Ψυχιατρική - Ψυχολογία ζώων

yasmin1gr

Περιβόητο μέλος

Η yasmin1gr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6.478 μηνύματα.
dog-dannymills.jpg

Ο doctor of animal behaviour and veterinary science Daniel Mills ξεκινωντας απο αυτη την θεση, εγινε ο πρωτος ειδικος Professor στην ψυχιατρικη ζωων στο University of Lincoln
Ειδικευεται βεβαια στα αλογα αλλα χαρακτηριστικά λεει:​

“I hope that my appointment will encourage further research interest and raise the standing of the many excellent scientist and practitioners who endeavour to apply available science to help improve the welfare of companion animals with behavioural problems.”

.. κοινως πεδιον δοξης λαμπρον..
https://www.lincoln.ac.uk/dbs/DBS News 2.htm
----------------------------------

Εξισου βιβλια αρχιζουν να εκδιδονται κι επιστημονικα πλεον
Animals Now Have Comprehensive Health Care as First Veterinary Textbook on Mental Health Published

-----------------------------------------​

και για να γελασετε κιολα μιας και παντα με τον ψυχαναλυτη τα βαζουν οι γελοιογραφοι ως πιο ευκολος στοχος
rhino.jpg

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κατι ασχετο λετε να ερθει τετοια ειδικοτητα στην ελλαδα θα τους επισκεφτουμε οικογενειακως ειδικα ο ζυλιτο

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Και από τι αποχτούν ψυχικές ασθένειες τα ζώα ώστε να χρειάζονται ψυχίατρο;

Ρε παιδια μηπως ειναι υπερβολη? Ενταξει αλλα και ψυχιατρο στα ζωα? Ξερω εγω νομιζω οτι τα ζωα ακολουθουν τους νομους της φυσης. Οι ανθρωποι τα καναμε μπαχαλο και θελουμε ψυχιατρο.Και αυτο γιατι τα θελουμε ολα Ενω τα ζωα δεν διακατεχονται απο τετοια συνδρομα

Συμφωνώ απόλυτα με τη Γιώτα. Είναι τελείως υπερβολικο...ψυχίατρος-ψυχολόγος για τα ζώα!!!Και πέρα από την υπερβολή του θέματος, λίγο απάτη για να κάνουνε την αρπαχτή μου φαίνεται. Και δηλαδή τι προβλήματα συμπεριφοράς έχουν τα ζώα? Και αν μιλάμε για συμπεριφορές τύπου κατουράει έξω από την άμμο, δαγκώνει κλπ δεν νομίζω ότι χρειάζεται ψυχίατρος, αν έχεις ζήσει λίιιγο με ζωάκια καταλαβαίνεις πολύ καλά γιατί κάνουν αυτά που κάνουν, πχ για να σου τραβήξουν την προσοχή, γιατί ζηλεύουν κλπ. Με τους γάτους μου που είναι και μικροί, ξέρω κάθε φορά που εμφανίζουν "προβληματική συμπεριφορά" γιατί το κάνουν.

Ειδικευεται βεβαια στα αλογα
Δηλαδή θα υπάρχουν και ειδικεύσεις...άλλος για άλογα, άλλος για σκύλους, άλλος για γάτες! Καλά...

Ψυχολόγος ζώων, συμφωνώ, με την έννοια ότι όσο καλύτερα γνωρίζει κανείς την ψυχολογία του ζώου, τόσο καλύτερα καταλαβαίνει το ζώο, τις ανάγκες αυτού, τη συμπεριφορά του.
Αλλά για θεραπεία ψυχικών ασθενειών, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του κι όχι στα κλαδιά του, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στον άνθρωπο κι όχι στα ζώα.
Αν υπάρχουν ζώα που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα να τους δοθεί, αλλά το θέμα είναι ότι το πρόβλημα του ζώου είναι προέκταση του ανθρώπινου προβλήματος.

Δεν ξερω παιδια τι ακριβως κανει με τα αλογα αλλα εγω ενα ξερω με καλεσαν κατι φιλοι γιατι ο γατουλης τους παρουσιαζε βιαιη συμπεριφορα δαγκωνε κλπ και εγω καταλαβα οτι το θεμα ηταν κυριως το πως τον χειριζονταν και τον επιαναν αυτοι. Σας ετοιμαζω ενα αθρο σχετικο γιατι εχω δια;πιστωσει καποια πραγματα .. το θεμα ειναι οτι πολλοι ιδιοκτητες αν και τους αρεσει το ζωακι τους το κακομαθαινουν και του δημιουργουν επιθετικοτητα ασυνειδητα οποτε αυτο που βλεπω εγω ειναι το πως να βοηθησω τον ιδιοκτητη να καταλαβει λιγο περιδσοτερο το ζωο του να μη τραγικοποιει τα πραγματα και να μαθει κα πεντε πραγματα γιατο τι θεωρειται φυσιολογικο σε μια γατα. Τωρα τι ακριβως λενε ψυχιατρικη αν χορηγουν φαρμακακι αν υπαρχει ψυχωτιικος σκυλος δεν το ξερω αλλα βλεπω οτι με τουσ φιλους που τουσ συμβουλευω πιανει αυτο ( χωρις χρηματα εννοειται) και τελικα νομιζω οοτι δεν ειναι για το ζωο αλλα εμμεσα για τον ιδιοκτητη

Αρα για τους ανθρωπους χρειαζεται Τα ζωακια αν τα αφηναμε στην ησυχια τους κανενα προβλημα δεν θα ειχαν .Yiasmin τελικα εσυ που γνωριζεις το θεμα στην ουσια εμεις δεν ειμαστε που τα κανουμε ετσι?

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διαπιστώσουμε και να περιγράψουμε τον ψυχικό κόσμο των ζώων. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα ζώα έχουν πολύ λιγότερο ανεπτυγμένο ψυχισμό από τον άνθρωπο. Τα συναισθήματα που αισθάνονται, όποια κι αν είναι αυτά και όπως και αν τα αντιλαμβανόμαστε, είναι κατά πολύ φτωχότερα από τα δικά μας. Κατ' αναλογία, δεν μπορούμε να μιλάμε και ψυχικές ασθένειες στα ζώα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που τα ζώα συντροφιάς εμφανίζουν διαταραχές της φυσιολογικής συμπεριφοράς τους. Έτσι, αναπτύχθηκε μια ειδικότητα στην κτηνιατρική, που μελετά και αντιμετωπίζει τις διαταραχές της συμπεριφοράς στα ζώα συντροφιάς. Οι επιστήμονες ονομάζονται behaviorists ή μπιχαβιορίστες, κατά το ελληνικόν (φοβερή ελληνικούρα!). Ψυχιατρική και ψυχολογία στην κτηνιατρική δεν υπάρχουν.

Εγω πιστευω οτι καποιοι ανθρωποι οτι κανουν στα παιδια τους κανουν και στον εαυτο τους και στα ζωα τους, εχω δει γονεις που φοβουνται με παιδια με φοβιες και ζωα φοβισμενα και γονεις ανυσυχους με ζωακια ανυσηχα κι επιθετικα. Δεν το λεω για να αναρωτηθειτε οι γονεις απλα εγω εχω επιγνωση οτι σαν ανθρωπος αυτο που ειμαι με τα καλα και τα κακα του αυτο μεταδιδω στα ζωακια και σε οσους ειναι γυρω μου πχ σε μενα ολα τα γατακια γινονται γλυκυτατα αλλα μετα δυσκολευονται να φυγουν ουτε εξω απο τη πορτα δε θελουν να βγαινουν, τωρα ειναι γιατι τους αρεσει πολυ εδω? ειναι γιατι ταυπερπροστατευω? Δεν ξερω ακριβως παντως οι φιλοι μου οτι εκαναν στο γατουλη παραδεχονται οτι εκαναν και στα παιδια τους τα κακομαθαν δεν τους εβαλαν σαφη ορια και εγιναν ολα παιδια κ ζωα κακομαθημενα και με περιεργη επιθετικοτητα.
Εγω απλα επειδη ειναι το επαγγελμα μου και τυχαινει να λατρευω ειδικα τις γατες προσπαθω να βοηθω λεγοντας οτι σκεφτομαι με τον καλυτερο δυνατο τροπο και σκεφτομενη παντα το ζωο.Πολλοι ανθρωποι δυστυχως δεν μπορουν καθολου να ταυτιστουν με το ζωακι και να καταλαβουν τι αισθανεται και γιατι δρα οπως δρα και εξισου δεν παιρνουν και κανενα βιβλιο ναμαθουν ετσι νομιζω οτι σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι χρησιμο προκειμενου να μη διωξουν αρον αρον το ζωακι η να το κακοποιουν μεσ τα νευρα τους πχ ξυλο λογω ελλειψης κατανοησης , να παρεμβαινει κανεις η που εχει μεγαλη εμπειρια και ειναι ευαισθητος ανθρωπος η καποιος σαν κ μενα πχ . Τωρα το αν θα πληρωνε κανεις για το ζωακι του εναν τετοιο ειδικο δεν ξερω, ισως καποιοι που το αντεχουν η καποιοι που θα πληρωναν και για το παιδακι τους αντι να κατσουν να δουν τι κανουν οι ιδιοι και κατι παει λαθος...πολλες φορες ερχονται γονεις και τουσ λεω να κατσουν αυτοι για θεραπεια με το ιδιο σκεπτικο. Δεν εχει νοημα ν ασχολεισαι με το παιδι η το ζωο αν οι αλλοι μενουν ιδιοι: θα ξαναγινει χαλια μετα η κατασταση.

Για ισαβα: θα διαφωνησω στο εξωτερικο υπαρχουν, κι οπως ειδατε προχωραει και σε πανεπιστημιακο επιπεδο. Η μπιχεβιοριστικη ψυχολογια ειναι κατευθυνση της εξελικτικης και γνωσιακης ψυχολογιας και ασχολειται με εξαρτημενα ανακλαστικα και διαταραχες της συμοπεριφορας ναι συμφωνω>εν μερει αλλα ειναι πολυ επιφανειακη σαν κατευθυνση και δεν ασχολειται με τα βαθυτερα αιτια των συμπεριφορων απλα τη νοιαζει ναδιορθοθουν προς το παρον αμεσα( πχ σε θεραπειες συμπεριφορικες μια φοβια γιατρευεται και τσουπ μετα απο λιγο καιρο εμφανιζεται αλλη γιατι κανεις δεν ασχοληθηκε με το νακαταλαβει τι τις προκαλει).
Διαφωνω στο οτι ο κοσμος ο ψυχικος των ζωων ειναι φτωχοτερος ( μαλλον πλουσιοτερο σε συναισθηματα τον αντιλαμβανομαι) απλα δεν εχουν γινει επαρκεις ερευνες και ειναι πολλα σημεια αγνωστα. Αλλωστε απο τον δικο μας εγκεφαλο μονο ενα πολυ μικρο ποσοστο των δυνατοτητων μας γνωριζουμε κι αυτο αλλαζει μερα με τη μερα ειναι υπεροψια να εκφραζεται λοιπον κανεις αρνητικα για κατι που δεν εχει μελετηθει επαρκως.
Δευτερον υπαρχει η εννοια την νοημοσυνης και της ενσυναισθησης που ειναι πλουσιες και στα ζωα αλιως δεν θα εξηγουνταν η νοημοσυνη πολλλων σκυλων και η συμπαρασταση τους με δικες τουσ πρωτοβουλιες στα αφεντικα τους . Αλλα ζωα οπως τα δελφινια και οι γοριλλες εχουν εξαιρετικες νοητικες ικανοτητες απο οσο διαβασα και αν εξαιρεσει κανειςς οτι τα ζωα δεν μεταδιδουν τα οσα εμαθαν αμεσα στους απογονους τους ενω ζουν μπορει να δειξουν πολυ μεγαλη νοημοσυνη και να καταλαβουν πολλα πραγματα.
Τριτον ενας ειδικος που γνωριζει καλα τον ανθρωπο μπορει να σκεφτει πολυ ενδιαφεροντα πραγματα και να κανει ενδιαφεροντες συσχετισμους αν ηξερε πολυ καλα και καποια ζωα αυτο λεγεται "διαμορφωση υποθεσεων" και "εξακριβωση" τους στην επιστημη και αν οι υποθεσεις εμεοιρικα η αλλιως επαληθευτουν οδηγουν σε νεες γνωσεις και σε νεα πεδια αυτο λεγεται επιστημονικη εξελιξη.
Αυτο που προσωπικα απορριπτω ειναι ν'ασχολειται ενας εμπορικος μεγαλοψυχιατρος ζωων στυλ αμερικη με τα κανισακια που εχουν μανικιουρ και ειναι κουρεμενα περιτεχνα προσπαθωντας να διορθωσει τη συμπεριφορα τους περνοντας πολλα και αγνωοντας το τι τους εχουν κανει οι ιδιοκτητες τους . Αλλα πραγματικα πιστευω κ βλεπω καθημερινα οτι μερικοι ανθρωποι εχουν τοσο απομακρυνθει απο τον εαυτο και τα συναισθηματα τους που χρειαζονται εναν ειδικο να τους πει πεντε πραγματα και ειναι και ο μονος στον οποιο δινουν καποια αξια και ακουνε μερικες φορες , οποτε αν σε αυτη τη περιπτωση ενας ειδικος ψυχολογος η ψυχιατρος με πολλη κατανοηση και γνωση επεμβει και αλλαξει η ζωη του ζωου και των ιδιοκτητων λεω :καλυτερα ετσι παρα να το παρατουσαν η να το εκαναν ευθανασια επειδη σδεν το καταλαβαινουν.. γιατι αυτο γινεται ιδιως με τα σκυλια που επιτιθενται

Μια φορά μου περιέγραψε ένας χωριανός μου τη συμπεριφορά του σκύλου του γείτονά του. Κάθε βράδυ που περνούσε μπροστά από την αυλόπορτα του γείτονα έβγαινε ο σκύλος στεκόταν μπροστά της και του γάβγιζε απειλητικά. Αυτός το αγνοούσε και περνούσε. Μια βραδιά δεν γάβγιζε αλλά ήταν ξαπλωμένο στο χαντάκι κι έμοιαζε άρρωστο. Το πλησίασε το κοίταξε του μίλησε λίγο κι έφυγε. Από τότε ο σκύλος έβγαινε στη αυλόπορτα τον κοιτούσε αλλά δεν του γάβγισε ποτέ ξανά.
Ο χωριανός μου σχολίασε: Σαν να κατάλαβε ότι αν ήθελα να του κάνω κακό μπορούσα γιατί ήταν ανήμπορο, και σου λέει εγώ κάθε βράδυ του γάβγιζα και τον απειλούσα κι αυτός ήρθε τόσο κοντά και δεν με πείραξε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back