Τοπικές διάλεκτοι

Ηντα'ναι το ζαντενα?:hmm:

Τρελλή, αυτή που έχει χάσει τα λογικά της...(αν το θυμάμαι καλά;))

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τρελλή, αυτή που έχει χάσει τα λογικά της...(αν το θυμάμαι καλά;))
Α αυτη τη λεξη την εμαθα σε πολλες γλωσσες!
Ζαντενα
Κουζουλη
Πελλη:lol:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλά να ακούσετε τη μάνα μου, που δούλευε για 10 χρόνια στη Γερμανία αλλά το γερμανικό δεν της έφυγε!!
Ρία, πιάσε το φερλεγκερουνγκ (verlegerung = προέκταση, μπαλαντέζα)
Σας άρεσε η κατοφλεσαλατε ? (kartoffeln salat = πατατοσαλάτα) και εκεί όλοι οι υπόλοιποι ρωτάνε, μα τι είναι τελικά αυτο το κατώφλι ???? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Αλλά στην Αλεξ/πολη έχουμε διάφορες λέξεις όπως το κατσάκι (κοπάνα), το κατσιβελάκι-κατσιβέλα (γυφτάκι-γύφτισσα) κ.α...
to κατσιβελακι μου αρεσε πολυ:lol::lol::lol::lol:
εμεις την κοπανα την λεμε σκαπουλα-εσκαπουλαρα (μαλλον απο το escape :P) και θυμιθηκα κι αλλη λεξη, το κιρκιλλος που ειναι ο κυκλος(circle ):P:P:P:P

to κατσιβελακι μου αρεσε πολυ:lol::lol::lol::lol:
εμεις την κοπανα την λεμε σκαπουλα-εσκαπουλαρα (μαλλον απο το escape :P) και θυμιθηκα κι αλλη λεξη, το κιρκιλλος που ειναι ο κυκλος(circle ):P:P:P:P
Δασκαλα:Τι σχημα ειναι αυτο Γιωργακι?
Γιωργακης:Κιρκιλλος κυρια!
:lol:

Κλαίρη το ζάντενα, είναι όλα τα λεφτά!!!:up::up::up:Αν και νομίζω το "σωστό" θα έπρεπε να είναι.....ζάντενα εν.;)
Μου θύμισες ακούσματα παιδικών χρόνων.;)
(Έφυγε νωρίς η ποντιακής καταγωγής γιαγιά μου)

Επίσης και το "νεσκαηφέ" πολύ μου άρεσε....φανταστείτε το με προφορά!!!;):up::up:

Καλά μη το συζητάς!! Προφέρετε νεσγκαηφε!!!:D

Και όταν είναι να σου το προσφέρει λέει "να σου ψήσω έναν νεσκαηφε, γιαβρί μου; Και να πείς στον αδερφό σου τσιγάρο μεσα στο σπίτι μας να μην πίνει. Και να σταματήσει να γυρνάει με τις γιαβουκλούδες, να παντρευτεί" Και ο αδερφός μου να κάθετε δίπλα τώρα.

Πραγματικά αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος που μιλάνε θα μου λείψει πάρα πολύ αν θα φύγουν κάποια μέρα. Δίνει μια ζεστασιά.

Απο τα ποντιακά απ'οταν πέθανε ο παππούς μου μόνο τα "γαλλικά" θυμόμαστε.:P

Και να πείς στον αδερφό σου τσιγάρο μεσα στο σπίτι μας να μην πίνει. :P
Τι εννοει?:lol::lol::lol:
Ζωνιανο τσιγαρο μηπως?:lol::lol::lol:

Δασκαλα:Τι σχημα ειναι αυτο Γιωργακι?
Γιωργακης:Κιρκιλλος κυρια!
:lol:
σωστα!! και ο πληθυντικος ειναι κιρκιλλουθκια:P

Και όταν είναι να σου το προσφέρει λέει "να σου ψήσω έναν νεσκαηφε, γιαβρί μου; Και να πείς στον αδερφό σου τσιγάρο μεσα στο σπίτι μας να μην πίνει. Και να σταματήσει να γυρνάει με τις γιαβουκλούδες, να παντρευτεί" Και ο αδερφός μου να κάθετε δίπλα τώρα.

Πραγματικά αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος που μιλάνε θα μου λείψει πάρα πολύ αν θα φύγουν κάποια μέρα. Δίνει μια ζεστασιά.

συμφωνω, πολλες λεξεις παλιες θα χαθουν και ειναι κριμα γιατι ειναι παραδοση..:/:
λεμε κι εμεις οτι πινουμε τσιγαρο και στην ελλαδα οταν το ελεγα με κοιτουσαν ολοι περιεργα και δεν καταλαβαινα το γιατι:redface:

σωστα!! και ο πληθυντικος ειναι κιρκιλλουθκια:P

λεμε κι εμεις οτι πινουμε τσιγαρο και στην ελλαδα οταν το ελεγα με κοιτουσαν ολοι περιεργα και δεν καταλαβαινα το γιατι:redface:
:lol::lol::lol::lol::lol:

Φανταζεσαι να ελεγε ο Αρχιμηδης:
"Μη μου τα κιρκιλλουθκια ταραττε!":lol:

Τι εννοει?:lol::lol::lol:
Ζωνιανο τσιγαρο μηπως?:lol::lol::lol:

Οχι το κανονικό αλλά και στη Δράμα δεν πάνε πίσω σε κάτι τέτοια.......

:lol::lol::lol::lol::lol:

Φανταζεσαι να ελεγε ο Αρχιμηδης:
"Μη μου τα κιρκιλλουθκια ταραττε!":lol:
:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
το ταραττε τι σημαινει? εμεις λεμε ταραξε οταν θελουμε να πουμε μετακινησε..

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
το ταραττε τι σημαινει? εμεις λεμε ταραξε οταν θελουμε να πουμε μετακινησε..
Δε θυμασαι τι ειχε πει ο Αρχιμηδης?Αρχαιο Ελληνικο ειναι!

"Όταν τελικά μπήκαν οι Ρωμαίοι στην πόλη, ο στρατηγός Μάρκελλος έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη και το σπίτι του. Ένας άξεστος όμως Ρωμαίος οπλίτης βρήκε τον Αρχιμήδη στον κήπο του σπιτιού του να χαράζει γεωμετρικά σχήματα πάνω στην άμμο. "Μη μου τους κύκλους τάραττε" πρόλαβε να φωνάξει ο μεγάλος μαθηματικός. Ο στρατιώτης όμως, αγνοώντας ποιον έχει μπροστά του, τον σκότωσε με το ξίφος του."

Ειναι του ρηματος ταραζω που σημαινει χαλαω,ενοχλω,καταστρεφω!

Δε θυμασαι τι ειχε πει ο Αρχιμηδης?Αρχαιο Ελληνικο ειναι!

"Όταν τελικά μπήκαν οι Ρωμαίοι στην πόλη, ο στρατηγός Μάρκελλος έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη και το σπίτι του. Ένας άξεστος όμως Ρωμαίος οπλίτης βρήκε τον Αρχιμήδη στον κήπο του σπιτιού του να χαράζει γεωμετρικά σχήματα πάνω στην άμμο. "Μη μου τους κύκλους τάραττε" πρόλαβε να φωνάξει ο μεγάλος μαθηματικός. Ο στρατιώτης όμως, αγνοώντας ποιον έχει μπροστά του, τον σκότωσε με το ξίφος του."

Ειναι του ρηματος ταραζω που σημαινει χαλαω,ενοχλω,καταστρεφω!
ξερω καλε ποτε το ειπε, απλα λεω αν εχει κι αλλη σημασια;) δεν ξερω τπτ αρχαια..

ξερω καλε ποτε το ειπε, απλα λεω αν εχει κι αλλη σημασια;) δεν ξερω τπτ αρχαια..
Δεν σου αρεσαν ε?
Η μηπως δεν μαθαινεται?:confused:

Δεν σου αρεσαν ε?
Η μηπως δεν μαθαινεται?:confused:
φυσικα μαθαινουμε! μονο που μερικοι ειναι ανεπιδεκτοι μαθησεως:rolleyes::rolleyes::rolleyes: δεν ειχα κλιση καθολου σε αρχαια..

φυσικα μαθαινουμε! μονο που μερικοι ειναι ανεπιδεκτοι μαθησεως:rolleyes::rolleyes::rolleyes: δεν ειχα κλιση καθολου σε αρχαια..
Α μη νομιζεις κι εμενα ηταν απο τα χειροτερα μου.Ιδιως η γραμματικη.Ποτε δεν εμαθα αυτα τα μαμημενα ανωμαλα ρηματα!Κι ας ημουν θεωρητικη!Εβγαλα καλο βαθμο ομως απο τη μεταφραση και ολα τα αλλα μαθηματα!:up:

Θα δω Δυσπιρκώ Ηousewifes λοιπον!:lol:
:lol::up:

:lol::lol::lol::lol::lol:Πεθαίνω πεθαίνω :up::up:.
Γενικά από καταλαβαίνω από τα λεγόμενα σας η διάλεκτοι της κάθε περιοχής για εμάς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αναμνήσεων μας. Η κάθε λέξη μας θυμίζει και κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο (μαμά, γιαγιά , παππού)και μαζί τις αναμνήσεις του.
Πράγματι πολύ κρίμα να χαθούν αυτοι οι ιδιωματισμοί της γλώσσας. :(

Α μωρε την καλουλα....:(Της το ειπατε ποτε?Οτι ειχε δικιο?:(
Δυστηχώς Ελενά μου την χάσαμε πριν από 11 χρόνια:(

Οταν ήμουν πιτσιρίκι μέσα στο σπίτι οι λέξεις ήταν μακεδονίτικες .
Θυμάμαι διάλογο στο δημοτικό.
Η συμμαθήτρια μου - Τι φάγατε χθες το βράδυ?
Εγώ - Μπα δεν φάγαμε φαγητό είδαμε βίντεο και τρώγαμε κακανούλια.
Η συμμαθήτρια μου - Κακά...???? Τι?:blink::blink::blink:
Εγώ όλο φυσικότητα- Κακανούλια καλέεεεεεε!!! Εσεις δεν τρώτε?
Που να ξέρω εγώ ότι στην Αθήνα τα γαριδάκια και οι σοκολάτες δεν λέγονται έτσι.

για κανένα χαιβάνι με λόγιασε;"
:lol::lol: ο Βουτσας έλεγε κάτι τέτοια :lol:
:lol: το κρουασαν , κρουασα θα το ελεγε:P σε ολα φευγει τα συμφωνα τα τελευταια:redface:
μιλάει κυπριγκλις με γαλλική προφορά η γιαγιά:lol::up:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back