Γεια σου!
Δεν ειμαι υπερ των γενικευσεων καθως ο καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος.
Οταν υιοθετησα τον Μπρουνο, το πρωτο μου σκυλί, ημουν περιπου 22.
Σχεδον 4 χρονια μετα, μπορω να πω πως οι υποχρεωσεις μου εχουν αυξηθει κατα πολυ - δεν μειωθηκαν. Ποτε δεν ερχεται ουρανοκατεβατη η «καταλληλη στιγμη».
Οσο και να διαβασεις, δεν ξερεις ακριβως πως θα ειναι.
Τα κουταβια θελουν πολυ χρονο, υπομονη και τεραστιο ψυχικο αποθεμα. Μαθαινεις στο μωρακι τον κοσμο. Η πρωτη βολτα, το λουρακι, η επαφη με αλλα ζωα και ανθρωπους, η εκμαθηση κανονων ( τρομερα σημαντικο, ωστε να μην μεγλαωσεις ενα ζωακι με φοβιες και προβληματα συμπεριφορας ). Ειναι τεραστια ευθυνη και πρεπει να εισαι πολυ ετοιμη!!!
Θα ελεγα οτι καλο θα ηταν να ταιριαζει και η ιδιοσυγκρασια σου με τις αναγκες του σκυλου.
Θελω να πω: εισαι ενα δραστηριο ατομο που κανει γυμναστικη, πορειες, βολτες στην φυση;
εισαι ενα οργανωτικο ατομο που ακομη και στις πιο δυσκολες μερες θα βγαλεις το μικρακι βολτα;
εισαι ετοιμη να βρεις τροπο να εξασφαλισεις χρηματα για πιθανες του αναγκες που τωρα δεν μπορεις να φανταστεις;
εχεις υπομονη ως ατομο;
μπορεις τουλαχιστον μεχρι να παει 7 μηνων να το εχεις πρωτη προτεραιοτητα γιατι καπου τοτε θα βρειτε τα πατηματα σας;
θα ξυπνας ακομη και μετα απο ξενυχτια και 12 ωρο δουλεια στην ωρα σου για την βολτα
Προσωπικα δεν ακουω στο οτι μονο το πλαισιο ειναι καθοριστικο, ειναι και ο χαρακτηρας. Ηθελα τρελα κατοικιδιο. Το αντιμετωπιζω καλυτερα κι απο μωρο και πιστεψε με, αν και και τα δυο ειναι απαιτητικα, δραστηρια και πολυ δυναμικα, ειναι τρελα υπακουα οταν πρεπει. Αυτο τους το μαθαινεις εσυ.
Εσυ πρεπει να εκπαιδευτεις για να εκπαιδευτει το μωρο.
Μεχρι τους πρωτους 7 μηνες ειναι προσκολλημενα πανω σου, εντελως. Εμενα εκλεγαν ακομη κι οταν εφευγα να κανω μπανιο. Θελει διαχειριση το πως θα το ξεπερασετε αυτο και πολλα αλλα.
Αν λυσας να το υιοθετησεις και μπορεις να τα υπερβεις ολα αυτα με χαρα και τσαχπινια, να το παρεις.
Εχε κατα νου πως τα πιο μικροσωμα σκυλακια ειναι πιο ευκολοδιαχειρισιμα - και στο να τα παιρνεις παντου μαζι, αν θες, και στα εξοδα και στην περιποιηση.
( Μπρουνο 3 μηνων

)