνετε. Αν του έχει γίνει η α δόση μόνο είναι σαν να μην έχει γίνει καμία....

Μετά τις 2 δόσης θέλει ΕΤΗΣΙΑ επανάληψη με μία δόση.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back