mpoulaalekoula
Πολύ δραστήριο μέλος
Μερικά εκτροφεία χρησιμοποιούν στειρωμένα αρσενικά με βασεκτομή (κόβουν τα "σωληνάκια", αλλά οι όρχεις, ο ορμόνες κτλ, παραμένουν), για να ζευγαρώνουν με τις θηλυκές σε οιστρό, χωρίς να τις αφήνουν όμως έγκυες. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν ζευγάρωμα και ξεγελάς τον οργανισμό του ζώου. Υπάρχουν και ενέσεις GnRH, hCG που κάνουν την ίδια δουλειά (προκαλούν ωορηξία). Το πρόβλημα με τις ενέσεις που ακούγονται είναι ότι συνήθως δίνουν προγεστερόνη. Η προγεστερόνη όμως αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπώς την κάνει πιο ευάλωτη σε πυομήτρα. Αν δεν θέλεις και δεν μπορείς να της προκαλείς ωορηξία με μπατονέτα ή άλλες παρόμοιες μεθόδους, θα σου πρότεινα τις ενέσεις με GnRH παρά με προγεστερόνη. Απλά θα πρέπει να επαναλαμβάνεις την ένεση κάθε φορά που έχει οίστρο.
Είναι πολύ σημαντικό που μου τα αναφέρεις όλα αυτά γιατί προσωπικά δεν είχα ιδέα και θα ήθελα πολύ να τα συζητήσω με την κτηνίατρό μας.
Δεν έχω πρόβλημα να κάνω τη μέθοδο της μπατονέτας αλλά δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι..
Ακόμα μια ερώτηση που θα ήθελα να γνωρίζω την απάντηση εάν τη γνωρίζετε..Η πυομήτρα τι συμπτώματα έχει? Δηλαδή εάν κάποτε συνέβαινε, πώς θα το καταλάβαινα εγκαίρως?
Και πάλι ευχαριστώ!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Οι συγκεκριμενες ενεσεις παντως εκτος του οτι ειναι επωδυνες για το ζωο,μακροχρονια προκαλουν σημντικη αυξηση πιθανοτητας εμφανισης καρκινου.
Οι ενέσεις/χάπια προγεστερόνης. Οι ενέσεις GnRH είναι λιγότερο επικίνδυνες. Συνήθως ενοχοποιούνται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη (και οι 2 παράγονται από τις ωοθήκες). Ο κίνδυνος όμως για καρκίνο παραμένει είτε η γάτα κάνει ενέσεις, είτε παίρνει χάπια, είτε μένει έτσι. Για να μειωθεί ο κίνδυνος πρέπει να αφαιρεθούν οι ωοθήκες, αλλά το γατάκι δεν μπορεί να ναρκωθεί, άρα πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου και πυομήτρας
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή 

Είναι πολύ σημαντικό που μου τα αναφέρεις όλα αυτά γιατί προσωπικά δεν είχα ιδέα και θα ήθελα πολύ να τα συζητήσω με την κτηνίατρό μας.
Δεν έχω πρόβλημα να κάνω τη μέθοδο της μπατονέτας αλλά δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι..
Ακόμα μια ερώτηση που θα ήθελα να γνωρίζω την απάντηση εάν τη γνωρίζετε..Η πυομήτρα τι συμπτώματα έχει? Δηλαδή εάν κάποτε συνέβαινε, πώς θα το καταλάβαινα εγκαίρως?
Και πάλι ευχαριστώ!![]()
Συνήθως υπάρχουν εκκρίσεις από τον κόλπο της γάτας, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να μην εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Δεν ξέρω για άλλα συμπτώματα (σίγουρα υπάρχουν και άλλα). Ρώτα καλύτερα τον κτηνίατρό σου
Ρώτα επίσης τον κτηνίατρό σου να σου δείξει πως γίνεται με την μπατονέτα. Εναλλακτική λύση είναι να πάρεις έναν αρσενικό και να του κάνεις βασεκτομή. Θα είναι σαν αστείρωτο αρσενικό με ότι συνεπάγεται αυτό, αλλά δεν θα μπορεί να την αφήσει έγκυο. Θα ζευγαρώνει όμως μαζί της και θα της κόβει τον οίστρο. Ρώτα επίσης τι παίζει με τον φωτισμό. Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να προκαλεί πιο συχνούς οίστρους (έχει να κάνει με την ορμόνη melatonin) κατά την διάρκεια όλου χρόνου. Ίσως αν περιορίσεις τον φωτισμό, να μειωθεί και η συχνότητα εμφάνισης οίστρου
Σε ένα άρθρο που παραθέτω παρακάτω, υπάρχει μια μέθοδος με melatonin που σταματάει τον οίστρο. Διάβασε και αυτά:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X06001932
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1939-1676.2005.tb02727.x/abstract
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X0600238X
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016648005001383
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X11000380
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X0900168X
Πάντως συζήτησε τις επιλογές σου με τον κτηνίατρό σου και ρώτησε τον αν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου/πυομήτρας σε μια αστείρωτη είναι οι ίδιες με μια γάτα που κάνει ενέσεις προγεστερόνης, ενέσεις GnRH ή θεραπεία με melatonin. Αν οι πιθανότητες είναι ίδιες, τότε άφησέ την όπως είναι. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι και πολύ πάνω σε αυτό. Υπάρχουν αστείρωτες γάτες που έζησαν πάνω από 15 χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας
Παίζει και η τύχη έναν ρόλο σε όλα αυτά 
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mpoulaalekoula
Πολύ δραστήριο μέλος
Οι συγκεκριμενες ενεσεις παντως εκτος του οτι ειναι επωδυνες για το ζωο,μακροχρονια προκαλουν σημντικη αυξηση πιθανοτητας εμφανισης καρκινου.
Δυστυχώς, όπως εξηγεί και η Ceres δεν υπάρχουν πολλές επιλογές..Το ότι είναι επώδυνες δε το γνώριζα ούτε και αυτό..Ισχύει κάτι τέτοιο? Πονάει τη στιγμή της ένεσης ή και μετέπειτα?
Οι ενέσεις/χάπια προγεστερόνης. Οι ενέσεις GnRH είναι λιγότερο επικίνδυνες. Συνήθως ενοχοποιούνται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη (και οι 2 παράγονται από τις ωοθήκες). Ο κίνδυνος όμως για καρκίνο παραμένει είτε η γάτα κάνει ενέσεις, είτε παίρνει χάπια, είτε μένει έτσι. Για να μειωθεί ο κίνδυνος πρέπει να αφαιρεθούν οι ωοθήκες, αλλά το γατάκι δεν μπορεί να ναρκωθεί, άρα πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου και πυομήτραςΜπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή
Συνήθως υπάρχουν εκκρίσεις από τον κόλπο της γάτας, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να μην εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Δεν ξέρω για άλλα συμπτώματα (σίγουρα υπάρχουν και άλλα). Ρώτα καλύτερα τον κτηνίατρό σουΡώτα επίσης τον κτηνίατρό σου να σου δείξει πως γίνεται με την μπατονέτα. Εναλλακτική λύση είναι να πάρεις έναν αρσενικό και να του κάνεις βασεκτομή. Θα είναι σαν αστείρωτο αρσενικό με ότι συνεπάγεται αυτό, αλλά δεν θα μπορεί να την αφήσει έγκυο. Θα ζευγαρώνει όμως μαζί της και θα της κόβει τον οίστρο. Ρώτα επίσης τι παίζει με τον φωτισμό. Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να προκαλεί πιο συχνούς οίστρους (έχει να κάνει με την ορμόνη melatonin) κατά την διάρκεια όλου χρόνου. Ίσως αν περιορίσεις τον φωτισμό, να μειωθεί και η συχνότητα εμφάνισης οίστρου
Σε ένα άρθρο που παραθέτω παρακάτω, υπάρχει μια μέθοδος με melatonin που σταματάει τον οίστρο.
Διάβασε και αυτά:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X06001932
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1939-1676.2005.tb02727.x/abstract
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X0600238X
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016648005001383
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X11000380
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0093691X0900168X
Πάντως συζήτησε τις επιλογές σου με τον κτηνίατρό σου και ρώτησε τον αν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου/πυομήτρας σε μια αστείρωτη είναι οι ίδιες με μια γάτα που κάνει ενέσεις προγεστερόνης, ενέσεις GnRH ή θεραπεία με melatonin. Αν οι πιθανότητες είναι ίδιες, τότε άφησέ την όπως είναι. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι και πολύ πάνω σε αυτό. Υπάρχουν αστείρωτες γάτες που έζησαν πάνω από 15 χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείαςΠαίζει και η τύχη έναν ρόλο σε όλα αυτά
Τώρα τα είδα αυτά..Θα τα διαβάσω και αυτά..Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες..
Έχεις απόλυτο δίκιο..Και αυτή ήταν η πρόθεσή μου..Να συλλέξω πληροφορίες και να πάω να συζητήσω μαζί της..
Όσο για αυτό
δυστυχώς ο οίστρος είναι μια στρεσογόνος κατάσταση για τη γάτα και της προκαλεί ταχυκαρδίες , αρρυθμίες κτλ.. Και αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια του οίστρου όπως καταλαβαίνειςΑν οι πιθανότητες είναι ίδιες, τότε άφησέ την όπως είναι. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι και πολύ πάνω σε αυτό.

Δηλαδή εγώ τώρα έχω αρχίσει να καταλήγω στο ότι θα πρέπει να στραφω σε καταστολή οίστρου (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο)..Θα πρέπει να πάρω το ρίσκο..

Και όπως λες, η τύχη θα παίξει μεγάλο ρόλο και σε αυτό!

BloodyKate
Νεοφερμένο μέλος
Η Λίλιθ μου είναι πλέον 7 μηνών. Σήμερα τη βρήκα στο σπίτι να φωνάζει και να κοντοκάθετε με λίγα λόγια σαν να μου φάνηκε πως ήθελε γαμπρό. Δεν ξέρω αν είναι σωστό να της κάνω στείρωση και αν δεν της κάνω και την αφήσω να ζευγαρώσει που θα τα φροντίσω τα γατάκια? Στεναχωριέμαι ειλικρινά... Δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι σωστό να μην την αφήσω να ζευγαρώσει έστω μια φορά? Κάπου είχα ακούσει πως είναι καλό να γεννούν έστω μια φορά. Πείτε μου σας παρακαλώ είναι η πρώτη μου γατούλα δεν θέλω να βασανίζεται
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
πηγηΟι γάτες πρέπει να γεννήσουν έστω μια φορά προτού στειρωθούν.ΨΕΜΑ
Η στείρωση μιας γάτας πρίν την εκδηλωση του πρώτου οίστρου απομακρύνει την πιθανότητα εμφάνισης όγκου στους μαστούς, πράγμα που δεν συμβαίνει εάν έχει προηγηθεί μία ή περισσότερες γέννες.
πηγηΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
1) Μια θηλύκια γάτα ή σκύλα πρέπει να γεννήσει μια φορά προτού στειρωθεί.
• Αυτό είναι τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων.
2) Είναι αφύσικο να στερώ στο κατοικίδιο μου την ερωτική ζωή και τον έρωτα.
• Όχι! Τα σκυλιά και οι γάτες κάνουν τη διαδικασία του σεξ αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών και όχι για ευχαρίστηση ή από έρωτα.
3) Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία ενός ζώου αφότου στειρωθεί.
• Αντίθετα, όπως διαβάσατε παραπάνω, υπάρχουν μόνο οφέλη στην υγεία τους.
BloodyKate
Νεοφερμένο μέλος
δευτερα εχει στειρωση λοιπον... ολο φωναζει το μαναρι μουΣημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Η γατούλα μου είναι 9 μηνών και θα την πάω για στείρωση την επόμενη εβδομάδα, η γιατρός είναι καλή και όλα οκ, αλλά φοβάμαι...
Δεν ξέρω αν είμαι παράλογη, αλλά δεν θέλω να πάθει τίποτα το μικρό μου με την επέμβαση, αναισθησία κλπ

lenia1
Νεοφερμένο μέλος
επισης θα ηθελα αν μπορειτε να μου προτεινετε καποιον κτηνιατρο στη θεσσαλονικη(κεντρο) που εμπιστευεστε και ειναι σχτικα οικονομικος επειδη πρεπει να τη στειρωσω..ευχαριστω πολυ!! 
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mixalakis
Νεοφερμένο μέλος
Γεια και από μένα !
Η γατούλα μου είναι 9 μηνών και θα την πάω για στείρωση την επόμενη εβδομάδα, η γιατρός είναι καλή και όλα οκ, αλλά φοβάμαι...
Δεν ξέρω αν είμαι παράλογη, αλλά δεν θέλω να πάθει τίποτα το μικρό μου με την επέμβαση, αναισθησία κλπ![]()
Συμφωνώ ότι πρέπει να πηγαίνουμε όλοι τις γατούλες άμεσα για στείρωση.
Αγωνία είναι λογικό να υπάρχει, αλλά είναι τόσο ρουτίνα πια η επέμβαση που δεν χρειάζεται πανικός.
Επιπλοκή μπορεί να υπάρξει μόνο σε περιπτώσεις που το ζωάκι έχει ήδη πρόβλημα και πιθανότατα θα το παρουσίαζε σε άλλη αφορμή, ούτως ή άλλως.
Είχα έναν γατούλη που είχε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Είχε κάνει νάρκωση όταν είχε πέσει από το μπαλκόνι και είχε σπάσει το πόδι του, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Όταν πήγαμε να τον στειρώσουμε, είχε επιπλοκές από τη νάρκωση. Ακολούθησε θεραπεία και βελτιώθηκε, όμως μετά από έναν μήνα η κατάσταση επιδεινώθηκε και τελικά πέθανε.
Ο γιατρός του έκανε νεκροψία και επιβεβαίωσε την θεωρία του για την υπερτροφική καρδούλα του, και όπως μας είπε δεν θα είχε πολύ ζωή ακόμα είτε έκανε είτε όχι την στείρωση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Δεν ξερω για αρκετη ποσοτητα η αλήθεια ειναι.Το καλυτερο ειναι να ενημερωσεις αμεσα τον κτηνιατρο.γεια σας!!η λου μου εχει οιστρο αυτες τις μερες και ειναι συνεχεια ανησυχη!νιαουριζει και 'τουρλωνει' τον ποπο της ακομα κ οταν την χαιδευω!διαβασα οσα λεγατε παραπανω, και πολλοι αναφερετε οτι αφηνουν σταγονες απο ουρα..στη δικη μας περιπτωση δεν ειναι απλως σταγονες,αλλα αρκετη ποσοτητα!!ειναι φυσιολογικο αυτο;;επισης θα ηθελα αν μπορειτε να μου προτεινετε καποιον κτηνιατρο στη θεσσαλονικη(κεντρο) που εμπιστευεστε και ειναι σχτικα οικονομικος επειδη πρεπει να τη στειρωσω..ευχαριστω πολυ!!
![]()
Για κτηνιατρους στη θεσ/κη δες εδω.Με τα γαλαζια γραμματα,ειναι γιατροι που κανουν ειδικη τιμη,για αδεσποτα βεβαια.

lenia1
Νεοφερμένο μέλος
ρενακι 13
Πολύ δραστήριο μέλος
εβαλα τ αλλα τρια μεσα και την ψαχναμε με την κορη μου,την βρηκαμε σε μια ξενη αυλη να παιζει με τους γατους,σα χαζο εκανε το καημενο απ τη χαρα του,το ξερω δε το κανει για να ζευγαρωσει,αλλα θελει επαφη με αλλα γατακια,απ τα 4 που εχω μονο ο αρσενικος ηρεμησε με τη στειρωση,τα θυλικα θελουν τσαχπινιες κι απορω.
δεν ειχα ποτε τοσα γατουνια μαζεμενα,συνηθως ενα η δυο ειχα ταυτοχρονα,και τοτε δεν ειχα και παιδια ακομα κι ειχα χρονο,φοβαμαι μην τα χασω,σα το βεγγο τρεχω απο πισω τους.τι τα πιασε γαμωτο?
fofula
Νεοφερμένο μέλος
Γεια σας.Η Deedee μου είναι σχεδόν 7 μηνών και ακόμα δεν μας έχει δωσει δείγματα οίστρου.Κανονίζουμε για την στείρωσή της στους 8 μήνες όπως μας είπε ο γιατρός.Ηθελα να ρωτήσω πότε έρχεται η πρώτη περίοδος και πώς θα το αντιμετωπίσω όταν συμβεί.
moukelis
Επιφανές μέλος
fofula
Νεοφερμένο μέλος
Δηλαδή πότε περίπου θα ήταν σωστό να γίνει στείρωση αφού αργεί να αναπτυχθεί?Στον γιατρό που μίλησα δεν ανέφερα την ράτσα κ μου είπε 7-8 μηνών .Εχεις main coon και συ,μήπως ξέρεις να μου δώσεις κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες γι αυτές?Kαλησπερα.Καταρχην λογικο ειναι να μην εχει δειξει ακομη συμπτωματα οιστρου,καθως ειναι maine coon και σαν μεγαλοσωμη φυλη γενικα αργουν να αναπτυχθουν πληρως.Επισης οι γατες δεν εχουν περιοδο,εχουν απλα οιστρο,"εκρηξη" ορμονων δηλαδη,καθως δεν εχουν ωορρηξια καθε μηνα οπως οι ανθρωποι.

moukelis
Επιφανές μέλος
fofula
Νεοφερμένο μέλος
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σουΓυρω στους οκτω με εννια μηνες για μενα θα ηταν το καλυτερο.Απλα μην ανησυχεις που δεν εχει οιστρο ακομα,εμενα κανενα απο τα κοριτσια μου δεν ειχε οιστρο πριν τους δεκα μηνες.Δεν ειναι maine coon βεβαια,αλλα Νορβηγικου Δασους,αλλα ειναι και οι δυο μεγαλοσωμες φυλες κι εχουν παρομοια αναπτυξη.

moukelis
Επιφανές μέλος

catandie
Δραστήριο μέλος
Παιδιά καλησπέρα, χθες η γατουλα μου νιαουριζε κάπως περίεργα, πολύ αραιά..... Σήμερα έχει γίνει πιο έντονο, πιο συχνό, παρόλο που δεν παρατηρώ οπως λένε τα αλλα παιδιά, να μην θέλει χάδια να κάνει τούμπες κτλ, αλλα είναι κάπως ανήσυχη... Έρχεται όταν την φωνάζω αλλα φεύγει και παει στο μέσα δωμάτιο και νιαουριζει..... Οιστρο έχει;;;
ρενακι 13
Πολύ δραστήριο μέλος
Παιδιά καλησπέρα, χθες η γατουλα μου νιαουριζε κάπως περίεργα, πολύ αραιά..... Σήμερα έχει γίνει πιο έντονο, πιο συχνό, παρόλο που δεν παρατηρώ οπως λένε τα αλλα παιδιά, να μην θέλει χάδια να κάνει τούμπες κτλ, αλλα είναι κάπως ανήσυχη... Έρχεται όταν την φωνάζω αλλα φεύγει και παει στο μέσα δωμάτιο και νιαουριζει..... Οιστρο έχει;;;
το πιο λογικο ειναι να εχει οιστρο,αλλα απο αυριο καλο ειναι να ρωτησεις κι εναν κτηνιατρο για να σαι σιγουρη.μπορει πολλα να ειναι,απ το να χει οιστρο μεχρι οτιδηποτε,ευχομαι να μην ειναι τιποτα και να περασει με μια στειρωσουλα!!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 17 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool