Συμφωνώ με Ruko + Niki και προσθέτω το εξής: τον υπερπληθυσμό των ανθρώπων ποιος θα τον ελέγξει????
Σε πολλές περιπτώσεις, συμφωνώ ότι ο άνθρωπος είναι υπαίτιος για τον υπερπληθυσμό των ζώων. Σε άλλες όμως, η ιστορία έχει αποδείξει ότι μπορεί να σημειώνεται υπερπληθώρα ενός είδους εξαιτίας παραγόντων έξω από τον άνθρωπο (πολύ συχνά γίνεται και τυχαία, χωρίς συγκεκριμένο λόγο).
ruko -και όλες όσες θίξατε το θέμα της συμπεριφοράς των κυνηγών: Εγώ δεν είμαι δικηγόρος των κυνηγών, ούτε προσπαθώ να κάνω ψυχογράφημα του Έλληνα κυνηγού, ούτε εξετάζω τα επιμέρους κακώς κείμενα του "κλάδου" αυτού. Επικροτώ μια ΙΔΑΝΙΚΗ κατάσταση κυνηγιού, στην οποία θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα, όπως βέβαια και στη χορήγηση άδειας οπλοφορίας. Επίσης, το ότι το (σωστό, επαναλαμβάνω) κυνήγι είναι σύγχρονη μέθοδος ελέγχου του πληθυσμού των οικοσυστημάτων δεν το έβγαλα φυσικά απ' το μυαλό μου, αλλά το διάβασα σε βιβλία οικολογίας του ΑΠΘ.
Παράδειγμα κακής κυνηγετικής πολιτικής: Πριν από κάποια χρόνια, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης του κοινού αισθήματος και μετά από πολλές πιέσεις από οικολογικές οργανώσεις, αποφασίστηκε να απαγορευτεί το κυνήγι της αλεπούς στο δάσος και να επιτρέπεται μόνο στους αγρούς. Αποτέλεσμα: Ορδές ποντικών και άλλων τρωκτικών τινών ξεχύθηκαν στα χωράφια και κατέστρεψαν καλλιέργειες, ενώ στο δάσος ο υπερπληθυσμός του είδους ήταν ορατός, καθώς οι αλεπούδες, προκειμένου να τραφούν, δεν περιορίζονταν πια στο σύνηθες "μενού" τους (που περιλαμβάνει ελάχιστα ζωντανά ζώα και περισσότερα νεκρά) και έτσι διαταράχτηκε η αλυσίδα.
Επαναλαμβάνω ότι καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή λαθροθηρίας. Υπενθυμίζω, βέβαια, ότι οι περισσότεροι λαθροκυνηγοί δεν ανήκουν στον κυνηγετικό σύλλογο της περιοχής τους. Μπορεί, επίσης, να μην έχουν καν άδεια οπλοφορίας. Ξέρετε πώς δρουν; Βγαίνουν νύχτα με τη τζιπάκλα και χτυπούν στο δρόμο αλεπούδες και λαγούς με το αμάξι. Αυτό βέβαια δεν είναι κυνήγι...