Είμαι παλιός κυνόφιλος (πάνω από 20 χρόνια) αλλά ξαφνικά και απρόσμενα βρέθηκα στον χώρο σας!
Η ιστορία έχει ως εξής:
Πάντα συμπαθούσα τις γάτες αλλά ποτέ δεν είχα.
Ο λόγος:
1.Είχα σκύλους και νόμιζα ότι δεν θα τα "βρίσκανε"
2.Τις θεωρούσα λίγο gay.

(τρομάρα μου, που να ήξερα)
Μεγάλη μπουκιά φάε...... λέει η λαική σοφία.

Στην γειτονιά μου (Ν.Σμύρνη) έχει ΠΟΛΛΕΣ γάτες.
Δυο εξ αυτών τις είχα ξεχωρίσει και τις ταίζα στον χώρο τους. (πεζοδρόμιο)
Ελα όμως που είχαν δει που μένω και μετά απο λίγο καιρό κάθε πρωί 7:00 ακριβώς κάτω
από το μπαλκόνι: NIAOY-NIAAAAAΡ-ΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΡ-ΠΕΙΝΑΜΕ!!!!
-Εμπλεξα, λέω, πρέπει να τις μάθω να έρχονται μόνες του επάνω, βαριέμαι να κατεβαίνω

Ετσι και έγινε.....
Από τότε άλλαξε η ζωή μου και οι απόψεις μου........
Για να μην τα πολυλογώ και γράψω κανά σεντόνι έχω τις πρώτες ερωτήσεις μου:
1. Mε την σκύλα μου τα πάει σχετικά καλά, μακριά και αγαπημένοι, αλλά η σκύλα είναι μεγάλη (14 ετων) και δεν
έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γάτα.
Με το επόμενο κουτάβι τι κάνω?
2.Η γάτα είναι ελεύθερη και έρχεται στο σπίτι 5-6 φορές την ημέρα για φαγητό-παιχνίδι-ύπνο.
Κάνω σωστά?
3.Προς το παρόν (καλός καιρός) κοιμάται το βράδυ στο μπαλκόνι σε ένα στρωματάκι.
Σκέφτομαι να της πάρω ένα σπιτάκι παρόμοιο με του σκύλου.
Πως σας ακούγεται?
4.Το πρώτο μου βήμα ήταν εξωτερική- εσωτερική αποπαρασίτωση.
Η γάτα από τότε (2 μήνες) έχει γίνει η διπλάσια σε όγκο (5+ kgr αυτή την στιγμή)
Τρέφεται με ξηρά-μαγειρεμένα-ωμά (δηλαδή από όλα)
Κάνω σωστά?
5.Είμαι κατά των εμβολίων (μεγάλη κουβέντα, άλλο θέμα)
Κινδυνεύω εγώ η τα σκυλιά από κάτι?
Αν ναι από τι?
Ευχαριστώ προκαταβολικά, συγνώμη για την φλυαρία αλλά έχω και άλλες ερωτήσεις μετά τις απαντήσεις σας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
youla
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σχετικά με τα ερωτήματά σου, για το ποιες αρρώστιες πιθανόν κολλάει μια γάτα ένα σκύλο μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να σου απαντήσει ακριβώς και αν θα πρέπει να εμβολιάσεις τη γάτα και ποια εμβόλια να της κάνεις. Εχε υπόψη σου ότι οι γάτες που ζουν έξω ή μέσα έξω κινδυνεύουν από πολλά λοιμώδη νοσήματα και ίσως θα πρέπει να σκεφτείς τον εμβολιασμό.
Οσον αφορά το σπιτάκι, οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στο κρύο και μπορούν να κρυώσουν εύκολα με κίνδυνο τη ζωή τους. Φτιάξε ένα σπιτάκι σε πολύ προστατευμένο σημείο και μακριά από τα άλλα ζώα, που το χειμώνα θα είναι ζεστό. Η γάτες δεν έχουν αντοχή στο κρύο όπως τα σκυλιά!!!
Για το φαγητό, όχι στα ωμά (κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών), όχι στα ζαχαρώδη, όχι σε κρεμμύδια και σκόρδα(ούτε μαγειρεμένα), όχι σε σταφύλια-σταφίδες, μανιτάρια, σοκολάτες, ωμά αυγά, τροφές με καφείνη.
Αν η γάτα σου είναι ακόμα μικρή φρόντισε να της μάθεις βασικές εντολές όπως το όνομά της, μη, κάτω (από το τραπέζι συνήθως), έξω, για να συνεννοήστε καλύτερα.
Από όλα αυτά και αν απλώς θέλεις να φροντίζεις το ζώο χωρίς να είσαι ο ιδιοκτήτης του, φρόντισε απαραιτήτως για εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση και όχι στο ωμό φαγητό.
Καλή συμβίωση...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Τα περισσότερα που μου λες, αν δεις τα γραφόμενα μου, τα έχω κάνει.
Για την εκπαίδευση, λόγω εμπειρίας από τους σκύλου, τα έχω καταφέρει καλά!!!

Απλά είναι διαφορετική η προσέγγιση, δηλαδή στην γάτα χρησιμοποιώ λιχουδιές για επιβράβευση κάτι που στους σκύλους
απαγορεύω για άλλους λόγους (off topic).
Oσο για τα ωμά πως μπορώ να ξέρω τι (και αν) τρώει όταν δεν είναι στο σπίτι?
Υπάρχει περίπτωση από την στιγμή που είναι "χορτασμένη" από εμένα να μην τρώει από έξω?
Και κάτι άλλο.
Υπάρχει αναφορά στο forum σας για την barf?
youla
Εκκολαπτόμενο μέλος
Δεν θέλω να την κρατήσω μέσα, είναι ενάντια στις αρχές μου.
Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο ευτυχισμένη με το να "σουλατσάρει"

Το "πρόβλημα" είναι ότι τρώει στα "μουλοχτά" ΚΑΙ από το μπολ του σκύλου!

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Ας ξεκινησω απο το θεμα διατροφη....
μαγειρεμενα ναι και οχι. Οχι οταν προκειται για την βασικη διατροφη της γατας και ναι οταν της δινεις 1-2 φορες την εβδομαδα. Η γατα χρειαζεται ταυρινη και ειναι λιγο παρακινδυνευμενο να της δινεις καθημερινα μονο μαγειρεμενο φαγητο. Εκτος βεβαια αν της δινεις συμπληρωμα διατροφης.
ξηρα τροφη ναι αρκει να ειναι για γατες (η τροφη των σκυλων συνηθως δεν περιεχει συμπληρωμα ταυρινης)
ωμα: ναι και οχι. Αν μπορεις να της δινεις ολοκληρο κουνελι ή κοτοπουλο αλεσμενο, τοτε εισαι σε καλο δρομο. Αν ομως της δινεις μονο κομματια απο κρεας, χωρις κοκκαλα, συκωτακια ή καρδιες, τοτε η γατα θα παρουσιασει προβληματα. Αυγα μπορεις να δινεις, αρκει να μη δινεις το ασπραδι. Επισης μη της δινεις ωμο ψαρι.
Επειδη η γατα ειναι αποκλειστικα σαρκοφαγο ζωο, πρεπει να τρωει κρεας και οχι πχ ρυζι και ζυμαρικα. Επισης πρεπει να αποφευγονται τροφες επικινδυνες για την υγεια της, οπως τα ωμα ψαρια, οι μεγαλες ποσοτητες συκωτιου, οι σταφιδες, τα σταφυλια, η σοκολατα, το κρεμμυδι, κα (νομιζω υπαρχει λιστα με ποιες τροφες πρεπει να αποφευγουμε στο σαιτ).
Εμβολια:
η μονη ασθενεια που μπορεις να κολλησεις εσυ ή ο σκυλος σου απο γατα που δεν εχει κανει εμβολια ειναι η λυσσα. Αλλα στην ελλαδα δεν εχει αναφερθει περιστατικο λυσσας εδω και παρα πολλα χρονια, οποτε δεν υπαρχει κινδυνος. Τα αλλα εμβολια καλυπτουν ασθενειες που προφυλασσουν την γατα απο ασθενειες που μεταδιδονται μονο στην γατα. Επειδη η γατουλα σου ζει εξω, ειναι καλο να της κανεις τα βασικα εμβολια και εμβολιο κατα της λευχαιμιας. Επειδη ουτε εμενα μου αρεσει να εμβολιαζω τον γατο μου καθε χρονο, τον εμβολιαζω καθε 3 χρονια (ερευνες εχουν δειξει οτι οι γατες εχουν αντισσωματα για τουλαχιστον 3 χρονια! Επισης πολλοι κτηνιατροι τωρα τις εμβολιαζουν καθε 3 χρονια).
Κουταβι:
οταν παρεις κουταβι θα πρεπει να το μαθεις να μην ορμαει στην γατουλα
Αν ζει η γατουλα μεσα στο σπιτι μαζι με το σκυλακι, θα συμβιωσουν αρμονικα (βεβαια θα πρεπει να αφιερωσεις αρκετο χρονο στην εκπαιδευση του σκυλου για να μην ειναι τοσο ενθουσιωδης με την γατουλα).Μερος διαμονης της γατας:
ειναι ωραιο για την γατα να βγαινει εξω, αλλα δυστυχως υπαρχουν παρα πολλοι κινδυνοι γι' αυτην. Φολες, αυτοκινητα, αδεσποτοι σκυλοι, κτλ. Εγω προσωπικα δεν μπορω να σου πω να την βαλεις μεσα γιατι ειχα και εγω γατα στην αυλη που εζησε 15 χρονια χωρις να εχει αρρωστησει ουτε μια φορα! Αλλα η αληθεια ειναι πως ηταν η εξαιρεση στον κανονα, αφου τα γατακια της παντα εβρισκαν τραγικο θανατο απο φολες ή εξαφανιζονταν για να ζευγαρωσουν. Αν μπορεις να την παρεις μεσα στο σπιτι θα ηταν το ιδανικοτερο για την γατουλα.
Οπως σου ειπαν και παραπανω, αν τελικα αποφασισεις οτι η γατα θα μεινει εξω, θα πρεπει να της φτιαξεις ενα ζεστο σπιτακι γιατι σιχαινονται απιστευτα το κρυο. Τα σκυλια το ανεχονται καλυτερα, οι γατες οχι
Επισης μαλλον θα πρεπει να στειρωθει η γατουλα για να μη βρεθεις με 5-6 γατια (σε περιπτωση που ειναι κοριτσακι) ή για να μην εξαφανιστει εντελως (σε περιπτωση που ειναι αρσενικο... εχουν μια ταση τα αρσενικα να χανονται οταν αναζητουν συντροφο).Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Με βοηθάς αφάνταστα!

Ενημερωτικά το τελευταίο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα αναφέρθηκε περίπου το 1950.
Αυτή την στιγμή φορείς της ασθένειας είναι μόνο οι αλεπούδες.
Κάποιες διευκρινήσεις:
Η γάτα είναι θηλυκή περίπου 2 χρόνων και έχει γεννήσει ήδη μια φορά. (πριν την υιοθετήσω)
Αν την στειρώσω θα αλλάξει ο χαρακτήρας της?
Οταν λέω ότι την έχω έξω εννοώ ότι βγαίνει για τις βόλτες τις, για να λερώσει και να κοιμηθεί το βράδυ στο στρωματάκι της.
Τις υπόλοιπες ώρες είναι μέσα στο σπίτι.
Αν την περιορίσω μέσα δεν θα τις κακοφανεί?
Δεν θα θέλει βόλτες όπως 2 χρόνια τώρα?
Επίσης αν το αποφασίσω πως θα το καταφέρω? Οταν ανοίγω τις πόρτες δεν θα φεύγει?
Βέβαια και εμένα με φοβίζουν οι κίνδυνοι και να μην πάθει κάτι αλλά δεν ξέρω πως να το χειριστώ.
Οσο για την διατροφή θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου.
Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι τρώει τα ΠΑΝΤΑ και με πολύ όρεξη!
Μου θυμίζει το bull terrier μου!
Ειχα ακούσει ότι είναι πολύ εκλεκτικές.

Τέλος ,μια και γράφει από Αμερική από ότι βλέπω, τι γνώμη έχεις για την barf?
Εδώ είναι σε εμβρυακό στάδιο ακόμα.
Ελπίζω να μην σε κουράζω.

Πάντως για σκύλους ρώτησε με ότι θες!

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
ο χαρακτήρας της σίγουρα δεν θα αλλάξει αν τη στειρώσεις.Απλά θα είναι πιο ήρεμη .Επίσης να ξέρεις ότι με τη στείρωση ,εκτός απο τις γέννες που έχουν σαν συνέπεια τα αδέσποτα,θα περιορίσεις και πολύ τις πιθανότητες για την εμφάνιση κάποιων καρκίνων .Αν θέλεις..κοίτα αυτό το άρθρο..θα σου λύσει πολλές απορίες..https://www.parosweb.com/paros-activities/ecology/paws/articles/parion_fos-08-06.html
Όσον αφορά τον περιορισμό..δεν είναι απόλυτο ότι δεν θα θέλει να είναι μόνο μέσα.Έχουμε και εδώ πολλές περιπτώσεις γατιών ενήλικων που μπήκαν σε σχετικά μεγάλη ηλικία "μέσα" και προσαρμόστηκαν μια χαρά..είναι και θέμα προσωπικότητας της γάτας..αυτό,μόνο όταν τη βάλεις "μέσα" θα το διαπιστώσεις με σιγουριά.Πάντως με τη στείρωση δεν έχουν τόση "λύσσα" να βγούν έξω.Πάντα όμως χρειάζεται προσοχή με τις πόρτες και τα παράθυρα ..και κυρίως με το μπαλκόνι.
Εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα..

ΥΓ..μακάρι να το αποφασίσεις να τη βάλεις μέσα...γιατι οι κίνδυνοι έξω είναι πάρα πολλοί δυστυχώς...
Δεν ξέρω αν το έχεις διαβάσει..αλλά σου παραθέτω και ένα άρθρο για το τι δεν πρέπει να τρώει η γάτα..https://www.mypetz.gr/threads/Τι-να-μην-αφήσετε-ποτέ-τη-γάτα-σας-να-φάει.219378/
aretha
Περιβόητο μέλος
2.Τις θεωρούσα λίγο gay.
Υπάρχει αυτό το θέμα εδώ.Υπάρχει αναφορά στο forum σας για την barf?
sakura σε παλιότερο post σου λες όχι στο κουνέλι.
Τι από τα δύο?
Μπερδεύτηκα

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Μαλλον ομως εχω αλλαξει γνωμη απο τοτε
Μετα απο αυτα που περασε ο γατουλης μου τις τελευταιες μερες (εντονο πρηξιμο, φαγουρα, απωλεια τριχωματος... ολα λογω αλλεργιας στην τροφη-κοτοπουλο σιγουρα και ισως μοσχαρι ή γαριδα), θα αρχισω να του δινω ωμα. Νιωθω πως εχουμε επεμβει πολυ στην φυση τους και θα προσπαθησω τουλαχιστον να μην του δινω να τρωει υπερβολικα επεξεργασμενη τροφη. Ευτυχως πουλανε φακελακια με ωμη διατροφη (κατεψυγμενα) και θα αρχισω να του δινω τετοια μολις τελειωσουμε με την διατροφη (βραστο αρνι) που κανουμε τωρα λογω αλλεργιας.
Το σκεφτομουν εδω και παρα πολλους μηνες για την διατροφη barf, αλλα ειχα αρκετους ενδοιασμους. Οταν ομως ειδα τον γατο μου με ενα πρηξιμο στο μαγουλο μεγαλυτερο και απο καρυδι, αποφασισα να αλλαξω ριζικα την διατροφη του. Δεν προκειται να του δωσω κονσερβες ή ξηρα. Θα τρωει μονο μαγειρεμενο φαγητο με συμπληρωματα διατροφης και ωμα. Ηδη με το βραστο αρνι βλεπω τεραστια διαφορα στα περιττωματα του! Παει μερα παρα μερα στην αμμο του και ειναι σχεδον αοσμα!
mrniceguy
Εκκολαπτόμενο μέλος
Δεν θα μπορεσω να σε βοηθησω ιδιαιτερα με τις αποριες σου απλα να σου αναφερω και εγω ημουν (και ειμαι) κυνοφιλος και ειδικα με συγκεκριμενη φυλη. Μεγαλωσα -κυριολεκτικα- με ενα doberman το οποιο το ειχα απο κουταβι και ηταν ο καλυτερος μου φιλος.Την καλημέρα μου σε όλο το forum.
Είμαι παλιός κυνόφιλος (πάνω από 20 χρόνια) αλλά ξαφνικά και απρόσμενα βρέθηκα στον χώρο σας!
Η ιστορία έχει ως εξής:
Πάντα συμπαθούσα τις γάτες αλλά ποτέ δεν είχα.
Ο λόγος:
1.Είχα σκύλους και νόμιζα ότι δεν θα τα "βρίσκανε"
2.Τις θεωρούσα λίγο gay.
Μεγάλη μπουκιά φάε...... λέει η λαική σοφία.
Στην γειτονιά μου (Ν.Σμύρνη) έχει ΠΟΛΛΕΣ γάτες.
Δυο εξ αυτών τις είχα ξεχωρίσει και τις ταίζα στον χώρο τους. (πεζοδρόμιο)
Ελα όμως που είχαν δει που μένω και μετά απο λίγο καιρό κάθε πρωί 7:00 ακριβώς κάτω
από το μπαλκόνι: NIAOY-NIAAAAAΡ-ΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΡ-ΠΕΙΝΑΜΕ!!!!
-Εμπλεξα, λέω, πρέπει να τις μάθω να έρχονται μόνες του επάνω, βαριέμαι να κατεβαίνω
Ετσι και έγινε.....
Από τότε άλλαξε η ζωή μου και οι απόψεις μου........
Για να μην τα πολυλογώ και γράψω κανά σεντόνι έχω τις πρώτες ερωτήσεις μου:
1. Mε την σκύλα μου τα πάει σχετικά καλά, μακριά και αγαπημένοι, αλλά η σκύλα είναι μεγάλη (14 ετων) και δεν
έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γάτα.
Με το επόμενο κουτάβι τι κάνω?
2.Η γάτα είναι ελεύθερη και έρχεται στο σπίτι 5-6 φορές την ημέρα για φαγητό-παιχνίδι-ύπνο.
Κάνω σωστά?
3.Προς το παρόν (καλός καιρός) κοιμάται το βράδυ στο μπαλκόνι σε ένα στρωματάκι.
Σκέφτομαι να της πάρω ένα σπιτάκι παρόμοιο με του σκύλου.
Πως σας ακούγεται?
4.Το πρώτο μου βήμα ήταν εξωτερική- εσωτερική αποπαρασίτωση.
Η γάτα από τότε (2 μήνες) έχει γίνει η διπλάσια σε όγκο (5+ kgr αυτή την στιγμή)
Τρέφεται με ξηρά-μαγειρεμένα-ωμά (δηλαδή από όλα)
Κάνω σωστά?
5.Είμαι κατά των εμβολίων (μεγάλη κουβέντα, άλλο θέμα)
Κινδυνεύω εγώ η τα σκυλιά από κάτι?
Αν ναι από τι?
Ευχαριστώ προκαταβολικά, συγνώμη για την φλυαρία αλλά έχω και άλλες ερωτήσεις μετά τις απαντήσεις σας.![]()
Οι γατες ηταν για εμενα καπως. Δεν μπορουσα να φανταστω ποτε πως θα μπορουσα να εχω γατα. Τις θεωρουσα γκαου πιου μεχρι πριν 6+ μηνες απεκτησα τη πρωτη μου. Δηλωνω ειλικρινα γοητευμενος απο τις γατες.
Δεν μπορουσα να διανοηθω με τιποτα πως μια γατα θα βγαζει τρυφοροτητα και θα απαιτεί χαδια (οχι μονο για να φαει οπως ακουγα αρχικα απο αρκετους ασχετους) οπως ενας σκυλος. Δεν μπορουσα να διανοηθω με τιποτα πως θα ξαπλωνει κατω ζητώντας να τη χαιδεψω στη κοιλια της. Οτι θα μου φερνει το μπαλακι της οταν θα ειμαι στο κρεβατι, στο καναπε και αν τολμησω να μην παιξω μαζι της θα με αρχιζει στης κουτουλιες.
Ναι οκ, δεν ειναι σκύλοι, εχουν τη δικια του ξεχωριστη προσωπικοτητα αλλα αυτό είναι που τις κανει ξεχωριστες. Τοσο ξεχωριστες που θεωρουσα αδικο η δικια μου να είναι μονη της όταν ειμαι εκτος σπιτιου και όταν γυρναω να την ακουω με ένα βραχνο νιαουρισμα σαν να μου λεει «που ησουν; Βαρεθηκα μονη μου». οποτε αποφασισα να παρω και δευτερη γατα.

@Bill
Mε βοηθάς και μόνο που μου λες ότι υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις με την δικιά μου!

Εδώ πρέπει να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στο forum σας, μέλη και διαχείριση!
Εχετε κρατήσει το επίπεδο πολύ ψηλά!
Διαβάζω αρκετά σχετικά forum (για κατοικίδια) όπως και άσχετα για την άλλη μου αγάπη, τα αυτοκίνητα.
Στα περισσότερα επικρατεί μια ατμόσφαιρα ξεκατινιάσματος, κόντρας, ξερολισμού και προσπάθεια απόδειξης της ανωτερότητας του καθενός έναντι των υπολοίπων.

(Βill σχετικά με την αγαπημένη σου φυλή να δεις!!!)
Δεν βρίσκω τον λόγο!

Ολοι μια κοινή αγάπη ζούμε, τα ζωάκια μας!!!
Και πάλι ΜΠΡΑΒΟ, κάνετε την διαφορά!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool