FeLV σε νεαρό γατάκι, δυσμενής πρόβλεψη, ηθικό δίλημμα

Catopardos

Νεοφερμένο μέλος

Ο Catopardos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους,

Έχω ένα γατάκι ημι-αδέσποτο, περίπου 10 μηνών. Διαγνώστηκε με FeLV και η πρόγνωσή του είναι δυσμενής εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του. Βρίσκεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση επί του παρόντος και εδώ έρχεται η ερώτησή μου.
Με δεδομένο, από τα λεγόμενα του γιατρού, οτι:

1. το γατάκι δεν υποφέρει λόγω της ασθένειας,
  2. έχει ήδη όμως κάποιες ορατές εκφυλιστικές συνέπειες του ιού (στα μάτια και στο κινητικό του σύστημα)
  3. ότι υπάρχει περίπτωση με την κατάλληλη αγωγή (ιντερφερόνες) να παραταθεί η διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες ακόμα
  4. Οτι το αγαπάω και πόνεσα πάρα πολύ μόλις έμαθα τα πολύ άσχημα νέα
Πιστεύετε οτι είναι σωστό να προσπαθήσω να του δώσω όση ζωή μπορούν να του δώσουν οι σωστές αγωγές ή είναι πιο ηθικό να το κοιμήσω; Καταλαβαίνω οτι είναι προσωπική απόφαση, αλλά δεν θέλω να θολωθεί η σκέψη μου από τα αισθήματά μου.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω ένα γατάκι ημι-αδέσποτο, περίπου 10 μηνών. Διαγνώστηκε με FeLV και η πρόγνωσή του είναι δυσμενής εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του. Βρίσκεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση επί του παρόντος και εδώ έρχεται η ερώτησή μου.
Με δεδομένο, από τα λεγόμενα του γιατρού, οτι:

1. το γατάκι δεν υποφέρει λόγω της ασθένειας,
  2. έχει ήδη όμως κάποιες ορατές εκφυλιστικές συνέπειες του ιού (στα μάτια και στο κινητικό του σύστημα)
  3. ότι υπάρχει περίπτωση με την κατάλληλη αγωγή (ιντερφερόνες) να παραταθεί η διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες ακόμα
  4. Οτι το αγαπάω και πόνεσα πάρα πολύ μόλις έμαθα τα πολύ άσχημα νέα
Πιστεύετε οτι είναι σωστό να προσπαθήσω να του δώσω όση ζωή μπορούν να του δώσουν οι σωστές αγωγές ή είναι πιο ηθικό να το κοιμήσω; Καταλαβαίνω οτι είναι προσωπική απόφαση, αλλά δεν θέλω να θολωθεί η σκέψη μου από τα αισθήματά μου.

Εφόσον δεν υποφέρει και μπορείς να παρατείνεις με φάρμακα τη ζωή του,γιατί να προχωρήσεις σε ευθανασία? :worry:

Έπειτα αν προχωρήσεις σε ευθανασία,όπως λές, ενδεχομένως αργότερα να σε τρώνε οι τύψεις για το αν έκανες καλά ή όχι:/:,ενω αν το παλέψεις,θα έχεις ησυχη τη συνείδησή σου οτι απο μεριά σου έκανες ότι μπορούσες και το βοήθησες στο έπακρο.

Εγώ στη θέση σου θα το πάλευα μέχρι τέλους,η ελπίδα άλλωστε πάντα πεθαίνει τελευταία.

Έστω και μία μόνο μέρα ζωής είναι πολύ σπουδαίο κατόρθωμα για κάποιον που "παλεύει" να ζήσει,πόσο μάλλον "μήνες".....

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι παρήγορη η παρουσία του φόρουμ και πολύ χρήσιμα τα άρθρα και οι απόψεις που έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες.
Στο θέμα μας,
Το τελευταίο που θέλω είναι να φύγει το γατάκι μου.
Την ευθανασία την πρότεινε ο γιατρός από το τηλέφωνο χθες και έπεσα σε μεγάλη στεναχώρια. Σήμερα μία ειδικεύομενη γιατρός μου είπε οτι το γατάκι άρχισε να αποκτά ξανα επαφή με το περιβάλλον και αποφασίσαμε να το επανεξετάσουμε την Δευτέρα.
Όσον αφορά την πρόβλεψη ζωής, αρχικά ήταν μέρες ή εβδομάδες επειδή το γατάκι δεν τρεφόταν σωστά, είχε ελαφρώς αφυδατωθεί και γενικά χειροτέρευε η κατάστασή του (εμετούς, συνεχής ύπνος). Οι μήνες που ανέφερα είναι δική μου πρόβλεψη και όχι ρητά που τωρινού θεράποντος ιατρού.

Αν βεβαιωθω οτι το γατάκι μου δεν θα υποφέρει, θα το παλέψουμε μαζί.

Φυσικά, η συζήτηση περί της ευθανασίας ( σε τετράποδα και δίποδα) σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

Σου εύχομαι το καλύτερο για το γατάκι σου και για σένα που περνάς σίγουρα μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Αντιλαμβάνομαι το δίλλημά σου και θα συμφωνήσω με την Εύα στο οτι αν προβείς σε ευθανασία θα έχεις πάντα την αμφιβολία μήπως υπήρχε κάτι που θα μπορούσες να κάνεις και δεν έκανες.
Η συμβουλή του κτηνιατρου μου σε κάποιες δύσκολες στιγμές ήταν να είμαι ψύχραιμη και αισιόδοξη διότι τα ζωάκια έχουν φοβερό ενστικτο και αντιλαμβάνονται την ασχημη ψυχολογική μας κατάσταση με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημά τους.
Εχοντας αυτό στη σκέψη σου προσπάθησε να αφιερώσεις όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο στην αγαπίτσα σου και να χαρείτε τον χρόνο που έχετε μαζί, ποιός ξέρει μπορει να είναι πολύ περισσότερος απ'ότι εσύ νομίζεις:) και σας το εύχομαι ολόψυχα.

και εγω πιστευω οτι πρεπει να το παλεψετε... ακομα και αν υποφερει, δε γινεται να χορηγηθουν αναλγητικα φαρμακα για να ποναει οσο το δυνατον λιγοτερο;; :(

Λοιπόν,
ξανα-μίλησα με τον γιατρό σήμερα, μου έδωσε ελάχιστες ελπίδες αλλά μετακινήθηκε από την αρχική θέση του και συνέστησε αγωγή με ιντερφερόνη, την οποία και αρχίσαμε.
Μέχρι, που το απόγευμα έκανα την επίσκεψή μου. Το γατάκι εμφανίζει πλέον όλα τα κλασικά συμπτώματα FeLV, δηλαδή καχεξία, ανορεξία και επιπρόσθετα ήταν σε άθλια κατάσταση όσον αφορά την υγιεινή του. (Νοσηλεύεται στην κτηνιατρική κλινική του Α.Π.Θ.)
Δεν μετανιώνω για την αποφασή μου να το παλέψουμε, απλά κλονίστηκα πάρα πολύ από το θέαμα. Σταθερή και διακρής επιδείνωση παρόλες τις 10 μέρες σε ορό και τις 20 σε αντι-βιοτικά.
Περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια εδώ (στα Αγγλικά)
https://vetinterferon.nexenservices.com/HTML/inc_pdf151.pdf

Λοιπόν,
ξανα-μίλησα με τον γιατρό σήμερα, μου έδωσε ελάχιστες ελπίδες αλλά μετακινήθηκε από την αρχική θέση του και συνέστησε αγωγή με ιντερφερόνη, την οποία και αρχίσαμε.
Μέχρι, που το απόγευμα έκανα την επίσκεψή μου. Το γατάκι εμφανίζει πλέον όλα τα κλασικά συμπτώματα FeLV, δηλαδή καχεξία, ανορεξία και επιπρόσθετα ήταν σε άθλια κατάσταση όσον αφορά την υγιεινή του. (Νοσηλεύεται στην κτηνιατρική κλινική του Α.Π.Θ.)
Δεν μετανιώνω για την αποφασή μου να το παλέψουμε, απλά κλονίστηκα πάρα πολύ από το θέαμα. Σταθερή και διακρής επιδείνωση παρόλες τις 10 μέρες σε ορό και τις 20 σε αντι-βιοτικά.
Περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια εδώ (στα Αγγλικά)
https://vetinterferon.nexenservices.com/HTML/inc_pdf151.pdf

Μπράβο σου που βοηθάς και το παλεύεις.
Δε θα το έκανε ο καθένας!
Η πράξη σου είναι αξιέπαινη.

Είμαι σίγουρη πως για την προσπάθειά σου,σίγουρα σε ευχαριστεί το γατάκι σου,μέσα απο το βλέμμα του κάθε φορά που σε βλέπει.
Το ένστικτό τους,είναι τόσο δυνατό που καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απο όσα εμείς πιστεύουμε.

Μακάρι να γίνει ένα θαύμα και να ανατραπεί η δυσμενής πρόγνωση :(
Να μας ενημερώνεις για το ψυχουλίνι....:/:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back