Τι γίνεται μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη μιας γατούλας;

vasso h

Νεοφερμένο μέλος

Η vasso h αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 75 ετών και μας γράφει από Θεσπρωτικό (Πρέβεζα). Έχει γράψει 27 μηνύματα.
Καλημέρα, μήπως τελικά θα πρέπει να κάνουμε αρχικά κάποιες 'αλλες ενέργειες σε τέτοιες περιπτώσεις διότι είναι πια πολύ συχνό φαινόμενο οι συγγενείς να αποδέχονται όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία και να απομακρύνουν τα ζώα του πεθαμένου? Χθές είχα παρόμοια υπόθεση με 2 γέρικα σκυλιά, αστείρωτα μάλιστα, τα οποία θα βγάλουν τελικά στον δρόμο γιατί θέλουν να ενοικιάσουν το διαμέρισμα πριν καν περάσουν 40 μέρες. Η κυρία που ειδοποίησε είπε ότι μια ένοικος της οικοδομής τους πέθανε κλπ κλπ και ότι λυπάται τα καημένα τα σκυλάκια, την ρώτησα αν υπάρχουν συγγενείς και μου είπε δεν ξέρει και όταν πήγα και έψαξα τα κουδούνια βρήκα ότι έχουν το ίδιο επίθετο και είναι κόρη του αδελφού της πεθαμένης γιαγιάς. Νομίζω ότι οι δικηγόροι που συντρέχουν για περιπτώσεις κακοποίησης θα πρέπει να επεμβαίνουν διότι και αυτό συνιστά κακοποίηση και να απαιτούν από τα συγγενικά πρόσωπα να διαθέτουν μέρος του ενοικίου για τα ζώα που μένουν πίσω ώστε να φιλοξενούνται σε πανσιόν ή σε σπίτια φιλοξενίας μέχρι να βρεθούν από τις φιλοζωικές ομάδες κατάλληλα σπίτια να τα υιοθετήσουν.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ναι, και ειναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτο, το έζησα ακριβώς το ίδιο με τα 16 γατάκια της ιδιοκτήτριας του παππου Νικολα που πέθανε. Αν δεν ήταν η φιλη της γιαγιας που τουλάχιστον κατάφερε και βρήκε σπίτι φιλοξενιας μέχρι να βρούμε λύση, τι θα γινόταν; Δεν θα τα άφηνα στο δρόμο, αλλά θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα και για αυτά και για εμένα.
Και πόσα τέτοια γίνονται και δεν υπάρχει κανείς να εμπλακει και τα γατάκια μένουν στο δρόμο... :(
Φοβάμαι ότι νομικά, ειδικά για τις γάτες δεν υπάρχει κα΄τι να γίνει... Για αυτο θα πρέπει να προβλέπουν και οι ιδιοκτήτες για την ΄σχημη περίπτωση που θα τους συμβέι κάτι.

Εύχομαι το καλύτερο για την μικρή.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Το κακό είναι ότι το ζώο αντιμετωπίζεται ως res (δηλ. πράγμα) από τη νομοθεσία και φυσικά κληρονομείται. Επομένως συμπεριλαμβάνεται στην κληρονομία και ο κληρονόμος το διαθέτει κατά τη δική του βούληση. Σε συνδυασμό της περί κληρονομιών νομοθεσίας με εκείνη περί της προστασίας των ζώων βεβαίως και η εγκατάλειψη του ζώου μπορεί να θεωρηθεί ως ποινικώς κολάσιμη πράξη, υπαγόμενη στις οικείες νομοθετικές διατάξεις. Το ζήτημα είναι ότι επειδή, δυστυχώς, η προστασία των ζώων επαφείεται στην καλή θέληση ενός εκάστου ημών, όπως ακριβώς και η τήρηση του συντάγματος επαφείεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, θα έπρεπε να υπάρχει ρητή νομοθετική διάταξη που να προβλέπει σχετικά και ίσως προς αυτήν την κατεύθυνση να πρέπει να κινηθούμε.

Το κακό είναι ότι το ζώο αντιμετωπίζεται ως res (δηλ. πράγμα) από τη νομοθεσία και φυσικά κληρονομείται. Επομένως συμπεριλαμβάνεται στην κληρονομία και ο κληρονόμος το διαθέτει κατά τη δική του βούληση. Σε συνδυασμό της περί κληρονομιών νομοθεσίας με εκείνη περί της προστασίας των ζώων βεβαίως και η εγκατάλειψη του ζώου μπορεί να θεωρηθεί ως ποινικώς κολάσιμη πράξη, υπαγόμενη στις οικείες νομοθετικές διατάξεις. Το ζήτημα είναι ότι επειδή, δυστυχώς, η προστασία των ζώων επαφείεται στην καλή θέληση ενός εκάστου ημών, όπως ακριβώς και η τήρηση του συντάγματος επαφείεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, θα έπρεπε να υπάρχει ρητή νομοθετική διάταξη που να προβλέπει σχετικά και ίσως προς αυτήν την κατεύθυνση να πρέπει να κινηθούμε.
Κληρονομειται δηλαδη το ζωακι, ετσι και αλλιως?! Δεν το ηξερα. Βεβαια κανενας δεν μπορει να ελεγξει το κληρονομο, στο τι θα κανει το ζωακι αφου το παρει!Θα πρεπει η φιλοζωικη να τρεχει πισω απο καθε τετοια περιπτωση!
Καποια στιγμη νομιζω ειχα ακουσει για καποιον που ολη την περιουσια την αφησε στον γατο του ή στους κληρονομους με τον ορο να φροντιζουν τον γατο, δεν θυμαμαι!
Και πως οριζεται δηλαδη το καθε ζωακι σε ποιον ανηκει?

Και πως οριζεται δηλαδη το καθε ζωακι σε ποιον ανηκει?

Ορίζεται από την ηθική, καλή μου. Αλλά επειδή αυτό ακριβώς ακούγεται σαν ανέκδοτο, γι' αυτό λέω ότι χρειάζεται ειδική νοθετική διάταξη.

Ορίζεται από την ηθική, καλή μου. Αλλά επειδή αυτό ακριβώς ακούγεται σαν ανέκδοτο, γι' αυτό λέω ότι χρειάζεται ειδική νοθετική διάταξη.
Με το τσιπακι ή και με το τατουαζ νομιζω φαινεται ο καθε ιδιοκτητης ζωου. Καποια στιγμη ειχα ακουσει οτι θα γινει αναγκαστικο ετσι ωστε να μην μπορει κανενας να αφησει το ζωακι του αδεσποτο χωρις τιμωρια, αλλα προφανως δεν εγινε τελικα.

Διαβάζοντας πάντως εγώ την σχετική νομοθεσία το τσιπάρισμα αναφέρεται στα σκυλιά κατά βάσην. Έχω την αίσθηση οτι νομικά η γάτα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και στο θέμα του τσιπαρίσματος και στο θέμα της εγκατάλειψης.
Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας μας διαφωτίσει.

Οσο για την "φιλοζωική" που θα τρέχει απο πίσω, Φιλοζωική με την έννοια αυτή δεν υπάρχει. Μόνο ανεξάρτητα σωματεία που δρουν επι το πλείστον με δικούς τους πόρους και ανεξάρτητοι εθελοντές.
Επειδή υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά με γιαγιές που πεθαίνουν και στο διαμέρισμα έχουν ΠΟΛΛΕΣ γάτες, ειδικά στο κέντρο της αθηνας, αυτό που γίνεται συνήθως είναι να πηγαίνουν οι κληρονόμοι ή το υγειονομικο και να ανοίγουντην πόρτα και να τις πετάνε στο δρόμο.
Και αν βρεθουν φιλόζωοι εκει τις μαζεύουν, αν όχι, μένουν στην μοίρα τους.

Και στην περίπτωση που έμπλεξα εγώ που ήταν ευτυχώς μόνο 16 ζωάκια και σε σχετικά καλή κατάσταση, οι κληρονόμοι θέλαν να τα φολιάσουν ή να τα βγάλουν έξω.

Για εμενα θα πρέπει ο καθένας μας να έχει φροντίσει απο πριν για το τι θα γίνει το ζώο του αν πεθάνει. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτά αυτό πρέπει να κα΄νουμε.

και πως μπορεις να φροντισεις απο πριν και να εισαι σιγουρος??

Η αληθεια ειναι οτι περιμενεις απο τους δικους σου ανθρωπους να σεβαστουν την αδυναμια που ειχες σε καποιο ζωακι και να μην του κανουν κατι που εσυ δεν θα εκανες ποτε!

Καταρχήν τα έχεις όλα στειρωμένα για αρχή.... γιατί είναι και πάλι συχνό φαινόμενο οι γιαγιάδες, και οι παππούδες να τα έχουν αστείρωτα, και να ζούν τον έρωτά τους στις γκαρσονιέρες τους...:/:

Γιατί αν φτάσουν στις 20-30 γάτες, σε ένα διαμέρισμα, ούτε υγιεινή, ούτε τίποτα, και μετά είναι φυσικό να φρικάρουν και οι συγγενείς και όλοι...:hmm::(

Η αληθεια ειναι οτι περιμενεις απο τους δικους σου ανθρωπους να σεβαστουν την αδυναμια που ειχες σε καποιο ζωακι και να μην του κανουν κατι που εσυ δεν θα εκανες ποτε!
καλα ολοι αυτο περιμεναν κ βλεπεις τι γινεται

Καταρχήν τα έχεις όλα στειρωμένα για αρχή.... γιατί είναι και πάλι συχνό φαινόμενο οι γιαγιάδες, και οι παππούδες να τα έχουν αστείρωτα, και να ζούν τον έρωτά τους στις γκαρσονιέρες τους...:/:

Γιατί αν φτάσουν στις 20-30 γάτες, σε ένα διαμέρισμα, ούτε υγιεινή, ούτε τίποτα, και μετά είναι φυσικό να φρικάρουν και οι συγγενείς και όλοι...:hmm::(
ενταξει η στειρωση. εγω ρωταω πως εξασφαλιζεις τα ζωα σου αφου εχεις πεθανει κ εισαι σιγουρος? υπαρχει καποια ρυθμιση?

Δεν νομίζω...
Λογικά, θα έχεις κάποια φίλη.. που θα ξέρεις ότι θα αγαπάει τα ζώα, και θα έχει συμφωνήσει να τα πάρει ή να τα φροντίσει.:|

Δεν νομίζω...
Λογικά, θα έχεις κάποια φίλη.. που θα ξέρεις ότι θα αγαπάει τα ζώα, και θα έχει συμφωνήσει να τα πάρει ή να τα φροντίσει.:|
Στηριζεσαι μονο στην καλη θεληση των αλλων, και γι αυτο λεω οτι περιμενεις απο τους ανθρωπους σου να το φροντισουν.Και φυσικα δεν μιλαμε για της περιτωσεις που εχουν ξεφυγει ετσι και αλλιως, οπως 20 γατες καποιας γιαγιας, αλλα 1-2 ζωακια που ο καθενας μπορει να εχει.

Υπαρχει ειδικο αρθρο που εγραψα για το πως να εξασφαλισεις τη γατα σου. Εμεις το στελνουμε σε καθε νεο ιδιοκτητη γατας για να το διαβασει. Εξισου δεν δινουμε πολυ μικρα ζωα σε μεγαλους ανθρωπους εκτος εαν εχουν παιδια πολύ φιλοζωα. Αντιθετα προτεινουμε μεγαλυτερα ζωα σε οσους εχουν παιδια, ως πιο ασφαλή οπως στο εξωτερικο.

Το θεμα παραμενει ομως, γιατι πολλες γιαγιαδες ζουν σον κοσμο τους δεν προβλεπουν τιποτα και απλα ελπιζουν γενικα , αυτες ειναι οι περιπτωσεις των οποιων τα ζωα βρισκουμε. Προσωπικα θεωρω μεγαλη νιμη αν μεσα απο τη συνεργασια με ηλικιωμενα ατομα αρχιζει και συζητιεται το θεμα του θανατου και του μελλοντος των ζωων. Εχω μια τετοια γιαγια με τρεις γατες που εχουμε βαλει ενα πλανο τι θα γινει αν... Εξισου κραταω τα τηλεφωνα οσων εχουν πολλες γατες και ειναι ηλικιωμενες.

Εξισου ειναι βασικο να ειδοποιηθουν τα γραφεια κηδειων και τα νοσοκομεια με καποια φυλλαδια για αυτη την περιπτωση. Καλο ειναι να ειναι και νομικα και φιλοζωικα μαζι. Τουλαχιστον λειτουργει τοπ δικτυο με τις κυριες η οποια αν πεθανει η μια καποια αλλη ειδοποιει καποιο σωματειο για τη γατα της δυστυχως υπαρχουν ζωα που πεθαινουν σιγα σιγα μεσα σε σπιτια απο ασιτια ακομη η εγκαταλειπονται εξω μετα απο χρονια σε σπιτι. Χρειαζεται εξισου μια ειδικη διαφημιση γι αυτα για να μπορουν να τα παιρνουν αλλοι ιδιοκτητες που θα παιρναν μικρο.

Φυλλαδιο θα κατεβασετε εδω
Μοιραστε σε καθε νεο ιδιοκτητη ζωου, πετ σοπ,κτηνιατρους, νοσοκομεια, καφενεια και οικους τελετων

Οσοι εχετε σαιτ βαλτε το μπανερακι να το κατεβαζει ο κοσμος για να φροντισει να βρει λυση για τα κατοικιδια του πριν τον βρει συμφορα

Σε απόγνωση με τη γάτα της θείας!

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Γράφτηκα απόψε εδώ, μήπως βρω κάποια λύση στο πρόβλημα που με απασχολεί.

Σήμερα έγινε η κηδεία της θείας του συζύγου μου, που ζούσε μόνη της στη Θεσσαλονίκη. Εμείς ζούμε σε άλλη πόλη. Η θεία είχε μια γάτα περίπου 10 ετών, θηλυκή και αστείρωτη, η οποία τώρα έμεινε μόνη στο διαμέρισμα. Ο σύζυγος πήγε μια φορά, αλλά δεν κατάφερε, όχι να την πιάσει, αλλά ούτε να τη δει - κρυβόταν σε μια ντουλάπα και μετά έτρεξε λέει σαν σίφουνας κάτω από έναν καναπέ. Της έβαλε φαγητό, νερό, της άνοιξε λίγο τη μπαλκονόπορτα για να πηγαίνει στην άμμο κι έφυγε.

Το θέμα μας λοιπόν, είναι, τι γίνεται με τη γάτα; Πώς να την πιάσουμε; Κι έστω ότι την πιάνουμε, μετά; Στο σπίτι μας δεν γίνεται να την πάρουμε, είμαστε και οι δυο εργαζόμενοι με 2 μικρά παιδιά κι ένα εξημερωμένο παπαγαλάκι, που περνάει εκτός κλουβιού αρκετή ώρα. Το μόνο μέρος που μπορούμε να τη βάλουμε είναι το γκαράζ, αλλά δε μου φαίνεται κι ό,τι καλύτερο γι' αυτήν...

Γνωρίζετε μήπως τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Γράφτηκα απόψε εδώ, μήπως βρω κάποια λύση στο πρόβλημα που με απασχολεί.

Σήμερα έγινε η κηδεία της θείας του συζύγου μου, που ζούσε μόνη της στη Θεσσαλονίκη. Εμείς ζούμε σε άλλη πόλη. Η θεία είχε μια γάτα περίπου 10 ετών, θηλυκή και αστείρωτη, η οποία τώρα έμεινε μόνη στο διαμέρισμα. Ο σύζυγος πήγε μια φορά, αλλά δεν κατάφερε, όχι να την πιάσει, αλλά ούτε να τη δει - κρυβόταν σε μια ντουλάπα και μετά έτρεξε λέει σαν σίφουνας κάτω από έναν καναπέ. Της έβαλε φαγητό, νερό, της άνοιξε λίγο τη μπαλκονόπορτα για να πηγαίνει στην άμμο κι έφυγε.

Το θέμα μας λοιπόν, είναι, τι γίνεται με τη γάτα; Πώς να την πιάσουμε; Κι έστω ότι την πιάνουμε, μετά; Στο σπίτι μας δεν γίνεται να την πάρουμε, είμαστε και οι δυο εργαζόμενοι με 2 μικρά παιδιά κι ένα εξημερωμένο παπαγαλάκι, που περνάει εκτός κλουβιού αρκετή ώρα. Το μόνο μέρος που μπορούμε να τη βάλουμε είναι το γκαράζ, αλλά δε μου φαίνεται κι ό,τι καλύτερο γι' αυτήν...

Γνωρίζετε μήπως τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις;
Αυτά είναι τα άσχημα...
Και όταν λέω εγώ πως δεν θέλω να πάρω μικρό γατάκι γιατί είμαι ήδη σχεδόν 53, με κοροιδεύουν.:/:
Στο θέμα σας τώρα. Μπορείτε να φωτογραφήσετε την γατούλα ή να δείτε μήπως η αείμνηστη θεία είχε κάποιες φωτογραφίες της γατούλας και να φτιάξετε μια αγγελία. Βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθεί μια γατούλα 10 χρονών, εδώ δυσκολευόμαστε πια να δώσουμε μωράκια.:(
Αν έχετε facebook θα φτιάξετε αρχικά μια αγγελία εκεί που δεν χρειάζετε να έχετε τον αριθμό τσιπ ή αριθμό πρωτοκόλλου από κάποια φιλοζωική. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μια και είστε Θεσσαλονίκη με την Γατοομάδα Θεσσαλονίκης για να σας δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου για να βάλετε μια αγγελία και εδώ και για να σας κατευθύνουν πως θα κινηθείτε.
Είναι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα η γατούλα να μείνει στον χώρο που γνωρίζει και να την φροντίζετε, μέχρι να βρεθεί κάποια φιλοξενία έστω ή υιοθεσία αν είναι τυχερή.
Θα περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να σας μάθει και να μην κρύβεται, έχει περάσει μεγάλο σοκ και βρίσκεται ξαφνικά μόνη της, χωρίς τον άνθρωπο που γνώριζε, αγαπούσε και την φρόντιζε και πρέπει να δείξετε κατανόηση.
https://www.facebook.com/ThessalonikiCatGroupDirectionN.G.O?fref=ts

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eπειδή το πέρασα πριν ένα χρόνο περίπου με τα γατιά μιας γειτόνισας που έφυγε από την ζωή 4 τον αριθμό θα ήθελα να σου πω τα εξής.
Το ζώο αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει συμβεί στον ιδιοκτήτη του, είναι έξω από τα νερά του και για αυτό κρύβεται. Ουσιαστικά αυτά τα ζωάκια χάνουν τον κόσμο γύρω τους όταν φεύγει η συντροφιά τους. Θέλει λοιπόν πρώτα από όλα υπομονή. Σιγά σιγά θα σας συνηθίσει. Δεύτερον, η γατούλα θα πρέπει να στειρωθεί απαραίτητα γιατί θα αρχίσουν να την κηνυγάνε αρσενικοί αν την βάλετε στο γκαράζ σας όπως λέτε αλλά και για λόγους ηρεμίας του ζώου. Καταλαβαίνω την δυσκολία σας αλλά με λίγη καλή διάθεση όλα μπορούν να λυθούν. Σε καμμία περίπτωση μην εγκαταλείψετε το ζώο. Για αυτό η κατάσταση είναι πιο δύσκολη... 'Οσο για σένα Βάσω κακώς σκέφτεσαι έτσι. Στον καθένα μπορεί να συμβεί κάτι κανένας δεν ξέρει την μοίρα του. Απλά όταν έχουμε ζώο στην καλύτερη φροντίζουν να υπάρχουν γύρω μας άτομα που να ξέρουμε ότι θα είναι πραγματικοί άνθρωποι και δεν θα τα πετάξουν στον δρόμο....

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, κορίτσια. Όμως το θέμα είναι πως είμαστε από άλλη πόλη κι η γατούλα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό να πηγαινοερχόμαστε για να τη φροντίζουμε και σίγουρα δε θα μας συνηθίσει αν πηγαίνουμε 1 φορά την εβδομάδα, ας πούμε, για να της βάζουμε τροφή και νερό και να της αλλάζουμε την άμμο. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι περισσότερο. Η θεία δεν είχε φωτογραφίες της γάτας σίγουρα, εδώ δεν είχε δικές της και βάλαμε στο κηδειόχαρτο μια τραβηγμένη προ εικοσαετίας. Επιπλέον, η πεθερά μου λέει πως είναι σίγουρα μεγαλύτερη από 10 ετών...μπορεί και 15.

Σίγουρα το λυπάται η ψυχή μου το ζωάκι και δε θέλω να ταλαιπωρηθεί, ούτε φυσικά και να το παρατήσουμε στο δρόμο...απλά δε βρίσκω μια πραγματοποιήσιμη λύση. Ήταν ξαφνικός ο θάνατος και είμαστε στα χαμένα ακόμα.

Αυτή η φιλοζωική στη Θεσσαλονίκη, αν τους ειδοποιήσω για μέρα και ώρα που θα πάμε, μπορούν να έρθουν στο σπίτι και να την πιάσουν;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back