Ταυρομαχίες-Ο βασανιστικός θάνατος μπροστά στο κοινό

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα είναι αόρατη. Είναι μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει περάσει από τη ζωή της 1 ζωάκι Έχει γράψει 67.215 μηνύματα.
Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο ενός ταυρομάχου στην Ισπανία,ας δούμε κάποια πράγματα,όσοι δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πόσο ανήθικο,πόσο βάρβαρο,ποσο ανελέητο ,απάνθρωπο και φριχτο είναι αυτο το ''έθιμο'' ή αλλιως επιχείρηση και τουριστική ατραξιον θα ελεγα εγω,για τους ανώμαλους που αρέσκονται σε αυτο το ΑΙΣΧΟΣ.
Από τη στιγμή που ένας ταύρος εισέρχεται στην αρένα είναι καταδικασμένος να πεθάνει.Ο θάνατός του είναι αργός και επώδυνος και οι τελευταίες στιγμές τις ζωής του γεμάτες τρόμο και σύγχυση καθώς ακούει τις επευφημίες του πλήθους.
Ακολουθει βιντεο το οποιο ΔΕΝ ειδα..δεν αντεχω να βλεπω τετοια βιντεο ,προσπαθησα να το βαλω χωρις να το δω

Πηγή
Ακολουθει ένα ωραιότατο άρθρο απο το TVXS.Αξιζει να το διαβάσετε,ειδικά εκεί που περιγράφει την ιεροτελεστία της ταυρομαχίας.

Κανένας Θρήνος για τον Λορένθο...

Ταυρομαχίες

Toros Bravospero Muertos. Ταύροι γενναίοι, άγριοι αλλά νεκροί.

Το 1934, ο ταυρομάχοςΙγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας [Ignacio Sánchez Mejίas] είχε περάσει πια προ πολλού τα σαράντα... Είχε φτάσει πλέον στο απόγειο της δόξας του κι είχε αποσυρθεί. Ίσως να λαχταρούσε ένα τελευταίο τρόπαιο... Ίσως να ονειρευόταν μια τιμημένη έξοδο πάνω στους ώμους των θαυμαστών του. Ίσως μία τελευταία ιαχή θριάμβου. Ετοιμάστηκε για μία ακόμη ταυρομαχία η οποία αποδείχτηκε όντως η τελευταία του. Όπως ο 29χρονος Victor Barrio το περασμένο Σάββατο, έτσι κι ο έμπειρος Ιγνάθιο δέχθηκε το θανάσιμο πλήγμα από τα κέρατα του ταύρου.
Ο ταυρομάχος αποθεώθηκε τελικά νεκρός περισσότερο από όσο δοξάστηκε ζωντανός, περισσότερο κι από όσο ίσως θα ονειρευόταν ποτέ... Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μέσα από μια συγκλονιστική ελεγεία, του δωσε διαστάσεις εθνικού ήρωα! «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας». Ο θαυμασμός ξεχειλίζει σε κάθε στίχο κι ο ποιητής καθαγιάζει τον ταυρομάχο βουτώντας τον στη δική του ποιητική κολυμπήθρα και «νομιμοποιεί» ένα βάναυσο και αιμοβόρο θέαμα παρουσιάζοντάς το ως γιορτή ανδρείας, παράδοσης και πολιτισμού!

Απόσπασμα από το ποίημα «Το σκόρπιο αίμα»
[από το έργο «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας»] 2
Τι ταυρομάχος στην αρένα!
Τι βράχος πάνω στα βουνά!
Τι απαλός με τ’άγρια στάχυα!
Τι δυνατός με τα σπιρούνια!
Τι τρυφερός με την δροσιά!
Τι λαμπερός στα πανηγύρια!
Τι τρομερός με τις στερνές
Του σκοταδιού τις μπαντερίλιες!

Τώρα για πάντα πια κοιμάται
Της Ισπανίας ω άσπρε τοίχε!
Κι εσύ του πόνου ω μαύρε ταύρε!
Αίμα του Ιγνάθιο παγωμένο!
Αηδόνι στην καρδιά του μέσα
Όχι!
Δε θέλω να το βλέπω!
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα [απόδοση Νίκου Γκάτσου]

«¡Que no quiero verla!» [«δεν θέλω να το βλέπω!»] επαναλαμβάνει στον θρήνο του ο Λόρκα. Κανείς δεν θέλει να το βλέπει... Δεν είναι ωραίο θέαμα το χυμένο αίμα στην αρένα... Το ανθρώπινο. Άλλο το αίμα του ταύρου... Αυτό ας χυθεί ζεστό... Ας βάψει τη μουλέτα, ας πιτσιλίσει την περίτεχνη στολή του ταυρομάχου, ας λασπώσει την άμμο... Ποιος να τον κλάψει τον ταύρο;

Κανένας θρήνος για τον Λορένθο που παλεύοντας πριν από λίγες μέρες για τη ζωή του, σκότωσε τον ταυρομάχο... Ο ταύρος πρέπει να έχει ήδη θανατωθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Το έθιμο μάλιστα λέει ότι πρέπει να θανατωθεί και η μητέρα του ταύρου για να σβήσει η γενιά του «θύτη». Να μην γεννηθεί άλλος τέτοιος ταύρος που μάχεται εναντίον του ταυρομάχου παρά τα βασανιστήρια που έχει υποστεί πριν καν βγει στην αρένα... Μόνο ταύροι που θα τρέχουν πάνω –κάτω, άγριοι μεν [toros bravos] συνεργάσιμοι δε... Να κάθονται φρόνιμα να τους τρυπήσει ο ματαντόρ την κατάλληλη στιγμή, να ολοκληρωθεί η παράσταση... Όσο για τη μητέρα του Λορένθο, έχει δημιουργηθεί στα social media ένα hashtag#SalvemosALorenza, με αίτημα τη σωτηρία της 3 αλλά τι θα κοιτάξουμε τώρα; Να σωθεί η Λορένθα ή η ισπανική παράδοση [κι ό,τι συνεπάγεται σε business];
Σιγά την απώλεια κιόλας.
Κάθε χρόνο, στη διάρκεια της ταυρομαχικής σεζόν, περισσότεροι από 3.000 ταύροι θυσιάζονται στο βωμό της παράδοσης και του θεάματος, μόνο στην Ισπανία! Ταυρομαχίες -εννοείται- γίνονται και σε άλλες χώρες που τηρούν με ευλάβεια και καμάρι την ισπανική παράδοση: στην Πορτογαλία, τη Νότια Γαλλία, και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής: Μεξικό, Κολομβία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Περού και αλλού. Μόνο η Βαρκελώνη το 2004 έγινε η πρώτη πόλη στην Ισπανία που απαγόρευσε τις ταυρομαχίες, και το 2010 η απαγόρευση επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Καταλονία. Στην υπόλοιπη χώρα, οι ταυρομαχίες κρατάνε γερά...

Πηγή

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Corrida - Η αιματοβαμμένη ιεροτελεστία
Κάθε ταυρομαχία [corrida de toros] ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο με κανόνες. Καταρχήν, χωρίζεται σε τρία μέρη εκ των οποίων το καθένα λέγεται: “tercio”.
Στο πρώτο μέρος [tercio de varas] συμμετέχουν ο ταυρομάχος κι ένας έφιππος [picador]. Πρώτο χτύπημα για τον ταύρο από τον έφιππο ο οποίος αποχωρεί... Ακολουθεί το δεύτερο χτύπημα με τις μπαντερίγιες [banderillas]. Κι ύστερα, το τρίτο μέρος: ο ταυρομάχος μένει μόνος του με τον ταύρο. Με ένα σπαθί κι ένα μικρότερο πανί[muleta ] κόκκινο από τις δυο πλευρές.Υποτίθεται ότι η muleta έχει κόκκινο χρώμα για να εξαγριώνει τον ταύρο, αλλά είναι ψέμα [ο ταύρος έχει αχρωματοψία]. Η κατακόκκινη αλήθεια είναι ότι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το πανί ήταν λευκό αλλά μετά από κάθε ταυρομαχία, έμοιαζε με καταματωμένη ποδιά χασάπη... κι έτσι η muleta έγινε κόκκινη.
Στο μέρος αυτό, ο ταυρομάχος προσπαθεί να δείξει την τέχνη και το θάρρος του. Από μια άποψη, ο γενναίος τορέρο είναι απλώς ένας φιγουρατζής μαχαιροβγάλτης ντυμένος με πλουμιστά ρούχα. Κάνει τις φιγούρες του όχι μόνο για τα μάτια του κοινού αλλά και του Προέδρου. Ο Πρόεδρος της Αρένας διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων και στο τέλος, απονέμει τα τρόπαια. Ένα αυτί ταύρου αν το κοινό μείνει ικανοποιημένο, δύο αυτιά αν το κοινό είναι ενθουσιασμένο, δύο αυτιά και την ουρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. [Το κοινό διψά για αίμα κι ο ταυρομάχος για δόξα.] Η υπέρτατη τιμή για έναν ταυρομάχο είναι να τον βγάλουν έξω θριαμβευτικά στους ώμους [la puerta grande]...

Estocada - Το χτύπημα του θανάτου

Τώρα όμως, όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω του... Ο ταυρομάχος πρέπει να δώσει μια αποφασιστική μαχαιριά στο ακριβές σημείο, κι εδώ θα φανεί η μαεστρία του, απέναντι σε έναν εξαγριωμένο, ταλαιπωρημένο, εξουθενωμένο ταύρο που πονάει και αιμορραγεί... Ο ταυρομάχος πρέπει να τον πετύχει στην καρδιά. Γι αυτό ο ταύρος πρέπει να σταθεί ακίνητος και να χαμηλώσει το κεφάλι [humillar]. Περί αυτού πρόκειται τελικά... Αυτό θέλει να επιτύχει ο άνθρωπος απέναντι στο δυνατό αυτό και γενναίο ζώο: να το κάνει να ταπεινωθεί, να χαμηλώσει το κεφάλι, να αποδεχθεί ότι παρά τη δύναμή του είναι αδύναμο μπροστά στον άνθρωπο. Κι αν το κάνει; Θα του χαρίσει τουλάχιστον ο ταυρομάχος τη ζωή; Όχι βέβαια. Η ζωή του ταύρου είναι έτσι κι αλλιώς χαμένη... Αυτό για το οποίο παλεύει είναι η τιμή του. Να λοιπόν για ποιον αξίζει να γραφτεί μια ελεγεία, ένας θρήνος: γι αυτόν που πολεμάει μόνος του για τη ζωή του, την τιμή του, την ίδια του τη φύση χωρίς να έχει ποτέ προκαλέσει κανέναν. Και πολεμάει τίμια και γενναία, μέχρι θανάτου.
Ο ταυρομάχος έχει μόνο τρεις ευκαιρίες για να χτυπήσει τον ταύρο. Αν δεν τα καταφέρει, ο Πρόεδρος του κάνει ένα σινιάλο και για να μην υποφέρει άλλο ο ταύρος [πονόψυχοι], ο ταυρομάχος του δίνει μια χαριστική μαχαιριά. Αυτό το χτύπημα του θανάτου λέγεται: estocada.
Στην ταυρομαχία του Σαββάτου, η estocada δεν δόθηκε ποτέ. Ο ταύρος έδωσε το χτύπημα του θανάτου. Ο τορέρο μεταφέρθηκε έξω στα χέρια, όχι στους ώμους... Όλε δεν ακούστηκε. Μα ούτε και θρήνος... [Στα social media μάλιστα, κάποιοι ξεπροβόδισαν κακήν-κακώς απ’ τη ζωή τον νεκρό ταυρομάχο ...]. Άδοξο τέλος.
«¡Que no quiero verla!»
Όσο για τον Λορένθο –είπαμε –κανένας θρήνος. Καμιά ελεγεία, κανένα ποίημα. Όπως δεν γράφτηκε κανένα ποίημα για τον Cecil το λιοντάρι που σκοτώθηκε πέρσι για διασκέδαση... Κανένα ποίημα για τον Harambe τον γορίλα που πυροβολήθηκε χωρίς να φταίει… Κανένα ποίημα για τον αιχμάλωτο Αρτούρο, την πολική αρκούδα που πέθανε από κατάθλιψη...
Πώς γίνεται από τη μια να διαμαρτυρόμαστε για τους κυνηγούς που σκοτώνουν λιοντάρια στην Αφρική ή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των άγριων ζώων που ζουν αιχμάλωτα σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο και να ανεχόμαστε το αιμοβόρο έθιμο της ταυρομαχίας; Στην πολιτισμένη – κατά τα άλλα – Ευρώπη...
Εδώ μιλάμε για ένα τσίρκο πιο ανελέητο από όλα αφού εδώ το «θηρίο»: ο ταύρος δεν κάνει κόλπα περνώντας μέσα από αναμμένα στεφάνια, αλλά καρφώνεται με σπαθιά και θανατώνεται για να ενθουσιαστεί το κοινό και να ανεμίσει λευκά μαντήλια ενώ ο «θηριοδαμαστής»: ο ταυρομάχος δεν εξημερώνει αλλά σκοτώνει εν ψυχρώ...
Ένα σαφάρι πιο πρόστυχο από κάθε άλλο αφού εδώ το θήραμα δεν έχει πού να πάει...η αρένα είναι περιορισμένη, όσο κι αν τρέξει ο ταύρος δεν έχει ελπίδα να ξεφύγει...
Η ταυρομαχία – υποτίθεται ότι – μοιάζει με τααρχαία ταυροκαθάψια... Περισσότερα κοινά έχει όμως με τις ρωμαϊκές αρένες: θηρία και μονομάχοι, άφθονο αίμα στην αρένα, αγώνας μέχρι θανάτου, κοινό που επευφημεί, ο Πρόεδρος που κάνει σινιάλα όπως ένας [διεστραμμένος] ρωμαίος Αυτοκράτορας...
Ποιος διψά τελικά γι αυτό το αίμα που χύνεται στην αρένα; Είναι η ισπανική παράδοση ή το φιλοθεάμον κοινό που συντηρεί αυτή την ελεεινή και αιματοβαμμένη μπίζνα;
Πόσο αίμα ακόμη πρέπει να χυθεί [ταύρων ή ανθρώπων] για να μπει ένα τέλος σε αυτό το άθλιο έθιμο; Δεν θέλουμε να το βλέπουμε πια. Ούτε το αίμα ούτε το έθιμο. «¡Que no quiero verla!»
Ιφιγένεια Κοντού
Πηγή
Εγω λοιπόν λεω..κανενας θρήνος για τον ταυρομάχο.Αυτός το επέλεξε..εκανε επάγγελμα ένα απάνθρωπο ,ενα φρικιαστικό,ένα ανελέητο έθιμο/επιχειρηση...για να βγάλει λεφτα και σίγουρα όχι μόνο για αυτο.Για να δείξει την υπεροχή του πάνω σε ανυπεράσπιστα ζωα που ουτως η αλλως θανατωνονται...και μάχονται ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
ΕΓΩ ΘΡΗΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΡΕΝΘΟ.
Αυτο το αισχος πρεπει να σταματησει.
Και μονο αν γινει τεραστια η φωνη των ανθρωπων που μαχονται εναντια στις ταυρμαχιες..θα σταματησει.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Και τωρα διαβαστε τι κανουν στους ταυρους πριν βγουν στην αρενα
Ταυρομαχίες: διαβάστε πως εξαντλούν τον ταύρο πριν την αρένα

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι πραγματικά συμβαίνει στον ταύρο και τον μεταβάλει από ένα ήρεμο ζώο, σε μια δολοφονική μηχανή που στο πέρασμα της τα σαρώνει όλα και δεν σταματάει πουθενά; Γνωρίζετε για παράδειγμα τι έχει υποστεί μέρες πριν βγει στην αρένα από τους ανθρώπους, προκειμένου να του βγει όλη αυτή η επιθετικότητα;
Σύμφωνα με τους κτηνίατρους λοιπόν, ο ταύρος δεν είναι επιθετικό ζώο. Ο λόγος που είναι θυμωμένος βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι για μέρες νηστικός, παρατημένος επίτηδες, δίχως φαγητό και απίστευτα βάναυσα ταλαιπωρημένος. Και όλα αυτά για να βγει στην αρένα.

[Λίγο πριν πέσει νεκρός στην αρένα, ένας αντι-ταυρομάχος ακτιβιστής του δίνει το τελευταίο φιλί της ζωής του.]

ο ταύρος δεν είναι ένα επιθετικό ζώο. Το αντίθετο

Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουν όλοι όσοι έχουν για θεούς τους και θαυμάζουν τους ταυρομάχους, δεν είναι ένα δυνατό ζώο. Είναι ένα ταλαιπωρημένο, βασανισμένο και εξαντλημένο ψυχικά ζώο. Σε αυτό το υπερήφανο και δυνατό πλάσμα, βάζουν υγρές εφημερίδες στα αυτιά του και τα μάτια του είναι γεμάτα βαζελίνη για να θολώνουν την όρασή του.

το θολωμένο ζώο μπορεί να μεταβληθεί σε μια ασταμάτητη φονική μηχανή

Τα ρουθούνια του είναι γεμάτα βαμβάκι ώστε να του κόβει την αναπνοή και στα γεννητικά του όργανα έχουν κολλήσει μια βελόνα η οποία σε κάθε του κίνηση τον πονάει αφάνταστα και τον εξοργίζει. Υποσιτίζεται για μέρες ώστε να είναι αδύναμος και είναι φυλακισμένος αρκετές ώρες πριν την αρένα σε ένα σκοτεινό κουτί ώστε να χάσει τον προσανατολισμό του και να του δημιουργηθεί στρες.
Έτσι όταν βγαίνει στην αρένα από το κουτί αυτό, τρέχει απεγνωσμένα νομίζοντας πως το μαρτύριο του έχει τελειώσει. Αντ΄αυτού το εξαντλημένο και κακοποιημένο ζώο έχει να αντιμετωπίσει τις ιαχές του πλήθους και τους δολοφόνους του που το εξαντλούν ακόμη περισσότερο με τα χτυπήματα τους.
Πηγη
Αυτη ειναι η αληθεια για τις ταυρομαχιες.
Τι ηρωισμος! Τι αντρακλες!
Αυτο ειναι το ανθρωπινο ειδος..το χειροτερο θηριο απο ολα.
Να σημειωσω οτι ειναι παρα πολλοι οι Ισπανοι που ειναι εναντια στις ταυρομαχιες.
Δεν ειναι ολοι το ιδιο.και βεβαια παρα πολλοι απο αυτους που παρακολουθουν τις ταυρομαχιες δεν ειναι ισπανοι,αλλα τουριστες.Παρολα αυτα...ειναι πολλοι οι Ισπανοι που το θεωρουν εθιμο.
Αλλα δυστυχως ακομα υπαρχουν τερατα και ακομα χειροτερα...ποσο πιο αθλιοι να γινουμε στον βωμο του κερδους;
Ε..καποια στιγμη ας αντιληφθουμε οτι καποια πραγματα πρεπει να τελειωνουν.
Αν θελουμε να λεγομαστε ανθρωποι.

Τελευταία επεξεργασία:
Ασφαλώς και πρέπει να σταματήσει. Είναι ότι πιο αιμοβόρο και απάνθρωπο.
Ο ταύρος δεν έχει καμιά τύχη ακόμα και στην, σπάνια, περίπτωση που νικήσει τον ταυρομάχο.
Δεν χαίρομαι που πέθανε ο άνθρωπος, όμως δεν λυπάμαι κιόλας. Ήξερε τι έκανε, γνώριζε τις πιθανότητες και τις συνέπειες, ήταν επιλογή του.
Σε αντίθεση με το άμοιρο το ζώο που σύρθηκε εκεί επειδή κάποιοι αρέσκονται να ανεβάζουν την αδρεναλίνη τους μ'αυτό τον τρόπο.

Να σταματήσει. Γιατί εκτός από βάρβαρο, είναι και υποκριτικό η Ευρώπη που (δικαίωςκαι διακαώς) διαμαρτύρεται για τον θανάτωση εκατοντάδων σκυλιών και γατιών στα πανηγύρια της Κίνας, να διατηρεί ρωμαϊκές αρένες στον 21ο αιώνα.

Η απιστευτη ''πλακα'' ειναι οτι βεβαια η Ευρωπη σαφως και εχει ψηφισει και συμμετεχει στην ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.Εχετε δει τι λεει;
Η απιστετυτη ''πλακα'' ειναι οτι σε ολες τις ευρωπαικες χωρες,προσφατα και σε εμας,εχει νομοθετηθει η απαγορευεση των ζωων σε καθε ειδους θεαμα.
Η απιστευτη ''πλακα'' ειναι οτι απαγορευονται ζωα σε τσιρκο.
Η απιστευτη ''πλακα'' ειναι οτι απαγορευεται στην ευρωπη η κακοποιηση των ζωων.
ΜΑ ΕΧΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΛΑΚΑ ΠΟΣΟ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ..ΟΤΑΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Βασικα..μια καστα ανθρωπων θιγεται..πολυ μικρη σε σχεση με τον πληθυσμο.ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΙΚΡΗ.
Διοτι και παρα πολλοι ανθρωποι ΔΕΝ πανε Ισπανια..ακριβως επειδη ειναι εναντια στις ταυρομαχιες.

Τελευταία επεξεργασία:
Μα έχω την εντύπωση οτι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενάντια στις ταυρομαχίες. Καιρός να αλλάξουν γνώμη και οι Ισπανοί και απομονώνοντας αυτή την κάστα συμπολιτών τους που διατηρεί αυτό το αχαρακτήριστο έθιμο (μαζί με τα "οφέλη" που τους προσκομίζει)να το καταργήσουν, αντικαθιστώντας το ίσως με κάτι άλλο.
Και μιας και αναφέρομαι σε κάτι άλλο, αυτό που αμολάνε τους ταύρους στους δρόμους και κυνηγούν ανθρώπους, μου φαίνεται λίγο πιο..δίκαιο.
Ή κάνω λάθος?

Δικαιο σιγουρα δεν ειναι..διοτι δεν το επελεξαν οι ταυροι...δεν ειναι στην φυση τους..δενε χει να κανει με την φυση τους..στρεσαρονται κλπ κλπ.Και καν δεν ξερω αν οι ταυροι που συμμετεχουν..που δηλαδη τους βαζουν οι αλλοι να συμετασχουν,ζουν μετα.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ
Δεν υπαρχει δικαιοσυνη σε ολο αυτο.
Απαγορευονγται συμφωνα με την ευρωπαικη νομοθεσια τα ζωα σε θεαματα.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ.

Τελευταία επεξεργασία:
Ο Λόρκα είναι ο αγαπημένος μου ποιητής. Γι΄ αυτον και τον Μαρκές θα ήθελα να ξέρω ισπανικά. Πλην όμως... Ο εν λόγω ταυροφονιάς ήταν εραστής του Λόρκα. Γι΄ αυτό και ο τόσος πόνος στο ποίημα. Οι ταυρομαχίες είναι βάρβαρες και απορώ ειλικρινά για τους θεατές... Τι ζητοκραυγάζουν... Μάλλον ότι και οι Ρωμαίοι στις σφαγές στα στάδια. Είναι ντροπή για την Ισπανία και για την ανθρωπότητα γενικότερα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ετσι πως τα λες ειναι...και ενω ο Λορκα μου αρεσε..πλεον ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΩ..ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.
Για μενα..για να μου αρεσει μια προσωπικοτητα,πρεπει να πληρει καποιες προυποθεσεις.
Σορυ που θαν το πω χοντρα...χεστηκα αν ειναι καλος συγγραφεας ,ποιητης,καλλιτεχνης,,οτι θετε...καλος και με ταλεντο.Απαξ και εφοσον ειναι υπερ της ταυρομαχιας και υπερ ενος ταυριμαχου και τον εξυμνει..εχει πεσει στα ματια μου παντελως!
Διοτι..δεν εχει καταλαβει την ουσια της ζωης.Με οτι αυτο σημαινει..δεν θα κατσω τωρα να το εξηγησω/Απλα...ανθρωπος που εχει σαν χομπυ η σαν επαγγελμα να σκοτωνει ζωα..δεν αξιζει καν ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Οσο ταλεντο και αν εχει σαν συγγραφεας.Δεν με νοαιζει το ταλεντο.Υπαρχουν ανθρωποι με ταλεντο,που ειναι παιδεραστες...δυστυχως.Υπαρχουν ανθρωποι με ταλεντο που εχουν εγκληματισει.Ολα αυτα δεν με νοαιζουν..οταν πανω απολα δεν σεβονται την αξια της ζωης...και οταν κανουν ζωα να υποφερουν απλα για..χομπυ η για επαγγελμα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Έφη μου δύσκολο το θέμα που θέσατε..
.
Είναι άραγε ορθό να βλέπουμε τους μεγάλους ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες σαν "σύνολο" και σε σχέση με την προσωπικότητά τους,
ή μήπως θα ήταν καλύτερα να ξεχωρίζουμε τον καλλιτέχνη από τον "άνθρωπο"?
Προσπαθώ και έχω καταφέρει μέχρι ενός βαθμού το δεύτερο, καθότι οι "μεγάλοι" άνθρωποι, σαν προσωπικότητες,
είχαν πολλά πάθη, αδυναμίες και λάθη. Αυτό όμως ουδόλως αναιρεί το έργο που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα.

Έφη μου, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου...Άλλο όμως έχω κάποιο τάλαντο και άλλο είμαι ακέραιος και κρυστάλλινος άνθρωπος...Δυστυχώς. Καμμιά φορά όμως συνδυάζονται. Και τότε γεννιούνται οι πραγματικά μεγάλοι. Όσο για τις ταυρομαχίες, στη λατινική Αμερική είναι ακόμα πιο βάρβαρες. Άνθρωπε, ο πολιτισμός σου...

ΕΧΜ...ναι ολα καλα και ολα ωραια.Αλλα..τι σημαινει εχω προσφερει στην αθρωποτητα;
Τι εχω προσφερει;Πχ,...εναν καλο πινακα ζωγραφικης;Ενα καλο τραγουδι;Ενα καλο ποιημα;
Ολα καλα αυτα,.
Αλλα..οταν ειμαι διασημος και μπορω να επηρεαζω και αλλους ανθρωπους;;;
Πχ..ειναι διασημος ποιητης..και προωθω και εξυμνω την ταυρομαχια;Ναι...ωραιο το ποιημα..αλλα εγω εχω ακολουθους...και εξυμνω την ταυρομαχια,τουτεστιν ο απλος κοσμος δεν θεωρει κατι κακο την ταυρομαχια.Μαλιστα..την εξυμνει κιολας.Αρα;Αρα εχω συμβαλει..οσο πολυ ταλεντο συγγραφικο και αν εχω.....να ωραιοποιηται ενα αισχος.
ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΜΟΥ..ΠΑΡΑΣΥΡΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ.Απλα...επειδη εγω δεν συνειδητοποιω..το αισχος της ταυρμαχιας.Επειδη εγω....εχω γκομενο ταυρομαχο;Επειδη εγω απλα δεν μπορω να ατιληφθω οτι οι φιλοι μου..ειναι απολυτα λαθος;Επειδη βγαζουν λεφτα απο αυτο;Επειδη απλα..δεν βλεπω την πραγματικοτητα;Επειδη απλα//ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΟΥ;;ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ;;ΣΟΡΥ...ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΚΑΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΚΑΝΕΝΑΝ...ΟΤΑΝ ΖΕΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑς ΖΩΟ.

Αμ γι αυτό λέω οτι το ερώτημα είναι δύσκολο. Επειδή επηρεάζουν και απλούς ανθρώπους προπαγανδίζοντας (άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε όχι)
λάθος επιλογές, τρόπους ζωής και τακτικές.
Αν και δεν περιορίζομαι στον Λόρκα, εντούτοις ας του αναγνωρίσουμε το "ελαφρυντικό" οτι μεγάλωσε και γαλουχήθηκε σε μια χώρα που έχει ως χαρακτηριστικό σύμβολο αυτό το βάρβαρο "έθιμο", πριν πολλά χρόνια και πριν ο κόσμος αρχίσει συλλογικά να ευαισθητοποιείται σε τέτοια θέματα.
Πάντως το οτι, έστω και σε μια, πόλη τους καταργήθηκε είναι ελπιδοφόρο, τουλάχιστον για αρχή.

Αν και δεν περιορίζομαι στον Λόρκα, εντούτοις ας του αναγνωρίσουμε το "ελαφρυντικό" οτι μεγάλωσε και γαλουχήθηκε σε μια χώρα που έχει ως χαρακτηριστικό σύμβολο αυτό το βάρβαρο "έθιμο"
Σκασιλα μου...:hehe::hehe::hehe:
Οχι αγαπη μου.Αυτες τις δικαιολογιες μπορω να τις δεχτω ΜΟΝΟ και ΑΝ....σε ανθρωπους αγραμματους και αμορφωτους.Οχι σε ανθρωπους και καλα του πνευματοος.Πνευματος;Καταλαβαινουμε τι σημαινει αυτο;Καλλιτεχνες;Καταλαβαινουμεμ τι σημαινει αυτο;;;;;ΠΝΕΥΜΑ;
Ο καλλιτεχνης καμια δικαιολογια δεν μπορει να εχει σε τετοια θεματα.ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΟΜΩΣ./Δεν ειναι ο μπακαλης της γειτονιας.Δεν ειναι ο μεροκαματιαιρης,,που οκ..μεσα στην αγωνια του να επιβιωσει..δεν μορφωθηκε,..δεν εμαθε...δεν γνωριζει..δεν το εχει ψαξει.Σορυ...ο καλλιτεχνης ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΨΑΧΝΕΙ ΑΥΤΑ.
Ο καλιιτεχνης δεν μπορει να ειναι καλλιτεχνης...οταν δεν ειναι ψαγμενος..οταν δεν εχει φιλοσοφισει την ζωη..οταν ποναει ζωντανα πλασματα η οταν ειναι υπερ ,ουτε καν ακομα και αν δεν παιρνει θεση σε αυτα τα ζητηματα.
Τεχνη και πονος και εμποριο απο τον πονο..ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟ...ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ..ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΗ ΣΕ ΑΥΤΟ.

Τελευταία επεξεργασία:
Δεν είδα το βίντεο και μόλις έφαγα ,ωχ μάνα μου ,δεν μπορώ...
Διάβασα τους ύμνους του Λόρκα ,άντε και έγινα πύραυλος και μ'αυτόν.Θα γίνω και πάλι κακιά αλλά που ξέρεις μπορεί να ήταν ο σύντροφός του και τον θρηνούσε.Φοβόταν κι όλας ο έρμος μη φανερωθεί και στους Φραγκικούς ...άβυσσος η ψυχή του Λόρκα.Βρε και τον συμπαθούσα ...τώρα αν κάποιος με πει και ρατσίστρια ε όχι δεν είμαι .

Διάβασα τους ύμνους του Λόρκα ,άντε και έγινα πύραυλος και μ'αυτόν
Οπως ακριβως τα λες.Δεν μπορω να τον δικαιολογισω με τιποτα ρε παιδια παντως.
Τον εχω στην μαυρη λιστα μου...τελεια και παυλα.:hehe:

Οπως ακριβως τα λες.Δεν μπορω να τον δικαιολογισω με τιποτα ρε παιδια παντως.
Τον εχω στην μαυρη λιστα μου...τελεια και παυλα.:hehe:

Σκέψου να ήταν ακόμη ζωντανός,είχαμε να του σούρουμε:ropalo:
Φαίνεται αυτός που του την άναψε στα κάτω και πίσω του ψαχνά αντιταυρομάχος θα ήταν(που δεν ήταν)
Μου αρέσει που οι Ισπανοί κατηγορούν εμάς γι'αυτό το θέαμα διότι λένε πως εμείς το ξεκινήσαμε στην Κρήτη με τις ταυροκαθαψίες.Δεν γνωρίζω αν κι εκεί στο τέλος σκότωναν τον ταύρο αλλά δεν το νομίζω.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back