mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι. Στο παράθυρο της κρεββατοκάμαρας (βορεινό) υπάρχει ζαρντινιέρα. Εκεί έχει ήλιο μόνο το πρωί και μόνο το καλοκαίρι. Το χειμώνα δεν έχει καθόλου ήλιο. Έχω φυτέψει λεβάντες και πάνε καλά, θα ήθελα όμως μεγαλύτερη ποικιλία. Έβαλα 2 τριανταφυλλιές νάνες και πάνε από το κακό στο χειρότερο (λογικό, αφού δεν τις βλέπει ο ήλιος). Καμία πρόταση;;;
Πέρα από την σκιά θες και κάτι που να έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό με τις λεβάντες μιας που θα είναι όλα φυτεμένα στην ίδια ζαρντινιέρα.
Θα μπορούσα να σου προτείνω πολλά φυτά όμως δεν ξέρω κατά πόσο θες να κλείσεις το παράθυρο, μάλλον δεν θες για αυτό και έβαλες τις λεβάντες? υποθέτω ότι θες κάτι χαμηλό ή κρεμοκλαδής, αν κάνω λάθος διόρθωσε με ώστε να σου προτείνω και άλλα επιπλέον φυτά. Το βορινό σημαίνει κρύο και αέρας εκτός και αν υπάρχουν άλλα κτίρια γύρο - γύρο και κόβουν κάπως τον αέρα?
Αν λοιπόν το μπαλκόνι σου είναι κάπως προστατευμένο (και δεν λυσσομανάει) μπορείς να φυτέψεις (γιατί αν κατάλαβα καλά θες χρώμα) - Βιγόνιες. Υπάρχουν σε άπειρα χρώματα (λευκό, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροδί, ροζ) και ποικιλίες με μεγάλα ή μικρά λουλούδια. Είναι ημισκιόφυτα με μέτριες απαιτήσεις σε νερό, το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην βρέχονται τα φύλλα τους όταν ποτίζεις.
Άλλα λουλούδια που μπορείς να βάλεις είναι: Ανεμώνες, Αστίλβη, Ερείκη (Ρείκι), Οξαλίς (Ξινήθρα, σαν τριφύλλι με ροζ λουλούδι).
Θα σου πρότεινα επίσης ότι και να κάνεις τελικά, να βάλεις οπωσδήποτε μέσα προς το κέντρο της ζαρντινιέρας για να είναι κάπως ποιο προστατευμένο από τον αέρα και κανά Φούλι (μπουζί) διπλό ή μονό ή και γιατί όχι και τα δυο.
Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το Γιασεμί, έχουν λευκά άνθη μόνο που αναπτύσσονται ως μικρά θαμνάκια (φτωχό δηλ. όχι πολύ φουντωτό) και δεν έχουν μεγάλη καλλωπιστική αξία αλλά μυρίζουν φοβερά - μοναδικά – υπέροχα!!!

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό όπως πχ το νυχτολούλουδο οπότε θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα φυτά σου, ούτε τόσο μεγάλο όγκο ώστε να σου κρύβουν το φως, (αντίθετα το χώμα τους πρέπει να στεγνώσει τελείως πριν ξαναποτιστούν). Το τέλειο άρωμα του που θα περνάει μέσα στο δωμάτιο τα βράδια το κάνουν απαραίτητο για κάθε κρεβατοκάμαρα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
Mespairos, ήθελα να σε ρωτήσω κι εγώ κάποια πράγματα, αν δεν γίνομαι κουραστική.
Έχω στο μπροστινό μπαλκόνι μου (Αθήνα κέντρο, βορειοδυτικός προσανατολισμός) αλόες 2 ειδών, κράσουλα, βιβούρνο, λουσίντουμ, λιγούστρο και ευώνυμα.
1. Θα ευδοκιμήσουν εκεί ή να τα μεταφέρω στο πίσω μπαλκόνι (βορειοανατολικός προσανατολισμός) που έχει περισσότερο ήλιο το πρωί ;
2. Η κράσουλα, που έχω καλύψει την επιφάνεια του χώματος με βότσαλα, κάθε πότε είναι σωστό να ποτίζεται ;
3. Είναι αλήθεια ότι στους κάκτους και στα παχύφυτα δεν πρέπει να βάζουμε λίπασμα ;
4. Σε ποιό από τα δύο μπαλκόνια μου θα ευδοκιμήσουν πικροδάφνες και καλλιστήμονας ;
5. Ξέρεις που θα βρω να αγοράσω άκορο ή κύπερο ;
Όποτε έχεις χρόνο και διάθεση μου απαντάς. Ευχαριστώ.![]()
Οι πικροδάφνες μπορούν να μπαίνουν όπου θέλετε σε ήλιο, σε σκιά σε αυτοκινητόδρομους, σε πάγους και σε χιόνα, είτε με πολύ αέρα είτε όχι ακόμα και δίπλα στην θάλασσα το ίδιο ισχύει και για τα Λιγούστρα, τα Ευώνυμα και τα Βιβούρνα, είναι πολύ σκληρά και ανθεκτικά φυτά. Απαιτούν όμως έδαφος/κήπο ή στην χειρότερη πολύ μεγάλες γλάστρες για να γίνουν ωραία και τεράστια, να φτάσουν δηλαδή στις τελικές τους διαστάσεις.
Ήλιο θέλουν οι Αλόες, ο Καλλιστίμονας και η Κρασούλα καθώς και λίγο νερό, στον Καλλιστίμονα να στεγνώνει το χώμα τελείως πριν ποτίσεις ξανά ενώ τα άλλα που είναι παχύφυτα μπορείς να τα ποτίζεις μια φορά τον μήνα τώρα τον χειμώνα και μια στις 15 το καλοκαίρι.
Το Λούσιντουμ δεν ξέρω τι είναι ούτε μπορώ να το βρω
, μια εικόνα ίσως βοηθούσε
Οι κάκτοι δεν έχουν πολλές ρίζες και ούτε τραβάνε υγρασία από το χώμα αλλά την πρωινή υγρασία από τα αγκάθια τους γιαυτό και δεν έχει νόημα το λίπασμα, μπορείς αν θες να χρησιμοποιήσεις ένα διαφυλλικό λίπασμα (αυτά που διαλύονται μέσα στο νερό) ψεκάζοντας πάνω τους νωρίς το πρωί αλλά δεν είναι απαραίτητο, αν είναι από αυτούς που ανθίζουν και το πρόβλημά σου είναι ότι δεν σου άνθισαν ίσως να μην έχουν αρκετό ήλιο στο σημείο που τους έχεις βάλει.
Τα παχύφυτα δεν είναι απαραίτητα κάκτοι, δεν έχουν αγκάθια και ορισμένα έχουν και μεγάλο ριζικό σύστιμα (η αλόη δεν έχει), σε αυτά που έχουν ρίζες μπορείς να βάζεις λίπασμα μια φορά στο χρόνο την άνοιξη, το κακό είναι ότι αποθικέβουν το νερό και αν τα παραποτήσεις και παραλιπάνεις το λίπασμα θα μίνει και θα δμιουργήσει πολύ εύκολα άλατα.
Ο Άκορος είναι φυτό υδροχαρές και χρησιμοποιείται κυρίως για λίμνες, που θα βρεις ακριβώς δεν ξέρω, ίσως να έχει σε ένα Φυτώριο στην Βεϊκου λίγο πριν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να ψάξεις σε μεγάλα Φυτώρια που έχουν ποικιλία και φέρνουν και διακοσμητικά στοιχεία για κήπους όπως τεχνητές λίμνες, πηγάδια, ψησταριές κτλ προς Κηφισιά μεριά ίσως

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
chouzouris
Πολύ δραστήριο μέλος
Πέρα από την σκιά θες και κάτι που να έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό με τις λεβάντες μιας που θα είναι όλα φυτεμένα στην ίδια ζαρντινιέρα.
Θα μπορούσα να σου προτείνω πολλά φυτά όμως δεν ξέρω κατά πόσο θες να κλείσεις το παράθυρο, μάλλον δεν θες για αυτό και έβαλες τις λεβάντες? υποθέτω ότι θες κάτι χαμηλό ή κρεμοκλαδής, αν κάνω λάθος διόρθωσε με ώστε να σου προτείνω και άλλα επιπλέον φυτά. Το βορινό σημαίνει κρύο και αέρας εκτός και αν υπάρχουν άλλα κτίρια γύρο - γύρο και κόβουν κάπως τον αέρα?
Αν λοιπόν το μπαλκόνι σου είναι κάπως προστατευμένο (και δεν λυσσομανάει) μπορείς να φυτέψεις (γιατί αν κατάλαβα καλά θες χρώμα) - Βιγόνιες. Υπάρχουν σε άπειρα χρώματα (λευκό, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροδί, ροζ) και ποικιλίες με μεγάλα ή μικρά λουλούδια. Είναι ημισκιόφυτα με μέτριες απαιτήσεις σε νερό, το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην βρέχονται τα φύλλα τους όταν ποτίζεις.
Άλλα λουλούδια που μπορείς να βάλεις είναι: Ανεμώνες, Αστίλβη, Ερείκη (Ρείκι), Οξαλίς (Ξινήθρα, σαν τριφύλλι με ροζ λουλούδι).
Θα σου πρότεινα επίσης ότι και να κάνεις τελικά, να βάλεις οπωσδήποτε μέσα προς το κέντρο της ζαρντινιέρας για να είναι κάπως ποιο προστατευμένο από τον αέρα και κανά Φούλι (μπουζί) διπλό ή μονό ή και γιατί όχι και τα δυο.
Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το Γιασεμί, έχουν λευκά άνθη μόνο που αναπτύσσονται ως μικρά θαμνάκια (φτωχό δηλ. όχι πολύ φουντωτό) και δεν έχουν μεγάλη καλλωπιστική αξία αλλά μυρίζουν φοβερά - μοναδικά – υπέροχα!!!
Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό όπως πχ το νυχτολούλουδο οπότε θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα φυτά σου, ούτε τόσο μεγάλο όγκο ώστε να σου κρύβουν το φως, (αντίθετα το χώμα τους πρέπει να στεγνώσει τελείως πριν ξαναποτιστούν). Το τέλειο άρωμα του που θα περνάει μέσα στο δωμάτιο τα βράδια το κάνουν απαραίτητο για κάθε κρεβατοκάμαρα.![]()
Αχχχ το φούλι το διπλό το λατρεύω, είναι το αγαπημένο μου! Όμως φοβάμαι ότι εκί δεν θα επιβιώσει, το χτυπάει απευθείας ο βοριάς!
Εν πάση περιπτώσει, χίλια ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!!
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
κοινές ονομασίες

1.Alyssum - Άλυσο – πολύ χαμηλή πόα με μικρά λευκά ή ροζ-μοβ λουλουδάκια, θα το βρείτε σε όλα τα φυτώρια, χρησιμοποιείτε ως μπορντούρα σε παρτέρια με λουλούδια και σε βραχόκηπους.
2. Baby's breath – Αυτό θα το ζητήσετε ως Baby breath θα το βρείτε και σε σποράκια, κάνει κάτι πολύ όμορφα μπλε λουλουδάκια και είναι εποχιακό.
3. Blue fescue grass - Φέστουκα γλαυκή https://www.gardensandplants.com/gr/plant_profile.asp?plant_id=1167 Δεν το έχω δει πουθενά εδώ στο εμπόριο και δεν ξέρω αν μπορούμε να το βρούμε

4. Calamint or lesser catmint (calamintha nepeta). Cat mint (nepeta x faassenii "Walker's Low"). (known as nepeta racemosa.) Cat nip (nepeta cataria). Από ότι βλέπω εδώ έχει όλα τα είδη του αγαπημένου τους φυτού
https://www.gardensandplants.com/gr/plant_profile.asp?plant_id=461 https://www.gardensandplants.com/gr/plant_profile.asp?plant_id=1689
5. Cat thyme - Τεύκριο γκριζο με ροζ άνθη
6. Creeping (trailing) rosemary Santa Barbara (rosmarinus officinalis lavandulaceous). [URL="https://www.mountainvalleygrowers.com/rosofflavandulaceous.htm"]http://www.mountainvalleygrowers.com/rosofflavandulaceous.htm[/URL]
rosemary είναι το κοινό και πασίγνωστο για όλους μας Δεντρολίβανο
7. Creeping thyme, red (thymus serpyllum coccineus)-- Θυμάρι
https://www.botanikos-sodas.vu.lt/gallery/album107/Thymus_serpyllum_Coccineus
8. calluna – Καλούνα, υπάρχει σε πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα όμως όχι και τόσο γνωστό φυτό στην χώρα μας, δύσκολα θα το βρούμε
https://www.mammos.gr/proddetail.asp?prod=Calluna_vulgaris_Cottswood_Gold
9. Lamb's ears (stachys byzantina; one "Helen Von Stein" two "silver carpet"). [URL="https://www.robsplants.com/images/portrait/StachysByzantina050612d.jpg"]http://www.robsplants.com/images/portrait/StachysByzantina050612d.jpg[/URL]
Κοινό όνομα: Στάχυς

https://www.gardensandplants.com/gr/plant_profile.asp?plant_id=2331
10. Organic wheat, oat, and rye grass (agropyron, avena, and lolium respectively). - Αγριάδα, κοινή βρώμη, Λόλιο το ιταλικό
– κοινώς φυτέψτε Βρώμη.

11. Valerian (valeriana officianalis) - Βαλεριάνα https://3lyk-n-filad.att.sch.gr/secret/botana/3Fyta/FValeriana/valeriana.html
Από ότι βλέπω θα γινόταν ένα πολύ ωραίο παρτέρι και από αισθητικής άποψης με νεπέτες και διάφορα δικά μας αρωματικά φυτά όπως λεβάντες, λεβαντίνες, λουίζες, δυόσμο, μέντα, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, δίκταμο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, βασιλικό, τεύκρο, τίλιο, κάρδαμο, μάραθο, κόλιανδρο, άνηθο, αρμπαρόριζα, καλέντουλα κτλ κτλ (διάφορα βότανα για αφεψήματα) και πιστεύω από την λίστα που βλέπω πως ότι βότανο και αρωματικό φυτό βρούμε μας κάνει σε συνδυασμό με λίγα αγρωστώδη δηλαδή βρώμη και εκείνο το σιτάρι που λέγαμε.Μπορούμε επίσης να τα συνδυάσουμε όλα αυτά φυτεύοντας ανάμικτα μια ελιά, μία δάφνη και διάφορα καλλωπιστικά φυτά βουκαμβίλια, σκυλάκια, κατιφέδες, γεράνια, πιπερίτσες, γιασεμιά, νυχτολούλουδα, ορτανσίες, γαρδένιες, αζαλέες, ροδόδενδρα δίνοντας έτσι ένα Μεσογειακό ύφος στον κήπο μας που αν μη τι άλλο μας πάει τόσο από άποψη ταπεραμέντου και κλασικής αξίας όσο και από άποψη κλίματος.
Στην τελική πέρα από τα γατάκια μας και εμείς όλο και κάτι θα κόβουμε και θα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας.:cat:
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
Αχχχ το φούλι το διπλό το λατρεύω, είναι το αγαπημένο μου! Όμως φοβάμαι ότι εκί δεν θα επιβιώσει, το χτυπάει απευθείας ο βοριάς!
Εν πάση περιπτώσει, χίλια ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!!
γιαυτό βάλτο προς τα πίσω και κεντρικά ώστε τα απέξω γύρω γύρω να κόβουν τον αέρα και να το προστατέβουν

κάτι αντίστοιχο γίνεται και στα λιβάδια που περιμετρικά φυτέβουν ή αφήνουν τα υπάρχοντα καλάμια και κυπαρίσια, λέγεται ανεμοθραύστης

mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
Barley grass, organic (hordeum vulgare) – κριθάρι
Cast iron plant (aspidistra elatior) - Ασπιντίστρα χρησιμοποιείτε σε βραχόκηπους https://www.plantnames.org/aspielatiorokame.jpg
Flax (linum usitatissimum) – Λιναρόσπορος
Jacob's ladder (polemonium caeruleum), needs shade. - πολεμωνιον δεν θα το βρούμε

Lemon grass – Λεμονόχορτο είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται η CITRONELLA έχει έντονη μυρωδιά κίτρου (λεμόνι), αλλιώς μελισσόχορτο, πέρα από θεραπευτικό το χρησιμοποιούν και οι μελισσοκόμοι για να μαζέψουν τις μέλισσες που έχουν σμηνουργήσει, αν έχετε δει φωτογραφίες με ανθρώπους που είναι καλυμμένοι από μέλισσες έχουν χρησιμοποιήσει έλαια από αυτό το φυτό, έχει την ίδια μυρωδιά με αυτή της φερορμόνης της βασίλισσας τους και φυσικά πάνε κοντά «της» να την προστατέψουν.

Liriope (liriope muscari) - φτέρη
Miscanthis grass (miscanthus sinensis) - Μίσχανθος σαν καλάμι
[URL]https://www.mammos.gr/proddetail.asp?prod=Miscanthus_sinensis_Rotsilber[/URL]
Pennyroyal (mentha pulegium), is a mint, will spread. – Μέντα
Mentha viridis είναι ο δυόσμος
Purple fountain grass (pennisetum setaceum) – κάποιο γρασίδι
Silver vine (actinidia polygama) – Ακτινίδιο
Striped ribbon grass (phalaris arundinacea), can be invasive – αγρωστώδες κριθάρι
Sweetgrass hierochloe serif']odorata – ιεροχλόη η εύοσμη (ένα ακόμα ματζούνη, χρησιμοποιείτε στην περιποίηση δέρματος, μην το ποιείτε λουστείτε)

Tufted sedge (carex elata "Bolwes golden"), needs shade. – χορταράκι πάλι https://www.gardensandplants.com/gr/plant_list.asp?offset=405
stellak
Διάσημο μέλος
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
Το πρόβλημα με την καλαμωτή που λες είναι ότι τον χειμώνα μπορεί να στην ξηλώσει όλη ο αέρας και να την φάει κανάς περαστικός στο κεφάλι.
Κακά τα ψέματα τα ρετιρέ είναι ωραία , έχουν όμως πολύ ήλιο και ζέστη το καλοκαίρι και πολύ κρύο, αέρα και υγρασία το χειμώνα.
Αντί της καλαμωτής που προσφέρει μια επιφάνια ελαφριά με μεγάλη αντίσταση, προτείνω φυτά σκληρά και ανθεκτικά που θα αποτελέσουν την βάση για το σχέδιο σου, θα προστατεύουν τα υπόλοιπα που θες να τοποθετήσεις στο μπαλκόνι κόβοντας τον αέρα αφήνοντας τον να περνάει αποδυναμωμένος. Αναρριχόμενα δε μπορείς να βάλεις παρά μόνο από την μέσα πλευρά πάνω στον τοίχο σου γιατί ο αέρας θα στα σπάει.
Αρχικά και γενικότερα χρειάζεσαι οπωσδήποτε μεγάλες πήλινες ή τσιμεντένιες γλάστρες γιατί ο ήλιος θα στις κάψει μέσα σε 2 χρόνια το πολύ, ακόμα και την καλύτερη ποιότητα να πάρεις στις πλαστικές θα σκάσουν όλες, οπότε καλύτερα λίγες και καλές παρά πεταμένα λεφτά.
Ακόμα και αν οι γλάστρες σου είναι και οι ποιό βαριές τσιμεντένιες πάλι ο αέρας θα στις πηγαίνει βόλτες, ιδικά αν τα φυτά που έχεις μέσα έχουν πολύ ύψος.Αυτό που κάνω εγώ είναι να δένω με πλαστικοποιημένο συρματόσκοινο (σαν αυτό στο οποίο απλώνουμε τα ρούχα) την γλάστρα και τον κορμό του φυτού πάνω στα κάγκελα, μόνο έτσι μένουν στην θέση τους.
Αν κατάλαβα καλά δεν έχεις φτιάξει τίποτα ακόμα ή είσαι στις αρχές, καλό είναι πριν σου προτείνω φυτά και πας για ψώνια να διαλέξεις αν ο «κήπος» σου θες να έχει κάποιο στιλ και αν ναι ποιο.
- Κανονικός ή συμμετρικός με γεωμετρικές γραμμές που δηλώνει την προσπάθεια υποταγής της φύσης από τον άνθρωπο
- Ακανόνιστος ή ασύμμετρος είναι η προσπάθεια αντιγραφής της φύσης
- Μεικτός είναι η σύνθεση των παραπάνω σε ίση αναλογία
- Μοντέρνος είναι η διαμόρφωση του κήπου ως προέκταση της κατοικίας και ως στατικό διακοσμητικό στοιχείο
Για έναν ακανόνιστο κήπο μπορείς να φυτέψεις ανάμικτα όλα τα παραπάνω + Ελιές, Τούγιες, Γκόλντεν Κρεστ, Γιούκα, γεράνια, βουκαμβίλιες, δάφνες, καλλιστίμονες, δενδρολίβανα, λουίζες, λεβάντες παίζοντας με το τελικό ύψος τους, χωρίς να κλαδεύεις ή με ελαφρύ κλάδεμα σε ελεύθερη γραμμή, και τα καλά και κακά στοιχεία της θέας σου.
Στον μεικτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις την γεωμετρική μπορντούρα που σε κάποια σημεία να φαρδαίνει δημιουργώντας κάποια ελεύθερα και ακανόνιστα παρτέρια από λουλούδια ή το αντίστροφο την ελεύθερη μπορντούρα σε συνδυασμό με κάποια φυτά που με κλάδεμα έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχήμα πχ. ένα ζωάκι μια σφαίρα, πυραμίδα κτλ.
Στον μοντέρνο θα πρέπει πέρα από φυτά «της μόδας» που είναι και ποιο τσουχτερά στην τιμή τούγιες, γκόλντεν κρεστ, τσίκας, σεφλέρες, στερλίτσιες (πουλί του παραδείσου), φύκοι, μπαμπού, φοίνικες να χρησιμοποιήσεις και φωτιστικά, καθιστικό, ψησταριά, τραπεζαρία, τοποθετημένα έτσι ώστε να φαίνεται πως ο χώρος σου ενοποιείτε, πχ το καθιστικό θα πρέπει να είναι κοντά στο σαλόνι σου και η ψησταριά με το τραπέζι κοντά στην κουζίνα. Για καλύτερο αποτέλεσμα στην ενοποίηση του χώρου θα πρέπει να τοποθετήσεις και φυτά εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι σου και ιδικά κοντά στις μπαλκονόπορτες.
Αφού αποφασίσεις ποιός ρυθμός σου αρέσει καλύτερα και δημιουργήσεις την βάση σου (μπορντούρα) θα δεις πως οι συνθήκες / το λεγόμενο μικροκλίμα θα αλλάξει, ο αέρας θα κοπεί κάπως και σε ορισμένα σημεία θα έχεις σκιά εκεί θα μπορείς να τοποθετήσεις και ποιο ευαίσθητα φυτά όπως ορτανσίες, γαρδένιες και σε κάποια ποιο προστατευμένη γωνία προς τα πίσω γιατί όχι και μια μπανανιά.
τώρα αν σκέφτεσαι τις γάτες η ποιό σφιχτή/δεμένη μπορντούρα/ τοίχος θα είναι αυτή από τις τούγιες αλλά ότι και να βάλεις αυτά τα ζώα δεν περιορίζονται αν δεν θέλουν τα ίδια, όταν ενηλικιωθούν πηδάνε και απευθείας πάνω στο κάγκελο ότι εμπόδιο και να έχεις βάλει μπροστά.

Το καλό είναι πως στα μεγάλα ύψη προσέχουν / καταλαβαίνουν, ποιο πολλές πιθανότητες έχει μια γάτα να πέσει από τον 1ο, 2ο, 3ο παρά από τον 7ο, βέβαια αν πρόκειται για μικρό γατάκι καλό είναι να μη βγαίνει έξω καθόλου μέχρι να μεγαλώσει.
stellak
Διάσημο μέλος
. Θα το μελετήσω το όλο θέμα με την ησυχία μου - τώρα πρέπει να τελειώσω με τα Ολλανδικά μου και να φύγω για μάθημα, οπότε δεν προλαβαίνω 
Δυστυχώς ή ευτυχώς, το σπίτι είναι στον 7ο αλλά υπάρχει και 8ος όροφος οπότε δεν παίζει η λύση της κεραμοσκεπής. Οι τέντες θα μπουν... κάποτε, αλλά όχι ακόμη μιας και το μπαλκόνι είναι μεγάαααλο και θέλει εξίσου μεγάλη επένδυση (οικονομική και σε τεντόπανα!)
Ξανά ευχαριστώ και ... τι καλά που σε έχουμε να μας συμβουλεύεις!!!
aretha
Περιβόητο μέλος

Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές συμβουλές!
Μόνο μια παρατήρηση, σχετικά με τις κεραμοσκεπές: χρειάζονται ειδική οικοδομική άδεια από την πολεοδομία. Διαφορετικά, υπάρχει πρόστιμο και γίνεται και δικαστήριο. Το ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί έφτιαξε η μαμά μου στο σπίτι της (χωρίς άδεια η χαζή, γιατί τη διαβεβαίωσε η μηχανικός ότι δε χρειάζεται
) και έπεσε σε στριμμένη γειτόνισσα που της έκανε καταγγελία στην πολεοδομία και τώρα τρέχει στα δικαστήρια.
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
καλά φοβήθικε μη χάσει τον πελάτη ο μηχανικός?καλά και το κράτος μας δε πάει πίσω, εκεί που θα έπρεπε να επιδωτούν τις κεραμοσκεπές και τα roof garden
, μη πω ότι θα έπρεπε να το κάνουν νόμο όπως είναι σε όλες τις μεγαλουπόλης της ΕυρώπηςΣημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mia_m
Πολύ δραστήριο μέλος
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
Για την Ελλάδα Ευρωπαϊκή ένωση είναι μόνο η eurovision
χαχαχχχ

yodaki
Εκκολαπτόμενο μέλος
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος

θα πάρω μια ζαρντινιέρα μόνο για τον γατούλι μου και θα του φυτέψω απόλα αυτά που έιδα ότι τους αρέσουν και σιτάρι και κριθάρι και βρώμη μπας και την γλιτώσουν τα λουλούδια

θέλω να βρω και λιναρόσπορο παρατήρησα ότι τον περιέχουν και κάποιες κροκέτες για γιαλιστερό λέει τρίχωμα

yodaki
Εκκολαπτόμενο μέλος

yodaki
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ο μπαμπας μου που ξέρει μου είπε οτι ο λιναρόσπορος κάνει και για κρίσης κολίτιδας στον ανθρωπο, σπορό θα βρεις στο μπακακο χρησιμοποιήτε για φάρμακο
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος

τους σπόρους απευθίας στο έδαφος αλλά δεν τους θάβουμε βαθιά με μεγάλη στρώση χώματος, λίγο ίσα ίσα να τους σκεπάσουμε.
και ο αίλουρος προτήνει Βρώμη - Σιτάρι - Σίκαλη
τέλεια!!!
τα φασόλια λέει με μέτρο γιατι τα δυσκολεύουν στην απορόφηση κάποιων βιταμινών στον οργανισμό τους.
Mia_m
Πολύ δραστήριο μέλος

mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool