aretha
Περιβόητο μέλος
Το είδος και η ένταση του γουργουρίσματος μπορεί να διαφέρει από γάτα σε γάτα. Κάποιες γουργουρίζουν τόσο δυνατά που ακούγονται από αρκετή απόσταση, ενώ άλλες τόσο διακριτικά που ο μόνος τρόπος να αισθανθεί κανείς το γουργούρισμά τους είναι αγγίζοντας τον λαιμό τους. Πολλές γάτες μπορούν να γουργουρίζουν νιαουρίζοντας ταυτόχρονα.
Δεν γουργουρίζουν όμως όλα τα αιλουροειδή: το γουργούρισμα συναντάται στα περισσότερα είδη που ανήκουν στην οικογένεια των φελιδών, όπως είναι η γνωστή μας οικόσιτη γάτα, η αγριόγατα, το τσιτάχ, ο ευρασιατικός λύγκας και το πούμα. Παρόλο που και άλλα αιλουροειδή, όπως το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη, το τζάγκουαρ και η τίγρη παράγουν έναν παρόμοιο ήχο, δεν πρόκειται για πραγματικό γουργούρισμα, καθώς δεν προκαλείται από τον ίδιο μηχανισμό. Η μοναδικότητα του πραγματικού γουργουρίσματος έγκειται στο ότι μπορεί να παράγεται τόσο κατά την εισπνοή, όσο και κατά την εκπνοή, δημιουργώντας έναν συνεχή ήχο.
Πώς γουργουρίζουν οι γάτες;
Ο μηχανισμός παραγωγής του γουργουρίσματος ήταν για πολύ καιρό ένα μεγάλο επιστημονικό μυστήριο, καθώς τα είδη των αιλουροειδών που γουργουρίζουν δεν εμφανίζουν κάποια σημαντική ανατομική διαφορά από εκείνα που δεν γουργουρίζουν.
Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά, όπως για παράδειγμα ότι το γουργούρισμα οφείλεται στη ροή του αίματος στην αορτή, σε δονήσεις του διαφράγματος ή ακόμα και κάποιων μικρών οστών στη βάση του κρανίου.
Χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η ηλεκτρομυογραφία, οι επιστήμονες τείνουν να καταλήξουν στο ότι το γουργούρισμα παράγεται από έναν παλμό των μυών του λάρυγγα, που διαστέλλει και συστέλλει τη γλωττίδα, δονώντας τον αέρα που περνάει από τον λάρυγγα τόσο κατά την εκπνοή, όσο και κατά την εισπνοή.
Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες;
- Γιατί είναι ευχαριστημένες
- Γιατί νιώθουν πόνο ή δυσφορία
- Για να επικοινωνήσουν
Επιπλέον, καθώς το γουργούρισμα μπορεί να παράγεται συνεχώς, κατά την εισπνοή και εκπνοή, ακόμα και κατά την κατάποση (επομένως και κατά τη διάρκεια του θηλασμού), τα γατάκια το χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τη μητέρα τους, στέλνοντάς της το μήνυμα ότι "όλα πάνε καλά".
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Vasiliki86
Πολύ δραστήριο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
gatouni
Πολύ δραστήριο μέλος
Πολύ ωραίο το..... γουργουροάρθρο, ευχαριστούμε Aretha. Πρρρρ.... πρρρρ
.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aretha
Περιβόητο μέλος
Πρρρρρ πρρρρρρρρ κι από μέναΠρρρρ.... πρρρρ.

katerina10
Περιβόητο μέλος
Και γιατί ο Μάπας γουργουρίζει και μόνο που είμαι στο δωμάτιο ενώ η Ήλια μόνο όταν το κεφαλάκι της βρίσκεται σε αποσταση αναπνοής με το πρόσωπο μου??????
Desdemona
Διάσημο μέλος
ρρροάο και πρρρρνιά.
Ni@
Εκκολαπτόμενο μέλος
Επιτέλους έμαθα πώς γουργουρίζουν.
Ευχαριστούμε Aretha!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Zbeebz
Περιβόητο μέλος

Αλλά και τα ηχητικά εφέ στα προηγούμενα σχόλια σκίζουν!

Επισημαίνω ιδιαιτέρως το "ρρροάο" και "πρρρρνια" της Desdemona!!!

ΚΡΡΡΡΡΠΡΡΡΡΡΚΡΡΡΡΠΡΡΡΡΡΚΡΡΡΡΠΡΡΡΡΡ
Μυρτω4038
Διακεκριμένο μέλος
Να προσθεσω οτι ο δικος μου ο Αρουλης εκτος του οτι γουργουριζει με το παραμικρο σαν τρακτερ,
το πρωι που ειναι υπερκινητικος ,πανω στο παιχνιδι του βγαζει κατι παραξενους ηχους.Μου ειναι δυσκολο να τους περιγραψω, ειναι πολυ βραχνοι και μπασοι.Εγω χαιδευτικα του λεω οτι μου κανει τον αντρα τον "βαρυ"
.Απο την Μυρτουλα δεν ακουσα ποτε παρομοιους ηχους, ισως να τους παραγουν μονο τα αρσενικα, η ειναι προνομοιο μονο του Αρουλη.

gatoules-4-ever
Νεοφερμένο μέλος

Μπράβο....έιχα κάποιες απορίες και μου τις λύσατε!!!
ππρρρρ-πππρρρρρ

zoetsa
Νεοφερμένο μέλος

drusilia
Διάσημο μέλος
Zbeebz
Περιβόητο μέλος
Εκ πείρας λέω όχι. Ας πούμε ότι έχεις το γατί σου αγκαλιά και δουλεύει η μηχανή ντίζελ. Όταν σταματήσει να δουλεύει, σημαίνει ότι το ψιψίνι είναι πλέον στις αγκάλες του Μορφέα. Αν το χαϊδέψεις απαλά, ίσα-ίσα για να το ξυπνήσεις, χωρίς όμως να του γίνεις ενοχλητική, το ψιψίνι ξαναβάζει μπρος το ντίζελ, μέχρι να ξανακοιμηθεί!το δικό μου ερώτημα είναι: οι γάτες γουργουρίζουν ποτέ στον ύπνο τους;;
ΜΑΪΜΟΥ
Νεοφερμένο μέλος

Serpentine
Νεοφερμένο μέλος
Το Ηλεκτράκι (που ψάχνει για σπίτι) γουργουρίζει με το παραμικρό..!
Η Misty πάλι πριν κοιμηθεί..

δαναη16743
Νεοφερμένο μέλος
Μια και είμαι καινουργια στη παρέα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις λύσεις που μου έχετε δώσει κατα καιρούς
εχω όμως μια απορία...η γατούλα μου παρόλο που γενικά γουργουρίζει πολυ σιγά κάθε μέρα το πρωι είτε είναι πάνω στο κρεβάτι μου είτε είναι μπροστά απο το παράθυρο κοιτάει εξω και βγάζει κάτι παράξενους ήχους! Σαν να τρίζει τα δόντια της
Της ανοίγω τη πόρτα μήπως θέλει να φάει ή να πάει στην άμμο αλλα δε βγαίνει!
Δε μπορώ να καταλάβω γιατι το κάνει!
Θέλει απλά να με ξυπνήσει ή βλέπει κάτι εξω που τη κάνει να βγάζει αυτούς τους ήχους?
tarzz
Νεοφερμένο μέλος
η γατουλα μου δεν γουργουριζει πια οταν της κανω χαδια.γιατι συμβαινει αυτο???

Ελένη Άνση
Διακεκριμένο μέλος
Εννοείς, ότι πριν γουργούριζε και τώρα όχι; γιατί η δικιά μου, δεν γουργουρίζει ποτέ όταν τη χαϊδεύω. Γουργουρίζει μόνο όταν έρχεται από μόνη της στην αγκαλιά μου.Η δική σου γατούλα, αν έκοψε το γουργούρισμα, με κάτι δεν αισθάνεται απόλυτα άνετα, ψάξε τί άλλαξε, μήπως δεν χαλαρώνει λόγω οίστρου; Μήπως έγιναν αλλαγές στο σπίτι;η γατουλα μου δεν γουργουριζει πια οταν της κανω χαδια.γιατι συμβαινει αυτο???![]()
chryssa
Διάσημο μέλος
Πολύ ωραίο αρθρο!
Μια και είμαι καινουργια στη παρέα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις λύσεις που μου έχετε δώσει κατα καιρούς
εχω όμως μια απορία...η γατούλα μου παρόλο που γενικά γουργουρίζει πολυ σιγά κάθε μέρα το πρωι είτε είναι πάνω στο κρεβάτι μου είτε είναι μπροστά απο το παράθυρο κοιτάει εξω και βγάζει κάτι παράξενους ήχους! Σαν να τρίζει τα δόντια της
Της ανοίγω τη πόρτα μήπως θέλει να φάει ή να πάει στην άμμο αλλα δε βγαίνει!
Δε μπορώ να καταλάβω γιατι το κάνει!
Θέλει απλά να με ξυπνήσει ή βλέπει κάτι εξω που τη κάνει να βγάζει αυτούς τους ήχους?
Και η δικιά μου κάνει ένα πνιχτό θόρυβο σαν να τρίζει τα δόντια της και το κάνει κυρίως όταν κυνηγάει μύγες! Επίσης, το κάνει όταν παίζουμε με το φακό-λέιζερ! Μάλλον ετοιμάζονται για το επικείμενο γεύμα!!!

δαναη16743
Νεοφερμένο μέλος
μαλλον κατι παρομοιο της κινει το ενδιαφερον και το πρωι!
- Status
- Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool