yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
https://www.indiaenews.com/india/20060816/18656.htm
Ο τροφες ειναι αυτεσ
https://ami.aminews.net/index.php?lang=en
τις εφαγαν ολες οι γατες μια χαρα
Πληροφορίες για κτηνιατρους και αυτη τη διατροφή εδω
https://www.vegepets.info/
Για ευρωπη
https://www.vegepets.info/pages/suppliers.htm
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
chouzouris
Πολύ δραστήριο μέλος
απλώς θυμίζω ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Raisa
Περιβόητο μέλος
....
απλώς θυμίζω ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα!
χε χε χε,, σωστά!!

yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Raisa
Περιβόητο μέλος
Διαβασε πρωτα τα κτηνιατρικα ραισα και χουζουρη, ειναι μεν σαρκοφαγα αλλα δεν τρωνε μοσχαρια, μιση θαλασσα ψαρια και τον αγλεορα σε μπεκατσες
Θα τα διάβαζα καλή μου, αλλά δηλώνω ότι δεν ξέρω αγγλικά
....κάτι στα γερμανικά θα ήταν για μένα την γερμανόφωνη καλύτερο!
chouzouris
Πολύ δραστήριο μέλος
Διαβασε πρωτα τα κτηνιατρικα ραισα και χουζουρη, ειναι μεν σαρκοφαγα αλλα δεν τρωνε μοσχαρια, μιση θαλασσα ψαρια και τον αγλεορα σε μπεκατσες
Αλλά τί τρώνε;;; ΜΠΡΟΚΟΛΑ?
LIFE
Πολύ δραστήριο μέλος
Να μαθειςΘα τα διάβαζα καλή μου, αλλά δηλώνω ότι δεν ξέρω αγγλικά....κάτι στα γερμανικά θα ήταν για μένα την γερμανόφωνη καλύτερο!
![]()

yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Διατροφη βηγκαν για υγιεις γατες
https://www.indiaenews.com/india/20060816/18656.htm
Ο τροφες ειναι αυτεσ
https://ami.aminews.net/index.php?lang=en
τις εφαγαν ολες οι γατες μια χαρα
Πληροφορίες για κτηνιατρους και αυτη τη διατροφή εδω
https://www.vegepets.info/
Για ευρωπη
https://www.vegepets.info/pages/suppliers.htm
Με ειδοποίησε μια απο τις πολλές εταιρειες που επικοινώνησα οτι εχουν και στην ελλαδα πλεον.
Οσοι ενδιαφερεστε θα τα βρειτε στην
BIOVET
Foka 6
55535 Pylaia Thessaloniki
Tel: +30.2310300600
Fax: +30.2310323686
mail: basilis@biovet.com.gr
https://www.biovet.com/welcome.html
Δεν ειναι διαφήμιση ειναι ενημερωση το τονίζω
( γιατι δεν τις εχω δοκιμάσει να ξερω αν ειναι καλές ακόμα, οταν παρω θα σας κανω κριτική)
julia
Διακεκριμένο μέλος
Το παιδί μου τρώει απο τώρα φακές....

aretha
Περιβόητο μέλος
Αυτό είναι αλήθεια.ειναι μεν σαρκοφαγα αλλα δεν τρωνε μοσχαρια, μιση θαλασσα ψαρια και τον αγλεορα σε μπεκατσες
Ωστόσο, και πάλι, η ζωική πρωτεΐνη του μοσχαριού ή του ψαριού είναι πολύ πιο κοντά στη φυσική τους διατροφή (που είναι μικρά θηλαστικά, πουλιά και ερπετά) από ό,τι είναι η φυτική πρωτεΐνη της σόγιας ή του φασολιού.
Δεν ξέρω τι επιλέγει ο καθένας να ταΐσει τη γάτα του και για ποιούς λόγους το κάνει, πάντως καλό θα είναι να μη γίνεται και στη διατροφή το ίδιο θεμελιώδες λάθος που γίνεται σε άλλα θέματα: να κρίνουμε δηλαδή και να αποφασίζουμε σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα και τις ανθρώπινες ανάγκες.
Το "τα λαχανικά κάνουν καλό σ' εμένα, γιατί να μην κάνουν και στη γάτα μου;" νομίζω ότι ισοδυναμεί σε αστοχία με το "αφού δεν στειρώνουμε τους ανθρώπους, γιατί να στειρώνουμε και τις γάτες;"
LIFE
Πολύ δραστήριο μέλος
περιέχονται στο κρέας. Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να αφομοιώσουν
τους υδατάνθρακες, οι γάτες όμως χρειάζονται πρωτεϊνες. Η συνεχής
σίτιση της γάτας με λαχανικά, θα οδηγήσει σταδιακά στην τύφλωση και τον
θάνατο. Υπάρχουν παρολαυτα, ισσοροπημένες χορτοφαγικές τροφές για τις
γάτες αλλά είναι κάπως σκληρό να επιβάλλονται τα ανθρώπινα ήθη στις
γάτες. Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι για να δώσετε στη γάτα σας μια
βασισμένη στο κρέας διατροφή αρνείστε τα βασικά δικαιώματά της και μια
γάτα δεν είναι το σωστό κατοικίδιο ζώο για εσάς.
ΠΗΓΗ.
Zbeebz
Περιβόητο μέλος
Συμπληρώνω με ένα αγγλόφωνο λινκ για επίσημο ιστότοπο χορτοφάγων όπου αναφέρονται τα προβλήματα που προκύπτουν όταν κάνουμε τις γάτες χορτοφάγους.Οι γάτες χρειάζονται τις θρεπτικές ουσίες που
περιέχονται στο κρέας. Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να αφομοιώσουν
τους υδατάνθρακες, οι γάτες όμως χρειάζονται πρωτεϊνες. Η συνεχής
σίτιση της γάτας με λαχανικά, θα οδηγήσει σταδιακά στην τύφλωση και τον
θάνατο. Υπάρχουν παρολαυτα, ισσοροπημένες χορτοφαγικές τροφές για τις
γάτες αλλά είναι κάπως σκληρό να επιβάλλονται τα ανθρώπινα ήθη στις
γάτες. Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι για να δώσετε στη γάτα σας μια
βασισμένη στο κρέας διατροφή αρνείστε τα βασικά δικαιώματά της και μια
γάτα δεν είναι το σωστό κατοικίδιο ζώο για εσάς.
ΠΗΓΗ.
Pet City..![]()
https://www.vegsoc.org/info/catfood.html
Σε λίγη ώρα θα το παραθέσω και μεταφρασμένο για τη διευκόλυνση όσων δεν ξέρουν αγγλικά.
Raisa
Περιβόητο μέλος
Συμπληρώνω με ένα αγγλόφωνο λινκ για επίσημο ιστότοπο χορτοφάγων όπου αναφέρονται τα προβλήματα που προκύπτουν όταν κάνουμε τις γάτες χορτοφάγους.
https://www.vegsoc.org/info/catfood.html
Σε λίγη ώρα θα το παραθέσω και μεταφρασμένο για τη διευκόλυνση όσων δεν ξέρουν αγγλικά.

Zbeebz
Περιβόητο μέλος
Σελίδα πληροφοριών
Γάτες: τους ταιριάζει η χορτοφαγική διατροφή;
Μολονότι είναι πιθανό ο σκύλος να συντηρείται ικανοποιητικά με χορτοφαγική διατροφή, οι γάτες είναι πιο εξειδικευμένα πλάσματα και σας συμβουλεύουμε να σκεφτείτε προσεκτικά πριν αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας σε χορτοφαγική.
Οι γάτες είναι από τη φύση τους σαρκοβόρα ζώα και είναι πολύ απίθανο να δεχτούν με προθυμία την κατάργηση του κρέατος από τη διατροφή τους. Οι γάτες που υποχρεώνονται να ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή συνήθως αναζητούν αλλού την διατροφή με κρέας που προτιμούν, σκοτώνοντας μικρά τρωκτικά και πουλιά.
Οι γάτες έχουν ανάγκη από ορισμένα θρεπτικά συστατικά του κρέατος που δεν υπάρχουν σε ικανές ποσότητες στις φυτικές τροφές. Στα συστατικά αυτά περιλαμβάνονται η ταυρίνη, το αραχιδονικό οξύ, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Β12.
Ταυρίνη
Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τις γάτες, όχι όμως και για τα άλλα θηλαστικά. Η παρατεταμένη έλλειψη ταυρίνης προκαλεί τον σταδιακό εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα της γάτας, με αποτέλεσμα αυτή να παρουσιάσει οφθαλμολογικά προβλήματα και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη τύφλωση. Η παθολογική αυτή κατάσταση ονομάζεται κεντρικός εκφυλισμός του αμφιβληστροειδούς (Central Retinal Degeneration, CRD). Το αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε ταυρίνη. Οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν καθόλου ταυρίνη. Η μόνη πλούσια πηγή ταυρίνης είναι το κρέας.
Αραχιδονικό οξύ
Οι γάτες έχουν ανάγκη να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους πηγές βασικών λιπαρών οξέων, τα οποία έπειτα μετατρέπονται σε άλλες αναγκαίες ουσίες. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να λαμβάνουν από τη διατροφή τους αραχιδονικό οξύ, που είναι ένα από τα βασικά λιπαρά οξέα, διότι ο οργανισμός τους το συνθέτει από το λινολεϊκό οξύ που υπάρχει στο φυτικό λίπος. Ωστόσο, οι γάτες δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για να συνθέσουν αραχιδονικό οξύ, συνεπώς είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται αυτό στη διατροφή τους. Οι λιπαροί ιστοί και το γάλα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου αραχιδονικό οξύ και τα αυγά περιέχουν ελάχιστη ποσότητα. Το κρέας είναι η μοναδική πλούσια πηγή. Η έλλειψη αραχιδονικού οξέος αργεί σχετικά να εκδηλωθεί, αλλά οι επιπτώσεις της στον οργανισμό της γάτας είναι βαριές.
Βιταμίνη Α
Οι γάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την προβιταμίνη Α των λαχανικών. Συνεπώς χρειάζονται την πλήρη μορφή της βιταμίνης Α (ρετινόλη) που υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές. Στα αυγά και στα γαλακτοκομικά περιέχεται ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης Α. Η πιο πλούσια πηγή της είναι το συκώτι.
Βιταμίνη Β12
Οι γάτες δεν μπορούν να συνθέσουν την βιταμίνη Β12, επομένως είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται στη διατροφή τους. Η βιταμίνη Β12 περιέχεται μόνο σε ζωικά προϊόντα.
Νιασίνη
Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, οι γάτες δεν μπορούν να συνθέσουν επαρκείς ποσότητες αυτής της βιταμίνης από τις πρωτεϊνες. Συνεπώς πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή τους σε ικανή ποσότητα. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά περιέχουν ελάχιστη ποσότητα και η νιασίνη των δημητριακών είναι κατά πολύ μη αφομοιώσιμη από τον οργανισμό της γάτας. Μια διατροφή γάτας βασισμένη σε δημητριακά, γάλα και αυγά θα είναι εξ ορισμού ανεπαρκής σε νιασίνη. Το κρέας αποτελεί πλούσια πηγή.
Θειαμίνη
Οι γάτες συχνά παρουσιάζουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης, που καταστρέφεται σύντομα με τη θερμότητα. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι φτωχές πηγές, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φύτρα σχετικά επαρκείς πηγές, ενώ το κρέας είναι καλή πηγή.
Πρωτεϊνες
Οι γάτες έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών στη διατροφή τους, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα σε μια χορτοφαγική διατροφή. Το ποσοστό της πρωτεϊνης στην προσλαμβανόμενη τροφή μιας γάτας πρέπει να ξεπερνά το 25%.
Παρ' όλο που οι γάτες ενδεχομένως να τρώνε με ευχαρίστηση ορισμένες φυτικές τροφές, οι χορτοφαγικές δίαιτες που περιέχουν πολλές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενδέχεται να αποβούν καταστροφικές για την υγεία μιας γάτας. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές γεμίζουν το πεπτικό σύστημα της γάτας χωρίς να της παρέχουν τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Η υπερβολική ποσότητα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα φυτικά λίπη μπορεί να προκαλέσει ασθένεια λόγω έλλειψης βιταμίνης Ε.
Αν αποφασίσετε να υποβάλλετε τη γάτα σας σε χορτοφαγική διατροφή, υπάρχει διαθέσιμο διατροφικό συμπλήρωμα. Πρόκειται για μία σκόνη που προστίθεται στην τροφή της γάτας σας. Αν νιώθετε πως δεν είναι σωστό να υποβάλλετε τη γάτα σας σε χορτοφαγική διατροφή, ίσως να προτιμήσετε να την ταϊζετε με συμπυκνωμένη ξηρή τροφή για γάτες και όχι με κονσέρβες. Οι περισσότερες εταιρίες παραγωγής γατοτροφών παράγουν πλέον συμπυκνωμένη ξηρή τροφή για γάτες, που πιθανόν να είναι λιγότερο δυσάρεστη στη χρήση για τους χορτοφάγους ιδιοκτήτες ενώ παράλληλα βοηθά την καλή υγεία της γάτας σας, σε σχέση με τις παραδοσιακές κονσέρβες.
Οι χορτοφάγοι ιδιοκτήτες γατών πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον επαγγελματία, είτε επικοινωνώντας με τον κτηνίατρό τους ή με έναν διατροφολόγο ζώων μέσω της RSPCA.
Επικοινωνία με τον ιστότοπο: https://www.vegsoc.org/parkdale/contacts.html
fru_fru
Δραστήριο μέλος
Αυτό είναι αλήθεια.
Ωστόσο, και πάλι, η ζωική πρωτεΐνη του μοσχαριού ή του ψαριού είναι πολύ πιο κοντά στη φυσική τους διατροφή (που είναι μικρά θηλαστικά, πουλιά και ερπετά) από ό,τι είναι η φυτική πρωτεΐνη της σόγιας ή του φασολιού.
Δεν ξέρω τι επιλέγει ο καθένας να ταΐσει τη γάτα του και για ποιούς λόγους το κάνει, πάντως καλό θα είναι να μη γίνεται και στη διατροφή το ίδιο θεμελιώδες λάθος που γίνεται σε άλλα θέματα: να κρίνουμε δηλαδή και να αποφασίζουμε σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα και τις ανθρώπινες ανάγκες.
Το "τα λαχανικά κάνουν καλό σ' εμένα, γιατί να μην κάνουν και στη γάτα μου;" νομίζω ότι ισοδυναμεί σε αστοχία με το "αφού δεν στειρώνουμε τους ανθρώπους, γιατί να στειρώνουμε και τις γάτες;"
Αρηθα, εχω σκεφτει πολλες φορες τη προταση 'αφου δε στειρωνουμε τους ανθρωπους, γιατι να στειρωνουμε τις γατες/σκυλους' και λεω το εξης
Οι γυναικες παιρνουμε αντισυλληπτικα, οι ανδρες φορανε το γνωστο "καλυπτρο" , εν πασει περιπτωσει κανουμε απο 1 εως 2 παιδια καθε φορα οταν μας κατσει και εαν θελουμε και ηδη καποιος με 3 παιδια θεωρειται πολυτεκνος (εν Ελλαδι) Κουτσα -στραβα τα φερνουν βολτα αυτοι οι αξιοθαυμαστοι ανθρωποι (μη ξεχναμε και την υπογεννητικοτητα στη χωρα μας αλλα και τις δυσκολες συνθηκες)
Αλλα σαφως δε γεννοβολαμε δυο φορες το χρονο απο 2-3 εως 6-7 βλασταρια που αν δεν τα πατησουν τα αυτοκινητα, μετα τρεχουν δεξια αριστερα για λιγο φαγητο. Για να μην αναφερουμε τα "κ...παιδα" που συχνα πυκνα τους βγαζουν ματια, τα κρεμανε,τους κοβουν τις ουρες, ετσι απλα για να το παιξουν "νταηδες"
Χιλιες φορες καλυτερη η στειρωση, και ξερω πως συμφωνεις μαζι μου . Ισως οχι σε ολα τα επιχειρηματα, αλλά (και φυσικα δεν απαντω σε σενα, αλλα σε αλλα μελη του σαιτ, ξερουν πολυ καλα ποια ειναι) αν ξανακουσω την εκφραση "αφου δε στειρωνουμε τους ανθρωπους γιατι να το κανουμε στα ζωα" θα αρχισω να τα "παιρνω" με τους αδαεις.
Ελατε στην Αθηνα να δειτε τι γινεται. Πατημενα γατακια εδω και εκει (μερικοι το κανουν και για ....πλακα!) Πεινασμενα και φοβισμενα.
Μαλλον επρεπε να το βαλω σε αλλο τοπικ, αλλα εκνευριστηκα. (οχι με σενα, σε διαβεβαιω, απλα με αυτη την απλη φραση που την εχουν κανει "καραμελα" οι απανταχου εβρισκοντες "ζωοφιλοι") Τελοςπαντων, νομιζω τα ζωακια μας καλυτερα να ζησουν οπως εδειξε η μητερα φυση. Και χμ...
θυμαμαι πολυ καλα πως ο Γουρι μου απεχθανοταν τα ψαρια και εδειχνε ιδιαιτερη αδυναμια στο κοτοπουλο... οπως κανει και ο Φρου τωρα.Μπα, ας τα αφησουμε να μεγαλωσουν οπως διεταξε η φυση, αλλα οχι να πολλαπλασιαστουν εις βαρος τους.
Φιλικα
Κατερινοφρου
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Αν αποφασίσετε να υποβάλλετε τη γάτα σας σε χορτοφαγική διατροφή, υπάρχει διαθέσιμο διατροφικό συμπλήρωμα. Πρόκειται για μία σκόνη που προστίθεται στην τροφή της γάτας σας. Αν νιώθετε πως δεν είναι σωστό να υποβάλλετε τη γάτα σας σε χορτοφαγική διατροφή, ίσως να προτιμήσετε να την ταϊζετε με συμπυκνωμένη ξηρή τροφή για γάτες και όχι με κονσέρβες. Οι περισσότερες εταιρίες παραγωγής γατοτροφών παράγουν πλέον συμπυκνωμένη ξηρή τροφή για γάτες, που πιθανόν να είναι λιγότερο δυσάρεστη στη χρήση για τους χορτοφάγους ιδιοκτήτες ενώ παράλληλα βοηθά την καλή υγεία της γάτας σας, σε σχέση με τις παραδοσιακές κονσέρβες.
Οι χορτοφάγοι ιδιοκτήτες γατών πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον επαγγελματία, είτε επικοινωνώντας με τον κτηνίατρό τους ή με έναν διατροφολόγο ζώων μέσω της RSPCA.
Εγω το εψαξα αρκετα παντως και βρήκα οτι εαν της δινω ολα τα απαραιτητα συστατικα που θα επαιρνε απο τιο κρεας εαν το ετρωγε ζει μια χαρα και με αυτη τη διατροφη και αισθανοομαι κι εγω καλυτερα. Ειναι η προσωπική μου επιλογη και θα σας πω αποτελεσματα μολις το κανω. Απο οσο ρωτησα παντως αλλους βίγκαν εχουν γατες που τρογωντας ετσι παρουσίασαν λιγοτερα προληματα και τωρα ειναι ηδη μεγαλες οποτε δεν θεωρω οτι εινι επικυνδυνο αφου αλλοι τα καταφεραν ισως αρεσει ακι στα δικα μου θα δειξει. Το σιγουρο ειναι παντως οτι εαν παει καλοα θα ειναι πολυ πιο συμφωνο με την ηθική μου. ( εννοειται οτι εχω καλο γιατρο και θα ξερει ακριβως τι χρειαζεται... απλα ο βουλιτσος επαθε οτι επαθε με τις συμβατικες τροφες οποτε δε νομιζω οτι θα ειναι τοσο σιγουρο οτι δεν θα ωφεληθει απο αυτο)
Zbeebz
Περιβόητο μέλος
Γιασμίν, με στενοχωρείς... διότι οι Άγγλοι χορτοφάγοι καθιστούν σαφές στο κείμενό τους ότι ο άνθρωπος είναι που υποβάλλει τη γάτα σε χορτοφαγική διατροφή, ότι η γάτα από μόνη της ποτέ δεν θα διάλεγε φυτικές τροφές κι ότι πάλι ο χορτοφάγος άνθρωπος είναι αυτός που "ενοχλείται" από την κρεατερή μορφή των έτοιμων γατοτροφών σε κονσέρβα.Εγω το εψαξα αρκετα παντως και βρήκα οτι εαν της δινω ολα τα απαραιτητα συστατικα που θα επαιρνε απο τιο κρεας εαν το ετρωγε ζει μια χαρα και με αυτη τη διατροφη και αισθανοομαι κι εγω καλυτερα. Ειναι η προσωπική μου επιλογη και θα σας πω αποτελεσματα μολις το κανω. Απο οσο ρωτησα παντως αλλους βίγκαν εχουν γατες που τρογωντας ετσι παρουσίασαν λιγοτερα προληματα και τωρα ειναι ηδη μεγαλες οποτε δεν θεωρω οτι εινι επικυνδυνο αφου αλλοι τα καταφεραν ισως αρεσει ακι στα δικα μου θα δειξει. Το σιγουρο ειναι παντως οτι εαν παει καλοα θα ειναι πολυ πιο συμφωνο με την ηθική μου. ( εννοειται οτι εχω καλο γιατρο και θα ξερει ακριβως τι χρειαζεται... απλα ο βουλιτσος επαθε οτι επαθε με τις συμβατικες τροφες οποτε δε νομιζω οτι θα ειναι τοσο σιγουρο οτι δεν θα ωφεληθει απο αυτο)
Εγώ προσωπικά δεν θα αποτολμούσα τέτοια τεράστια και αποδεδειγμένα βλαβερή αλλαγή στη διατροφή των γατιών μου χωρίς να πάρω οκέι, και μάλιστα εγγράφως, από κτηνίατρο.
Αν βρεις κτηνίατρο που να δίνει εγγράφως τέτοια εγγύηση, πάω πάσο...
Όμως, φίλοι χορτοφάγοι, σας έχω και μια άλλη πρόταση. Αν σας ενοχλεί που υπάρχουν στον πλανήτη μας αυστηρά σαρκοβόρα ζώα, μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε στο σπίτι σας γάτες ως κατοικίδια. Υπάρχουν και κουνελάκια, χελώνες, πουλιά και άλλα είδη, που μπορούν μια χαρά να ζήσουν μόνο με φυτικές τροφές. Γιατί δεν διαλέγετε εκείνα;
μαγισσα
Διάσημο μέλος
μαγισσα
Διάσημο μέλος
Σελίδα πληροφοριών
Γάτες: τους ταιριάζει η χορτοφαγική διατροφή;
Μολονότι είναι πιθανό ο σκύλος να συντηρείται ικανοποιητικά με χορτοφαγική διατροφή, οι γάτες είναι πιο εξειδικευμένα πλάσματα και σας συμβουλεύουμε να σκεφτείτε προσεκτικά πριν αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας σε χορτοφαγική.
Οι γάτες είναι από τη φύση τους σαρκοβόρα ζώα και είναι πολύ απίθανο να δεχτούν με προθυμία την κατάργηση του κρέατος από τη διατροφή τους. Οι γάτες που υποχρεώνονται να ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή συνήθως αναζητούν αλλού την διατροφή με κρέας που προτιμούν, σκοτώνοντας μικρά τρωκτικά και πουλιά.
Οι γάτες έχουν ανάγκη από ορισμένα θρεπτικά συστατικά του κρέατος που δεν υπάρχουν σε ικανές ποσότητες στις φυτικές τροφές. Στα συστατικά αυτά περιλαμβάνονται η ταυρίνη, το αραχιδονικό οξύ, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Β12.
Ταυρίνη
Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τις γάτες, όχι όμως και για τα άλλα θηλαστικά. Η παρατεταμένη έλλειψη ταυρίνης προκαλεί τον σταδιακό εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα της γάτας, με αποτέλεσμα αυτή να παρουσιάσει οφθαλμολογικά προβλήματα και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη τύφλωση. Η παθολογική αυτή κατάσταση ονομάζεται κεντρικός εκφυλισμός του αμφιβληστροειδούς (Central Retinal Degeneration, CRD). Το αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε ταυρίνη. Οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν καθόλου ταυρίνη. Η μόνη πλούσια πηγή ταυρίνης είναι το κρέας.
Αραχιδονικό οξύ
Οι γάτες έχουν ανάγκη να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους πηγές βασικών λιπαρών οξέων, τα οποία έπειτα μετατρέπονται σε άλλες αναγκαίες ουσίες. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να λαμβάνουν από τη διατροφή τους αραχιδονικό οξύ, που είναι ένα από τα βασικά λιπαρά οξέα, διότι ο οργανισμός τους το συνθέτει από το λινολεϊκό οξύ που υπάρχει στο φυτικό λίπος. Ωστόσο, οι γάτες δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για να συνθέσουν αραχιδονικό οξύ, συνεπώς είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται αυτό στη διατροφή τους. Οι λιπαροί ιστοί και το γάλα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου αραχιδονικό οξύ και τα αυγά περιέχουν ελάχιστη ποσότητα. Το κρέας είναι η μοναδική πλούσια πηγή. Η έλλειψη αραχιδονικού οξέος αργεί σχετικά να εκδηλωθεί, αλλά οι επιπτώσεις της στον οργανισμό της γάτας είναι βαριές.
Βιταμίνη Α
Οι γάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την προβιταμίνη Α των λαχανικών. Συνεπώς χρειάζονται την πλήρη μορφή της βιταμίνης Α (ρετινόλη) που υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές. Στα αυγά και στα γαλακτοκομικά περιέχεται ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης Α. Η πιο πλούσια πηγή της είναι το συκώτι.
Βιταμίνη Β12
Οι γάτες δεν μπορούν να συνθέσουν την βιταμίνη Β12, επομένως είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται στη διατροφή τους. Η βιταμίνη Β12 περιέχεται μόνο σε ζωικά προϊόντα.
Νιασίνη
Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, οι γάτες δεν μπορούν να συνθέσουν επαρκείς ποσότητες αυτής της βιταμίνης από τις πρωτεϊνες. Συνεπώς πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή τους σε ικανή ποσότητα. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά περιέχουν ελάχιστη ποσότητα και η νιασίνη των δημητριακών είναι κατά πολύ μη αφομοιώσιμη από τον οργανισμό της γάτας. Μια διατροφή γάτας βασισμένη σε δημητριακά, γάλα και αυγά θα είναι εξ ορισμού ανεπαρκής σε νιασίνη. Το κρέας αποτελεί πλούσια πηγή.
Θειαμίνη
Οι γάτες συχνά παρουσιάζουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης, που καταστρέφεται σύντομα με τη θερμότητα. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι φτωχές πηγές, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φύτρα σχετικά επαρκείς πηγές, ενώ το κρέας είναι καλή πηγή.
Πρωτεϊνες
Οι γάτες έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών στη διατροφή τους, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα σε μια χορτοφαγική διατροφή. Το ποσοστό της πρωτεϊνης στην προσλαμβανόμενη τροφή μιας γάτας πρέπει να ξεπερνά το 25%.
Παρ' όλο που οι γάτες ενδεχομένως να τρώνε με ευχαρίστηση ορισμένες φυτικές τροφές, οι χορτοφαγικές δίαιτες που περιέχουν πολλές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενδέχεται να αποβούν καταστροφικές για την υγεία μιας γάτας. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές γεμίζουν το πεπτικό σύστημα της γάτας χωρίς να της παρέχουν τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Η υπερβολική ποσότητα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα φυτικά λίπη μπορεί να προκαλέσει ασθένεια λόγω έλλειψης βιταμίνης Ε.
Επικοινωνία με τον ιστότοπο: https://www.vegsoc.org/parkdale/contacts.html
Επίσης θα ήθελα να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την μετάφραση που μας έκανες και έχουμε όλοι οι μη αγγλομαθείς στην συγκεκριμένη σελιδα (be welcome)

Raisa
Περιβόητο μέλος
Αυτό που βλέπω είναι ότι προσπαθείς να εναρμονήσεις την δική σου ηθική στην φύση και στην βιολιγική επίλογή της γάτας σαν σαρκοβόρο ζώο..... τι να σου πω δεν νομίζω ότι πρέπει να μεταφέρουμε ηθικά διλήματα σε ένα ζώο που ζει με το ένστικτό του και όχι με του ήθικούς κανόνες του τύπου πρέπει να είμαι χορτοφάγος ή όχι??? τι να σου καλή τύχη και σε σένα και στα γατάκια σου και ελπίζω να είμαστε όλοι ξανά εδώ την στιγμή που θα υπάρχουν αποτελέσματα από το πείραμά σου.....
Είμαι και γω πολύ περίεργη να δω τα αποτελέσματα.....

αν και δεν συμφωνώ με το όλο θέμα και πιστεύω ότι είναι αντίθετο με τη φύση της γάτας
Δεν μπορούμε από τη μια να λέμε ότι δεν κάνει να ερμηνεύουμε ανθρώπινα συναισθήματα και λογικές στα ζώα και από την άλλη να τους επιβάλουμε δικές μας ιδεολογικο - ηθικές τακτικές

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool