Αλλαγή συμπεριφοράς

Συμφωνώ με την pepper, μάλλον αφού στειρώθηκε και απαλάχθηκε από τις ορμές του είναι ελεύθερο και πάλι να είναι ένα παιχνιδιάρικο γατάκι.:D
Είμαι σίγουρη πως σιγά σιγά θα δεις κι άλλες διαφορές, θα γίνει και πιο χαδιάρης από πριν και πιο παρεούλης.;)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

γεια σας... οπως ειχα αναφερει και κατι μερες πριν ο γατος μου ειναι 7,5 μηνων και τον στειρωσαμε εδω και 10 μερες. τις πρωτες 4 μερες τον κρατησαμε με χωνι και γενικα υπο προστασια. μετα αφου εφυγαν και τα ραμματα τον αφησαμε παλι χαλαρο αρχισε κανονικα το παιχνιδι, και μαλιστα τρελο παιχνιδι πιο δραστηριος απο οσο ηταν πριν την στειρωση. και το κακο ειναι οτι τωρα κανει πολλες επιθεσεις δαγκωνει γρατσουναει τα ποδια μας οταν περπαταμε τα χερια και οτιδηποτε. και παλιοτερα ειχε μια ταση να παιζει ετσι επειδη τον κακομαθαμε απο μικρο αλλα τωρα το κανει σε μεγαλο βαθμο. επισης συνεχεια νιαουριζει γκρινιαζει ανεβαινει στην κουζινα σαν να ψαχνει φαγητο. του εχω αλλαξει διατροφη και ωραριο που τρωει αλλα ειναι ειλικρινα λαιμαργος και η συμπεριφορα του εχει αλλαξει. η κτηνιατρος ειπε καλο ειναι που εχει ενεργεια ειναι υγιης οσο για την επιθετικη συμπεριφορα πρεπει να του επιβαλλουμε τι πρεπει και τι οχι σιγα σιγα... αλλα πως? εχω δοκιμασει φωνες νερο να σηκωνομαι να φευγω αλλα δεν καταλαβαινει!!!:confused:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ναι, σωστά λέει η κτηνίατρος οτι η ενέργεια είναι υγεία (άλλωστε πάντα ήταν ζωηρός ο γατούλης σου) αλλά αυτό που σε προβληματίζει είναι η υπερβολική ενέργεια που δείχνει μέρες μετά τη στείρωση.
Θα σου έλεγα να κάνεις λίγη υπομονή ακόμα για κανα-δυο μήνες, γιατί απ'ό,τι είχες γράψει ήδη πριν την επέμβαση της στείρωσης, σχεδόν 7 μηνών και είχε σημάδια σεξουαλικής αφύπνισης (συγκεκριμένα είχες αναφέρει "αλλα ο τομ εχει ορμες και οταν δαγκωνει τα χερια μας και τα κραταει αφηνει μερικα υγρα").
Αν όντως ήταν έτσι, τότε θα έχουν μείνει υπολείματα ορμονών στον οργανισμό του, τα οποία βαθμιαία με το πέρασμα του χρόνου θα τείνουν να μειώνονται, ωσότου εξαφανιστούν εντελώς, μαζί με την επιθετική του συμπεριφορά.
Οπότε ας μη βιαστούμε να προδικάσουμε οτι έτσι θα μείνει "για πάντα". Ζωηρούλης πιθανότατα θα παραμείνει, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να σας φέρνει σε απόγνωση :)

ναι αφηνε υγρα και ειχε ορμες πλεον ομως υγρα δεν αφηνει... μου αρεσει πολυ που παιζει και εχει ενεργεια εννοειται παντα να ειναι ετσι, ομως δεν αντεχω την επιθετικοτητα. επισης οπως ειπα νιαουριζει συνεχεια ψαχνοντας φαι, ειδικα οταν καθομαστε εμεις να φαμε, παλια του εδινα περισσοτερες φορες και ετρωγε κανα σνακ απο τα δικα μας φαγητα σε μικρη ποσοτητα. αλλα δεν γινεται πλεον ηδη η κτηνιατρος πριν την στειρωση μας ειπε οτι ειναι λιγο 'στρουμπουλος' τρωει καλα μαλλον.:P

Τον καλόμαθες τον πασά σου (κι άντε τώρα να ξεμάθει..):P
Φαγητό απ'το τραπέζι, ποτέ, η τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια του δικού σας γεύματος, γιατί θα συνηθίσει να ζητιανεύει και θα γίνεται όλο και πιο απαιτητικός. Αν θες να τον επιβραβεύσεις με ελάχιστη ποσότητα φαγητού, καλύτερα κάποια άλλη στιγμή, πριν ή μετά, πάντως όχι την ώρα που κάθεστε στο τραπέζι.
Αν έχει ήδη στουμπουλέψει, πρέπει να προμηθευτείς(αν δεν το έχεις κάνει ήδη) μια ζυγαριά ακριβείας και ένα ταπεράκι, όπου θα μετράς την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα (ας είναι και λίγο λιγότερη από την αναγραφόμενη στη συσκευασία, μα σίγουρα λιγότερη αν του δίνεις και λίγη κονσέρβα που βοηθάει στο να προλαμβάνει προβλήματα ουροποιητικού) και την οποία ποσότητα δεν θα υπερβαίνεις για κανένα λόγο, όσο και να σου γκρινιάζει.
Για να τον ξεγελάς, μπορείς να σπάσεις τα γεύματά του σε μικρές μεριδούλες και παράλληλα, να τον ενθαρρύνεις να κινείται με το παιχνίδι, πάλι καλά που είναι και δραστήριος οπότε δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ;)

ναι του δινω κονσερβες ειδικα για στειρωμενα 4 μερες την εβδομαδα και κροκετες ειδικα για στειρωμενα αλλα επειδη παιρνω χυμα δεν ξερω την ποσοτητα που πρεπει... :confused: παιζει πολυ τουλαχιστον 3 φορες την ημερα τρεχει και κυνηγαει μπαλες παιχνιδια και μετα πιστευω λογικο να ζηταει φαγητο. επισης του δινω μικρες ποσοτητες 3-4 φορες την ημερα δηλαδη δεν το γεμιζω ολο το πιατακι του. που μπορω να βρω ταπερακι που να μετραει τα γραμμαρια? ζηγαρια εχουμε ειναι γυρω στα 5 κιλακια :redface:

5 κιλά για γάτο, δεν νομίζω οτι είναι καθόλου παχύς, αν σωστά κατάλαβα οτι αναφέρεσαι στα κιλά του με το βάρος αυτό.
Όσο για τη ζυγαριά, εννοώ αυτήν για τρόφιμα που θα ζυγίζεις την ημερήσια ποσότητα και θα τη βάζεις μέσα στο ταπεράκι, ώστε να μην υπερβαίνεις τη δόση.
Δες σχετικά και το θέμα μας εδώ :)

Απότομη αλλαγή συμπεριφοράς

Όπως λέει και ο τίτλος αντιμετοποίζω πρόβλημα με τη συμπεριφορά της γάτας μου.Είχα φύγει για σπουδές,και εδώ και ένα μήνα που γύρισα είναι πολύ επιθιτική,δεν με αφήνει ούτε να την αγγίξω.Εχθές έκατσα απλά δίπλα της και αρχησε να βγάζει αυτό τον απειλητικό ήχο που κάνει όταν βλέπει σκύλο...επειδή έκατσα δίπλα της.Δεν νομίζω να είναι πληγωμένη,αντιθέτως φαίνεται πιο καλά απο ποτέ,συνήθως τσακώνεται με άλλες γάτες και επιστρέφει με πολλές γραρτζουνιές,το Πάσχα θυμάμαι μια μέρα δεν έιχε μείνει τρίχα στο λαιμό της.Η μητέρα μου περιποιειται τα τραυματα της και αυτες τις μερες ειναι πεντακαθαρη απο πληγες (σπανιο για τη γατα μου).Ήταν ανέκαθεν επιθετική με άλλες γάτες,ποτέ με ανθρώπους όμως,ειδικά με εμένα.Υπάρχει περιπτωση όλο αυτό να οφείλεται στο οτι πηραμε σκύλο;Στην αρχη μονο ήταν αγρια μαζι του (τον εχουμε 3 μηνες) και τωρα τον αγνοει.Επίσης εχουμε αλλες 2 γατες επισης που παλι, πλεον ,τις αγνοει.Επιπλέον λύπει πιο συχνά απο το σπίτι απο οτι παλια και ειναι στειρωμενη :(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δηλαδή, εκτός από εσένα, είναι επιθετική και με όλους τους ανθρώπους του σπιτιού? Ακόμα και με τη μητέρα σου που περιποιείται τις πληγές της?
Γιατί αν είναι μόνο με εσένα, ίσως οφείλεται στο γεγονός της απουσίας σου για κάποιο χρονικό διάστημα και θέλει λίγο χρόνο για να εξοικειωθεί μαζί σου.
Αν πάλι είναι εχθρική και με τους δικούς σου, ενώ πριν δεν ήταν, καλό θα ήταν να ρωτούσες τη μητέρα σου από πότε άρχισε αυτή η συμπεριφορά.
Όταν πήρατε τον σκύλο ήταν επιθετική μόνο προς αυτόν ή γενικά αγρίεψε? Το γεγονός οτι, αν και στειρωμένη, λείπει πιο συχνά από το σπίτι, επίσης προβληματίζει:hmm:
Στη θέση σου θα την πήγαινα επίσκεψη μέχρι τον κτηνίατρο προκειμένου να αποκλειστεί κάποιο υποκείμενο νόσημα που θα μπορούσε να είναι η αιτία αυτής της προοδευτικής αλλαγής συμπεριφοράς της, κι αφού με διαβεβαίωνε οτι δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας, θα προσπαθούσα να εντοπίσω ποιά από τις αλλαγές που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα την έχει επηρεάσει, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Οι δικοι μ λενε οτι δεν παρατηρουν κατι περιεργο οποτε υποθετω οτι μονο μαζι μου ειναι ετσι ή σε καποιες φασεις τυχαινει να ειμαι εγω κοντα της.Δεν ξερω πως ηταν στην αρχη με τον σκυλο γτ ελειπα,αλλα μου ειπαν οτι μονο στην αρχη ηταν μαζι του κ νετα τον αγνοουσε.Εγω παλι πιστευω οτι εχει νευρα επειδη πειραμε σκυλο,τον εχουμε μεσα στο σπιτι (αυτη ειναι κυριως εξω) και ειναι αυτος το επικεντρο της προσοχης ,ετσι κατεληξε νευριασμενη και λειπει πολλες ωρες.Εγω προσπαθω να παιζω μαζι της,να της δινω οσο πιο πολυ σημασια μπορω αλλα συνηθως μου κανει επιθεση η με απειλει...θελω να το αλλαξω αυτο :( την αγαπω πολυ τη ψιψινα και θελω να ειναι οπως παλια

Κατερινα μου,και εγω πιστευω οτι απλα επειδη ελειπες εχει αυτην την συμπεριφορα.Ομως δεν ειναι απο εκδικηση ή κακια,τα ζωα δενε χουν αυτα τα χαρακτηριστικα.Αυτα τα εχει μονο ο ανθρωπος.Απλα σε ξεσυνηθισε και νιωθει ανασφαλεια μαζι σου,για αυτο και φερεται ετσι.
Ισως και να παιζει ρολο ο σκυλος,ισως να εντεινει την ανασφαλεια της,ποιος μπορει να ξερει;
Το σιγουρο ειναι οτι τα ζωα δεν κρατουν κακιες και τα τοιαυτα.Απλα υπομονη..και δειξε της την αγαπη σου,αλλα οχι καταπιεστικα.Ειναι γνωστο οτι η γατα βασικα αυτη μας πλησιαζει και μας αφηνει να την χαιδευουμε κλπ.:)

Ο γάτος μου νιαουρίζει ασταμάτητα.

Καλησπερα!:)Ο γατος μου ειναι τωρα 2μιση χρονών.Επειδη σπουδαζω σε διαφορετικη πολη απο την μονιμη κατοικια μου αναγκαζομαι και τον μεταφερω στις γιορτες.Να πω 2 πραγματα να μου πειτε την γνωμη σας για το προβλημα μου..Ο γατος μου συνηθως στη πολη που σπιυδαζω νιαουριζει αρκετα συχνα.Ειναι στειρωμενος εδω και 1 χρονο,έχει παρεα γιατι εχω δευτερη γατα επομενως εχει παρεα ακομα κ οταν λειπω και τον ταιζω κανονικα,παιζουμε οποτε μπορω μεσα στη μερα και ειμαι πολυ στοργικη μαζι του παντα.Τις περισσοτερες φορες θα τον δεις μπροστα απο την κλεισμενη πορτα της κουζινας να κλαιει με λιγμους κοιτωντας την(αποφευγω να έχω την κουζίνα ανοιχτη για λογους υγιεινης),παρακαλωντας να την ανοιξω,απλως λατρευει αυτην την κουζινα,μπορει να καθεται για ωρες εκει μέσα.Δεν κοιμαται πολυ, παρα μονο τα βραδια μαζι μου ή οταν φευγω απο το σπιτι.Τον τελευταιο χρονο συχνά,όταν ανοιγω την πορτα του σπιτιου μου φευγει και έχει μάθει να κατεβαινει γρηγορα τις σκαλες και πηγαινει στο υπογειο όπου καθεται σε ενα συγκεκριμενο δωματιο και καθε φορα κατεβαινω με κοιταει μου κανει ναζια και μετα τον παιρνω και τον ξαναανεβαζω σπιτι μου.Όταν ερχομαστε στη πολη μονιμης κατοικιας μου αλλαζει χαρακτηρα τελειως, οχι μόνο δεν νιαουριζει ποτέ αλλα κοιμαται μεσα στη μερα και δεν έχει εμμονη με την εξοπορτα του σπιτιου καθε φορα που ανοιγει.Εχω αρχισει να αναρωτιεμαι μηπως υπαρχει κατι που τον ενολχει και δεν είναι απλώς λιγούρης.Μηπως δεν του αρεσει τελικα το σπιτι στη πολη που σπουδαζω;Τι μπορω να κάνω για να ειναι ηρεμος οπως στο πατρικο μου;
Ευχαριστω!

Απάντηση: Ο γάτος μου νιαουρίζει ασταμάτητα.

Καλησπέρα φίλη μαρλιν, καλή σου χρονιά και καλώς ήρθες στην παρέα μας.:)
΄Οπως τα περιγράφεις, δείχνει πως κάτι τον ενοχλεί, ή τον φοβίζει, ή δεν ξέρω τι άλλο στο σπίτι των σπουδών σου. Βέβαια υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες να τις ξέραμε, όπως για παράδειγμα που ζει η άλλη γατούλα, στην μόνιμη κατοικία σου ή στο σπίτι που μένεις για τις σπουδές σου; Μήπως δεν τα πάει καλά με την άλλη γατούλα, μήπως έχει γίνει κάτι σ' αυτό το σπίτι και τον έχει φοβίσει;

Μεταξυ τους τα πανε πολυ καλα,δεν εχω καμια αμφιβολια για αυτο.ειναι παντα μαζι και ακομα και οταν μετακινουμαι δεν τα χωριζω ποτε.επομενως μενουμε κυριως ολοι μαζι στο φοιτητικο μου σπιτι.Ο γατος μου οσο τον θυμαμαι μεχρι να στειρωθει ηταν στο φοιτητικο μου σπιτι,είχε εντονες τασεις φυγης (απο τοτε ειχε μαθει το δρομο για υο υπογειο)ηταν πολυ νευρικος κ σημαδευε με μανια τα παντα.Αυτο αλλαξε οταν στειρωθηκε αλλα μαλλον οχι τοσο οσο φανταζομουν..Το μονο αρνητικο που μπορω να πω για το φοιτητικο μου σπιτι εις βαρος του ειναι οτι πριν ενα χρονο πανω σε ενα τρελο κυνηγητο με τη αλλη μου γατα έπεσε καταλαθος απο το μπαλκονι.(παρολο που ειμαι στον 3ο ηταν σωος και δεν τραυματιστηκε καθολου οπως ειπε κ η κτηνιατρος παρα μονο ειχε παθει ενα σοκ για 2 μερες,δεν ετρωγε,δεν επαιζε,δεν ασχολιοταν με τιποτα).

Η κύρια κατοικία σου είναι επίσης σε όροφο, ή είναι ισόγειο? Ρωτάω, γιατί υπάρχει πιθανότητα η μνήμη της τραυματικής εμπειρίας που είχε με την πτώση του, να του έχει δημιουργήσει κάποιο είδος ανασφάλειας (κάτι που εξηγεί οτι σπεύδει προς το υπόγειο που θεωρεί "καταφύγιο"):hmm:

Η μονιμη κατοικια μου ειναι στον πρωτο οροφο και σχετικα χαμηλα.απο κατω εχει κηπο ενω στην κατοικια που σπουδαζω εχει δρομο(αν βοηθαει αυτο.)

Η αληθεια ομως ειναι οτι πηγαινε στο υπογειο κααι πριν την πτωση λογω των ορμονων του τοτε,αλλωστε φαινοταν.Τωρα ομως ειναι λιγο ανεξηγητο..

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Απάντηση: Ο γάτος μου νιαουρίζει ασταμάτητα.

Μπορεί να μην του αρέσει η φασαρία του δρόμου, ιδιαίτερα αν είναι θορυβώδης, πολλά αυτοκίνητα κλπ.

Και εγω το σκεφτηκα αλλα δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα σε θεμα θορυβου και ηχορυπανσης.Σημερα ηρθαμε στο φοιτητικο μου σπιτι και καθοταν μπροστα απο την πορτα,πηαινοερχεται ολη την ωρα,παλι εγινε νευρικος.Του αποσπω την προσοχη με παιχνιδια και αγκαλιες οταν φερεται νευρικα,αλλα δεν βλεπω κατι αλλο που μπορω να κανω.Ισως να αυξησω και τα παιχνιδια του για να εχει παντα κατι να του τραβαει το ενδιαφερον :/:

Αφού του αρέσει η κουζίνα και εκεί ηρεμεί δεν βλέπω το λόγο να τον αφήνεις εκεί.Ίσως εκεί να χαλαρώνει ...μήπως το παράθυρο που από εκεί έπεσε κάτω είναι στον χώρο που τον έχεις περιορισμένο και η κουζίνα είναι για αυτόν πιο ασφαλής .Όσο για το θέμα υγιεινής τι να πούμε κι εμείς που είναι σε ενιαίο χώρο χωρίς πόρτα.Απλά κάθε πρωί απολυμαίνω τον πάγκο για σιγουριά.

Εχεις απολυτο δικιο.απο τοτε που εβαλα το κρεβατι του στη κουζινα με ανοιχτη πορτα πηγαινει και κοιμαται εκει μεσα στη μερα και δεν νιαουριζει καθολου.το παραθυρο που επεσε ηταν οντως στον χωρο που τον εχω περιορισμενο(στο σαλονι δηλαδη).θα το καθιερωσω αν ειναι να ειναι ηρεμος και να νιωθει ασφαλης.χαλαλι!:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back