SOS Ψείρες!

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

trikymia

Νεοφερμένο μέλος

Η trikymia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 42 ετών. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Μήπως έχει η γάτα μας ψείρες;; Πώς θα το διαπιστώσουμε; Τι θα κάνουμε; Κινδυνεύουμε;

Είναι πολύ πιθανό το νεοφερμένο γατάκι σας να έχει ψείρες ή να διαπιστώσετε ξαφνικά ότι η καθαρή γατούλα σας έχει ύποπτα ζωύφια στο τρίχωμά της...

Οι ψείρες είναι έντομα "ειδικά του ξενιστή" δηλαδή κάθε ζώο έχει το δικό του είδος ψείρας, το ίδιο και οι γάτες! Πράγμα που σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να κολλήσει μόνο από μια άλλη γάτα και ότι δεν μπορεί να τις μεταδώσει σε εσάς ή σε άλλα κατοικίδιά σας. Η μετάδοση γίνεται με στενή επαφή μεταξύ της μολυσμένης και της υγιούς γάτας (σε αντίθεση με τους ψύλλους).

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από την απλή παρουσία των ψειρών και των αυγών τους πάνω στο τρίχωμα της γάτας, την κακή όψη του τριχώματος, μέχρι τον κνησμό, τις δερματικές αλλοιώσεις ακόμα και την αναιμία. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω την δική μου εμπειρία: όταν πρωτοπήρα τη γάτα μου -μικρό γατάκι τότε- ήταν εμφανές ότι είχε ψείρες, καθώς άνασηκώνοντας λίγο το τρίχωμά της σε διάφορα μέρη μπορούσα άνετα να τις δω. Ωστόσο, όταν ξανακόλλησε, δεν ήταν προφανές. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς παρατήρησα μια ανεπαίσθητη αλωπεκία στη μύτη της και μετά από λίγες μέρες μια πληγή στον λαιμό της και σήμερα καθώς πήγα να την ξαναεξετάσω είδα τον ένοχο να φεύγει...

Θα ξεχωρίσετε την ψείρα από τον ψύλλο ή το τσιμπούρι με αρκετή ευκολία. Οι ψείρες κινούνται περπατώντας πάνω στο τρίχωμα και δεν πηδάνε όπως οι ψύλλοι ούτε είναι σταθερές σε ένα σημείο όπως είναι συνήθως τα τσιμπούρια.

Η διάγνωση είναι αρκετά εύκολη συνήθως, μόλις προσέξετε κάτι ύποπτο απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας!

Η θεραπεία είναι απλή και αποτελεσματική. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα ειδικά για αυτόν τον σκοπό σε μορφή σαμπουάν ή σπρέυ. Δυστυχώς για την γάτα σας η θεραπεία γίνεται πιο αποτελεσματικά με το σπρέυ καθώς πρέπει να ψεκάσετε όλο το σώμα της, ακολουθώντας πάντα προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται από τον κατασκευαστή! Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι είναι εξίσου σημαντικό να ψεκάσετε και το "περιβάλλον" της γάτας, κυρίως τον χώρο που κοιμάται.

Όσον αφορά στην πρόληψη υπάρχουν ειδικές παρασιτοκτόνες αμπούλες τις οποίες βάζετε στην γάτα σας σε τακτά διαστήματα ανάλογα πάλι με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Κατά μίαν έννοια είστε τυχεροί αν η γάτα σας έχει ψείρες καθώς είναι ένα παράσιτο που αντιμετωπίζεται εύκολα. Αλλά πάντοτε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Θαυματουργές αυτές οι αμπούλες!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

είναι σίγουρο ότι δεν κολλάνε στον άνθρωπο; στο γάτο στη δουλειά έδινα αμπούλα κάθε ενάμιση μήνα. σήμερα ωστόσο που τον χάιδευα έιδα κάτι μάυρα πραγματάκια πάνω στη γούνα και σε πιο προσεκτικό έλεγχό μου μία ψείρα να φέρνει βόλτες... Μόλις σχολάσω πάω για σπρέι...

σίγουρα δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο; έχει δύο μέρες ο γάτος που δεν κατεβάινει από πάνω μου.. μήπως κολλήσω; να ψεκάσω προληπτικάκαι τα γατιά στο σπίτι μου; (εκείνα πέρνουν αμπούλα κάθε μήνα). μήπως να πλυθώ και γ΄΄ω προληπτικά;

Κοιτάξτε, η επιστήμη λέει ότι ΔΕΝ κολλάει, δηλαδή η ψείρα η οποία είναι "γατίσια" θα προτιμήσει και θα επιδιώξει να παραμείνει στη γάτα. Η "ανθρώπινη" ψείρα είναι διαφορετικό είδος. Τώρα στην πράξη, η προσωπική μου άποψη είναι ότι το πιθανότερο είναι να μην κολλήσει ένας άνθρωπος ακόμα και με συχνή και στενή επαφή με τη γάτα, όμως είναι πιθανόν να βρεθεί κάποια ξεστρατισμένη ψείρα επάνω σας...τώρα το αν θα αναπαραχθεί κανονικά είναι αμφίβολο...τίποτα δεν είναι απίθανο σ'αυτή τη ζωή! Πάντως περισσότερο κινδυνεύουν οι άλλες γάτες. Δηλαδή εάν σε ένα σπίτι υπάρχουν πολλές γάτες η θεραπεία θα πρέπει να γίνει σε όλες. Και προληπτικά εφόσον εσείς έρχεστε σε επαφή με αδέσποτα γατάκια να βάζετε αμπούλα κάθε μήνα στις οικόσιτες γάτες σας.

Συμφωνώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κολλήσεις τέτοια παράσιτα από γάτα. Ίσως η μόνη περίπτωση είναι να βρεθείς σε χώρο που υπάρχουν τόσα πολλά (π.χ. σε μια κλειστή αποθήκη), που θα πάνε σε οτιδήποτε ζωντανό προκειμένου να επιβιώσουν.

Όταν πήρα το Μπελά και του Ρουμποτύρη ήταν γεμάτοι ψύλλους, αλλά συγχρόνως ήταν και πολύ άγριοι και δεν μπορούσα να τους πιάσω. Επί δύο εβδομάδες περιφέρονταν με τους ψύλλους τους στο υπνοδωμάτιό μου, αλλά παρόλο που δεν πήρα κανένα μέτρο προφύλαξης (:redface:) δεν κόλλησα ούτε εγώ ούτε οι άλλες γάτες μου. Αυτό δεν στο λέω για να μην κάνεις τίποτα, αλλά για να δεις ότι είναι πολύ δύσκολο να κολλήσεις ψύλλους και ψείρες από ζώο.:)

Ο Χούλιο μου είχε ψείρες όταν ήρθε να μείνει μαζί μας.Δεν τις είδα αμέσως και άρα αν κολλούσαν σε άνθρωπο σίγουρα θα έπρεπε να είχα γεμίσει γιατί κοιμόμασταν και μαζί....

Εκτος απο τις συνεπειες που γραφεις, κοντεψε να πεθανει ο τελευταιος μου γατος. Ηταν 6 νμηνων, μες στο σπιτι με τα αλλαμου γατια, ΟΛΟΙ με αμπουλα καθε μηνα, πιθανον να κουβαλουσα μια ψειρα στα ροθχα μου απο εξω. Το αποτελεσμα ηταν οτι το γατι απο μια μερα στην αλλη εγινε ακεφος και ανεβασε ενα πυρετο των 40 . Ο κτηνιατρος μου ειπε οτι προκειται για μολυσμενη ψειρα που περασε μια αρρωστια μεσω αιματος, του εκιανε ενεσεις αντιβιοτικα και γλυτωσε αλλα ηταν μεγαλη ταλαιπορια.

Στον δικό μου δεν έχω παρατηρήσει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα αλλά τον βλέπω συχνά να ξύνεται γύρο από τα μάγουλα τι να υποθέσω? Τον έχω ψάξει και δεν βρίσκω τίποτα και επιπλέον τον έχω ψεκάσει αρκετές φορές!....

Μπορεί να θέλουν καθάρισμα τα αυτιά, να έχει ψώρα ή να έχει καμία οτίτιδα, εσωτερικής μορφής.. :/:

Μια επίσκεψη στον γιατρό θα ήταν καλή, πρίν χειροτερέψει, είναι κρίμα να υποφέρει τσάμπα.:/:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΑΜΠΟΥΛΑ"?? ΤΟ ΣΠΡΕΪ???:hmm::hmm::hmm::rolleyes::):)

Παιδιά, πριν κάτι χρόνια είχα πάει μια γάτα μου στο γιατρό και μου είχε πει πως εαν τα ζώα φύγουν απο το σπίτι θα κολλήσω εγώ μετά. Κατά πόσο ισχύει αυτό?

Παιδιά, πριν κάτι χρόνια είχα πάει μια γάτα μου στο γιατρό και μου είχε πει πως εαν τα ζώα φύγουν απο το σπίτι θα κολλήσω εγώ μετά. Κατά πόσο ισχύει αυτό?
Νομίζω οτι ισχυεί αλλά όσον αφορά τους ψύλλους.Είχα πρόβλημα με τον σκύλο μου παλιά και το ξέρω...

Εγώ ποτέ δεν είχα τέτοιο θέμα. Οι ψύλλοι, προτιμούν τα ζεστά δέρματα, πιο ζεστά απο μάς.... ;)
Αν τώρα, φύγει το ζώο λογικά θα πάει και ο ψύλλος μαζί του. :)

Έτσι και αλλιώς με μια αλλαγή τα σεντόνια και ένα καθάρισμα.. έχεις καθαρίσει!:)

Οι ψείρες, ή οι ψύλλοι της γάτας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τις δικές μας ψείρες!:) Μην τα μπερδεύουμε.;)

Πάντως υπάρχει και αυτή η περίπτωση δηλαδή αν έχουν μείνει κάπου αυγά και το ζώο έχει φύγει μπορεί και να κολλήσεις.:/:

Πάντως υπάρχει και αυτή η περίπτωση δηλαδή αν έχουν μείνει κάπου αυγά και το ζώο έχει φύγει μπορεί και να κολλήσεις.:/:

Δεν το έχω ακούσει.. δεν το έχω δεί.. και το βλέπω και απίθανο.:hmm:

Πώς θα εκολαφθεί το αυγό?? Και πές ότι ζει, και σκάει.. θα σε περιμένει μετά ο ψύλλος ή η ψείρα ( της γάτας ή του σκύλου, που είναι ΑΛΛΟ είδος απο τις δικές μας) να περάσεις και να πηδήξει πάνω σου???:blink:

Αν ήταν έτσι οι Κτηνίατροι θα είχαν πάρει τα βουνά!!! :rolleyes:

Δεν το έχω ακούσει.. δεν το έχω δεί.. και το βλέπω και απίθανο.:hmm:

Πώς θα εκολαφθεί το αυγό?? Και πές ότι ζει, και σκάει.. θα σε περιμένει μετά ο ψύλλος ή η ψείρα ( της γάτας ή του σκύλου, που είναι ΑΛΛΟ είδος απο τις δικές μας) να περάσεις και να πηδήξει πάνω σου???:blink:

Αν ήταν έτσι οι Κτηνίατροι θα είχαν πάρει τα βουνά!!! :rolleyes:
Οι ψείρες είναι που δεν έρχονται στον άνθρωπο όχι οι ψύλλοι:|.Ακόμα και τσιμπούρια μπορείς να κολλήσεις και δεν χρειάζεται καν να υπάρχει ζώο κοντά ζουν και στο περιβάλλον γύρω σου.Μπορείς να ρωτήσεις κάποιον κτηνίατρο αν το θεωρείς υπερβολικό.Πάντως εγώ έχω κολλήσει ψύλλους απο τον σκύλο μου καθώς και τσιμπούρι ενώ απλά καθόμουν στο χορτάρι....

Οι ψείρες είναι που δεν έρχονται στον άνθρωπο όχι οι ψύλλοι:|.Ακόμα και τσιμπούρια μπορείς να κολλήσεις και δεν χρειάζεται καν να υπάρχει ζώο κοντά ζουν και στο περιβάλλον γύρω σου.Μπορείς να ρωτήσεις κάποιον κτηνίατρο αν το θεωρείς υπερβολικό.Πάντως εγώ έχω κολλήσει ψύλλους απο τον σκύλο μου καθώς και τσιμπούρι ενώ απλά καθόμουν στο χορτάρι....

Για τα τσιμπούρια ΟΚ, είναι άλλο θέμα.:)

Αν κάτσεις στο χορτάρι, μπορεί να σε τσιμπήσουν 1000 ζωύφια απο μυρμήγκια, ψαλίδες, κουνούπι, μύγα κλπ κλπ.

Έχω μιλήσει με Κτηνιάτρους, και μιλάω και απο την πείρα μου. Ναι, μπορεί να σε τσιμπήσει ψύλλος απο σκύλο ή γάτα..
Αλλά,
είναι σπάνιο, γιατί αν έχει ζώο, προτιμά το ζώο ( το οποίο και φροντίζεις να το αποπαρασιτώνεις συχνά.)
και αν ΔΕΝ υπάρχει ζώο.. θα καθαρίσεις.. και τέλος.:)

Μιλάς για απειροελάχιστες πιθανότητες.. που πιο πολύ τρομάζουν τους άπειρους γατογονείς ή σκυλογονείς, παρά είναι συχνό, και άξιο φόβου και μέτρων.:)

Για τα τσιμπούρια ΟΚ, είναι άλλο θέμα.:)

Αν κάτσεις στο χορτάρι, μπορεί να σε τσιμπήσουν 1000 ζωύφια απο μυρμήγκια, ψαλίδες, κουνούπι, μύγα κλπ κλπ.

Έχω μιλήσει με Κτηνιάτρους, και μιλάω και απο την πείρα μου. Ναι, μπορεί να σε τσιμπήσει ψύλλος απο σκύλο ή γάτα..
Αλλά,
είναι σπάνιο, γιατί αν έχει ζώο, προτιμά το ζώο ( το οποίο και φροντίζεις να το αποπαρασιτώνεις συχνά.)
και αν ΔΕΝ υπάρχει ζώο.. θα καθαρίσεις.. και τέλος.:)

Μιλάς για απειροελάχιστες πιθανότητες.. που πιο πολύ τρομάζουν τους άπειρους γατογονείς ή σκυλογονείς, παρά είναι συχνό, και άξιο φόβου και μέτρων.:)
:):)Αν το ζωάκι δεν βγαίνει έξω ή είναι προστατευμένο σωστά δεν υπάρχει και περίπτωση να κολλήσει ούτε το ίδιο το ζωάκι έτσι κι αλλιώς.Εγώ απλά απάντησα στην κοπέλα για το οτι αυτό που της είπε ο γιατρός της μπορεί να συμβεί.Γενικά το καλύτερο είναι η πρόληψη πάντως....

Πάντα!!:)

Απλά με τα διάφορα "τρομακτικά" σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που κυκλοφορούν ήδη για τις γάτες, είναι καλό να καταλαβαίνουμε και τα ποσοστά πιθανότητας σε κάθε περίπτωση.;)

Με την λογική μας και τηρώντας τους βασικούς κανόνες καθαριότητας, είναι σχεδόν αδύνατο να κολλήσεις κάτι απο την γάτα.

Αν γενικά, όλα ήταν τόσο εύκολα και κολλητικά να κολλήσεις κάτι απο ζώο, οι Κτηνίατροι θα είχαν εκλείψει εδώ και χρόνια!!!!:D:blink:

Πάντα!!:)

Απλά με τα διάφορα "τρομακτικά" σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που κυκλοφορούν ήδη για τις γάτες, είναι καλό να καταλαβαίνουμε και τα ποσοστά πιθανότητας σε κάθε περίπτωση.;)

Με την λογική μας και τηρώντας τους βασικούς κανόνες καθαριότητας, είναι σχεδόν αδύνατο να κολλήσεις κάτι απο την γάτα.

Απλά, αν όλα αυτά ήταν τόσο εύκολα και κολλητικά, οι Κτηνίατροι θα είχαν εκλείψει εδώ και χρόνια!!!!:D:blink:
Ή ακόμα καλύτερα θα είχε πλουτίσει η εταιρεία με τις αμπούλες για τα παράσιτα...:P....Τώρα και για κτηνιάτρους:lol::lol::lol::lol:

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back