Μυρτω4038
Διακεκριμένο μέλος
Ηντα'ναι το ζαντενα?![]()
Τρελλή, αυτή που έχει χάσει τα λογικά της...(αν το θυμάμαι καλά
)Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Α αυτη τη λεξη την εμαθα σε πολλες γλωσσες!Τρελλή, αυτή που έχει χάσει τα λογικά της...(αν το θυμάμαι καλά)
Ζαντενα
Κουζουλη
Πελλη

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
to κατσιβελακι μου αρεσε πολυΚαλά να ακούσετε τη μάνα μου, που δούλευε για 10 χρόνια στη Γερμανία αλλά το γερμανικό δεν της έφυγε!!
Ρία, πιάσε το φερλεγκερουνγκ (verlegerung = προέκταση, μπαλαντέζα)
Σας άρεσε η κατοφλεσαλατε ? (kartoffeln salat = πατατοσαλάτα) και εκεί όλοι οι υπόλοιποι ρωτάνε, μα τι είναι τελικά αυτο το κατώφλι ????![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Αλλά στην Αλεξ/πολη έχουμε διάφορες λέξεις όπως το κατσάκι (κοπάνα), το κατσιβελάκι-κατσιβέλα (γυφτάκι-γύφτισσα) κ.α...

εμεις την κοπανα την λεμε σκαπουλα-εσκαπουλαρα (μαλλον απο το escape
) και θυμιθηκα κι αλλη λεξη, το κιρκιλλος που ειναι ο κυκλος(circle )

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Δασκαλα:Τι σχημα ειναι αυτο Γιωργακι?to κατσιβελακι μου αρεσε πολυ
εμεις την κοπανα την λεμε σκαπουλα-εσκαπουλαρα (μαλλον απο το escape) και θυμιθηκα κι αλλη λεξη, το κιρκιλλος που ειναι ο κυκλος(circle )
![]()
Γιωργακης:Κιρκιλλος κυρια!

starter
Δραστήριο μέλος
Κλαίρη το ζάντενα, είναι όλα τα λεφτά!!!Αν και νομίζω το "σωστό" θα έπρεπε να είναι.....ζάντενα εν.
![]()
Μου θύμισες ακούσματα παιδικών χρόνων.
(Έφυγε νωρίς η ποντιακής καταγωγής γιαγιά μου)
Επίσης και το "νεσκαηφέ" πολύ μου άρεσε....φανταστείτε το με προφορά!!!![]()
Καλά μη το συζητάς!! Προφέρετε νεσγκαηφε!!!

Και όταν είναι να σου το προσφέρει λέει "να σου ψήσω έναν νεσκαηφε, γιαβρί μου; Και να πείς στον αδερφό σου τσιγάρο μεσα στο σπίτι μας να μην πίνει. Και να σταματήσει να γυρνάει με τις γιαβουκλούδες, να παντρευτεί" Και ο αδερφός μου να κάθετε δίπλα τώρα.
Πραγματικά αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος που μιλάνε θα μου λείψει πάρα πολύ αν θα φύγουν κάποια μέρα. Δίνει μια ζεστασιά.
Απο τα ποντιακά απ'οταν πέθανε ο παππούς μου μόνο τα "γαλλικά" θυμόμαστε.

kounelaki
Περιβόητο μέλος
Τι εννοει?Και να πείς στον αδερφό σου τσιγάρο μεσα στο σπίτι μας να μην πίνει.![]()

Ζωνιανο τσιγαρο μηπως?

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
σωστα!! και ο πληθυντικος ειναι κιρκιλλουθκιαΔασκαλα:Τι σχημα ειναι αυτο Γιωργακι?
Γιωργακης:Κιρκιλλος κυρια!
![]()

Και όταν είναι να σου το προσφέρει λέει "να σου ψήσω έναν νεσκαηφε, γιαβρί μου; Και να πείς στον αδερφό σου τσιγάρο μεσα στο σπίτι μας να μην πίνει. Και να σταματήσει να γυρνάει με τις γιαβουκλούδες, να παντρευτεί" Και ο αδερφός μου να κάθετε δίπλα τώρα.
Πραγματικά αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος που μιλάνε θα μου λείψει πάρα πολύ αν θα φύγουν κάποια μέρα. Δίνει μια ζεστασιά.
Απο τα ποντιακά απ'οταν πέθανε ο παππούς μου μόνο τα "γαλλικά" θυμόμαστε.![]()
συμφωνω, πολλες λεξεις παλιες θα χαθουν και ειναι κριμα γιατι ειναι παραδοση..
λεμε κι εμεις οτι πινουμε τσιγαρο και στην ελλαδα οταν το ελεγα με κοιτουσαν ολοι περιεργα και δεν καταλαβαινα το γιατι

kounelaki
Περιβόητο μέλος
σωστα!! και ο πληθυντικος ειναι κιρκιλλουθκια
λεμε κι εμεις οτι πινουμε τσιγαρο και στην ελλαδα οταν το ελεγα με κοιτουσαν ολοι περιεργα και δεν καταλαβαινα το γιατι![]()

Φανταζεσαι να ελεγε ο Αρχιμηδης:
"Μη μου τα κιρκιλλουθκια ταραττε!"

starter
Δραστήριο μέλος
Τι εννοει?
Ζωνιανο τσιγαρο μηπως?![]()
Οχι το κανονικό αλλά και στη Δράμα δεν πάνε πίσω σε κάτι τέτοια.......
evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
Φανταζεσαι να ελεγε ο Αρχιμηδης:
"Μη μου τα κιρκιλλουθκια ταραττε!"![]()

το ταραττε τι σημαινει? εμεις λεμε ταραξε οταν θελουμε να πουμε μετακινησε..
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Δε θυμασαι τι ειχε πει ο Αρχιμηδης?Αρχαιο Ελληνικο ειναι!
το ταραττε τι σημαινει? εμεις λεμε ταραξε οταν θελουμε να πουμε μετακινησε..
"Όταν τελικά μπήκαν οι Ρωμαίοι στην πόλη, ο στρατηγός Μάρκελλος έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη και το σπίτι του. Ένας άξεστος όμως Ρωμαίος οπλίτης βρήκε τον Αρχιμήδη στον κήπο του σπιτιού του να χαράζει γεωμετρικά σχήματα πάνω στην άμμο. "Μη μου τους κύκλους τάραττε" πρόλαβε να φωνάξει ο μεγάλος μαθηματικός. Ο στρατιώτης όμως, αγνοώντας ποιον έχει μπροστά του, τον σκότωσε με το ξίφος του."
Ειναι του ρηματος ταραζω που σημαινει χαλαω,ενοχλω,καταστρεφω!
evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
ξερω καλε ποτε το ειπε, απλα λεω αν εχει κι αλλη σημασιαΔε θυμασαι τι ειχε πει ο Αρχιμηδης?Αρχαιο Ελληνικο ειναι!
"Όταν τελικά μπήκαν οι Ρωμαίοι στην πόλη, ο στρατηγός Μάρκελλος έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη και το σπίτι του. Ένας άξεστος όμως Ρωμαίος οπλίτης βρήκε τον Αρχιμήδη στον κήπο του σπιτιού του να χαράζει γεωμετρικά σχήματα πάνω στην άμμο. "Μη μου τους κύκλους τάραττε" πρόλαβε να φωνάξει ο μεγάλος μαθηματικός. Ο στρατιώτης όμως, αγνοώντας ποιον έχει μπροστά του, τον σκότωσε με το ξίφος του."
Ειναι του ρηματος ταραζω που σημαινει χαλαω,ενοχλω,καταστρεφω!
δεν ξερω τπτ αρχαια..Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Δεν σου αρεσαν ε?ξερω καλε ποτε το ειπε, απλα λεω αν εχει κι αλλη σημασιαδεν ξερω τπτ αρχαια..
Η μηπως δεν μαθαινεται?

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
φυσικα μαθαινουμε! μονο που μερικοι ειναι ανεπιδεκτοι μαθησεωςΔεν σου αρεσαν ε?
Η μηπως δεν μαθαινεται?![]()

δεν ειχα κλιση καθολου σε αρχαια..Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Α μη νομιζεις κι εμενα ηταν απο τα χειροτερα μου.Ιδιως η γραμματικη.Ποτε δεν εμαθα αυτα τα μαμημενα ανωμαλα ρηματα!Κι ας ημουν θεωρητικη!Εβγαλα καλο βαθμο ομως απο τη μεταφραση και ολα τα αλλα μαθηματα!φυσικα μαθαινουμε! μονο που μερικοι ειναι ανεπιδεκτοι μαθησεωςδεν ειχα κλιση καθολου σε αρχαια..

Felice
Πολύ δραστήριο μέλος
Θα δω Δυσπιρκώ Ηousewifes λοιπον!![]()

Απο τα ποντιακά απ'οταν πέθανε ο παππούς μου μόνο τα "γαλλικά" θυμόμαστε.![]()

Πεθαίνω πεθαίνω 
.Γενικά από καταλαβαίνω από τα λεγόμενα σας η διάλεκτοι της κάθε περιοχής για εμάς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αναμνήσεων μας. Η κάθε λέξη μας θυμίζει και κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο (μαμά, γιαγιά , παππού)και μαζί τις αναμνήσεις του.
Πράγματι πολύ κρίμα να χαθούν αυτοι οι ιδιωματισμοί της γλώσσας.

Δυστηχώς Ελενά μου την χάσαμε πριν από 11 χρόνιαΑ μωρε την καλουλα....Της το ειπατε ποτε?Οτι ειχε δικιο?
![]()

Οταν ήμουν πιτσιρίκι μέσα στο σπίτι οι λέξεις ήταν μακεδονίτικες .
Θυμάμαι διάλογο στο δημοτικό.
Η συμμαθήτρια μου - Τι φάγατε χθες το βράδυ?
Εγώ - Μπα δεν φάγαμε φαγητό είδαμε βίντεο και τρώγαμε κακανούλια.
Η συμμαθήτρια μου - Κακά...???? Τι?

Εγώ όλο φυσικότητα- Κακανούλια καλέεεεεεε!!! Εσεις δεν τρώτε?
Που να ξέρω εγώ ότι στην Αθήνα τα γαριδάκια και οι σοκολάτες δεν λέγονται έτσι.
elvenstar
Επιφανές μέλος
για κανένα χαιβάνι με λόγιασε;"

ο Βουτσας έλεγε κάτι τέτοια 
μιλάει κυπριγκλις με γαλλική προφορά η γιαγιάτο κρουασαν , κρουασα θα το ελεγε
σε ολα φευγει τα συμφωνα τα τελευταια
![]()

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool